Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΟΙ ΤΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Ο ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ. ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [03] ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 9,8 ΔΙΣ.ΔΡΧ., ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

  • [05] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [06] Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  • [08] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [09] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  • [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 26 ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

  • [11] ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ "ΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ" ΣΤΟ ΕΡΓΟ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ" ΤΗ Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ.ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [12] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Λ. ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ ΤΑΤ

  • [15] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΈΚΠΤΩΤΟΣ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

  • [18] ΤΡΙΑΝΤΑΕΝΑ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΌΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [22] Α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ό - "ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ", ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΟΙ ΤΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Ο ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ. ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Έργα μιας από τις σημαντικότερες, αλλά και πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής τέχνης, του Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο, αλλά και των συνεχιστών του, εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του εικαστικού προγράμματος των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελετών Ιστορίας της Τέχνης "Ρομπέρτο Λόνγκι" της Ιταλίας, που μελετά το έργο του Καραβάτζιο και συνέδραμε παρέχοντας τα έργα για την πραγματοποίηση της έκθεσης, εγκαινιάζεται αύριο στις 7 το βράδυ στο Κυβερνείο. Τον χώρο, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει την έκθεση, διέθεσε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο Καραβάτζιο εισήγαγε στη ζωγραφική τη μέθοδο της χρησιμοποίησης μοντέλων. Χρησιμοποίησε λαϊκούς χαρακτήρες, από τους δρόμους και τα καπηλειά, που σύχναζε ο ίδιος. Τους μετέφερε στον καμβά χωρίς να τους εξειδανικεύει, αποδίδοντας όλες τις λεπτομέρειες, όπως του υπαγόρευε η φύση. Δεν βασιζόταν στο σχέδιο, αλλά στην οπτική λήψη, μέθοδος που την εποχή εκείνη χαρακτηριζόταν λανθασμένη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ζωγραφικής.

    Οι πρωτοποριακές τομές που επέφερε δεν απορρέουν μόνο από τη σθεναρή του αντίσταση στα αισθητικά ρεύματα και τις ακαδημαϊκές αρχές της εποχής του, αλλά και από τη σύνδεση της τέχνης με εσωτερικές προσωπικές εξομολογήσεις. Η δύναμη του έργου του πιστοποιείται όχι μόνο από τις αντιδράσεις που προκάλεσε, αλλά και από τη βαθιά γοητεία, που άσκησε στους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τις πρωτοποριακές αρχές που το διέπουν.

    Παρουσιάζονται εννέα έργα του Καραβάτζιο, τα "Παιδί που δαγκώνεται από σαύρα", "Στέφανος εξ΄ακανθών", "Θυσία Ισαάκ", "Ιππότης της Μάλτας", "Οδοντογιατρός", "Άγιος Ιερώνυμος", "Καλή Μοίρα", "Δαυίδ με την κεφαλή του Γολιάθ" και "Άγιος Φραγκίσκος". Εκτίθενται ακόμη τα οκτώ έργα των πρώτων συνεχιστών του, τα "Δαυίδ και Γολιάθ" του Οράσιο Τζεντιλέσι, "Βάκχος και πότης" του Μπαρτολομέο Μανφρέντι, "Ιουδίθ με την κεφαλή του Ολοφρένη" και "Η ανεύρεση του Μωϋσή" του Κάρλο Σαρατσένι, "Επιτάφιος θρήνος" και "Η Ac_ar Οικογένεια με την Αγία Άννα" του Οράσιο Βορτζιάννι, "Η ταφή του Ιησού" του Μπατιστέλλο Καρατσιόλο και "Κατασκευαστής μουσικών οργάνων" του Τσέκο ντελ Καραβάτζιο.

    Η έκθεση περιλαμβάνει φωτεινούς πίνακες, οπτικοακουστικό υλικό και οθόνη αφής, τα οποία, εκτός από το διαδακτικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο θεατή τη δυνατότητα αναζήτησης της ίδιας της ζωγραφικής διαδικασίας, που καθιστά δυνατή την κατανόηση της γέννησης των μεγάλων αριστουργημάτων της τέχνης. Σ.Α.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σαββάτου στη Βουλγαρία.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το Βούλγαρο ομόλογο του Στόγιαν Στάλεφ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη καθώς και στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας. Ειδικότερα, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ενώ ο Θ. Πάγκαλος μετέφερε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του ΟΤΕ για την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας.

    Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων η Ελλάδα αποφάσισε να μειώσει τη θεώρηση βίζας από 50.000 σε 30.000 λέβα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπαράσταση και υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπαθειες της χώρας του για σταδιακή ενσωμάτωση της αγορά της στους ευρωπαικούς θεσμούς καθώς και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Πάγκαλος παρέθεσε γεύμα εργασίας στο Βούλγαρο ομόλογο του, στο οποίο παρακάθησαν οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και άλλοι οικονομικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται με επενδύσεις στη Βουλγαρία. Α.Θ.

    [03] ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Με αποκλειστικό αντικείμενο τις λεπτομέρειες για την αποστολή της ελληνικής συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε ότι τα δύο πρώτα τάγματα θα αναχωρήσουν αύριο από τη Θεσσαλονίκη για τα Τίρανα.

    "Ο βασικός στόχος βέβαια δεν είναι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας με αποτελεσματικότητα σε όλους τους Αλβανούς πολίτες" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Ο pokitij|r στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να εγγυηθούν οι διαδικασίες αδιάβλητων πολιτικών εκλογών, μετά τριμήνου και αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο επίσης προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε και τυπικά την αποστολή των ελληνικών δυνάμεων. "Ήταν μια απόφαση και τυπικού χαρακτήρα πλέον εφόσον προϋπήρξε ήδη έγκαιρα από την πρώτη στιγμή πολιτική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε με μια σειρά πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η κρίση στην Αλβανία", πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Την αναχώρηση της ελληνικής συμμετοχής χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχει για τους προηγηθέντες χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, όπως γνωστοποίησε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Χίλιοι διακόσιοι πενήντα Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη φτάνουν σήμερα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει ότι οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις αρχές της χώρας τους, ότι περιήλθαν στην κατοχή τους πληροφορίες για τρομοκρατικές απειλές κατά της στρατιωτικής επιχείρησης. Η ιταλική διοίκηση διέταξε την περιφρούρηση του λιμανιού του Δυρραχίου από Γάλλους στρατιώτες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή άφιξη των δυνάμεων. Ε.Π.

    [04] ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 9,8 ΔΙΣ.ΔΡΧ., ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

    Δύο νέα τμήματα της Εγνατίας Οδού στον Εβρο, συνολικού προϋπολογισμού 9,8 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα δημοπρατηθούν στις 27 και 28 Μαϊου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αθανάσιος Λάγος.

    Το πρώτο από τα δύο νέα τμήματα της Εγνατίας Οδού, προϋπολογισμού 4,8 δισεκατομμυρίων δραχμών, εκτείνεται από τον Αρδα μέχρι Κριό, ενώ το δεύτερο, για το οποίο έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 5 δισ.δρχ., από τον Κριό μέχρι και το Ορμένιο.

    Ο κ.Λαγός αναφέρθηκε επίσης στη σύμβαση, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων δραχμών, που υπογράφτηκε για την ανακατασκευή γέφυρας στο 17ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης-Αβατου- Αισύμης.

    Το ποσό των 80 εκατομμυρίων δραχμών αφορά την ανακατασκευή της γέφυρας, ανοίγματος δεκαέξι μέτρων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1997. Παράλληλα, θα ακολουθήσει η ανακατασκευή και των υπολοίπων έξι στενών γεφυρών που υπάρχουν στην ίδια περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά η συγκοινωνία και οι μεταφορές στην περιοχή. A.Γ

    [05] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η πορεία σύγκλισης της οικονομίας της χώρας μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ζητήματα κοινωνικού διαλόγου.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του διαλόγου και τόνισε : "όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με συζήτηση και είναι κοινή η πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να προβεί σε αλλαγές, σε νέες ρυθμίσεις, πρέπει να έχει ένα νέο όραμα σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά της ρύθμισης των κοινωνικών σχέσεων".

    Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι σημείωσε: "Βεβαίως υπάρχουν αντιδράσεις, βεβαίως υπάρχουν διάφορες απόψεις, αλλά είναι φυσικό ότι όταν ξεκινά κανείς έχει υπόψη του ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις. Θα τις συνθέσει μέσα από το διάλογο". Ε.Π.

    [06] Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, με αντικείμενο τον κοινωνικό διάλογο.

