Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

  • [02] ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

  • [03] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ- ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΥΣ -13

  • [04] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [07] ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΕΡΤ, ΣΟΥΦΛΙΑ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΡΑΛΛΗΣ

  • [08] ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [09] ΓΝΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΟ "THE CITY" ΤΟΥ Μ.ΤΡΑΥΛΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ CANDIA PIANO TRIO


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ-ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 75η ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [11] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ- ΚΥΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [13] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] Ζ.ΣΑΝΤΕΡ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

  • [15] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ : ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΑΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ"

  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΑ 70.000 ΤΖΑΜΙΑ

  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΟ 1996

  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΧΑΝ ΣΟΥΓΚ ΤΖΟΥ

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗ

  • [20] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΠΡΟΥΝΕΡ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Συνεδριάζει το απόγευμα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη μορφή των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από αύριο.

    Η Πανθεσσαλική Επιτροπή προ ημερών είχε αναγγείλει νέους αποκλεισμούς εθνικών οδών τουλάχιστον σε τέσσερα κομβικά σημεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει καταλήψεις δρόμων.

    [02] ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Συνεχίζουν την απεργία τους οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ικανοποιητικές απαντήσεις, ούτε στο οικονομικό, ούτε στα υπόλοιπα ζητήματα και ιδιαίτερα στο θέμα της πρόσληψης 6.000 καθηγητών, της επιμόρφωσης και της μείωσης των μαθητών κατά τμήμα.

    Από σήμερα απεργούν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζητώντας επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων. Σαρανταοκτάωρη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενοι για το νέο μισθολόγιο.

    Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, στα υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία και τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων "θνησιγενές". Ζήτησε να απαλειφθούν οι επικίνδυνες, όπως είπε, διατάξεις του νομοσχεδίου που κόβουν τα επιδόματα.

    [03] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ- ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΥΣ -13

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Νευροκόπι το πρωί η θερμοκρασία κατέβηκε στους 13 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ στη Φλώρινα, την Καστοριά και την Κοζάνη τους -7.

    Στις Σέρρες και τη Δράμα, η θερμοκρασία έπεσε στους -6 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη άγγιξε τους -2. Σε όλες τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στο μηδέν.

    [04] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Ορκίστηκε σήμερα στη θέση του υφυπουργού εξωτερικών ο Γιάννης Κρανιδιώτης ο οποίος καλύπτει τη θέση του paqaitgh]mtor Χρήστου Ροζάκη.

    Σε δηλώσεις του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο κ.Κρανιδιώτης χαρακτήρισε απώλεια την παραίτηση Ροζάκη ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα για την Ελλάδα καθώς θα αποσαφηνιστεί ο ρόλος της στα Βαλκάνια και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η χώρα μας στο διάστημα αυτό θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και το Αιγαίο.

    Αναφερόμενος τέλος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαφωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ως ψευτοδίλημμα που "υπονομεύει την κοινή προσπάθεια για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας".

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα συζητηθούν το απόγευμα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που θα συνέλθει υπό την προεδρεία του Κώστα Σημίτη.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυρίων Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου για το Σκοπιανό, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρξει ονομασία των Σκοπίων που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του.

    Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο βήμα από την ελληνική πλευρά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εφόσον υπάρξει αδιαλλαξία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    Για τα ελληνοτουρκικά ο Υπουργός Τύπου καυτηρίασε και πάλι την προκλητικότητα και τη φιλοπολεμική πρακτική της Αγκυρας, η οποία, όπως είπε, κάνει τα πάντα ώστε να δυναμιτίζει οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλια. "Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμάζεται για να βρίσκεται η άμυνά της σε υψηλό επίπεδο" είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

    Γνωστοποίησε εξάλλου ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για επίσκεψη του κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, ταξίδι που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο τα προβλήματα στην περιοχή.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολου Κακλαμάνη.

    Όπως ανακοινώθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, ο κ. Μάροβιτς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον κ. Κακλαμάνη, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Μαζί με τον κ. Μάροβιτς ταξιδεύει στην Αθήνα και ένας αριθμός Μαυροβούνιων επιχειρηματιών με σκοπό την συνέχιση της συνεργασίας με την ελληνική πλευρά στα πλαίσια της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλου στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ποντγκόριτσα.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Μάροβιτς, είναι ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Μαυροβουνίου που είχε διαφωνήσει με τους χειρισμούς της σερβικής ηγεσίας σχετικά με την ακύρωση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου και είχε μάλιστα απειλήσει με αποχώρηση των Μαυροβουνίων βουλευτών από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, αν συνεχιζόταν η πολιτική κρίση στη Σερβία.

