Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

  • [03] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [04] ΣΤΟ 4,5% ΘΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [06] ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [09] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ

  • [10] ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΝΤΟΓΚΑΝ-ΚΟΣΤΩΦ

  • [12] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [13] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΑΛΠΑΣΛΑΝ ΤΟΥΡΚΕΣ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι φοιτητές των ΑΕΙ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

    Απόψε ολοκληρώνονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, μέσα σε ένα ήπιο κλίμα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μικρή συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών.

    Αυτή ακριβώς η μικρή συμμετοχή και το ενδεχόμενο αύξησης της αποχής, σε σύγκριση με τις περσινές εκλογές, ανησυχεί τις ηγεσίες των παρατάξεων, ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση.

    Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. ομιλία του Γιώργου Βουλγαράκη σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο αμφιθέατρο της Νομικής, ενώ η ΠΑΣΠ οργανώνει απόψε συναυλία.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

    "Ηρθε η ώρα των νέων ανθρώπων", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική Σχολή.

    Ηρθε η ώρα η νέα γενιά να γίνει η ελληνική πρωτοπορεία, είπε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τους νέους να πάρουν ενεργά μέρος στη δημόσια ζωή του τόπου.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της παιδείας τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτοτέλειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ζήτησε να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει την αυτοτέλεια τους και πρότεινε την καθιέρωση της κάρτας συγγραμμάτων.

    Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οχήματος του τηλεοπτικού σταθμού "STAR" που βρισκόταν έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

    [03] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδη.

    Η συνεργασία ήταν εφ' όλης της ύλης, αφορούσε όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά και τρέχουν για το ΠΑΣΟΚ, και όπως δήλωσε ο Γραμματέας μετά το τέλος της συνάντησης, η συζήτηση δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.

    Συγκεκριμένα συζήτησαν για τον κοινωνικό διάλογο που ξεκινούν την Πέμπτη με τη συνεδρίαση της μεικτής ενδεκαμελούς επιτροπής κυβέρνησης-κόμματος, καθώς και για τη Σύνοδο της Κ.Ε. που θα γίνει το Μάιο για την ανάπτυξη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς απαντά στις διαρροές επί τεχνικών θεμάτων, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Εγώ δεν απαντώ για θέματα, τα οποία δεν έχει συζητήσει κανείς και που μπορεί να είναι προσωπικές απόψεις κάποιων. Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση και το Κόμμα''.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον φέρνουν υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων, απάντησε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει και επισήμανε για άλλη μία φορά ότι υπάρχουν όργανα στο ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή.

    [04] ΣΤΟ 4,5% ΘΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Την ανάγκη σωστής εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το οικονομικό περιοδικό "Economist".

    Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ανάκαμψη τους επόμενους μήνες ως προς τα δημόσια έσοδα και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο τέλος του έτους στο 4,5%.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ερωτηθείς για το θέμα των αυξήσεων στις ΔΕΚΟ ο κ. Παπαντωνίου ap\mtgse ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες. Για ανάλγητη κοινωνική πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, έκανε λόγο, μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Παρουσία εκπροσώπων του βουλγαρικού Υπουργείου Ενέργειας, αρχίζει σήμερα στον νομό Εβρου, η διεθνής επιστημονική και οικονομική διημερίδα με θέμα τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση των αρχών της περιοχής για την καλύτερη διαχείριση του μεγαλόπνοου αυτού έργου. Η διημερίδα, που διοργανώνεται από τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας XVII, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "THERMIE", θα πραγματοποιηθεί -με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου- στο δημοτικό θέατρο της πόλης.

    Οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν πλήθος εισηγήσεων για την ορθότερη διαχείρηση του αγωγού, οι οποίες θα βασιστούν στη μακροχρόνια εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι ευρωπαϊκές εταιρείες από την εκτέλεση παρόμοιων έργων. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η ευρωπαϊκή τεχνολογία και θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών από και προς θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς.