    Οι βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό προσδιορίστηκαν στην ανάγκη χάραξης πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας, εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, αξιοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αποκρατικοποιήσεων και μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κοινωνικό διάλογο για να συγκαλύψει προειλημμένες αποφάσεις και λάθη του παρελθόντος.

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό ασκεί με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος την κατηγορεί για στρουθοκαμηλισμό και άτολμη πολιτική. Ζητά δε την λήψη άμεσων μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ε.Π.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καθώς και με υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων θα συναντηθεί στην Αθήνα ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών.

    Σκοπός της επίσκεψης του είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από ta προβλήματα που απασχολούν τη Μεγαλόνησο και την πορεία του κυπριακού.

    Ο κ.Βασιλείου, λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας δήλωσε πως το κυπριακό δεν βρίσκεται σε στασιμότητα και τόνισε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να πάει η Κύπρος σε απευθείας συνομιλίες, μόλις τις καλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    "Μόνο μέσα από συνομιλίες μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα αλλαγής της τουρκικής στάσης, της εγκατάλειψης της αρνητικότητας που μέχρι σήμερα τους χαρακτηρίζει" υποστήριξε. Σ.Κ.

    [08] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί στόχο αυτοτελή και ανεξάρτητο από κάθε άλλη επιδίωξη, αλλά συγχρόνως αποτελεί και αναγκαία προυπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση και την παραμονή της σ αυτή, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τίτλο "Λειτουργίες του Δημόσιου Τομέα:Προβλήματα- Προοπτικές", την οποία επιμελήθηκαν οι κ.κ. Γ. Προβόπουλος και Β. Ράπανος.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν υφίσταται καμιά περίοδος χάριτος για τις αλλαγές στο κράτος, οι οποίες πρέπει να γίνουν έγκαιρα, δηλαδή άμεσα, και να είναι ουσιαστικές και ριζοσπαστικές και πρόσθεσε:"Είναι πλέον καιρός όλοι έμπρακτα να αποδεχτούμε ότι δεν νοείται, ούτε επιτυγχάνεται ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς καίριες αλλαγές στη διοίκηση του κράτους".

    Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη γενική αρχή της συρρίκνωσης του κράτους με την αντίστοιχη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε:"Διατυπώνεται η άποψη, με την οποία θα μπορούσα και εγώ να συνταχθώ, ότι οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το ερώτημα, όμως, που εύλογα εγείρεται, είναι κατά πόσο, μ αυτή την απλουστευτική μέθοδο, επιτυγχάνουμε σε κάθε περίπτωση το επιδιωκόμενο, ή απλώς έχουμε μετάσταση του προβλήματος σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος της οικονομίας. Μ αυτό δεν επιθυμώ να εκφράσω, κάθε άλλο μάλιστα, αντίθεση στην υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύω ότι κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησης πρέπει να ερευνάται ιδιαίτερα και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα "συμφραζόμενα" της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας. Το κράτος δεν είναι εξ ορισμού ούτε εκ φύσεως κακός διαχειριστής του δημόσιου χρήματος. Κι απ την άλλη πλευρά ο αυτοματισμός της αγοράς τίποτα δεν εγγυάται από μόνος του".

    Αναφερόμενος στην έκδοση που παρουσιάστηκε τη χαρακτήρισε "ένα μικρό όργανο για την κατάργηση μιας σειράς μύθων" και σημείωσε ότι "δεν στέκεται στην επιφάνεια των θεμάτων, ούτε στη συμπτωματολογία των προβλημάτων. Καταδύεται στο βάθος τους και μας αποκαλύπτει την ουσία". Ν.Ρ.

    [09] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Στα ίχνη μιας ακόμη σπείρας Αλβανών λαθρομεταναστών που διοχετεύει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Ελλάδα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στην Πιερία. Ανδρες της ασφάλειας Κατερίνης συνέλαβαν σήμερα 32χρονο από τη γειτονική χώρα, ο οποίος είχε στην κατοχή του πέντε κιλά χασίς σε φούντα.

