Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [02] ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [04] ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [05] Η ΟΛΜΕ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [06] ΣΤΟ 6,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΦΕBΡΟΥΑΡΙΟ

  • [07] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • [08] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [10] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΣΠΑΝΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

  • [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ

  • [14] Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙKHΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  • [15] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Εγκάρδια συνομιλία με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία, τα εθνικά θέματα και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Oμογένεια, αλλά και ζητήματα, που αφορούν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ανανέωσε την πρόσκληση προς τον προκαθήμενο της Ejjkgs_ar να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    "Oπως είναι φυσικό, χαρήκαμε πολύ για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αρχιεπισκοπή", δήλωσε ο κ. Σπυρίδων και συνέχισε:"Η επίσκεψη, αποτελεί ενίσχυση και τιμή προς την Εκκλησία και την Oμογένεια. Συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά και θέματα που αναφέρονται στη ζωή της Oμογένεια στην Αμερική. Υπήρξε μια χρήσιμη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, η οποία μπορεί να εκληφθεί μόνο στην καλή προώθηση των θεμάτων μας".

    Τη χαρά του που συναντήθηκε πάλι με τον κ. Σπυρίδωνα "τον πνευματικό ηγέτη του Ελληνισμού της Αμερικής", εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι ο Σεβασμιότατος του έδωσε "πολύ χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες για τη δράση του". Και συνέχισε:"Τον ενημέρωσα με τη σειρά μου για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ελληνική κυβέρνηση τα εθνικά μας θέματα, το ρόλο των ΗΠΑ, στον κόσμο και για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Oμογένεια. Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή. Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα, με τα οποία η Εκκλησία της Αμερικής θα συνδέσει τη δράση της, όπως η επίσκεψη του Πατριάρχη. Και βεβαίως είπα στο σεβασμιότατο ότι τον περιμένουμε με μεγάλη χαρά και πολύ ανυπομονησία, να επισκεφθεί την Ελλάδα. Και οι εκκλησιαστικοί κύκλοι και εμείς".

    O κ. Πάγκαλος, ανέφερε ότι η επικοινωνία θα συνεχισθεί και με τις επισκέψεις στις ΗΠΑ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Λαμπρινίδη και κατέληξε:"Το υπουργείο Εξωτερικών προσφέρεται να βοηθήσει την Αρχιεπισκοπή και βεβαίως στηρίζεται στη μεγάλη πνευματική ακτινοβολία και επιρροή της, δια τη συγκροτημένη παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην Αμερική".

    [02] ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Με θέμα "Προβλήματα και Προοπτικέςτης Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" θα μιλήσει αύριο στις 6 (ώρα Βοστώνης) το απόγευμα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος.Την εκδήλωση οργανώνει το Ιδρυμα Ελληνικού Δυναμικού και το δημόσιο σχολείο J.F.Kennedy του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    [03] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Κάλπες στήνονται αύριο στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος και με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των εκλεκτόρων δραστηριοποιούνται οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ.

    Οι οργανώσεις της Ν.Δ στο νομό Θεσσαλονίκης θα εκλέξουν 74 αντιπροσώπους που μαζί με άλλους 150 (βουλευτές, πολιτευτές, πρώην βουλευτές, προεδρεία ΝΟΔΕ και όσους συμμετέχουν εξ οφιτσίου) θα τις εκπροσωπήσουν στο συνέδριο.

    [04] ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Την απόφασή του να παραστεί στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας γνωστοποίησε σήμερα ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Lgtsot\jgr ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα μετέχει σε συνέδριο που δεν θα είναι γνήσιο και αντιπροσωπευτικό. "Αυτά τα οποία έχω να πω για την πορεία της παρατάξεως και για την πορεία της χώρας θα τα πω στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας", δήλωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο ο πρώην πρωθυπουργός να μετέχει αλλά και να παρέμβει στο συνέδριο.

