Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek [1], 97-03-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [02] ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ

  • [03] ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [04] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [05] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

  • [07] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΝΤΑΚΗ

  • [08] 51.800 ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [09] ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1821-1837 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Χ.ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

  • [10] ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΣΑΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ- "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΑ " ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

  • [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Μ.ΦΙΝΟ

  • [14] ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ

  • [15] Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΙΛΛΙΕΤ"

  • [16] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΤΖ.ΤΕΝΕΤ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ CIA Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δύο νεκροί είναι τελικά ο τραγικός απολογισμός της χθεσινοβραδινής έκρηξης, σε αποθήκη ωρίμανσης μπανανών στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη στην Αθήνα.

    Τα ξημερώματα εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρός ο Δημήτρης Lpaqlp\qgr που είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια της αποθήκης, ενώ νωρίτερα είχε βρεί τραγικό θάνατο ο 40 χρονος Αστρινός Σφακιανάκης.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ο ιδιοκτήτης της αποθήκης Νίκος Χριστακέας, ο Γιώργος Μαργιολάκης, 58χρονών, ο Επαμεινώνδας Κουτσαβάκης 62χρονών, Αλκιβιάδης Ανεμοδώρος, 36 χρονων και Μάριος Καρατζάς 18 χρονων.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Αθήνας η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή ακετυλενίου.

    [02] ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ

    Ως το κρισιμότερο στη μέχρι τώρα διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται το 4ο συνέδριο του κόμματος που αρχίζει αύριο το πρωί στο στάδιο ειρήνης και φιλίας.

    Καθοριστικό για την ενότητα, αλλά και για τη φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τέταρτο συνέδριο αποκτά ένα ευρύτερο ενδιαφέρον που ξεπερνάει τα όρια της Ν.Δ και αφορά συνολικά την πολιτική ζωή του τόπου.

    Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την 1η Οκτωβρίου 1974 αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1974, του 1977, του Ιουνίου του 1989, του Νοεμβρίου του 1989 και του Απριλίου του 1990.

    Εκτός από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αρχηγοί της Ν.Δ διετέλεσαν οι Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στις 3 Νοεμβρίου 1993 αναδείχτηκε πρόεδρος ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση μετά την εκλογική ήττα στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, για να επανεκλεγεί αργότερα.

    Αύριο για πρώτη φορά θα εκλεγεί πρόεδρος από το συνέδριο του κόμματος και οι 3.500 σύνεδροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο Μιλτιάδη Εβερτ, το Γιώργο Σουφλιά, τον Κώστα Καραμανλή και το Βύρωνα Πολύδωρα.

    Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο 58χρονος Μιλτιάδης Εβερτ διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία και στις δηλώσεις του εμφανίζεται βέβαιος ότι θα οδηγήσει το κόμμα στην κυβερνητική εξουσία. Δεσμεύεται ότι δεν θα παρασυρθεί από ενδεχόμενες πικρίες στο εσωτερικό του κόμματος και θα αγωνιστεί για την ενότητα της παράταξης, ενώ καλεί και τους άλλους υποψηφίους να δεσμευθούν πάνω σ αυτό το ζήτημα.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς, 56 χρονών, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι νικητές και ηττημένοι χρειάζεται να επιδείξουν θάρρος και λεβεντιά την επομένη ημέρα του συνεδρίου. Στις διακηρύξεις του σημειώνει ότι θα ακολουθήσει την τακτική των "ανοιχτών θυρών" και η Ν.Δ θα γίνει ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, με συλλογική προσπάθεια και αν εκλεγεί πρόεδρος θα κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές τον κ. Σημίτη.

    Σε ηλικία 41 χρονών, απόφοιτος Νομικής και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη, ο Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η Νέα Δημοκρατία. Αισιοδοξεί ότι δεν θα διασπαστεί το κόμμα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του συνεδρίου και καλεί τα στελέχη να εγκαταλείψουν τις βεντέτες και την εσωστρέφεια.