    [07] ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΕΡΤ, ΣΟΥΦΛΙΑ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΡΑΛΛΗΣ

    Εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ενόψει του συνεδρίου του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιώργος Ράλλης συναντήθηκε το πρωί με τους κυρίους Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά.

    Ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης είναι ο τρόπος εκπροσώπησης της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο, η συμμετοχή σε αυτών εκπροσώπων από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αλλά και διαδικαστικά ζητήματα όπως η σειρά των ομιλητών, η εκλογή του αρχηγού του κόμματος, η αλλαγή του καταστατικού κ.α.

    Δυσαρέσκεια για την μή πρόσκλησή του στη σημερινή συνάντηση εξέφρασε ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος σε δηλώσεις του στον Τύπο επισημαίνει : "αγωνίζομαι για τη ΝΔ των πράξεων, λόγων και σκέψεων του λαού και όχι για τη ΝΔ των συσκέψεων του κατεστημένου".

    Στο μεταξύ σήμερα με συνεντεύξεις τους στον Τύπο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης καλεί τον κ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο. Κατά τη σημερινή συνάντηση των κ. Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη και Ράλλη αποφασίστηκε οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος να υποβληθούν το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από το συνέδριο.

    [08] ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται αυτήν την περίοδο για το Κυπριακό, τόσο απο τη Λευκωσία, όσο και απο την Αθήνα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, κατέστησε σαφές ότι η ενίσχυση της διπλωματικής και διαπραγματευτικής θέσης της Κύπρου και της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον είναι απαραίτητη γιατί η περίοδος που διερχόμαστε είναι κρίσιμη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το κρίσιμο ερώτημα γύρω από το Κυπριακό, είναι το κατά πόσο η Ελλάδα και η Κύπρος θα αξιοποιήσουν αυτή τη κινητικότητα και θα δρομολογήσουν diadijas_er για δίκαιη λύση του προβληματος.

    "Ωστόσο, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, το διεθνές ενδιαφέρον που επιδεικνύεται θα πρέπει να έχει θετικό αποδέκτη,ο οποιος θα πρέπει να είναι η Τουρκία της οποιας η αδιαλλαξία πρέπει να καμφθεί".

    Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι "είναι δικαίωμα κάθε ανεξαρτητης χώρας να έχει την πολιτική αμυνα", ενώ πρόσθεσε ότι το κομμα του εκτιμά ότι " η πορεία για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει πραγματικά το θέμα της ασφάλειας, αλλά και το θέμα της διεθνούς κατοχύρωσης της Κύπρου, είναι η αποστρατικοποίηση".

    Τέλος, οσον αφορά στη συνάντηση του με τον κ. Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τη χαρακτήρισε ως συνάντηση ενημερωτική, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών για τα γεγονότα, τα οποια αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην επικαιρότητα.

    [09] ΓΝΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΟ "THE CITY" ΤΟΥ Μ.ΤΡΑΥΛΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ CANDIA PIANO TRIO

    Γνωστά έργα του Bedrich Smetana και του Franz Schubert, αλλά και σε πρώτη εκτέλεση το τρίο "The city" του Μιχάλη Τραυλού, θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο στις εννέα το βράδυ στην "Αίγλη" το Candia Piano Trio, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97.

    Το Candia Piano Trio είναι δημιούργημα τριών έμπειρων μουσικών, που προερχόμενοι από τη Νότια Αφρική και την Ουκρανία, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Ηράκλειο της Κρήτης και κατόρθωσαν να αποκρυσταλλώσουν τις εμπειρίες διαφορετικών μουσικών δρόμων σε ένα ενιαίο μουσικό σχήμα. Πιάνο παίζει η Π.Αρένας, βιολεντσέλο ο Β.Μάλτσεφ, ενώ ο βιολιστής του σχήματος είναι ο Α.Λάσκο.

