Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [02] ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  • [04] ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [06] Ε.ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ 9ο ΑΙΩΝ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ

  • [07] ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ "ΡΑΤΓΚΕΡΣ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΕΡΣΕΗΣ

  • [09] ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

  • [10] ΘΥΜΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ- Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [13] ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [14] ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ- Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 1100 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [16] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ "FOKKER", Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [17] ΥΨΟΥΣ 31 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-2006

  • [18] Ο ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝNΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Β΄ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

  • [19] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο UPOUQCOS ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Δεκαήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί από σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, που κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και θα έχει επαφές με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών.

    Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ προσκεκλημένος του Harvard Business Club, θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με προέδρους επιχειρήσεων και διευθυντές τραπεζών που ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στη χώρα μας. Στις συναντήσεις του κ.Παπαντωνίου με τους οικονομικούς φορείς των ΗΠΑ, θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, μελών του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    Την Τετάρτη, 16 Απριλίου, στις 8.30 το πρωί, ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, J.Podesta, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με τον Ελληνα γερουσιαστή, κ.Σαρμπάνη.

    Την Πέμπτη ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με τους οικονομικούς συντάκτες των αμερικανικών εφημερίδων, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των τραπεζιτών στο ξενοδοχείο Plaza. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διάλεξης, θα μιλήσει με τους φοιτητές του οικονομικού τμήματος του γνωστού πανεπιστημίου "Columbia".

    To πρωί της Παρασκευής ο κ.Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ.Σπυρίδωνα, ενώ το πρόγραμμα των επαφών του θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, με το επιχειρηματικό γεύμα στο Harvard Businness Club και τη συνέντευξη στο Forbes.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής και να αφιχθεί στην Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

    [02] ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις των διεθνών οργανισμών για τα γεγονότα των Ιμία" οργανώνεται σήμερα από το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών.

    Διαπιστώθηκε ο ρόλος των ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της κρίσης τη στιγμή που οργανισμός όπως ο ΟΑΣΕ ή το ΝΑΤΟ δεν προσέφεραν βοήθεια.

    Ο καθηγητής Θανάσης Κουλουμπής, τόνισε ότι ήταν ανύπαρκτος ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ενώ ο ρόλος των ΗΠΑ ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

    Ο καθηγητής κ.Πλατιάς υπογράμμισε ότι η κρίση των Ιμια ήταν αποτέλεσμα της επεκτατικής τάσης της Τουρκίας και πως ο σχηματισμός των δυνάμεων των δύο χωρών ανατρέπεται σε βάρος της χώρας μας.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Μετά το Πάσχα θα αρχίσει ο ευρύς κοινωνικός διάλογος με όλους tour φορείς στον οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ενημέρωση που έκανε για τον κοινωνικό διάλογο στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Η σημερινή του συνεδρίαση αφορούσε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τις αλλαγές στο σύστημα των κρατικών προμηθειών.

    Ο υφυπουργός εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σύγκλιση της οικονομίας μας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έκανε λόγο για απογείωση των Κοινοτικών προγραμμάτων για όλα τα υπουργεία το 1997.

    "Ανοίγουμε ένα διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια ατζέντα που μπορεί να εμπλουτιστεί με προτάσεις όλων των επλεκομένων φορέων. Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και η δημιουργία συναινετικών λύσεων για τα βήματα που είναι αναγκαία στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    "Ο κοινωνικός διάλογος είναι μια καλή ευκαιρία ώστε και οι δύο πλευρές, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, αλλά και η κυβέρνηση από την άλλη μεριά, να μελετήσουν ορισμένα θέματα" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να θιγεί κανένα κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων. O κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους οι προτάσεις της μεικτής επιτροπής κόμματος και κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι σε τρεις εβδομάδες η επιτροπή αυτή θα συνεδριάσει εκ νέου με αντικείμενο το ασφαλιστικό.

