Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΕΝΤΟΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [02] ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

  • [03] ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

  • [04] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΧΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [06] ΑΚΑΡΠΗ ΑΠΕΒΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ

  • [07] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ

  • [08] ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

  • [09] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [10] ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

  • [11] ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ Ζ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ- ΑΜΕΡΟΛΗΠTΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

  • [12] ΟΚΤΩ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [15] ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [16] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ''ΤΣΙΛΕΡ- ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ''

  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΣΙΩΝ

  • [18] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [19] ΕΠΙ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΩΡΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [20] ΣΤΙΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ AUDI A3 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [21] ΝΕΑ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PHARE


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΕΝΤΟΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κατ' άρθρων ψήφισή του.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τιμαριθμοποίηση το 1998 της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 1997.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι "ο πληθωρισμός στα τέλη του Ιανουαρίου θα είναι 7%, το έλλειμμα του δημοσίου τομέα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα διαμορφωθεί στο 7,6%, το ισοζύγιο πληρωμών θα κλείσει με έλλειμμα 4,5-5 δισεκατομμύρια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας για το 1997 θα είναι 3,3%".

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ακόμη ότι 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που εισέρρευσαν πέρσι απορροφήθηκε πλήρως, ενώ επανέλαβε τη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι το επιτόκιο στα έντοκα Γραμμάτια Δημοσίου θα κατέβει σε μονοψήφιο αριθμό.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στο διάλογο και ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θίγονται ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, αφού η τιμαριθμοποίηση, όπως είπε, θίγει τους "έχοντες και κατέχοντες".

    Αδιέξοδη, μονόπλευρη και κοινωνικά άδικη χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο. Για τα νέα οικονομικά μέτρα ο κ. Εβερτ είπε ότι είναι "άδικα και αντιαναπτυξιακά" διότι "πρώτον", όπως τόνισε, "με την εν λόγω τακτική η κυβέρνηση δεν τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα, με συνέπεια να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, δεύτερον επιμένει να διατηρεί τα ισοπεδοτικά φορολογικά αντικειμενικά κριτήρια, τρίτον καταργεί ορισμένες φοροαπαλλαγές που είχαν δοθεί αντί αυξήσεως μισθού και τέλος πλήττει με ανάλγητο τρόπο τους πολύτεκνους".

    Εντωμεταξύ, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Προέδρου της ΝΔ και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όταν κ. Εβερτ έκανε λόγο για "ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τροτσκιστική αντίληψη του νομοσχεδίου". Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Παπαντωνίου τον κατηγόρησε ότι με τις δικές του υποσχέσεις "τρόμαξε η αγορά, έχασε ο ίδιος και το κόμμα του την αξιοπιστία τους, και αυτή είναι η κύρια αιτία που ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές". Ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας πρόσθεσε ακόμη ότι η ΝΔ στο σύνολό της "δεν ξέρει τι piste}ei, αφού ο καθένας έχει τη δική του πολιτική".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Εβερτ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι προσηλωμένο στο φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο.

    Να σημειωθεί ότι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ, έκαναν λόγο για "αδιέξοδη, αντιλαϊκή εισπρακτική πολιτική, η οποία θίγει μόνο τα χαμηλά στρώματα".

    [02] ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

    Τον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων στις 3 Φεβρουαρίου και των εισόδων της Δ.Ε.Θ. όπου θα πραγματοποιηθεί η 13η AGROTICA στις 29 Ιανουαρίου, αποφάσισε χθες η συντονιστική επιτροπή αγροτών Μακεδονίας -Θράκης.

    Ερωτηθείς ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αν θα υπάρξουν προληπτικές συλλήψεις αγροτών κατά την κάθοδο τους στα μπλόκα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τυχόν ενέργειες της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για τέτοιο ενδεχόμενο.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν πρόκειται να πτοηθούν από τις απειλές που εκτοξεύονται δήλωσε το μέλος της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.

    [03] ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Ανεστάλη η απεργία των ναυτεργατών. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία τα ξημερώματα από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ και αφού προηγήθηκαν βελτιωμένες προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην έναρξη τριμερούς διαλόγου μεταξύ εργοδοτών, ναυτικών και κυβέρνησης για τη ρύθμιση των θεμάτων απασχόλησης στα ποντοπόρα πλοία καθώς και για το μητρώο ναυτικών.

    Οσον αφορά την απασχόληση η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις συνθέσεις επιβατηγών πλοίων, ενώ για τις εγκρίσεις ειδικών συνθέσεων θα προηγείται συννενόηση με την ΠΝΟ.