    Στο μεταξύ αύριο σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την εκλογή των επιπλέον συνέδρων οι οποίοι στις 21 Μαρτίου θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο του κόμματος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής θα εκλεγούν συνολικά 1509 σύνεδροι από τους οποίους ήδη εξελέγησαν οι 200 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ.

    [05] Η ΟΛΜΕ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Τη συνέχιση της απεργίας για όγδοη εβδομάδα εισηγείται με οριακή πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Σήμερα συνεδριάζουν οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών και αναμένεται να πάρουν απόφαση για συνέχιση της απεργίας.

    Ο Γ. Ανθόπουλος δήλωσε ότι ο διάλογος των καθηγητών με το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να επαναληφθεί με κλειστά τα σχολεία.

    [06] ΣΤΟ 6,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΦΕBΡΟΥΑΡΙΟ

    Στο 6,6% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο έναντι 6,8% τον Ιανουάριο. Πηγές της στατιστικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι τον Μάρτιο η πτώση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και ο πληθωρισμός θα κλεισει στο 6%.

    [07] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν σήμερα εμφανή μετά τις τρεις αλλεπάλληλες πτώσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1213 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,54%. Συγκεκριμένα η απορρόφηση της προσφοράς μετοχών είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί ο δείκτης τιμών. Χρηματιστηριακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξέλιξη ως καμπή ανόδου καθώς η δραματική κάθοδος των τελευταίων ημερών αποδίδεται σε απώλεια ψυχραιμίας των μικροεπενδυτών και όχι στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.

    [08] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέες προοπτικές διανοίγονται για την εισροή συναλλάγματος από την Ουκρανία στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται η δρομολόγηση γραμμής που θα συνδέει απευθείας τον Πειραιά με την Οδησσό. Σήμερα, η diaj_mgsg προϊόντων γίνεται μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου "σταματάει" μεγάλο μέρος του συναλλάγματος, που συχνά ανέρχεται σε ύψος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτά τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Λιακόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου, ο οποίος ωστόσο επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

    "Οι Ουκρανοί έχουν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμούσαν να δίνουν τα λεφτά τους σε ελληνικά λιμάνια, παρά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφήνουν εκατομμύρια δολάρια", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λιακόπουλος, που αναφέρθηκε και στη μεγάλη έκθεση ελληνικών προϊόντων που διοργανώνει στην Οδησσό, από τις 21 έως και τις 25 Μαρτίου, ο Ελληνοουκρανικός Σύνδεσμος, σε συνεργασία με τη HELEXPO.

    Περισσότερες από εκατό ελληνικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση στην Ουκρανία, έναντι των εξήντα που είχαν παραβρεθεί το 1996 στην πρώτη έκθεση ελληνικών προϊόντων της Οδησσού. Εκπρόσωποι ελληνικών υπουργείων, αλλά και επικεφαλής των επιμελητηρίων της χώρας μας συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους 150 επιβάτες του αεροπλάνου της Ολυμπιακής που θα αναχωρήσει για την ουκρανική πόλη.

    "Αμέσως μετά την πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία, πλήθυναν κατά πολύ τα ελληνικά προϊόντα στα καταστήματα της πόλης. Πρόκειται κυρίως για ελληνικά τρόφιμα, αναψυκτικά και χυμούς, στα οποία η έκθεση έδωσε αρκετή ώθηση. Επιπλέον, εκπρόσωποι της HELEXPO και του Ελληνο-ουκρανικού Συνδέσμου επισκέφτηκαν φέτος τα μεγαλύτερα αστικά και βιομηχανικά κέντρα της Ουκρανίας και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των επιμελητηρίων των περιοχών αυτών, οι οποίοι θα παραβρεθούν στην έκθεση. Ετσι διανοίγονται μεγάλες προοπτικές", τόνισε ο κ.Λιακόπουλος.

