Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] "ΧΑΛΑΖΙ" ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ- Η ΤΡΙΤΗ,ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΝ, ΕΠΙΘΕΣΗ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΑΞΗ ΑΛΟΓΙΣΤΗ, ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

  • [03] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [05] Γ.ΔΡΥΣ: ΟΣΟΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

  • [06] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΤΟ 2001

  • [07] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

  • [08] ''ΑΤΥΧΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ'' ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [09] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΤΗΕRMIE"

  • [10] ΚΗΠΟΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

  • [11] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  • [12] ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [13] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ-ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ 12η ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΩΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

  • [14] ΜΙΚΤΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 85%

  • [15] Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΟΠΡΑΝΟ VICTORIA DE LOS ANGELES ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΟΣ

  • [17] ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [18] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [19] O XANΣ ΒΑΝ ΜΙΡΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΙΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [20] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΤΑΤ"

  • [21] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ -ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ- ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ CEQLAMIA

  • [22] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [23] ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [24] ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [25] Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] "ΧΑΛΑΖΙ" ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ- Η ΤΡΙΤΗ,ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΝ, ΕΠΙΘΕΣΗ

    Δύο ένοπλοι Αλβανοί "γάζωσαν" αργά χθές τη νύκτα την κατοικία του προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικ.Κανέλλου,χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.Οι δύο δραστες χτύπησαν την προξενική κατοικία απο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντί,στο οποίο πρίν αρχίσει η εξέγερση των κατοίκων του νότου κατα του καθεστώτος Μπερίσα,στεγαζόταν φοιτητική εστία.

    Σύμφωνα με όσα είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάλληλοι του ελληνικού προξενείου, η επίθεση εκδηλώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ και ρίφθηκαν συνολικά δέκα πυροβολισμοί.Στους Αλβανούς απάντησαν με πυρά περίοικοι του ελληνικού προξενείου και μετά απο σύντομη ανταλλαγή πυροβολισμών, οι δύο ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή.Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στην προξενική κατοικία τόσο ο πρόξενος Νικ.Κανέλλος όσο και υπάλληλοι του προξενείου.

    Είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται ένοπλη επίθεση κατα του προξενείου και της προξενικής κατοικίας,απο άτομα που προφανώς θέλουν αφ΄ενός να δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία του και αφ΄ετέρου να ενισχύσουν ενδεχομένως τα ανθελληνικά σενάρια που απεργάζονται στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία έλέγχονται απο τον Μπερίσα.

    Το επεισόδιο είναι το κύριο θέμα της συζήτησης του συγκεντρωμένου,απο νωρίς το πρωί,πλήθους έξω απο το προξενείο, που προσπαθεί να εξασφαλίσει βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα.

    Οπως δήλωσαν κύκλοι της ελληνικής μειονότητας του Αργυροκάστρου,καθημερινά και υπο ομαλές συνθήκες εργασίας το προξενείο χορηγεί βίζες σε 500 περίπου άτομα ,που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.Ομως, η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη όπως και σ' όλες τις περιοχές του νότου,πολλές φορές δεν επιτρέπει τη λειτουργία των προξενικών αρχών.

    Οσον αφορά στους δράστες της χθεσινής επίθεσης πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι μέλη της μαφίας,που τρομοκρατεί τους κατοίκους ,αλλά και τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και δεν θέλει την εύρρυθμη λειτουργία του προξενείου για να μπορεί να πουλήσει πλαστά διαβατήρια.Οσο για τις βίζες, το προξενείο έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ειδικά αυτοκόλλητα σήματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο ,αν όχι αδύνατο να πλαστογραφηθούν.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΑΞΗ ΑΛΟΓΙΣΤΗ, ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Πράξη αλόγιστη, ανήθικη και εγκληματική με την οποία επιχειρείται πλήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη λειτουργία του προξενείου χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη χθεσινή επίθεση εναντίον της οικείας του Έλληνα Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο.

    [03] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η προετοιμασία του ελληνικού τάγματος το οποίο θα συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία για την ομαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την στήριξη του έργου ανοικοδόμησης της χώρας.

    Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής δήλωσε σήμερα ότι η δύναμη πρέπει να αποτελείται από μόνιμους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και περιορισμένο αριθμο στρατευσίμων. Πρόσθεσε δε ότι για την αποστολή αυτή είναι απαραίτητη και η σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο ενώ ήδη στα Τίρανα βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Φίλωνας.