    Επίσης συμφωνήθηκε η φορολόγηση των αξιωματικών με συντελεστή 8% για το 1997 και 9% για το 1998 και των κατώτερων πληρωμάτων με συντελεστή 4% για φέτος και 6% για τον επόμενο χρόνο.

    [04] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Οι Αμερικανικές προτάσεις δε λύνουν το πρόβλημα τόνισε ο υπουργός εξωτερικών ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Νίκολας Μπέρνς περί μορατόριουμ και αγοράς των πυραύλων S-300.

    "Μας εγγυάται η Αμερική ότι θα βομβαρδίσει τα τουρκικά αεροπλάνα αν αυτό χρειαστεί " διερωτήθηκε ο κ. Παγκαλος προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή το μορατόριουμ δεν έχει νομική έννοια και δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό tir παρούσες συνθήκες".

    Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη που θα εκτόνωνε την ένταση στο Αιγαίο.

    Αναφερόμενος στην απεργία των διπλωματικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που ήδη έχει κηρυχθεί παράνομη ο κ. Πάγκαλος είπε ότι "δεν θα μπει στο υπουργείο εισαγγελέας".

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΧΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε σήμερα συνάντηση με το Ρουμάνο ομόλογο του Αντρέϊ Σεβερίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή θέματα καθώς και την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Ο κ.Πάγκαλος διαβεβαίωσε το Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ενταξιακή προοπτική της χώρας του τόσο στην Ευρωπαική Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ. Επίσης του εξέθεσε τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ακολούθως ο κ.Σεβερίν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [06] ΑΚΑΡΠΗ ΑΠΕΒΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ

    Στη συνέχιση της απεργίας τους προσανατολίζονται οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων μετά το ναυάγιο των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Τη σχετική απόφαση αναμένεται να λάβουν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών. Ηδη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας μετά την άκαρπη συνάντηση προέτρεψε τις γενικές συνελεύσεις να αποφασίσουν υπέρ της συνέχισης της απεργίας, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία πρόταση από την κυβέρνηση για το οικονομικό.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι 70.000 δραχμές που ζητούν οι καθηγητές είναι έξω από τις δυνατότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    [07] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ

    Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της χορήγησης άδειας καζίνου στο Φλοίσβο θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.

    Το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο πριν από τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά της απόφασης ανάκλησης της άδειας του καζίνο που είχε υπογράψει η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

    Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής, πρόβλημα πρόκειται να δημιουργηθεί στην υπόθεση του Vko_sbou, σε περίπτωση που ψηφιστεί πριν ο νέος ''Νόμος περί ευθύνης υπουργών''. Και αυτό γιατί με το νέο νομοθέτημα καταργούνται οι διατάξεις του νομοθετικού Διατάγματος 802/71 που αφορούν τα ''ιδιώνυμα'' αδικήματα υπουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

    Ετσι αν τα αδικήματα για τα οποία τυχόν κατηγορηθεί πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, δεν εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα, τότε δε θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί παραπομπή.

    Στο μεταξύ, σήμερα ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Λεωνίδας Τζαννής σχολιάζοντας δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μπέλλου, σύμφωνα με τις οποίες ''δεν προκύπτει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τον πρώην Υπουργό Τουρισμού, Διονύση Λιβανό'', τόνισε: ''Δημιουργείται πολύ σοβαρό θέμα από την κρίση οποιουδήποτε μέλους της Επιτροπής πριν από το πέρας του αποδεικτικού έργου της''.

    [08] ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

    Ανακοινώσεις για αγροτικά ζητήματα έκανε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Τζουμάκας γνωστοποίησε ότι η φετεινή τιμή του βαμβακιού θα φτάσει τις 270 δραχμές το κιλό και ανακοίνωσε ότι ήδη τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης βρίσκεται στην Αγροτική Τράπεζα ως πρώτη προκαταβολή για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από θεομηνίες.

    Εντός προθεσμίας δέκα ημερών, αρχίζοντας από αύριο θα υποβληθούν δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών των περιοχών που επλήγησαν και οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβαστούν στη συνέχεια σε διευθύνσεις γεωργικής ανάπτυξης προκειμένου να συνταχθούν πορίσματα που θα παραλάβει η Αγροτική Τράπεζα για την καταβολή των ενισχύσεων.

