Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Ή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [02] ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ "ΣΑΜΟΣ" ΚΑΙ "ΧΙΟΣ"

  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [06] ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΡΚΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 32 ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

  • [07] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [08] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ-600 ΔΡΧ.ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΝΤΟΜΑΤΑ

  • [09] ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ INTERNET

  • [10] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

  • [11] ΠΟΣΟ 4,6 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [12] ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [14] ΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ "ΣΤΗΝΟΥΝ" ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

  • [15] "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ", ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ ΣΕ 1.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

  • [16] ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ

  • [20] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

  • [21] ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [22] ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΦΙΟΖΟ Α.ΤΣΑΤΛΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ- Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Ή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν υφίσταται θέμα διαλόγου ή διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτό επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την επιστολή 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό στην οποία επισημαίνονται ανησυχίες για τη διεξαγωγή ελληνοτουρκικού διαλόγου καθώς δεν είναι γνωστός ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων και το αντικείμενό τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σήμερα ότι πάγια θέση της Ελλάδας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ο σεβασμός από την πλευρά της Αγκυρας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.

    Χαρακτήρισε δε "άνευ αντικειμένου" την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν δικαιολογείται η έκφραση οποιασδήποτε ανησυχίας. Η τακτική της κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της χώρας, είπε ο υπουργός Τύπου και επισήμανε ότι οι κυβερνητικές θέσεις θα διατυπωθούν στην Ολλανδική προεδρία απόψε ή το αργότερο αύριο.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την επιστολή αυτή, ο κ. Ρέππας είπε ότι επρόκειτο για μια ευχάριστη πρόκληση προς τον πρωθυπουργό για να αποδείξει την ορθότητα του έργου της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν μονοπωλεί την ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα αλλά και δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα της αποκλειστικότητας της ευαισθησίας σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    Στο μεταξύ, εντός της ημέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδό Χανς Βαν Μίρλο. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται και η δημοσιοποίηση των θέσεων της Αγκυρας για την Ολλανδική πρόταση περί σύστασης ελληνοτουρκικής επιστημονικής επιτροπής.

    "Ο συγκεκριμένος διάλογος που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός γνωστού αμερικανονατοϊκού σχεδίου που προβλέπει διχοτόμηση του Αιγαίου με κύριο στόχο την αμερικανοποίησή του". Αυτό επισήμανε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

    [02] ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στα εθνικά μας θέματα, ενώ καθοριστικό αναμένεται να είναι το δεκαήμερο που διανύουμε σε ότι αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Μέχρι τέλος της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση της ολλανδικής προεδρίας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εργαστεί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για την επιτυχή έκβαση αυτής της πρότασης, ενώ προβληματίζεται ιδιαίτερα για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της μικτής αυτής επιτροπής και πάντως επιμένει ότι θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

    Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ποιά θα είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι της επιτροπής και αν έχουν αποκλειστεί θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνεται το θέμα της υφαλοκρηπίδας και κυρίως το νομικό πλαίσιο αναφορικά με την ερμηνεία των συνθηκών που διέπουν το καθεστώς στο Αιγαίο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει το ενδιαφέρον της για το αν η κυβέρνηση διασφαλίζει με τους χειρισμούς της ορισμένες κρίσιμες προυποθέσεις από την Τουρκία, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η άρση της απειλής πολέμου.

    Η Ελλάδα πάντως που δέχεται πιέσεις να άρει το βέτο της στη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκία στις 28 του μηνός προσπαθεί να πιέσει από την πλευρά της, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να άρει τις επιφυλάξεις της, αν δεν έχει έμπρακτη απόδειξη από την Αγκυρα ότι αποδέχεται τους τρεις όρους που έχει θέσει.

    Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ στο τέλος του μηνός στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία θα συζητηθούν τεχνικής και οικονομικής φύσεως θέματα.

    Παρότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα είναι μια άτυπη συνάντηση εντούτοις διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού θα διαφανούν πλέον οι προθέσεις της Αγκυρας κατά πόσο είναι διατεθειμένη ή όχι να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Παράλληλα, θα εξαρτηθεί από τις επαφές αυτές και η συνάντηση Σημίτη - Ερμπακάν, τον Ιούλιο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

    [03] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Στο θέμα της κλοπής του σκάφους του ελληνικού λιμενικού σώματος από τη συμμορία των Αλβανών αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γίνει επιχείρηση του λιμενικού για να πάρει πίσω το σκάφος που βρίσκεται στις ακτές της Αλβανίας.

