Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

  • [02] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [03] ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [05] ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ Ν.Ε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

  • [07] ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

  • [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΟ 30ο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Χ.ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ

  • [10] Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ-ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ- ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ Η INFACOMA ΚΑΙ Η MARMIN


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [13] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ

  • [14] Τ.ΤΑΓΙΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΡΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

  • [16] ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [17] ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

  • [18] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [20] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [21] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [22] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΩΣ "ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ

  • [23] ΔΩΡΕΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [24] Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ “ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ” ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ -Ο ΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία και "όπου αλλού χρειάζεται" ότι "τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει ένα μέτρο ελληνικής θάλασσας, ελληνικής γής, ελληνικού αέρα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι καλά και στην Τουρκία και όπου αλλού χρειάζεται. Το σύνολο της πολιτικής μας έχει ως κεντρικό στόχο την αποτροπή και την αποδυνάμωση της τουρκικής επιθετικότητας".

    Θα θέλαμε να βοηθήσουμε την Τουρκία να βρει τον ευρωπαικό της προσανατολισμό, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει προηγουμένως να δώσει έμπρακτα δείγματα ότι εγκαταλείπει τα οράματα του οθωμανικού επεκτατισμιού, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αν συμβεί αυτό, υπογράμμισε, τότε θα μπορέσει να βρεθεί τρόπος ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή σχέση, η Τουρκία να βρει την Ελλάδα αρωγό και το Αιγαίο να γίνει γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας.

    Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε, καθώς οι ανάγκες για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ευρωπαική σύγκλιση δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές. Ο κρατικός προυπολογισμός, τόνισε, δεν είναι κομματικός κορβανάς, για να μοιράζουμε δισεκατομμύρια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων διαφόρων κλάδων και επισήμανε πως το κόστος των παροχών βαρύνει όλους μας και το πληρώνουμε ακριβά. Ως προς την απεργία των καθηγητών είπε ότι οι αυξήσεις που θα πάρουν μέσα στο 1997 θα είναι της τάξης του 9-16% με πληθωρισμό 6,8%.

    Με αυστηρό τρόπο απάντησε στα κομματικά στελέχη που ασκούν κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από την πορεία που είχε χαράξει ο Ανδρέας Παπανδρέου και χωρίζουν το κόμμα σε "πατριωτικό", "αριστερό" ή "δεξιό", λέγοντας: Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπει σε κανένα να μοιράζει ταμπέλες και πιστοποιητικά. Κανένας δεν χρειάζεται πιστοποιητικά.

    Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, οφείλει να δείχνει το δρόμο του μέλλοντος και τάχθηκε υπέρ της σύνθεσης των απόψεων, που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, με σεβασμό της μειοψηφίας, αλλά και της πλειοψηφίας, ενώ παρατήρησε πως "κανένας δεν περισσεύει στο ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενος, επίσης, στο δημόσιο βίο της χώρας ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξει σκληρό μέτωπο με την κοινμωνία της διαφθοράς και της συναλλαγής.

    [02] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις που άρχισαν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση της πρότασης 29 βουλευτών να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής και αρκετά στελέχη περιμένουν να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα του κόμματος.Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, Γιώργο Σουφλιά, και το βουλευτή Στέφανο Μάνο, ενώ ο κ. Σουφλιάς κάλεσε όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στο συνέδριο να το ανακοινώσουν αμέσως.

    Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν ταιριάζει να πιέζεται για να αποκαλύψει τι θα κάνει και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" φέρεται ότι είχε συνάντηση με τον ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και εξασφάλισε τη συγκατάθεση του να θέσει υποψηφιότητα. Το απόγευμα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη και στις 10.30' το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση της οργάνωσης Ντεπό της Ν.Δ στο κέντρο "Θεσσαλονικιά".

    [03] ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος μιλώντας στη σύνοδο του οργάνου παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πλαισίου που επεξεργάζεται αυτό τον καιρό με τον πρωθυπουργό.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται η σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ η οργανωτική ανασυγκρότηση που απαιτεί τη συστράτευση όλων των στελεχών του και την εγκατάλειψη των φαινομένων πολυγλωσσίας που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα.

    "Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης απαιτούν διαφάνεια, σαφήνεια και δημοκρατικότητα" είπε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: "αν θέλουμε να μιλήσουμε και να παρακολουθήσουμε τα στοιχεία της νέας εποχής θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα παλιά πρότυπα".

    Στο μεταξύ με επιστολή τους χθες πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για υποκατάσταση κομματικών λειτουργιών και ρόλων και ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για την pokitij^ που ακολουθεί στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

    [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Για έκτη εβδομάδα θα συνεχίσουν την απεργία τους οι καθηγητές, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη Λάρισα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν στα Γιάννενα και το Ηράκλειο Κρήτης.

    Η ΟΛΜΕ επιμένει πως ο μισθός του πρωτοδιόριστου καθηγητή είναι 206.000 δραχμές και όχι 266.000, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

    Κλειστοί παραμένουν σήμερα και οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων.

    [05] ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων επιτοκίων δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι βούληση και θέληση της κυβέρνησης, είναι να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις αυτές και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

    Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης η ραγδαία πτώση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια θεαματική πτώση των επιτοκίων που μειώθηκαν κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες.