    Αναφερόμενος στις εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Γεωργίας διαφοροποίησε τους αγρότες από τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών, η οποία, όπως είπε, είναι γνωστών απόψεων και πεποιθήσεων και ερωτηθείς για τους ενδεχόμενους αποκλεισμούς δρόμων έκανε

    [09] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Στην πρώτη θέση των προγραμμάτων που άρχισαν να υλοποιούνται στο εξωτερικό με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου το 1996, βρίσκεται η ανάληψη από κονσόρτιουμ γερμανικών εταιρειών το έργο της κατασκευής του νέου αερολιμένα της Αθήνας. Αυτό ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών κατά την παρουσίαση στοιχείων που αφορούν στις γερμανικές εξαγωγές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές τις οποίες καλύπτει το γερμανικό κράτος με εγγυήσεις Hermes αυξήθηκαν το 1996 κατά 6%.

    Με κριτήριο τη συνολική αξία των εξαγωγών τις οποίες εγγυήθηκε το 1996 το γερμανικό δημόσιο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα με 3,6 δις μάρκα, τη δεύτερη η Ινδονησία με 2,7 δις και την τρίτη η Τουρκία με 2,4 δις l\qja.

    Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος εγγυήσεων του εξαγωγικού εμπορίου με αποτέλεσμα να ανέλθει το 1997 στο 85% το ποσοστό της ζημιάς που αναλαμβάνει να καλύψει το κράτος σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του ξένου εισαγωγέα.

    [10] ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αναφορά στην έκδοση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έκανε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μόλις ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Πρες Ρουμ.

    Συγκεκριμένα ο κ.Ρέππας υπογράμμισε :''Το Μακεδονικό Πρακτορείο προχώρησε όπως, πιστεύω θα είδατε- σε μια πολύ ωραία έκδοση για την Γ'Ελληνική Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Πρόκειται για αξιόλογη έκδοση με πληροφοριακά στοιχεία, ενδιαφέροντα. Θα φροντίσουμε, ώστε να διανεμηθούν σε όλους σας, αντίτυπα''.

    [11] ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ Ζ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ- ΑΜΕΡΟΛΗΠTΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Ποινή φυλάκισης συνολικά 17 μηνών επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Ζήση Αραμπατζή, κατηγορούμενο για το τροχαίο που σκοτώθηκε ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Σαδίκ Αχμέτ, ενώ οι Τούρκοι κοινοβουλευτικοί που παρακολούθησαν τη δίκη χαρακτήρισαν τη διαδικασία αμερόληπτη.

    Η ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης ήταν 12 μήνες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και 5 μήνες για τις σωματικές βλάβες που προκάλεσε στη σύζυγο του Σαδίκ, Ισίκ, και τα παιδιά του Λεβέντ και Φούντα. Παράλληλα καταδικάστηκε και σε καταβολή, με επιφύλαξη, 10.000 δραχμών στον καθένα εκ των παθόντων ως ηθική αποζημίωση.

    Η σύζυγος του εκλιπόντος, Ισίκ Αχμέτ, σχολιάζοντας την απόφαση χαρακτήρισε μικρή την ποινή, λέγοντας ότι διαλύθηκε η οικογένεια της και ότι η κόρη της έχει προβλήματα υγείας .

    Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντεμίρ Μπερμπέρογλου σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι η επιτροπή ήρθε για να παρακολουθήσει τη διαδικασία της δίκης και όχι για το αποτέλεσμά της. "Αυτοί που πρέπει να σχολιάσουν αν το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό ή όχι είναι η Ισίκ Αχμέτ και τα παιδιά της. Οσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης από ότι φάνηκε το δικαστήριο ήταν αμερόληπτο και είμαστε ικανοποιημένοι". Ο κ.Μπερμπέρογλου δήλωσε ακόμη ότι στη χώρα του σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται ποινή 3-4 χρόνων.

    Ο συνήγορος του Ζήση Αραμπατζή, Θανάσης Παπαζαϊτης δήλωσε ότι η απόφαση δεν χρήζει σχολιασμού. "Εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι και από τις δύο πλευρές epiweiq^hgje μία αποφόρτιση-αποσύνδεση από τα θέματα που ενδεχομένως μπορούσαν να προκύψουν όσον αφορά τα μειονοτικά ζητήματα . Περιοριστήκαμε και οι δύο πλευρές στο καθαρά δικονομικό θέμα και η διαδικασία κύλησε σχετικά ήρεμα. Και οπωσδήποτε υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας, υπάρχει το περιθώριο για οτιδήποτε καινούργιο προκύψει. Εκείνο που θά ήθελα να πω είναι ότι υπήρχε μια πάρα πολύ καλή διαδικασία από πλευράς δικαστηρίου όσο και από πλευράς παραγόντων της δίκης" τόνισε.