    Ερευνα για τα αίτια της βύθισης του Αλβανικού πλοίου στην Αδριατική διέταξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι ο οποίος σήμερα συναντάται στη Ρώμη για το θέμα με τον Αλβανό υπουργό Αμυνας.

    Η Αλβανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η ναυτική τραγωδία αν και δεν οφείλεται στην ιταλική πολιτική για τους λαθρομετανάστες, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τέσσερα πτώματα έχουν ανασυρθεί όμως εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 83.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η ηγεσία του Στρατού θα αποφασίσει τον τρόπο συγκρότησης της ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας που θα μεταβεί στην Αλβανία, με βάση τα δεδομένα που θα αποφασιστούν στις συζητήσεις στη Ρώμη και σύμφωνα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ερωτηθείς για τη σύνθεση της ελληνικής δύναμης επισήμανε ότι ενώ η πλειοψηφία μιλούσε για την αναγκαιότητα της ελληνικής παρουσίας στη γειτονική Αλβανία όταν ήρθε η ώρα να γίνει αυτό πράξη άρχισαν να ζητούνται εξαιρέσεις.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο παράγοντας που θα πρέπει να επηρεάζει την ελληνική αποστολή στην Αλβανία θα πρέπει να είναι η παρουσία της μειονότητας στη γειτονική χώρα.

    Η πολυεθνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία θα τελεί υπό tgm αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα από την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος διευκρίνισε ότι η δύναμη αυτή θα είναι περιορισμένη σε αριθμό, θα έχει συγκεκριμένους όρους εντολής και θα αφορά κυρίως την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Αλβανικό λαό.

    [05] Γ.ΔΡΥΣ: ΟΣΟΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Οσοι διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν και αυτοί μια θέση στη φυλακή, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τους επιθεωρητές και προϊστάμενους των εφοριών της περιφέρειας.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη -ή μη- σχεδίου νόμου, που προβλέπει ποινές για τους φοροφυγάδες, ο υφυπουργός τόνισε: "Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου. Υπάρχει το πόρισμα μιας πολυμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό και εργάζεται επί περίπου οκτώ μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών. Η επιτροπή περάτωσε το έργο της στις 31 Μαρτίου".

    Ο κ.Δρυς εξάλλου, επιφυλάχθηκε να δώσει πληροφορίες για το φλέγον ζήτημα της πορείας των φορολογικών εσόδων, αφού επιστρέψει στην Αθήνα: "Σήμερα το πρωί προσπάθησα να πάρω στοιχεία από το Υπουργείο, όμως τα στοιχεία αυτά προς το παρόν συγκεντρώνονται. Πάντως, πιστεύω ότι η πορεία των εσόδων πηγαίνει καλά".

    Αναφορικά τέλος, με τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, διαμαρτυρόμενοι για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ.Δρυς δηλωσε: "Η εισοδηματική πολιτική έχει προσδιοριστεί επακριβώς απο τον προϋπολογισμό, τον οποίον και θα τηρήσουμε σαφέστατα".

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση του υφυπουργού με τους επικεφαλής των ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, αυτοί θα τον ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των εξορμήσεων των εφοριακών υπαλλήλων, ενώ ο κ.Δρυς αναμένεται να τους τονίσει ότι οι προϊστάμενοι των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών θα κριθούν ανάλογα με τις εισπράξεις και την επίτευξη των στόχων που έχουν ανά εφορία.

    [06] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΤΟ 2001

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια στενή συνεργασία με τη Βόννη δείχνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ''Stuttgarter Zeitung'', δημοσιεύοντας συνέντευξη του κ.Σημίτη, στην οποία ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας επιδιώκεται προς το παρόν σε οικονομική βάση, στενή στρατιωτική συνεργασία, ενώ ''διεξάγονται διαπραγματεύσεις για αγορά όπλων και κατασκευή οπλικών συστημάτων''.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με στοιχεία ανεπίσημων κύκλων πρόκειται για την παραγωγή γερμανικών όπλων στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόννη.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας μας να ενταχθεί στην ΟΝΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ''η Αθήνα θα καταβάλει j\he προσπάθεια, ώστε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση''. Οπως σημείωσε ο κ.Σημίτης, η ασταθής οικονομική κατάσταση της χώρας είχε ως αποτέλεσμα αυτή να περιέλθει σε αδύναμη θέση, ενώ τόνισε ότι σήμερα ''αυτή η κατάσταση αλλάζει με μία σκληρή οικονομική πολιτική, η οποία έχει να κάνει με αλλαγή στάσης και όχι με αλλαγή νοοτροπίας''.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ''αρκετά ρεαλιστή'', τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η χώρα του θα είναι πολύ αργότερα έτοιμη για ένταξη στην Νομισματική Ενωση και αναφέρει δηλώσεις του κ.Σημίτη, σύμφωνα με τις οποίες ''στόχος μας είναι η ένταξη μας στην Νομισματική Ενωση να πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση, δηλαδή το 2001''.

