Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report for Albania, 97-03-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

  • [02] Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΠΟΛΕΩΝ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

  • [03] ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΕΡΙΤΑΝ ΤΣΕΚΑ

  • [04] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ TV ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

  • [05] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΚΥΡ.ΜΠΕΖΙΑΝΗΣ

  • [06] ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ


  • [Β] ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [07] ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [08] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [09] K.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:" ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ"

  • [10] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ.ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

  • [12] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [13] Ο "ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ" ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ -Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

    Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων των νοτίων περιοχών εξακολουθεί να κατέχει βαρύ οπλισμό, που πήρε απο αποθήκες πυρομαχικών στην Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα.

    Το τελεσίγραφο Μπερίσα που έληξε χθές το μεσημέρι, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάνεναν δεν "συγκίνησε" και έτσι τώρα ,όλοι περιμένουν την κάθοδο των αρμάτων μάχης,σύμφωνα με την διαταγή του Αλβανού προέδρου.

    "Αν συμβεί αυτό, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να επακολουθήσει" είπε ηγετικό στέλεχος της ελληνικής μειονότητας, που προσπαθεί να μείνει αμέτοχη.

    Χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που είναι οπλισμένοι,ακόμη και μικρά παιδιά με όπλα Καλάσνικοφ κυκλοφορούν στους δρόμους της Αυλώνας και των Αγίων Σαράντα.Μάλιστα στους Αγίους Σαράντα οι ένοπλοι πολίτες έχουν καταλάβει σκάφος του πολεμικού ναυτικού, που ήταν ελλιμενισμένο.Και χθές ακόμη, παρα την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, ομάδες πολιτών εισέβαλαν σε αποθήκες πυρομαχικών του στρατού και ανάγκασαν τις μικρές δυνάμεις των στρατιωτών να αφήσουν τον οπλισμό τους και να αποχωρήσουν.

    Μέσα στο κλίμα αυτό της αναταραχής και της αβεβαιότητας,ο Σαλί Μπερίσα επανεκλέχτηκε Προεδρος για δεύτερη πενταετή θητεία απο τη Βουλή, στην οποία συμμετείχε μόνον το Δημοκρατικό κόμμα.Για άλλη μια φορά προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες "στην κομμουνιστική εξέγερση" και υποσχέθηκε ότι με κάθε τρόπο θα επιβάλει την τάξη στη χώρα.

    Ομως, διογκώνεται πλέον το κύμα αντιδράσεων απο τη διεθνή κοινότητα.Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να συζητήσει το πρόβλημα της Αλβανίας, σε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα Βαλκάνια, αποδεχόμενη το αίτημα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας και παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Γερμανία.

    Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Μπερίσα για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και την φίμωση του Τύπου.

    Χθές, για να απεγκλωβιστούν ξένοι δημοσιογράφοι,μεταξύ των οποίων και Ελληνες, που κάλυπταν τα γεγονότα στην Αυλώνα, χρειάστηκε η επέμβαση Ιταλών κομμάντος ,που πήγαν με ελικόπτερα στην αλβανική πόλη, παρέλαβαν τους δημοσιογράφους και τους μετέφεραν στο Μπρίντεζι.Η αλβανική κυβέρνηση όμως, έχει θέσει ουσιαστικά υπο περιορισμό τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα Τίρανα.Μένουν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία και μόλις βγούν έξω αντιμετωπίζουν τους πράκτορες της μυστικής αστυνομίας.

    Σ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πάλι σποραδικοί πυροβολισμοί,λιγότεροι μέν απο τις προηγούμενες μέρες, αλλά αρκετοί για να στείλουν το μήνυμα ,πώς αν εμφανιστούν τα άρματα μαχης στο νότο οι πολίτες θα αμυνθούν και θα χυθεί αίμα.

    [02] Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΠΟΛΕΩΝ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

    Στρατός και αστυνομία επανεμφανίστηκαν πριν από λίγες ώρες στους δρόμους της Νότιας Αλβανίας-Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για dum\leir της αστυνομίας, οι οποίες έχουν κυρίως ως έδρα το Αργυρόκαστρο, το οποίο μετά από μια μέρα κατά την οποία φαινόταν σαν νεκρή πόλη, αρχίζει να ζωντανεύει.

    Σήμερα λειτούργησε και πάλι το ελληνικό προξενείο και ουρές ανθρώπων σχηματίσθηκαν έξω από πολίτες που ζητούσαν βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα. Το προξενείο στο Αργυρόκαστρο φυλάσσεται από ένοπλους αστυνομικούς ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

    Οπως καταγγέλλεται από τους Βορειοηπειρώτες, στους Γεωργουσάτες και τα Βρυσερά, χτες το βραδυ δέχτηκαν επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες, οι οποίες επιτέθηκαν εναντίον των χωριών με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στη διασταύρωση του δρόμου ανάμεσα στο Αργυρόκαστρο και τους Αγιους Σαράντα υπάρχουν τμήματα της αστυνομίας και του στρατού, τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων, περιμένουν να έρθουν από τους Αγιους Σαράντα οπλισμένοι άντρες, οι οποίοι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τί έχουν ως τελικό στόχο να κάνουν εδώ στην περιοχή.

    Επίσης στη Μαμάλιε, λίγο μετά το Τεπελένι, υπάρχει το μπλόκο που εμποδίζει τη διέλευση προς το εσωτερικό, δηλαδή την Αυλώνα, όπου είναι και το κύριο σημείο της εξέγερσης αυτή τη στιγμή.