    [12] ΟΚΤΩ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Οκτώ βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους με θέμα την αρχαιολογία στη Μεσόγειο, που γυρίστηκαν από σκηνοθέτες διαφόρων εθνικοτήτων, θα προβληθούν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρόκειται για τις ταινίες που βραβεύτηκαν στην πρώτη συνάντηση αρχαιολογικής ταινίας "Αγών", που διοργανώθηκε το 1995 στην Αθήνα από το περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες".

    Η ζωή και το έργο του Λύσιππου, του αποκλειστικού προσωπογράφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα εκθέματα του ελληνορωμαϊκού μουσείου της Αλεξάνδρειας, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο και το τοπίο της Τρωάδας αποτελούν μερικά από τα θέματα των οκτώ ταινιών, που θα προβληθούν στον κινηματογραφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη και στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    "Πρόθεση του ΟΠΠΕΘ '97 είναι η προώθηση πρωτοβουλιών που προάγουν τις επιστήμες και τις τέχνες, όπως η προβολή των αρχαιολογικών ταινιών, κάποιες από τις οποίες ασχολούνται με θέματα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη", τόνισε ο Ηλίας Κουτσούκος, υπεύθυνος για θέματα κινηματογράφου της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Οργανισμού.

    "Η Ελλάδα, ένα από τα σταθερά και σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού", τόνισε η εκδότρια του περιοδικού "Αρχαιολογία και Τέχνες", Αννα Λαμπράκη-Σημηριώτη, "έχει την υποχρέωση να μεριμνήσει και να φωτίσει και να κάνει προσιτές σε όλους τις ρίζες της σημερινής μεσογειακής ταυτότητας".

    Η κ.Λαμπράκη δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση των ταινιών, για τη διάσωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Μεσογείου, είναι αναγκαία, γιατί η εικόνα μιλάει όλες τις γλώσσες και το βίντεο αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας.

    Η δεύτερη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού χώρου θα γίνει στο Ρέθυμνο της Κρήτης τον Ιούνιο του 1998.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να μείνει η Τουρκία καθώς μέχρι σήμερα αδυνατεί να εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους ένταξης. Η σαφής αυτή θέση περιέχεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα σοβαρά και επικαιρα θέματα που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον της κοινότητας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στο οποίο αναφερόταν ότι η ένταξη νέων μελών θα αρχίσει σταδιακά μετά το 2002.

    Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ, όπως μετέδωσε το BBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε διορθωτική ανακοίνωση σχετικά με την ημερομηνία ένταξης των υποψηφίων χωρών στην οποία ανεφέρετο, ότι δεν ισχύει το 2002 αλλά η πάγια θέση που έχουν υποστηρίξει τόσο ο πρόεδρος της όσο και οι άλλοι επίτροποι σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν εύχεται οι πρώτες εντάξεις να γίνουν το ταχύτερο

    Σχετικά με την αίτηση ένταξης της Κύπρου, η Κομισιόν θεωρεί μεταξύ άλλων ότι η προοπτική μιας μελλοντικής ένταξής της θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος του νησιού.

    Οσον αφορά την Τουρκία, εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον της Ενωσης να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και να τη βοηθήσει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τη διαδικασία του πολιτικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού της. Ωστόσο σε άλλο σημείο του κειμένου, εκτιμά ότι η Τουρκία είναι μακρυά από την ενταξή της καθόσον η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων συνιστούν τα θεμέλια της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι εάν μια υποψήφια για ένταξη χώρα δεν πληρεί αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν πρέπει ούτε καν να αρχίσουν οι διαπργματεύσεις ένταξης.

    Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται εξάλλου ότι οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ενωσης θα γίνουν κυρίως αισθητές στους τομείς κυρίως της αγροτικής πολιτικής και των διαρθρωτικών πολιτικών της, δηλαδή της περιφερειακής και της κοινοτικής πολιτικής.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Εντονα αντέδρασαν οι ευρωβουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ενταξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οποία σύμφωνα με τον Κλάους Κίνκελ, δεν μπορεί να αντέξει στο βάρος νέων μελών εφόσον αυτά εισάγουν προσθετα προβλήματα στην Ενωση τονίζοντας δε ότι η θέση αυτή ισχύει προ πάντων για την Κύπρο.