    Για το αν η πτώση αυτή είναι ικανοποιητική ή όχι και αν θα έπρεπε να είναι ταχύτερη ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες ανταγωνισμού και δομής του τραπεζικού συστήματος.

    "Στην Ελλάδα", είπε, "λόγω μακροχρόνιων διοικητικών παρεμβάσεων ο ανταγωνισμός των τραπεζών δεν είναι ανεπτυγμένος στο βαθμό που είναι σε άλλες χώρες. Παράλληλα έχουν προβλήματα κέρδους, επενδύσεων, βελτίωσης της όλης λειτουργίας τους και γι΄αυτό σε μια πορεία μείωσης των επιτοκίων δεν περιορίζουν τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που έπρεπε".

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε, πάντως, ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στις δημόσιες τράπεζες όπως είναι η Εθνική κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 μονάδων ενώ στις ιδιωτικές είναι υψηλότερη, πράγμα που δείχνει ότι οι δημόσιες τράπεζες κάνουν μια προσπάθεια για να χορηγούν φθηνότερο χρήμα στους επιχειρηματίες.

    Στο θέμα των επιτοκίων είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Μπόσκου.

    Οπως επισήμανε ο κ.Πάχτας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα προγράμματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δραχμών και τμήμα αυτών των προγραμμάτων -για τα οποία σημειώνεται ότι ζητούνται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων- θα αποτελέσει και η επιδότηση του επιτοκίου για δανεισμό.

    Το επιτόκιο δανεισμού, σημείωσε, θα ταυτίζεται με το επιτόκιο εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που σήμερα είναι κοντά στο 10,9% και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να έχει μονοψήφιο αριθμό.

    [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ Ν.Ε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Η πρώτη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Κυριακή, στις 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Καψής", παρουσία των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, και με θέμα την ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει και η διευρυμένη Ν.Ε Πέλλας με τη συμμετοχή του μέλους του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου.

    [07] ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο για την επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878.

    Στις 7.30' το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Στεφανόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λιτοχώρου, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο δημαρχείο και την Κυριακή θα παραστεί στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και αργότερα θα παρακολουθήσει την παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο του Λιτοχώρου.

    [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΟ 30ο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκου Παπαδόπουλου και Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη, καθώς και του πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον Λουκά Τσίλα, άρχισε στη Φλόριντα το 30ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας.

    Ο κ.Παπαδόπουλος εξέφρασε τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφέρουμε την πολιτιστική δύναμη στις νέες γενιές.

    Ο κ.Σουμάκης υποστήριξε ότι "ο ελληνισμός και ιδιαίτερα το ηπειρωτικό στοιχείο είναι το δόρυ της προστασίας των συμφερόντων και των δικαίων της Ελλάδας", υπογραμμίζοντας πως οι Ηπειρώτες ήταν πάντα πρώτοι μεταξύ του Ελληνισμού.

    Ο πρεσβευτής κ.Τσίλας, είπε ότι τα καλύτερα κίνητρα και αρετές του Ελληνισμού εκπροσωπούνται από τους Ηπειρώτες, προσθέτοντας πως η παρουσία και μόνο των δύο υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Ηπειρο και τον Ελληνισμό της Αλβανίας.

    Στο συνέδριο παίρνουν μέρος ο πρόεδρος της "Ομόνοια" Γιώργος Λαμποβιτιάδης, οι βουλευτές της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Bacc]kgr Ντούλες και Θωμάς Μήτσιος, ο Νομάρχης Αργυροκάστρου Ιωάννης Δάχος και οι πρόεδροι Τοπικών Ενώσεων της Ομοσπονδίας. Συμμετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της υποεπιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Τζόν Πόρτερ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών θεμάτων Μάϊκλ Μπιλιράκης και η πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κάθριν Κάμερον Πόρτερ.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Χ.ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ

    Ενημερωτική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλαδας, Χρήστος Ζαχαράκις.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα, δηλαδή το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    [10] Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ-ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ- ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

    Την ανυπαρξία της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού από την επίσημη ελληνική ιστορία θα επισημάνουν εκπαιδευτικοί και επιστήμονες στη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", την οποία διοργανώνει αύριο στις 10 το πρωί η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων της.

    "Ο ποντιακός ελληνισμός αξιώνει και απαιτεί-δεν επαιτεί- την ένταξη της ιστορίας του στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων για να μεταλαμπαδευτεί η ιστορική μας μνήμη στις επερχόμενες γενιές. Δεν πρέπει να υπάρχουν γκρίζες και λευκές σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού. Θα πρέπει επιτέλους η κρατική παιδεία να στρέψει το πρόσωπό της προς τον ελληνισμό της ανατολής. Η άγνοια ισοδυναμεί με έγκλημα και αν δεν επανεντάξουμε στην ιστορική μας μνήμη- μέσω της παιδείας- τον ελληνισμό της ανατολής θα είναι σα να σβήνουμε τριάντα αιώνες ιστορίας. Θα πρέπει η ιστορία του ενιαίου και οικουμενικού ελληνικού πολιτισμού να είναι το πολυτιμότερο πράγμα που θα δώσουμε στα παιδιά μας για να έχουν μία ταυτότητα στο νέο κόσμο που γεννιέται και τα σημάδια της ιστορίας επάνω τους" επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας.

