Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Χ.ΣΟΛΑΝΑ

  • [03] ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ - Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [04] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ

  • [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΟΝ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ"

  • [06] Μ. ΕΒΕΡΤ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ

  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΚΑΤΑ ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [09] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [10] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ '97

  • [11] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ROM


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [13] "ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΧΡ.ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ

  • [14] Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η Ε.Ε. ΘΕΩΡΕΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997

  • [15] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [16] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • [18] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [19] ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [20] Ο ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [21] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [22] Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τη συμβολή του ΝΑΤΟ στην ειρήνη και την σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το θέμα της Κύπρου, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους.

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το ενδιαφέρον του κ. Σημίτη, επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, οι σχέσεις του με την Ρωσία, στους τρόπους με τους οποίους θα λαμβάνονται οι στρατιωτικές αποφάσεις καθώς και στο ποια θα είναι τα πολιτικά όργανα μέσα στα οποία θα αποφασίζονται οι μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα του μορατόριουμ ασκήσεων κατά την θερινή περίοδο με τον κ. Σολάνα, ότι υπήρξε και συμφωνία στο πλαίσιο των υφισταμένων ρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το οποίο καθορίζει γενικές αρχές. Η θέση αυτή του κ.Σημίτη βρήκε σύμφωνο και τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

    Απο την πλευρά του, ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι μίλησε με την ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Συμμαχία και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, διαπιστώνοντας ότι η θέση του κ.Σημίτη και των κ.κ Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, είναι απόλυτα θετική, οσον αφορά την οικοδόμηση του ΝΑΤΟ.

    Πρόσθεσε δε, οτι το αντικείμενο θα είναι η νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, οι νέες αποστολές και ρόλοι της Συμμαχίας, καθώς και η νέα σχέση με την Ρωσία.

    Σε ερώτηση εάν η Αγκυρα θα τηρήσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την επιλυση των προβλημάτων δομής και λειτουργίας, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ τονισε:"Συνεχίζουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της συμφωνίας του 1988 και η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω ούτως ώστε και οι δύο χώρες να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Χ.ΣΟΛΑΝΑ

    Πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στην Αθήνα με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Θ.Πάγκαλου και Α.Τσοχατζόπουλου.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός η συνάντηση περιεστράφη γύρω από τις σημαντικές εξελίξεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια αυτού του έτους. "Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια διαδικασία αναμόρφωσης η οποία αφορά και τη στρατιωτική του και την πολιτική του πλευρά. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις και η συζήτηση είχε σκοπό να dqolokoc^sei αυτές τις αποφάσεις, να διευκρινίσουμε ποιές είναι οι αμοιβαίες απόψεις, πώς θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και ποιά θα είναι η διαδικασία ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος της Μαδρίτης", είπε ο κ. Σημίτης. Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη γι΄αυτό και έθεσε στον κ. Σολάνα τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, τη σχέση του με τη Ρωσία κ.α. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή συνάντηση θα συμβάλλει στη διευκρίνιση των αμοιβαίων θέσεων και την κοινή πορεία Ελλάδας και ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σολάνα σχετικά με το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, είπε ότι έγιναν προσπάθειες πέρσι να ενεργοποιηθούν ορισμένα του σημεία. "Το ΝΑΤΟ θα ήθελε τα περισσότερα από αυτά να ισχύσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης" πρόσθεσε.

    [03] ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ - Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Είναι πολύ πιθανή η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο στις αρχές Μαρτίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε πώς "η κ.Ολμπράιτ ελπίζει πώς θα βρεθεί ελεύθερος χρόνος και στους δύο υπουργούς ώστε να συναντηθούν".

    Ο εκπρόσωπος τόνισε πώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πώς ο κ.Πάγκαλος θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινών έργων τέχνης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο.

    "Οταν θα αποφασίσουμε για το χρόνο και τον τόπο συνάντησης θα το ανακοινώσουμε, είπε ο κ.Μπέρνς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και η κ.Ολμπράιτ τρέφει τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον κ.Πάγκαλο" κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, ο κ.Μπέρνς απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ.Πάγκαλου, ότι υπάρχει σχέδιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου έως την Κρήτη και ότι όποιοι υποστηρίζουν την Τουρκία κάνουν μεγάλο λάθος.Είπε ακόμη, ότι τα Ιμια αποτελούν μέρος του τουρκικού σχεδίου.

