Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟ ΒΡΕΦΟΥΣ ΤΟΥ 6200 ΠΧ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 1997 ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

  • [05] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [09] ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΤΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

  • [12] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 3% ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [13] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

  • [14] ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ;

  • [15] ΣΕ 200 ΕΚ. ΛΙΡΕΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [16] ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [17] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΜΦΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [18] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟ ΒΡΕΦΟΥΣ ΤΟΥ 6200 ΠΧ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Ενα ταφικό αγγείο του 6200 π.Χ, που περιέχει τον σκελετό ενός νεογνού και θεωρείται ως το πιο πρώιμο στον κόσμο και ένα μακρόστενο οστέινο αντικείμενο που χρονολογείται από το 6000 πΧ, διεκδικώντας τον τίτλο του αρχαιότερου μουσικού οργάνου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ανακαλύφθηκαν στον οικισμό τoυ Αξού Α' στα Γιαννιτσά, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που διενεργεί από το καλοκαίρι στην περιοχή η ΙΖ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Αυτά ανακοίνωσε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χρυσοστόμου στο επιστημονικό συνέδριο για τα "Δέκα Χρόνια Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη έως τις 15 Φεβρουαρίου, τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Αριστοτέλης".

    "Το νεογνό βρέθηκε, σε στάση συστολής, μέσα σε αγγείο, το στόμιο του οποίου σκεπαζόταν με ένα μεγαλύτερο κομμάτι πηλό. Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εμφανίζεται τόσο πρώιμα. Αυτός ο τρόπος ταφής χρησιμοποιείτο εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν μόνο δύο τέτοιες περιπτώσεις: μία αυτή των Γιαννιτσών και μία του νεογνού που ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στα Σκόπια", δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Χρυσοστόμου και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αυτός ταφής δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για τους νεκρούς, που εν προκειμένω δεν θάβονται πρόχειρα στο έδαφος, όπως γινόταν συνήθως εκείνη την εποχή, αλλά σε ένα αγγείο, που στην περίπτωση αυτή συμβολίζει και μια δεύτερη μήτρα που προστατεύει το νεκρό βρέφος.

    Οσον αφορά το οστέινο μουσικό όργανο, μήκους 8 εκατοστών, που ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι στον Αξό σε μια μικρή τομή εκατό τετραγωνικών μέτρων, ο κ.Χρυσοστόμου τόνισε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για αυλό της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (γύρω στο 6000 πΧ), γεγονός που ίσως σημαίνει ότι πρόκειται για το αρχαιότερο όργανο που βρέθηκε στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ανακάλυψε στον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού στην Καστοριά, έναν αυλό που χρονολογείται από την έκτη π.Χ χιλιετία.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Η κυβέρνηση ασχολείται με το τρέχον κυβερνητικό έργο και όχι μόνο με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος μετά από συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης ανακοίνωσε σειρά αναπτυξιακών μέτρων.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας αναφερόμενος ιδιαίτερα στην σημαντική πτώση tou πληθωρισμού, τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και την άνοδο των τιμών του χρηματιστηρίου.

    Σε ότι αφορά στην προστασία του καταναλωτή απέναντι σε παραπλανητικές ή καταχρηστικές πρακτικές των παραγωγών και των εμπόρων, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν γραφεία σε 33 δήμους και σε δημόσιες επιχειρήσεις.

    Για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά ενώ θα προωθηθούν διαδικασίες για τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία.

    "Εχουμε εμπειρία από προσπάθειες που καθυστέρησαν ή δεν καρποφόρησαν αλλά υπάρχει και εμπειρία από προσπάθειες που εξελίσσονται θετικά" τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ανάπτυξης.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 1997 ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

    "Για την παιδεία δίνουμε, αυτό το χρόνο, ως ποσοστό του προϋπολογισμού, πολύ περισσότερα από ότι είχε δοθεί όλα τα περασμένα χρόνια, κάθε χρόνο χωριστά", υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για τον τομέα της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνηση εκείνο που έχει σημασία είναι η απαρέγκλιτη και αποφασιστική εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος και επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες παροχές.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

    Δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα ότι θα υποστηρίξουν τα οικονομικά τους αιτήματα ζήτησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ στην οποία τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κοινές διαπιστώσεις που έγιναν ήταν η ανάγκη ενός γενικότερου ουσιαστικού διαλόγου για την παιδεία, η δυνατότητα ικανοποίησης των οικονομικων αιτημάτων των εκπαιδευτικών εκ μέρους της κυβέρνησης και η στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ υπογράμμισε το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της αναπληρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών ενώ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των καθηγητών."Δεν μπορεί η κυβερνητική πολιτική να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα που σχετίζονται με την προοπτική του τόπου με μια νοοτροπία που θέλει να ανοίγει μέτωπα με όλη την κοινωνία και να κρατά σε ομηρία όλες τις κοινωνικές ομάδες" σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι "υπεύθυνη για τους συνεχείς αγώνες και των εκπαιδευτικών και των άλλων κοινωνικών ομάδων είναι η απάνθρωπη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια". Για "εποχή του παραλόγου" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Amt~mgr Σαμαράς ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με την γραφειοκρατική νοοτροπία του προϋπολογισμού.

    [05] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    "Ο διάλογος είναι ανοιχτός για μια σειρά από θεσμικά θέματα", επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος κάλεσε τους καθηγητές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να επιστρέψουν στα σχολεία.

    "Η απεργία μπορεί να λήξει" είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε: "Τα βάσανα των παιδιών μπορεί να τελειώσουν με καλή θέληση από τη μεριά των καθηγητών".

    [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    "Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και δεν υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης άλλων οικονομικών αιτημάτων", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πεδίο ώστε να προσφεύγουν σε εκείνον προκειμένου να πετύχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση αλλά την ευθύνη σε επίπεδο ουσίας και χειρισμών την έχουν οι υπουργοί για τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο τους. Κατέληξε δε λέγοντας ότι οι χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την κυβέρνηση.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Συνεχίζουν και την επόμενη εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι καθηγητές. Την απόφαση αυτή, πήρε με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια των ΕΛΜΕ.

    Σήμερα η διοίκηση της ΟΛΜΕ θα δώσει συνέντευξη τύπου, στην οποία έχουν κληθεί και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    "Θα συνεχίσουμε για όσες εβδομάδες ακόμη χρειαστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει βήματα για να αρθεί το αδιέξοδο", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης.

    Παράταση της απεργίας τους έως την επόμενη Τετάρτη, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

    [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στην έξαρση της φημολογίας περί πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας την οποία υιοθετούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε επικαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργο Εξωτερικών.

    Η κ. Μπακογιάννη αφού τονίζει ότι είναι τραγικό να ενισχύεται η επικίνδυνη αυτή φημολογία από αντίστοιχες δηλώσεις υψηλόβαθμων μελών της κυβέρνησης ρωτά για το τί προτίθεται να κάνει ο υπουργός Enyteqij~m ώστε να γίνει κατανοητό, στο μέτρο που υπάρχει επιδίωξη εξώθησης των πραγμάτων στα άκρα από τρίτους και ιδιαίτερα την Τουρκία, ότι μια τέτοια προοπτική θα πλήξη καίρια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα συμφέροντα όλων εκείνων που την επικαλούνται.

    [09] ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές στους νομούς Καστοριάς και Ιωαννίνων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλβανία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

    Οι νομαρχίες, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη φρούρηση των συνόρων και ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

    "Μέχρι τώρα ο αριθμός των Αλβανών που περνούν τα σύνορα κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Καστοριάς, Γιώργος Καπαχτσής, ο οποίος επισήμανε ότι οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή έχουν πέσει θύματα κλοπών και λεηλασιών από Αλβανούς λαθρομετανάστες.

    Τα σύνορα με την Αλβανία αποδείχθηκαν διάτρητα, είπε ο νομάρχης και πρότεινε τη χρησιμοποίηση και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων για την αποτελεσματική φρούρηση τους.