    Απόφοιτος Νομικής με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ο 50χρονος Βύρων Πολύδωρας δηλώνει ότι επιδιώκει την αποκατάσταση της πολιτικής τάξης και λέει όχι στους κομματικούς μηχανισμούς, τα κυκλώματα και τα συστήματα διανομής ρόλων.

    Αν και οι υποψήφιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν σίγουρο ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη προέδρου. Ετσι η μεγάλη μάχη δίνεται για το ποιοι θα είναι οι δύο που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία θα παίξουν ρόλο οι νέε συμμαχίες που θα διαμορφωθούν. Ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του σχετικά με το δεύτερο γύο είναι ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει "λευκό" και θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση.

    Το όνομα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τις πρώτες αντιδράσεις των αλλων υποψηφίων θα διαφανεί αν η παράταξη θα βγει από την εσωκομματική διαπάλη των τελευταίων μηνών ή θα μπει σε νέα φάση αμφισβητήσεων και αντιπαραθέσεων.

    [03] ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας καλούνται να αναδείξουν αύριο περίπου 3.500 στελέχη που παίρνουν μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 10 το πρωί στο στάδιο ειρήνης και φιλίας με ομιλία του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Αμέσως μετά ο κ. Εβερτ θα υποβάλλει την παραίτηση του και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γεώργιος Ράλλης, θα παρουσιάσει την πρόταση για τη διεύρυνση του συνεδρίου.

    Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των υποψηφίων προέδρων, Μιλτιάδη Εβερτ, Γιώργου Σουφλιά, Κώστα Καραμανλή, Βύρωνα Πολύδωρα, και γύρω στη 1 το μεσημέρι πρόκειται να αρχίσεηι η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη ψηφοφορία θα γίνει και δεύτερη, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, στις 8 το βράδυ, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει ομιλίες του προέδρου που θα εκλεγεί και των πρώην προέδρων της Ν.Δ και συζήτηση για το πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος.

    Την Κυριακή θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το πρόγραμμα, το καταστατικό και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ενόψει της αυριανής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης το θερμόμετρο των διαβουλεύσεων έχει ανέβει κατακόρυφα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι υποψήφιοι πυκνώνουν τις δηλώσεις στα ΜΜΕ και τις επαφές με βουλευτές και στελέχη, ενώ δεν απουσιάζουν και οι εκατέρωθεν βολές και αντιπαραθέσεις.

    [04] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η απόφαση της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και να προωθήσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία στην περιοχή, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης με τις επίσημες episj]xeir που αρχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με πρώτο σταθμό το Βουκουρέστι.

    Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του στις άλλες πρωτεύουσες των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου, μεταξύ των οποίων είναι και τα Σκόπια στα οποία ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε χθες τετράωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ, τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι και τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών.

    Ο κ.Πάγκαλος, ο οποίος σήμερα θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στη Ρουμανία έφερε επιστρέφοντας πρόσκληση του προέδρου της ΠΓΔΜ προς τον κ.Σημίτη να επισκεφτεί "το ταχύτερο δυνατό" τα Σκόπια.

    Επιτυχείς υπήρξαν και οι χθεσινές συνομιλίες του κ.Πάγκαλου στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ομόλογο του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πρώην πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα.

    Η κυβέρνηση βιάζεται πλέον να υλοποιήσει τη βαλκανική της πολιτική για δημοκρατία, ανάπτυξη και συνεργασία στην περιοχή και να προλάβει δυσμενέστερες εξελίξεις από τη δραματική κρίση στη γειτονική Αλβανία.