    ''Η Ελλάδα ωφείλει μέχρι τότε να φθάσει στο ίδιο οικονομικό επίπεδο που βρίσκονται οι άλλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και αν αυτό θα δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική'', είπε χαρακτηριστικά. ''Η Αθήνα'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ''επιθυμεί τελικά να τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη''.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αλβανία ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι ''η Ελλάδα δε θεωρεί ότι είναι μέρος του αλβανικού προβλήματος, αντίθετα επιθυμεί να συμβάλει ως μεσολαβητής στην πολιτική λύση, χωρίς να καθορίζει την πολιτική κατεύθυνση στην Αλβανία.

    Σχετικά δε με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαμάχη για το Αιγαιακό και το Κυπριακό εμποδίζουν την ''επικοινωνία της Αθήνας με τον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο'', ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί μια ειρηνική λύση και συνεργασία, ακόμη και αν αυτό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται περίεργο.

    Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, καθώς επίσης και στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών όλων των βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα ασφαλείας στα Βαλκάνια κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ. Τα βαλκανικά κράτη θα πρέπει στο μέλλον στο πλαίσιο στενώτερης συνεργασίας και με τη δική τους ευθύνη να είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους'', αναφέρει η εφημερίδα.

    [07] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Οι μισοί περίπου από τους Ελληνες που έχουν ελαφρά ή μετρια αρτηριακή υπέρταση είναι καρδιοπαθείς χωρίς να το ξέρουν. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε μελέτη ερευνητών του ΑΠΘ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας-πνευμονολογίας Νέστορα Αγκομαχαλελή.

    Σύμφωνα με τη μελέτη το 39-48% των ατόμων με ελαφρά ή μέτρια υπέρταση που διαγνώστηκε για πρώτη φορά παρουσιάζει διαστολική δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία τους ήταν σχετικά νέα και δεν είχαν άλλη καρδιακή νόσο ή υπερτροφία. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν ηχοκαρδιογραφικά τόσο με τη μέθοδο του αυτόματου διαχωρισμού ιστού και αίματος όσο και le τη μελέτη διαμιτροειδικών ροών με τη μέθοδο Doppler.

    [08] ''ΑΤΥΧΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ'' ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    ''Ατυχές περιστατικό'' χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την έκδοση επίσημου χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο φαίνονται ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία.

    Όπως επισήμανε, αφορά στην παρουσίαση των κρατών για τα ενεργειακά κέντρα της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος ''SAVE''.

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πίστη του, ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις και προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τα κοινοτικά όργανα αφενός ή στις σχέσεις της Ελλάδας με την πολιτική την οποία ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. ''Πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτοί οι οποίοι από αμέλεια έστω έχουν κάνει αυτό το λάθος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [09] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΤΗΕRMIE"

    Η ενημέρωση των αρχών του νομού Εβρου για την καλύτερη διαχείριση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει το θέμα της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απριλίου στο δημοτικό θέατρο της πόλης, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "THERMIE".

    Σκοπός της διημερίδας -που διοργανώνουν ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας XVII, με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου- είναι η παρουσίαση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας και εμπειρίας που σχετίζεται με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών από και προς θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς.

    Εκτός απο την εναρκτήρια συνεδρίαση, η διημερίδα περιλαμβάνει πέντε ακόμη ενότητες, που θα επικεντρωθούν στις διαδικασίες ασφαλούς φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, στη διαχείρηση ολοκληρωμένων έργων για τη διακίνησή τους και στους σύγχρονους τοπικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς που έχουν προβλεφτεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διαδικασίες ελέγχου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που θα αναπτυχθεί όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται με αφορμή τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    [10] ΚΗΠΟΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

    Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση του πρασίνου και την αισθητική ανάπλαση των χώρων που μπορούν να βελτιωθούν άρχισε να υλοποιεί ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα "Κήποι στις ταράτσες-Πράσινα μπαλκόνια" που avoq\ τη διαμόρφωση κήπων οροφής. Στο πλαίσιο αυτό θα επιλεγούν δέκα ταράτσες που πρέπει να έχουν εμβαδό μεγαλύτερο των 150 τετραγωνικών μέτρων, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας στην ταράτσα οι περισσότεροι ένοικοι, και να συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων. Το κυρίως κόστος- μελέτη, φυτά- καλύπτεται από το δήμο Ελευθερίου Κορδελιού.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται ύστερα από έρευνα του δήμου που έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων συμφωνεί με την ιδέα να υπάρχουν ολάνθιστα μπαλκόνια και πραγματικοί κήποι σε επιλεγμένες ταράτσες κτιρίων. Το αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι μία πόλη ομορφότερη, με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ευχάριστο και υγιεινό κλίμα. Το πρόγραμμα σε συνδυασμό με τα άλλα που αφορούν αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις , πάρκα και δενDροστοιχίες, φιλοδοξεί να κάνει το Ελευθέριο_Κορδελιό παραγματικά "αγνώριστο".

    [11] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Πολιτιστικό χάρτη των λαϊκών δρωμένων της Ελλάδας πρόκειται να εκδόσει μέσα στο 1997 το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων της Κομοτηνής με τη συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων των δήμων και των κοινοτήτων όλης της χώρας. Ο χάρτης αυτός , όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων και γενική γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Χρύσα Μανωλιά, στην ουσία θα είναι ένας κατάλογος όπου θα είναι καταγραμμένα όλα τα λαϊκά δρώμενα της χώρας. "Δεν πρόκειται για έρευνα αλλά απλώς για μία καταγραφή" διευκρινίζει η κ Μανωλιά τονίζοντας ότι ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους δήμους, κοινότητες και φορείς που μετέχουν σε λαϊκά δρώμενα ενώ πριν από περίπου 20 ημέρες υποβλήθηκε πρόταση στην κοινοτική πρωτοβουλία "Απασχόληση" του υπουργείου Εργασίας και Κονωνικών Ασφαλίσεων της Διεύθυνσης Κοινοτικών Πρωτοβουλιών στον άξονα NOW. Ο κατάλογος αυτός μετά την έκδοσή του θα διανεμηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ενώ, όπως λέει η κ Μανωλιά, "θα ήταν ευχής έργο να κυκλοφορήσει και στο εμπόριο".

    [12] ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Συμφωνία για τη χορήγηση ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην αρμενική τράπεζα Αρντσινμπάνκ, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας του 1995, υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Η συμφωνία που εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Μάιο, στοχεύει στη διευκόλυνση ελληνικών εξαγωγών στην Αρμενία. Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, το αντίτιμο συγκεκριμένων ελληνικών εξαγωγών στη χώρα καταβάλλεται από την Εθνική στους ενδιαφερόμενους Ελληνες επιχειρηματίες. Χρεώνεται όμως στους Αρμένιους εισαγωγείς, μέσω πίστωσής τους στην Αρντσινμπάνκ, η οποία υποχρεούται να επιστρέψει το ποσό στην Ελλάδα εντόκως.

    [13] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ENYTEQIJO ΕΜΠΟΡΙΟ-ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ 12η ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΩΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

    Στη 12η θέση του πίνακα των χωρών που συμμετέχουν στο εξωτερικό εμπόριο της Πολωνίας κατατάσσεται η Ελλάδα, με συμμετοχή στις πολωνικές εξαγωγές και εισαγωγές με 0,4% και 0,5% αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα καταλαμβάνει η Γερμανία που απορροφά το 38,3% των εξαγωγών της Πολωνίας και εξαγάγει το 26,6 % των Πολωνικών εισαγωγών (1995). Βασικοί εμπορικοί συνεργάτες της χώρας είναι επίσης κατά σειρά η Ολλανδία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Φιλανδία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

    Σε γενικές γραμμές, οι βιομηχανικές χώρες κυριαρχούν στις πολωνικές εισαγωγές και εξαγωγές, με μερίδιο συμμετοχής στο εξωτερικό της εμπόριο που ανέρχεται στο 75%. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέχει το 69% του μεριδίου των εξαγωγών της χώρας και το 64% των εισαγωγών της.

