Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 21:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Η] Π.Γ.Δ.Μ.

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [03] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [04] ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΜΕ ΤΟ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ
  • [07] ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [10] ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΗ Η ΝΕΑ Κ.Ε ΤΗΣ Ν.Δ.-ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΑ
  • [13] Ο "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ
  • [15] ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΞΥΦΑΙΝΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ"
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ, ΣΤ. ΣΤΑΛΕΦ
  • [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [19] Η "ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] EΞΑΚΟΣΙΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1988-1995
  • [21] EKΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [22] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [Η] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [23] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ VMRO-DPMNE

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

    "Πνιγμένη" στη γαλανόλευκη η Νέα Υόρκη είναι έτοιμη για την μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία είναι και το αποκορύφωμα μιας σειράς εορταστικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο τις μέρες αυτές στις ΗΠΑ. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την περασμένη Κυριακή με την μεγάλη παρέλαση στο ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδα και έπαρση της ελληνικής σημαίας στα δημαρχεία πόλεων της περιοχής της Τάμπας στη Φλώριδα.

    Με το σύνθημα όλοι ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο, σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παρέλαση όλων των σωματείων της Νέας Υόρκης και της περιοχής, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι.

    Αισθητή είναι φέτος από την παρέλαση η απουσία της προεδρικής φρουράς, η οποία με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου δεν ήρθε στις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην ομογένεια, η οποία έδωσε τη δική της ερμηνεία με διάφορα σχόλια, με αποτέλεσμα ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Χαράλαμπος Ροκανάς σε ομιλία του σε πανομογενειακή συγκέντρωση χαρακτήρισε πρωτοφανή πράγματα τις επιθέσεις σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ροκανάς είπε: "Αν έγιναν ορισμένα λάθη ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε ένα λάθος, σέβομαι το δικαίωμα της Ομοσπονδίας να εκφράσει την πικρία. Σέβομαι το δικαίωμα της Ομογένειας να εκφράσει την αντίθεσή της. Κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι κι εμείς, η Ομογένεια, κάναμε ορισμένα λάθη τα οποία οδήγησαν σε άλλα λάθη, τί πρέπει να κάνουμε; Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να σταθούμε ενωμένοι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διασπάσει. Φανταστείτε τι θα πουν οι εχθροί μας. Τί θα πουν οι Τούρκοι αν μας δουν να μαλώνουμε". Και καταλήγει ο κ. Ροκανάς "εμπρός την Κυριακή όλοι ενωμένοι στην παρέλαση. Όλοι να δείξουμε το μεγαλείο του ελληνισμού. Ενωμένοι με ομοψυχία να βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε εδώ".

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Ρωμαίος και αντιπροσωπείες των κομμάτων της ελληνικής Βουλής. Παρούσα επίσης στην παρέλαση θα είναι η διακομματική επιτροπή αποδήμου ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Γρηγόρη Νιώτη, Ευγένιο Χαϊτίδη, Σταύρο Παναγιώτου, Πέτρο Μαμαλάκη και Γιώργο Κίρκο. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται επίσης και ο ολυμπιονίκης Γιάννης Μελισσανίδης, όπου θα παρευρεθεί σαν τελετάρχης.

    Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην παρέλαση οι φιλαρμονικές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς.

    Στο ίδιο ενωτικό πνεύμα ήταν και η ομιλία του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Παντελή Ηλιάδη, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρακολουθήσει σήμερα την παρέλαση ενώ έχει ακούσει τόσα πολλά για την μεγαλειώδη παρουσία των αποδήμων Ελλήνων στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν κάθε χρόνο στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 26 Μαρτίου, με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο θα γίνουν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, την Ουάσιγκτον, τη Βοστώνη κ.α.