    [06] ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ

    Τον πατριωτισμό, την περηφάνια και την χαρά που αισθάνθηκε τις μέρες αυτές ο Ελληνισμός της Βοστώνης ήρθε να αμαυρώσει ο βανδαλισμός της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το περασμένο Σάββατο στην ομώνυμη πλατεία, στην συνοικία του Ρόσλιντειλ.Αγνωστοι, προφανώς νεαροί χούλιγκανς, περιέλουσαν με μπογιές την προτομή τη νύχτα της Κυριακής. Αφωνοι έμειναν οι Oμογενείς που πέρασαν από εκεί καθώς πήγαιναν στις δουλειές τους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και το θέμα της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία ενημερώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το πρωί ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Αντρεάτα ο οποίος του πρότεινε το ελληνικό τάγμα να εγκατασταθεί στα Τίρανα και ένας λόχος του στην Αυλώνα. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρώμη όπου αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών που θα συμμετάσχουν στη δύναμη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι το ελληνικό τάγμα θα apoteke_tai από μόνιμους αξιωματικούς και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί κάποιος αριθμός εφέδρων, αυτό θα το συζητήσουν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

    Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Βαλκανικών χωρών για βοήθεια εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος υπογράμμισε εξάλλου τον προσωρινό χαρακτήρα της πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία, καθώς, όπως είπε, εκείνο που προέχει είναι η διεξαγωγή των εκλογών και η αποκατάσταση της τάξης στη χώρα.

    Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για κάποιες εξελίξεις που απέχουν από το να χαρακτηριστούν αποτελεσματικές ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι διαδικασίες συνεννόησης των δύο χωρών.

    [08] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Προβληματική χαρακτήρισε την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Αλβανία ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος επισήμανε ότι για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση θα πρέπει να βοηθηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τους οργανισμούς.

    Σε δηλώσεις του στην αλβανόφωνη εκπομπή της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, ο κ.Κρανιδιώτης, χαρακτήρισε θετικό γεγονός το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικης συμφιλίωσης, η οποία, υπογράμμισε "χαίρει της υποστήριξης της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας". Εξέφρασε την ευχή αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές "με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που να εκπροσωπεί όσο γίνεται περισσότερο το λαό".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα και τις συνομιλίες με τους Φραντς Βρανίσκι και Χανς Βαν Μίρλο τόνισε ότι πεποίθηση όλων ήταν ότι οι εκλογές πρέπει να γινουν τον Ιούνιο για να μπορέσει να εξέλθει η χώρα από την κρίση. "Ευχόμαστε η προθεσμία αυτή να είναι επαρκής για να γίνει διάλογος με τους εξεγερμένους για να παραδώσουν τα όπλα, για να έχουμε ομαλές εκλογές".

    Οσον αφορά την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την τοποθέτηση των ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία. "Ζητήσαμε οι δυνάμεις μας να εγκατασταθούν κυρίως στο κέντρο της χώρας, στα Τίρανα, και να μην αποκλειστούμε από πουθενά αλλού. Πιστεύουμε ότι η παρουσία μας στο νότο, έστω και συμβολική, θα βοηθούσε την κατάσταση εκεί, επειδή στο νότο ζει η ελληνική μειονότητα", είπε ο κ.Κρανιδιώτης.

    Επισημαίνοντας ότι η αποστολή της πολυεθνικής είναι η προστασία των εφοδιοπομπών της ανθρωπιστικής βοήθειας και η διανομή της και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής θα έρθει μέσω της Ελλαδας, κατέληξε: "Οι οδικοί άξονες και τα συνοριακά σημεία Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής είναι απαραίτητα για τη διέλευση της ανθρωπιστικής και όποιας άλλης βοήθειας από την Ελλαδα και πιστεύω ότι έχουμε λόγους εμείς να περιφρουρήσουμε αυτές τις διόδους".

    [09] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ

    Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, χθες, λίγο μετά τις 14.00, όταν γερανός που εκτελούσε εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του Σταθμού, προκάλεσε άνοιγμα στον τοίχο της αίθουσας όπου λειτουργεί ο δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πυρηνικού σταθμού, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, ούτε σημειώθηκαν ζημιές, δεν έχει προκληθεί διαρροή ραδιενέργειας και υπό διευκρίνιση είναι οι αιτίες για το συμβάν.

    Στο μεταξύ, στις εγκαταστάσεις του Σταθμού άρχισε σήμερα τριήμερο σεμινάριο με συντονιστή τον καθηγητή Μπερνάρ Τομά από τη Βιέννη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κοζλοντούι, της Εθνικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας. Το σεμινάριο οργανώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας .

    Απόψε, μετά τις 22.00, θα διακοπεί η λειτουργία του τέταρτου, από τους έξι συνολικά αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, για ανεφοδιασμό με καύσιμα και επισκευαστικές εργασίες. Για τον σκοπό αυτό έχει διακοπεί και η λειτουργία των 5ου και 6ου αντιδραστήρα με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους μήνες ο σταθμός του Κοζλοντουί να λειτουργεί με ισχύος 1800 Μεγαβάτ.