    Το μερίδιο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που παραμένει ο βασικός συνεργάτης της Πολωνίας στην περιοχή, ανέρχεται στο 14% του συνολικού τζίρου του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

    [14] ΜΙΚΤΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 85%

    Το θέμα των μικτών γάμων απασχολεί την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά και άλλες εθνικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών για πολλά χρόνια, καθώς από το μέγεθος του προβλήματος κρίνεται και ο βαθμός αφομίωσής τους.Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της εφημερίδας "Πρωϊνή" της Νέας Υόρκης,το ποσοστό των μικτών γάμων στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας, κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 75 και 85%, επί του συνόλου των γάμων που πραγματοποιούνται στην ελληνοορθόδοξη Εκκλησία.

    Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί κοινωνιολόγοι οι οποίοι ασχολήθηκαν με το καυτό πρόβλημα, αναζήτησαν τα αίτια των μικτών γάμων, μεταξύ άλλων και στην δομή της ελληνοαμερικανικής οικογένειας. Στην κοινωνική και τοπική προέλευση των Ελλήνων μεταναστών και στις σχέσεις τους με την ευρύτερη αμερικανική κοινωνία.

    Για την επιστημονική πτυχή του προβλήματος, ο καθηγητής Ψυχολογίας του Κουίνς Κόλετζ Σπύρος Oρφανός δήλωσε ότι "το φαινόμενο των μικτών γάμων είναι ένα δεδομένο ζήτημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά κι άλλες εθνικές μειονότητες όπως η εβραική αλλά και η ισπανόφωνη κοινότητα, γεγονός που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και σ'αυτές τις εθνικές ομάδες". Oπως είναι κατανοητό από τα στατιστικά αυτά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι μικτοί γάμοι πρέπει ν'αντιμετωπιστούν με ρεαλισμό απ' όλους τους ομογενείς, αφού αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των γάμων που πραγματοποιούνται, στην ελληνική κοινότητα.

    [15] Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΟΠΡΑΝΟ VICTORIA DE LOS ANGELES ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Μια ξεχωριστή "νότα" στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης,είναι η συναυλία της διάσημης σοπράνο Victoria De Los Angeles, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

    Η συναυλία της σοπράνο περιλαμβάνει άριες του ιταλικού μπαρόκ, αποσπάσματα από όπερες για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Φραντς Σούμπερτ, καθώς και τραγούδια της Αργεντινής, της Πορτογαλίας, του Μεξικού και της Καταλονίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις τιμά σήμερα η Κύπρος την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

    Παρουσία του Γλαύκου Κληρίδη θα ψαλεί στη Λευκωσία η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Χθες, ο Κύπριος πρόεδρος τίμησε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ για τη δράση και την προσφορά τους, με την ευκαιρία των εθνικών επετειών της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

    Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον πρώτο απαγχονισθέντα Μιχαλάκη Καραολή και στον αγνοούμενο υποστράτηγο Τάσο Μάρκου που διετέλεσαν μέλη του σωματείου.

    [17] ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

    Βέτο κατά του νόμου που ψήφισε το αλβανικό κοινοβούλιο περί χορήγησης γενικής αμνηστίας, άσκησε ο Σαλί Μπερίσα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να απαλλαγούν άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή οι ηγέτες του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο βρίσκεται στο Αργυρόκαστρο και ενδέχεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εξεγερμένων.

    Ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ανέφερε ότι αύριο σε ειδική σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στη Ρώμη θα καθορίσει το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ειρηνευτικής δύναμης από τους οποίους θα εξαρτηθεί η κατανομή των δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας.

    Ο κ.Αποστολάκης επισήμανε ότι κύριος στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι δίοδοι επικοινωνίας. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό τμήμα της αποστολής θα αποτελείται κυρίως από μόνιμους αξιωματικούς, ενώ εκτίμησε ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής Τούρκων στρατιωτικών.

    [18] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Η βύθιση του αλβανικού σκάφους στην Αδριατική και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την συγκρότηση και την αποστολή της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει σήμερα στη Ρώμη ο Αλβανός υπουργός Αμυνας με τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ιταλίας.