    Πρόκειται για τον Ντούε Πικάκου, από το Μιρντίνε Αλβανίας, που φέρεται ως παραλήπτης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τη χώρα του. Τον Αλβανό λαθρομετανάστη συνέλαβαν στην κοινότητα Σεβαστή αστυνομικοί της ασφάλειας Κατερίνης που εμφανίστηκαν ως αγοράστες των ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πιερίας ο Πικάκου είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και διοχέτευε σταδιακά τις ποσότητες ναρκωτικών που του παρέδιδαν διάφοροι συμπατριώτες του, οι οποίοι αναζητούνται.

    Στοιχεία της αστυνομίας αναφέρουν ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές του νομού περισσότεροι από 25 Αλβανοί λαθρομετανάστες με ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως χασίς. Γ.Χ.

    [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 26 ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

    Πέντε ελληνικές επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αθήνα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του μαρμάρου και των χημικών, έχουν μέχρι στιγμής ενδιαφερθεί να ενημερωθούν σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες που προτείνουν αντίστοιχες κινέζικες εταιρείες.

    Υπενθυμίζεται ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παρέλαβε πρόσφατα από την Ελληνική Πρεσβεία του Πεκίνου φάκελο με πληροφοριακό υλικό, ο οποίος περιέχει τις προτάσεις 26 κινέζικων επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, χημικών και δομικών υλικών, που εξέφρασαν την πρόθεση να συνεργαστούν με αντίστοιχες ελληνικές. Α.Γ.

    [11] ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ "ΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ" ΣΤΟ ΕΡΓΟ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ" ΤΗ Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ.ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η ζωή και τα Πάθη του Χριστού σε αρμονική συνεύρεση με αποσπάσματα από τραγωδίες του Ευριπίδη θα παρουσιαστούν τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Πρόκειται για το έργο "Χριστός Πάσχων" του σκηνοθέτη Σπύρου Βραχωρίτη, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην ειδικά διαμορφωμένη για τις ανάγκες της παράστασης "Κρυπτή Στοά" της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το χριστιανικό κείμενο, που αναφέρεται στα Πάθη του Χριστού και διχάζει επί αιώνες τους μελετητές, παρουσιάζεται με χρήση αποσπασμάτων από τις τραγωδίες tou Ευριπίδη "Μήδεια", "Βάκχες" και "Εκάβη". Με τον τρόπο αυτό, ένα έργο που εκφράζει την ακραιφνή ορδόδοξη στάση και παρουσιάζει τα Πάθη, την Ταφή και την Ανάσταση του Ιησού μέσα από τους θρήνους της Θεοτόκου, συνδυάζεται με την προβληματική του έργου του Ευριπίδη με αίσιο όμως τέλος, καθώς το τραγικό αδιέξοδο αίρεται με την Ανάσταση.

    Κατά την πρώτη παρουσίαση, δύο ομάδες ηθοποιών της Θεατρικής Λέσχης Βόλου και από το σύλλογο "Ακρίτες του Πόντου" θα αναγνώσουν το έργο, χωρίς να γίνει αναπαράσταση των Παθών. Η θεατρική απόδοση του έργου θα παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα και σε κάποιο αρχαίο θέατρο.

    Το έργο "Χριστός Πάσχων" διχάζει ιστορικούς και μελετητές επί αιώνες. Τυπώθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1542 και προκάλεσε σύγχυση. Η βυζαντινή παράδοση το αποδίδει στον Γρηγόριο Ναζιαντζηνό, κάτι που αμφισβητούν όμως οι Δυτικοί μελετητές.Τον 19ο αιώνα Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές το απέδωσαν και σε συγγραφέα της εποχής των Κομνηνών. Την πρώτη εκδοχή υποστηρίζει εμπεριστατομένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1969. Στα ελληνικά μεταφράστηκε το 1960 από τον Αλέξη Σολωμό. Σ.Α.

    [12] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Μαθήματα ελληνικής γλώσσας για παλιννοστούντες ομογενείς και αλλοδαπούς έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά εδώ και λίγες μέρες το Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Νεάπολης σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης. Ηδη 18 άτομα παρακολουθούν τα μαθήματα που γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Τρίτη και Τετάρτη) από ένα τρίωρο , ενώ όπως επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου, Γεωργία Ταχτσίδου, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες καθώς έχουν υποβληθεί 34 αιτήσεις.

