Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [02] ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  • [03] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ -ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [04] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [06] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [07] ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕΘ '97 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [08] ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [09] ΔΕΙΠΝΟ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΦΑΡΜΑΚΗ

  • [12] ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ- ΤΟ 50% ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤO ΚΕΝΤΡO ΣΠOΥΔΩΝ Π. ΚΑΛOΓΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΤΟ 1997 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [15] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [16] ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΕ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [17] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Π.ΓΚΡΙΝ

  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [19] ΠΡΩΗΝ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΒΕΤΟ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [21] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ- ΜΟΣΧΑΣ

  • [22] ΣΤΗ ΛΙΟΥΣΝΙΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

  • [23] ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [24] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Παράταση της απεργίας των καθηγητών για έκτη εβδομάδα προτείνει η διοίκηση της ΟΛΜΕ στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

    Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις ευθύνες της, να υλοποιήσει δικές της υποσχέσεις και να αρθεί το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης.

    Αυριο δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα αποφασίσουν για την τύχη των δικών τους κινητοποιήσεων, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    [02] ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Mέσα στους πρώτους μήνες του '97 θα ξεκινήσει οπωσδήποτε η λειρουργία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, δήλωσε στο ΜΠΕ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρος Μπαλτάς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της σημερινής 4ης προπαρασκευαστικής συνόδου της Τράπεζας.

    "Η σημερινή σύνοδος είναι η τελευταία μιας σειράς προπαρασκευαστικών συναντήσεων. Πραγματεύεται τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να περάσουμε από το προπαρασκευαστικό στάδιο στο κανονικό στάδιο λειτουργίας, οπωσδήποτε μέσα στους πρώτους μήνες του '97, όπως είχε προγραμματιστεί", τόνισε ο υφυπουργός.

    Στα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης συγκαταλέγονται η υιοθέτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Τράπεζας και το άνοιγμα του λογαριασμού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επτά από τις έντεκα χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της Ιδρυτικής Συμφωνίας και υπολείπεται η κατάθεση του μεριδίου τους στην ΕBRD.

    Στη σύνοδο, που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, συμμετέχει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικινομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Ν. Ζαχαριάδης που προεδρεύει της συνόδου, ο pq|edqor της Τράπεζας κ. Ερσόι Βολκάν και οι εκπρόσωποι των έντεκα χωρών της ΟΣΕΠ (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Αρμενία).

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα προβλέπεται να λειτουργήσει στα πλαίσια της ΟΣΕΠ, με στόχο τη χρηματοδότηση κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων και την ανάπτυξη του διαπεριφερειακού εμπορίου στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία για την ίδρυση της Τράπεζας, που όπως είναι γνωστό έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου του 1994 στην Τυφλίδα.

    [03] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ -ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    Τα ελληνοτουρκικά και την πορεία επίλυσης του κυπριακού συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ ζήτησε από την Ελλάδα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία το συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης -Τουρκίας στις 30 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν δεσμεύτηκε σε συνάντηση που είχαν, ότι η Αγκυρα θα αποδεχθεί τη δήλωση των 15 της κοινότητας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να μη χρησιμοποιεί βία ή να απειλεί με χρήση βίας για την επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα, αλλά και να προσφύγει για τα Ιμια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Σύμφωνα, πάντα με τον Βαν Ντεν Μπρουκ στην ίδια συνάντηση ο κ.Οϊμέν, δεσμεύτηκε ότι η κ.Τσιλέρ θα παρουσιάσει στους 15 δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    [04] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής Ζίγκριντ Σκαρπέλις- Σπέρκ και τον πρόεδρο της επιτροπής Αμυνας της Βουλής Κουρτ Ρόζμαντ είχε το πρωί ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος από την Κυριακή πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

    Χθες το βράδυ ο κ.Τσοχατζόπουλος είχε συνομιλίες με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών του SPP Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους ότι έγινε συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και ακόμα ότι έγινε εκτενής αναφορά για τις δυνατότητες διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συμμαχία στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, πράγμα που ενδιαφέρει άλλωστε τη χώρα μας.

    Ο κ.Ρίε από την πλευρά του, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις enek_ssomtai πολύ ικανοποιητικά και πως εντός του έτους θα υπογραφεί μνημόνιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Γερμανός υπουργός απέκλεισε ωστόσο, το ενδεχόμενο να αναλάβει η Γερμανία πρωτοβουλίες στο κυπριακό και ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην ομαλοποίηση καταστάσεων είτε στην Ευρώπη, είτε σε άλλες περιοχές του κόσμου ως δύναμη ειρήνης.

    Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου, ενώ αύριο το πρωί θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Στο 54,7% ανέρχεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, η οποία εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη, από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας "Metron-Analysis", η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, και τα συμπεράσματα της δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Από τους πολιτικούς αρχηγούς προηγείται σε δημοτικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 68,1% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας (59,5%), ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης (54,7%), ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς (27,9%), η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα (26,1%) και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ με 25,5%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 97,3% των θετικών γνωμών και ο κ. Εβερτ το 11,7%. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 34,8% των θετικών γνωμών και το 49, 5% έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ.

    Από πλευράς υπουργών προηγείται σε δημοτικότητα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με 67,4%, δεύτερος έρχεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος (65,4%), τρίτος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος (63,5%) και ακολουθούν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης (59,5%), ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος (58,3%), η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου (58,1%), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου (53,9%), ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου (53,8%), ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης (51,4%) και ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας με 49,1%.

    [06] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τη δέσμευση ότι όλοι οι φορείς που απάρτιζαν μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα επανέλθουν στη σύνθεσή του στο άμεσο μέλον ανέλαβε σήμερα, μιλώντας στο ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρος Μπαλτάς, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απομάκρυνση εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από το συμβούλιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    "Η Εκθεση δε μπορεί να εξαιρεθεί από το νόμο που αφορά σε |ker τις εταιρίες του δημοσίου και προβλέπει ολιγομελή διοικητικά συμβούλια. Ωστόσο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορική διαδρομή της ΔΕΘ. Ετσι θα προχωρήσει, αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου, σε νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει τη συμμετοχή όλων των φορέων και στο νέο συμβούλιο της ΔΕΘ", τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός..

    Απαντώντας μάλιστα στις αιχμηρές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, που κάνει λόγο για πραξικόπημα σε βάρος της πόλης και για ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της Εκθεσης στην Αθήνα, δήλωσε κατηγορηματικά. ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    "Η Εκθεση όχι μόνο γεννήθηκε και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό" υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς για να διευκρινήσει: "Η έκθεση της Αθήνας, που προβλέπεται να είναι έτοιμη μέσα σε δύο χρόνια, θα αποτελεί παράρτημα της Θεσσαλονίκης και θα διοικείται από το συμβούλιο της ΔΕΘ. Για μία φορά θα είναι η Θεσσαλονίκη αυτή που θα ιδρύσει παράρτημα στην Αθήνα και όχι το αντίθετο όπως συνήθως συμβαίνει. Ανάλογες ενέργειες σχεδιάζονται και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε ότι "δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού υπάρχει ρητή δέσμευση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη διευθέτηση του προβλήματος με νέα τροπολογία που θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο". Επιπλέον εξήγησε ότι το θέμα τέθηκε επανειλημμένα στο επίκεντρο συζητήσεων, κρίθηκε όμως σκοπιμότερο να λυθεί κατ' αυτόν τον τρόπο".

    Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των ενδιαφερομένων. Ηδη στις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης προστέθηκε ανακοίνωση του τμήμαστος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που καταγγέλει την κατάργηση της εκπροσώπησης των παραγωγικών φορέων. Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του, "ο αποκλεισμός των εκπροσώπων υποβαθμίζει τη λειτουργία του συμβουλίου και το καθιστά φερέφωνο της κεντρικής εξουσίας".

    [07] ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕΘ '97 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Ο Εισαγγελέας Εφετών, κ.Σιδέρης, άνοιξε εκ νέου τον φάκελο για κακοδιαχείρηση και κακοδιοίκηση στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", μετά την επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημεριδα το "Βήμα". Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος είχε ανοίξει για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ύστερα απο τις καταγγελίες των δημοσιογράφων Φαίδωνα Γιαγκιόζη, Νίκου Μέρτζου και Γιάννη Λιάπη. Οι τρεις δημοσιογράφοι κλήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου στον εισαγγελέα.

    "Το 1995, ο τότε εισαγγελέας, κ.Νικολαϊδης, μετά την καταγγελία μας, είχε διατάξει έρευνα για τη διαλεύκανση του ζητήματος. Είχαν καταθέσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος και άλλοι. Ο προϊστάμενος εισαγγελείας, κ.Καπόλας e_we τότε κλείσει την υπόθεση. Τώρα, με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και από την καταγγελία του Υπουργού Πολιτισμού για κακοδιαχείρηση και κακοδιοίκηση, ο φάκελος ξανανοίγει. Ο κ.Σιδέρης θα καλέσει μάρτυρες από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΠΠΕΘ '97, Γιάννη Βακαρέλη και πολιτικά πρόσωπα, ώστε να γίνει γνωστό τί ακριβώς συμβαίνει με τον Οργανισμό", δήλωσε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φαίδων Γκαγκιόζης, που κλήθηκε χτες στην εισαγγελεία ως πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση.