    Η ιταλική κυβέρνηση υποσχέθηκε να δώσει στην αλβανική πλευρά όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έχουν σχέση με το ναυάγιο ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τα αίτια της τραγωδίας. Ο ίδιος ο Πρόντι δήλωσε ότι επιθυμεί την εξιχνίαση των συνθηκών του ναυαγίου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το τραγικό ατύχημα δεν θα επηρεάσει aqmgtij\ τις ιταλοαλβανικές σχέσεις και την αποστολή της πολυεθνικής. "Μολονότι ορισμενοι αμφιβάλλουν εάν και κατά πόσο είμαστε ικανοι να οργανώσουμε μια πολύπλοκη αποστολή στην Αλβανία εκτιμώ οτι το πολύνεκρο ναυάγιο δεν θα έχει επιπτώσεις στην αποφασιστικότητά μας να διευθετήσουμε το πρόβλημα στην Αλβανία. Πολλές χώρες είναι προθυμες να συμμετάσχουν στην πολυεθνική και έχουν ζητήσει ήδη από την Ιταλία να συντονίσει τις προσπάθειες για τον σχηματισμό της δύναμης αυτής", είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο που αναμετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Αναμένεται ότι ο Ιταλός υπουργός, Βενιαμίν Αντρεάτα θα ζητήσει απο τα Τίρανα να προχωρήσουν στη σύσταση μιας επιτροπής ειδικών που θα συμβάλει στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας της περασμένης Παρασκευής. Ο Αλβανός υπουργός θα συναντηθεί επίσης, σύμφωνα με το BBC, με τον αρχηγό του Iταλικού Γενικού Επιτελείου με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την συγκρότηση και την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης.

    Η δύναμη που θα αποσταλεί στην Αλβανία θα αποτελείται τουλάχιστον από πέντε χιλιάδες άνδρες. Η Ιταλία θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, με δύο χιλιάδες στρατιώτες ενώ η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στείλει στην Αλβανία δύναμη 900 έως 1000 ανδρών, η Ελλαδα περί τους 700 και η Ισπανία 500. Στην πολυεθνική προστατευτική δύναμη αναμένεται να συμμετάσχουν η Πορτογαλία, η Τουρκία, Ρουμανία και η Ουγγαρία.

    [19] O XANΣ ΒΑΝ ΜΙΡΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΙΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Tην Αγκυρα θα επισκεφθεί στις 3 Απριλίου ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο Βαν Μίρλο αναμένεται να συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ την πρόταση για τον διορισμό επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η Αγκυρα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του Ολλανδού υπουργού που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη συναντηση των υπουργών Εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμπελντορν της Ολλανδίας.

    Ο Ολλανδός υπουργός, ως προεδρεύων της Ενωσης εχει επισκεφθεί Αθήνα και Αγκυρα τρεις φορές τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ των δυο χωρών.

    Για την επιτυχία των επιδιώξεων του Ολλανδού υπουργού θα απαιτηθεί ομοφωνία όλων των συνισταμένων της τουρκικής κυβερνήσεως και συντονισμός της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που θεωρείται εκ των πραγμάτων αδύνατο καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε για το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενω οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις και για το κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [20] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΤΑΤ"

    Σε 112 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ανέρχεται το παθητικό κεφάλαιο της παρατράπεζας ΤΑΤ, σύμφωνα με το πρώτο τμήμα του τελικού πορίσματος που εξέδωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Γ.Γκαντρίου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, τα 62 από τα 112 εκατομμύρια είναι το πραγματικό κεφάλαιο που διέθετε η τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα είναι τόκοι, που πρέπει να αποδοθούν στους καταθέτες.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ.Γκαντρίου, οι έρευνες συνεχίζονται για την αποσαφήνιση του αριθμού των υποθηκών και των δανείων που έχει χορηγήσει η παρατράπεζα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υπηρεσία επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας, η αξία της περιουσίας της διευθύντριας της ΤΑΤ, Σόνια Νικόλοφσκα, υπολογίζεται στα περίπου 5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα. Στην περιουσία της συμπεριλαμβάνονται ακίνητα - κυρίως επαγγελματικές στέγες - έκτασης 2.600 τετραγωνικών μέτρων και 30 κιλά χρυσού.

    Στο μεταξύ, οι εξαπατημένοι καταθέτες της παρατράπεζας εξακολουθούν να ανησυχούν για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς πολλοί απ' αυτούς είχαν εμπιστευτεί στην ΤΑΤ ολόκληρη την περιουσία τους. Εκπρόσωποι των καταθετών συναντήθηκαν χθες στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, από τον οποίο ζήτησαν την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου της λειτουργίας της τράπεζας και επισήμαναν την ανάγκη επιστροφής των χρημάτων τους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομικών κύκλων της χώρας, παρά τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το σκάνδαλο, το τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο. Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζεται και ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι το σκάνδαλο είχε προκαλέσει στην αρχή πανικό, ο οποίος έχει μετριαστεί τις τελευταίες μέρες και έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις απόσυρσης των καταθέσεων συναλλάγματος από τις τράπεζες.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της παρατράπεζας "Makedonia-REKLAM", Ζόρε Μπλάζεφσκι, μετά από σήμα που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μέσω της Ιντερπόλ. Ο Μπλάζεφσκι κατηγορείται για κατάχρηση των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και στις προσεχείς μέρες αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λιουμπλιάνας για έκδοσή του στην ΠΓΔΜ.