    Η διοργάνωση των μαθημάτων αποφασίστηκε με αφορμή τον σημαντικό αριθμό των παλιννοστούντων που ζουν στο δήμο Νεάπολης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα μαθήματα είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και καταλαβαίνουν ή γνωρίζουν ελληνικά χωρίς όμως να μπορούν να γράφουν. Ο κύκλος των μαθημάτων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Α.Φ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Λ. ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο απόηχος της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, στα Σκόπια φαίνεται πως δεν έχει ακόμη κοπάσει. Το θέμα επανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η επίσκεψη ήταν ένα βήμα πολύ σημαντικό για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Ο Σκοπιανός υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε πως "όλες οι άλλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν δευτερεύουσα σημασία, όπως άλλωστε τόνισε και ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τα γειτονικά της κράτη, ο Φρτσκοφσκι επισήμανε πως αυτές είναι ικανοποιητικές. Ειδικότερα, όσον αφορά στη συνεργασία με την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα αυτή διέρχεται μια κρίση και σημείωσε πως η ΠΓΔΜ είναι πρόθυμη να της παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την έξοδο από την κρίση αυτή. Για τη Βουλγαρία ο Φρτσκοφσκι δήλωσε ότι αυτή την περίοδο επιχειρείται μια προσπάθεια φιλελευθεροποίησης του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ για την Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι "όλα προχωρούν κανονικά".

    Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο θέμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα στη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα Βαλκάνια. Όπως υπογράμμισε ο Φρτσκοφσκι, τα Σκόπια έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους ως ισότιμου μέλους στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια είπε ότι αυτή είναι απαραίτητη, ενώ αιτιολόγησε τη θέση του αυτή, λέγοντας ότι η κρίση στην Αλβανία και ο "επικίνδυνος κλοιός", που έχει δημιουργήσει αυτή, οι διαφωνίες μεταξύ δύο χωρών της περιοχής, όπως είπε, εννοώντας προφανώς την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και η γενική κατάσταση που επικρατεί στη Βαλκανική επιβάλλουν τη διεύρυνσή του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο Φρτσκοφσκι δήλωσε πως όλα τα παραπάνω τα έχει εκθέσει στην επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα. Ν.Φ

    [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ ΤΑΤ

    Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας για τη λειτουργία της παρατράπεζας ΤΑΤ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Γκαντμέν Καντρίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Καντρίου επισήμανε ότι το πόρισμα θα εμπεριέχει τις αρχικές εκτιμήσεις για το ενεργητικό και το παθητικό κεφάλαιο της παρατράπεζας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του τρόπου αποζημίωσης των καταθετών. Σύμφωνα με τον κ.Καντρίου η έκδοση του τελικού πορίσματος θα καθυστερήσει, jah~r για την οριστική διαλεύκανση της λειτουργίας της ΤΑΤ απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Στο μεταξύ, ο ανώτατος δημόσιος κατήγορος της χώρας ζήτησε συμπληρωματική έρευνα για τη σχέση οκτώ βουλευτών με την παρατράπεζα ΤΑΤ, προκειμένου να διευκρινιστεί αν αυτοί ή τα μέλη των οικογενειών τους έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο.

    Σημειώνεται ότι χθες το περιφερειακό δικαστήριο του Μοναστηρίου, ενέκρινε την αίτηση για προσωρινή αποφυλάκιση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Διακίνησης Κεφαλαίου του Μοναστηρίου, Ιουλιάνα Ατανάσοβα, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία εγγράφων. Η αίτηση για προσωρινή αποφυλάκιση του δημάρχου του Μοναστηρίου, Σίλιαν Μίτεφσκι, απορρίφθηκε.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης της παρατράπεζας, με κατηγορούμενο, μεταξύ των άλλων, τη διευθύντρια, Σόνια Νικόλοφσκα, θα αρχίσει τη Δευτέρα, 21 Απριλίου. Ε.Π.

    [15] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Δύο άτομα κρατούνται από τις βρετανικές αρχές και θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων κατηγορούμενοι για επίθεση εναντίον αστυνομικού και διατάραξη της δημόσιας τάξης στην Επισταθμία Επισκοπής, μετά τα χτεσινά γεγονότα. Πρόκειται για τον Νίκο Παναρέτου που θα παρουσιαστεί αύριο στο Δικαστήριο των Βάσεων και για τον Αγγελο Παναρέτου που θα προσαχθεί την Παρασκευή. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των Βάσεων , Σον Τάλι, άλλοι πέντε που συνελήφθησαν χτες βράδυ κατηγορούμενοι για παρεμπόδιση αστυνομικών οργάνων και διατάραξη της δημόσιας τάξης αφέθηκαν ελεύθεροι. "Ολοι θα κληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου των Βάσεων" τόνισε ο Τάλι.