    Η σημερινή πρώτη συναυλία του σχήματος, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το "The city", έχει προγραμματιστεί για τους μαθητές και τους διδάσκοντες των ωδείων της πόλης, καθώς και για τους φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη διατεθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων από το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοινού του ΟΠΠΕΘ '97, στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου στη Διαγώνιο. Αύριο, το τρίο θα παρουσιάσει κλασικές συνθέσεις του Smetana και του Schubert.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ-ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 75η ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Περισσότερα από 40 άτομα τραυματίστηκαν στο Βελιγράδι όταν οι ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας επενέβησαν και διέλυσαν διαδηλωση του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Των επεισοδίων προηγήθηκε η απόφαση των αρχών να εμποδίσουν τη μετάβαση sto κέντρο της πόλης σε αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών από την περιοχή του Νέου Βελιγραδίου των οποίων επικεφαλής ήταν ο εκ των ηγετών του "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Την ώρα που η ομάδα των διαδηλωτών πλησίαζε στη γέφυρα του ποταμού Σάβα που ενώνει το Παλιό με το Νέο Βελιγράδι ισχυρός αστυνομικός κλοιός αντιπαρατάχθηκε στους διαδηλωτές απαγορεύοντας την μετάβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα πραγματοποιούνταν η 75η κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης.

    Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές από δύο άλλα σημεία της πόλης που κατευθύνονταν προς το κέντρο με επικεφαλής τον Ζόραν Τζίντζιτς και Βένσα Πέσιτς άλλαξαν πορεία και κινήθηκαν προς την γέφυρα του ποταμού Σάβα όπου ήταν ακινητοποιημένοι οι διαδηλωτές από το Νέο Βελιγράδι με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στην μέγγενη των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει τα δύο σημεία της γέφυρας.

    Η αντιπολίτευση ενόψει αυτών των εξελίξεων, αποφάσισε να διοργανώσει τη συγκέντρωσή της μεταξύ των δυο σημείων της κεντρικής γέφυρας της πόλης. Λίγο όμως πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας, οι πάνοπλοι αστυνομικοί επενέβησαν βιαίως για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Με αντλίες νερού και χτυπώντας τους διαδηλωτές με γκλομπς οι αστυνομικοί απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος μέχρι το κέντρο της πόλης στο οποίο συνέβησαν και τα περισσότερα επεισόδια.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και η πρόεδρος του κόμματος Ενωση Πολιτών, Βέσνα Πέσιτς η οποία μαζί με τους Βουκ Ντράσκοβιτς και Ζόραν Τζίντζις ηγούνται του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο".

    Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν και ορισμένοι δημοσιογράφοι γιουγκοσλαβικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο κέντρο των επεισοδίων.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου και συνεπλάκη με αρκετούς από τους διαδηλωτές που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ακούστηκαν και αρκετοί πυροβολισμοί από την πλευρά των αστυνομικών οι οποίοι χρησιμοποίησαν ακόμη και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους εναπομείναντες διαδηλωτές. Η όλη επιχείρηση της αστυνομίας έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επιχειρήθηκε δολοφονική ενέργεια εναντίον του "από πληρωμένους δολοφόνους των αρχών".

    [11] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ- ΚΥΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Κλιμακώνεται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον θάνατο τριών Αλβανόφωνων σε συμπλοκή με αστυνονομικούς στην περιοχή της Πρίστινα και τις μαζικές συλλήψεις αλβανόφωνων που ακολούθησαν. Ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου σε έκτακτη συνεδρίασή του χαρακτήρισε την κατάσταση ως ιδιαίτερα σοβαρή και προειδοποίησε για τον τον επερχόμενο κίνδυνο μιας εθνικιστικής σύγκρουσης ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις ωστε να stalat^soum οι "εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Μιλοσεβιτς".

    Ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι η σερβική αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 100 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι μετείχαν σε ανατρεπτικές ενέργειες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό Αλβανών που συλλαμβάνονται απο τις σερβικές αρχές τα δυο τελευταία χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου.