    [02] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

    Με την έκδοση της υπ' αριθμ. 56 διακήρυξης η αμερικανική Γερουσία που εξέδωσε ομόφωνα τίμησε την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας. Μιλώντας ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης είπε μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία καταβάλλοντας επίπονες προσπάθειες για την δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους, το οποίο συνεχίζει πιστά τις δημοκρατικές παραδόσεις που διακατέχουν την ελληνική ιστορία. Έτσι αυτή τη στιγμή οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι γιατί έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη δημοκρατία που είναι παράγοντας σταθερότητας και θετικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου". Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σαρμπάνης σημείωσε ότι "από την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα τους οι Έλληνες είχαν την υλική αλλά και ηθική συμπαράσταση του νεοσύστατου αμερικανικού κράτους, που είχε και κείνο πρόσφατα αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα τα δύο κράτη παραμένουν πιστοί σύμμαχοι, εφ' όσον μοιράζονται μια έντονη δημοκρατική συνείδηση και την εμπειρία των μεγάλων θυσιών που απαιτεί η δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας".

    Καταλήγοντας ο κ. Σαρμπάνης τόνισε ότι "η Ελλάδα πέρα από την ιστορική της προσφορά έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική εξέλιξη των χωρών της ευρύτερης περιοχής της".

    Παρόμοια εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε και στην αμερικανική Βουλή, όπου ο ομογενής ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Φλώριδας Μάικ Μπιλιράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η 25η Μαρτίου και η 4η Ιουλίου (Αμερικανική Ανεξαρτησία) πρέπει να συνεχίσουν να μας υπενθυμίζουν να τιμούμε την ελευθερία χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος. Ενώ για μία ακόμη φορά έσπευσε να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου και τις απειλές της Τουρκίας κατά της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας στο Αιγαίο".

    [03] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 17:47 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, που διοργανώνει σήμερα ο δήμος Νέας Υόρκης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία από τις 15 Μαρτίου πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης, μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται η επίσκεψή της στις ΗΠΑ, θα επισκεφθεί συνολικά εννέα πόλεις της Βορείου Αμερικής, που αποτελούν κέντρα του Απόδημου Ελληνισμού. Η αντιπροσωπεία, την οποία συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, κ. Τομαράς, έχει ήδη επισκεφθεί το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Σαν Φραντζίσκο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

    Οι σκοποί της επίσκεψης, όπως διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ και Ελληνες ανταποκριτές, που έδωσαν χθες μέλη της αντιπροσωπείας, είναι η άμεση επικοινωνία με το ισχυρότερο τμήμα της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ, η στήριξη και ενδυνάμωση των θεσμών της οικουμενικής συνεργασίας και η βελτίωση του συντονισμού των ενεργειών για εθνικά θέματα και άλλα προβλήματα του Ελληνισμού της διασποράς.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Νιώτης, η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εξαίρεση στην οποία αποτελούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ομογενείς. Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό τόνισε ακόμη ότι σύντομα θα επιλυθούν ζητήματα στρατολογίας που εκκρεμούν, ενώ, όπως τόνισε δεν θα αργήσει και η δορυφορική σύνδεση της ΕΡΤ, με τρόπο που θα στηρίζει και δεν θα ανταγωνίζεται τα ομογενειακά ΜΜΕ.

    Σχετικά με την απουσία από τη φετινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της προεδρικής φρουράς, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας επισήμαναν ότι- χωρίς αυτό να υποτιμά την ομογένεια- θεωρούν "επιεικώς ατυχέστατες" ορισμένες αντιδράσεις εκπροσώπων ομογενειακών φορέων και εντύπων, οι οποίες στρέφονταν κατά του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής.

    Τέλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίστηκαν η μεγάλη συμβολή και οι δυνατότητες του Ελληνισμού των ΗΠΑ, λόγω των υψηλών θέσεων που κατέχει, οικονομικά, πολιτικά επιστημονικά και πολιτιστικά, ενώ σημειώθηκε ότι απαιτείται αναβάθμιση του συντονισμού και της κινητοποίησης του Ελληνισμού σε μια περίοδο "έξαρσης κινδύνων που απειλούν την Ελλάδα".