    Με αφορμή την επιστολή του κ.Βενιζέλου, η οποία περιείχε αιχμές κατά του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τον Οργανισμό, βουλευτές από όλους τους κομματικούς χώρους, μεταξύ των οποίων οι κ.κ Στέλιος Παπαθεμελής, Κώστας Καραμανλής και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [08] ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Τη χορήγηση επιδόματος φορολογικής εξομάλυνσης σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς υποσχέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, σε συνάντηση του με τα προεδρεία των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.

    Το επίδομα που θα δοθεί αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου το 1997 θα ανέρχεται σε 7.000 δραχμές μηνιαίως για τους άγαμους, στις 12.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά και στις 15.000 για τους έγγαμους με παιδιά.

    Ο κ.Ρωμαίος αποδέχτηκε επίσης τροπολογία που συνέταξαν τα προεδρεία των ομοσπονδιών και αφορά στις μισθολογικές προαγωγές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Οι ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    [09] ΔΕΙΠΝΟ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Δείπνο με βουλευτές της Ν.Δ οργανώνει απόψε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε μια προσπάθεια να συζητηθεί το ενδεχόμενο να προκύψει μια ακόμη υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραστεί ο βουλευτής, Κώστας Καραμανλής, ενώ με ομάδα βουλευτών της Ν.Δ συναντήθηκε χτες ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Νομαρχία Εβρου προς το δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για την πόλη Χάσκοβο. Αποτελείται από 300 τόνους καλαμπόκι που θα μεταφερθεί με 12 φορτηγά και θα διατεθεί σε αγροτικές οικογένειες που ζουν σε περιοχές κοντά στα βουλγαροελληνικά σύνορα.

    Την αποστολή θα συνοδεύσει ο αντινομάρχης Εβρου, Παύλος Πυλαρίδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον απερχόμενο περιφερειάρχη του Χάσκοβο, Αντζελ Ναιντεμα, για να του παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Κατά την πρώτη αποστολή, που έγινε πριν λίγες ημέρες, μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία αλεύρι (700 τόνοι) και καλαμπόκι (700 τόνοι).

    Εκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη τη Βουλγαρία απευθύνει η τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων του νομού Εβρου (ΤΕΔΚ), η οποία καλεί τους πολίτες να προσφέρουν είδη οικιακής χρήσης και διατροφής με μακρά ημερομηνία λήξης και χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης.

    Οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τους υπόλοιπους Δήμους του Εβρου.

    [11] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΦΑΡΜΑΚΗ

    Η τυχαία και απροβλημάτιστη εγκατάσταση των υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής, καθώς τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενοι και 12.000 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία των υπηρεσιών, επιδεινώνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μελέτη για τη χωροθέτηση του συνόλου των υπηρεσιών του δημοσίου, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη για την Ανατολική Θεσσαλονίκη και του στρατοπέδου Μ. Αλεξάνδρου για τη Δυτική, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού της πόλης και παρουσιάστηκε σήμερα στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαράλαμπο Σοφιανό και στο νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.. Κώστα Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερσυγκέντρωση των υπηρεσιών στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό, με κριτήρια την ευκαιριακή παραχώρηση για χρήση ακινήτων του δημοσίου και την ύπαρξη ιδιωτικών ακινήτων προς ενοικίαση, χωρίς καμία πρόβλεψη για την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης, δημιουργεί καθημερινή σύγχυση και ταλαιπωρία για τον πολίτη, ακατάλληλους και υποβαθμισμένους εργασιακούς χώρους, έχει καθορίσει πολεοδομικά την ανάπτυξη της περιοχής και είναι επιζήμια για τα οικονομικά του δημοσίου.

    Επιπλέον, η ανάγκη χωροθέτησης νέων διοικητικών μονάδων, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, που μπορούν όμως να διευθετηθούν μέσω της λειτουργικής αναδιοργάνωσης, της ομαδοποίησης και της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών στα δύο στρατόπεδα, καταλήγουν οι μελετητές.

    Ετσι, στις προτάσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη εξειδίκευσης του λειτουργικού χαρακτήρα των δύο Μητροπολιτικών κέντρων Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών επιτελικού και διοικητικού χαρακτήρα στην Ανατολική και των υπηρεσιών παραγωγικού, ελεγκτικού και ερευνητικού χαρακτήρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, εξειδίκευση που συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των δύο τμημάτων της πόλης.