    Οι συλλήψεις ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και όπως κατήγγειλε ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου η δολοφονία των τριών Αλβανόφωνων, που ανακοίνωσε επίσημα η σερβική αστυνομία, αποτελεί μέρος του σχεδίου για τη βίαιη σερβική επέμβαση στην περιοχή. Υποστήριξε ότι στόχος των συλλήψεων είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς και η μετάθεση του κέντρου βάρους τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από την πλευρά τους οι αρχές ισχυρίζονται οτι έχουν συλληφθεί άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες συμμετοχής σε επιθέσεις σερβικών στόχων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας ένας απο τους τρεις Αλβανoύς που δολοφονήθηκαν κατά την συμπλοκή με αστυνομικούς στη περιοχή Βουτσίτιρνα κοντά στην Πρίστινα, φέρεται να είναι και ο ηγέτης της οργάνωσης Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, Ζαχίρ Παγιατζί. Το επεισόδιο έγινε την Παρασκευή και όπως καταγγέλει ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος, η αστυνομία έχει εξαπολύσει κύμα συλλήψεων εναντίον των αλβανόφωνων.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται σε ολόκληρη την Αλβανία οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιστροφη των χρημάτων τους μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει η επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχασαν οι "επενδυτές" στις 5 Φεβρουαρίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση η οποία πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις επισημαίνει το αναξιόπιστο των υποσχέσεων του καθεστώτος και προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις με στοχο την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Η κατάρρευση των παρατραπεζών και η κρίση που δημιουργήθηκε δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν αναλυτές, και το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων γεγονός που θα συμπαρασύρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην οικονομική καταστροφή. Ηδη όπως αναφέρει ο αλβανικός τύπος, το εθνικό νόμισμα συνεχίζει την πτωτική του πορεία ενώ πριν από δύο ημέρες η ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο ήταν 135 λεκ. Η πτώση του αποδίδεται στον πανικό από τον οποίο διακατέχεται ο αλβανικός πληθυσμός μετά την πτώση των παρατραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα Αλβανίας στην επιδίωξή της να βελτιώσει κάπως την κατάσταση ανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων των jatah]seym που έχουν οι πολίτες στις κρατικές τράπεζες.

    Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, Ρίντβαν Μπόντε, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει την τμηματική επιστροφή των χρημάτων των πολιτων ενώ εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν το μοίρασμα βιβλιαρίων καταθέσεων.

    Χθες η κυβέρνηση προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση διαδήλωσης που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα της Αλβανίας. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο στάδιο των Τιράνων όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργατικών συνδικάτων. Ο ηγέτης των Ανεξάρτητων Συνδικάτων, και πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, κατήγγειλε ότι απειλήθηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό της αστυνομίας. Η διαδήλωση έληξε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Λέσνια και Δυρράχιο.

    [13] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Λήγει αύριο η προθεσμία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νικολάι Ντόμπρεφ.

    Αναμένεται, ύστερα από τη νέα άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ.Ντόμπρεφ να παρουσιάσει στη Βουλή τις δικές του προτάσεις για το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Δεν γίνεται λόγος για οποιαδήποτε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα έως ότου ο κ.Ντόμπρεφ δεν επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημείωσε σήμερα το πρωί ο Ιορντάν Σοκόλοφ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολιτευόμενης "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

    Αργά χθες το απόγευμα και ενώ αρνήθηκε να πάει στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο Ν.Ντόμπρεφ διέψευσε την ανακοίνωση ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου περί καταθέσεως της εντολής και την απέδωσε σε λάθος μετάφραση.

    Στη συνέχεια ο κ.Ντόμπρεφ τόνισε ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί μόνο σε περίπτωση που οι πολιτικοί ηγέτες της Βουλγαρίας μέχρι την εκπνοή της διερευνητικής εντολής, καταλήξουν από κοινού για το περιεχόμενο, τη σύνθεση και τη διάρκεια της κυβέρνησης.

    Η Δημοκρατική Αριστερά, συνέχισε ο κ.Ντόμπρεφ, θα καταθέσει την εντολή μόνο υπό τον όρο ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με ευρύτερη συμμετοχή και υποστήριξη , η οποία θα αρχίσει άμεσα την εφαρμογή του προγράμματος εξόδου από την κρίση.

    [14] Ζ.ΣΑΝΤΕΡ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

    Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ από το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Σε δηλώσεις του στο BBC, ο κ.Σαντέρ είπε waqajtgqistij\: "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διεύρυνση με την ένταξη της Κυπρου όπως έχει ήδη έχουμε αποφασίσει".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε ο κ.Σαντέρ εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι "η ΕΕ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν σχέση με την Ελλαδα και την Τουρκία".