    H εκδήλωση θα αρχίσει με μουσική εκδήλωση ενώ τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας είναι: "Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια -Προσπάθειες του οργανωμένου ποντιακού κόσμου-Αποτελέσματα" , "Η ιστορία και η παράδοση των Ποντίων μέσα από το σχολικό πρόγραμμα και τα βιβλία του Δημοτικού- Υφιστάμενη κατάσταση-Προτάσεις", "Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα εγχειρίδια των Γυμνασίων και Λυκείων", "Η αγνοημένη ποντιακή διάλεκτος" και "Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Μεταξύ των ομιλητών είναι οι: Γ. Παπαδόπουλος, πρώην προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Αβραάμ Αβραμίδης, διευθυντής του δημοτικού σχολείου παλιννοστούντων, Αναστάσιος Παρσέλιας, σχολικός σύμβουλος, Στάθης Πελαγίδης διδάκτωρ ιστορίας του ΑΠΘ, Χρήστος Σαμουηλίδης, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Iyamm_mym, Βέρα Αντωνιάδου-Κεσίδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Θανάσης Καραθανάσης καθηγητής του ΑΠΘ, Μαρία Βεργέτη λέκτορας του ΑΠΘ και Αχιλλέας Ανθεμίδης διδάκτωρ νομικής του πανεπιστημίου Gottingen.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ Η INFACOMA ΚΑΙ Η MARMIN

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την 14η Infacoma και την 22η Marmin επιδεικνύει ο επιχειρηματικός κόσμος των Βαλκανίων. Χθες, δεύτερη μέρα λειτουργίας των δύο εκθέσεων καταγράφηκαν αφίξεις όχι μόνο μεμονωμένων Βαλκάνιων εμπορικών επισκεπτών, αλλά και αποστολών, με μεγαλύτερες αυτές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ενδεικτικές της απήχησης των δύο καθιερωμένων πλέον κλαδικών εκθέσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι άλλωστε και οι επισκέψεις επιχειρηματιών από μακρινές χώρες όπως η Κορέα, από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής και βέβαια της Ευρώπης, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών.

    Ο ικανοποιητικός ρυθμός προσέλευσης το πρώτο διήμερο συνοδεύτηκε μάλιστα και από ανάλογες επιχειρηματικές συμφωνίες, η εμπορική όμως κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο που ολοκληρώνεται η λειτουργία των εκθέσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα περίπτερα 3 και 17 που φιλοξενούν τα εκθέματα της Marmin, τα υπόλοιπα καταλαμβάνονται από την Infacoma.

    Ειδικότερα στο περίπτερο 3 κυριαρχούν οι μαρμάρινοι όγκοι, οι γρανίτες και τα προϊόντα κατεργασίας μαρμάρου και στο 17 ο εξοπλισμός για επιχειρήσεις εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου. Από τα περίπτερα της Infacoma, το 1 καταλαμβάνουν εκθέματα που αφορούν στη μόνωση. Στα περίπτερα 2, 6-10 και 16 εκθέτουν οι κλάδοι της ψύξης, της ηλιακής ενέργειας και του φυσικού αερίου, στα 4 και 5 εκτίθενται είδη υγιεινής, στα 6 και 12 δομικά υλικά και στα περίπτερα 13 και 15 τα κουφώματα.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των δύο εκθέσεων, ξεκινάει αύριο στις 8 το πρωί, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρών Μόνωσης. Την Κυριακή στον ίδιο χώρο, διεξάγεται από τις 9 το πρωί συνέδριο της ΑΕ ΓΕΜΑ με θέμα " Υαλοπέτασμα-Κατασκευή και Αρχιτεκτονική". Στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει ημερίδα της ΔΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μήνυμα συμπαράστασης της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας, μετέφερε στη Σόφια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα ολιγόωρη επίσκεψη στη βουλγαρική πρωτεύoυσα.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου εκτός από τους 1700 τόνους σιτηρών και καλαμποκιού που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες 30 δήμαρχοι ελληνικών πόλεων και κοινοτήτων που έχουν αδελφοποιηθεί με αντίστοιχες βουλγαρικές, θα οργανώσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία.

    Στη Σόφια, ο κ.Παπανδρέου ανέπτυξε την ελληνική πρωτοβουλία για δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Σερβία. Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί επίσημα στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου.

    Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, έχει ετοιμάσει ειδικό πακέτο μέτρων που σκοπεύουν να βοηθήσουν τις συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να φτάσουν το απαραίτητο για την πλήρη ένταξη τους στην Ενωση επίπεδο.

    "Δεν θέλουμε να δούμε τα Βαλκάνια να μένουν πίσω από τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κεντρική Ευρώπη για την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές", τόνισε ο κ.Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ και τον αναπληρωτή του, Βαλεντίν Ντόμπρεφ ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην επιθυμία που εκδήλωσε η Βουλγαρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά τους, οι Βούλγαροι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η Σόφια υποστηρίζει την ελληνική πρόταση για τη σύγκλιση, τον προσεχή Μάρτιο, στη Σόφια ή στην Αθήνα, διάσκεψης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη σταθερότητα και της καλής γειτονίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    "Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται". Την κοινή αυτή παροιμία Ελλήνων και Βουλγάρων υπενθύμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του.