    Τόνισε δε ότι οι Αλβανοί που κατέχουν το σκάφος είναι οπλισμένοι και αν γίνει επιχείρηση ενδεχομένως να τεθούν σε κίνδυνο ζωές ανδρών του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές της Αλβανίας ωστε το θέμα να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    [04] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ "ΣΑΜΟΣ" ΚΑΙ "ΧΙΟΣ"

    Στις 11 το πρωί απέπλευσαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Δυρράχιο τα αρματαγωγά "Σάμος" και "Χίος" που μεταφέρουν 520 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης και 90 στρατιωτικά οχήματα.

    Η επιβίβαση οχημάτων και στρατιωτικών είχε αρχίσει χτες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Οι συγγενείς των αξιωματικών και υπαξιωματικών που μεταβαίνουν στην Αλβανία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο χώρο του λιμανιού για να τους αποχαιρετήσουν, ενώ μετά την τελετή αγιασμού ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και επιτυχία στην αποστολή τους εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν παρά τις αντιξοότητες και τους κινδύνους.

    Θα χρειαστούν δύο ημέρες ταξίδι για να φτάσουν τα αρματαγωγά στο λιμάνι του Δυρραχίου και από εκεί οι άνδρες με το μηχανοκίνητο εξοπλισμό θα κατευθυνθούν στην περιοχή των Τιράνων. Ετσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της αποστολής με την εγκατάσταση του ελληνικού τάγματος που σύντομα αναμένεται να αναλάβει το έργο του που είναι η προστασία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αλβανία τη Δευτέρα 28 Απριλίου και να γιορτάσει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα με τους Ελληνες στρατευμένους. Ν.Ρ.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τη FYROM άσκησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη βουλευτές του νομού της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι πρώτα η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Αδάμ Ρεγκούζας έκανε λόγο για λάθος κινήσεις της κυβέρνησης και εξέφρασε την αγανάκτηση και την ανησυχία του για τη μυστική διπλωματία που, όπως είπε, ασκείται γύρω από το θέμα. Ζήτησε την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, "ώστε να βγει η Ελλάδα από τον ολισθηρό δρόμο της οπισθοχώρησης και των γκρίζων περιοχών, που ακολούθησε η jub]qmgsg Σημίτη".

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, ο κ. Ρεγκούζας υποστήριξε ότι πρόκειται για τελειωμένη υπόθεση σε βάρος της Ελλάδας και για τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, λόγω καθυστερήσεων και λανθεσμένων κινήσεων σε επίπεδο τακτικής. Εξέφρασε μάλιστα την έντονη ανησυχία του για μελλοντικές επεκτατικές βλέψεις που προέβλεψε ότι θα εκδηλώσει το γειτονικό κράτος.

    Για ξεπούλημα της Μακεδονίας μίλησε ο συνάδελφός του Παναγιώτης Ψωμιάδης που ισχυρίστηκε ότι "ο κ. Σημίτης εξοφλεί σήμερα γραμμάτια και επιταγές που είχε υπογράψει πριν από τις τελευταίες εκλογές". Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, για το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, υποστήριξε ότι πρόκειται για έμμεση στροφή της κυβέρνησης. Μ.Ν.

    [06] ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΡΚΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 32 ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

    "Η επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, σχετικά με τη δρομολογούμενη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν υποδηλώνει καμία αντίδραση. Εκφράζουμε απλά τις ανησυχίες μας για ένα σκηνικό αντιφάσεων που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα και ζητούμε ενημέρωση".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος που συνυπόγραψε την επιστολή. Εξήγησε ότι θέση των 32, που διατυπώνεται στο εν λόγω κείμενο, είναι ότι, πέρα από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, δεν πρέπει να συμπεριληφθεί κανένα άλλο θέμα στη συζήτηση με την Τουρκία, σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, καθώς οτιδήποτε άλλο αποτελεί διεκδίκηση της γειτονικής χώρας. "Και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, γιατί πιστεύουμε ότι η Τουρκία επιδιώκει να εντάξει στην ατζέντα του διαλόγου τις δικδικήσεις της. Της φτάνει αυτό για αρχή", τόνισε ο βουλευτής για να συμπληρώσει ότι "οι θέσεις αυτές των 32, που δεν είναι κατά του διαλόγου, συμφωνούν απόλυτα με το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης ότι δε διεκδικούμε τίποτα και δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ο κ. Κίρκος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από την πάγια θέση της μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του.

    Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της διένεξης μεταξύ των μελών της οικογένειας Παπανδρέου, το οποίο χαρακτήρισε καθαρά ενδοοικογενειακό. Τόνισε ωστόσο ότι "ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε ένα τεράστιο πολιτικό μέγεθος και έτσι πρέπει να τον κρατήσουμε στη μνήμη μας". Μ.Ν.

    [07] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Μεγαλύτερες προσπάθειες συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλαδα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης και ειδικότερα η συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (ευρω), σε έκθεσή της που αναμένεται να υιοθετηθεί στην προσεχή εβδομαδιαία τακτική της συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών, και σημεία της παρουσίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλαδα στον τομέα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, αλλά θεωρεί ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσίου ελλείμματος, πέρα από τη μείωση των δημοσίων δαπανών χρειάζονται και μακροπρόθεσμες σημαντικές προσπάθειες, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή των κρατών στην ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα ότι σε σχεση με τον πληθωρισμό, το Φεβρουάριο του 1998 θα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχης εννέα κράτη μέλη. Τα υπόλοιπα με εξαίρεση την Ελλαδα μπορούν να ικανοποιήσουν το κριτήριο του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους με μια αυστηρότερη αντιπληθωριστική πολιτική. Για τα δημοσια ελλείμματα η έκθεση προβλέπει ότι το κριτήριο αυτό θα το πληρούν στο τέλος του 1997 εννέα από τις δεκαπέντε χώρες της Κοινότητας.

    Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να αποφεύγουν την αύξηση των εσόδων μέσω νέων φόρων και να ρίξουν το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής τους στη μείωση των δημοσίων δαπανών. Ακόμη, εκτός από τις συστάσεις για νομισματική σταθερότητα η Κομισιόν επαναλαμβάνει την άποψή της για εναρμόνιση στο μέτρο του δυνατού, των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών.

    Η έκθεση θα υποβληθεί για έγκριση στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Κοινότητας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στο Αμστερμνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου. Ε.Τ.

    [08] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ-600 ΔΡΧ.ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΝΤΟΜΑΤΑ

    Αυξημένες είναι οι τιμές των αμνοεριφίων και των οπωρολαχανικών και φέτος στις αγορές ολόκληρης της χώρας ενόψει του Πάσχα. Σύμφωνα πάντως, με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι διαφορές των τιμών σε σχέση με πέρυσι, δεν είναι μεγάλες.

    Στις 1800 δραχμές το κιλό φτάνουν σε ορισμένα καταστήματα της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης οι τιμές του εγχώριου κατσικιού και αρνιού, αν και στα περισσότερα κρεωπωλεία, δεν ξεπερνούν τις 1600 δραχμές το κιλό. Παράλληλα, η τιμή της ντομάτας διαμορφώνεται από 460 έως 600 δραχμές το κιλό, λόγω του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε τις καλλιέργειες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από την Κρήτη.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας κατά τις ημέρες του Πάσχα, η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, σε sumeqcas_a με την αγορανομία και την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, διενεργούν καθημερινούς ελέγχους στις κεντρικές αγορές.

    Ικανοποιημένη από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στην αγορά ενόψει του Πάσχα, εμφανίστηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Μαρία Ζαμβρακίδου, που τόνισε ότι "κινούμαστε σε μια αγορά πέρα και από τις ίδιες τις προσδοκίες μας". "Οι τιμές διαμορφώνονται ομαλά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους. Με εξαίρεση τη ντομάτα, υπάρχει επάρκεια αγαθών, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν τις καλλιέργειες. Μάλιστα, σε ορισμένα οπωρολαχανικά καταγράφηκε και μείωση των τιμών. Πάντως, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται το αρνί. Στόχος μας είναι να κυμανθεί στα επίπεδα των περσινών τιμών, δηλαδή στις 2000 δραχμές το κιλό και προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.Ζαμβρακίδου.

    Ως άριστες χαρακτήρισε τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στα καταστήματα ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Καπανίου-Βλάλη, Μιχάλης Ανδρεάδης, τονίζοντας ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Ανδρεάδη, η μέση τιμή πώλησης κατσικιού και αρνιού κυμαίνεται προς το παρόν μεταξύ 1500 έως 1700 δραχμών το κιλό, ενώ ο χαλβάς πωλείται προς 850 και οι ελιές προς 600 δραχμές το κιλό. Τα αυγά στις αγορές του Καπανίου και του Βλάλη κοστίζουν -κατά μέσο όρο- είκοσι δραχμές το ένα.