    [15] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ : ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΑΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ"

    Σαφή προειδοποίηση πρός την τουρκική κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θέση της ότι θα προβάλλει βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρός Ανατολάς, έστειλε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μιλλιέτ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του σε Αγκυρα και Αθήνα δείχνει απερίφραστα τη δυσαρέσκειά του για τα όσα υπεστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού. "Θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στο να γίνει αντιληπτή η μεταφορά στο ΝΑΤΟ ενός προβλήματος, του οποίου η λύση δεν είναι στο ΝΑΤΟ.Η διεύρυνση του Οργανισμού δεν είναι ένα θέμα ανταλλάξιμο με προβλήματα των οποίων η λύση δεν μπορεί να δοθεί απο το ΝΑΤΟ" είπε ο Ισπανός διπλωμάτης. Στο σχόλιο της εφημερίδας , ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σεβέρ που πήρε τη συνέντευξη, τονίζει ότι " πίσω απο αυτή τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Σολάνα υπάρχει σαφές μήνυμα πρός την τουρκική κυβέρνηση, να μη συγχέει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρός ανατολάς με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί την Αγκυρα και την Αθήνα για να μεσολαβήσει να προωθηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ,μεταξύ των δύο χωρών, αλλά "και να αποκαταστήσει ένα μηχανισμό διευθέτησης των προστριβών".

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΑ 70.000 ΤΖΑΜΙΑ

    Περισσότερα από εβδομήντα χιλιάδες τζαμιά υπάρχουν στην Τουρκία ενώ κάθε 6 ώρες ανοίγει ένα καινούργιο. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν για κτίσιμο τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στην συνοικία Τσάνκαγια της Αγκυρας. Ο κ Ερμπακάν απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί απάντησε ότι είναι συνταγματικό καθήκον η ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών του λαού με την κατασκευή τζαμιών. Είναι λογικό, είπε, σε μία χώρα που το 99% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι να κτίζονται τζαμιά, και πρόσθεσε ότι αυτοί που κάνουν ζήτημα το κτίσιμο τους είναι άρρωστοι. "Εύχομαι ο Θεός να τους δώσει γιατρειά" τόνισε ο κ Ερμπακάν.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα θρησκευμάτων, Νεβζάτ Ερτζάν, στη χώρα υπάρχουν ακριβώς 70.213 τζαμιά και κάθε μέρα ανοίγουν τέσσερα καινούρια. Ο mol|r με τα περισσότερα τζαμιά είναι αυτός του Ικονίου (Κόνυα) με 2553 , και ακολουθεί ο νομός Αγκυρας με 2398 . Η Κωνσταντινούπολη κατέχει την τέταρτη θέση με 2264 τζαμιά. Τα περισσότερα τζαμιά σε σχέση με τον πληθυσμό του έχει ο νομός Καστάμονου ενώ τα λιγότερα τα έχει ο νέος νομός Γιάλοβα (μόνο 107) . Σύμφωνα με τον κ Ερτζάν η Διεύθυνση Θρησκευμάτων δεν μπορεί να προβεί σε ρύθμιση σχετική με την κατασκευή των τζαμιών γιατί αυτά κτίζονται με δωρεές πολιτών.

    Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσε εκδήλωση θρησκευτικού περιεχομένου που διοργάνωσε ο δήμαρχος του δήμου Σίντζαν της Αγκυρας, Μπεκίρ Γιλντίζ, τόσο λόγω των δηλώσεων του πρέσβη του Ιράν κ Μπαχερί, οι οποίες στρεφόταν κατά του κοσμικού καθεστώτος, όσο και λόγω των αφισών που είχαν αναρτηθεί στο χώρο της εκδήλωσης και απεικόνιζαν τους ηγέτες των οργανώσεων Χεζμπολλάχ και Χαμάς. Στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να διενεργήσει έρευνα σχετικά με την εκδήλωση αυτή.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΟ 1996

    Σοβαρή αύξηση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμα της Τουρκίας το δεύτερο εξάμηνο του 1996 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ, η αύξηση των εξαγωγών τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 9,3% ενώ η αύξηση των εισαγωγών ηταν υπερτριπλασια και έφθασε το 29,7%.