    [04] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ

    Στο θέμα της γενικότερης διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τις χώρες του τέως ανατολικού συνασπισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας.

    "Εξετάζοντας το θέμα της επικείμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις 'ανησυχίες' της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας, την κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τον νέο χάρτη και τις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής Χερσονήσου", τόνισε ο κ.Κακλαμάνης και συμπλήρωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων επιδεικνύει idia_teqg ευαισθησία για αυτό το θέμα, που πέρα απο τη συνταγματική του διάσταση έχει και άμεση επίδραση στον ελληνικό λαό.

    Σύμφωνα με τον κ.Κακλαμάνη, η εποχή της οριοθετημένης Ευρώπης πρέπει να λήξει ανεπιστρεπτί, γιατί το πρόβλημα της ασφάλειας είναι ενιαίο. "Οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην κατοχύρωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο, πρέπει να αντιμετωπίζονται καταρχήν με θετικό πνεύμα. Εχω όμως τη γνώμη ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη όταν πρόκειται για αποφάσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως του σκεπτικού τους κατατείνουν τελικώς στη διατήρηση της παλαιάς νοοτροπίας του ψυχρού πολέμου και στην επαναφορά των διαχωριστικών γραμμών της γηραιάς μας ηπείρου", κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

    [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΟΝ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ"

    Αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους κύκλους, η δήλωση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος με συνέντευξή του στο περιοδικό "STATUS" επανέρχεται έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης δηλώνει: "Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να τον αντιμετωπίσω και μάλιστα να δώσω τη μάχη ανοιχτά, εκεί που είναι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας".

    Και προσθέτει: "Ετσι και αλλιώς ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει ισχυρό αντίπαλο στις επόμενες εκλογές, αν επιλέξει τον Δήμο Αθηναίων". Προϋπόθεση βέβαια για μια τέτοια διεκδίκηση είναι ότι o κ. Σκανδαλίδης θα πρέπει να προταθεί από τα όργανα του κόμματος.

    Τέλος ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, απαντα σε όσους διαρρέουν ότι θα αδειάσει τη θέση του στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι δεν θα κάνει τη χάρη σε κανένα να εγκαταλείψει τη θέσή του, έτσι με το πρώτο φύσημα του ανέμου. "Τα Υπουργεία ωραία είναι, αλλά δεν με ενδιαφέρουν προς το παρόν καθόλου. Μόνο η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, η ενότητά του, το παρόν και το μέλλον".

    [06] Μ. ΕΒΕΡΤ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ

    Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα απογοητεύσει τον ελληνικό λαό, ούτε τα στελέχη και τους οπαδούς της, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, που έφτασε στις 12.30' στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης για τις εργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης.

    "Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα προς τη Νέα Δημοκρατία και είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μας δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό, κι ακόμα περισσότερο δεν θα απογοητεύσουμε τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος μας", δήλωσε ο κ. Εβερτ και συνέχισε:"Η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη, όπως και το συνέδριο στην Αθήνα, θα είναι ενωτικά, θα είναι εκσυγχρονιστικά και θα δώσουν μια νέα ελπίδα στον ελληνικό λαό".

    Τον κ. Εβερτ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των οργανώσεων Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, Δημήτρης Βουδούρης, οι βουλευτές Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Sakacjo}dgr, Αδάμ Ρεγκούζας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αντώνης Μάντης, και άλλα κομματικά στελέχη.

    Ο βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να φτάσει στις 6 το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου μέλη του κόμματος και ψηφοφόροι του ετοιμάζουν μεγάλη υποδοχή. Από χτες το βράδυ που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του οργανώσεις και εκπρόσωποι φορέων εκφράζουν με ψηφίσματα την υποστήριξη στον κ. Καραμανλή. Υπέρ της υποψηφιότητας του έχει ταχθεί και ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς, επίσης υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 10 το βράδυ, οδικώς, και το απόγευμα οι ψηφοφόροι του θα τον υποδεχτούν στη Λάρισα.