    Πιο συστηματική και οργανωμένη θα είναι η παρουσία των περισσοτέρων εταιριών στη φετινή διοργάνωση. "Επιδοτούμε τα μέλη μας που θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία και θα έχουμε στην έκθεση περίπτερο το οποίο θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες για τις οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες της περιοχής", δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κουλούσιος και πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή είναι μια ευκαιρία για την εμπέδωση κλίματος ανοιχτής γραμμής εμπορικής και πολιτιστικής επικοινωνίας.

    Δωδεκαμελής ομάδα βιοτεχνών και εκπρόσωποι της ηγεσίας του επιμελητηρίου θα παραβρεθούν φέτος στην έκθεση. "Πέρυσι διανοίχτηκαν μεγάλες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στην Ουκρανία. Φέτος οι προοπτικές είναι ακόμη περισσότερες. Αν υπάρχει ηρεμία στην περιοχή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ ευοίωνα", κατέληξε.

    [09] Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ο δεύτερος χρυσός αιώνας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που προόσφερε πρότυπα υψηλής αυτοκρατορικής αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητας στους σύγχρονούς του λαούς τόσο της Ευρώπης όσο και της Ισλαμικής ανατολής παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου", που εγκαινίασε χθες επίσημα ο upouqc|r Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μητροπολιτικό Μουσείο της ΝέαςΥόρκης.

    Η έκθεση παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο τα πολύπλοκα ρεύματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τη μεσοβυζαντινή εποχή και δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει σε βάθος τον πολιτισμό μιας χαμένης σήμερα αυτοκρατορίας, καθώς και τις επιδράσεις που άσκησε ο πολιτισμός αυτός έξω από τα σύνορά της σε επίπεδο, που ποτέ δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της μεγάλης έκθεσης-ορόσημο που έγινε το 1977 με τίτλο "Εποχή της Πνευματικότητας", η οποία είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. "Η αυτοκρατορία ανασυστάθηκε" δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων ο διευθυντής του Μητροπολιτκού Μουσείου της Νέας Υόρκης κ.Φιλίπ ντε Μποντεμπέλο εκφράζοντας τον ενθουσιαμό του για την έκθεση. "Όλα αυτά τα χρόνια που που βρίσκομαι στο μουσείο είχα την τύχη να εγκαινιάσω περισσότερες από τετρακόσιες εκθέσεις, αλλά "Η Δόξα του Βυζαντίου" είναι η σημαντικότερη" κατέληξε.

    Η έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου" συγκεντρώνει περί τα 350 έργα τέχνης από 24 συνολικά χώρες και με δανεισμό από 119 περίπου συλλογές, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά, για να συντεθούν σε ένα μοναδικό σύνολο έργων από ορθόδοξες εκκλησίες των χωρών της τότε αυτοκρατορίας και από εκκλησιαστικούς θησαυρούς της λατινικής Δύσης. Περιλαμβάνονται αριστουργήματα από τα μεγαλύτερα μουσεία των Η.Π.Α., της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Βατικανού, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας, της Ιταλίας, της αυστρίας, της Πολωνίας, των κάτω Χωρών, της Ελβετίας, του Ισραήλ, του Βελγίου και της Ισπανίας. Παρουσιάζονται ακόμη έργα από Ορθόδοξα Μοναστήρια, όπως οι Ιερές Μονές Ιβήρων Αγίου Όρους, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ως τώρα στη μακραίωνη ιστορία, σε χώρες του εξωτερικού.

    Παρουσιάζονται ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, ελεφαντοστά, σμάλτα, μεταξωτά, έργα μικρογλυπτικής, κεραμικά, χρυσά και ασημένια κοσμικά και λειτουργικά αντικείμενα και εικόνες.