    Τη συγκεκριμένη περίοδο η σχέση εισαγωγών-εξαγωγών διαμορφώθηκε σε δύο προς τρία και τον Ιούνιο του 1996, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 1995, το εμπορικό έλλειμα της Τουρκία παρουσίασε αύξηση 66,6% αγγίζοντας τα 9.1 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 5,5.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΧΑΝ ΣΟΥΓΚ ΤΖΟΥ

    Τα Ηνωμένα Εθνη εστιάζουν την προσοχή τους στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό και γι' αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού επιδιώκει να αρχίσουν το συντομότερο οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, μετά από πρωϊνή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε αισιοδοξία για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σημειώνοντας ότι "η λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι εμπιστοσύνη".

    Κληθείς να σχολιάσει εάν μετέφερε οποιεσδήποτε νέες προτάσεις, ο κ. Τζου τόνισε: "Διερευνούμε κάθε λεωφόρο και ιδέα και επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για μια συνολική πρόταση γραμμένη σε δύο σελίδες, αλλά εξετάζουμε σε όλα τα θέματα".

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση Jkgq_dg- Τζου, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τη χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" κατά την οποία "συζητήθηκαν υπό τη μορφή διερεύνησης, θέματα της ουσίας του κυπριακού προβλήματος".

    "Δεν επρόκειτο περί προτάσεων των εκπροσώπων του ΟΗΕ, αλλά επρόκειτο περί περιορισμένων ιδεών, απόψεων, οι οποίες ακούστηκαν κατά καιρούς και στο παρελθόν για διάφορα θέματα", κατέληξε ο κ. Κασουλιδης.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗ

    Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας για την επανάκτηση των τεσσάρων εικόνων της εκκλησίας του Αντιφωνητή, που η τύχη τους θα κριθεί από το δικαστήριο του Ρόττερνταμ της Ολλανδίας.

    Το όλο θέμα αποτέλεσε το αντικείμενο επαφών που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο η Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη, Τασούλα Γεωργίου Χατζηττοφή και ο Ολλανδός δικηγόρος της Εκκλησίας της Κύπρου, Ρόμπερτ Πόλακ.

    Κατά την παραμονή τους στη Λευκωσία παρακάθησαν σε σύσκεψη στο Γραφείο του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τους Μιχαλάκη Κυπριανού, νομικό σύμβουλο της Εκκλησίας, Θανάση Παπαγεωργίου, Βυζαντινολόγο και Δήμο Χριστου, Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

    Κατά τη σύσκεψη έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις νομικές πτυχές της υπόθεσης και της συλλογή αξιόλογων στοιχείων που θα βοηθήσουν στη συνέχιση του δικαστικού αγώνα στην Ολλανδία.

    Στο μεταξύ, η Κύπρια Πρόξενος και ο Ολλανδός δικηγόρος επισκέφτηκαν το Μητροπολίτη Κερύνειας, Παύλο, ο οποίος δήλωσε πως είναι πρόθυμος τόσο ο ίδιος όσο και οι Κερυνιώτες να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεια.

    [20] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΠΡΟΥΝΕΡ

    Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μεταφέρει ξανά το θέμα της αναζήτησης του διώκτη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην κατοχή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικος Παπακυριαζής.

    Οπως είναι γνωστο, δημοσιευματα του διεθνούς τύπου φέρουν τον Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος οργάνωσε την εκτόπιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 50000 Εβραίων από τους οποίους ελάχιστοι επέζησαν, να ζει στη Συρία αν και η συριακή πρεσβεία στην Αθήνα με δήλωση της στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διέψευσε τη σχετική φημολογια.

    Ο κ.Παπακυριαζής έχει ήδη έλθει σε επαφή με την ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης με σκοπό να συντονίσουν τις ενεργειες τους με σκοπό να κατατεθεί από ομάδα βουλευτών ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το θέμα.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι συνεργάζεται ήδη με τις εβραϊκές κοινότητες των Βρυξελών και της Ολλανδίας οπου το θέμα Μπρούνερ θεωρείται πολύ σημαντικό ενω έκανε γνωστό ότι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ήδη συσταθεί ol\da πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της σπίλωσης του ολοκαυτώματος στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος.

    Η ομάδα έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων μέσα στο 1997 το οποίο έχει ανακηρυχθεί διεθνές έτος κατα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 3 February 1997 - 14:15:19