    Ειδικότερα το Κέντρο στο στρατόπεδο Φαρμάκη, που ήταν το κυρίως αντικείμενο των μελετητών, σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα του προγραμματισμού, της μελέτης και της κατασκευής συγκροτημάτων γραφείων για τη δημόσια διοίκηση se όλη την Ελλάδα, με ένα κατ' αρχήν εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης 15 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Με συνολική επιφάνεια 61 στρέμματα, 43.000 τετραγωνικά μέτρα κτιριακών εγκαταστάσεων και 590 θέσεις στάθμευσης σε υπόγειους χώρους, θα στεγάζει καθημερινά περίπου 1.900 εργαζόμενους και θα δέχεται 3.700 επισκέπτες, τόσο στις υπηρεσίες όσο και στους χώρους αναψυχής που προβλέπεται να το περιβάλλουν.

    Παράλληλα, η μελέτη προτείνει τη συνολική ανάπλαση της γύρω περιοχής που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό διατηρητέων κτισμάτων, όπως τις βίλες Μπιάνκα, και Αλλατίνι και το συγκρότημα Ουζιέλ, και κοινόχρηστων λειτουργιών σε ένα ενιαίο, διομορφωμένο με πεζόδρομους, χώρο κατοικίας, διοίκησης, εκπαίδευσης, αναψυχής και πολιτισμού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού κ. Γιάννη Τζίκα, ο Οργανισμός "θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την ολοκλήρωση του σημαντικότατου αυτού έργου για τη Θεσσαλονίκη".

    [12] ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ- ΤΟ 50% ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το στρές και όχι το τραύμα μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο τη φώκια που βγήκε χτες το απόγευμα τραυματισμένη στην περιοχή του αντλιοστασίου των Μαλγάρων σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα. Την επισήμανση αυτή έκαναν τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας που ήρθαν από την Αθήνα για να φροντίσουν για την τύχη της μεσογειακής φώκιας που έχει μήκος 2,30 μέτρα και φέρει τραύμα στο κεφάλι και το αριστερό μάτι χωρίς όμως να παρουσιάζει αιμορραγία. Σημειώνεται ότι το είδος της μεσογειακής φώκιας απειλείται με εξαφάνιση καθώς έχει σχεδόν εκλείψει από τις μεσογειακές χώρες. Σήμερα το 50% του είδους (περίπου 450-500 θηλαστικά) ζει στην Ελλάδα , ενώ λίγες υπάρχουν στα βόρεια παράλια της Αφρικής και στην Τουρκία.

    Η "φώκια η μοναχός" (monachus monachus όπως είναι το επιστημονικό της όνομα) που βγήκε στα Μάλγαρα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο σύμφωνα με τους βιολόγους της Εταιρείας, Πάνο Δενδρινό και Ευγενία Ανδρουκάκη, οι οποίοι σήμερα το πρωί μαζί με υπευθύνους της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ την εξέτασαν. Οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι το τραύμα που φέρει στο κεφάλι είναι επιφανειακό και ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ενέργεια παρά να αφήσουν τη φώκια να ησυχάσει καθώς το άγχος και όχι το τραύμα μπορεί να την οδηγήσει σε θάνατο.

    Σημειώνεται ότι το συμπαθές θηλαστικό είχε εντοπιστεί χτές γύρω στις 5 το απόγευμα από ένα ψαρά και φαινόταν αρκετά ταλαιπωρημένο και φοβισμένο, μόλις δε το πλησίαζε κάποιος στρεφόταν προς το μέρος του με επιθετικές κινήσεις. Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας υπογραμμίσουν ότι οι γκρίζες φώκιες φοβούνται ιδιαίτερα τους ανθρώπους αλλά μπορούν να επιβιώσουν και εκτός νερού. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η φώκια που βγήκε στα Μάλγαρα είναι ενήλικο ζώο διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι το είδος βγαίνει από τη θάλασσα όταν γεράσει και πλησιάζει ο θάνατός του.

    [13] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤO ΚΕΝΤΡO ΣΠOΥΔΩΝ Π. ΚΑΛOΓΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε συμπόσιο στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Αντζελες προς τιμήν του κ. Πέτρου Καλογερά και της συζύγου του Μπέβερλι Καλογερά, για την ανεκτίμητη προσφορά τους των τελευταίων 20 χρόνων στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών "Βασίλη Π. Καλογερά" του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου των γενεθλίων του Βασιλείου Καλογερά, πατέρα του Πέτρου Καλογερά, του οποίου το όνομα φέρει το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών.

    O γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Καλιφόρνια, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, προσέφερε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης το ποσό των 3000 δολαρίων προς το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών, ως απόδειξη υποστήριξης και ευχαριστίας για τη συνεισφορά του Κέντρου προς τον Ελληνισμό. Τα διακόσια περίπου άτομα που παρεβρέθηκαν στο δείπνο και παρακολούθησαν τις ομιλίες Ακαδημαϊκών, διαπρεπών μελών της Ελληνικής κοινότητας και άλλων φίλων του κέντρου, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και το θαυμασμό τους προς τους δύο θερμούς υποστηρικτές του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών.