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [04] ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Εννιά μήνες συμπληρώθηκαν σήμερα από το θάνατο του ιδρυτή του Πα.ΣΟ.Κ. και πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Δεκάδες συγγενείς και φίλοι παρέστησαν το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Το απόγευμα επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στο Νεκροταφείο με πρωτοβουλία της συζύγου του εκκλιπόντος, Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Εκατοντάδες φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου προσήλθαν στο Νεκροταφείο και κατέθεσαν σιωπηλά στεφάνια και λουλούδια.

    [05] ΜΕ ΤΟ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:00 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Φατος Νανο, που από την Παρασκευή φιλοξενείται στο Κυβερνείο.

    Ο κ. Κρανιδιώτης συζήτησε περίπου μία ώρα με τον κ. Νάνο και κατά την έξοδο του από το Κυβερνείο δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Οπως γνωρίζεται ο κ. Νάνο βρίσκεται εδώ σε ιδιωτική επίσκεψη για να δει την οικογένεια του. Τον συνάντησα σήμερα καθαρά φιλικά και βεβαίως είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Αλβανία και την κρίση που διέρχεται η χώρα του".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσα" τη συνάντηση, ενώ αρνήθηκε να εκφράσει κάποια εκτίμηση για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ

    Καταχωρήθηκε: 20:33 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-της Νατάσας Θωμά)

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, μιλώντας για τη μη πραγματοποίηση του διαρθρωμένου διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση θα εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και για τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ και δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εμμένει στις επιφυλάξεις της σχετικά με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, εφόσον η Αγκυρα δεν απαντήσει στο κείμενο της 15ης Ιουλίου.

    Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ιταλική πρόταση για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία, κατά τη συζήτηση για το Αλβανικό, που θα γίνει αύριο, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    Να σημειωθεί ότι, κατά τη συνεδρίαση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα πάρει μέρος και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Αριάν Σταρόβα.

    [07] ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ , 23 Μαρτίου (Μ.Π.Ε.)

    Με την εκλογή των μελών της νέας κεντρικής επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι σύνεδροι θα δώσουν άνετη πλειοψηφία στο νέο πρόεδρο Κων.Καραμανλή, εκλέγοντας στελέχη που πρόσκεινται σ΄αυτόν.Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος δεν έχει βαρύνουσα άποψη και, κατα κανόνα, εγκρίνει τις αποφάσεις του προέδρου.

    Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Κων.Καραμανλής δεν αναμείχθηκε καθόλου σ΄αυτές τις διεργασίες για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής και απο το στενό του περιβάλλον δεν 'δόθηκε γραμμή' για την υπερψήφιση κάποιων υποψηφίων.

    Απο την άλλη πλευρά, η ομάδα των στελεχών που πρόσκεινται στον Κων. Μητσοτάκη και στην Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα απο συσκέψεις αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία και να αγωνιστεί να εκλέξει περισσότερα στελέχη στην κεντρική επιτροπή, ώστε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της και την ενότητά της και να δείξει ότι παραμένει "συμπαγής αντιπολιτευτικός πόλος" όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων.

    Ο νέος πρόεδρος του κόμματος σε δήλωσή του στην εφημερίδα 'Νέα Μακεδονία" τονίζει ότι "θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη της παράταξης" τονίζοντας μέ έμφαση ότι "πρώτο μέλημά του είναι η επαναδραστηριόποίηση όλων των επώνυμων και μη στελεχών για ένα νέο ξεκίνημα".

    Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι θα γίνουν, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, κινήσεις για την επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ενώ λέγεται ότι θα υπάρξει και προσπάθεια πρός την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, όχι όμως σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ώς προγραμματική σύγκλιση των δύο κομμάτων.Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα ,είναι να βρεθεί φόρμουλα, ώστε να επιστρέψουν τα στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης στη Νέα Δημοκρατία ,όχι με τη μέθοδο της "σαλαμοποίησης" αλλά ως πολιτικός σχηματισμός.Αυτή η εξέλιξη ίσως να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην πορεία αλλά και στη στάση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κων.Μητσοτάκη, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που αυξάνονται από 100 σε 150, ολοκληρώνεται σήμερα το 4ο Συνέδριο της Ν.Δ.