    Εναντι 300 έως 360 δραχμών το κιλό διατίθενται στη χονδρική οι ντομάτες, ύστερα από σχετική έκκληση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Οπωρολαχανικών, Κωνσταντίνος Μπότσογλου. "Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τοπικά προϊόντα, όπως παραδείγματος χάρη, οι ντομάτες Βασιλικών, που επειδή αναπτύσσονται σε θερμοκήπια κοστίζουν πιο ακριβά. Για τις ντομάτες αυτές σπαταλάται διακόσιες δραχμές καύσιμο ανά κιλό και αυτό έχει αντίκτυπο στην τιμή τους", σημείωσε ο κ.Μπότσογλου.

    Τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την υψηλή τιμή χονδρικής πώλησης της ντομάτας, εξέφρασαν οι οπωροπώλες. "Πουλάω τη ντομάτα 460 δραχμές το κιλό, δηλαδή με πολύ μικρή διαφορά από την τιμή που την αγοράζω, με αποτέλεσμα να χάνω χρήματα. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να την πουλάω, γιατί τέτοιες μέρες το μόνο πράγμα που δεν θέλουμε είναι να χάσουμε πελάτες και ο αγοραστής αν δεν βρει αυτό που θέλει, θα φύγει", σημείωσε ο Ιορδάνης Δερμιτζόγλου, οπωροπώλης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, και πρόσθεσε ότι όσο προχωράει η Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές των αγαθών θα αυξάνονται. Ελληνικά τα οκτώ στα δέκα αρνιά που θα διατεθούν στην αγορά

    Ελληνικά θα είναι τα οκτώ στα δέκα αρνιά που θα διατεθούν στην αγορά ενόψει του Πάσχα, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΜΠΕ, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Μενέλαου Πατίκα.

    "Η αγορά θα καλυφθεί κατά 80% από ελληνικά αρνιά, ενώ θα υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων. Τα εισαγόμενα αρνιά, που θα εισαχθούν φέτος σφαγμένα και όχι ζωντανά λόγω του αφθώδους πυρετού, θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι", τόνισε ο κ.Πατίκας και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κτηνιάτρων που διενεργούν τους poiotijo}r ελέγχους στα αρνιά είναι επαρκής.

    Το χρώμα και η μυρωδιά του αρνιού, αλλά και η σωστή συντήρησή του τόσο από τους κρεωπώλες όσο και από τους καταναλωτές, αποτελούν τα τρία σημεία που πρέπει να προσέξει ο αγοραστής, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σύμφωνα με τον κ.Πατίκα, το χρώμα του αρνιού επιβάλλεται να μην είναι μελανιασμένο και να μη γυαλίζει. Τυχόν δυσοσμία του προσφερόμενου κρέατος θα πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά τους καταναλωτές, ενώ η σωστή συντήρηση του σφάγειου αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τη διαφύλαξη της υγείας του αγοραστή.

    Μεγάλη ζήτηση έχουν αυτές τις ημέρες και τα εντόσθια, που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το κοκορέτσι. Ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει τα κατεψυγμένα από τα φρέσκα εντόσθια με βάση το πόσο υγρά είναι (τα κατεψυγμένα είναι πιο υγρά από τα φρέσκα), ενώ και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί σχολαστικά και η μυρωδιά. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την απόψυξη των εντοσθιών που στη συνέχεια πρέπει να καταναλωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Α.Γ-Γ.Χ

    [09] ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ INTERNET

    Τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας άρχισε να μεταδίδει από χθες, σε ψηφιακό ήχο (real audio), ο server του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Internet (http://www.epnet.gr). Πρόκειται για αποσπάσματα από ζωντανές ηχογραφήσεις παρελθόντων ετών στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, από την Κυριακή των Βαΐων το πρωί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

    Οι βυζαντινές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μια από τις τελευταίες προσθήκες της σελίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και απευθύνονται κυρίως στους λάτρες της βυζαντινής μουσικής αλλά και τους απανταχού Ορθοδόξους που πιθανόν βρίσκονται μακριά από ορθόδοξους ναούς.

    Όπως αναφέρουν, εξάλλου, οι υπεύθυνοι του server, το τελευταίο εικοσαήμερο, 11.847 χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί τη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ το περισσότερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τον ελληνισμό της ομογένειας. Η μέση εβδομαδιαία επίσκεψη στον κόμβο του Πατριαρχείου υπολογίζεται σε 5.000 έως 7.500 χρήστες. Π.Γ.