    Στην έκθεση επιχειρείται η ανίχνευση των θρησκευτικών, αισθητικών και πολιτιστικών επιδράσεων μέσα και έξω από την αυτοκρατορία και την πρωτεύουσά της την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί η σημαντική σχέση του Βυζαντίου με την τέχνη και τον πολιτισμό των γειτονικών του λαών, όπως των Ρώσων και των Βουλγάρων στο Βορρά, των Αρμενίων και των Γεωργιανών στην Ανατολή, και των Συρίων και Αιγυπτίων χριστιανών στο Νότο. Τεκμηριώνεται ακόμη η εξάπλωση της βυζαντινής πολιτιστικής επίδρασης πέραν των συνόρων της βυζαντινής αυτοκρατορίας και κυρίως οι αμοιβαίες επιδράσεις με τα ισλαμική κράτη της Εγγύς Ανατολής.

    Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από τέσσερις ενότητες στις οποίες είναι χωρισμένη η έκθεση.

    Η πρώτη με τον τίτλο "Ο Θρησκευτικός και Κοσμικός Πολιτισμός του Δεύτερου Χρυσού Αιώνα του Βυζαντίου" είναι αφιερωμένη στο διττό ρόλο της αυτοκρατορίας ως μεγάλης πολιτικής ενότητας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη και ως κέντρου της Ορθοδοξίας στην Ανατολή. Μέσα από την παρουσίαση, τόσο της θιρησκευτικής όσο και tgr κοσμικής τέχνης του Βυζαντίου, η οποία περιλαμβάνει και τη σχηματική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός ναού, η έκθεση επισημαίνει τους χαρακτηριστικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης, με τους οποίους το πλούσιο εικαστικό λεξιλόγιο διαδόθηκε σε όλη την έκταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    Η δεύτερη ενότητα με τίτλο "Η Επίδραση του Βυζαντίου στα γειτονικά Κράτη" επικεντρώνεται στην πολυπολιτισμική σύνθεση της αυτοκρατορίας κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, διερευνώντας την αλληλεπίδραση του πολιτισμού της και του πολιτισμού των χριστιανών γειτόνων και των ανταγωνιστών της με αναφορές στον προσηλυτισμό των Σλάβων στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα γεγονός με διαχρονική ιστορική σημασία.

    Στην τρίτη ενότητα με τίτλο "Οι αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και Ισλαμικής Ανατολής" παρουσιάζεται η αμοιβαιότητα των βυζαντινών και ισλαμικών επιδράσεων.

    Στην τελευταία ενότητα με τίτλο "Οι αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και Δύσης", εξετάζονται οι αλληλεπιδράσεις της μεσοβυζαντινής τέχνης και της τέχνης της δυτικής Ευρώπης, από την Ιταλία δια μέσου της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας στη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Διερευνώνται οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους η βυζαντινή τέχνη έφτασε στη Δύση, όπως για παράδειγμα μέσω των βυζαντινών κτήσεων της Νότιας Ιταλίας.

    Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα ευρύ φάσμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει ένα διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 23 και 24 Μαρτίου, όπου θα παρουσιαστούν οι διάφορες επιστημονικές παραδόσεις στην έρευνα αυτής της περιόδου της βυζαντινής ιστορίας, ένα συνέδριο προσανατολισμού για δασκάλους στις 24 Μαρτίου, εκτεταμένη σειρά δημοσίων διαλέξεων, τακτικές μαθητικές περιηγήσεις, προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές και οικογένειες, εισηγήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, προβολή ταινιών, σειρά διαλέξεων με θέμα τη μουσική της μεσοβυζαντινής εποχής και δύο παραστάσεις από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου.

    Η έκθεση συνοδεύεται από έναν κατάλογο με πλούσια εικονογράφηση, ο οποίος θα αποτελεί τη γραπτή και εικαστική τεκμηρίωσή της.

    [10] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

    Ηλεκτρονικό αφιέρωμα στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία με έγχρωμες φωτογραφίες και πλήθος στοιχείων για τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, το χρονικό της εξέγερσης και το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιό της, καταχωρήθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κόμβο του στο Internet (http://www.mpa.gr).