    "Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και προκαταλήψεις για τον κοινωνικό διάλογο" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλλει τις δικές της απόψεις αλλά να θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Θα είναι διάλογος ουσιαστικός χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις, είπε ο Υπουργός Τύπου επισημαίνοντας ότι θα λαμβάνει υπόψη του την οικονομική πραγματικότητα και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει θεαματική πρόοδος στην απορρόφηση των κονδυλίων. Οι συνταξιούχοι

    Τις θέσεις των συνταξιούχων για τον κοινωνικό διάλογο παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τους η οποία τάχθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης.

    Οι συνταξιούχοι έκαναν λόγο για κυβερνητικό μονόλογο με προαποφασισμένες επιλογές και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον κοινωνικό διάλογο. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 17 Απριλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

    [04] ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Υπόψη των παραγωγικών τάξεων θα τεθούν οι 19 θεματικές ενότητες για τον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, εντός είκοσι ημερών.

    Τις θεματικές αυτές ενότητες στο πλαίσιο ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση προσδιόρισε χθες η μικτή επιτροπή κυβέρνησης και κόμματος κατά τη συνεδρίαση της στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας η επιτροπή κατέληξε στις εξής προτάσεις: εμμονή στο θεσμό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εμπλουτισμένης με νέα στοιχεία και ρυθμίσεις. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αξιοποίηση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα όταν χρειάζεται ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και εφαρμογή τοπικών συμφωνιών απασχόλησης σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, προκάλεσαν αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και την οικονομία άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για σκόπιμες διαρροές που συνθέτουν ένα θολό τοπίο και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι είδους διάλογο θέλει από την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για απραξία στο ασφαλιστικό.

    [06] Ε.ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ 9ο ΑΙΩΝ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ

    Στη Θεσαλονίκη-σταυροδρόμι των λαών, πόλη πολυσυλλεκτική και σημείο επαφής των λαών ανά τους αιώνες αναφέρθηκε η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ στην ομιλία της προς τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συμπόσιο "Πολιτισμός και Κοινωνική Συνοχή στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας", οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτσμού της πόλης. Το συμπόσιο οργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Η πρόεδρος των δύο ευρωπαϊκών ιδρυμάτων κ.Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και υπογράμμισε ότι "στη Θεσσαλονίκη γεννιέται για πρώτη φορά η Ευρώπη κατά ευρύτερο τρόπο, όταν τον 9ο οι μοναχοί Κύριλλος και ο Μεθόδιος αναλαμβάνουν το θεάρεστο έργο του Ευαγγελισμού των Σλάβων".

    Σκοπός του διεθνούς συμποσίου είναι να εξετάσει με ποιο τρόπο θα καταστεί δυνατό τα πολιτιστικά αγαθά να γίνουν προσιτά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, για να μπορέσει να δημιουργηθεί η Joim|tgta όχι μόνο των συμφερόντων, αλλά η Κοινότητα μιας επιτυχίας και μιας ευτυχίας για τη ζωή, όπως είπε η κ. Ε.Γλύκατζη- Αρβελέρ. Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το άρθρο 128 και εν μέρει το άρθρο 127, ανοίγουν ορίζοντες για μια ευρύτερη κοινότητα, όπου η Ευρώπη δεν θα είναι μόνο μέριμνα των αγροτών και των αλιέων, αλλά θα γίνει και μέριμνα των δημιουργών, των διανοούμενων, δηλαδή της τέχνης, των γραμμάτων, της επιστήμης, της κάθε έκφρασης πολιτισμού.

    Το πρόγραμμα του συμποσίου προβλέπει θεματικές ενότητες γύρω από την παιδεία, την κοινωνία, την πόλη, την πολιτεία, την οικονομία, την Ευρώπη και τον κόσμο.

    Στο συμπόσιο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, φιλόλογοι, φιλόσοφοι κ.ά.

    [07] ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, που κατέχει τη χαμηλότερη αναλογία γεννήσεων-θανάτων παγκόσμια, θα καταθέσουν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, το Σάββατο 12 Απριλίου στην Κομοτηνή.