    Οσον αφορά πληροφορίες για πρόκληση ζημιάς σε αυτοκίνητο τον Βάσεων ο κ Τάλι είπε ότι κλάπηκε ένα όχημα , προφανώς από διαδηλωτές, γεγονός που επιβεβαίωσε και η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος των Βάσεων είπε ακόμη ότι τώρα επικρατεί ηρεμία στη περιοχή ενώ απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες για τραυματισμούς διαδηλωτών , ένας από τους οποίους χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από αστυνομικούς, αλλά πρόσθεσε ότι δύο ανώτεροι αστυνομικοί χτυπήθηκαν και ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη.

    Αναφορικά με τα επεισόδια ο κ Τάλι είπε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την όλη κατάσταση και ότι στο παρόν στάδιο είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς σε οποιαδήποτε συμπεράσματα. A.Φ.

    [16] ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΚΥΠΡΟΥ

    Την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικής, προκειμένου οι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας να γίνουν ανταγωνιστικοί, με προτεραιότητα στον κλάδο του τουρισμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Ανδρέας Πίττας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που pqaclatopoi^hgje με την ευκαιρία της ετήσιας συνέλευσης της ΟΕΒ .

    Ο κ. Πίττας εμφανίστηκε απαισιόδοξος και έκανε λόγο για χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης για το 1997, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5%, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας σημείωσε πως αυτή αγγίζει το ποσοστό του 3,1%, κάτι που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "αποτελεί μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των ποσοστών στην Ευρώπη. Με το ποσοστό αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ανεργία. Το μόνο που υπάρχει είναι μια πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει την πολιτική μη αυξήσεων στο δημόσιο τομέα, ενώ όσον αφορά την εργασιακή πολιτική της ΟΕΒ είπε ότι πρώτα θα εξεταστούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

    Σε ότι αφορά στο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης του 1996, ο κ. Πίττας τον απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες και αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας για το ίδιο έτος, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, όπου το σημαντικότερο μέρος αποτέλεσε "η προώθηση και κατάληξη του διαλόγου με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή", καθώς και η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και η διατήρηση της συμφωνίας για απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου επισήμανε ότι η ΟΕΒ επίσπευσε την εισαγωγή και διεύρυνση των σχεδίων παροχής χορηγιών και επιδότησης επιτοκίων και συνέβαλε στην ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας. Ε.Σ.

    [17] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΈΚΠΤΩΤΟΣ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    Εφτασε σήμερα το απόγευμα στη Βουλγαρία ο έκπτωτος μονάρχης Συμεών ο Β΄.

    Στο αεροδρόμιο της Γκόρνα Οριάχοβιτσα, τον περίμεναν ηγετικά στελέχη των κομμάτων της προεκλογικής συμμαχίας της "Ενωσης Εθνικής Σωτηρίας" (μουσουλμανικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, φιλοβασιλικοί και φιλελεύθεροι), των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", της Συνομοσπονδίας της εργασίας "Ποντκρέπα", καθώς και εκατοντάδες πολίτες από όλη τη χώρα.

    Απόψε, στην παλαιά βουλγαρική πρωτεύουσα, Βελίκο Τίρνοβο, ο Συμεών θα λάβει μέρος στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την 118η επέτειο από τη θέσπιση του λεγόμενου συντάγματος του Βελίκο Τίρνοβο, όπως είναι γνωστός ο βασιλικός νόμος διά του οποίου καθιερώθηκε το βασιλικό πολίτευμα στη Βουλγαρία στο τέλος του 19ου αιώνα. Αναμένεται ο Συμεών να εκφωνήσει λόγο και να δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Αύριο το μεσημέρι, στη Σόφια, ο έκπτωτος μονάρχης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος τον έχει προσκαλέσει σε γεύμα. Κ.Κ.

    [18] ΤΡΙΑΝΤΑΕΝΑ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Τριανταένα δις δολάρια θα δαπανήσει η Τουρκία τα επόμενα δέκα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων της Δυνάμεων.