    [13] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Πρόοδος σημειώθηκε στο στρατιωτικό διάλογο και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, δήλωσε στο Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Ο κ.Ροκοζέφσκι ανέφερε ότι η Δύναμη χαιρετίζει την πρόοδο και επιθυμεί να συνεχιστεί, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει σε ποιά pkeuq\ σημειώθηκε η πρόοδος.

    Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ κατέληξε ότι "τα ενδιαφερόμενα μέρη γνωρίζουν όλα τα στοιχεία και γι αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε πολύ γρήγορα. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές έδειξαν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία". Υπογράμμισε ακόμη ότι η Δύναμη δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας.

    [14] Τ.ΤΑΓΙΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την άποψη ότι η Αμερική πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της σχετικά με την πώληση στρατιωτικού υλικού και όπλων στην Τουρκία εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν στην διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Τουρκοαμερικανικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.

    "Περιμένουμε από την Αμερική να ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική και δραστική στάση στα εμπόδια που παρουσιάζονται στο Κογκρέσο" είπε ο κ Ταγιάν. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τόνισε ακόμη ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο λόγω των εμποδίων που προβάλλονται από τα αντιτουρκικά λόμπυ στις ΗΠΑ ιδίως σε θέματα που αφορούν τη παράδοση όπλων στην Τουρκία. "Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από το νόμιμο δικαίωμα της άμυνάς της" είπε προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι όσο το δυνατό ισχυρότερες γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν το ΡΚΚ που απειλεί την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Τέλος ο κ Ταγιάν ζήτησε από τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες και τα φιλοτουρκικά λόμπυ να ενημερώσουν την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο ότι τα εμπόδια στη παράδοση όπλων στην Τουρκία έχουν καταστρεπτικές και αντιπαραγωγικές συνέπειες.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκον ο κ Ταγιάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουίλιαμ Κοχέν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    [15] ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΡΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

    Τρία αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ ενώνουν τις δυνάμεις τους ενόψη της επαναληπτικής ψηφοφορίας για την εκλογή δημοτικού άρχοντα της πόλης Τέτοβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας "Ντνέβνικ", το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανικό (PDP-A) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα θα δώσουν την υποστήριξη στον υποψήφιο του PAP-A, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες για την εκλογής του.

    Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η απόφαση των τριών αλβανικών κομμάτων να στηρίξουν κοινό υποψήφιο έχει ως στόχο την εξασφάλιση "πάση θυσία" του δήμου του Τέτοβο, καθώς μεταξύ των υποψηφίων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται και ο Σλάβος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος της "Μακεδονίας", η πιθανή ejkoc^ του οποίου δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αλβανόφωνων κατοίκων του δήμου.

    Πολιτικοί κύκλοι των Σκοπίων δηλώνουν έκπληκτη για την απόφαση των τριών αλβανικών κομμάτων να συνεργαστούν, δεδομένου ότι οι προηγούμενες τέσσερις επαναληπτικές ψηφοφορίες ακυρώθηκαν λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών του PDP και του PDP-A, οι υποψήφιοι των οποίων θεωρούνταν οι επικρατέστεροι για το αξίωμα του δημάρχου του Τέτοβο.

    [16] ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς τουρίστες που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Τουρκία, ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν θύματα βομβιστικών ή άλλων τρομοκρατικών ενεργειών.

    Το εβδομαδιαίο περιοδικό "FOCUS", σε άρθρο της Katrin Sachse με τίτλο "Τουρισμός: Διακοπές χωρίς επιστροφή", αναφέρεται στην εξαφάνιση της 31χρονης Beate Schmalz από το Μόναχο, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο ταξίδεψε στην Τουρκία και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη της.

    Εξαφάνιση στις διακοπές; Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι δεν είναι η πρώτη περίπτωση εξαφάνισης, γράφει το γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι δεν παρατηρείται συχνά. Η εξαφάνιση της 31χρονης είναι μυστηριώδης τονίζει ένας εκπρόσωπος.

    Σε πρωτοσέλιδα γερμανικών εφημερίδων, η Τουρκία θεωρήθηκε ορισμένες φορές ως ένα ανασφαλές τουριστικά κράτος. Παρά τα εκτεταμένα μέτρα προστασίας των τουρκικών αρχών δεν υπάρχει 100% ασφάλεια προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών στη Βόννη. Οι τουρίστες θα πρέπει να αποφεύγουν την Ανατολική Τουρκία, ιδιαίτερα το Τουντσέλι και τις περιοχές που συνορεύουν με το Ιρακ. Περαιτέρω το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους τουρίστες και για βομβιστικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη και για αυτές της Ιωνίας από τους αντάρτες του ΡΚΚ.

    [17] ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και ξεναγοί αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να μεταθέσει την ημέρα αργίας της Αγίας Σοφίας από Δευτέρα σε Παρασκευή, πράγμα που θεωρείται και ως πρώτο βήμα για τη μετατροπή της σε τζαμί.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ξεναγών Αχμέτ Σένσιλάι χτές στη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι και τα τουριστικά πρακτορεία έχουν κάνει τα προγράμματα τους βάση του ότι η Αγία Σοφία αργεί τη Δευτέρα. "Εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη και φεύγουν την Κυριακή. Επισκέπτονται την Αγία Σοφία την Παρασκευή και το Σάββατο. Αν το μουσείο είναι κλειστό την Παρασκευή τότε εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να το επισκέπτονται μόνο το Σάββατο" τόνισε.