    Οπως ανάφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βασίλειος Σωτηρακόπουλος, πρόεδρος της Eνωσης Μαιευτήρων- Γυναικολόγων Ελλάδας που διοργανώνει την εκδήλωση, "αποτελεί άμεση ανάγκη η εξεύρεση λύσεων για το εθνικό πλέον πρόβλημα, και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμβάλλουν οι πάντες, κράτος, εκκλησία, φορείς και ιδιώτες, εκπρόσωποι των οποίων κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση".

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, το 1995 οι γεννήσεις στη χώρα ήταν μόλις 665 περισσότερες από τους θανάτους, αναλογία που είναι η χαμηλότερη παγκοσμίως. "Οι τοκετοί στις μέρες μας δεν ξεπερνούν τους 100.000 ετήσια, και μόλις ένα άτομο γεννιέται ανά 16.000 κατοίκους" τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος.

    Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται με τη συμπαράσταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, στην αίθουσα του ιδρύματος Γ.Ν. Παπανικολάου Κομοτηνής, παίρνουν μέρος ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Θεόδωρος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της Μηχανικής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Ιωάννης Τζανετάκος, ο βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα Βασίλειος Σωτηρόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας Νικόλαος Λινάρδος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενωσης.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ "ΡΑΤΓΚΕΡΣ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΕΡΣΕΗΣ

    Η έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου "Ράτγκερς", σε συνεργασία με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Υερσέης, οργανώνουν την Πέμπτη 17 Απριλίου συναυλία βυζαντινής μουσικής, με τον τίτλο "Τη Υπερμάχω", με την χορωδία του μουσικού ιδρύματος "Σπ. Περιστέρης" jai υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Δημήτριου Φουστέρη.

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Σαρακοστής και θα συμμετάσχουν επίσης ο μπάσος Χάρι Σίν και ο βαρύτονος Εντουαρντ Βατς, από την Μητροπολιτική Oπερα της Νέας Ύόρκης καθώς και ο μπάσος Ανατόλι Παντσόσνι, της Oπερας της Μόσχας.Η συναυλία θα δοθεί στο παρεκκλήσι του κολεγίου Ντάγκλας του πανεπιστημίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [09] ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο σεμινάριο Ελλήνων δασκάλων Ελληνικών Σχολείων, υπό την αιγίδα του τμήματος Παιδείας της Επισκοπής Σικάγου. O Επίσκοπος Σικάγου κ. Ιάκωβος εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τα ελληνικά σχολεία και την Παιδεία στην περιοχή του. Υπεύθυνος του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής Δρ. Φώτιος Λίτσας, επόπτης και σύμβουλος ελληνικής παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τη συνεργασία του Γραφείου Εκπαιδευτικού Συμβούλου Υπουργείου Παιδείας και του Σχολείου "Σωκράτης" της Κοινότητας Αγίας Τριάδος Σικάγου, η οποία εορτάζει φέτος την εκατονταετηρίδα της (ιδρύθηκε το 1897).

    Το θέμα του σεμιναρίου ήταν "η ελληνική Παιδεία από ένα άλλο πρίσμα". Oμιλητής ήταν ο γνωστός ελληνιστής Dr. Rick M. Newton, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kent State του Oχάιο και η Dr. Ευαγγελία Newton, καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο πανεπιστήμιο John Carrol. O Δρ. Φώτιος Λίτσας ήταν ο εισηγητής του σεμιναρίου. Τους συνέδρους - εκπαιδευτικούς από τα σχολεία των κοινοτήτων της επισκοπικής περιφέρειας Σικάγου,καλοσώρισε ο π. Γεώργιος Καλούδης. O Dr. Rick M. Newton εξήγησε στους εκπαιδευτικούς την ανάγκη δημιουργίας μιας πιο στενής σχέσης ανάμεσα στους διδασκάλους και στους Ελληνοαμερικανούς μαθητές.