    Πάντως, στο νομό Καστοριάς, είναι σε θέση να λειτουργήσουν και πάλι τα κέντρα υποδοχής Αλβανών προσφύγων, όπως είχε γίνει την πρώτη περίοδο μαζικής εισόδου Αλβανών στη χώρα μας.

    Φυσιολογική χαρακτηρίζεται η κίνηση Αλβανών προς την Ελλάδα και στις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, όπου δεν ξεκίνησε ακόμα η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων φρούρησης των συνόρων.

    [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΤΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Η "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτώ θα "ακουστεί" το βράδυ στο ανακαινισμένο θέατρο "Αυλαία" στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας μια όμορφη βραδιά στο κοινό, στο πλαίσιο των θεατρικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Mετά από την πρώτη αυτή παράσταση θα ακολουθήσουν άλλες δύο την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Μετά τη Θεσσαλονίκη, οι συντελεστές της παράστασης θα επισκεφτούν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και θα καταλήξουν στο Μπρόντγουεϊ, όπου το έργο θα ανέβει στα ελληνικά, ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια "σιωπής" της γλώσσας μας στη μεγάλη σκηνή του εμπορικού θεάτρου. Την πρώτη φορά μάλιστα που παίχτηκε στην Αμερική, το έργο απέσπασε από την εφημερίδα "Village Voice", τον τίτλο της καλύτερης παράστασης της εβδομάδας.

    Τον ρόλο της μοναχικής γυναίκας που μιλάει στο τηλέφωνο με έναν άντρα που ποτέ δεν ακούμε θα ερμηνεύσει η νεαρή ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, για την οποία έχει ειπωθεί ότι "συνεχίζει την αύρα" της αείμνηστης Ελλης Λαμπέτη, διατηρώντας ωστόσο μια αποκλειστικά δική της σκηνική παρουσία. Η σκηνοθεσία είναι του χαρισματικού ρώσου αμερικανικής καταγωγής Yevgeni Lanskoy και οι χορογραφίες, που θα δώσουν μια άλλη διάσταση στο έργο όταν αυτό paiwte_ στο Μπρόντγουεϊ, της γνωστής Lucinda Childs.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

    Εκκληση προς όλες τις πλευρές για περισσότερη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ειλικρίνεια για να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε στην Αλβανία απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Planet" ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές στη γειτονική χώρα και τόνισε πως για να εκτονωθεί η κρίση χρειάζεται να εγκαταλειφθούν οι μέθοδοι της παραπληροφόρησης και της βίας, διότι η βία γεννάει μίσος που συσκοτίζει το νου και την καρδιά και οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Χρειάζεται, είπε, περισσότερη νηφαλιότητα, αλήθεια, διάθεση καταλαγής, περισσότερη στοργή, αγάπη και δικαιοσύνη στην προσπάθεια αποζημίωσης όσων έχασαν τις περιουσίες τους. Δεν είναι ορθό να είναι το θύμα ο απληροφόρητος και αδύναμος λαός. Η έκκληση του Αρχιεπισκόπου μεταδίδεται και από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα Αλβανών προσφύγων προς τη χώρα μας εξέφρασε ο Ελληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, Νίκος Κανέλος, ο οποίος επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και τόνισε πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των Αλβανών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

    [12] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 3% ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Την υιοθέτηση ομοιόχρωμων (λευκό χρώμα) ψηφοδελτίων για όλα τα κόμματα στις γενικές εκλογές της 19ης Απριλίου και τον ορισμό του ποσοστού του 3% ως ορίου για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, αποφάσισε σήμερα η βουλγαρική Βουλή στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του Εκλογικού Νόμου.

    Κατά της μείωσης του ορίου του 4% που ίσχυε μέχρι τώρα για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, τάχθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι Σοσιαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, αντέκρουσαν με το επιχείρημα ότι όσο περισσότερα κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή τόσο πιο δημοκρατικός είναι ο θεσμός αυτός.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια εκτιμούν ότι η απόφαση για τη μείωση του ορίου 4% θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα αριστερά κόμματα να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το κίνημα της "Ευρωαριστεράς", το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου αναμένεται να γίνει στις 22 Φεβρουαρίου, με πιθανό ηγέτη τον Αλεξάντερ Τόμοφ, πρώην στέλεχος των Σοσιαλιστών.

