Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΓΙΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Β. ΜΠΟΥΤΑΣ

  • [04] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

  • [07] Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΝΙΚ.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ

  • [08] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

  • [09] ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑ ΜΕ ΟΣΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [12] ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

  • [14] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΙΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [15] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ

  • [16] ΣΒΗΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΤΟΥΖΛΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [17] NEEΣ "ΤΙΜΕΣ- ΣΟΚ" ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [18] ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΡΟΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αδικαιολόγητες, χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ζήτησε να τις σταματήσουν, γιατί, όπως είπε, οι αυξήσεις που πήραν ξεπερνούν το μέτρο και τις ανάγκες που έχει η εθνική οικονομία.

    Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, και του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζόφ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι πραγματικές αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν για την παιδεία κυμαίνονται από 8,1%-16% για το 1997 και είναι οι υψηλότερες από όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης, στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων, με προυπολογισμό 210 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία 35 δισ. θα δοθούν για επιμόρφωση των καθηγητών, 7 δισ. για τους δασκάλους και ένα τμήμα για αμοιβές όσων συμμτέχουν.

    Σχετικά με τους μισθούς των καθηγητών, ανέφερε ότι οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές του νεοδιοριζόμενου θα είναι 302.000 δραχμές και οι καθαρές 252.000, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 15.000 δρχ. Για τους καθηγητές με 25 χρόνια προυπηρεσία, οι μισθοί θα φτάνουν τις 379.000 δρχ. καθαρά και 463.000 ακαθάριστα. Η μηνιαία αύξηση του νεοδιοριζόμενου είναι 31.000 δρχ, με αυξανόμενη κλιμάκωση που θα φτάνει στις 68.000 δρχ. Ετσι, οι πραγματικές αυξήσεις είναι της τάξης του 8,1%-16%, με επιπλέον οικονομικά επιδόματα 50%, ενώ ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ κάτω του 8%.

    Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι αυξήσεις στους μισθούς των δασκάλων, οι οποίες θα είναι από 9,2% μέχρι 16%, ενώ για το αίτημα εξομοίωσης του επιδόματος των 10.000 προτάθηκε να καλυφθεί εντός μιας τριετίας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα εκπαιδευτικά προβλήματα με τη λογική του παίκτη των καζίνων και τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία.

    Ο κ. Κολοζόφ έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης που έχει στόχο την εξαθλίωση και ταπείνωση των εργαζομένων.

    [02] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

    Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών σο Θεσσαλικό κάμπο.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής ότι έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την παρακώλυση της συγκοινωνίας στο εθνικό οδικό δίκτυο και σημείωσε πως ήταν εμφανές |ti επρόκειτο να διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.

    Ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης των αγροτών και κάλυψε πλήρως τη στάση των αστυνομικών, επισημαίνοντας τα εξής:"Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν επίκειται ένα ποινικό αδίκημα, εφόσον για το δημόσιο συμφέρον παίρνονται τα μέτρα εκείνα, τα οποία επιβάλλονται για να μην πραγματοποιηθεί το ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει παρανομία. Και ως εκ τούτου δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να πάρει τα μέτρα εκείνα τα οποία επιβάλλονταν για να τηρηθεί ο νόμος, όπως το επιβάλλει η νομοθεσία και το Σύνταγμα. Οσον αφορά δε στα συγκεκριμένα γεγονότα, της δήθεν δολιοφθοράς των ελκυστήρων, θέλω να αναφέρω ότι η αστυνομική διεύθυνση, αφού της έγιναν διαμαρτυρίες από πλευράς του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μπούτα, με τον κ. Μπούτα έλεγξε τους ελκυστήρες που ήταν επί του δρόμου, δεν διαπίστωσε ούτε ο βουλευτής ζημιές οι οποίες θα μπορούσαν να καταγραφούν. Την επομένη, όταν οι αγρότες πήγαν να πάρουν τους ελκυστήρες, εζήτησε να υπάρξει ένα πρωτόκολλο ανά ελκυστήρα, όπου θα αναγράφεται η ζημιά η οποία πραγματοποιήθηκε, και η συντονιστική επιτροπή των αγροτών δεν δέχτηκε μια τέτοια διαδικασία και είπε να φύγει η αστυνομία".

    "Πιστεύω, είπε ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλη αυτή την κινητοποίηση με ψυχραιμία, με σύνεση, με μέτρα τέτοια ώστε να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Προφανώς οι διαμαρτυρόμενοι θα ήθελαν να υπάρξουν επιθέσεις, διαμάχες, αίμα, για να επικαλούνται μετά την αναλγησία της κυβέρνησης. Αυτό δεν έγινε η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με ευθύνη και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε κατόπιν τούτου να έρθει το θέμα καθόλου στη Βουλή".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα για το ήθος και τη συμπεριφορά των υπουργών της κυβέρνησης και άφησε εκτεθιμένους τους υπουργούς (Ε. Γιαννόπουλος, Στ. Τζουμάκας). Παράλληλα παρατήρησε ότι η συμπεριφορά των υπουργών δείχνει το νέο ύφος και ήθος της κυβέρνησης.