    Παράλληλα έθεσε την διάσταση που θα πρέπει σιγά σιγά να πάρει το ελληνικό σχολείο στα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Σαν ζωντανό βίωμα και παράδειγμα του προβλήματος αυτού πρόβαλε την δική του εμπειρία σαν δάσκαλος και διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της Κοινότητας Ευαγγελισμού στο Akron, Ohio. Στο σχολείο του Akron, το ζεύγος Newton άρχισε με 15 μαθητές για να φτάσει σε δύο χρόνια στους 100. Δεν ήταν μόνο τα αγγλόφωνα Ελληνόπουλα που γοητεύτηκαν από το νέο σχολείο. "Ηταν και κάθε φιλοπρόοδη αμερικανική οικογένεια της περιοχής που πίστεψε πως μαθαίνοντας το παιδί τους ελληνικά το καλλιεργούν σωστά για να γίνει ένας καλύτερος Αμερικανός", είπε ο κ. Newton.

    Η Δρ. Newton μίλησε για τη μεθοδολογία και την ατμόσφαιρα που πρέπει να επικρατεί στις τάξεις του κάθε ελληνικού σχολείου.Το σεμινάριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μια συζήτηση σε βάθος όλων των σχετικών θεμάτων. Oι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το συνέδριο έφυγαν ικανοποιημένοι, διότι, παρά το κουραστικό πρόγραμμα της ημέρας, είχαν αποκομίσει πολύτιμα συμπεράσματα και πήραν κουράγιο για τη συνέχιση του δύσκολου και παραγωγικού έργου τους. Το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Επισκοπής Σικάγου προγραμματίζεται για τον επόμενο Νοέμβριο σε συνδυασμό με συνέδριο cia τους γονείς και τα μέλη των σχολικών επιτροπών των ελληνικών σχολείων.

    [10] ΘΥΜΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ

    Τηλεοπτικούς αναμεταδότες, που βρίσκονταν εγκατεστημένοι σε παραμεθόρια περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων στο νομό Φλώρινας, έκλεψαν και μετέφεραν στη χώρα τους πιθανότατα Αλβανοί λαθρομετανάστες.

    Οι άγνωστοι πρέπει να εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος τις νυχτερινές ώρες και "ξήλωσαν" από ορεινή περιοχή, έξω από την κοινότητα Κρυσταλλοπηγής συγκρότημα τηλεοπτικών αναμεταδοτών τους οποίους μάλιστα αγόρασαν και τοποθέτησαν με έρανο κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να ενισχύσουν το σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών Μega, Ant1 και Star.

    Σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος του συμβουλίου περιοχής 7ης εδαφικής περιφέρειας κ. Λάζαρος Ναλμπαντίδης στις αρμόδιες αρχές ζητάει να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν -όπως καταγγέλλει- οι συνεχείς λεηλασίες από ομάδες Αλβανών που εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος και προξενούν τεράστιες ζημιές σε κρατικά, αλλά και ιδιωτικά έργα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας ΠΓΔΜ - Ε.Ε. αποτέλεσε το κύριο θέμα της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του επιτρόπου διεθνών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο ανδρών, η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προώθηση των σχέσεων του νεοσύστατου κράτους με την κοινότητα.

    Όπως πληροφόρησε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφή σε μία περίπου εβδομάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ ενημέρωσε τον κ.Φρτσκόφσκι ότι σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει δικό της γραφείο στα Σκόπια.

    Σημειώνεται ότι ο σκοπιανός υπουργός μίλησε χθες στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψη της διάσκεψης κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο κ.Φρτσκόφσκι εξέθεσε την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του και ανέλυσε τις δραστηριότητές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ- Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ

    Την ελπίδα να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, και να οδηγήσουν σε ένα απευθείας διάλογο των δύο κοινοτήτων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Jkgq_dg.

    Ακόμα πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι "παρά τις επιμέρους δυσκολίες η ενταξιακή πορεία συνεχίζεται ομαλά", διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προενταξιακές συνομιλίες θα ξεκινήσουν έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική με την νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κρανιδιώτης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου.