    Με ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τη δήλωση του Κλάους Κίνκελ ενώ η πρόεδρος της επιτροπής για την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μ.Ρότε υπογραμμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός θα έπρεπε να επανεξετάσει τη δήλωσή του γιατί η προϋπόθεση που θέτει θα σήμαινε για την Κυπριακή Δημοκρατία οτι η ένταξή της παραπέμπεται στις καλένδες.

    Ο Κίνκελ γνωρίζει καλά ότι μόνο με διαπραγματεύσεις lpoqe_ να εξαλειφθεί η έξωθεν απειλή κατά της Κύπρου που προέρχεται από την Τουρκία τονίζεται στην ανακοίνωση επισημαίνοντας οτι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού ελάχιστα συμβάλλουν προς τον σκοπό επίλυση του κυπριακού. "Αντί να καταφέρεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ.Κίνκελ θα έπρεπε να πιέσει την Αγκυρα ώστε η Τουρκία να αποσύρει από τo κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τον στρατό της που αποτελείται από 35 χιλιάδες υπερεξοπλισμένους στρατιώτες και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνική επίλυση", υπογραμμίζεται.

    Η κ.Ρότε υπενθυμίζοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχει κατ΄επανάληψη προτείνει την πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου τονίζει ότι η δήλωση Κίνκελ "ισοδυναμεί με επιβολή διπλής ποινής στην Κυπριακή Δημοκρατία αφού της ζητείται να ζει υπό στρατιωτική κατοχή και να παραιτηθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [15] ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Μείζον πολιτικό θέμα, με διεθνείς διαστάσεις, έχει ανακύψει από τις δημόσιες καταγγελίες Γερμανικού δικαστηρίου ότι η τουρκική κυβέρνηση, και προσωπικά η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, διατηρούν στενές σχέσεις με εμπόρους ναρκωτικών, που διακινούν ηρωίνη στην Ευρώπη. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και καθώς η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορούνταν για τα νέα σκάνδαλα της κ. Τσιλέρ, η Αγκυρα έσπευσε να απαντήσει όπως-όπως στις κατηγορίες αυτές, χωρίς όμως να πείσει κανέναν, καθώς αδυνατεί αυτή τη φορά να ισχυρισθεί ότι υπάρχει "δάχτυλος" από άλλες χώρες.

    Μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Φρανκφούρτης, που δίκασε προχθές τρεις Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες: Ο Τούρκος πρέσβης στη Βόννη, Βολκάν, ζήτησε να δει αμέσως τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ενώ ο Γερμανός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας.

    Στις αντιδράσεις της Τουρκίας, η απάντηση της Γερμανίας δια του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χορστ Φράϊτακ, ήταν σαφέστατη. "Η Γερμανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη", δήλωσε ο κ. Φράϊτακ, προσθέτοντας ότι "η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσφορία της και ζήτησε την ακριβή αιτιολόγηση της απόφασης" του δικαστηρίου. Στο μεταξύ, τα σκάνδαλα της κ. Τσιλέρ έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας: Μόλις πρόσφατα κατηγορήθηκε για ατασθαλίες, για τις σχέσεις της με το παρακράτος, και την συμμετοχή της στην αποστολή Γκρίζων Λύκων στην Κύπρο, στα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου, που κατέληξαν στην δολοφονία δύο Ελληνοκυπρίων.

    [16] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ''ΤΣΙΛΕΡ- ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ''

    Η υπόθεση της εμπλοκής της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ στο εμπόριο ηρωίνης στην Ευρώπη, ha απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, μετά από προφορική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος ζητά από το Συμβούλιο, άμεσες δράσεις προς την κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης, στηριζόμενος στα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ Κ1, που προβλέπει τη συνεργασία των 15 σε θέματα λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και Κ5, που προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας αυτής σε διεθνές επίπεδο.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΣΙΩΝ

    Τη βεβαιότητα ότι θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τα Ηνωμένα Έθνη εάν μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" πραγματοποιήσουν την απειλή τους και εισέλθουν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές, οι οποίες δημοσιεύονται στο σημερινό τουρκοκυπριακό τύπο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση "θα αυξηθεί η προσοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μέσα από τα ψηφίσματά τα οποία είναι εντεταλμένα να διαφυλάττουν είναι ρητό ότι δεν πρέπει κανένας να εισέλθει στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου".

    Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότ "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκινείται, δηλαδή να εκφράζει οργή, αποτροπιασμό ή φόβο, με τέτοιου είδους προκλήσεις ή απειλές από μέρους των Τούρκων".