    [03] ΓΙΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Β. ΜΠΟΥΤΑΣ

    Για παραποίηση της αλήθειας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, σχολιάζοντας όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για τη στάση των αστυνομικών απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων.

    Υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει πρωτόκολλο παραλαβής για κάθε ελκυστήρα ξεχωριστά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την ομιλία του στη Βουλή νομιμοποίησε την επέκταση της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των αγροτών και εργαζομένων και εξέφρασε την ανησυχία πως σε λίγο καιρό οι διωκτικές αρχές θα προχωρούν και σε προληπτικές συλλήψεις συνδικαλιστών.

    [04] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Ως κινδυνολογία χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης,τα αμερικανικά σενάρια που προβλέπουν πολεμική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας.

    Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε:"Πρόκειται για κινδυνολογία η οποία δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για επίλυση των διαφορών στην Κύπρο, του Κυπριακού, και για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, αν μου επιτρέπεται, να προσθέσω κάτι. Υπάρχει μια προσέγγιση ίσων αποστάσεων όπου εξισώνεται ο επιτιθέμενος με τον αμυνόμενο, αυτός ο οποίος λειτουργεί και κινείται εντός της διεθνούς έννομης τάξης και αυτός ο οποίος κινείται εκτός έννομης τάξης. Αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα, η οποία στηρίζει όλη της την πολιτική και τις απόψεις πάνω στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να ανεχθεί την εξίσωση της με την Τουρκία η οποία συστηματικά παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Πιστεύω ότι αυτή η στάση στοχεύει στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα για να αναληφθούν ενδεχομένως κάποιες πρωτοβουλίες και δεύτερο να ασκηθούν πιέσεις και προς τις δύο πλευρές. φαίνεται ότι η αφετηρία γι αυτό το κλίμα ήταν η γνωστή υπόθεση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο. Αλλωστε όλοι στις δηλώσεις τους λίγο-πολύ εκεί αναφέρονται, σ αυτή την ιστορία των πυραύλων".

    Σε ερώτηση μήπως ήταν λάθος κίνηση η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Κρανιδιώτης απάντησε:"Αν δεν ήταν το θέμα των πυραύλων, πιστεύω θα ήταν κάποιο άλλο. Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις την ίδια στιγμή που καταγγέλλουν την Κύπρο ότι αγόρασε πυραύλους, που πρόκειται να τοποθετηθούν μετά 16 μήνες, ως μια στοιχειώδη προσπάθεια να αμυνθεί από την υπεροπλία της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά ευλογούν τις αγορές ελικοπτέρων για την Τουρκία και άλλου στρατιωτικού υλικού το οποίο ασφαλώς δεν βοηθά στην εκτόνωση της κατάστασης και στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης. Νομίζω, δηλαδή, ότι αυτό είναι αφορμή και όχι ο πραγματικός λόγος.

    [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε.

    Ο υπουργός κατά την παραμονή του στη Βόννη, θα έχει συνομιλίες για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

    [06] Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Η μάχη στο συνέδριο θα είναι για την προοπτική της Νέας Δημοκρατίας και όχι για μια Νέα Δημοκρατία συρρικνωμένη, όπως φοβάμαι ότι είναι σήμερα, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ.Μπακογιάννη τόνισε ότι "αυτό το συνέδριο είναι μια πολύ lec\kg ευκαιρία να ξαναβάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να αναζητήσουμε και θεσμούς τέτοιους που θα διασφαλίσουν τη συλλογικότητα της Νέας Δημοκρατίας και θα μας απομακρύνουν από τη μορφή του αρχηγικού κόμματος που είχαμε σήμερα".

    [07] Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΝΙΚ.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ

    Η βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να κλείσει οριστικά το Κοζλοντούι, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα.

    Αυτό επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικ.Παπακυριαζής, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκκτρικού ρεύματος.Ο κ.Παπακυριαζής χαρακτήρισε "ορθή' την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου να θέσει το θέμα λειτουργίας του Κοζλοντούι στο συμβούλιο σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Βουλγαρία.

    "Απο την αρχή επεσημάναμε, είπε ο κ.Παπακυριαζής, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.Μετά το λεπτομερή επιστημονικό έλεγχο που έγινε, δόθηκε η άδεια επαναλειτουργίας του με την προϋπόθεση να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους ασφαλείας.Βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να κλείσει οριστικά το πυρηνικό εργοστάσιο ,αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα,γιατί η γειτονική χώρα θα αντιμετώπιζε ενεργειακό πρόβλημα.Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει οικονομικά και επιστημονικά τη Βουλγαρία για να προχωρήσει στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο θέμα της ενέργειας."