    [13] ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τη μορφή του πολιτεύματος που επιθυμεί για τη χώρα του θα κληθεί να αποφασίσει αλβανικός λαός στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των δέκα κυριώτερων κομμάτων της Αλβανίας με τον Σαλί Μπερίσα, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Αλβανού Προέδρου για τη σύνταξη νέου συντάγματος πριν τις εκλογές η οποία και απερρίφθη. Παρά τα επιχειρήματα και την επιμονή του Μπερίσα, μόνο δύο από τα δέκα κόμματα, το Δημοκρατικό και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση τάχθηκαν υπέρ της πρότασής του.

    Ωστόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν δεκτή την πρόταση του φιλοβασιλικού κόμματος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη μορφή του πολιτεύματος στη χώρα. Αποφασίστηκε τα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών να περιέχουν παράλληλα και ειδική στήλη για το πολίτευμα της χώρας.

    [14] ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ- Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Μήνυμα φιλίας του Σαλί Μπερίσα προς τον ομόλογό του Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεΐμάν Ντεμιρέλ και πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ να επισκεφθεί τα Τίρανα, μετέφερε ο Αλβανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αλμπερτ Ρακιπι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Τουρκου υπουργού, Ονούρ Οϊμέν.

    Ο Αλβανός υπουργός ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Σουλεΐμάν Ντεμιρέλ ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό για τη βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Αλβανία. "Η Τουρκία είναι η χώρα που πάντοτε μας υποστήριξε στους δύσκολους καιρούς. Η Αλβανία έχει υπόψη της ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά της", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας του είναι σημαντική για τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

    Στο μεταξύ χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Ερμπακάν για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στην Αλβανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης προστασίας που θα αναπτυχθεί εκεί.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νεβζάτ Ερτζάν, ανακοινώνοντας την απόφαση της εθνοσυνέλευσης τόνισε ότι "η Τουρκία αποδίδει σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αλβανία. Η Αλβανία είναι σημαντική χώρα με την οποία η Τουρκια θα αναπτύξει σχέσεις". Ο Ερτζάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στείλει μέσω της Ερυθράς ημισελίνου 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία η οποία θα αποσταλεί όταν εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δρόμων.

    [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 1100 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας που περιλαμβάνονται σε απάντηση της, ύστερα από ανάλογη ερώτηση κοινοβουλευτικών του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), εκκρεμούν τη στιγμή αυτή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης 1093 καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας. Από αυτές, οι 134 έχουν γίνει δεκτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την απάντηση της Κυβέρνησης της Βόννης, η ίδια έχει γνώση πέντε καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες εξεδόθηκαν μεταξύ Μαρτίου 1995 και Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους. Οπως ανακοίνωσε ακόμη η κυβέρνηση της Βόννης, δεν έχει γνώσεις περί του πόσοι δικηγόροι "εξαφανίστηκαν" ή φονεύτηκαν, εκτελέστηκαν χωρίς δίκη ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στην Τουρκία κατά τα έτη 1990 - 1996.

    Κατά την απάντηση, η κυβέρνηση της Βόννης δεν διαθέτει στοιχεία για περιπτώσεις δικηγόρων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη ή καταδικάστηκαν επί τη βάσει ομολογιών στις οποίες προέβησαν, ενώ υπεβάλλοντο σε βασανιστήρια.

    [16] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ "FOKKER", Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ενδιαφέρον για την αγορά της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, "Fokker", εκδήλωσε η Τουρκία.

    Η πασίγνωση ολλανδική εταιρεία, η οποία είναι και η παλαιότερη στον τομέα κατασκευής αεροσκαφών, πωλείται λόγω οικονομικών δυσχερειών και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τουρκιέ", η ολλανδική κυβέρνηση αναμένει προταση από την Τουρκία ενώ μέσω διεθνών εταιρειών βολιδοσκοπεί τις προθέσεις της Αγκυρας.