    [10] ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Eνδείξεις εκτόνωσης της κρίσης που φαινόταν πως θα ξεσπούσε ανάμεσα στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι, εμφανίστηκαν σήμερα μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, με την ηγεσία των σοσιαλιστών.

    Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ ανέλαβε την υποχρέωση να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν στις ηγεσίες των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας το υπόμνημα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Σοφιάνσκι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του για τις απολύσεις διευθυντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, στις οποίες προέβη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις οποίες ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ, είχε χαρακτηρίσει ως "πολιτικές" με επιστολή προς τον Πρόεδρο Στογιάνοφ.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο κ.Παρβάνοφ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Σοφιάνσκι ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της με πρωτοβουλίες, όπως αυτής της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και με "μυστικές συμφωνίες" με το ΔΝΤ, ερήμην των πολιτικών δυνάμεων, και είχε προειδοποιήσει ότι το Κόμμα του θα αίρει την υποστήριξή του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιμένει για περισσότερη διαφάνεια και διάλογο στα εθνικά θέματα" τόνισε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του ΒΣΚ , Μιροσλάβ Ποπόφ, ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα του ζητά από όλες τις πλευρές να τηρούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει με τη συμφωνία που είχαν υπογράψει στις 4 Vebqouaq_ou.

    Η συμφωνία αυτή που άνοιξε το δρόμο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Βουλγαρία, που προέκυψε με την επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νικολάι Ντόμπρεφ, προβλέπει μεταξύ άλλων να μην γίνονται πολιτικές διώξεις και απολύσεις και όλα τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται με πολιτικό διάλογο, με τη μεσολάβηση του Προέδρου Π.Στογιάνοφ.

    [11] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΝΤΟΓΚΑΝ-ΚΟΣΤΩΦ

    Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) και της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), ένδεκα μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία.

    "Ο Ντογκάν κήρυξε πόλεμο στην Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της προσκείμενης στην ΕΔΔ εφημερίδας "Ντεμοκράτσια", το οποίο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του ΚΔΕ σύμφωνα με τις οποίες θα ακολουθήσει "σκληρή γραμμή" εναντίον των πρώην συμμάχων του.

    Ο Αχμέτ Ντογκάν κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΔ, Ιβαν Κόστωφ, ότι "μοιράζει εκατομμύρια σε δημάρχους του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών για να εξαγοράσει τη συμμετοχή τους στη διασπαστική προσπάθεια που επιχειρεί ο Κόστωφ με συνένοχο τον πρώην στέλεχος του Κινήματος, Γιουνέρ Ταχίρ".

    "Εμείς δεν θέλουμε "πόλεμο". Μονο διαπιστώνουμε με λύπη ότι διευρύνεται η αποσταση με τον Αχμέτ Ντογκάν", σχολίασε από την πλευρά του ο κ.Κοστωφ, τονίζοντας με έμφαση "την καλοπροαίρετη αντιμετώπιση του εκλογικού σώματος που υποστηρίζει το ΚΔΕ". "Στο προσεχές μέλλον, εγγυητής των δικαιωμάτων και των οικονομικών συμφερόντων θα είναι η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", υπογράμμισε.

    Ενδεικτικού του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο αντιπάλων είναι ότι οι προεκτάσεις του "μετώπου" φθάνουν από την Αγκυρα μέχρι τη Μαδρίτη, καθώς οι δυο πρώην σύμμαχοι δεν κατάφεραν "να τα βρουν στο πρόσφατο παζάρι για το μοίρασμα της μετεκλογικής πίτας".

    Είναι ενδεικτικό ότι ο Αχμέτ Ντογκάν, ανέπτυξε τα περί "σκληρής γραμμής" στη Σόφια, την ίδια μέρα που στην Προύσα της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν καλούσε τους Βούλγαρους μετανάστες που βρίσκονται εκεί, να υποστηρίουν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών υποσχόμενος μάλιστα την τουρκική υπηκοότητα όσων μετανάστευσαν στην Τουρκία από το 1992.

    [12] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή νέων αγωγών για την τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

    Σήμερα εμπειρογνώμονες των δυο χωρών συμφώνησαν στη Σόφια γύρω από τα βασικά σημεία της διακυβερνητικής σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφή κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης tou πρωθυπουργού Στέφαν Σοφιάνσκι στη Μόσχα.