    Δεν αποκλείεται ωστόσο και το ενδεχόμενο με αυτόν τον τρόπο οι Σοσιαλιστές να επιδιώκουν την "ενθάρρυνση" πιθανών διασπαστικών τάσεων στις Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις, ενόψει των αντιρρήσεων των μικρότερων παρατάξεων στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης σχετικά με τους όρους συμμετοχής τους στις επικείμενες εκλογές με emia_a λίστα των ΕΔΔ.

    [13] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Η εμπορική ναυτιλία περιλαμβάνεται μεταξύ των κλάδων που συμπαρέσυρε η παρατεταμένη οικονομική κρίση που πλήττει τη Βουλγαρία. Ο άλλοτε κερδοφόρος ναυτιλιακός κλάδος που συμμετείχε, όπως υποστηρίζεται, με μεγάλα ποσοστά στη διαμόρφωση του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου και στο ΑΕΠ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η λήψη εκσυγχρονιστικών μέτρων θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το μέλλον της Βουλγαρικής Ναυτιλίας προβλέπεται αβέβαιο.

    Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών απασχολουνται 17 χιλιάδες άτομα και λειτουργούν 13 κρατικές επιχειρήσεις το κεφάλαιο των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 18 δις λέβα, (περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια).

    Η βαθειά οικονομικη κρίση αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασαν αρνητικά την πορεία των εμπορικών συναλλαγών, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων διεξάγεται από τα τέσσερα μεγάλια λιμάνια της, το Μπουργκάς, της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα και το Ρουσε και Λομ στον Δούναβη. Πριν από μερικά χρόνια το 75-80% των μεταφορών αφορούσαν τις βουλγαρικές εισαγωγές και εξαγωγές ενώ σήμερα εξαιτίας της γενικότερης παγκόσμιας οικονομικης κρίσης το 2/3 των μεταφορών προορίζονται για ξένους πελάτες, τόνισε στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας, ο προϊστάμενος της Διευθυνσης Ναυσιπλοϊας και Λιμένων, Στόγιαν Ζιγκόρωφ.

    Επίσης, η πεπαλαιωμένη τεχνική υποδομή των λιμανιών, η παλαιότητα των βουλγαρικων πλοίων, ηλικίας άνω των 15 ετών, και ο αργός έως ανύπαρκτος ρυθμός αντικατάστασής τους, αλλά και η εφαρμογή του εμπάργκο στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας λειτούργησαν ανασταλτατικά στην ανάπτυξη του κλάδου και οδήγησαν στην κάθοδο των οικονομικών του δεικτών. Ο όποιος εκσυγχρονισμός, έστω και σε μικρό βαθμό, γίνεται με τη βοήθεια ξένων πιστώσεων, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

    Ωστόσο παρά τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα, υποστηρίζει ο Ζιγκόρωφ, ο ναυτιλιακός κλάδος, προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις. Θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της ναυσιπλοϊας έτσι ώστε η ανάκαμψή του να συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας της Βουλγαρίας.

    Στην επίλυση των προβλημάτων θα συμβάλουν η αποκρατικοποίηση και η διαρθρωτική μεταρρύθμιση που ήδη έχει ξεκινήσει στον τομέα. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ναυτιλία αναμένεται να υλοποιηθεί μετά το 1998 και προβλέπει την αυτοτέλεια και πιθανώς την ιδιωτικοποίησή των κλάδων που λειτουργούν βοηθητικά στη ναυτιλία, όπως συνεργεία επισκευών πλοίων, εταιρείες προμηθειών κ.α.

    Οσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών αυτό θα γίνει μέσω του κοινοτικού προγράμματος PHARE με τη συνδρομή Γερμανών ειδικών. Προς το παρόν καταρτίζεται νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Βάρνας. Μέχρις ότου όμως υλοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά pqocq\llata η ναυτιλία θα παραπαίει επιβεβαιώντας έτσι το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Βουλγαρία.