    Χθες το βράδυ πυρπολήθηκε το κτίριο της αστυνομικής διοίκησης στο Τεπελένι, το οποίο καιγόταν ως το πρωϊ.

    [03] ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΕΡΙΤΑΝ ΤΣΕΚΑ

    Ως "έκφραση της ανευθυνότητας με την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση στην Αλβανία", χαρακτήρισε την απόφαση του κοινοβουλιου να ανανεώσει τη θητεία του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα.

    "Ηταν μια κίνηση εκτός τόπου και χρόνου", υπογράμμισε ο κ.Τσέκα, στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλβανία επανέλαβε το αίτημα της αντιπολίτευσης για εξεύρευση πολιτικής λύσης. Κατά τον κ.Τσέκα επιβάλλεται να σχηματιστεί μια "κυβέρνηση όλων για όλους" αποστολή της οποίας θα είναι αφενός η επαναφορά της τάξης και της ηρεμίας και αφετέρου η προετοιμασία και η διοργάνωση σε κατάλληλο χρόνο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Το αίτημα αυτό τέθηκε εκ νέου χθες σε συναντηση που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εκτός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. "Η κατάσταση που διέρχεται η χώρα επιβάλλει τη συνεργασία όλων των κομμάτων και δεν εξυπηρετείται με μονοκομματικές κυβερνήσεις", τόνισε ο κ.Τσέκα και καταλήγοντς υπογράμμισε ότι η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης "ήταν λάθος που οδηγεί στην εγκατάσταση δικτατορίας και θέτει εκτός παιχνιδιού τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου".

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, στο Φίερι παραδόθηκαν από τους πολίτες γύρω στα 1500 όπλα καθώς και ποσότητες πυρομαχικών. Επίσης, στο Δέλβινο παραδόθηκαν απο τους πολίτες 20 πυροβόλα όπλα. Το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν άτομα που οπλοφορούσαν χωρίς άδεια stir πόλεις Λούσνιε και Δυρράχιο ενώ στα Τίρανα οδηγήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα 48 άτομα επειδή κυκλοφορούσαν σε ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη στο Φίερι και ελέγχεται ο δρόμος προς την Αυλώνα. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Αυλώνα, όπου συνεχίζονταν οι σποραδικοί πυροβολισμοί, έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμη Αλβανοί.

    [04] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ TV ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Ο υπουργός πληροφοριών της σκιώδους κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Τζαφέρ Σάτρι, απέλυσε τον αρχισυντάκτη και αριθμό δημοσιογράφων του προγράμματος για το Κοσσυφοπέδιο της τηλεόρασης των Τιράνων.

    Το αποπεμφθέν προσωπικό περιλαμβάνει τον συντάκτη του προγράμματος Σαλί Κελμέντι, τον διευθυντή Φαχρί Χουσάϊ, τον δραματουργό Ζεκίρ Χαμιρίτ, τον δημοσιογράφο Ραμαντάν Μουτσόλι και τον εκφωνητή Μουσταφά Μουτσάϊ. Το πρόγραμμα το οποίο μεταδίδεται μέσω δορυφόρου και έχει μεγάλη επιρροή στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, χρηματοδοτείται ισομερώς από την τηλεόραση των Τιράνων και από την σκιώδη κυβέρνηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Προετοιμαζόταν από Αλβανούς δημοσιογράφους του Κοσσυφοπεδίου αλλά τώρα έχουν αντικατασταθεί από δημοσιογράφους της τηλεόρασης Τιράνων.

    Ο Σάτρι είπε, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό εμπιστευτικό δελτίο V .I.P., ότι αποφάσισε αυτές τις απολύσεις για να περιορίσει το κόστος. Εντούτοις όλες οι πηγές αναφέρουν ότι οι απολύσεις έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Αναλυτές στην Πρίστινα λένε ότι αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή της πολιτικής της Αλβανίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο. Η Αλβανία τώρα επίσημα υποστηρίζει τον Αντέμ Ντεμάτσι αντί του ηγέτη του LDK Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Ο πρωθυπουργός της εν εξορία κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Μπουγιάρ Μπουκόσι ανοιχτά υποστηρίζει τον Ντεμάτσι και βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ρουγκόβα. Οι απολυθέντες δημοσιογράφοι επρόσκειντο στην πολιτική Ρουγκόβα.

    Το LDK δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο αλλά το ενημερωτικό κέντρο Κοσσυφοπεδίου που πρόσκεινται στον Ρουγκόβα χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως αυθαίρετη, ενώ η Ένωση Αλβανών δημοσιογράφων Κοσσυφοπεδίου με ανακοίνωσή της ζητά από τους ηγέτες του αλβανικού κινήματος στο Κοσσυφοπέδιο να μην χρησιμοποιούν τους δημοσιογράφους για να ξεκαθαρίσουν δικές τους πολιτικές διαφωνίες.

    Αναλυτές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι η διένεξη Ντεμάτσι- Ρουγκόβα δεν πήρε δραματικές προεκτάσεις μόνο λόγω των γεγονότων στην Αλβανία.

    [05] ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΚΥΡ.ΜΠΕΖΙΑΝΗΣ

    Ληστρικές επιδρομές απο ομάδες ενοπλων εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κατήγγειλε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυρ.Μπεζιάνης, πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας.