    Αυτό αντικατοπτρίζει και η πρωθυπουργική δήλωση "Τα Βαλκάνια μας αφορούν. Η πρόοδος τους επηρεάζει τη δική μας πρόοδο. Η κρίση τους αντικατοπτρίζεται στις δικές μας εξελίξεις. Η ανάπτυξη τους συμβάλλει στη δική μας ανάπτυξη. Τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Αλβανία βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ανακοινώσαμε ότι θα χορηγήσουμε ένα δάνειο, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην Αλβανία. Δίνουμε τρόφιμα και ρουχισμό και θα εξακολουθήσουμε να στέλνουμε βοήθεια. Συμβάλλουμε στην πολιτική λύση του προβλήματος γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η πολιτική λύση μπορεί να εξασφαλίσει μια ειρηνική εξέλιξη. Συνεργαζόμαστε σε όλη τη βαλκανική για θεσμούς, για κράτος δικαίου και αποτελεσματικής διοίκησης και για κοινωνία των πολιτών. Ο δρόμος όμως για μια ομαλή εξέλιξη είναι πολύ μακρύς. Η κρίση στην Αλβανία έδειξε ότι μπορούμε. Μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο και θα διαδραματίζουμε όλο και μεγαλύτερο".

    Ο κ.Σημίτης θα έχει σήμερα στις 19:30 το απόγευμα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ.Κιορμπέα και το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο.

    Αύριο έχει ένα μαραθώνιο συναντήσεων και συνομιλιών με τον πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Ιλιέσκου, τον πρόεδρο της Βουλής κ.Ντακουέσκου, τον πρόεδρο της Γερουσίας κ.Ρομάν και τον πατριάρχη της Ρουμανίας κ.Θεόκτιστο.

    Είναι ενδεικτικό ότι αύριο έχει στο πρόγραμμα του και ένα γεύμα εργασίας με πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο στις 9:15 το βράδυ.

    [05] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Επίσημη επίσκεψη στη Στοκχόλμη πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος της Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, Λένα Χιέλμ Βάλλεν, με την οποία θα συζητήσει τα θέματα της Διακυβερνητικής, της die}qumsgr της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις Ε.Ε. - Κύπρου, της θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια και διμερή θέματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο κ. Παπανδρέου αύριο το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της Σουηδικής Αντιπροσωπείας στη Διακυβερνητική, Γκούναρ Λουντ, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Πιέρ Σόρι και τον υφυπουργό, Ματς Κάρλσον. Ανάλογη συνάντηση θα έχει το απόγευμα με τον Σουηδό υπουργό Εμπορίου, Λέιφ Παγκρότσκι.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

    Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Λεντάκης στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" όπου είχε μεταφερθεί ύστερα από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο.

    Στέλεχος της Αριστεράς ο Ανδρέας Λεντάκης διετέλεσε δήμαρχος Υμμητού και βουλευτής του Συνασπισμού. Τελευταία είχε προσχωρήσει στην Πολιτική Ανοιξη με την οποία είχε εκλεγεί βουλευτής στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

    [07] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΝΤΑΚΗ

    Σήμερα στις 11:20 το πρωί πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή ο Ανδρέας Λεντάκης.

    Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε το 1934 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηταν συγγραφέας με πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο.

    Στην πολιτική, μπήκε σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ και ιδρυτικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. Το 1967 συνελήφθη από τη χούντα και βασανίστηκε. Από το 1969 έως το 1974 στερήθηκε την ελληνική ιθαγένεια. Το 1977 έγινε πρόεδρος της ΕΔΑ.

    Εξελέγη δήμαρχος Υμηττού τρείς φορές το 1978, το 1982 και το 1986. Εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 και του Απριλίου 1990. Από τα ιδρυτικά στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της το 1993.

    Ηταν παντρεμένος και είχε δύο γιούς. Μιλούσε πέντε γλώσσες.

    [08] 51.800 ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας στις φετεινές Γενικές Εξετάσεις ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσενης.

    "Ο αριθμός εισακτέων συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανέλθει σε 51.800, δηλαδή θα σημειωθεί μια αύξηση, σε σύγκριση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, κατά 4.678 θέσεις ή, με ποσοστιαίους όρους, μια αύξηση της τάξης του 10%".

    Με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών. Η συνάντηση διεκόπη και θα συνεχιστεί το απόγευμα.