    Η αγορά της "Fokker" δίνει την ευκαιρία να υλοποιηθεί το σύνθημα του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που εδώ και χρόνια έκανε λόγο για δημιουργία βαριάς βιομηχανίας στην Τουρκία, σχολιάζει η εφημερίδα.

    Πάντως ο κατάλογος των υποψηφίων αγοραστών της "Fokker" αυξάνεται καθημερινά. Εκτος από τους Νοτιοκορεάτες υποψήφιος αγοραστής είναι και η Μαλαισία, η οποία χρησιμοποιεί ως μεσολαβητή για την αγορά της τη βελγική εταιρεία "Deleye".

    [17] ΥΨΟΥΣ 31 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-2006

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τους όρους για το άνοιγμα της touqjij^r πολεμικής βιομηχανίας στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Ταγιάν. Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 1997-2006 είναι ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει προηγουμένως ενημέρωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, που θα καλυφτούν στην περίοδο 1997-2006, έκανε λόγο για πυραυλικά συστήματα, 108 ελικόπτερα, 322 συστήματα ραντάρ, 665 τεθωρακισμένα οχήματα, 6480 τροχοφόρα οχήματα, 5 φρεγάτες, 18 ναρκαλιευτικά σκάφη, 6 περιπολικά σκάφη, 10 αναγνωριστικά αεροσκάφη, εκσυγχρονισμό 54 αεροσκαφών τύπου F-4 και 48 αεροσκαφών τύπου F-5 και 7 ιπτάμενα τάνκερ.

    [18] Ο ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝNΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Β΄ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Φθάνει αύριο στο Σεράγεβο για διήμερη επίσκεψη ο Πάπας, Ιωάννης Παύλος Β΄. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πάπα στη Βοσνία.

    Κατά τη λειτουργία που θα πραγματοποιήσει στο στάδιο "Κόσεβο" της βοσνιακής πρωτεύουσας, ο Πάπας θα απευθύνει έκκληση για εθνική συμφιλίωση των μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων που ζουν στη Βοσνία.

    Για την ασφάλειά του έχουν επιστρατευθεί χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι θα έχουν και την υποστήριξη τόσο της τοπικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών όσο και της SFOR, της νατοϊκής δύναμης που είναι εγκατεστημένη στη Βοσνία για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

    Ο Πάπας θα έχει συνάντηση με τα τρία μέλη του συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, Μόμτσιλο Κράισνικ και Κρέσιμιρ Ζούμπακ.

    Οι Ορθόδοξοι Σέρβοι της Βοσνίας στο παρελθόν έχουν επικρίνει το Βατικανό εξαιτίας της πρόωρης αναγνώρισης της Κροατίας από την Αγία Εδρα και καταλόγιζαν στον Πάπα ότι διάκειται εχθρικά απέναντί τους. Η επίσκεψη ωστόσο του Πάπα έγινε αποδεκτή και έχει την υποστήριξη και των τριών εθνοτήτων της Βοσνίας.

    Πάντως στην υποδοχή του, στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, δεν θα παραβρεθεί το μέλος των Σερβοβoσνiων στο τριμελές Προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ, ο οποίος επικαλέστηκε για την απουσία του, λόγους ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, απέστειλε στο Προεδρείο της Βοσνίας, προσχέδιο για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τη Βοσνία, στο πνεύμα της προφορικής συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Ιζετμπέκοβιτς κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, στις 3 Οκτωβρίου του 1996.

    [19] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Δολοφονήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Σερβικής Αστυνομίας, Ράντοβαν Στόισιτς.

    Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και ενώ ο Στόισιτς βρισκόταν σε κεντρικό εστιατόριο του Βελιγραδίου μαζί με το γιό του και ένα φίλο του, πυροβολήθηκε από νεαρό άτομο, αγνώστων στοιχείων, το οποίο αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλλληψη του δράστη ενώ στους δρόμους της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουουσας η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ακόμη έντονη.

    Ο Ράντοβαν Στόισιτς ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα αίτια της δολοφονίας μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 11 April 1997 - 10:41:54