    Η δημιουργία του Κέντρου κατέστη δυνατή με την παροχή του αρχικού κεφαλαίου και με διαρκή γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από το ζεύγος Καλογερά. Το Κέντρο παρέχει ένα αξιόλογο πρόγραμμα, όχι μόνον για τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά και για τους Αμερικανούς της περιοχής. Τα μαθήματα Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Oρθοδοξίας, και Ελληνικών χορών που προσφέρει το Κέντρο συντελούν στη διατήρηση και μετάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην χώρα αυτή. Χάρη στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Loyola Marymount έχει γίνει η εστία Ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στην περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας.

    Για τη συνεισφορά της οικογένειας Καλογερά μίλησαν ο διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Δημήτρης Λιάππας, καθώς και άλλοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Μασαχουσέτης, Μάϊκλ Δουκάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Αντζελες, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Loyola Marymount, αιδεσιμότατος Thomas P. O'Malley, S.J., καθώς και μέλη της οικογένειας Καλογερά.

    Κατά τη διάρκεια του συμποσίου έφθασε τηλεγράφημα του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Μπιλ Κλίντον, με θερμούς χαιρετισμούς για τους συγκεντρωμένους και το ζεύγος Καλογερά για την ανεκτίμηση προσφορά τους.O κ. Καλογεράς ανταποκρίθηκε στις ευχαριστίες με μια προτροπή προς όλους να συνδράμουν το Κέντρο, και με τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να το ενισχύει.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΤΟ 1997 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Το κυπριακό συζητήθηκε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαικής Ενωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ του προέδρου Ζακ Σαντέρ και του επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    Η κ.Ολμπράϊτ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιτροπής, αναφέρθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας πως ύστερα από μια σωρεία προβλημάτων τον περασμένο χρόνο το 1997 αποτελεί μια ευκαιρία για την επίτευξη προόδου στη διαδικασία επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα υποστήριξε πως για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να μην μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος.

    [15] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η διαδικασία προώθησης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει τη συνδυασμένη δράση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των ΗΠΑ και των ενδιαφερομένων πλευρών. Στην κοινή αυτή θέση κατέληξαν ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση, εκτός του κυπριακού συζητήθηκε και το προγραμματισμένο για τις 30 Απριλίου Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε από τον κ.Κρανιδιώτη να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση κάθε προσπάθεια ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία το Συμβούλιο Σύνδεσης καθόσον ο Τουρκος υφυπουργός Ονούρ Οϊνμέν εξ ονόματος της κυβέρνησής του, ανέλαβε κατά τη συνάντηση τους δεσμεύσεις προκειμενου να επιτευχθεί η προσέγγιση της χώρας του με την Κοινότητα.

    Οπως εξήγησε ο Βαν Ντεν Μπρουκ, ο κ.Οϊμέν δεσμεύτηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αποδεχθεί την κοινή δήλωση των "15" της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να μην χρησιμοποεί βία ή να μην απειλεί οτι θα ασκήσει βία για την επίλυση των διαφορών που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλαδα και ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριιο της Χάγης για την επίλυση του θέματος των νησίδων Ιμια στο Αιγαίο.

    Επίσης, τόνισε ο κοινοτικός επιτροπος, ο κ.Οϊμέν δεσμεύτηκε ότι στο συμβουλιο συνδεσης η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ θα παρουσιάσει μια δέσμη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που θα αφορούν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Το κυπριακό αλλά και η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλιν Ολμπράιτ.

    Με την κ.Ολμπράιτ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και ο κ.Κρανιδιώτης στο περιθώριο της εκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ.Κρανιδιώτης αναμένεται ότι στην παρέμβασή του θα επαναλάβει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δηλαδή η πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι συνδυασμένη και να προέρχεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τους συμμάχους της Τουρκίας και της Ελλάδας και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

    Επίσης, θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλαδα στο πλαίσιο της νέας δομής που θα έχει το ΝΑΤΟ μετά τη διεύρυνσή του προς ανατολάς.

    [16] ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΕ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ χωρίς την παράλληλη διεύρυνση της ΕΕ και της ΔΕΕ αναμένεται να επαναλάβει η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλλέρ στη σύνοδο των ομολόγων της του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT στις Βρυξέλλες, η κ Τσιλλέρ θα προσπαθήσειI να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο των εγγράφων που προβλέπουν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να διευκρινίσει ότι η Τουρκία δεν είναι αντίθετη στην αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η χώρα της ζητά μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση από την πλευρά της ΕΕ.