    Η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού έχει προκαλέσει και την αντίδραση των εργαζομένων στην Αγία Σοφία οι οποίοι υποστηρίζουν |ti η Δευτέρα είναι η μόνη ημέρα που βολεύει για να καθαρίζουν το μουσείο καθώς το Σαββατοκύριακο ο αριθμός των επισκεπτών είναι αυξημένος.

    [18] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας θα στείλει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ του νομού και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με τις Βαλκανικές χώρες, και παράλληλα ενισχύει τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αποτελείται από τρόφιμα και θα προωθηθεί στην περιοχή του Γκότσε-Ντέλτσεφ, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία.

    [19] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μετά εννιά χρόνια επανέρχεται στην επικαιρότητα το σκάνδαλο με την εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων στην Τουρκία.

    Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" το 1988 είχε καταπλεύσει στην Τουρκία το πλοίο "Πέτερσμπουργκ" το οποίο μετέφερε πυρηνικά απόβλητα.Η τότε κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα, είχε αρνηθεί την ύπαρξη του επικίνδυνου αυτού φορτίου.Σήμερα όμως, ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού ιδρύματος ατομικής ενέργειας Οζμέν αποκάλυψε την αλήθεια.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη, ότι τα πυρηνική απόβλητα είχαν καεί δοκιμαστικά στο εργοστάσιο του αδελφού του σημερινού Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    "Τότε, είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι επρόκειτο για χημικά απόβλητα" καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

    [20] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Τον έλεγχο της δημοτικής αρχής του Βελιγραδίου αναλαμβάνει από σήμερα η σερβική αντιπολίτευση μετά την αναγνώριση από τις σερβικές αρχές του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.

    Στο Δημαρχιακό μέγαρο άρχισε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με κύριο θέμα τη συγκρότησή του σε σώμα. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο" κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο (67 από τις 110 έδρες) και θα εκλέξει δήμαρχο απο τις τάξεις του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός απροόπτου, ο νέος δήμαρχος του Βελιγραδίου, ο πρώτος μετά το 1945 μη κομμουνιστής δήμαρχος, θα είναι ο 45χρονος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Ζόραν Τζίντζιτς.Αμέσως μετά την τελετή αναλήψεως των καθηκόντων της νέας δημοτικης αρχής, η αντιπολιτευση οργανώνει μεγάλη λαϊκή γιορτή στο κέντρο της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

    Παρά τη γενική ευφορία της ημέρας, κάποιες τριβές στις σχέσεις των εταίρων που αποτελούν τον συνασπισμό "Ζάγιεντνο" δημιουργούν ερωτηματικά για τη συνοχή του και αν μπορεί όπως αρχικά διακηρύχθηκε να αποτελέσει έναν ενιαιο πολιτικό φορέα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του έτους.

    Συγκεκριμένα, χθες το Κινημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς γνωστοποίησε οτι δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά την τελετή αναλήψεως της δημοτικής αρχής αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι διαφωνεί με τα άλλα δύο κόμματα του "Ζάγιεντνο" που επιμένουν στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

    Το γεγονός δεν θα είχε και τόσο μεγάλη σημασία αν δεν είχαν προηγηθεί οι δηλώσες της συζύγου του Βουκ Ντράσκοβιτς, Ντάνιτσα, η οποία κατηγόρησε τον Τζίντζις οτι ειναι καριερίστας και επιθυμεί να γίνει δήμαρχος του Βελιγραδίου για να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή ως σκαλοπάτι για την πολιτική του αναρρίχηση.

    Είναι γνωστό ότι η Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κινήματος Ανανέωσης έχει έρθει και άλλες φορές στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον Τζίντζιτς ενώ αποτελεί κοινό μυστικό στο Βελιγραδι ότι ασκεί επιρροή στον Βουκ Ντρασκοβιτς ο οποίος είναι και ο γνωστότερος πολιτικός της αντιπολίτευσης.

    Προβλήματα ομως αντιμετωπίζει και Σέρβος Πρόεδρος με την ηγεσία του Μαυροβουνίου και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, είναι η πρώτη φορά σε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια που παρατηρείται ένα τόσο μεγάλο χάσμα στις σχέσεις των δυο εταίρων της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας .

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλαν Τζουγκάνοβιτς σε συνέντευξή του στο πολιτικο περιοδικό "Βρέμε" εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο λάθος την παραμονή του στην εξουσια και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

    Επίσης, ο Μαυροβούνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι ο Μιλόσεβιτς είναι πολιτικός παρωχημένων και αναχρονιστικών ιδεών ενώ του απέδωσε ανικανότητα να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα του έθνους και να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του μέλλοντος.