    [08] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    "Κινδυνεύει με κατάσχεση η μεγάλη ιδιόκτητη πολιτιστική στέγη των Ελλήνων της Στοκχόλμης, λόγω χρεών προς την Εμπορική Τράπεζα της Σουηδίας. Το σοβαρότατο ενδεχόμενο της κατάσχεσης,ενός δομημένου χώρου 1800 τετρ. μέτρων, ο οποίος έχει φιλοξενήσει στοργικά την ελληνική παρουσία για 16 και πλέον χρόνια,αναβλήθηκε μετά την παρέμβαση της Μόνιμης Διακομματικής επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό". Αυτά δήλωσε αποκλειστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης,ο οποίος μαζί με τα μέλη της ίδιας επιτροπής κους Ε. Χαϊτίδη (Ν.Δ.), Π.Κουναλάκη (ΣΥΝ), Σ. Παναγιώτου (Κ.Κ.Ε.) και Τ.Ιντζέ (ΔΗ.Κ.ΚΙ.),επισκέπτονται τον Ελληνισμό της Σουηδίας, με αφορμή το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, που θα αρχίσει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

    Οπως ανέφερε σχετικά ο κ. Νιώτης,"μόλις η επιτροπή πληροφορήθηκε το επείγον του προβλήματος της κατάσχεσης,κινητοποιήθηκε και εκ μέρους της ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και νομικός κ. Τάσος Ιντζές επισκέφθηκε τον Διευθυντή της σουηδικής Τράπεζας και ματαίωσε προσωρινά την κατάσχεση.Το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και υποστήριξης από την ελληνική πολιτεία", επισήμανε ο πρώην υφυπουργός.

    Ενα άλλο μείζον πρόβλημα που διαπίστωσε η επιτροπή με τις πρώτες της επαφές είναι αυτό της σοβαρής μείωσης των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας στα σουηδικά σχολεία, λόγω περιορισμού των κρατικών δαπανών, πρόβλημα, το οποίο θα θέσει η Επιτροπή στη σουηδική πολιτική ηγεσία και τις δημοτικές αρχές, με τις οποίες πρόκειται να συναντηθεί .

    [09] ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑ ΜΕ ΟΣΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μια πολύ καλά διατηρημένη ξύλινη λάρνακα με ασημένιο περίβλημα, μέσα στην οποία φυλάσσονταν τυλιγμένα σε πορφυρό ύφασμα τα οστά μιας γυναίκας, ανακαλύφθηκε μέσα σε κιβωτιόσχημο τάφο του 4ου π.Χ αιώνα στην περιοχή Αγίου Αθανασίου της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια περιοχή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος του 4ου π.Χ αιώνα, που, αν και συλήθηκε επανειλημμένως από αρχαιοκάπηλους, διατήρησε σε τέλεια κατάσταση μια "ζωντανή" τοιχογραφία με έντονα χρώματα, που απεικονίζει μυθικούς γρύπες και 25 μορφές σε συμπόσιο οπλιτών του μακεδονικού στρατού. Μάλιστα, πολύ σύντομα, η αρμόδια ομάδα των αρχαιολόγων θα καταθέσει μελέτη για τον καλύτερο τρόπο στερέωσης και διατήρησης των τοιχογραφιών.

    Αυτά ανακοίνωσε σήμερα η αρχαιολόγος Μαρία Τσιμπίδου- Αυλωνίτη, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της στο συνέδριο για τα "Δέκα χρόνια αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", που πραγματοποιείται στην πόλη.

    Η κ.Τσιμπίδου-Αυλωνίτη περιέγραψε το σύνολο των είκοσι οκτώ μακεδονικών και κιβωτιόσχημων τάφων του 4ου και 3ου π.Χ αιώνα, με τον πλούσιο καλλιτεχνικό διάκοσμο και τα εντυπωσιακά κτερίσματα, που ανακαλύφθηκαν στον Αγιο Αθανάσιο και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μικρού εκθεσιακού χώρου και μιας αίθουσας προβολών, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου να λάβουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες για όσα βλέπουν.

    Στην ίδια περιοχή έχουν ακόμη βρεθεί χρυσά και μεταλλικά κοσμήματα, κοντάρια, ξίφη και εγχειρίδια που συνόδευαν τους νεκρούς πολεμιστές, καθώς επίσης και πλήθος κεραμικών έργων, που προέρχονται από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κέντρα της περιοχής.