    Στο ηλεκτρονικό αυτό αφιέρωμα του Μ.Π.Ε. υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αλλά και την εκπληκτική ομοιότητα που εμφανίζουν οι σημερινές εξελίξεις με τα γεγονότα του 1991. Τέλος διατυπώνονται εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αλβανική εξέγερση στο όλο σύστημα των ισορροπιών στον άξονα Τίρανα-Σκόπια-Πρίστινα-Βελιγράδι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΣΠΑΝΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Σπάνια χειρόγραφα, κώδικες και παλιά αντικείμενα στα οποία αποτυπώνεται η ιστορική πορεία της περίφημης Φιλικής Εταιρείας των Τσακάλωφ, Σκουφά και Ξάνθου, φιλοξενούνται στο μουσείο που ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας, στον τόπο ακριβώς όπου γεννήθηκε η μυστική οργάνωση που προπαρασκεύασε την εθνεγερσία του 1821. Το μνημείο αυτό της εθνικής παλιγεννεσίας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν όσοι ταξιδέψουν στην Οδησσό προκειμένου να παρακολουθήσουν τις τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη -για έβδομη συνεχή χρονιά- για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    "Το κτίριο που φιλοξενεί το μουσείο αναστυλώθηκε το 1992. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τρία οικοδομήματα που στεγάζουν αντίστοιχα το μουσείο, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται μερικά πολύ σπάνια κομμάτια, ενώ ελπίζουμε να εμπλουτίσουμε τη συλλογή και με άλλα αντικείμενα που θα πάρουμε από ιστορικά αρχεία της περιοχής", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Λιακόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου.

    Ομως, η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στην ύπαρξη του σημαντικού αυτού μουσείου. Παλιές εκκλησίες, αλλά και αρχαιοελληνικοί οικισμοί μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία χιλιάδων χρόνων του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή. Οσοι ταξιδέψουν στην Ουκρανία κατά το τετραήμερο 21 έως 25 Μαρτίου θα ξεναγηθούν στον Τυράς, αρχαίο ελληνικό οικισμό του 5ου π.Χ αιώνα και θα γνωρίσουν εκείνον της Ολβια, 150 χιλιόμετρα έξω από την Οδησσό, που αποτελεί την αρχαιότερη ελληνική αποικία.

    Η πινακοθήκη της Οδησσού περιλαμβάνει έργα Ελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι ήταν αυτοί που έθεσαν τις βάσεις για την περίφημη σχολή των Νεορώσων, ενώ η βιβλιοθήκη της πόλης ονομάζεται "Μαρασλή", από τον μεγάλο Ελληνα ευεργέτη της περιοχής, που διατέλεσε δήμαρχος της Οδησσού επί δεκαεπτά χρόνια.

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Ο ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται στο Στρασβούργο μέσα από σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 8 Μαρτίου ως το τέλος του μήνα στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την εκεί Ελληνική Κοινότητα με τη συμπαράσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δήμου του Στρασβούργου, των ελληνικών υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών, Τύπου και Μ.Μ.Ε και των ελληνικών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η Φωτογραφία του Αγίου Όρους", που θα πραγματοποιηθεί στον επίσημο εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου του Στρασβούργου, συναυλία από τη χορωδία "Μαϊστορες των Βθυζαντινών Ύμνων" υπό τη διεύθυνση του καθηγητή βυζαντινής Μουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, suf^tgsg στρογγυλής τράπεζας με θέμα: "Το Άγιο Όρος, η ιστορία, η τέχνη, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική", με τη συμμετοχή των κ.κ. Jean-Michel Spieser καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου, Αστέριου Αργυρίου, καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Μελετών του ίδιου πανεπιστημίου, , Νικόλαου Οικονομίδη, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ

    "Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Η Τσιλέρ με τις δηλώσεις της απάντησε κατά κάποιο τρόπο στις φήμες που προβάλλουν απο χθες το βράδυ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Κόμμα του Ορθού Δρόμου δεν αποκλείεται να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση. Νωρίτερα η κ.Τσιλέρ είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "το υπουργικο συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας". Αναφέρθηκε μάλιστα και στις συζητήσεις περί κινδύνου για το λαϊκό κράτος. "Η άποψη υπέρ του λαϊκού κράτους δεν είναι μονοπώλιο κανενός", τόνισε για να προσθέσει ότι "δεν πρέπει να πολιτικοποιείται η θρησκεία".