    Τα πρώτα σύννεφα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, εμφανίστηκαν σήμερα και μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος, κ. Κασίμης εξέφρασε φόβους ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκινάει άσχημα και έκανε λόγο για "παλαιοκομματικούς αρουραίους".

    Βάσει του νέου καταστατικού, στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα μετέχουν εξ οφίτσιο οι πρώην Πρόεδροι και πρωθυπουργοί του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που είχε συμφωνηθεί στις πρόσφατες συναντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών.

    Βουλευτές του κόμματος έλεγαν ότι στο συνέδριο δεν τέθηκαν τα συμφωνηθέντα από τους τέσσερις και ως εκ τούτου δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό. Ετσι, από την Κεντρική Επιτροπή αποκλείονται οι πρώην Πρόεδροι του κόμματος και πρωθυπουργοί της χώρας, Γ. Ράλλης, Κ. Μητσοτάκης, Τζ. Τζανετάκης και από τους υποψήφιους Β. Πολύδωρα και Μ. Εβερτ δεν θα μετέχει ο πρώτος, γιατί έπρεπε να πάρει πάνω από το 20% των εκλεκτόρων. Ο κ. Εβρτ θα μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή, γιατί ξεπέρασε το όριο αυτό.

    Ο Κώστας Καραμανλής πιστεύεται ότι θα καλεί τους πρώην Προέδρους και πρωθυπουργούς να μετέχουν σε συνεδριάσεις της Κ.Ε., όταν πρόκειται να συζητηθούν σοβαρά θέματα.

    [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ανεπίσημες καταγγελίες για διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή διατυπώνονται στο παρασκήνιο του 4ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ήταν μελος της εφορευτικής επιτροπής και υποψήφιος για την Κ.Ε., παραιτήθηκε από τη θέση του για λόγους ευθιξίας. Ομως πολλά άλλα μέλη της ίδιας επιτροπής δεν παραιτήθηκαν.

    Εξάλλου, σύγχυση προκάλεσε και το γεγονός ότι υπήρχαν δύο τρόποι ψηφοφορίας, ένας με ηλεκτρονικό σύστημα και ο άλλος με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με κάλπες. Ετσι, όπως καταγγέλλεται, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ψήφισαν τουλάχιστον δύο φορές. Από πηγές του συνεδρίου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές ενστάσεις.

    Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον ιδρυτή της Ν.Δ. και θείο του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην Πολιτεία.

    [10] ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΗ Η ΝΕΑ Κ.Ε ΤΗΣ Ν.Δ.-ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Καταχωρήθηκε: 21:25 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να προηγείται σε αριθμό ψήφων στην εκλογή των νέων 150 μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Δήμας και ακολουθούν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Αγγελος Μπρατάκος και ο Αχιλλέας Καραμανλής.

    Πολύ καλά λέγεται ότι τα πάει και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του μέχρι τώρα αντιπροέδρου Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις.

    Στο μεταξύ, με νεότερη ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου φαίνεται να κλείνει το θέμα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τον αποκλεισμό των πρώην Προέδρων του κόμματος και πρώην πρωθυπουργών από την Κεντρική Επιτροπή. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή των προαναφερθέντων είναι αυτονόητη.

    Πηγές του συνεδρίου έλεγαν ότι η διορθωτική αυτή ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από προσωπική παρέμβαση του νέου Προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις από μέρους βουλευτών που πρόσκεινται στον επίτιμο Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, συνεχάρη τον Κώστα Καραμανλή για την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα απαιτεί να υπάρχει και σταθερή αξιωματική αντιπολίτευση.

    [Δ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας, για συνεργασία στον αγροτικό τομέα υπέγραψε κατά την επίσκεψη του στην Αρμενία ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης.

    Στελέχη των υπουργείων Γεωργίας των δύο χωρών συζήτησαν τον προγραμματισμό των δράσεων που θα αναληφθούν τη διετία 1997-98 και αποφάσισαν: Τη διοργάνωση σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε 20 στελέχη του υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας για θέματα μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας γεωργικών προιόντων. Ικανοποίηση της του αιτήματος της Αεμενίας για χορήγηση βοήθειας σε λιπάσματα. Ενθάρρυνση δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων, στο γεωργικό τομέα και συνεργασία στον τομέα της έρευνας με ανταλλαγή επιστημόνων.