    Ο κ.Μπεζιάνης είπε πώς μόνο τη χθεσινή νύχτα οι επιδρομείς λεηλάτησαν τρία ελληνικά καταστήματα στο Αργυρόκαστρο και ένα στη Δρόπολη, ενώ αυξάνονται οι φόβοι και για άλλες επιθέσεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου.Περιέγραψε ως μαύρες τις στιγμές που περνούν οι βορειοηπειρώτες,ενω δεν έκρυψε την ανησυχία του "μήπως γνωρίσουμε και μείς ένα διωγμό ανάλογο με του 1955 στην Κωνσταντινούπολη".

    Ο κ.Μπεζιάνης διερμηνεύοντας το αίσθημα που κυριαρχεί στους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου τόνισε : "Είμαστε απογοητευμένοι γιατί, δεν αισθανθήκαμε ακόμη, το ζεστό χέρι της μητέρας πατρίδας.καμμιά βοήθεια. Μόνο λόγια.Οχι μόνο τώρα,τις δύσκολες αυτές στιγμές.Εδώ, όλες μας οι στιγμές είναι δύσκολες.Αλλα και προηγουμένως, πρίς τρείς μήνες όταν "κάηκε" το σχολείο και ζητήσαμε βοήθεια να το ξαναχτίσουμε.Δεν πήραμε τίποτε.Ακόμη και σήμερα τα παιδιά μας μαθαίνουν τα ελληνικά έξω,σε παραπήγματα." Οσον αφορά στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις ο σημερινός εκδότης της εφημερίδας "προς το 2000" είπε ότι μπορούν να μετατραπούν "στο τελευταίο χτήπημα κατα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου".

    "Δεν μπορώ να πώ ότι οι ομάδες ενόπλων που τρομοκρατούν τον κόσμο μας είναι άνθρωποι του Μπερίσα.Φοβούμαι, όμως, ότι πάλι μόνον εμείς θα τα πληρώσουμε τα σπασμένα.Γι΄αυτό το λόγο πρέπει η Ελλάδα να μας βοηθήσει.Ολα γίνονται.και τα χρήματα που χάσαμε απο την απάτη των παρατραπεζών είμαστε άξιοι να τα ξανακάνουμε.Ομως, αν αναγκαστούμε να φύγουμε απο τον τόπο μας τότε αυτό θα είναι έγκλημα" είπε ο κ.Μπεζιάνης.

    Είπε ακόμη ,πώς τα στελέχη της μειονότητας περιοδεύουν στα χωριά και εμψυχώνουν τον ελληνικό πληθυσμό, ενώ παράλληλα συνιστούν ψυχραιμία και απεμπλοκή απ΄ όσα συμβαίνουν στις πόλεις του νότου."Αυτοί είναι Αλβανοί και θα λύσουν τις διαφορές τους,εμείς ας μην εμπλακούμε" είναι το μήνυμα που περνά στην ομογένεια.

    [06] ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

    Ανοιχτά παραμένουν έως αυτή την ώρα τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Αλβανία, σύμφωνα με πληροφορίες της Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών των Σκοπίων.

    Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ, το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ανακοίνωσε ότι στα σύνορα έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ δόθηκε εντολή στα αρμόδια υπουργεία για την προστασία των πολιτών και των οικονομικών παραγόντων που συνεργάζονται με την Αλβανία.

    Εκπρόσωπος της σκοπιανής πρεσβείας στην Αλβανία, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" επιβεβαίωσε πως τα σύνορα της ΠΓΔΜ δεν απειλούνται, καθώς οι αναταραχές σημειώνονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Την ίδια επιβεβαίωση έδωσε και ο νομικός σύμβουλος της ειρηνευτικής αποστολής της UNPREDEP στα Σκόπια, Αμπιοντούν Βίλιαμς, ο οποίος τόνισε στην εφημερίδα πως οι δυνάμεις της UNPREDEP, οι οποίες βρίσκονται διατεταγμένες σε τρία paqatgqgt^qia στα σύνορα με την Αλβανία δεν παρατήρησαν καμία προσπάθεια παράνομης διέλευσης Αλβανών πολιτών στο σκοπιανό έδαφος.


    [Β] ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    [07] ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν Ευρώπη και ΗΠΑ την κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Αλβανία. Η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την Κυριακή σε μια ύστατη προσπάθεια του Σαλί Μπερίσα να επανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στη νότιο Αλβανία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όσο και της Ουάσιγκτον ενώ δημιούργησε την αίσθηση ότι δεν θα αργήσει η άσκηση πιέσεων προς την αλβανική κυβέρνηση ώστε να άρει τα κατασταλτατικά μέτρα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στην Αλβανία ενώ εξέφρασε την αντιθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στα κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση και στη λογοκρισία της πληροφόρησης. Ο κ.Μπερνς υπογράμμισε ότι "η λογοκρισία στην περίπτωση αυτή επιβλήθηκε για να περιοριστεί η καθ΄όλα νόμιμη ελευθερία της έκφρασης".