    Σήμερα φτάνει στη Θεσσαλονίκη και βουλευτής Βύρων Πολύδωρας που έχει δηλώσει ότι θα είναι κι αυτός υποψήφιος στο συνέδριο της Ν.Δ.

    Η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Ν.Δ θα ξεκινήσουν στις 10 αύριο το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ, με ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, Γεωργίου Ράλλη, του αρχηγού του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, του αντιπροέδρου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, και των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΚΑΤΑ ΕΒΕΡΤ

    Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και το ''περιβάλλον'' του ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενόψει του Συνεδρίου, όσον αφορά στο θέμα της έδρας του κ.Εβερτ στη Θεσσαλονίκη έκανε σήμερα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σωτήρης Κούβελας.

    ''Το περιβάλλον του κ.Εβερτ διοχετεύει στα ΜΜΕ πληροφορία ότι κέρδισε την υπόθεση στο εκλογοδικείο'', τόνισε ο κ.Κούβελας και αναρωτήθηκε πως το ''περιβάλλον'' του αρχηγού της ΝΔ γνωρίζει το αποτέλεσμα χωρίς να έχει βγει ακόμη η απόφαση.

    ''Επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενόψει του Συνεδρίου'', σημείωσε ο πρώην βουλευτής και πρόσθεσε ότι ''ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για τις μεθόδους της Ρηγίλλης''.

    [08] ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Διήμερη επίσκεψη στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας πραγματοποιεί από αύριο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ.Τσοβόλας θα έχει συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και στους δύο νομούς που θα επισκεφτεί. Το Σάββατο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου στη Σκύδρα Πέλλας, ενώ την Κυριακή θα επισκεφτεί και θα μιλήσει στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Ανέλαβε πρωτοβουλία μεσολάβησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τους καθηγητές και με επιστολή του προς τον Κώστα Σημίτη ζητά τώρα συνάντηση μαζί του.

    [09] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Χιονίζει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί στο Πανόραμα, Χορτιάτη, Εξοχή, Περιστερά, Ασβεστοχώρι και στον Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες Φλώρινας -Καστοριάς, Φλώρινας -Εδεσσας, Βέροιας -Κοζάνης στη Βίγλα και Καστοριάς -Αμυνταίου στη θέση Νταούλι. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης, όσα οχήματα κατευθύνονται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία -Πέντε Πηγάδια Νάουσσας.

    Το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα είναι τσουχτερό και η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας κατέβηκε κάτω από το μηδέν.

    [10] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ '97

    Η αυλαία του φεστιβάλ τζαζ, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" ανοίγει αύριο με το "Steve Lacy Trio".

    O Steve Lacy, κορυφαία προσωπικότητα της διεθνούς μουσικής, ο άνθρωπος που επανεισήγαγε το σοπράνο σαξόφωνο στη τζαζ τη δεκαετία του '50, μαζί με τους συναργάτες του θα εμφανιστεί αύριο στην "Υδρόγειο" και αναμένεται να χαρίσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια αξέχαστη βραδιά.

    Το πανόραμα της τζαζ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει ως σκοπό να προσφέρει μια μουσική περιπλάνηση ανάμεσα στην πιο καθαρή παράδοση και την προχωρημένη πρωτοπορία., από την αυθεντική παραδοσιακή τζαζ της Νέας Ορλεάνης έως τη σύγχρονη τζαζ και τις μουσικές τάσεις των Βαλκανίων και της Ινδικής χερσονήσου, μαζί με μια αξιοσημείωτη ελληνική συμμετοχή.

    Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο γνωστός μουσικός της τζαζ και διοργανωτής πολλών φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, Φλώρος Φλωρίδης.

    [11] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ROM

    Η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών περί πλαισίου πολιτικής που προβλέπει τη διάθεση 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών υπέρ των Τσιγγάνων αποτελεί επιδίωξη του Πανελλαδικού Διαδημοτικού Δικτύου ROM.