    Ο κ. Γερανίδης συναντήθηκε με το υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας κ. Μοβσισιάν, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μανασαριάν, τον πατριάρχη των Αρμενίων και εκπροσώπους της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων.

    [13] Ο "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στην περαιτέρω δραστηριοποίηση των ελληνικών τεχνικών εταιριών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη επιχειρεί να συμβάλλει η HELEXPO-ΔΕΘ, με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα " Τεχνικά Εργα-Προοπτική συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 62ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Η συνάντηση αποτελεί συνεδριακή προέκταση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πέρυσι η HELEXPO, να διοργανώσει για πρώτη φορά την ενιαία εκθεσιακή παρουσίαση μεγάλων ελληνικών εταιριών τεχνικών έργων, στο πλαίσιο της 61ης ΔΕΘ. Στη διοργάνωσή της συμμετέχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ενδιαφερόμενοι φορείς και εταιρίες του κλάδου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα το συνεδρίου που οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή τέταρτη σύσκεψη της οργανωτικής του επιτροπής, την έναρξη των εργασιών θα κληθεί να κηρύξει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης. Θα κληθούν να συμμετάσχουν υπουργοί δημοσίων έργων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της FYROM. Επίσης, διευθυντές υπουργείων, εκπρόσωποι της 7ης γενικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι τεχνικών εταιριών.

    Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν στην ανάπτυξη του τεχνικού έργου στην Ελλάδα, στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του τεχνικού έργου και τα χρηματοδοτικά σχήματα, στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών τεχνικών εταιριών με εταιρίες της Βαλκανικής και των Παρευξείνιων χωρών και στα δομικά μηχανήματα.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [14] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία και οι προοπτικές άρσης του αδιεξόδου ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο ηγέτης του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο.

    Ο κ. Νάνο, που πραγματοποιεί στην πόλη μας ιδιωτική επίσκεψη λίγων ημερών μαζί με τη γυναίκα του, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της προσωρινής κυβέρνησης του σοσιαλιστή, Μπασκίμ Φίνο, στα Τίρανα.

    Ο κ. Νάνο, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε, με διάταγμα του Προέδρου Μπερίσα, συναντήθηκε χθες με τους υπουργούς Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, και Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο.

    [15] ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, αρνείται να παραιτηθεί, ενώ οι εξεγερμένοι ένοπλοι του νότου επιμένουν στην αποχώρησή του από το πολιτικό προσκήνιο.

    Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 130 τραυματίσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αλβανία, καθώς οι συμμορίες των ενόπλων κουκουλοφόρων συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον ιδιωτικών περιουσιών.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπασκίμ Φίνο, που συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των εξεγερμένων, επανέλαβε τη θέση του ότι μια ανατροπή του Μπερίσα θα δημιουργούσε επικίνδυνο κενό.

    Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν οι πρώτοι τριγμοί στον κυβερνητικό σχηματισμό. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα ότι υπονομεύει το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης και απείλησε μάλιστα με αποχώρηση.

    Κρίσιμη γαι το μέλλον της Αλβανίας θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Αλβανού ομολόγου τους, Αριάν Στάροβα.

    Στην αυριανή Σύνοδο αναμένεται να αποφασισθεί ο τρόπος αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η δυνατότητα μιας δίκαιης διανομής της. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα αποφασίσουν, αν θα σταλεί για το έργο αυτό, αστυνομική ή στρατιωτική δύναμη. Η Ιταλία έχει ήδη προετοιμασθεί για την αποστολή 1.500 στρατιωτών και έχει ζητήσει τη συμβολή της Ελλάδας με στρατιωτικό απόσπασμα, για την επιτυχία της διανομής της βοήθειας.

    [16] ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΞΥΦΑΙΝΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

    Καταχωρήθηκε: 13:27 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ , 23 Μαρτίου (Μ.Π.Ε.)