    [14] ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ;

    Σε ανοιχτή ρήξη εξελίσσσεται πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο φράξιες που λειτουργούν στους κόλπους τους Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκ των οποίων η μία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της σκοπιανής βουλής Μπλάγκογιε Φιλιπποφσκι, προωθεί την ένωση με τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση.

    Ηγετικά στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και μάλιστα σύντομα. Η ανακοίνωση ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλιου, μια υπό την προεδρία του Ιβάνωφ και μια υπό την προεδρία του Φιλίπποφσκι, προαναγγέλει, όπως διατείνονται, τη διάσπαση.

    Το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την ανταλλαγή των κατηγοριών του Ιβάνωφ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με αιχμή του δόρατος τη συνεχή οξύτατη κριτική που ασκεί στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επρόκειτο να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το Σάββατο.

    Οι εσωκομματικές έριδες ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος να συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Οχρίδας ενώ η δεύτερη υπό τον Φιλίπποφσκι θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια. Το Συμβούλιο αποτελείται από 71 μέλη και μέχρις στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ποια συνεδρίαση θα συμμετάσχει η πλειοψηφία του, ενώ σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις με την επιδίωξη να προσεταιριστούν όσο περισσότερα μέλη.

    Ο Λιουμπισα Ιβάνωφ, διακεκριμένος επιχειρηματίας της ΠΓΔΜ ελέγχει, όπως ισχυρίζεται, την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών και τους δημάρχους που εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές, ενώ με τον Μπλαγκογιε Φιλίπποφσκι συντάσσονται οι τέσσερις υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση και οι περισσότεροι βουλευτές.

    Το Σάββατο εξάλλου συνεδριάζει και η ηγεσία του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) που εκφράζει την μετριοπαθή πτέρυγα των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος του κόμματος Αμπτουραχμάν Αλίτι δήλωσε ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πορεία των αιτημάτων της αλβανικής κοινότητας και θα γίνει απολογισμός του έργου των Αλβανών υπουργών και των βουλευτών. Ο Αλίτι επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν προσανατολίζεται στην αποχώρηση απο την κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη δικαίωση των αιτημάτων των Αλβανών μέσα από την κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός, όπως προέκυψε απο τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1994 αποτελείτο από την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, το Φιλελεύθερο Κομμα , το Σοσιαλιστικό και το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας. Η συμβίωση αποδείχθηκε εξ αρχής δύσκολη και ήδη στις αρχές του 1996 οι φιλελεύθεροι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση παρά την σύσταση του Γκλιγκόρωφ να bqehe_ μια συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε την παραμονή τους στον συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες.

    [15] ΣΕ 200 ΕΚ. ΛΙΡΕΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τον προϋπολογισμό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Κυπριακή Βουλή, με στόχο την έγκριση του κονδυλίου ύψους 22 εκατομμυρίων λιρών, που θα δοθεί ως προκαταβολή για την αγορά των πυραύλων S-300.

    Το συνολικό ύψος του αμυντικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια λίρες.

    Το ΑΚΕΛ, αναμένεται να εγκρίνει τις δαπάνες για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, αλλά πιθανό να θέσει θέμα περικοπών άλλων κονδυλίων, αφού υποστηρίζει ότι το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου.

    [16] ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Oι τέσσερις ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες που εκλάπησαν από το παρεκκλήσι του Αγίου Θωμιανού στην κατεχόμενη Λύση της Κύπρου, εκτίθενται από την περασμένη Κυριακή σε εκκλησία-ομοίωμα ελληνορθόδοξου ναού στο Χιούστον του Τέξας.

    Οι Βυζαντινές αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και οι οποίες βρίσκονται τώρα στην κατοχή της Αμερικανίδας συλλέκτριας Ντομινίκ ντε Μενίλ, βγήκαν λαθραία από την Κύπρο, και πουλήθηκαν από Τούρκους λαθρέμπορους στο ίδρυμα Μενίλ.