    [10] ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Διακόσιες τριάντα ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες και μια πλήρης ηλεκτρονική φωτοθήκη που περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 έργα 58 Ελλήνων καλλιτεχνών, θα φιλοξενηθούν από αύριο το βράδυ ως τις 16 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Υπό τον τίτλο "Εικόνα και Είδωλο", η εντυπωσιακή αυτή συλλογή φωτογραφιών -που περιλαμβάνει έργα μιας εικοσαετίας, από το 1975 έως το 1995- παρουσιάζει στιγμές της καθημερινής ζωής των Ελλήνων, αποτυπώνοντας στιγμιότυπα από λαϊκά πανηγύρια και γιορτές, από στρατιωτικές θητείες ή από καταυλισμούς τσιγγάνων, αλλά και αναζητώντας εναλλακτικές εκφράσεις: άντρες που ο φακός έχει "συλλάβει" στο ντους ή εικόνες από φρενοκομεία που ταράζουν τον επισκέπτη της έκθεσης.

    Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα 44 φωτογράφων, αποτελείται από τρεις αλληλοσυνδεόμενες ενότητες και συνοδεύεται από εκτεταμένο δίγλωσσο κατάλογο, που θα λειτουργήσει ως βασική πηγή για τη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Μετά τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει στην Αθήνα και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο εξωτερικό.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της ηλεκτρονικής φωτοθήκης του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών, που περιλαμβάνει 1500 φωτογραφίες 58 Ελλήνων φωτογράφων, βιογραφικά στοιχεία και κριτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Τον Οκτώβριο, η φωτοθήκη θα αποκτήσει την πλήρη της μορφή, αφού θα εμπλουτιστεί με 500 ακόμη έργα και θα κυκλοφορήσει σε CD-ROM, ώστε να είναι διαθέσιμη στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Πάντως, η συνεργασία του Μουσείου με τον ΟΠΠΕΘ '97 δεν αναλώνεται στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, αφού θα ακολουθήσουν και άλλες. Από τις 26 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, θα "επισκεφτεί" την πόλη μας ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύχρονης τέχνης, ο χαρισματικός Γερμανός Joseph Beuys. Από τις 8 Απριλίου έως και τις 11 Μαϊου, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το κίνημα Fluxus, που επηρέασε καθοριστικά το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

    Από τις 28 Μαϊου έως τις 17 Αυγούστου, θα εκτίθενται στο Μουσείο έργα του Παύλου, που το κοινό της Θεσσαλονίκης γνώρισε από τις "Σημαίες" του, που παρουσιάστηκαν στην πόλη μέσα στον Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν ο γνωστός καλλιτέχνης Νίκος Κεσσανλής και ο μεγάλος ζωγράφος και γλυπτης, Αλέξης Ακριθάκης.

    Οι δραστηριότητες του Μουσείου για το 1997 δεν θα περιοριστούν στις εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, αλλά θα επεκταθούν και σε παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η θεατρική παράσταση "Oh! Les belles jours" του Σάμουελ Μπέκετ, που θα ανέβει στην πόλη για τρεις συνεχείς ημέρες, από τις 16 έως τις 19 Απριλίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τις απειλές τους για εποικισμό της εγκαταλελειμένης πόλης της Αμμοχώστου επανέλαβαν οι Τουρκοκύπριοι την ώρα που η κυπριακή βουλή συζητουσε την έκγριση των κονδυλίων για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S300.

    Την ειδηση, μετέδωσε σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις του Τουρκοκυπριου ηγέτη αναφέρει ότι η επιχείρηση καθαρισμού στα Βαρώσια έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς όμως να διευκρινίζεται o χρόνος. Πάντως, οπως τόνισε το ΒΒC, η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμμία άλλη πηγή.

    Ο ειδικός σύμβουλος του Ντενκτάς επί πολιτικών θεμάτων, Εργκίν Ογκουν, μιλώντας στο BBC, αν και δήλωσε άγνοια για την επιχειρηση καθαρισμού επισήμανε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρόκειται καθαρά "για οικολογική επιχείρηση". Ο ίδιος απέκλεισε jatgcoqglatij\ το ενδεχόμενο για ύπαρξη σχεδίων εποίκησης της περιοχής.

    "Δεν έχω υπόψη μου ότι ο Ντενκτάς άρχισε επιχείρηση καθαρισμού στα Βαρώσια. Γνωρίζω όμως ότι στα Βαρώσια επειδή ακριβώς η πόλη είναι εγκαταλελειμένη τόσα πολλά χρόνια, υπάρχουν πολλά επικίνδυνα κτίρια, εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια που απειλούν άμεσα την μετακίνηση ανθρώπων. Γνωρίζω ότι υπήρχαν σχέδια για τον καθαρισμό των επικίνδυνων εγκαταστάσεων και των δρόμων. Υπήρχαν σχέδια να κοπούν τα κλαδιά των δένδρων και να αποκατασταθούν οι βλάβες στα ηλεκτρικά καλώδια. Πρόκειται καθαρά για μια οικολογική επιχείρηση που στο παρελθόν έκανε ο στρατός", τόνισε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε σχετικό με την επιχείρηση καθαρισμού έσπευσε ωστόσο να επιρρίψει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την ένταση στην Κύπρο στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους.