    [17] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Π.ΓΚΡΙΝ

    Ιδιαίτερα προκλητικοί εμφανίστηκαν τουρκοκύπριοι, κατά τη διάρκεια ομιλίας της Ευρωβουλευτού Πόλιν Γκρίν στο Λονδίνο. Ταραχοποιά στοιχεία που βρίσκονταν στην αίθουσα διέκοπταν την κ.Γκρίν, η οποία τους καλούσε να ηρεμήσουν και να την παρακολουθήσουν άσχετα αν συμφωνούσαν μαζί της ή όχι.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, η Ευρωβουλευτής συναντήθηκε με δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε για την Ευρωπαική Ενωση και το κυπριακό. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ενωση αν προηγουμένως δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της στο κυπριακό, το κουρδικό, την εκδημοκρατικοποίηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η κ.Γκρίν είπε ακόμη πως το κυπριακό θα επιλυθεί όχι από την ίδια, αλλά από τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους, ενώ υποστήριξε πως η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαική Ενωση είναι δυνατό να γίνει και πριν από την επίλυση του προβλήματος.

    Ως "ατυχείς" χαρακτήρισε η Ευρωβουλευτής, τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ περί ελληνοτουρκικού πολέμου, υποστηρίζοντας ότι "αυτό που θα πρέπει να συζητούμε για την Κύπρο είναι διάλογος και όχι πόλεμος".

    Σε κάποιο σημείο της ομιλίας της η κ.Γκρίν αποκάλεσε το Ραούφ Ντενκτάς "κύριο" με αποτέλεσμα να την καλέσουν να "διορθώσει" αποκαλώντας τον "πρόεδρο". Η Ευρωβουλευτής απάντησε |ti "ίσως εσάς δεν σας αρέσει, αλλά η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο μια κυβέρνηση στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία". Τη στιγμή αυτή κάποιος τουρκοκύπριος έφτασε ως την έδρα που βρισκόταν η κ.Γκρίν με απειλητικές διαθέσεις, ενώ ένας άλλος τον έβγαλε έξω από την αίθουσα αποτρέποντας τυχόν επεισόδια.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Ενδιαφέρον για μια συνάντηση με τον Τούρκο ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, εξέφρασε ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeiung".

    "Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να δώ τον Ερμπακάν και πιστεύω ότι και ο ίδιος επιθυμεί μια συνάντηση" δήλωσε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας.

    Ο Βαρθολομαίος παραδέχτηκε, στην εφημερίδα, ότι με την ανάληψη της εξουσίας από το ισλαμικό κόμμα, το περασμένο καλοκαίρι η ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία είχε ανησυχήσει. "Σε πολλούς κύκλους η ανησυχία αυτή είναι ακόμη αισθητή, όμως εμείς ως μειονότητα πρέπει να παραδεχτούμε ότι από τον περασμένο Ιούνιο και μετά δεν έχουμε πρόσθετες δυσκολίες" υποστήριξε.

    Περίπου 4.000 Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί ζουν στην Τουρκία, οι περισσότεροι από αυτούς στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την προσδοκία ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1970.

    Την άνοιξη του περασμένου έτους ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, υποσχέθηκε την επαναλειτουργία της Σχολής, όμως δύο μέρες αργότερα έπεσε η κυβέρνησή του. Ο Γιλμάζ ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η προκάτοχος του Τανσού Τσιλέρ αρνούνταν συνεχώς μια συνάντηση.

    Ο Πατριάρχης προσδοκά πολλά περισσότερα από τον Ερμπακάν τονίζοντας ότι "μπορεί πράγματι να βρίσκεται πιο κοντά μου, γιατί κι αυτός είναι ένας θρήσκος άνθρωπος".

    [19] ΠΡΩΗΝ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    "Ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας προκάλεσα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και μετά από την αποστρατεία μου αποφάσισα να αφιερώσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς που υποφέρουν".

    Με αυτόν τον τρόπο, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια, ο Ισραηλινός πολίτης, Εϊμπι Νατάν, εξήγησε την απόφασή του να στείλει είκοσι χιλιάδες δολάρια, εκατό τόνους αλεύρι και μισό τόνο παιδικές τροφές ως ανθρωπιστική βοήθεια στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή, οι 100 τόνοι αλευριού θα μοιραστούν σε 4 ισάριθμες ποσότητες στον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό, τις εβραϊκές οργανώσεις στη Βουλγαρία, το ίδρυμα "Μέλλον για τη Βουλγαρία" και στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Με πρωτοβουλία της πρεσβείας του Ισραήλ στη Σόφια, η isqagkim^ κυβέρνηση συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Νταβίντ Κόεν.