    [10] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    "Τα 30 χρόνια που πέρασαν από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, μας δίνουν την ευκαιρία να αποδώσουμε και πάλι την οφειλόμενη τιμή σε όσους αντέστησαν με θάρρος και υψηλό δημοκρατικό φρόνημα στο ανελεύθερο καθεστώς και, βεβαίως, στη μεγίστη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η οποία ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τις δημοκρατικές πεποιθήσεις της".

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με αφορμή τη μαύρη επέτειο, και πρόσθεσε:"Οι νέοι ar μελετούν την πρόσφατη, αλλά και όλη την ιστορία του νεώτερου Κράτους μας. Θα αποκομίσουν πολύτιμα συμπεράσματα και την πεποίθηση ότι η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που αρμόζει σε ελεύθερους ανθρώπους, το μόνο που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών. θα βεβαιωθούν συγχρόνως ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να προσεγγίζομε εγγύτερα την ιδανική μορφή της".

    Στην ημερήσια διαταγή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισημαίνει ότι "τριάντα χρόνια από την επιβολή της δικτατοτίας είναι επιτακτική ανάγκη να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα και να αξιολογήσουμε τις τραγικές συνέπειες ενός εγκλήματος σε βάρος της δημοκρατίας, του τόπου, αλλά και των εθνικών συμφερόντων. Το Εθνος πληρώνει ακόμα και σήμερα τις συνέπειες που δημιούργησε η δράση και η πολιτική της χούντας και των οργάνων της. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, το ένστολο τμήμα του λαού μας και αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, διαπνέονται σήμερα από υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης. Είναι πανέτοιμες να προασπίσουν τα εθνικά δίκαια έναντι οιασδήποτε εξωτερικής επιβουλής. Και είναι αυτές που, διαπνεόμενες από δημοκρατικό φρόνημα και σεβασμό στο Σύνταγμα, στο Πολίτευμα της χώρας και στη Λαική Κυριαρχία, αποτελούν τη μεγαλύτερη γγύηση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ομαλότητας και της προόδου για τον Ελληνικό Λαό, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και η πολιτική γραμματεία του κόμματος εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν:"Η τριακοστή, μαύρη επέτειος τουν πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, είναι ημέρα περισυλλογής και δημοκρατικής εγρήγορσης. δεν ξεχνούμε, γιατί οι λαοί που ξεχνούν , είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τα ίδια. Χωρίς φανατισμούς, μ την ωριμότητα που δίνουν τα παθήματα, γνωρίζουμε ότι η Δημοκρατία, απαιτεί καθημερινό αγώνα για τη θωράκιση της". Ν.Ρ.

    [11] ΠΟΣΟ 4,6 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Ποσό 4,6 δισεκατομμυρίων δραχμών θα διατεθεί από το εθνικό σκέλος του Δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (πακέτο Ντελόρ), για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στο λιμάνι της Καβάλας.

    Τα χρήματα θα διατεθούν για την κατασκευή κρηπιδώματος στο υφιστάμενο λιμενικό συγκρότημα, ενώ μέσα στο 1997 αναμένεται να χορηγηθούν πιστώσεις συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων δραχμών.

    Σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και το ανατολικό κρηπίδωμα, προκειμένου να περάσουν στη φάση της υλοποίησης έργα της δεύτερης φάσης κατασκευής του βορειοελλαδικού λιμανιού.

    Παράλληλα, ενάμισι δισεκατομμύριο δραχμές έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το κοινοτικό πρόγραμμα "INTERREG II" για τις χερσαίες εγκαταστάσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό του μώλου φορτοεκφόρτωσης δημητριακών που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι της Καβάλας. Α.Γ

    [12] ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗ BOQEIA ΕΛΛΑΔΑ

    Παιδικό μουσείο θα έχει και η Θεσσαλονίκη , μετά την Αθήνα, από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το Μουσείο αυτό θα είναι το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα αλλά στόχος των ιδρυτών του δεν είναι να το περιορίσουν στην συμπρωτεύουσα αλλά να μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα της ίδρυσης και σε άλλους νομούς.

    Η ιδέα για τη ίδρυση του Παιδικόυ Μουσείου, όπως επισημαίνει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της προσωρινής οργανωτικής επιτροπής Εμμανουήλ Ιατρίδης, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν διαπιστώθηκε ότι το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δεν προσφέρεται για ξεναγήσεις παιδιών μικροτέρων των 12 ετών. "Αρχικά σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία παιδική πτέρυγα στο Τεχνικό Μουσείο, του οποίου υπήρξα διευθυντής. Σκεφτήκαμε όμως ότι δεν θα ήταν σωστό να περιορίσουμε τα παιδιά με τον τεχνικό πολιτισμό και έτσι αποσυνδεθήκαμε από το Τεχνικό Μουσείο και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα Παιδικό Μουσείο. Μία ομάδα από 30 νέους μουσειολόγους, αρχαιολόγους εκπαιδευτικούς κλπ, ανθρώπους με ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές, ανέλαβε εθελοντικά να κάνει την σχετική μελέτη" συνεχίζει ο Ιατρίδης.