    Χθες βράδυ η κ.Τσιλέρ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν. Κατά τη διωρη συνομιλία τους συζητήθηκαν τα προβλήματα που εχουν ανακύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Τσιλέρ ζήτησε από τον Ερμπακάν να αναλάβει τον ερχόμενο Ιούλιο την πρωθυπουργία της χώρας, αντί της άνοιξης του ΄98, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο συνεργασίας του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου.

    Οι εξελίξεις έχουν συνέχεια σήμερα, καθώς η εθνοσυνέλευση, μετά τις τρείς το απόγευμα, εξετάζει την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσουτ Γιλμάζ. Η εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει αν θα συζητηθεί η προταση αυτή.

    Το κλίμα ανησυχίας έχει συνέπειες και στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός οτι σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου βρίσκεται στο επίπεδο του 6,2%. Ετσι, ο ετήσιος πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 78,6%, γεγονός αρνητικό για την κυβέρνηση, αφού ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν αρκετά αυξημένος σε σχέση με τον αναμενόμενο. Ολα αυτά είχαν συνέπειες και στο Χρηματιστήριο σήμερα, όπου κατά το πρωινό κλείσιμο υπήρξε σοκ πτώσεων στις μετοχές. Παράλληλα, η τιμή του δολαρίου στην ελεύθερη αγορά, από τις 122.600 λίρες που ήταν χθες, στις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι είχε φθάσει στο επίπεδο των 123.800 λιρών.

    [14] Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙKHΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    H Wall Street Journal με τίτλο "Πάμπτωχη η Βουλγαρία είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις - με επτά χρόνια καθυστέρησης" δημοσιεύει ανταπόκριση του Ρόμπερτ Φρανκ που διεκτραγωδεί την κατάσταση της βουλγαρικής οικονομίας, όπου ειδικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες (π.χ., επιδοτούμενη ενέργεια από Σοβιετική Ένωση παλαιότερα ως προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας) διατήρησαν "σταθερότητα" και αντιστάσεις σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος. Με αποτελέσματα, να υπάρχει κίνδυνος - όπως συμβαίνει και στις άλλες βαλκανικές χώρες με εμπειρίες του άλλοτε "υπαρκτού σοσιαλισμού"- να έχει "χάσει το τρένο" των ελευθέρων οικονομιών που αναπτύσσονται σε Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

    Τέλος επισημαίνεται ότι στο νότο, χώρες όπως "Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία και μεγάλο μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας" κινούνται επικίνδυνα προς το να γίνουν "Ο κρυμμένος Τρίτος Κόσμος της Ευρώπης".

    [15] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την εξέταση των δυνατοτήτων δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων, αρχίζουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στη Σόφια, εκπρόσωποι ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, στις 6 Μαρτίου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δυο πλευρών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, ενώ θα έχει προηγηθεί η επίσημη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις μιλώντας χθες στη Βουλή των κοινοτήτων τόνισε την ανάγκη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Μεγαλόνησο και επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες .

    Ο κ. Ντέιβις επανέλαβε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ενισχύει την άμυνα της αλλά εξέφρασε αντίθεση στην πρόσφατη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είπε ότι κανένας εκτός από χώρες μέλη της της Ευρωπαικής Ενωσης δεν έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας έναντι της αίτησης της Μεγαλονήσου για ένταξη στην Ε.Ε. Η λύση του προβλήματος πρόσθεσε ο κ. Ντέιβις μπορεί να υποβοηθήσει την ένταξη.

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να κατανοήσει τα οφέλη που θα έχει από την ένταξη της Κύπρου στην Ευωπαική Ενωση επεσήμανε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 4 March 1997 - 11:25:35