    [21] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ -ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ- ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Σε εμπρησμό από πρόθεση, αλλά με αδιευκρίνιστα κίνητρα, αποδίδουν οι γερμανικές αρχές την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα, στο Κρέφελτ, κι είχε σαν αποτέλεσμα να βρούν το θάνατο τρία μέλη μιας οικογένειας Τούρκων μεταναστών.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε νύχτα και τα θύματα -ένας άνδρας και δύο γυναίκες- που εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν, κι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για εμπρησμό από πρόθεση, αλλά ωστόσο δεν έχουν στην κατοχή τους ενδείξεις, που να οδηγούν σε συμπεράσματα για τα κίνητρα των αγνώστων δραστών.

    Μεταξύ των άλλων ερευνάται και η εκδοχή να πρόκειται για ep_hesg με ρατσιστικά κίνητρα, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι συχνά στη Γερμανία πανομοιότυπα γεγονότα, με θύματα σχεδόν πάντα Τούρκους μετανάστες.

    Και ενώ στο Κρέφελτ οι μετανάστες- ανάμεσα τους φυσικά και πολλοί Ελληνες- είναι ανάστατοι για το ολοκαύτωμα, οι νεοναζί, που σηκώνουν κατά διαστήματα κεφάλι στη Γερμανία, προκάλεσαν επεισόδια στο Κέμνιτς και στο Ερφουρτ.

    Στις δύο αυτές πόλεις, που βρίσκονται στην πρώην ανατολική Γερμανία, νεοναζί επιτέθηκαν με πέτρες και γκλομπς σε κέντρα νεότητας και τραυμάτισαν θαμώνες, προκαλώντας ταυτόχρονα και μεγάλες ζημιές.

    Σοβαρότερο ήταν το επεισόδιο στο Κέμνιτς, όπου στην επίθεση πήραν μέρος 60 νεαροί νεοναζί, από τους οποίους συνελήφθησαν 18 άτομα, ηλικίας 17-27 ετών.

    [22] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Τριήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, την Πέμπτη 3 Απριλίου, θα συναντηθεί διαδοχικά με το Ρουμάνο ομόλογό του Αντριάν Σεβερίν, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσάνου, με τον Πρωθυπουργό Βίκτoρ Τσόρμπε, με τον Πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου και με τον υπουργό Μεταρρύθμισης και Ιδιωτικοποίησης, Κουλ Πινάνο.

    Την επομένη, 4 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους της ρουμανικής Γερουσίας και της ρουμανικής Βουλής.

    Στην Κύπρο θα επιστρέψει το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

    [23] ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Ποσό 290 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και τις εισαγωγές σιτηρών, φαρμάκων και άλλων προϊόντων στη Βουλγαρία, θα χορηγήσει η Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι το τέλος του 1997.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στην πόλη Βάρνα ο εκπρόσωπος της Τράπεζας στη Σόφια, Αλμπέρτο Μούσαλεμ, ο οποίος εκτίμησε θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλει η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι για την αναδιάρθρωση της βουλγαρικής οικονομίας.

    [24] ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σε υποτονικό κλίμα διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία παρά το γεγονός ότι εισήλθε στην τελική ευθεία των εκλογών. Λίγες αφίσες στους δρόμους της Σόφιας και μερικά συνθήματα στους δρόμους θυμίζουν ότι η χώρα οδεύει στην εκλογική αναμέτρηση.

    Βέβαιος νικητής των εκλογών της 19ης Απριλίου θεωρείται, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών ο συνασπισμών των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", ο οποίος συγκεντρώνει το 48-51% tym προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

    Από την πλευρά του, Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να είναι ο "μεγάλος χαμένος", καθώς μόνο το 14% των ερωτηθέντων έχουν δηλώσει πως θα το ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.

    Εξάλλου, το βασικό ερώτημα είναι όχι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά ποιοί από τους μικρότερους και νεότερους συνασπισμούς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή.