    Πρόσφατα κατατέθηκε το καταστατικό της σύστασης του Παιδικού Μουσείου στο πρωτοδικείο και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να βρεθεί ο χώρος που θα το στεγάσει. Ηδη η προσωρινή οργανωτική επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού (υπάρχουν 70 στην Ευρώπη και 300 στην Αμερική) με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας. "Η εξεύρεση του χώρου δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το Μουσείο μπορεί να στεγαστεί ακόμη και στο χώρο μιας παιδικής βιβλιοθήκης κάποιου από τους δήμους της Θεσσαλονίκης" προσθέτει ο κ Ιατρίδης.

    Παρά το γεγονός ότι το Παιδικό Μουσείο δεν έχει ακόμη στέγη ούτε και νομική υπόσταση η ομάδα συνεργατών του έχει αρχίσει να διοργανώνει κάποιες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και δύο πιλοτικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 9-12 και 12-15 χρόνων. Το πρώτο με θέμα "Ζωντανεύουμε το χώρο μας" πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ενώ το δεύτερο με θέμα "Διαφημίζοντας το χώρο μας" θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Μέγας Αλέξανδρος (πρώην εργατικές κατοικίες Πολίχνης). Σκοπός των προγραμμάτων αυτών, αλλά και του Μουσείου, είναι να προσφέρουν ψυχαγωγία, προσωπικές εμπειρίες και ευχάριστη απασχόληση στα παιδιά που παίρνουν μέρος. Ειδικότερα, τα εργαστήρια μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και παιχνίδια κινητικά, εικαστικά, κρίσης και νόησης στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της έκφρασης.

    Οπως επισημαίνει ο κ Ιατρίδης έχουν συσταθεί δώδεκα ομάδες εργασίες που ασχολούνται με όσα θα περιλαμβάνει το Μουσείο αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς και παιδιά και θα πραγματοποιούνται εκτός Μουσείου. "Επιδιώκουμε να δώσουμε στα παιδιά τα ερεθίσματα για να μάθουν, όχι ως δάσκαλοι άλλα δίνοντάς τους ελευθερία. Για τη λειτουργία του Μουσείου θα υπάρξει συνεργασία με σχολεία. Αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά στο Μουσείο θα μπορούν να τα συζητούν στο σχολείο . Στόχος μας για τη Θεσσαλονίκη είναι να μάθουν οι μικροί μαθητές την πόλη, τα μνημεία, τους δρόμους κλπ. Είναι το μοναδικό Μουσείο στην Βόρεια Ekk\da, υπάρχει ένα άλλο στην Αθήνα, που συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, και θέλουμε να βοηθήσουμε και άλλες περιοχές του βορειοελλαδικού χώρου να αποκτήσουν και αυτές το δικό τους Παιδικό Μουσείο" καταλήγει ο κ Ιατρίδης Α.Φ.

    [13] ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Τη διακοπή των παραστάσεων του έργου του "Η Κυριακή των Παπουτσιών", ανακοίνωσε στο κοινό της χθεσινής παράστασης ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος.

    Όπως είπε, κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά από το θόρυβο, που δημιουργήθηκε γύρω από τη νομιμότητα της λειτουργίας του θεάτρου "ΦΙΞ". Υπογράμμισε ότι η επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης που έκρινε το θέατρο ακατάλληλο για λειτουργία, είναι αναρμόδιο και τόνισε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας.

    Τόνισε ακόμη ότι ένας από τους λόγους, που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι ότι ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", απέδωσε την ευθύνη για τη συνέχιση των παραστάσεων στον ίδιο τον ηθοποιό και στον εκμισθωτή του θεάτρου Π.Ραπτάκη, αν και ο ΟΠΠΕΘ '97 είναι συμπαραγωγός της παράστασης.

    Περισσότερες πληροφορίες, όπως ανακοίνωσε, θα δώσει σε συνέντευξη τύπου, που θα δώσει αύριο στη 1 το μεσημέρι, στην οποία έχουν κληθεί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Κ.Κοσμόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δ.Σαλπιστής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Π.Θεοδωρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος Κ.Λοϊζος, ο δημοτικός σύμβουλος Α.Σαχίνης, ο ιδιοκτήτης του χώρου "ΦΙΞ" Π.Ραπτάκης και ο αρχιτέκτων Ν.Γκόρτσιος.