    Σε ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο παρουσίασε σειρά προτάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για τις δράσεις υπέρ των Τσιγγάνων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο άξονας INTEGRA, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Κοινοτικής πρωτοβουλίας για την απασχόληση,την υποστήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά εργασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

    "Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η εξαγγελία να μη μείνει εξαγγελία και όταν υλοποιηθεί να μη μείνουν τα οφέλη μόνο στις lec\ker πόλεις αλλά να διαχυθούν σε όλους τους δήμους όπου υπάρχουν Τσιγγάνοι" τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής των εργασιών του Δικτύου Χρυσόστομος Καλογήρου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Διαδημοτικό Δίκτυο Rom, στο οποίο μετέχουν 30 δήμοι από ολοι την Ελλάδα , στους οποίους υπάρχουν Τσιγγάνοι, ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και με τον συντονισμό του ασχολείται ο δήμος Μενεμένης. Οπως επισημαίνει ο Καλογήρου στα δύο χρόνια από την ίδρυσή του Δικτύου οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση οδήγησαν τον περασμένο Ιούλιο στην εξαγγελία πλαισίου πολιτικής υπέρ των Τσιγγάνων και στη σύσταση επιτροπής, της οποίας προϊσταται ο υφυπουργός υγείας κ Κοτσώνης καθώς επίσης και εκπρόσωποι των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Παιδείας, Εσωτερικών Πολιτισμού και οι Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Λαϊκής Επιμόρφωσης. Το πλαίσιο πολιτικής υπέρ των Τσιγγάνων προβλέπει τη διάθεση 4,5 δισεκατομμύριων για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την εγκατάσταση, διαμονή, υγεία και την εκπαίδευση τους καθώς και τις κοινωνικές παροχές προς αυτούς .


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών που έχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένη Εθνη, πρέσβης Χρ.Ζαχαράκις, για την υποψηφιότητα της χώρας να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, τη διετία 1999-2000.

    Οπως έγινε γνωστό, ο δεύτερος -και πληρέστερος - κύκλος ενημέρωσης θα γίνει στις πρωτεύουσες των κρατών- μελών του ΟΗΕ, για να διαμορφωθεί τελικά θετικό κλίμα για την ελληνική υποψηφιότητα.Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές και υιοθετείται το επιχείρημα,που προβάλλει η χώρα μας, ότι δηλαδή, πρέπει όλες οι χώρες να εναλλάσονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.ταυτόχρονα τονίζεται ,ότι η Ελλάδα έχει εκλεγεί μόνο μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

    Απο τις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις πάντως, καταγράφεται η έλλειψη συγκεκριμένων οδηγιών προς τις μόνιμες αντιπροσωπείες απο τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών, ενώ δε λείπουν και οι προσωπικές αντιδράσεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.Πολλές αντιπροσωπείες πάντως, υποδέχθηκαν την ελληνική υποψηφιότητα εκφράζοντας με θερμά λόγια την υποστήριξή τους, αλλά άλλες υπενθυμίζουν διακριτικά τη συμμετοχή των ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή του Καναδά και της Ολλανδίας, σε αποστολές υπέρ της ειρήνης σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και τη μεσολάβησή τους για την επίτευξη ειρηνικών λύσεων σε εμπόλεμες περιοχές.

    Αυτές οι επισημάνσεις οδηγούν στο συμπέρασμα την ελληνική αντιπροσωπεία, ότι η υποψηφιότητα του Καναδά, είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

    [13] "ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΧΡ.ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ

    Σε μη παραγωγικό σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες της Ελλάδας με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

    Αυτό επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πρέσβης Χρ.Ζαχαράκις, κατα την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη. "Δεν υπήρξε ,είπε, καμμία μεταβολή απο πλευράς ουσιαστικής αντιπαράθεσης ούτε κάποια εξέλιξη ,που να οδηγήσει σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων."

    Ο Ελληνας πρέσβης ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26 ή 27 Μαρτίου, με προοπτικές "εντελώς άγνωστες" όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ διέψευσε τα σενάρια κατάθεσης της εντολής απο τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς, τονίζοντας ότι " απο πλευράς ΟΗΕ υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση για συνέχιση των συνομιλιών".