    Μέρος των ψήφων που φαίνεται να χάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμένεται να κερδίσει η Εύρω - Αριστερά, την οποία ίδρυσαν τον περασμένο Φεβρουάριο στελέχη της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το οποίο αποχώρησαν αμέσως μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Βίντενοφ στο τέλος του Δεκεμβρίου του 1996.

    Αρκετές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο νέο κοινοβούλιο της χώρας έχει τόσο η η προεκλογική συμμαχία "Ενωση για την Εθνική Σωτηρία" του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" με τους φιλομοναρχικούς, τους φιλελεύθερους και άλλους σχηματισμούς, όσο και ο "Συνδυασμός Επιχειρηματιών " με ηγέτη τον Ζορζ Γκάντσεφ.

    Στην εκλογική αναμέτρηση της 19ης Απριλίου θα λάβουν μέρος συνολικά 39 πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί.

    [25] Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου θα εξεταστεί το θέμα των μετρών εναντίον των ισλαμιστών. Στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα δεν συζητήθηκε, αφού έχει μεσολαβήσει πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τότε που το Συμβούλιο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του. Ωστόσο η ένταση παραμένει. Αυτή αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και Κόμματος Ευημερίας. Το θέμα προκαλεί και την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών του Κόμματος Ευημερίας και του Ορθού Δρόμου.

    Η ουσία του ζητήματος όμως έχει να κάνει με την οκταετή υποχρεωτική εκπαίδευση που περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων που έχει προτείνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, οι οποίες όμως προκαλούν τις αντιδράσεις του Κόμματος Ευημερίας και γενικότερα του χώρου του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία. Κι αυτό επειδή ο χώρος των ισλαμιστών προβάλει το επιχείρημα ότι η οκταετής εκπαίδευση θα οδηγήσει αυτομάτως στην κατάργηση του τμήματος γυμνασίου των ιερατικών σχολών.

    Οι ιερατικές σχολές μαζί με το θέμα των σχολών κατήχησης είναι ουσιαστικά το βασικό ζήτημα, αφού οι δύο αυτοί χώροι θεωρούνται χώροι προτετοιμασίας στελεχών για το πολιτικό ισλάμ. Στις σχολές κατήχησης, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 8 έως 12 ετών γίνεται η διδασκαλία του κορανίου. Περίπου 8.500 τέτοιες σχολές υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία και ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει το 1,6 εκατομμύριο. Ουσιαστικά πρόκειται για σχολική περίοδο την οποία παρακολουθεί η ιερατική σχολή με τα τμήματα γυμνασίου και λυκείου. Στα περίπου 600 ιερατικά σχολεία pou ανήκουν στην κατηγορία των τεχνικών γυμνασίων -λυκείων σπουδάζουν αυτή τη στιγμή περίπου 600 χιλιάδες μαθητές.

    Το Κόμμα Ευημερίας στο θέμα αυτό κρατά ανένδοτη στάση. Υπουργοί και στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι θα αντισταθούν μέχρι τέλους, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ιερατικές σχολές. Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας Μεχμέτ Σαγλάμ, ανακοινώνοντας προχθές τα μέτρα που θα ληφθούν είπε ότι "τα τμήματα γυμνασίου όλων των σχολείων, όχι δηλαδή μόνο των ιερατικών σχολών, στην πράξη θα καταργηθούν, αφού θα υπάρχει η οκταετής βασική εκπαίδευση". Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει σύστημα μαθημάτων επιλογής στην οκταετή βασική εκπαίδευση. Κι αυτό με σκοπό το σταδιακό προσανατολισμό των μαθητών σε διάφορους κλάδους. Ετσι ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα υπάρχουν τα μαθήματα επιλογής των αραβικών και του κορανίου.

    Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σε πολιτικό επίπεδο, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μέχρι τότε στην αντιπαράθεση μεταξύ του Κόμματος Ευημερίας και του Ορθού Δρόμου. Αντιπαράθεση που μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστο έχει φέρει στο προσκήνιο την "απαισιοδοξία" υπουργών του Ορθού Δρόμου για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού. Χθες, ο αντιπρόεδρος του Ορθού Δρόμου Μεχμέτ Γκιολχάν δήλωσε ότι "ο Πρωθυπουργός Ερμακάν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που πρότεινε το Συμβούλιο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει Πρωθυπουργός".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 1 April 1997 - 12:02:48