    Από πλευράς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο διευθύνων σύμβουλος Κ.Λοϊζος, δήλωσε ότι θα υπάρξει επαφή επί του θέματος με τον Λ.Λαζόπουλο και ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να βοηθήσει στην επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών για την έκδοση άδειας λειτουργίας του θεάτρου "ΦΙΞ". Σ.Α.

    [14] ΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ "ΣΤΗΝΟΥΝ" ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

    Εναν προσφυγικό καταυλισμό στήνουν την καρδιά της Θεσσαλονίκης , μπροστά στο Λευκό Πύργο, στις 23 Απριλίου οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Πρόκειται για έκθεση- αναπαράσταση καταυλισμού που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία και την επισκέφτηκαν 3,6 εκατομμύρια άτομα. "Τολμάμε να στήσουμε ένα προσφυγικό καταυλισμό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Οχι βέβαια με σκοπό τον ενυπωσιασμό. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τα προβλήματα των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτούς τους καταυλισμούς", επισημαίνουν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα".

    "Καλώς ήρθατε σ΄ένα προσφυγικό καταυλισμό που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο παρόλο που οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Εύλογα θα αναρωτηθείτε πως γίνεται αυτό. Μα πουθενά στον κόσμο δεν θα βρείτε ένα τόσο καλοστημένο καθαρό και ήσυχο καταυλισμό που προσφέρεται για επισκέψεις και περιήγηση" γράφει το ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης

    Οι επισκέπτες δεν θα συναντήσουν τους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν έχουν όμως την ευκαιρία να δουν πως είναι ένα αληθινός προσφυγικός καταυλισμός, ένας από τους χιλιάδες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, και να έρθουν κατά πρόσωπο με την καθημερινή ζωή ενός πρόσφυγα. Με τη βοήθεια ενός εθελοντή των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν την σπουδαιότητα των βασικών ειδών επιβίωσης: ένα καταφύγιο πόσιμο νερό και τρόφιμα. Επίσης ενημερώνονται για τα διάφορα προβλήματα υγείας καθώς και για τα προβλήματα από τις θαμμένες σε πολλές περιοχές νάρκες που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

    Στο ίδιο χώρο με τον καταυλισμό θα λειτουργεί και η έκθεση φωτογραφίας "Ματιές Εθελοντών" που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο Ελλήνων "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", οι οποίοι μεταφέρουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία την εμπειρία τους από τον τόπο αποστολής.

    Ο προσφυγικός καταυλισμός έχει παρουσιαστεί σε κεντρικά σημεία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα θα εγκατασταθεί στις έξι μεγαλύτερες πόλεις . Ηδη έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα και τη Λάρισα, μεθαύριο στήνεται στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, μέσα στο Μάιο, θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο , τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Α.Φ.

    [15] "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ", ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ ΣΕ 1.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

    Σε βαρύ βινύλιο και μόνο σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα κυκλοφορεί ο δίσκος "Τα Τραγούδια της Αμαρτίας" του Μάνου Χατζηδάκι. Ο δίσκος εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες σε cd, βάσει των σημειώσεων, οδηγιών και προσωπικών εκτελέσεων των τραγουδιών από τον ίδιο το συνθέτη. Τις οδηγίες αυτές, στηριγμένοι και στην πείρα τους από τη συνεργασία τους με το Μάνο Χατζηδάκι, ajoko}hgsam πιστά οι συντελεστές του δίσκου Ντόρα Μπακοπούλου και Ανδρέας Καρακότας, οι οποίοι παρουσιάζουν τα τραγούδια αύριο και μεθαύριο στην "Υδρόγειο" της Θεσσαλονίκης.

    Τα τραγούδια είναι βασισμένα σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και σε ένα του Γιώργου Χρονά και είναι εμπνευσμένα από τη Θεσσαλονίκη.

    "Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη το '45, αργά το βράδυ της Μ.Πέμπτης", έγραφε ο ίδιος ο Μάνος Χατζηδάκις για το εσώφυλλο του δίσκου, "είχε τελειώσει η λειτουργία και οι εκκλησίες άδειες, φωτισμένες, ηχούσαν πένθιμα. Περπατούσα μόνος και θαμπωμένος - είπα μέσα μου: "Θεέ μου, πόσες αμαρτίες πρέπει να'χει αυτή η πόλη για να έχει τόσες εκκλησίες".