    Την ανησυχία τους για τις ταραχές στην Αλβανία εξέφρασαν και οι περισσότερες κοινοτικές πρωτεύουσες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, απηύθυνε έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ενόψει του επικίνδυνων διαστάσεων που προσλαμβάνουν οι ταραχές στην Αλβανία η ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση ανησυχώντας για το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών στις χώρες τους, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη σύγκληση της ομάδας εργασίας νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη. Παράλληλα η Ολλανδική Προεδρία προσανατολίζεται στη συζήτηση του αλβανικού θέματος σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών της Κοινότητας, η οποία, σύμφωνα με το BBC, αναμένεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο στη Χάγη. Στη συζήτηση θα εξετάσουν το αλβανικό πρόβλημα και τις δυνατότητες παρέμβασης της κοινότητας για την επίλυσή του ενώ οι διαβουλεύσεις θα γίνουν βάσει των εκθέσεων που θα έχουν συντάξει στο μεταξύ οι πρέσβεις τους στα Τίρανα.

    Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκκληση απηύθυνε και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, καλώντας τους Αλβανούς σε αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους με ειρηνικά μέσα και όχι με προσφυγή στη βία, ενώ ο Ελληνας ομόλογός του Χρήστος Παπουτσής ζητησε οι ταραχές στην Αλβανία καθώς και τα αίτια που τις προκάλεσαν να εγγραφούν ως θέμα συζήτησης των επιτρόπων στην ημερήσια διάταξη της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης που πραγματοποιούν αυριο στις Βρυξέλλες.

    Η υιοθέτηση μιας κοινής στάσης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο αλβανικό πρόβλημα δεν αναμένεται πάντως να c_mei πριν πληροφορηθούν οι "15" την τελική στάση των ΗΠΑ στο όλο θέμα, σχολίασε το ΒΒC και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος θα είναι απο τους πρώτους υπουργούς που θα πληροφορηθεί τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, αν τελικά συναντηθεί την Πέμπτη, με την ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης και του κοινουβουλίου να επιβάλλουν μέτρα εκτάκτου ανάγκης καταδίκασε και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Στη σχετική ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι τα κατασταλτατικά μέτρα περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου και ανοίγουν τον δρόμο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Τη διαπίστωση ότι η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Αλβανία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης και ζήτησε την αποστολή πολιτικής αντιπροσωπείας στην Αλβανία προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

    Πρότεινε ακόμη την προετοιμασία αποστολής μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. "Θα είναι μεγάλο λάθος αν περιμένουμε να εξελιχτούν τα γεγονότα και μετά τρέχουμε, διότι τότε θα έχουμε θρηνήσει θύματα" σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    "Πιστεύω όπως εξελίσσονται τα πράγματα κάθε μέρα και περισσότερο ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στα πράγματα της Αλβανίας να βοηθήσει το λαό της γειτονικής χώρας σε μια δύσκολη στιγμή και ιδιαίτερα την ελληνική μειονότητα", δήλωσε, εξάλλου, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [09] K.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:" ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ"

    "Μόνη λύση για την Αλβανία, αυτή τη στιγμή, είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και η άμεση προσφυγή στις κάλπες" επεσήμανε το πρωί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρ.Παπούλιας.

    Η λαϊκή εξέγερση κατα τον κ.Παπούλια, έχει ως στόχο την απομάκρυνση του σαλί Μπερίσα απο την εξουσία."Μόνο με την απομάκρυνσή του και τη διενέργεια εκλογών θα εκτονωθεί η κρίση και η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς" είπε ο πρώην υπουργός σε ραδιοσταθμό της Αθήνας και υπογράμμισε ότι η παράταση αυτής της κατάστασης εγκυμονεί κυνδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

    Υποστήριξε ακόμη, ότι η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η ιταλική κυβέρνηση,αλλά και η διογκούμενη ανησυχία στο Κοσσυφοπέδιο είναι ενδεικτικά στοιχεία των κινδύνων που διαγράφονται.

    Ο κ.Παπούλιας δεν έκρυψε την ανησυχία του και για την τύχη της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ηπειρο."Πράγματι, είπε, υπάρχει κίνδυνος για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας.Οι επιθέσεις που γίνονται σε ελληνικά καταστήματα στο νότο, δείχνουν όχι ότι συγκεκριμένα στρέφονται εναντίον των Ελλήνων,αλλά επειδή b]baia, μόνο τα ελληνικά μαγαζιά είναι γεμάτα απο αγαθά.Εκείνο όμως, που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.Δε γνωρίζω αν το υπουργείο Εξωτερικών έχει κατα νού κάποιο σχέδιο διάσωσης του ελληνικού προξενείου.Αυτή την ώρα οι υπάλληλοι είναι κλεισμένοι στο προξενείο, δεν υπάρχει κανενός είδους προστασία απο την αλβανική κυβέρνηση και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.Φοβάμαι μήπως υπάρξει οργανωμένη επίθεση εναντίον του προξενείου μας."

    Ο κ.Παπούλιας πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη η λήψη μέτρων για την προστασία των διπλωματών και του προσωπικού του προξενείου,αλλά όπως είπε, ενδεχομένως "η ιταλική ενέργεια μας δείξει το δρόμο".