    "Η δική μας πρόταση για την αναπλήρωση είναι μια πρόταση ousiastij^ και μιλάμε για αναπλήρωση μαθημάτων και όχι αναπλήρωση ωρών", σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας ενώ νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας εξετάζουν ποιά μέτρα από αυτά που προτείνουν οι καθηγητές, μπορούν να υλοποιηθούν.

    [09] ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1821-1837 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Χ.ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

    Αγνωστα στοιχεία από την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων της Ορμύλιας στην περίοδο από το 1821 ως το 1837 περιέχονται σε ένα μοναδικό ανέκδοτο χρονικό το οποίο ανακάλυψε και παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Παπαστάθης, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Οπως επισήμανε ο κ Παπαστάθης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για μία μοναδική πηγή των χρόνων της επανάστασης. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην επανάσταση στη Χαλκιδική και τα γεγονότα που ακολούθησαν και το δεύτερο στην μικρόκοσμο της Ορμύλιας. Το χρονικό, σύμφωνα με εκτίμηση του κ Παπαστάθη, πρέπει να γράφτηκε το 1837 οπότε και διακόπτεται απότομα.

    "Υπάρχουν και είναι γνωστά σήμερα 80 χρονικά. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει το χρονικό του παπα-Συναδηνού που βρέθηκε προπολεμικά στις Σέρρες. Ομως για την Χαλκιδική δεν ήταν γνωστό κανένα μέχρι σήμερα" συνέχισε ο καθητητής.

    Στο χρονικό της Ορμύλιας περιγράφονται με μια ζωντανή γλώσσα οι άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων του χωριού, τα όσα υπέστησαν από τους Τούρκους, η φορολογία, οι κοινωνικές σχέσεις κλπ. Ο κ Παπαστάθης μιλώντας για τα όσα περιγράφονται στο χρονικό ανέφερε χαρακτηριστικά το πως ο ειπράκτορας των φόρων μετρούσε και τους μεταξοσκώληκες μαζί με τα κουκούλια για να εισπράξει περισσότερο φόρο και ακόμη το πως το 1821 οι 20 φρουροί που στάλθηκαν στην περιοχή για να προστατέψουν τους κατοίκους από τους πειρατές και τους ληστές κοιμόντουσαν και έβαζαν τους χωρικούς να φυλάνε στη θέση τους.

    Το χρονικό πρόκειται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει μέχρι το φθινόπωρο.

    [10] ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΣΑΕ

    Εθνικό Ταμείο Ελληνισμού (ΕΤΕ) για την οικονομική ενίσχυση διεθνών προγραμμάτων υποστήριξης και προβολής του ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας, ορθοδοξίας και εμπορίου ιδρύει στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού με τη Διακομματική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τους Αποδήμους. Την πρόταση για την ίδρυση του ΕΤΕ έκανε ο πρόεδρος του παγκοσμίου ΣΑΕ Αντριου Αθενς στην πρώτη συνάντηση του ΣΑΕ με τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στη Βόρεια Αμερική. "Η δημιουργία Εθνικού Ταμείου αποσκοπεί στη συμμετοχή του παγκόσμιου ελληνισμού στην προσπάθεια προώθησης των εθνικών θεμάτων " τόνισαν σε κοινή ανακοίνωση ο κ Αθενς και πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστος Τομαράς.

    Εξάλλου ο επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ Νιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι "το ΣΑΕ σε ένα wq|mo άρχισε να δρα σε θέματα που χρειαζόμαστε να δραστηριοποιηθούμε εδώ και δεκαετίες". Σημειώνεται ότι στα μέλη της Διακοματικής που μετείχαν στη συνάτηση είναι ο Ευγένιος Χαϊτίδης από τη Ν.Δ (Α΄αντιπρόεδρος), ο Πέτρος Κουναλάκης από τον Συνασπισμό (γραμματέας) και ο Γιώργος Κίρκος από το ΠΑΣΟΚ.

    Η Διακοματική Επιτροπή συναντήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, με τους προέδρους των 50 ομογενεικών συλλόγων και οργανώσεων της περιοχής του Σικάγο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημασία του Απόδημου Ελληνισμού για την Ελλάδα και η ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των ελληνικών οργανώσεων.