    [18] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Eίναι θέμα του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας το αν θα υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό ζήτημα, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, που επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η αποστολή του Κέρι Κάβανο στη Μεγαλόνησο στέφτηκε με επιτυχία γιατί κατάφερε να βρει τρόπους που θα μειώσουν την ένταση.

    Ο αμερικανός επίσημος τόνισε ακόμη ότι είναι θέμα των ενδιαφερόμενων μερών η επίτευξη συμφωνίας για το μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αλλά και για τα μέτρα που θα μειώσουν την ένταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Οσον αφορά την αγορά των πυραύλων S-300 από την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ.Μπερνς τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν τη θεωρεί καλή ιδέα και ότι δεν πρόκειται για θέμα συσχετισμού δυνάμεων, αλλά πολιτικής και συμβολισμού. "Η αγορά των πυραύλων θα επιβαρύνει το κλίμα στο νησί", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου.

    "Η Τουρκία δεν θα πρέπει να εκτοξεύει απειλές χρήσης βίας εναντίον της Κύπρου", επανέλαβε τις δηλώσεις προηγούμενων ημερών ο κ.Μπερνς, που δήλωσε ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην υπάρξει τοποθέτηση πυραυλικού sust^lator μέσα στους επόμενους 16 μήνες, είναι πολύ καλή.

    [19] ΕΠΙ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΩΡΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Επί ενενήντα συνεχείς ώρες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στο κέντρο του Βελιγραδίου διαδηλώνοντας με αμείωτη ένταση κατά της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που είναι παραταγμένες απέναντί τους.

    Αργά χθες το βράδυ, οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση για συνομιλίες του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντραγκούτιν Βελίσκοβιτς, διότι όπως υποστηρίζουν η άρνησή του να τους υποστηρίξει λειτούργησε ανασταλτατικά στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

    Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και της αντιπολιτευσης διευρύνονται και οι ενδείξεις για διεθνή απομόνωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αυξάνονται, ο Σέρβος Πρόεδρος φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει.

    Η μόνη ίσως υποστήριξη προς το πρόσωπό του προέρχεται απο τη Ρωσία, η οποία όπως αναφέρει σήμερα μερίδα του σερβικού τύπου, απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Σερβία, με την αιτιολογία ότι προκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας.

    Στο μεταξύ ένταση επικράτησε χθες το βράδυ και στην πόλη Κρακούγιεβατς, όταν οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν στη νέα διοίκηση της τοπικής τηλεόρασης να αναλάβει τα καθήκοντά της. Χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που την ώρα εκείνη είχαν περικυκλώσει το κτίριο της τηλεόρασης.

    Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

    [20] ΣΤΙΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ AUDI A3 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται στα Σκόπια η αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας "AUDI", η οποία με εκπροσώπους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της σκοπιανής εταιρείας "ASIBA-M.G." θα υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του νέου μοντέλου της AUDI Α3.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, εκπρόσωποι της σκοπαινής εταιρείας "ASIBA-M.G." δηλώνουν αισιόδοξα ότι η παραγωγή των πρώτων αυτοκινήτων θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

    Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα επενδύσει 90 εκατομμύρια μάρκα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων της "ASIBA-M.G.", ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή μέχρι και 50.000 αυτοκινήτων το χρόνο.

    Να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί παράγοντες των Σκοπίων χαρακτηρίζουν θετική την επένδυση της γερμανικής AUDI στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς θα pqosv]qei σταθερή απασχόληση σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Παράλληλα, το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ θα είναι αποκλειστικός προμηθευτής των αγορών της Μολδαβίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκίας με Α3 θεωρείται πως θα συμβάλει σημαντικά στην διεθνή προβολή της χώρας.

    [21] ΝΕΑ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PHARE

    Το δρόμο της συνεχούς διολίσθησης έχει πάρει το βουλγαρικό εθνικό νόμισμα, λεβ, με αποτέλεσμα το ένα δολάριο Αμερικής να ανταλλάσσεται με 800-850 λέβα. Να σημειωθεί πως πριν από 20 ημέρες η ισοτιμία λέβα- δολαρίου ήταν 557 προς 1.

    Την ίδια ώρα στη Σόφια έφτασε το πρώτο μέρος της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE, ύφους 39 000 ECU. Τα σύγχρονα μηχανήματα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που περιλαμβάνει η βοήθεια θα διανεμηθούν στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Το δεύτερο μέρος της τεχνικής βοήθειας, ύψους 21.000 ECU, αναμένεται να φτάσει στη Βουλγαρία τον Φεβρουάριο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 23 January 1997 - 14:10:52