    "Αν όντως υπάρχει απόφαση για επιχείρηση καθαρισμού στα Βαρώσια και εφόσον υπάρχει πραγματι πρόβλημα που απειλεί ολόκληρη την περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θέλω την οποιαδήποτε σύνδεση αλλά νομίζω ότι η ένταση στην Κύπρο δεν προκαλείται από την απόφαση για τον καθαρισμό των Βαρωσίων αλλά απο την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Κληρίδη να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους. Αν λοιπόν δεχθούμε ότι υπάρχει ένταση στην περιοχή οι πύραυλοι είναι εκείνοι που τη δημιουργούν", υπογράμμισε.

    Αγνοια σχετικά με την επιχείρηση καθαρισμού στην πόλη εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. "Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ο εκπρόσωπος, έχει δύο παρατηρητήρια στην πόλη και περιπολεί σε ορισμένες περιοχές αλλά μας επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ο τουρκικός στρατός".

    Υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια και επισήμανε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύει τον εποικισμό της πόλης.

    Η κυπριακή βουλή χθες το βραδυ ενέκρινε, όπως αλλωστε αναμενόταν ένα κονδύλι περίπου 200 εκ. λιρών Κυπρου για την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

    [12] ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προέβη ο δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τις νέες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της πόλης.

    Τα διαβήματα έγιναν προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαική Ενωση, τα Κοινοβούλια της Βρετανίας, της Ρωσίας και των άλλων ευρωπαικών χωρών και προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η αμεση εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άμεση επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου, ζητείται από τα διαβήματα διαμαρτυρίας.

    Σε ανακοίνωση του, ο δήμος Αμμοχώστου τονίζει ότι η επιστροφή tym κατοίκων θα μπορούσε να θεωρηθεί το "πρώτο βήμα για το ξεκίνημα, για μια μόνιμη λύση του κυπριακού, όπου ο λαός της Μεγαλονήσου θα ζεί ειρηνικά, χωρίς ξένους στρατούς εισβολής και κατοχής, χωρίς εποίκους και απολαμβάνοντας τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου".

    [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Εγγραφο διαμαρτυρίας πρόκειται να επιδώσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, στον Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σχετικά με τις προθέσεις που εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι με το σχετικό έγγραφο, ο κ. Αγαθοκλέους θα ενημερώσει και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, τόσο ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσελ, όσο και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Ντεϊβιντ Μάτεν, ανέφεραν ότι δεν είναι ενημερωθεί για τις προθέσεις του κ. Ντενκτάς, ενώ ο κ. Φεϊσέλ δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα ενημερώσει τον κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, υπογράμμισε ότι ίσως θα έπρεπε να μελετηθεί το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι είναι αρκετό να απελευθερωθεί η Αμμόχωστος. "Δεν είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά ένα πρώτο βήμα", συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κυπριανού, το θέμα που ανέκυψε για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος της όλης πίεσης, η οποία ασκείται αυτήν την περίοδο και κάποιων εκβιασμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι το Κυπριακό θα πρέπει να κλείσει "όπως όπως" γιατί υπάρχουν κίνδυνοι.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι υπάρχει ειδική πρόνοια στην απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει την εγκατάσταση οποιουδήποτε στην πόλη των Βαροσίων, εκτός από τους νόμιμους κατοίκους της.

    [14] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΙΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αλβανία καθώς οι διαδηλωτές φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έως ότου αποζημιωθούν για τα χρήματα που έχασαν από την κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας ενώ παράλληλα ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Στην πόλη Φιέρι ξέσπασαν σήμερα νέες ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Στις βίαιες συμπλοκές τραυματίστηκαν έξι άτομα μεταξύ των οποίων και ένα dej\wqomo κορίτσι.

    Στην Αυλώνα, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών συνεχίστηκαν και σήμερα για δέκατη συνεχή ημέρα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών.

    Χθες πλήθος διαδηλωτών στην Αυλώνα καλούσαν τους βουλευτές να παραιτηθούν ενώ άλλα συνθηματα έδινα στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα τριήμερη προθεσμία να αποχωρήσει εθελοντικά από την εξουσία.

    Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στα Τίρανα, το Δυρράχειο και το Ελμπασάν.