    [21] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε η κρίση που μαστίζει τη Βουλγαρία και η οποία προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση.Παράλληλα όμως,στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την εισδοχή των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.Ο Ολλανδός επίτροπος Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές ένταξης των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Λουξεμβούργου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών,που θα είναι έτοιμες για να αρχίσουν τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ερώτηση- τοποθέτηση του ευρωβουλευτή και προέδρου της lijt^r κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βουλγαρία, Νίκου παπακυριαζή, για τη θέση της Κομισιόν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση της Βουλγαρίας, ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την εξέλιξη και απέφυγε να διακινδυνεύσει προβλέψεις για την έκβαση της πολιτικής κρίσης.

    Συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο περαιτέρω χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας πρός τη Βουλγαρία και κατέστη σαφές, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πρόσθετες δεσμεύσεις απο τη Βουλγαρία για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προσέγγισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι προοπτικές διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρός τις ανατολικές χώρες ήταν το θέμα που απασχόλησε τη διάσκεψη των προέδρων των μικτών κοινοβουλευτικών επιτροπών.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ.Νικ.Παπακυριαζής είναι απο τους ελάχιστους προέδρους που επανεξελέγησαν και για τη δεύτερη νομοθετική περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στις 19 Απριλίου στη Βουλγαρία, ο κ.Παπακυριαζής έστειλε επιστολές στον Προεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, στον Πρωθυπουργό Σοφιάνσκι και στον Προεδρο της Βουλής Σέντοφ, στις οποίες εκφράζει " ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίσιμη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας" καθώς και την υποστήριξη εκ μέρους της Ε.Ε. των προσπαθειών που καταβάλλονται στη Βουλγαρία για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς".

    [22] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΩΣ "ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ

    Την αγανάκτηση εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων Βουλγάρων πολιτών, που η Τουρκία πριν από μερικά χρόνια αφού τους αναγνώρισε ως "ομογενείς" τους δέχτηκε στα εδάφη της, έχει προκαλέσει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τους στείλει πίσω στη Βουλγαρία.

    Απο το 1989 δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας άρχισαν να καταφεύγουν στην Τουρκία λόγω τις κατάστασης στη χώρα τους και των πιέσεων που δεχόντουσαν. Η Τουρκία αναγνωρίζοντάς τους ως ομογενείς τους δέχτηκε και το 1993 έδωσε σε 200 χιλιάδες από αυτούς το δικαίωμα να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα.

    Αλλοι 250 χιλιάδες μουσουλμάνοι Βούλγαροι πολίτες, που λόγω της κατάστασης αυτής τα μέλη των οικογένειών τους είχαν μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών , κατέφυγαν είτε ως τουρίστες είτε λαθραία στην Τουρκία όπου και παρέμειναν. Αυτά τα 250 χιλιάδες άτομα ενώ περίμεναν να αποκτήσουν κάποια στιγμή την τουρκική υπηκοότητα αναγκάζονται τώρα να επιστρέψουν στη Βουλγαρία με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου.

    [23] ΔΩΡΕΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ποσό πενήντα εκατομμυρίων γιέν "χαρίζει" η Ιαπωνία στην Τουρκία προκειμένου η χώρα να χρησιμοποιήσει τα εθνικά της pak\tia, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα της μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για τη διοργάνωση και φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης ,TRT-1 , από το Τόκιο , με αφορμή την επίσκεψη του πρόεδρου της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Καλεμλί στην Ιαπωνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ιαπωνία προσφέρει αυτό το ποσό ως δωρεά.

    Στο μεταξύ ο Μουσταφά Καλεμλί απαντώντας σε ερωτήσεις Ιαπώνων δημοσιογράφων για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και για το ενδεχόμενο επέμβασης των στρατιωτικών τόνισε ότι ο στρατός στη χώρα του είναι αναπόσπαστο τμήμα του έθνους και δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια αν δεν υπάρχει κίνδυνος για το έθνος. Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί η Τουρκία απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η χώρα του δεν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την προβολή εμποδίων στον αμυντικό συνασπισμό για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό είναι αδιανόητη η ύπαρξη της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία στην ΕΕ και το αντίθετο.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει μειονότητα, ότι όλοι εκεί είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και ότι το ΡΚΚ σκοτώνει (!) τους κουρδικής καταγωγής πολίτες στην περιοχή.

    Οσον αφορά το Κυπριακό δήλωσε ότι στο νησί επικρατεί ειρήνη από το 1974 και ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί βάση των συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [24] Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ “ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ” ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ -Ο ΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Το ταξίδι που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στη Μολδαβία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊζάν και τη Γεωργία, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Μόσχας, ανοίγοντας ένα ακόμη κεφάλαιο αντιπαράθεσης στις σχέσεις της, με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας ήταν άμεση. Η επίσκεψη Σολάνα χαρακτηρίστηκε ως ενέργεια ευρύτερου σχεδίου, που έχει στόχο την αποκοπή της Ρωσίας από την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.

    Από την πλευρά του, ο Σολάνα αντέκρουσε τις ρωσικές κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι το αναφερόμενο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος επαφών με τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ που είναι γνωστό ως “Συνεργασία για την Ειρήνη.” Ανώτερα στελέχη της Συμμαχίας στις Βρυξέλες -σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ρωσικών αντιδράσεων τόνισαν με έμφαση: “οι επαφές μας στη περιοχή του Καύκασου δεν απειλούν τη Μόσχα. Ο ΓΓ επισκέπτεται διαδοχικά τις 27 χώρες της “Συνεργασίας για την Ειρήνη.” Η όλη κίνηση είναι απόλυτα διάφανη. Θα ήταν “αγένεια” να μη πραγματοποιούσε την επίσκεψη.”