    Σχέδιο με το οποίο θα επέρριπταν ευθύνες στην Ελλάδα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, εξύφαιναν οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας που ελέγχονται απο το Σαλί Μπερίσα, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας "το Βήμα".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας Καζιντέντε προσπάθησε να παρασύρει την κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο,σε μια ανθελληνική πολιτική.Παρουσίασε ειδική έκθεση σε συνεδρίαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου, στην οποία γινόταν λόγος "κάποιας ελληνοαμερικανικής συνωμοσίας", υποστηρίζοντας ότι σ΄αυτήν ηγετικό ρόλο είχε ο Γκράμος Πάσκο και στόχος της ήταν υποτίθεται, η απόσχιση ή αυτονόμηση της νότιας Αλβανίας.Για να στηρίξει αυτή την άποψη ισχυρίστηκε ότι γι΄αυτόν το λόγο οργανώθηκαν τα επεισόδια στην Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα.Τους ισχυρισμούς αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ανέφερε στα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιο ο Σαλί Μπερίσα.

    Το δημοσιέυμα αναφέρει ότι στο σενάριο αυτό συνέβαλε και η αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.

    "Ο Αλβανός πρεσβευτής έφτασε στο σημείο να ζητήσει απο τον κ.Κρανιδιώτη τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ισχυριζόμενος ότι απο τη στιγμή που το αλβανικό κράτος έχει καταρρεύσει στο νότο, οποιδήποτε βοήθεια είναι στην ουσία υποστήριξη πρός τους εξεγερθέντες' αναφέρει η εφημερίδα.

    [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ, ΣΤ. ΣΤΑΛΕΦ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η ικανοποίηση της Ελλάδας από την "ιστορική απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης" να δηλώσει την επιθυμία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκφράζεται με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Θεοδώρου Πάγκαλου, στον Βούλγαρο ομόλογό του, Στογιάν Στάλεφ.

    Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνεται στην επιστολή, θα δώσει στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό μέρος της.

    Ο κ. Πάγκαλος εκφράζει την πεποίθηση του ότι στη Βουλγαρία θα δοθούν ευκαιρίες για συμμετοχή στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και επισημαίνει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην επιθυμία ένταξης της Βουλγαρίας στη Συμμαχία και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Αθηνών - Σόφιας.

    [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ημέρες αφιερωμένες στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, άρχισαν στην παραθαλάσσια πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

    Στις εκδηλώσεις, οργανωτής των οποίων είναι ο Σύλλογος Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας της Βάρνας, περιλαμβάνονται έκθεση βιβλίων του εκδοτικού οίκου "Παιδεία" της Λάρισας, προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "Η σφαγή του κόκορα" και ημέρες της ελληνικής κουζίνας.

    [19] Η "ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ποσό 90. 000 δολαρίων έλαβαν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας από το Ίδρυμα "Ανοιχτή Κοινωνία" του Τζορτς Σόρος.

    Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των υποτροφιών για τον μήνα Μάρτιο στους φτωχούς φοιτητές και αποτελούν μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, που ο Τζορτζ Σόρος χορήγησε στη Βουλγαρία.

    Στη συνοικία "Οβτσα Κούπελ" της Σόφιας άνοιξε και το πρώτο συσσίτιο με χρηματοδότηση της "Ανοιχτής Κοινωνίας". Το ίδρυμα έχει εγκρίνει και 24.000 δολάρια για κρατικό νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

    [20] EΞΑΚΟΣΙΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1988-1995

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η οικονομική κρίση στη Βουλγαρία αναγκάζει μεγάλο μέρος των επιστημόνων της είτε να μετακινηθούν σε άλλους πιο κερδοφόρους τομείς, είτε να εγκαταλείψουν, ως συνήθως για πάντα τη χώρα.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το βουλγαρικό Κέντρο Έρευνας της Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 1988-1995, τον τομέα της επιστήμης στη χώρα "απαρνήθηκαν" πάνω από 6.000 πολίτες της χώρας με υψηλή κατάρτιση και ειδικές γνώσεις. Οι 600 από αυτούς έχουν αναζητήσει καλύτερο μέλλον έξω από την πατρίδα τους και 1500 είναι άνεργοι.