    [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΒΕΤΟ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, πρόβαλε βέτο στην τροποποίηση που είχε ψηφίσει πρόσφατα η Βουλή για τη μείωση από το 4% στο 3% του ορίου για είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο.

    Η σχετική τροπολογία είχε ψηφιστεί από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία της Βουλής, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προβάλει αντιρρήσεις.

    "Η τροπολογία αυτή αποτελεί σοβαρή αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τέτοιες αλλαγές πρέπει να γίνονται είτε από Βουλή, που να χαίρει ευρείας κοινωνικής εμπιστοσύνης, είτε βάσει συμφωνίας μεταξύ των βασικών πολιτικών δυνάμεων", τονίζει στα επιχειρήματα του ο Πρόεδρος Στογιάνοφ.

    Ο κ.Στογιάνοφ αιτιολογεί την αρνησικυρία του με την ανάγκη σταθερότητας στο κοινοβούλιο της χώρας, που θα προκύψει από τις γενικές εκλογές της 19ης Απριλίου και σημειώνει πως η μείωση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή μπορεί να έχει ως συνέπεια "μια ασταθή Βουλή, η οποία δύσκολα θα μπορεί να σχηματίσει κοινή βούληση και αυτό θα ήταν ολέθριο για το κράτος"

    [21] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ- ΜΟΣΧΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την χθεσινή απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι, να υποβάλλει επίσημο αίτημα για ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις του στην Φιλιππούπολη, ο κ.Στογιάνοφ σημείωσε πως η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις βουλγαρο- ρωσικές σχέσεις και δεσμεύτηκε να είναι εγγυητής τους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας, με τη χθεσινή απόφασή της η Βουλγαρία "θέτει τις σχέσεις της με τη Μόσχα σε ξεκάθαρες πολιτικές βάσεις, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσανατολισμών της χώρας".

    Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει ως γελοίους τους ισχυρισμούς για το ενδεχόμενο ματαίωσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ή της διάλυσης της βουλγαρορωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Τοπένερτζι".

    Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" ηγετικοί παράγοντες της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" , της "Λαϊκής Ενωσης" και του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" χαιρετίζουν τη χθεσινή απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βλαντιμίρ Τοπεντσάροφ εκφράζει την άποψή του ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη τις αρμοδιότητές της.

    [22] ΣΤΗ ΛΙΟΥΣΝΙΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Στην πόλη Λούσνια μεταβαίνει σήμερα ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα σε μια προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις γύρω από το σκάνδαλο των επενδυτικων προγραμματων τύπου πυραμίδας και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευσή τους.

    Ο Μπερίσα είχε παραδεχθεί το περασμένο Σάββατο ότι η κυβέρνηση διέπραξε ορισμένα λάθη στο θέμα χειρισμού των προγραμματων και οτι καθυστέρησε να ενημερώσει για τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν οι πολίτες στις επενδύσεις τους στις παρατράπεζες.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με στελέχη και μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ενώ όπως έγινε γνωστό, η είσοδος στη συγκέντρωση όπου θα μιλήσει, θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν λάβει ειδική πρόσκληση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αποδοκιμασία του από το πλήθος όπως συνέβη και κατά την επίσκεψη στην πολη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τριτάν Σέχου.

    Στο μεταξύ, στην Αυλώνα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών που ζητούν αποζημιώσεις για τα τα χρήματα που έχασαν και την παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι. Σε κοινή σύσκεψη οι πολιτικές δυνάμεις της Αυλώνας ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση της κυβερνησης και την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

    Mε τους διαδηλωτές συντάσσονται και οι φοιτητές οι οποίοι με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν με απεργία πείνας στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα για αποζημιώσεις. "Αν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου δεν ικανοποιηθούν τα λαϊκά αιτήματα θα αρχίσουμε απεργία πείνας. Η 20η Φεβρουαρίου είναι η ημερα κατάρρευσης των δικτατόρων", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οπως είναι γνωστό στις 20 Φεβρουαρίου 1991 οι φοιτητές στα Τίρανα ειχαν γκρεμίσει τον ανδριάντα του Εμβέρ Χότζα στα Τιρανα που κυβέρνησε τη χωρα επί 40 χρόνια.

    Χθες εξάλλου έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει δάνεια σε όσους έμειναν άστεγοι επειδή πούλησαν τα σπίτια τους προκειμένου να καταθέσουν το αντίτιμο στις παρατράπεζες. Η εφημερίδα "Ζέρι ι Ποπουλιτ" ωστόσο αντιμετωπισε με σκεπτικισμό την απόφαση σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να δανείζει κανείς έχοντας άδεια ταμεία".

