Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report in Greek, 97-03-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

EKTAKTO ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Μαρτίου 1997

TITΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ


    ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

    ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ , 2 Μαρτίου (Μ.Π.Ε.)

    Γενικεύεται η εξέγερση στην Αλβανία.Σήμερα το πρωί ομάδες ενόπλων πολιτών κατέλαβαν στους Αγίους Σαράντα τα κτίρια της Μυστικής Αστυνομίας, της αστυνομικής διεύθυνσης και το δημαρχείο της πόλης και τα πυρπόλησαν.

    Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες ενόπλων,που σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έφθασαν νωρίς το πρωί απο τις βόρειες επαρχίες της χώρας, κατέλαβαν το λιμάνι της πόλης και ενδεχομένως τη βάση του αλβανικού πολεμικού ναυτικού.Την ίδια ώρα οι εξεγερθέντες κατάφεραν να εισέλθουν στις φυλακές των Αγίων Σαράντα και να ανοίξουν τα κελιά των κρατουμένων, μετά απο ανταλλαγή πυροβολισμών με τη φρουρά των φυλακών ,που αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

    Η κατάσταση στην πόλη είναι έκρυθμη, ενώ ομάδες ενόπλων κυκλοφορούν στους δρόμους και πυροβολούν στον αέρα, ενώ φωνάζουν συνθήματα κατα του Προέδρου της χώρας Σαλί Μπερίσα.

    Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άρχισαν να καταγράφονται ,ιδίως στις περιοχές του νότου, κινήσεις κατοίκων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και συνωθούνται πρός τα σύνορα με την Ελλάδα.Απο ελληνικής πλευράς οι δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα και τα ειδικά σώματα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αποτρέψουν μια μαζική διέλευση τγων συνόρων. Στα Τίρανα

    Στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου επικρατεί μέχρι τώρα ηρεμία, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Μπερίσα και της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος με στελέχη της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης,μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι.Ο Προεδρος της Αλβανίας ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης δήλωσε πώς άρχισαν διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία όμως θα αποτελείται αποκλειστικά απο μέλη του Δημοκρατικού κόμματος.Η πρότασή του απερρίφθη απο την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα απο το Σοσιαλιστικό κόμμα, που ζητεί το σχηματισμό "κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας' με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ,ώστε να σταματήσουν "οι εκδηλώσεις οργής του κόσμου και να epam]khei η ηρεμία στη χώρα".

    Πολλά απο τα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις Μπερίσα, που όπως υποστηρίζουν ,θέλει με ελιγμούς να εκτονώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να συνεχίσει να παραμένει στην Προεδρία της Δημοκρατίας.Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να ζητούν ανοιχτά την παραίτησή του και την προκήρυξη νέων εκλογών.

    Ο Σαλί Μπερίσα επρόκειτο αύριο να εκλεγεί απο τη Βουλή και πάλι Προεδρος της Δημοκρατίας, για δεύτερη πενταετή θητεία.Ομως οι ραγδαίες εξελίξεις καθιστούν αμφίβολη, αν όχι αδύνατη τη συνεδρίαση της Βουλής.

    Ακόμη, το Σοσιαλιστικό κόμμα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των στελεχών του που φυλακίστηκαν "με συνοπτικές διαδικασίες" μόλις άρχισε να ξεσπάει το λαϊκό κύμα αγανάκτησης.Στη διάρκεια της ημέρας θα καταβληθεί προσπάθεια απ΄όλες τις πλευρές να βρεθεί λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 2 March 1997 - 05:36:15