    Στο μεταξύ δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντεπέντεντ", αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών είχαν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις τους, ότι η αλβανική κυβέρνηση διατηρει στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

    Οι πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν στη διάθεση των κυβερνήσεων εδώ και δυο χρόνια και αναφέρουν ότι μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος είχαν ενεργή συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως υπάρχουν βάσιμες υπονοιες οτι υπουργοί της κυβέρνησης Μπερίσα ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, το παράνομο εμπόριο όπλων το λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς και ότι παραβίασαν το εμπαργκο που είχε επιβληθεί στη Σερβία και το Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια του πολεμου στη Βοσνία προμηθεύοντας το Βελιγραδι με πετρέλαιο. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της κυβέρνησης ενέχονται και στο σκάνδαλο των παρατραπεζών η κατάρρευση των οποίων προκάλεσε την κριση στην Αλβανία.

    [15] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ

    Πέντε Ελληνες που καλύπτουν όλο το πολιτικό και κομματικό φάσμα της Γερμανίας, είναι υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Φραγκφούρτης, στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στο κρατίδιο της 'Εσσης, στις 2 Μαρτίου.

    Με τους Ελεύθερους κατέρχεται ως υποψήφιος ο Νίκος Αθανασιάδης, με τους Χριστιανοδημοκράτες ο Ηλίας Γαλανός, με τους Σοσιαλδημοκράτες ο Γρηγόρης Ζαρκάδας, με τους Πράσινους η Νατάσα Αποστολίδου, ενώ σε ανεξάρτητο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο συμμετέχει ο Χαράλαμπος Κεφαλίδης.

    Ο ελληνισμός της περιοχής βρίσκεται σε εγρήγορση για μια θετικη παρουσία όλων των συμπατριωτών μας υποψηφίων, δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας ψηφίζουν και οι Ελληνες μετανάστες ως υπήκοοι χώρας -μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Προκειμένου δε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, οι ελληνικές κοινότητες και άλλοι μαζικοί φορείς ομογενών στο κρατίδιο της 'Εσσης, διοργανώνουν την Κυριακή ανοιχτή ενημερωτική και υπερκομματική συζήτηση, στην οποία θα είναι παρόντες όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

    Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος από τη Δευτέρα αρχίζει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

    [16] ΣΒΗΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ TOUQJIJO ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΤΟΥΖΛΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Μετά από ολονύκτιες προσπάθειες σβήστηκε στις 4 τα ξημερώματα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα στο μεγαλύτερο τουρκικό πετρελαιοφόρο που βρισκόταν για επισκευή στο ναυπηγείο της Τούζλα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί εκδηλώθηκε εκ νέου φωτιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου χωρίς όμως οι διαστάσεις της να είναι ανησυχητικές. Ο αριθμός των τραυματιών , οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πυροσβέστες, ανέρχεται στους 26.

    [17] NEEΣ "ΤΙΜΕΣ- ΣΟΚ" ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στη Βουλγαρία και απαγόρευση της εξαγωγής τους από την ερχόμενη Δευτέρα, προανήγγειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Σοφιγιάνσκι, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθεροποίησης και χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές ως αναπόφευκτες, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του διυλιστηρίου "Νέφτοχιμ" στην πόλη Μπουργκάς.

    Ο κ. Σοφιγιάνσκι αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τις νέες τιμές των καυσίμων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "θα προκαλέσουν σοκ".

    Oι νέες τιμές των καυσίμων θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην αγορά για ορισμένο χρονικό διάστημα και θα επιτρέψουν την έναρξη διαβουλεύσεων με τους προμηθευτές, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι το διυλιστήριο του "Νεφτοχιμ" πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

    Να σημειωθεί πως χθες με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο του "Νέφτοχιμ".

    Την ίδια ώρα χιλιάδες αυτοκίνητα στη Βουλγαρία περιμένουν με τις ώρες στις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί στα ελάχιστα βενζινάδικα που λειτουργούν ακόμη για να προμηθευτούν τις περιορισμένες ποσότητες καυσίμων που επιτρέπονται.

    [18] ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, όπως έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Οικονομικής Σταθεροποίησης, που σχημάτισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σόφιας.

    Την επόμενη εβδομάδα, για την έναρξη των σχετικών διαβουλεύσεων, τη Σόφια θα επισκεφτεί αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι.

    Με τους εκπροσώπους του Ταμείου, αλλά και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να επισκεφτούν τη Βουλγαρία εντός των επόμενων ημερών, η βουλγαρική κυβέρνηση θα εξετάσει και τις δυνατότητες οικονομικής υποστήριξης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας. Αναμένεται να τεθεί και το θέμα της συμπαράστασης της Δύσης σχετικά με την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Βουλγαρίας, to οποίο έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που απορροφά το 50% περίπου των εξόδων του προϋπολογισμού, παραλύοντας την οικονομία της χώρας.

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε "πάγωμα" των τραπεζικών καταθέσεων και κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν ξανά σε γνωστές για τη σταθερότητά τους τράπεζες, τις οικονομίες τους που έχουν αποσύρει.