    Ωστόσο, η γενική εντύπωση που επικρατεί “αμφισβητεί” το αγαθό των νατοϊκών προθέσεων. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη λήξη της επίσκεψης Σολάνα, ο ανώτατος στρατιωτικός dioijgt^r του ΝΑΤΟ, Τζ. Σίιχαν είχε επαφές με τους υπουργούς Άμυνας της Κιργιζίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.

    Οι πολιτικές ηγεσίες της περιοχής -παρότι γνωρίζουν- ότι δε μπορούν να διεκδικήσουν άμεση ένταξη, δε θέλουν να “διαγραφούν” από μελλοντικά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ που θα περιλαμβάνουν τον Καύκασο και τις παράκτιες δημοκρατίες της Κασπίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βορειοατλαντική Συμμαχία με επιδέξιες κινήσεις προσπαθεί να ενισχύσει σταδιακά την παρουσία της, στην αναφερόμενη περιοχή. Ενδεικτική των προθέσεων είναι η πιθανή διεξαγωγή το Μάιο νατοϊκής διάσκεψης με θέμα την ασφάλεια των αγωγών πετρελαίου, που συνθέτει ένα “εκρηκτικό” παζλ συμφερόντων μεταξύ των ενεργειακών επιδιώξεων της Δύσης, της Ρωσίας, αλλά και των φιλοδοξιών της Άγκυρας -στον ίδιο τομέα.

    Το Αζερμπαϊζάν έδωσε θετικό μήνυμα στον Σολάνα, αναφορικά με τη παροχή εγγυήσεων αμυντικής ασφάλειας από τη συμμαχία, αλλά και τις επιδιώξεις για ουσιαστική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Αναφορικά με το πρόβλημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Σολάνα φαίνεται να τοποθετήθηκε υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος με τις παραμέτρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (διαπραγματευτική ομάδα του Μίνσκ).

    Η κυβερνητική ηγεσία στη Δημοκρατία της Γεωργίας που εξακολουθεί να “φιλοξενεί” ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος της, αλλά και αντιμετωπίζει προβλήματα από τη δράση διασπαστικών ομάδων ( σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα) επιδιώκοντας την ανεξαρτησία τους από την Τιφλίδα, ήταν περισσότερο επιφυλακτική στις δηλώσεις της. Ωστόσο, ο πρόεδρος Σεβαρντνάντζε με ένα “ξέσπασμα” τάχθηκε κατά των ρωσικών αντιδράσεων στις προσπάθειες ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και της Δύσης. Παράλληλα, ο Γεωργιανός πρόεδρος επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι, για τις Δημοκρατίες του Καύκασου έχει μεγαλύτερη σημασία η προς ανατολάς επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την συνεργασία ή την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Κατά τις απόψεις Σεβαρντάντζε η ΕΕ αποτελεί το πιο αποτελεσματικό “εργαλείο” για την εδραίωση της σταθερότητας στην Ευρασία. Τις θέσεις του αυτές ο Σεβαρντνάντζε - προφανώς- γνωστοποίησε στο Γάλλο πρόεδρο Σιράκ κατά τη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών στο Παρίσι.

    Η κατάσταση για τις εξελίξεις στην περιοχή γίνεται δύσκολη, καθώς οι δημοκρατίες του Καύκασου και ειδικότερα η Αρμενία έχουν ανάγκη τη ρωσική υποστήριξη στην επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ από την άλλη μεριά, δε βλέπουν θετικά τη παραμονή τους (ως δορυφόρων) στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

    Ωστόσο, οι προβληματισμοί για την επέκταση του ΝΑΤΟ, στην κεντροανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να παραμένουν, ενώ οι πρόσφατες γαλλικές πρωτοβουλίες δημιούργησαν νέα ένταση. Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η Γαλλία σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της αμερικανικής ατζέντας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και φυσικά της ίδιας, αλλά και υποστήριξε την ένταξη της Ρουμανίας στο πρώτο κύμα διεύρυνσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Και οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν έκφραση του λεγόμενου SΕυρωπαϊσμού του ΝΑΤΟ,” που προωθεί η γαλλική διπλωματία, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι γαλλικές πρωτοβουλίες - μέχρι ενός σημείου- είχαν εξασφαλίσει τη διπλωματική κάλυψη της Βόννης.