    Το πρωί της Δευτέρας ο διεθυντής του ΕΟΤ κεντροδυτικών πολιτειών Γιώργος Κούρος ενημέρωσε την Επιτροπή σε θέματα που αφορούν τους Αποδήμους και προγράμματα για τον συντονισμό των ενεργειών ΕΟΤ και ΣΑΕ στις ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Σικάγο οι Ελληνες βουλευτές είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης Richard Daley τον οποίο ευχαρίστησασν για τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή του στο έργο της αναβάθμισης και του εξωραϊσμού της περιοχής Greek Town της οδού Halsted.

    Την επιτροπή δέχτηκε ο επίσκοπος του Σικάγο Ιάκωβος και συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και παιδείας καθώς τα περισσότερα ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ ανήκουν στις κατά τόπους εκκλησίες και επιθεωρούνται από την αρχιεπισκοπή.

    Η μεγάλη πανηγυρική συνάντηση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Chateau Ritz Hall όπου παρέστησαν πάνω από 300 ομογενέις. Το πρόγραμμα της περιοδείας της Διακομματικής Επιτροπής στις ΗΠΑ συνεχίζεται με επίσκεψη στην Καλιφόρνια και επαφές με την ομογένεια του Λος Αντζελες και του Σαν Φρασίσκο. Αμέσως μετά οι αντιπρόσωποι της Ελληνικής Βουλής αναχωρούν για την ανατολική ακτή προκειμένου να επισκεφτούν τη Βοστώνη , τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

    Ομαδικά πυρά από τα γερμανικά πολιτικά κόμματα, με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, πέραν της ήδη γνωστής αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- προκάλεσαν στη Βόννη οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με τις σχέσεις της Γερμανίας με την Κροατία, τη Σλοβενία και την Τουρκία.

    Στις οξύτατες αντιδράσεις γίνεται λόγος για ... αυτογκόλ Πάγκαλου και του δίδονται “συμβουλές”. Εντύπωση προκάλεσε κυρίως η δήλωση του ομοσπονδιακού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντπερτ Πφλούγκερ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής και θεωρείται πολύ καλός φίλος της χώρας μας.

    Αναφερόμενος στις θέσεις του Πάγκαλου , υπό την ιδιότητα του ως εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, ο κ. Πφλούγκερ τονίζει: “Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι μη αυτοκυριαρχημένες και άδικες. Στην Γερμανία υπάρχει πολύ συμπάθεια για την Ελλάδα. Όταν jali\ φορά δεν υπάρχει η κατανόηση που επιθυμεί η Αθήνα για ορισμένες ανησυχίες των Ελλήνων, τότε πρέπει να συζητά κανείς για αυτές και συγκεκριμένα και επί της ουσίας. Θα πρέπει κανείς να πείθει και όχι να επιπλήττει”.

    Ο Γερμανός βουλευτής χαρακτηρίζει στη συνέχεια τον κ. Πάγκαλο “έξυπνο πολιτικό” και προσθέτει: “Ευχαρίστως θέλουμε να συνεργασθούμε μαζί του. Αλλά με την έλλειψη αυτοκυριαρχίας που τον διακρίνει, δυσκολεύει την εργασία ακριβώς εκείνων, οι οποίοι στη Γερμανία επιζητούν με ιδιαίτερο τρόπο την κατανόηση των ελληνικών θέσεων”. Και καταλήγει ο κ. Πφλούγκερ: “Ο Πάγκαλος έβαλε αυτογκόλ”.

    Περισσότερο επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κρίστιαν Σμίτ, ο οποίος αναρωτιέται καταρχήν: “Τι θέλει πράγματι να πετύχει ο κ. Πάγκαλος με το αντιγερμανικό του αμόκ; Εάν με αυτόν τον τρόπο θέλει να υπογραμμίσει την πολιτική του σοβαρότητα, πλανάται οικτρά. Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κ. Πάγκαλος συγχέει την εξωτερική πολιτική με ένα σύνολο μη λογικά θεμελιωμένων αντιγερμανικών αντανακλαστικών”.