    Η κ.ντε Μενίλ αγόρασε και αναπαλαίωσε τις αγιογραφίες με κόστος ένα εκατομμύριο δολάρια και στη συνέχεια έδωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Εκκλησία της Κύπρου, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις πείστηκε να αφήσει τα έργα στις ΗΠΑ και στην κατοχή του ιδρύματος Μενίλ.

    Η Αμερικανίδα συλλέκτρια επιθυμώντας οι αγιογραφίες να εκτεθούν σε χώρο που να θυμίζει την αρχική τους προέλευση κατασκεύασε την εκκλησία-ομοίωμα ελληνορθόδοξου ναού, στα εγκαίνια του οποίου παρέστη και ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Χιούστον, Γουίλλιαμ Κρασσάς.

    [17] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΜΦΗΣ

    Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες των ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθούν στην ολομέλεια της τουρκικής Βουλής για τις προτάσεις μομφής τα κόμματα Ευημερίας και Ορθού Δρόμου του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθούν να εξασφαλίσουν και πάλι την υποστήριξη του κόμματος Μεγάλης Ενότητας, το οποίο όμως τώρα θέτει τους όρους του. Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Μουχσίν Γιαζιτζίογλου και έχει μόνο 7 έδρες, είχε αποσύρει πρόσφατα την υποστήριξη του από την κυβέρνηση.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μαχίρ Νταματλάρ amajo_myse για πρώτη φορά ότι το κόμμα του ζητά μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο πρωτόκολλο. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παροχής υποστήριξης στην κυβέρνηση επισήμανε ότι το κόμμα του θα ήθελε να μετέχει στην κυβέρνηση, στο πρωτόκολλο και στις ευθύνες τονίζοντας ότι θεωρεί ως ρουσφέτι το να δοθούν στο κόμμα Μεγάλης Ενότητας μερικά υπουργεία.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες συναντήσεις του προερχόμενου από το κόμμα Ευημερίας υπουργού Προεδρίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του ισλαμιστή δημάρχου της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτζσέκ με τον Μουχσίν Γιαζιτζίογλου τόνισε ότι πρόκειται για ανεπίσημες επαφές.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [18] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η φάση σταθεροποίησης της ρουμανικής οικονομίας που είχε συντελεστεί κατά τα έτη 1995-1996 φαίνεται ότι βαδίζει στο τέλος της, καθώς από τις αρχές του έτους όλοι οι οικονομικοί δείκτες ακολουθούν αρνητική πορεία.

    Ο προυπολογισμός του 1996 έκλεισε με έλλειμμα που ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ. Το εξωτερικό χρέος της χώρας από 5,5 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήταν τον Μάρτιο του 1996 αυξάνεται συνεχώς και η εξυπηρέτησή του γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ετσι το εθνικό νόμισμα, το λέι, υποτιμήθηκε από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα κατά 90%, ενώ ο πληθωρισμός που ήταν 56,9% το 1996, σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μουγκούρ Ισακαρέσκου προβλέπεται για το διάστημα Ιαν.-Μαίου 1997 να φθάσει το 80%.

    Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην αδυναμία προσαρμογής της Ρουμανίας στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, όσο και σε νομισματικές πιέσεις. Η Ρουμανία, όπως και οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες απέκτησε βαριά, ενεργοβόρα και αντιπαραγωγική βιομηχανία που βασίζεται ακόμη στην τεχνολογία του 1960 με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστική διεθνώς.

    Οι κυβερνήσεις του Ιον Ιλιέσκου, λόγω ιδεολογίας αλλά και του πολιτικού κόστους προτίμησαν, αντί να προβούν σε μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και σε διάλυση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, να κρατήσουν αυτά τα βιομηχανικά συγκροτήματα εν ζωή. Παρόμοια φαινόμενα υστέρησης παρουσιάστηκαν και στον τραπεζικό τομέα. Οι κρατικές τράπεζες, αντί να μετατραπούν σε σύγχρονα κερδοφόρα τραπεζικά ιδρύματα, συνέχισαν να αποτελούν τους διαύλους χρηματοδότησης των κρατικών ελλειμματικών επιχειρήσεων. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου και η διαφθορά οδήγησε μάλιστα κάποιες φορές και στην καταλήστευση των κρατικών τραπεζών από τα στελέχη τους με σημαντικότερη την περίπτωση της Dacia Felix Bank.