    Την ίδια ώρα, το θέμα της καθημερινής επιβίωσης απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Βουλγάρων πολιτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, 62.000 λέβα (1 δολάριο = 3.000 λέβα) χρειαζόταν τον περασμένο Ιανουάριο για τη διατροφή ενός μόνο ατόμου στη Βουλγαρία. Ο κατώτατος εργατικός μισθός ανέρχεται σε 11.000 λέβα...

    Η ρευστή οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία, οδήγησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής πρόνοιας να αποφασίσει η πληρωμή των μισθών από την 1η Μαρτίου να γίνεται κάθε εβδομάδα, ενώ η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται κάθε δυο εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους Βούλγαρους πολίτες τη Δευτέρα, όταν θα ανέβουν σημαντικά οι τιμές των καυσίμων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του μεγαλύτερου διυλιστήριου της χώρας, το "Νέφτοχιμ" στην πόλη Μπουργκάς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΡΟΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Κατά το πρόσφατο ταξίδι του (αρχές του μήνα στις Βρυξέλες), ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, προσπάθησε να εξασφαλίσει την ενεργή συμπαράσταση της Δύσης στην πορεία υλοποίησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Ήταν το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά τη νίκη του κατά των πρώην κομμουνιστών (Νοέμβριος ’96) και οι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είχε ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, αλλά και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι, το ταξίδι στις Βρυξέλες “προετοιμάστηκε” στο οικονομικό Forum του Νταβός, στο οποίο επίσης συμμετείχε ο Κονσταντινέσκου καλλιεργώντας το ευρύτερο πλαίσιο επαφών του με το δυτικό οικονομικό κεφάλαιο και επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Ρουμανίας για όσο το δυνατό ταχύτερη ένταξη στους διεθνείς οικονομικούς και αμυντικούς οργανισμούς.

    Χαρακτηριστικές του θετικού κλίματος που καλλιέργησε η διπλωματική εξόρμηση του Ρουμάνου προέδρου είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμου δυτικού διπλωμάτη που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: “Η Ρουμανία επέτυχε πολλά τους τελευταίους μήνες, πάνω απ’ όλα κατόρθωσε να ολοκληρώσει την επανάσταση της ειρηνικά. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει υποστήριξη της Δύσης στο Βουκουρέστι.”

    Βασικός στόχος του Κονσταντινέσκου ήταν η εξασφάλιση της οικονομικής υποστήριξης της ΕΕ, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πακέτου ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη μετάβαση της ρουμανικής οικονομίας στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου κυβερνητικού συνασπισμού. Η τελική υλοποίηση του παραπάνω στόχου, προϋποθέτει την επιτυχή διεξαγωγή συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και τη Διεθνή Τράπεζα που στο παρελθόν έχουν “παγώσει” την έναρξη δανειοδοτήσεων -εξαιτίας της ζοφερής εικόνας στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει -ήδη- υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και σαφέστατα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 10 κρατών της πρώην κομμουνιστικής κεντροανατολικής Ευρώπης, που επιθυμούν ευρωπαϊκή ένταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου ταξιδιού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ διαβεβαίωσε τον Κονσταντινέσκου για τις θετικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο επίτροπος Διεθνών Θεμάτων Χανς βαν ντερ Μπρουκ, γνωστοποιήσε την απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 80 εκατ. δολαρίων στη Ρουμανία -η οποία είχε ανασταλεί την εποχή της διακυβέρνησης των πρώην κομμουνιστών. Σύμφωνα με πρόσθετες δηλώσεις του Επιτρόπου Διεθνών Θεμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικού προγράμματος 640 εκατ. δολαρίων για την “ανακούφιση” των λαϊκών στρωμάτων που θα πληγούν από την υλοποίηση του προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 1996 έκλεισε με πληθωρισμό 57% (επίπεδο τριπλάσιο, από αυτό που είχε οριστεί από το ΔΝΤ), ενώ ο δημόσιος προϋπολογισμός παρουσίασε “διόγκωση” (5,7% του ΑΕΠ) έναντι του 2,2% των προβλέψεων.

    Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων η πάνω βουλή ψήφισε (11 Φεβρουαρίου) νόμο που επιτρέπει την αγορά ρουμανικής γης ή εκτάσεων από ξένες εταιρίες. Ο νέος νόμος αποτέλεσε αντικείμενο “θερμών” συζητήσεων τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα στην προηγούμενη επταετία, ενώ πρέπει να εγκριθεί και από την κάτω βουλή. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί το χαμηλό επίπεδο των ξένων επενδύσεων στην αναφερόμενη χώρα, που από το 1990 μόλις που ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια.