    Ο κ. Σμίτ τονίζει επίσης ότι επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο κ. Σημίτης, σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός “θα αποτελούσε για τον κ. Πάγκαλο εξαιρετικό σύμβουλο και πηγή πληροφόρησης”.

    “Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ως μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αρμόζει να επιβαρύνονται λόγω του κ. Πάγκαλου” προσθέτει ο Γερμανός πολιτικός και αμέσως μετά δίνει στον Ελληνα ΥΠΕΞ μια “καλοπροαίρετη-όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος- συμβουλή: Ο κ. Πάγκαλος ας έχει κατά νού στο μέλλον την παροιμία “ο λόγος είναι ασήμι, η σιωπή είναι χρυσός”, ας ασχοληθεί με το πώς θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να βρουν μία κοινή γραμμή στην εξωτερική πολιτική, προκειμένου να λύσουν τα πιεστικά προβλήματα εντός και περί την Ευρώπη”.

    “Για παράδειγμα, καταλήγει ο κ. Σμίτ, θα ανέμενε κανείς από αυτόν ουσιαστική συμβολή αναφορικά με τη ρύθμιση της κυπριακής διένεξης”.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ- "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΑ " ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο θα συναντηθεί σήμερα ,κατα πάσα πιθανότητα, με τους ενόπλους κατοίκους των νότιων περιοχών της χώρας,σε μια προσπάθεια να του πείσει να παραδώσουν τον οπλισμό.Η συνάντηση του Φίνο με τους κατοίκους επρόκειτο να γίνει χθές στο Αργυρόκαστρο και στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός θα είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάν.Κρανιδιώτη,που ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Αλβανία.Ομως, η αντίδραση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα απο πιέσεις του Μπερίσα όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν η αιτία για να μετατεθεί κατα μία μέρα η συνάντηση του Φίνο και με τις επιτροπές των κατοίκων.

    Η αλβανική κυβέρνηση χθές απέρριψε το τελεσίγραφο των ενόπλων, προς τον προεδρο Μπερίσα να παραιτηθεί μέχρι σήμερα.Και le ανακοίνωσή της υπογράμμισε την αποφασή της να μην διαπραγματευθεί κάτω απο απειλές.

    Ο πρωθυπουργος της Αλβανίας σε διάγγελμά του πρός τον αλβανικό λαό απηύθυνε έκκληση να βοηθηθεί η αστυνομία στην προσπάθεια επιβολή της τάξης, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα."Οι εγκληματίες απειλούν τα σπίτια μας και τα παιδιά μας,επικρατεί κλίμα τρόμου" τόνισε με έμφαση ο Μπασκίμ Φίνο."Ας προστατεύσουμε τα περιουσιακά σημεία του έθνους, στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.Για να ξεπεράσουμε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση είναι απαραίτητο να καταθέσουμε τα όπλα και να ελέγξουμε τα πάθη μας.να αντισταθούμε στις δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος και στην αναρχία, σ΄αυτούς που επιδιώκουν να ξεσπάσει ένας αδελφοκτόνος πόλεμος."

    Απο την πλευρά του , ο επικεφαλής της "εθνικής επιτροπής σωτηρίας" Τζεβάτ Κουτσίο, που συντονίζει τις ενέργειες των ενόπλων πολιτών των εξεγερμένων πόλεων,υπογραμμισε ότι "οι κάτοικοι του νότου δεν πρόκειται να προσφύγουν στη βία για να υποχρεώσουν τον Μπερίσα να παραιτηθεί απο το προεδρικό αξίωμα".Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε μετά την απόρριψη απο την αλβανική κυβέρνηση του τελεσιγράφου.Ομως, πρόσθεσε, ότι οι κάτοικοι δεν πρόκειται να παραδώσουν τον οπλισμό που έχουν πάρει απο τις αποθήκες του στρατού,εφόσον ο Σαλί Μπερίσα. Ανθρωπιστική βοήθεια

    Στην Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι ζήτησε να αρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας πρός την Αλβανία το συντομότερο δυνατό.Υπογράμμισε ακόμη, ότι η αποστολή βοήθειας θα πρέπει να συνοδεύεται απο μια "δύναμη ασφαλείας", όπως είπε χαρακτηριστικά,για να φθάσει στον προορισμό της.