    Η διατήρηση ουσιαστικά του παλαιού οικονομικού καθεστώτος αποθάρρυνε τους ξένους επενδυτές να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις στη Ρουμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α' εξάμηνο του 1996 οι ξένες επενδύσεις δεν ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια δολλάρια και τα 2,2 δισεκατομμύρια από το 1990 μέχρι τις αρχές του 1997. Τα ποσά αυτά επενδύθηκαν κυρίως σε θυγατρικές εμπορικές εταιρείες, δημιουργία δικτύου διάθεσης προιόντων και καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη καθώς το Diehm]r Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του 1996 πάγωσε για ένα χρόνο δάνειο 460 εκατομμυρίων δολλαρίων κρίνοντας ανεπαρκή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ιλιέσκου.

    Ετσι η σταθεροποίηση της οικονομίας τα δυο προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε εξαιρετικά ευαίσθητη. Τα συσσωρευμένα ελλείμματα και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κρατούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας με αποτέλεσμα το λέι να είναι ευάλωτο σε εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις.

    Η οικονομική κατάρρευση της Βουλγαρίας και της Αλβανίας δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στους ξένους επενδυτές και στους Ρουμάνους πολίτες με αποτέλεσμα να σπεύσουν να μετατρέψουν σε συνάλλαγμα τις επενδύσεις και τις καταθέσεις τους, ωθώντας σε ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία το λέι.

    Η νέα κυβέρνηση του Βίκτωρα Τσιορμπέα δεν φαίνεται ικανή αυτή τη στιγμή να ανατρέψει αυτήν την πορεία. Ο Τσιορμπέα υποσχέθηκε να λάβει σκληρά μέτρα "για να μη γίνει η Ρουμανία, Βουλγαρία". Οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός του θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η άρση των εμποδίων για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Ομως η ανακοίνωση των μέτρων καθυστερεί με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι αρνητικές εξελίξεις.

    Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν καίρια τους μισθωτούς είτε με τη μορφή απολύσεων είτε με τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου. Τα περιθώρια του ρουμανικού λαού είναι περιορισμένα καθώς διαβιεί από τη δεκαετία του '60 σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας. Αλλά και η εφαρμογή των όποιων μέτρων δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς ο Τσιορμπέα στηρίζεται στο ρουμανικό κοινοβούλιο από τρία διαφορετικά κόμματα που δεν έχουν την ίδια άποψη για την οικονομία ή δεν είναι διατεθειμένα να επωμιστούν το πολιτικό κόστος των μέτρων διάσωσης της ρουμανικής οικονομίας. Ακόμη και το CDR, ο νικητής των εκλογών από το οποίο προέρχεται ο Τσιορμπέα δεν αποτελεί ενιαίο κόμμα, αλλά συνασπισμό δεκατριών πολιτικών κομμάτων με μόνο συνδετικό κρίκο τον πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η "βουλγαροποίηση" της Ρουμανίας μπορεί να αποφευχθεί μόνον με την ταυτόχρονη λήψη ριζοσπαστικών οικονομικών μέτρων και την γενναιόδωρη παροχή οικονομικής βοήθειας. Η βοήθεια θα πρέπει να έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων για την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαική Ενωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία για την αποτροπή της κατάρρευσης της ρουμανικής οικονομίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος αυτό, διότι το 1996 ενέκριναν δάνεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τη σωτηρία της Ρωσίας. Αν οι ΗΠΑ κια η ΕΕ επιθυμούν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως κατά καιρούς διακηρύσσουν, θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος αυτής της σταθεροποίησης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 13 February 1997 - 12:43:54