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαπραγμάτευση ασχολείται ακόμα με την προσπάθεια παράκαμψης βασικών εμποδίων, όπως αυτό της συνταγματικής αλλαγής απο τη σκοπιανή κυβέρνηση.Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η σκοπιανή πλευρά φαίνεται να διερευνά τις εξελίξεις του διεθνούς περίγυρου, όπως τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη συνταγματική αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, παράλληλα βέβαια με τους εσωτερικούς πολιτικούς κραδασμούς που θα προκληθούν.

    Ο κ.Ζαχαράκις πάντως επισήμανε ότι τα Σκόπια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους, που σ΄αυτή τη φάση είναι η διοργάνωση διεθνών διασκέψεων, ώστε να αποκτήσει οντότητα η χώρα τους, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να δεχθούν το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένα -σε μια τέτοια περίπτωση - να αναρτήσουν καρτελάκι με την ονομασία FYROM , μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

    [14] Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: Η Ε.Ε. ΘΕΩΡΕΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997

    Η Ευρωπαική Ενωση θεωρεί υψίστης προτεραιότητας την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μέσα στο 1997 και είναι δεσμευμένη να βοηθήσει προς τη λύση του προβλήματος, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, στη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο Ολλανδός επίτροπος υποστήριξε πως δεν απέβη άκαρπη η προσπάθεια του να πληροφορήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα οφέλη της ένταξης στην Ενωση. Τόνισε ακόμη, ότι καμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο, στην ένταξη νέου μέλους στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι τη θέση αυτή, ανέπτυξε και στις συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ.Μιχαηλίδης, υποστήριξε πως επιθυμία της Κύπρου είναι η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, επισήμανε ωστόσο ότι μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε μερικές από τις βασικές χώρες της Ενωσης, οι οποίες με δηλώσεις τους δίνουν το μήνυμα ότι συνδέουν την ένταξη με τη λύση του κυπριακού και κατέστησε σαφές ότι κάνουν φοβερή ζημιά στη Μεγαλόνησο, διότι δίνουν λανθασμένα lgm}lata στην Αγκυρα.

    [15] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    Η Ευρωπαική Ενωση δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα από τη Λευκωσία ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ και κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να βγάλει την κοινότητα του από την απομόνωση και την εξορία.

    "Είπα στον κ.Ντενκτάς" τόνισε ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ, "μη ζητάτε από εμάς, την Ευρωπαική Ενωση, να αναγνωρίσουμε το κρατική οντότητα στη βόρεια Κύπρο. Κανείς στον κόσμο δεν το αναγνωρίζει, εκτός από την Τουρκία και θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Το 1997 παραμένει ένας κρίσιμος χρόνος με προοπτικές, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες, υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαικής Ενωσης και Κύπρου θα αρχίσουν όπως έχουν ορισθεί, "χωρίς όρους".

    [16] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Ευρωαπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στη Βουλγαρία, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με εκπροσώπους της Τράπεζας.

    Παρόλο που η Βουλγαρία έχει καθυστερήσει πολύ στην εξόφληση των χρεών της προς την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνουν στη χώρα για να συνεχίσουν τη διευθέτηση των δανείων για τον τομέα της ενέργειας, του οδικού δικτύου και των τηλεπικοινωνιών.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι από κοινού με τη βουλγαρική πλευρά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αρχίσει τη χρηματοδότηση του εργασιών για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Σόφιας και των οδικών αρτηριών Σόφια- Σβίλενγκραντ και Σόφια - Βάρνα.

    [17] ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Την απόφασή του να μην παραιτηθεί από τη θέση του υπογράμμισε σήμερα ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας, Μάξιμος ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Στέφαν Σοφιάνσκι.

    "Σε καμία περίπτωση δεν θα προδώσω την υπόσχεση που έδωσα ενώπιον του Θεού και δεν θα αποσυρθώ από τη θέση μου", τόνισε ο Πατριάρχης Μάξιμος, αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας σχετικά με το θέμα εάν είναι η όχι νόμιμος ο διορισμός της διοίκησης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    "Ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου, εγώ θα παραμείνω εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το αντίθετο θα αποτελούσε προδοσία", υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μάξιμος.