    Ο κ.Παπούλιας κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις σωστές αποφάσεις ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [10] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και υπουργοί από την Ελλάδα μαζί με 250 εκλεγμένους αντιπροσώπους συνήλθαν στο Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Oμοσπονδίας, εφιστώντας την προσοχή προς την Αλβανία να σταματήσει τις διώξεις των 400.000 Ελλήνων που ζουν στη χώρα.Στην υιοθετηθείσα απόφαση κατά τη λήξη του Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι κάλεσαν τους Αλβανούς ηγέτες να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψει η χώρα στις δημοκρατικές αρχές και στην οικονομική σταθερότητα με την προκήρυξη νέων και τίμιων εκλογών στη θέση της δόλιας ψηφοφορίας της 26ης Μαϊου, την οποία διεθνείς παρατηρητές αποκάλεσαν "την χειρότερη της μετα-κομμουνιστικής εποχής".

    Η θέση αυτή ενισχύεται και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αλβανία, ακριβώς μετά τη λήξη του Συνεδρίου, η οποία κατακρίνει κατά τον χειρότερο τρόπο την κυβέρνηση του προέδρου Σαλι Μπερίσα. Προκειμένου η Αλβανία να βγει από την παρούσα κρίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά βασικά μέτρα μεταξύ των οποίων "μία συνολική συνταγματική διαδικασία ακολουθούμενη από ελεύθερες και τίμιες κοινοβουλευτικές εκλογές".

    O βουλευτής Τζον Πόρτερ, αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής κατανομής κονδυλίων της αμερικανικής βουλής, είπε προς τους συνέδρους ότι ομόφωνα στην Oυάσιγκτον συμφωνούν ότι μόνο μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να τερματίσει την αναταραχή στην Αλβανία, η οποία άρχισε στην αρχή του χρόνου με την κατάρρευση των εγκεκριμένων από την κυβέρνηση πυραμιδοειδών σχημάτων. Αλλοι εξέχοντες πολιτικοί που παρακολούθησαν ήσαν ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σταύρος Σουμάκης και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής.

    Από τη Βόρειο Ηπειρο ήλθαν ο πρόεδρος της "Oμόνοιας" Γιώργος Λαμπαβιτιάδης, οι κ.κ. Ευάγγελος Ντούλης και Θωμάς Μήτσου, μέλη της Αλβανικής Βουλής από τη Β. Ηπειρο και ο κ. Ιωάννης Δάκος, Νομάρχης Αργυροκάστρου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι κ. Πόρτερ jai Μπιλιράκης είπαν ότι το Κογκρέσο έχει δεσμευθεί για την υποστήριξη των πλήρων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και δήλωσαν ότι η Αλβανία δε θα καταλάβει τη θέση της στην κοινωνία των δημοκρατικών λαών,μέχρις ότου τα Τίρανα τερματίσουν όλες τις διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων της Αλβανίας.O κ. Νίκολας Γκέϊτζ, πρώην πρόεδρος της Oμοσπονδίας, είπε ότι τα Τίρανα προσπαθούν να σπρώξουν τους Ελληνες έξω από την Αλβανία, προκειμένου να σβήσει την ελληνική ταυτότητα της Βορείου Ηπείρου. "Προς χάριν της σταθερότητας στη Νότια Βαλκανική" δήλωσε "αλλά κυρίως, χάριν ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των Ελλήνων της Βορ. Ηπείρου σαν Κοινότητα. Σώστε τους!"

    O κ. Γκέϊτζ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ζητήσει μια τρίτη θητεία και οι σύνεδροι εξέλεξαν τον κ. Κρίς Κύρκο από το Σικάγο ως πρόεδρο της Oμοσπονδίας. Εξελέγησαν επίσης ο κ. Piter Sills από την Oυάσιγκτον ως αντιπρόεδρος, η κα Ρίτα Αποστολίδου αντιπρόεδρος για τον Καναδά και ο κ. Πέτρος Πετράνης αντιπρόεδρος, για την Αυστραλία, ο κ. Βασίλειος Μικέλης από το Νιού Τζέρσεϊ ως γεν. γραμματέας, ο κ. Νικ Κάτσης από το Ντιτρόιτ ως ταμίας, και η κα Ειρήνη Τσούκα από τη Νέα Υόρκη ως γραμματέας πρακτικογράφος. Εξελέγησαν πέντε ακόμα σύμβουλοι, οι κ. Κρις Πάνος από το Σικάγο, Δημήτριος Καραπάνος από το Σαν Φραντζίσκο, Αντώνης Καράσης από τη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Στολάκης από το Ντιτρόιτ και η Χριστίνα Λάππα από τη Φλόριδα.

    O κ. Γκέϊτζ δεσμεύτηκε να υπηρετήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας. Η επιτροπή θα αποτελείται από όλους τους προηγούμενους προέδρους της Oμοσπονδίας.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής φέτος παρακολούθησαν ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ κ. Λουκάς Τσίλας, η κα Kathryn Cameron Porter, πρόεδρος της Συμμαχίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Χρήστος Φαϊλάδης, ακόλουθος Τύπου στον OΗΕ εκ μέρους του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδος, ο Δρ. Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, πρόεδρος της Νεολαίας Βορ. Ηπείρου της Ελλάδας και ο κ. Μενέλαος Ζώτος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών της Β. Ηπείρου στα Γιάννινα.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ.ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Η κυβέρνηση Μπερίσα βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: ή με βία και αιματοχυσία θα προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση, ή θα συμβιβασθεί. Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Την άποψη διατύπωσε στο ΜΠΕ ο Γιάννης Βαληνάκης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος εκτίμησε οτι από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει καθυστέρηση σε πρωτοβουλίες και ενέργειες, τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, δραστηριοποιούνται. Πρέπει, συνέχισε και η Ελλάδα να κάνει κάτι, είτε μαζί με την Ιταλία, είτε πιέζοντας και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, είτε ανεξάρτητα μόνη της, να κάνει μία δήλωση αρχών, ^ να υπάρξει μια τηλεφωνική παρέμβαση του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον Σαλί Μπερίσα κλπ. Ο κ.Βαληνάκης εξέφρασε ανησυχία, μήπως δυνάμεις που θα ήθελαν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μετά το καταλάγιασμα της έντασης, ρίξουν ευθύνες για ό,τι έγινε στην ελληνική μειονότητα, με αποτέλεσμα πρακτικό να υπάρξει νέο κύμα φυγής.

    Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου πρώην Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στο ΜΠΕ την άποψη οτι μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πάντως πρέπει να κινηθεί σε συνεργασία με την Ιταλία που επίσης έχει συμφέροντα στην περιοχή και είναι χώρα μέλος της ΕΕ, να πιέσουν από κοινού, και ως ΕΕ, τον Μπερίσα, να αποδεχθεί κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης και ταυτόχρονα να υποσχεθούν οικονομική βοήθεια.

    Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής μιλώντας στο ΜΠΕ ξεκαθάρισε οτι δεν έκανε λόγο ποτέ για εισβολή ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία, αλλά για την απαραίτητη επίδειξη εθνικής αποφασιστικότητας. Η κατάσταση είπε ο κ.Παπαθεμελής είναι τόσο άναρχη και χαώδης, ώστε ακόμη κι αν επιβληθεί η τάξη, εφόσον γίνουν ορισμένες ενέργειες σε βάρος της μειονότητας π.χ λεηλασίες περιουσιών, φόνοι κλπ θα είναι σα να δίνεται το μήνυμα στους εναπομείναντες της ελληνικής μειονότητας "να σηκωθούν και να φύγουν". Κι όλη αυτή η ιστορία μπορεί να οδηγήσει εν τέλει στον ξεριζωμό και των τελευταίων της μειονότητας. Γι αυτό, τονίζει ο κ.βουλευτής, πρέπει η Ελλάδα να ξεσηκώσει τους διεθνείς Οργανισμούς και να κάνει σαφές οτι αν -ό μη γένοιτο- ξεκινήσει ένα είδος πογκρόμ, σφαγές κλπ κατά της ελληνικής μειονότητας, "δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια" και θα την προστατεύσει.

    [12] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αλβανία, η οποία και θα έχει την συγκατάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας, ζήτησε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και πρόεδρος του κομματος της Δημοκρατικής Ενωσης Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

    Σε δηλώσεις του, στην αλβανοφωνη εφημερίδα της Πρίστινας “Μπούικου”, ο Ρουγκόβα ανέφερε ότι η υπερνίκηση της σοβαρής κατάστασης στην Αλβανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόσο απο την κυβέρνηση, όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία. Ο κ. Ρουγκόβα τόνισε οτι πρέπει να κληθούν στα Τίρανα, διεθνείς εμπειρογνώμονες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς και να εξασφαλισθούν διεθνείς πιστώσεις για την αποζημίωση των Αλβανών καταθετών. Πρότεινε επίσης στις αρχές της Αλβανίας, να αποδεχθούν τις συστάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε για την ψήφιση συντάγματος καθώς και να κηρύξουν δημοψήφισμα για τη διενέργεια νέων εκλογών στην Αλβανία.

    Σε αντίθετο μήκος κύματος, κυμάνθηκαν οι διαπιστώσεις του κυριοτέρου αντιπάλου του Ρουγκόβα στο Κοσσυφοπέδιο, του Αντέμ Ντεμάτσι, ο οποίος ηγείται του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (ΡΡΚ).

    Το κόμμα του κ.Ντεμάτσι κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες της Αλβανίας να προσχωρήσουν στις προσπάθειες των δημοκρατικών θεσμών και του προέδρου Σαλί Μπερίσα και ζήτησε από τα αρμοδια κρατικά όργανα της Αλβανίας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των δραστών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα με την ισχύ των όπλων και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο.

    Το κόμμα του Ντεμάτσι, εκτίμησε ότι η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία, αποτελούσε την στιγμή αυτή επιβεβλημένη λύση και ανέφερε ότι η σταθερότητα της Αλβανίας και η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι δύο ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ντεμάτσι “η αποσταθεροποίηση της Αλβανίας ευνοεί εκείνα τα πολιτικά κέντρα που είναι εχθρικά τοποθετημένα έναντι του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου”.