    Στα πλαίσια του προγράμματος "μαμούθ", θα αγοραστούν, σύμφωνα le τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Ταγιάν, περισσότερα απο εκατό ελικόπτερα, θα ναυπηγηθούν πέντε φρεγάτες και θα κατασκευαστούν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού, καθώς και πολεμικά αεροσκάφη. "Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όπου είναι δυνατόν τη τεχνογνωσία της εγχώριας βιομηχανίας όπλων", δήλωσε ο κ.Ταγιάν.

    Το δαπανηρό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο να καταστεί η Τουρκία αυτάρκης ως προς τον εξοπλισμό των Ενόπλων της Δυνάμεων καθώς διαπιστώνει ότι οι χώρες της Δύσης επιδεικνύουν απροθυμία να συνεργαστούν μαζί της λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές στην Αγκυρα. Ε.Τ.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΌΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σ.Βουκάι ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του.

    Η στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών και η συμμετοχή της Τουρκίας στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Αλβανός υπουργός στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Βουκάι αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Στο μεταξύ, στα Τίρανα βρίσκεται αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Πιέτερ Αρμπνόρι καθώς και με μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής αμυνας και εξωτερικών. E.T.

    [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Υπέρ της συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη προστασίας η οποία θα αναπτυχθεί στην Αλβανία για την ασφαλή διακίνηση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τάσσονται τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο της σκοπιανής κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια", άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ στην αποστολή, στη φάση όμως της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, σε δηλώσεις του στη "Νόβα Μακεντόνια", υπογράμμισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε καλές εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα.

    Ο εκπρόσωπος του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας ((PDP) τόνισε ότι το κόμμα του θα χαιρέτιζε την απόφαση για την αποστολή στρατιωτών στην Αλβανία, σκοπος της οποίας είναι η προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ως δοκιμή για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κομματος "Μακεδονίας", Τόμισλαβ Στογιάνωφ, το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στην πολυεθνική δύναμη.

    Αντίθετα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί τη συμμετοχη της ΠΓΔΜ στην πολυεθνική. "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μονο αν το ζητησει η ίδια η Αλβανία", είπε.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του ηγέτη της ακραίας πτέρυγας των αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ, Αρμπαν Τζαφερι, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αποστολή σκοπιανών στρατιωτών στην Αλβανία. Ε.Τ.

    [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Aλλαγές στη σύνθεση του προεδρείου του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε το εθνικό συμβούλιο του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα αίτια της κατάρρευσης της κυβέρνησης Αλεξάντερ Μέξι.

    Στη συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υπό τη σκιά της αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος από ομάδα σαράντα βουλευτών και μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από την ηγεσία του κόμματος των πρώην υπουργών Ντιασιαμίρ Σιέχι, Μπασκίμ Κοπλίκου και Ντυλμπέρ Βριωνη. Και οι τρεις είχαν συνυπογράψει την κοινή δήλωση 13 βουλευτών με την οποία αποστασιοποιούνται από την τακτική του Σαλί Μπερίσα και καταλογίζουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα στον Αλβανό Πρόεδρο ζητώντας την προώθηση αλλαγών και ριζική ανανέωση του κόμματος. Το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία την κοινή δήλωση των βουλευτών

    Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του κομματος, Γκιουγκέτσαϊ. Νέος γενικός γραμματέας εξελέγη ο Γ.Πόλο.

    Οι αλλαγές στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ενισχύουν τις εκτιμήσεις πολιτικών στα Τίρανα, ότι οι εσωκομματικές έριδες στους κόλπους του κόμματος θα οδηγήσουν είτε στη δημιουργία φράξιας μέσα στο ίδιο το κόμμα είτε στη διάσπασή του και στη δημιουργία νέου. E.T.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [22] Α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ό - "ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ", ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ

    "Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των άριστων σήμερα Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας που θα προκύψει από τις εκλογές της 19ης Απριλίου θα εργασθεί στην κατεύθυνση αυτή", δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη pou παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Ιβάν Κόστοφ, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις, θεωρούν ως τον αυριανό νέο Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη που αναμένεται ότι θα πετύχουν οι "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς του οποίου ηγείται.