    Η βουλγαρορωσική εταιρία "Τοπ Ενερτζι" θα χρηματοδοτήσει και θα συμμετέχει στην κατασκευή των νέων αγωγών, με τους οποίους θα ολοκληρωθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και την ΠΓΔΜ μέσω της Βουλγαρίας. Η διαδρομή του αγωγού στο βουλγαρικό έδαφος ξεκινάει από την παραδουνάβια πόλη Ρούσε και καταλήγει στα βουλγαροελληνικά σύνορα στα Κούλατα - Προμαχώνα.

    Nα σημειωθεί ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις Σόφιας- Μόσχας, τους τελευταίους μήνες είχαν περιέλθει σε στασιμότητα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δυο πλευρών για τους όρους της κατασκευής και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγωγών.

    [13] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΑΛΠΑΣΛΑΝ ΤΟΥΡΚΕΣ

    Κηδεύτηκε με τιμές στην Αγκυρα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συμμετοχή όλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας καθώς και πλήθους πολιτών ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές, που πέθανε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε το πρωί από το νοσοκομείο στο οποίο απεβίωσε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνικοσυνέλευση όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του. Η τουρκική Βουλή σήμερα ήταν κλειστή για τους επισκέπτες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει μέτρα ώστε η κηδεία να μην πάρει χαρακτήρα πολιτικής εκδήλωσης.

    Παρά την χιονόπτωση οπαδοί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης , οι οποίοι μετέβησαν στην Αγκυρα από κάθε πλευρά της Τουρκίας και το εξωτερικό, που η ακροδεξιά εφημερίδα "Τούρκιε" προέβλεψε ότι ο αριθμός τους θα έφτανε τα δύο εκατομμύρια, συνόδεψαν τον Τουρκές στην τελευταία του κατοικία. Η σορός του Τουρκές τάφηκε στην Αγκυρα σε χώρο εκτός νεκροταφείου που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό με εντολή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερμπακάν. Στον χώρο της ταφής έχει ήδη δημιουργηθεί μνημείο.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Πολιτικές διαστάσεις προσπαθούν να δώσουν στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια, κάποια ακραία στοιχεία που ανήκουν στους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ.

    Τρεις χορωδοί της όπερας του Μεγάλου Λαϊκού Θεάτρου των Σκοπίων αρνούνται να συμμετάσχουν στη συναυλία του Μικη Θεοδωράκη, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας "Ντνέβνικ".

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, που ρωτήθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Σκόπια για τις πρόβες της συναυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, παρατήρησε ότι παρόμοια ακραία στοιχεία μπορεί κανείς να τα βρει σε κάθε χώρα, αποτελούν όμως μια μικρή μειοψηφία.

    Οι Μέντο Βελιάνοφσκι και Βέσνα Γκεοργκίεφσκα, τακτικά μέλη της όπερας, και ο Τράινο Ιορντάνοφσκι, μη τακτικό μέλος, dijaiokoco}m την άρνηση της συμμετοχής τους με τον ισχυρισμό ότι θίγεται το εθνικό τους αίσθημα. "Την παράσταση θα παρακολουθήσει και ομάδα Ελληνων βουλευτών. Πως είναι δυνατον να τραγουδήσουμε ελληνικά τραγούδια τη στιγμή που η Ελλαδα δεν αναγνωρίζει τη χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα", δηλώνουν προκλητικά.

    Ο Βελιάνοφσκι μάλιστα χαρακτηρίζει την εκδήλωση πολιτική ενώ η Γκεοργκίεφσκα αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλοι χορωδοί οι οποίοι δεν θέλουν να μετάσχουν αλλά αυτό που τους εμποδίζει να το πραγματοποιήσουν είναι τα χρήματα που θα πάρουν από τη συμμετοχή.

    Αντίθετα ο χορωδός Μπλάζο Τοντόρωφ τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές υποκινούνται απο πολιτικές σκοπιμότητες ορισμένων κομμάτων και υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να συγχέει κανείς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με την πολιτική.

    Η εφημερίδα σχολιάζοντας την κίνηση των χορωδών υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχιση της πολιτικής με τον πολιτισμό και τονίζει ότι δεν έχει σχέση σε ποια γλώσσα θα αποδοθούν τα έργα του Θεοδωράκη. Και αν ακόμη είχαν μεταφραστεί στα σκοπιανά πάλι ο δημιουργός τους θα ήταν Ελληνας, τονίζει.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 9 April 1997 - 02:55:33