    Τους περισσοτέρους Βούλγαρους επιστήμονες, 153, έχουν δεχτεί οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Γερμανία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία και η Γαλλία. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 67%, μεταναστών επιστημόνων από τη Βουλγαρία αποτελούν οι γιατροί.

    Τον χώρο της επιστήμης έχουν εγκαταλείψει σε ποσοστό 53% οι άνδρες και σε ποσοστό 45% οι ηλικίας 35-49 ετών.

    [21] EKΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ

    Καταχωρήθηκε: 19:08 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η ρώσικη μαφία είναι αναμειγμένη στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντρέι Λουκάνοφ, στις 2 Οκτωβρίου του 1996, μπροστά στο σπίτι του στη Σόφια.

    Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Νικολάι Κοβαλιόφ, ενώπιον δημοσιογράφων στο Ελσίνκι.

    Επικαλούμενη τις δηλώσεις Κοβαλιόφ, η ίδια εφημερίδα γράφει πως οι βουλγαρικές και οι ρώσικες ειδικές αρχές θα συνεργαστούν για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας σημειώνει πως το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας τη Μόσχας ούτε έχει επιβεβαιώσει, αλλά και ούτε έχει διαψεύσει τις δηλώσεις Κοβαλιόφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι βουλγαρικές ειδικές υπηρεσίες είχαν στείλει το ηλεκτρονικό πορτρέτο του πιθανού δολοφόνου και στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και εκδοχές ανακριτών, οι οποίες συνδέουν τη δολοφονία Λουκάνοφ με την τουρκική ενεργειακή μαφία, που φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με τη ρώσικη μαφία.

    [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

    [22] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:43 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 23 Μαρτίου 1997 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    Τη μεγάλη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου η Σύνοδος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται αύριο στην Πορτογαλία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης.

    "Η Σύνοδος θα χαράξει δεσμευτική πολιτική για τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των υπουργών που θα συμμετάσχουν", τόνισε ο κ. Μάτσης, κατά την αναχώρησή του για την Πορτογαλία.

    Η ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Κύπρο η Σύνοδος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το πρώτο ζήτημα που θα συζητηθεί, με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι το θέμα "Κύπρος-Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία". Ο κ. Μάτσης, μετά το πέρας της ομιλίας του στη Σύνοδο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα υποβάλουν οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών ή οι πρωθυπουργοί που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εν λόγω Σύνοδος αποτελεί τη σημαντικότερη συνάντηση που γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, σε συνδυασμό με το Κυπριακό.

    [Η] Π.Γ.Δ.Μ.

    [23] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ VMRO-DPMNE

    Καταχωρήθηκε: 13:22 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ 23 Μαρτίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου το κόμμα VMRO-DPMNE αναβάλει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία είχε ορίσει για τις 27 Μαρτίου και στην οποία υπολόγιζε ότι θα συγκεντρωθούν 50 με 100 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος Λιουπτσο Γκιοργκίεφσκι δίδεται παράταση 30 ημερών στην κυβέρνηση για να διαλευκάνει την υπόθεση της ΤΑΤ και σε συνέχεια να προχωρήσουν σε διάλογο, όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για την ψήφιση των εκλογικών νόμων και τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Τα κόμματα Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό, τα οποία έχουν ενωθεί, επίσης σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί, να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία και θα προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές . Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος Στόγιαν Αντοφ τονίζει ότι "δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να της δώσουμε περισσότερο χρόνο διότι και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα ανοίξει αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και δεν έκανε τίποτα. Τη φορά αυτή παραδέχεται ότι υπάρχει οργανωμένο έγκλημα και είναι αναμειγμένα και μέλη της κυβέρνησης και όλα αυτά" κατά τη γνώμη του Άντοφ "δεν θα οδηγήσουν στην διαλεύκανση των σκανδάλων και στην τιμωρία των ενόχων".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 23 March 1997 - 21:32:39 UTC