    Περίπου 11.000 είναι οι Αλβανοί πρόσφυγες,που έφθασαν στα ιταλικά λιμάνια,αναζητώντας την ηρεμία και την ασφάλεια απο την ταραγμένη χώρα τους.

    [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Μ.ΦΙΝΟ

    Εκκληση στους Αλβανούς πολίτες να καταθέσουν τα όπλα και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του ώστε να τερματιστεί η κρίση, απηύθυνε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στο Αργυρόκαστρο με ηγέτες των εξεγερμένων.

    Η ζωή στα Τίρανα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της. Από το πρωι άνοιξε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

    Το δράμα όμως χιλιάδων προσφύγων συνεχίζεται. Δυνάμεις του ιταλικού πολεμικού ναυτικού έσωσαν από βέβαιο πνιγμό περίπου 400 Αλβανούς ανοιχτά της Αδριατικής, καθώς στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

    [14] ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ

    Ιδιωτικό ελικόπτερο της αλβανικής εταιρείας "VEFA" προσγειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Αχρίδας.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μακ- van", στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία με αστυνομική συνοδεία μεταφέρθηκαν στα Σκόπια.

    Ανεπιβεβώτες πληροφορίες του "Μακ-Φαξ" αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από την Αλβανία, καθώς η εταιρεία τους ανέχεται στο σκάνδαλο των παρατραπεζών.

    [15] Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΙΛΛΙΕΤ"

    Για την παραπομπή του ζητήματος των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεσμεύτηκε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ". Η εφημερίδα υποστηρίζει οτι η σχετική δέσμευση έγινε κατά τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρώμη και στην οποία μετείχε και η κ Τσιλλέρ.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Γιαλτσίν Ντογάν, γράφει ότι στο περιθώριο της συνόδου υπήρξε και ελληνοτουρκική συνάντηση στη διάρκεια της οποίας η Αθήνα ζήτησε παραπομπή του ζητήματος των βραχονησίδων στη Χάγη κάτι το οποίο δέχτηκε η κ Τσιλλέρ. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε σε αντάλλαγμα " όχι μόνο να μη κρατήσει αρνητική στάση για την ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο των υποψηφίων μελών της ΕΕ αλλά και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα αυτή"

    [16] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την πληροφορία που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" για δέσμευση της Υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ να παραπεμφθεί το θέμα της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Η "Μιλλιέτ" γράφει ότι στο περιθώριο της συνάντησης που είχε η κ. Τσιλέρ με πέντε Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη πριν από ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε μυστική ελληνοτουρκική συνάντηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση αυτή, η κ. Τσιλέρ δεσμεύθηκε για την παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στο Διεθνές Δικαστήριο και ότι η Αθήνα δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το γεγονός ότι υπήρξε δέσμευση της Υπουργού για παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στο Διεθνές Δικαστήριο, κατά τη συνάντησή της με τους πέντε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ".

    Επίσης, στην ανακοίνωση τονιζεται ότι " το θέμα των βραχονησίδων Ιμια και άλλων παρόμοιων γεωγραφικών σχηματισμών είναι ένα από τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας" και ότι η Αγκυρα "είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα επί του θέματος αυτού και των άλλων διμερών προβλημάτων, δίχως να αποκλείει ως μέθοδο επίλυσης, τη μεσολάβηση τρίτης πλευράς".

    Τέλος, ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, επισκέφτηκε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έθεσε stour Τούρκους διπλωμάτες το θέμα των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Αμυνας, Τουρχάν Ταγιάν. Ο Τούρκος Υπουργός, απαντώντας χθές σε ερώτηση δημοσιογράφου, είχε αναφερθεί στο "ορθόδοξο τόξο της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αρμενίας που σχηματίζεται γύρω από την Τουρκία".