    Οι δηλώσεις αυτές υποστήριξης, όπως ερμηνεύονται του Ντεμάτσι προς τον Μπερίσα, συνδέονται όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, με την ευρεία διάσταση που δόθηκε από τα αλβανικά κρατικά ΜΜΕ στην επανεμφάνιση του Ντεμάτσι στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ υποστήριξαν τις απόψεις του κ. Ντεμάτσι για “ενεργητικότερη αντίσταση” των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά των σερβικών αρχών, κάτι που φαίνεται ότι προκάλεσε την δυσανασχέτηση του Ρουγκόβα, ο οποίος μέχρι την επανεμφάνιση του Ντεμάτσι στα δρώμενα του Κοσσυφοπεδίου τον περασμενο Δεκέμβριο, φαίνεται ότι είχε την πλήρη υποσήριξη των επίσημων Τιράνων σχετικά με την μετριοπαθή πολιτική που ασκεί αυτός γύρω από το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τα επίσημα Τίρανα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι πολιτικοί paqatgqgt]r, φαίνεται ότι προσεταιρίζονται τις απόψεις του Ντεμάτσι σχετικά με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτές του Ρουγκόβα και το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο εμφανείς στην γραμμή Ρουγκόβα-Μπερίσα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [13] Ο "ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ" ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ -Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με τη χθεσινή επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα φαίνεται να επιβεβαιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτηρισμό του "αυταρχικού" -με δημοκρατικό μανδύα- ηγέτη, που πολλές φορές, του έχει αποδοθεί από τους πολιτικούς και διπλωματικούς αναλυτές.

    Αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της γειτονικής χώρας, ο Μπερίσα άρχισε να διαμορφώνει το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό το οποίο θα έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στην εκπλήρωση των προσωπικών του επιδιώξεων. Σε εξωτερικό επίπεδο, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την "αδυναμία" της Δύσης να ακολουθήσει μια σταθερή πολιτική στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας διεθνείς χρηματοδοτήσεις που στο εσωτερικό, "αξιοποιούνταν" ανάλογα με τις επιθυμίες και τις συμπάθειες του καθεστώτος, αφήνοντας απέξω την πλειοψηφία του φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που ονειρεύτηκαν την εύκολη μετάβαση στο δυτικό τρόπο ζωής, μέσω των πυραμιδικών σχημάτων της παραοικονομίας.

    Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν αναμενόμενες, καθώς ο φτωχόκοσμος διαπίστωσε -και διαπιστώνει- το μέγεθος της απάτης, αλλά και τον "ένοχο" ρόλο του καθεστώτος. Οπωσδήποτε, η χθεσινή εμφάνιση των αρμάτων μάχης -κάθε άλλο- παρά έκφραση και επιβεβαίωση δημοκρατικότητας αποτελεί, όταν μάλιστα υπεύθυνο για την κατάσταση αναρχίας είναι το ίδιο το κράτος.

    Στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους έχει -πλέον- εδραιωθεί η αντίληψη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) δε κατόρθωσε να προωθήσει την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών στη γειτονική χώρα. Εξασφάλισε στην Αλβανία τον μόνιμο χαρακτηρισμό της φτωχότερης χώρας στην Ευρώπη, με εξαίρεση, τη σταθερή πορεία του πληθωρισμού κατά το 1996.

    Ο ίδιος ο Μπερίσα ήταν μέχρι το 1991 και για περισσότερο από μια εικοσαετία, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, παράλληλα με την προσφορά των ιατρικών υ6πηρεσιών του στο καθεστώς του Χότζα. Από το Δεκέμβριο του 1990, έλαβε ενεργά μέρος στην ίδρυση του ΔΚ - του πρώτου αντιπολιτευτικού κόμματος στην Αλβανία- για να "εξελιχθεί" αργότερα σε αρχηγό του, μέσω της εξουδετέρωσης των κυριότερων εσωκομματικών του αντιπάλων. Τα αυταρχικά του ένστικτα όμως, επέφεραν και πολιτικό κόστος, όταν τον Ιούλιο του 1992 στις τοπικές εκλογές μειώθηκε η δύναμη του ΔΚ και όταν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αποχώρισαν ή διαγράφηκαν 20 μετριοπαθή στελέχη τα οποία και συγκρότησαν τη Δημοκρατική Συμμαχία. Στην εξέλιξη της κατάστασης έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου ο Μπερίσα προχώρησε στην υλοποίηση των προσωπικών του επιλογών, αναφορικά με την τελική διαμόρφωση της πολιτικής ζωής στα Τίρανα.

    Πρώτος του στόχος η δικαιοσύνη, η οποία έπρεπε να λειτουργεί κάτω από τον προσωπικό του έλεγχο. Έτσι, το Φθινόπωρο του 1992, απομάκρυνε το γενικό εισαγγελέα, ενώ ακολούθησε η αντικατάσταση σειράς δικαστικών λειτουργών με άτομα χωρίς δικαστική εμπειρία, που είχαν απλώς παρακολουθήσει τρίμηνα σεμινάρια. Το 1996, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ο Ζεφ Μπρόζι πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από τότε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η άσκηση της δικαστικής εξουσίας έχει ανατεθεί σε μια κλίκα ανθρώπων του καθεστώτος. Σε επίπεδο πολιτικών αντιπάλων το καλοκαίρι του 1993, φυλακίστηκε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο (πληροφορίες αναφέρουν ότι φυγαδεύτηκε από τη φυλακή στη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων), ενώ οι συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων αποτέλεσαν καθημερινό φαινόμενο. Ο μηχανισμός που άρχισε να στείνεται έδρασε διαβρωτικά με τη συμμετοχή των κρατικών υπαλλήλων στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες, ενώ πρώτη θέση στις παράνομες δραστηριότητες διατηρούσε και το παραεμπόριο προς την Γιουκοσλαβία την εποχή της εφαρμογής του διεθνούς εμπάργκο.

    Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων - στο βαθμό που υλοποιήθηκε- έγινε αποκλειστικό αντικείμενο των εκλεκτών και ολίγων,ενώ οι δομές ασφάλειας του παλιού κομμουνιστικού καθεστώτος αντικαταστάθηκαν από τη Μυστική Υπηρεσία (Σικ) της οποίας επικεφαλής τέθηκε ο πρώην γραμματέας της Ισλαμικής Ένωσης στην Αλβανία, ο οποίος σήμερα θεωρείται άνθρωπος του αμέσου περιβάλλοντος του Μπερίσα. Το Νοέμβριο του 1994, έγινε μια προσπάθεια νομιμοποίησης των αποκλειστικών εξουσιών του προέδρου με την προσπάθεια υϊοθέτησης νέου συντάγματος. Η απάντηση του λαού ήταν αποστομοτική, καθώς το 60% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, ήταν αρνητικό. Ωστόσο, η προσπάθεια διατήρησης του Μπερίσα στην εξουσία υλοποιήθηκε και με την εισαγωγή νόμου που απαγόρευε τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υποψηφίων που είχαν κυβερνητικά πόστα πριν το Μάρτιο του 1991.

    Παράλληλα, "στήθηκε" κυβερνητική επιτροπή με στόχο την απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών αντιπάλων στην εκλογική διαδικασία με τη διάδοση πληροφοριών, για συμμετοχή τους στη μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο εκλογικός αποκλεισμός των πολιτικών αντιπάλων ολοκληρώθηκε με τη στελέχωση της επιτροπής εκλογών από μέλη που διορίστηκαν προσωπικά από τον πρόεδρο.

    Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

    Ο μηχανισμός που περιγράφεται παραπάνω αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις εκλογές του περασμένου Μαίου. Ένοπλοι "πολίτες" (κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες) ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στα εκλογικά τμήματα απειλώντας με τη χρήση όπλων στην περίπτωση που τα μέλη των εκλογικών επιτροπών τους εμπόδιζαν στη νόθευση των αποτελεσμάτων. Στα πρώτα σημάδια εκδήλωσης αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τη διενεργούμενη εκλογική νοθεία, η κεντρική εκλογική επιτροπή κάλεσε την αστυνομία. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις η εκλογική διαδικασία άρχισε με καθυστέρηση, αλλά και με την απουσία των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ψηφοδόχοι παραβιάστηκαν, ενώ την ημέρα των εκλογών (26η Μαίου), χιλιάδες ψηφοδέλτια diasjoqp_stgjam ή κάηκαν στα εκλογικά τμήματα.

    Η ένταση κορυφώθηκε, όταν το καθεστώς διέταξε τη παράταση της εκλογικής διαδικασίας για ένα 2ωρο, ενώ η κρατική τηλεόραση παρουσίαζε τη "συντριβή" της αντιπολίτευσης πριν τον τερματισμό της όλης διαδικασίας. Μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενη επιδρομή της μυστικής αστυνομίας τα στελέχη της αντιπολίτευσης εκκένωσαν τα εκλογικά κέντρα το βράδυ των εκλογών. Μετά από δύο μέρες ανακοινώθηκε η απόλυτη κυριαρχία του Μπερίσα στο κοινοβούλιο, ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία των οπαδών της αντιπολίτευσης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "συνάντησε" τη βίαιη αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας. Τα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη, κατέγραψαν -με κάθε λεπτομέρεια- τις σκηνές βίας, "εμποδίζοντας" τις κυβερνήσεις να συγχαρούν τον Μπερίσα για την εκλογική του επιτυχία.

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Όπως προαναφέρθηκε, ο Μπερίσα δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε -στο εσωτερικό της Αλβανίας- να επικρατεί η εντύπωση ότι η δυτική οικονομική βοήθεια χορηγείται αποκλειστικά εξαιτίας της ενεργής παρουσίας του στην πολιτική ζωή. Η Ευρώπη, "επιμελώς" έκλεινε τα μάτια στη -κάθε μορφής- παράνομη δραστηριότητα, ενώ όλο και ενισχύονταν οι φήμες για "μυστική συμφωνία" που εξασφάλιζε την ελεύθερη δράση του καθεστώτος στο εσωτερικό, με αντάλλαγμα την παροχή αλβανικών εγγυήσεων για τη σταθερότητα στο Κόσοβο.

    Σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η Αλβανία εξαρτάται οικονομικά από τη χορήγηση ευρωπαϊκής και διεθνούς βοήθειας, καθώς οι δυνατότητες της ντόπιας οικονομίας -μετά το ταρακούνημα των πυραμιδικών σχημάτων- χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά περιορισμένες εώς μηδαμινές.

    Σημειώνεται ότι το διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε προειδοποιήσει την αλβανική κυβέρνηση για τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν από τις εκτεταμένες δραστηριότητες της παραοικονομίας. Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν.

    Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της κοινωνικής σταθερότητας στη γειτονική χώρα, στόχος εξαιρετικά δύσκολος όσο λεηλατούνται η αποθήκες του στρατού και συνεχίζεται η αδιαλλαξία του καθεστώτος Μπερίσα.

    Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της οργάνωσης Human Rights Watch: " Νομικά η κυβέρνηση έχει το διακαίωμα επιβολής κατάστασης ανάγκης δεδομένης της κατάστασης στο νότο. Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις ότι η αλβανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ως δικαιολογία του ξεσπάσματος βίας κατά της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων."


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 4 March 1997 - 11:02:50