    Η γαλλική πρόταση δέχθηκε τα πυρά του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε ως “ατυχή” τη γαλλική πρωτοβουλία για τη διάσκεψη των “Μεγάλων Δυνάμεων,” που σύμφωνα με την πολωνική διπλωματία λειτουργεί “αρνητικά” ως προς τα σχέδια της νατοϊκής διεύρυνσης. Το σύνολο σχεδόν των χωρών της κεντροανατολικής Ευρώπης συνδύασε την αναφερόμενη πρωτοβουλία με τη διάσκεψη της Γιάλτας, ενώ αξιόπιστη διπλωματική πηγή την χαρακτήρισε ως ενέργεια που θυμίζει το σκεπτικό, αλλά και το τρόπο λήψης διπλωματικών αποφάσεων τον 19ο αιώνα. Όπως είναι γνωστό, η Συμφωνία της Γιάλτας που υπογράφτηκε το 1945 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και χωρών της Δύσης, νομιμοποίησε τη διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου σε “ανατολικής” και “δυτικής” και απαγόρευσε στα κράτη της κεντροανατολικής Ευρώπης να συμμετέχουν σε ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτίμησαν από την αρχή ότι η γαλλική πρόταση δεν είχε μέλλον εκτός αν η Ουάσινγκτον άλλαζε τη θεώρηση της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με απλά λόγια, οι Γάλλοι παραβίασαν (σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ) τον άγραφο νόμο που λέει ότι, στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούν τα βασικά θέματα του ΝΑΤΟ για την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον ΓΓ Σολάνα, κατά την υποδοχή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες (18 Φεβρουαρίου): “Οι βασικές μας προτεραιότητες εστιάζονται:

    -Στην εσωτερική αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, με έμφαση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

    -Στην είσοδο νέων κρατών -μελών

    -Στην υϊοθέτηση μιας στενής και διαρκούς σχέσης με τη Ρωσία

    -Στην παραπέρα ανάπτυξη-εξέλιξη του προγράμματος “Συνεργασία για την Ειρήνη,” με τελικό στόχο τη θεσμοθέτηση του Ατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Με τη σειρά της η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στο 1947, χρονιά που οι ΗΠΑ, “αποφάσισαν να παραμείνουν μια ευρωπαϊκή Δύναμη,” ενώ επανέλαβε -όχι τυχαία- δήλωση του προέδρου Τρούμαν: “Οι ελεύθεροι άνθρωποι στον κόσμο, περιμένουν από μας (ΗΠΑ), υποστήριξη στη διατήρηση της ελευθερίας τους. Εάν αποτύχουμε, θα θέσουμε σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και την ευημερία του έθνους μας.”

    Παρά τη σημερινή αντιπαράθεση, μια αρχική προσέγγιση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο του 1995, όταν ο πρόεδρος Σιράκ (εκτελώντας στρατηγικό ελιγμό) άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του επιθυμούσε την επιστροφή της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο και αποχώρησε το 1966 -κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για “υπέρμετρη” συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της συμμαχίας. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε -μάλλον- συνηδειτοποιήσει πως τα σχέδια του προκατόχου του (Φρανσουά Μιτεράν) για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού φορέα (που θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ) ήταν ουτοπικά. Έτσι πρότεινε, o υποδιοικητής των συμμαχικών νατοϊκών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο να είναι Ευρωπαίος. Η πρόταση Σιράκ έγινε -επί της αρχής δεκτή- από τον πρόεδρο Κλίντον, διασφαλίζοντας όμως, τη μη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο Σιράκ θέλησε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Έτσι, το Φθινόπωρο πρότεινε τη παραχώρηση (από τους Αμερικανούς) της διοίκησης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που ελέγχει την “ευαίσθητη” για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή της Μεσογείου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουάσινγκτον απέρριψε κατηγορηματικά τη γαλλική πρόταση με το αιτιολογικό της “ευθραυστης” κατάστασης στη Μ. Ανατολή, αλλά και της διοίκησης του 6ου στόλου που -ως γνωστόν- φέρει πυρηνικά όπλα. Αντιδρώντας, το Παρίσι ανακάλεσε τις προθέσεις του για επιστροφή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, μέχρι την “ικανοποίηση” των γαλλικών προτάσεων.

    Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι δύο κυβερνήσεις επέτυχαν κάποιο επίπεδο διαλόγου, αλλά η ένταση και οι ρωσικές αντιδράσεις για την διεύρυνση της συμμαχίας, δυσκολεύουν τις προσπάθειες προσέγγισης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, η γαλλική διπλωματία συμφωνεί με το αντικείμενο της διάσκεψης του Ιουλίου στη Μαδρίτη, αλλά και με τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας άσκησης βέτο από τη Μόσχα. Παράλληλα όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχτεί τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών στη γηραιά ήπειρο, ενώ υποστηρίζει την έναρξη διαλόγου για τον καθορισμό πλαισίου συνεργασίας με τη Μόσχα, πριν τη διάσκεψη της Μαδρίτης.

    Όπως είναι γνωστό, στην αναφερόμενη διάσκεψη θα αποφασιστεί η τελική γραμμή για τη διαδικασία ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, ενώ παράλληλα με τη γαλλική επιθυμία για “άμεση” ένταξη της Ρουμανίας, η Ιταλία επιδιώκει την ένταξη της γειτονικής της Σλοβενίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νορβηγία και η Δανία ενδιαφέρονται για την απόσπαση εγγυήσεων αναφορικά με τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ των Βαλτικών δημοκρατιών (Εσθονία, Λατβία, Λιθουανία). Η λίστα των επίδοξων νατοϊκών συμμάχων συμπληρώνεται με τη Σλοβακία, που από το 1994, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βόννης. Κατά την κρατούσα άποψη, τα πάντα θα εξαρτηθούν από ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, αλλά και την τελική στάση της Γερμανίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 21 February 1997 - 12:52:17