    Η κατάρρευση των πυραμίδων, η πτώση της αγοραστικής δύναμης αλλά και οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί προκάλεσε κλυδωνισμούς και στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τις τελευταίες ημερες, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον" "κατέβασαν τα ρολά" το 15% των εμπορικων καταστημάτων.

    [23] ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η αντιμετώπιση της κρίσης στα καύσιμα και τα σιτηρά, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε η upgqesiaj^ βουλγαρική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί κάποια σταθεροποίηση στη χώρα.

    "Αν κατορθώσουμε τις επομενες εβδομάδες να συγκρατήσουμε την αύξηση της τιμής του δολαρίου και διατηρήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, μπορούμε να υπολογίζουμε σε 300-400 εκ. δολάρια ξένης βοήθειας", τόνισε ο πρωθυπουργός Στέφαν Σοφιανσκι αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση.

    Ο κ.Σοφιάνσκι διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες αποστολής βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στα σιτηρά, επισήμανε ωστόσο ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να πράξει ο,τιδήποτε κάτω από πίεση. Εκτίμησε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων για μισθούς 100 δολαρίων δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι, όπως είπε, "στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν πλέον χρήματα". Κατά τον Σοφιάνσκι χρήματα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και των δανείων.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση, "χωρίς να θέτουμε όρους".

    Αναφερόμενος στα καύσιμα χαρακτήρισε ως πρωτο βήμα για την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών την δραστική αύξηση των καυσίμων που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση.

    Ο Σοφιανσκι επιβεβαίωσε ότι αφαιρέθηκαν διαβατήρια μελών της πρώην κυβέρνησης και μελών των οικογενειών τους και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χωρα για κάποιο διάστημα. "Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σιτηρά, βενζίνη, χρήματα και να φωνάζουμε ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος γι΄αυτή την κατάσταση", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο βουλγαρικός τύπος αναφέρει ότι η λίστα αφαίρεσης των διαβατηρίων, περιλαμβάνει από 106 έως 167 ονοματα και καταρτίσθηκε βάσει των καταγγελιών που είχε κάνει πρόσφατα στον εισαγγελέα Τατάρτσεφ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντόμπρεφ.

    [24] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και κάποιες προσωπικες αντιδικίες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σερβικού τύπου οδήγησαν στην αλλαγή διοίκησης στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας.

    Την αλλαγή του γενικού διευθυντή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είχε κατά κάποιον τρόπο προαναγγείλει η σύζυγος του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς, Μιρα Μάρκοβιτς με άρθρο της στο 15ημερο περιοδικό "Ντούγκα" στο οποίο κατηγορούσε την διοίκηση για κακοδιαχείρηση και την καθιστούσε υπεύθυνη για την διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την παραμονή Πρωτοχρονιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης. Η κ.Μάρκοβιτς διερωτάτο πως είναι δυνατόν παραμονή Πρωτοχρονιάς να βυθίζονται στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά και θεώρησε υπεύθυνο τον πρώην πλέον διευθυντή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Μετά από μερικές μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάσταση του διευθυντή της εταιρείας. Το νέο πρόσωπο που ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας φέρεται ότι είναι pqosypij^ επιλογή της κ.Μάρκοβιτς.

    Ταυτόχρονα αντικαταστάθηκε και ο διευθυντής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση, ανέφεραν οτι η αντικατάστασή του έχει σχέση με την επικείμενη πώληση του 49% των μετοχών του Οργανισμού στον ιταλικό όμιλο "Στετ". Η πληροφορία αυτή αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι "ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο της χωρας με σκοπο να εξασφαλίσει υποστήριξη απο το εξωτερικό τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά".

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο διευθυντής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ήταν το εξιλαστήριο θύμα της υποθεσης, καθώς ο ίδιος είχε αντιταχθεί στην προοπτική πώλησης του οργανισμού στην ιταλική "Στετ" και είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με τον γιουγκοσλαβικό ιδιωτικό όμιλο "Β.Κ.Κόμπανυ" των αδελφών Κάριτς οι οποίοι είχαν αναλάβει και το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας στη Σερβία.

    Η "Β.Κ.Κόμπανυ" διατηρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στενές σχέσεις με τον Μιλοσεβιτς και πολλοί ήταν αυτοί που εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του ομίλου οφείλεται στη σχέση αυτή. Το τελευταίο όμως διάστημα ο τηλεοπτικός σταθμός "Β.Κ.Τέλεκομ" που ανήκει στον ίδιο όμιλο έκανε εκτενείς αναφορές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία και το γεγονός αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε την ηγεσία η οποία προσανατολίστηκε στο εξωτερικό για την εξεύρευση συνεργάτη με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 18 February 1997 - 12:46:20