    Σε μήνυμα προς το έθνος οι εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Oqh|dongr Εκκλησίας διαμαρτύρονται για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, Ιβάν Τατάρτσεφ να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του διορισμού της διοίκησης της Εκκλησίας και επισημαίνουν ότι για να βρουν το δίκιο τους θα στραφούν στην παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα και στους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σοφιάνσκι ανακοίνωσε ότι δεν θα διορίσει νέο διευθυντή της Διεύθυνσης Θρησκευμάτων, την οποία θα αφήσει να υπολειτουργεί "έως ότου η Εκκλησία βρει μόνη της το δρόμο της ενότητας", όπως είπε.

    Οπως είναι γνωστό, το σχίσμα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διχάζει τη κοινή γνώμη της χώρας. Επικεφαλής των σχισματικών είναι ο μητροπολίτης Ποιμένας.

    Τέλος, ο Πατριάρχης Μάξιμος και ο μητροπολίτης Νευροκοπίου, Ναθαναήλ, θα εκπροσωπήσουν τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία στην ενθρόνιση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

    [18] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Την ετοιμότητα της χώρας για τη λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, θα επιβεβαιώσει κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης στο Παρίσι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Στο Παρίσι ο κ.Σοφιάνσκι θα παρουσιάσει την "κατάσταση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και το θέμα των εκλογών στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση, ενώ θα αναφερθεί ξεχωριστά και στην κατάσταση στη Ρωσία.

    Αύριο, ο κ.Σοφιάνσκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, καθώς και με τον ηγέτη του τουρκικού κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    "Δεν πηγαίνω στο Παρίσι με συγκεκριμένες προτάσεις, θα συζητήσουμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν οι άλλοι", σημείωσε ο κ.Σοφιάνσκι, στο αεροδρόμιο της Σόφιας, πριν από την αναχώρηση του για το Παρίσι.

    [19] ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που αρχίζει στις τρεις το απόγευμα , είναι το θέμα γύρω από το οποίο κινήθηκε η πολιτική ζωή στη Τουρκία την τελευταία μία εβδομάδα. Με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί , το ζητούμενο στη συνεδρίαση αυτή είναι η προειδοποίηση προς το Κόμμα Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε με άξονα τις ισλαμικές εξάρσεις για τις οποίες κατηγορείται ο χώρος του Κόμματος Ευημερίας. Χτες τρεις μεγάλες εφημερίδες, η "Μιλλιέτ", η "Σαμπάχ" και η "Χουρριέτ" είχαν γράψει ότι ο πρόεδρος Ντεμιρέλ έχει προειδοποιήσει με επιστολή του τον πρωθυπουργό Ερμπακάν. Στη συνέχεια τόσο ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ όσο και ο πρωθυπουργός Ερμπακάν διέψευσαν την ύπαρξη της επιστολής. Οχι όμως και την ουσία της πληροφορίας. Αφού ο Ερμπακάν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στην επιθυμία του προέδρου "να χαμηλώσουν οι τόνοι". Ο Ντεμιρέλ και με αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στη "Χουρριέτ" επιβεβαιώνει το γεγονός της προειδοποίησης.

    Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας φέρνει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων. Η συνεδρίαση όμως είναι πρόκριμα για την πορεία της κυβέρνησης Ερμπακάν. Αυτό αφορά και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, δηλαδή του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ και του Κόμματος Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την αθώωση της Τσιλλέρ στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τα τρία σκάνδαλα με τα οποία κατηγορήθηκε. Αθώωση η οποία δίνει πλέον στην υπουργό Εξωτερικών τη δυνατότητα για πιο ευέλικτους χειρισμούς απέναντι στον Ερμπακάν.

    Το ζητούμενο όμως είναι και η πορεία της αντιπολίτευσης. Μετά την αποτυχία της να ρίξει την κυβέρνηση με την πρόταση μομφής, αυτό που διαφαίνεται είναι κάποιες απαιτήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ. Το σίγουρο είναι ότι η αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να παίζει το χαρτί του αντι-ισλάμ με υπερβολικό τρόπο. Ετσι σύμφωνα με τη σημερινή "Τζουμχουριέτ" ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, φέρεται να έχει ζητήσει τη γνώμη των στρατιωτικών για το αν πρέπει να πραγματοποιήσει σήμερα το ταξίδι του στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη "Τζουμχουριέτ" η απάντηση των στρατιωτικών ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αναβολή του ταξιδιού

    [20] Ο ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Ο πρώην μονάρχης Μιχαήλ αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρουμανία για εξαήμερη επίσκεψη, την πρώτη αφότου η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να του επιστρέψει την υπηκοότητα που είχε στερηθεί.

    Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, ο Μιχαήλ , κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσιόρμπεα, τον υπουργό Εξωτερικών Αντριαν Sebeq_m, με μέλη της κυβέρνηση ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμιλ Κωνσταντινέσκου, ο οποίος και θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στο πρώην βασιλικό παλάτι.

    Ο Μιχαήλ θα καταλύσει στο παλάτι Ελισαβέτα, όπου πριν από 50 χρόνια υπέγραψε την παραίτησή του.

    Σε αντίθεση με την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας η οποία είχε αρνηθεί στο παρελθόν να δεχθεί τον Μιχαήλ στο ρουμανικό έδαφος η νέα κυβέρνηση χαιρετίζει την επίσκεψή του. Η κυβέρνηση Τσιόρμπεα ελπίζει ότι με την επανάκτηση της υπηκοότητας του Μιχαήλ, η Ευρώπη θα λάβει το μήνυμα ότι στη Ρουμανία ο κομμουνισμός είναι πλέον παρελθόν και θα ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές.

    Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μιχαήλ συνεχάρη τη νέα κυβέρνηση και αναγνώρισε το συνταγματικό καθεστώς της χώρας και εξέφρασε την επιθυμία του να προσφέρει ό,τι μπορεί για την βελτίωση της εικόνας της χώρας του στο εξωτερικό και την προώθηση των αιτημάτων για ένταξη στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

    Oι ρουμανικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας και περιφρούρησης προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του πρώην μονάρχη, φοβούμενοι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει παλινόρθωση και την επιστροφή της βασιλικής περιουσίας που είχε κατασχεθεί από την κυβέρνηση Πέτρου Γκρόζα.

    [21] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Προς υλοποίηση οδεύει η ιδέα για την ένωση του Φιλελεύθερου και του Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, μετά την εκπόνηση του προγράμματος και του καταστατικού, βάσει του οποίου θα λειτουργεί το νέο κόμμα.

    Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ", υψηλά στελέχη του κόμματος, τα οποία η εφημερίδα αποφεύγει να κατονομάσει, επισήμαναν ότι η κεντρική Επιτροπή του Φιλελεύθερου Κόμματος ήδη έχει εξετάσει το προσχέδιο για το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου κόμματος, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει αύριο και η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στελέχη των δύο κομμάτων δηλώνουν αισιόδοξοι για την δημιουργία του νέου κόμματος, το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα, του οποίου προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Άντοφ, έχει 27 βουλευτές, οι οποίοι όμως έχουν εκλεγεί ως μέλη του εκλογικού συνασπισμού "Ένωση για τη Μακεδονία", στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, καθώς είχε αποχωρήσει από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 1994.

    [22] Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο σημερινός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα θα είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

    Η απόφαση ελήφθη με μυστική ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν τα 90 από τα 104 μέλη του. Υπέρ του Μπερίσα ψήφισαν 85 μέλη ενώ πέντε δήλωσαν αποχή. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση τα 14 μέλη του Συμβουλίου απουσίαζαν για διάφορους λόγους.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπερίσα μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου είναι μέλος, επανέλαβε οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα αιτήματα των απεργών πείνας στην Αυλώνα, που ζητούν ως γνωστόν την παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι και απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων που έχασαν οι επενδυτές απο την κατάρρευση των προγραμμάτων τύπου πυραμίδας.

    Ο Σαλί Μπερίσα εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 9 Απριλίου 1992 και σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο, η θητεία του Προέδρου πρέπει να ανανεωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο με εκλογή νέου ή επανεκλογή του σημερινού, ένα μήνα πριν λήξει η πενταετία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 28 February 1997 - 12:57:59