    Όπως προαναφέρθηκε, οι εντυπώσεις της Δύσης για τα δρώμενα στην Ρουμανία ήταν αρνητικότατες κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της από τους πρώην κομμουνιστές. Σήμερα, το αρνητικό κλίμα έχει αντιστραφεί, καθώς τις τελευταίες βδομάδες σειρά δυτικών πολιτικών έχει επισκεφτεί το Βουκουρέστι. Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επισκέψεις των δυτικών αξιωματούχων “προφανώς” συνδέονται με το γενικότερο κλίμα κοινωνικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική, καθώς η Δύση προσπαθεί να προλάβει την εκδήλωση παρόμοιων αρνητικών εξελίξεων στη Ρουμανία.

    Τα λόγια του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα κατά την τελετή υποδοχής του Ρουμάνου προέδρου, στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις βρυξέλες είναι χαρακτηριστικά των θετικών εντυπώσεων που επικρατούν: “Η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα που συμμετείχε στο πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη,” ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε απέδειξε την αφοσίωση της στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ, αλλά και τις λοιπές χώρες της “Συνεργασίας για την Ειρήνη.” Εκτιμούμε τη συμμετοχή σας στο αναφερόμενο πρόγραμμα, αλλά και την προσπάθεια αναδιοργάνωσης των ενόπλων σας δυνάμεων, ώστε να μπορείτε αναλάβετε κοινή δράση, όταν αυτό χρειαστεί. Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας σας στη Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR) στη Βοσνία αποδεικνύει την ετοιμότητα σας για την ανάληψη ανάλογων υποχρεώσεων στη δημιουργία της νέας Ευρω-ατλαντικής αμυντικής δομής.”

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ, ήταν ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που εκφράστηκε θετικά για την πορεία των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο Βουκουρέστι, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση του με το Ρουμάνο υπουργό Αντριάν Σεβερίν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν τα ακόλουθα: “ Η Ρουμανία και ο λαός της έχουν επιδείξει πολιτική ωριμότητα, που προμηνύει θετικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και θετικές εξελίξεις στις κυβερνητικές επιθυμίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στους λοιπούς ευρωπαϊκούς αμυντικούς οργανισμούς. Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Η Μόσχα που όπως είναι γνωστό αντιδρά στην επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς την κεντροανατολική -πρώην κομμουνινστική- Ευρώπη, φαίνεται ότι δε θα χρησιμοποιήσει οικονομικά μέτρα για να αποτρέψει την είσοδο της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής κάτω βουλής Γκενάντι Σελέζνουβ: “Η Ρωσία δε συνδέει την είσοδο ή τη μη είσοδο tgr Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.”

    Όπως είναι γνωστό, ο πετροχημικός και ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας της ρουμανικής βιομηχανίας, βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πρώτων υλών.

    Στο διπλωματικό επίπεδο, έχει -ήδη- γνωστοποιηθεί ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, ενώ σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις νατοϊκών κύκλων στις Βρυξέλες τόσο η Ρουμανία, όσο και η Σλοβενία έχουν σημαντικά βελτιώσει τη θέση τους.

    Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι, εκφράζονται θετικά για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που έλυσε εθνικιστικές και εδαφικές διαφορές και επιθυμούν την ίδια εξέλιξη στις σχέσεις της Ρουμανίας με την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία αντιδρά στην ρουμανική ένταξη στο ΝΑΤΟ, πριν υπάρξει αναγνώριση των υφιστάμενων συνόρων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ρουμάνους εθνικιστές στην αποδοχή μιας συμφωνίας που θα οδηγούσε στην οριστική εγκατάληψη αρχαίων ρουμανικών εδαφών. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να επηρεαστεί από το τελικό πλαίσιο των σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ.

    Οι τελευταίες εκτιμήσεις πάνω στο θέμα των σχέσεων Ρουμανίας- Ρωσίας, φέρνουν το Βουκουρέστι να επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων του με τη Μόσχα, καθώς αυτές παρέμειναν “στάσιμες” ακόμη και μετά το 1991. Στο παρελθόν, η Ρουμανία αν και συμμετείχε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας,πολλές φορές διαχώρισε τη θέση της από τις επιλογές της Μόσχας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρνηση της να συμμετέχει στη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968).

    Στο οικονομικό επίπεδο ενδεικτικές της προσπάθειας που γίνεται (για την εισροή ξένων κεφαλαίων) είναι οι πληροφορίες για τη συμφωνία σύναψης δανείου (200 εκατ. δολαρίων) με την Chase Manhattan Corporation που βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής. Το αναφερόμενο δάνειο θα επιτρέψει την μηνιαία εισαγωγή 800.000 τόνων αργού πετρελαίου ώστε να αντιμετωπιστεί η εσωτερική ζήτηση, αλλά και να κρατηθούν σε λειτουργία οι τεράστιες εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων που διαθέτει και αποτελούν “κληρονομιά” του κομμουνιστικού καθεστώτος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 14 February 1997 - 11:44:26