    [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ξεκίνησε επίσημα από σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 19ης Απριλίου.

    Σαράντα πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί πρόκειται να διεκδικήσουν τις ψήφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Υπέρ των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" προτίθεται να ψηφίσει το 50,6% των ερωτηθέντων, υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 10,6% και υπέρ της "Ευρωαριστεράς", το 7,1%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, την οποία διεξήγαγε η βουλγαρική εταιρία δημοσκοπήσεων MBMD.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοντινέντ", που δημοσιεύει τα αποτελέσματα, το 7,8% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 14%.

    Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή αποχώρηση της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ενωσης "Αλεξάντερ Σταμπολίισκι", από τον προεκλογικό συνασπισμό στον οποίο συμμετείχε με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Πολιτική Λέσχη "Εκογκλάσνοστ".

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, την απόφαση αυτή έλαβε ο ηγέτης των Αγροτικών, Σβετοσλάβ Σιβάροφ, χωρίς να ενημερώσει ούτε τα κομματικά στελέχη, αλλά ούτε και τους προεκλογικούς συμμάχους.

    Δεν πέτυχε και το σχέδιο σύναψης προεκλογικής συμμαχίας μεταξύ του "Φιλελεύθερου Φόρουμ" του πρώην Προέδρου της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ και του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" με ηγέτη του Αχμέτ Ντογκάν.

    Η εφημερίδες "Τρουντ" και "Νοβινάρ" γράφουν πως "μετά από σιωπή μερικών ημερών του Ζ.Ζέλεφ για τα αίτια της ασυμφωνίας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας κατήγγειλε τον Α.Ντογκάν και τον προεκλογικό συνασπισμό της "Ενωσης για την Εθνική Συμφωνία" , στον οποίο συμμετέχει το ΚΔΕ, ότι "έχουν κλέψει το προεκλογικό πρόγραμμα του Φιλελεύθερου Φόρουμ".

    Να σημειωθεί ότι να μην υποβάλλουν υποψηφιότητά τους στις βουλευτικές εκλογές αποφάσισαν τόσο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην ηγέτες των Σοσιαλιστών, Ζαν Βίντενοφ και της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Φίλιπ Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Ντερτλίεφ.

    Τέλος, οι εφημερίδες "Κοντινέντ" και "Τρουντ" γράφουν ότι σε 14 χώρες του κόσμου οι Βούλγαροι πολίτες δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διότι για να σχηματιστεί εκλογικό τμήμα στο εξωτερικό, τουλάχιστον 30 Βούλγαροι πολίτες στην αντίστοιχη χώρα θα πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    Τη δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών στη Βουλγαρία θα παρακολουθήσουν διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τους οποίους έχει jak]sei ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    [18] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΤΖ.ΤΕΝΕΤ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ CIA Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Τον Ελληνοαμερικανό Τζόρτζ Τένετ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη Γερουσία, για τη θέση του αρχηγού της CIA, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον.

    Ο κ.Κλίντον επαίνεσε το έργο του κ.Τένετ στο Λευκό Οίκο, όπου υπηρέτησε ως βοηθός του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ως υπαρχηγός της CIA, από τις αρχές του 1995 και ως επαγγελματικό στέλεχος της Γερουσίας.

    Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι ο διορισμός του 44χρονου Ελληνοαμερικανού θα επικυρωθεί εύκολα από τη Γερουσία, επειδή είναι σεβαστός και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής των Επαγγελματικών Στελεχών της Ειδικής Επιτροπής Μυστικών Πληροφοριών.

    Ο κ.Τένετ υποσχέθηκε ότι θα παρέχει στον Αμερικανό Πρόεδρο πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση για θέματα ασφαλείας και συλλογής πληροφοριών και μνημόνευσε το γεγονός ότι ο πατέρας του μετανάστευσε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ πριν από 50 χρόνια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 20 March 1997 - 13:39:23