    Ο 48χρονος καθηγητής των μαθηματικών, που εκπαιδεύτηκε ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας στην πρώην Σοβιετική Ενωση, σπούδασε πολιτική οικονομία στο ανώτατο ινστιτούτο "Κάρλ Μάρξ" της Σόφιας και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1991-1993 στις κυβερνήσεις Ποπώφ και Δημητρώφ, υποστηρίζει ότι οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδος θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, όταν η χώρα του γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. "Τότε, μεταξύ των δύο χωρών θα δημιουργηθούν και άλλες δυνατότητες, οι οποίες τώρα δεν υπάρχουν", λέει. Προσθέτοντας ότι "αυτό θα αποτελέσει σημαντική προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, διότι θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με την ένταξη στην ΕΕ, και η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα αναπτύσσουν από κοινού την οικονομία της αγοράς , την κοινή τελωνειακή πολιτική κλπ".

    Σε ερώτηση εάν η νέα κυβέρνηση θα κατορθώσει να λύσει τα δύσκολα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βουλγαρία, ο κ. Κόστοφ δηλώνει ότι επιθυμία της παράταξής του, είναι να αναπληρώσει την καθυστέρηση στην πορεία ολοκλήρωσης "και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από νηφάλια εκτίμηση των παραλείψεων των προηγουμένων κυβερνήσεων, καθώς και από την αναγκαία δόση εποικοδομητικής αυτοκριτικής", όπως σημειώνει, προσθέτοντας :

    "Η τωρινή δραστηριότητα του Προέδρου Στογιάνοφ και της υπηρεσιακής κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι στη μελλοντική μας διακυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις προτεραιότητες σε μερικές βασικές κατευθύνσεις, όπως την επιταχυνόμενη και παράλληλη ολοκλήρωση στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Με αυτή την έννοια η περιφερειακή πολιτική της Βουλγαρίας θα μπορούσε να ενταχθεί στην κοινή εξέλιξη της ανατολικοευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τους άλλους οργανισμούς.

    Εκτός αυτού, πρέπει να επεξεργαστούμε με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ, περιφερειακά προγράμματα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης εμπορίας όπλων, ναρκωτικών και πυρηνικών υλικών, καθώς και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων".

    Ακόμη, ο ηγέτης της ΕΔΔ τονίζει ότι θα προχωρήσει η χώρα του στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία και ότι η νέα κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά την αναμενόμενη βοήθεια από την ΕΕ και την οικονομική ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.α.

    Aπαντώντας σε ερώτηση για το πως βλέπει να αναπτύσσονται τα Βαλκάνια, ώστε να εκλείψουν οι εστίες έντασης προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας στην περιοχή, ο κ. Κόστοφ αναφέρει ότι βασικό στοιχείο της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής θα είναι η πεποίθηση ότι η περίοδος των παλαιών βαλκανικών στερεότυπων της amtipaq\hesgr ή των αξόνων και των παρασκηνιακών συμφωνιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

    "Η ενεργή βουλγαρική περιφερειακή πολιτική πρέπει να γίνει εργαλείο της σύγχρονης προληπτικής διπλωματίας. Η ηγεσία των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα συμβάλει στην επεξεργασία μηχανισμών τοπικής δράσεως για την αποτροπή της επέκτασης τον "τοπικών" κρίσεων προς άλλα σημεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", λέει ο Βούλγαρος πολιτικός. Υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, σκοπεύει να αξιοποιήσει τις εξωτερικές και εσωτερικές περιφερειακές πηγές χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία θα αλλάξουν την όψη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα την κάνουν ελκυστική για τις ξένες επιχειρήσεις. Αναφέροντας ενδεικτικά την ολοκλήρωση της κατασκευής των περιφερειακών τμημάτων των διηπειρωτικών μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών διαδρόμων, το διάδρομο Ανατολής-Δύσης, τους στρατηγικούς πετρελαιαγωγούς και αγωγούς φυσικού αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη, την κατασκευή νέων γεφυρών στο Δούναβη, τη διάνοιξη νέων μεθοριακών διόδων κ.α..

    "Οσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική εξάρτηση και η ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών μεταξύ των χωρών της περιοχής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εγγύησή για τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρωπης", καταλήγει ο πρόεδρος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Ιβαν Κόστοφ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 15 April 1997 - 12:42:54