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο Ανδρέας Καρακότας, ο οποίος είχε επιλεγεί πριν από πέντε χρόνια από τον ίδιο το Μ.Χατζηδάκι για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του δίσκου, υπογράμμισε ότι είχε την τύχη να παρίσταται τη στιγμή της έμπνευσης και της δημιουργίας δέκα τραγουδιών από τα είκοσι του δίσκου. Η Ντόρα Μπακοπούλου, αγαπημένη ερμηνεύτρια του συνθέτη σημείωσε ότι η απόδοση των τραγουδιών μόνο με πιάνο και φωνή είναι η ιδεώδης γι' αυτά τα τραγούδια.

    [16] ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ

    Θέματα που αφορούν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέτασε ο πρόεδρος του Αντριου Αθενς, κατά την πενθήμερη επίσκεψη του στη Γερμανία, που ολοκληρώθηκε χθες.

    Κατά την παραμονή του στη Βόννη, ο κ.Αθενς συναντήθηκε μεταξύ των άλλων και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, πρόεδρο σήμερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για ζητήματα Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και με τοπικά στελέχη της Ομογένειας.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ είχε, επίσης, συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή βουλευτίνα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και πρόεδρο της Γερμανοελλληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Βουλής, Ζίγκριτ Σκαρπέλις - Σπέρκ, κι ακόμα με στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικών Θεμάτων του ομοσπονδιακού υπουργείου των Εξωτερικών και με κυβερνητικούς παράγοντες του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, τους οποίους κάλεσε να συνδράμουν στην καλύτερη παρουσία του ΣΑΕ στη Γερμανία.

    Ο κ.Αθενς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία και αναπληρωτή πρόεδρο του ΣΑΕ Κώστα Παπά, καθώς και με τον πρόεδρο του ΣΑΕ για την περιφέρεια της Ευρώπης Αγγελο Ασλανίδη.

    Στη Βόννη, αλλά και στο Ντόρτμουντ, είχε επαφές με στελέχη της Ομογένειας και παραβρέθηκε σε εκδήλωση, όπου έγινε ευρεία ανασκόπιση της πορείας του ΣΑΕ από την ίδρυση του και τέθηκαν οι βάσεις για την αποτελεσματικότερη δράση του στο χώρο της Ευρώπης.

    Συζητήθηκαν επίσης, ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό των οργανώσεων του Συμβουλίου και τονίστηκε η ανάγκη για την καλύτερη προβολή των εθνικών μας θεμάτων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί, κατα πάσα πιθανότητα, η σύνθεση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββάτου.

    Οπως δήλωσε ο ηγέτης των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων Ιβάν Κόστοφ, η νέα κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου του κυβερνητικού- πλέον- συνασπισμού.

    "Στόχος μας, είπε ο Κόστοφ, είναι να προχωρήσουν με πιό γοργό ρυθμό οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.Θα ληφθούν ακόμη μέτρα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος."

    Ο ηγέτης του συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές δήλωσε πάντως ότι "τείνει χείρα φιλίας σε όλα τα πολιτικά κόμματα" και ζήτησε την βοήθειά τους στην εκπόνηση και εφαρμογή κοινού προγράμματος για να βγεί η Βουλγαρία απο την κρίση. Γ.Π.

    [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Aπελευθερώνονται οι τιμές στη Βουλγαρία, μετά από σημερινή απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι.

    Υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Τιμών θα μείνουν μόνο οι τιμές εννέα προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για το αλεύρι και το ψωμί σίτου, το συμπυκνωμένο γάλα και το γιαούρτι αγελάδας, το άσπρο αγελαδινό τυρί φέτα, τα αλλαντικά μικρής διάρκειας, το κατεργασμένο ηλιέλαιο, τις σιδηροδρομικές μεταφορές και το πόσιμο νερό.

    Η υπουργός Εμπορίου, Ντανιέλα Μπόμπεβα, σημείωσε ότι στην πραγματικότητα οι τιμές έχουν προ πολλού απελευθερωθεί και προειδοποίησε πως εάν μετά τη σημερινή απόφαση παρατηρηθεί αύξηση των τιμών, θα είναι ή αποτέλεσμα σπέκουλας ή προσωρινό φαινόμενο.

    Κατά την κ.Μπόμπεβα οι τιμές των περισσοτέρων προϊόντων πρόκειται να μειωθούν ως αποτέλεσμα της γενικής σταθεροποίησης της εσωτερικής αγοράς.

    Από την πλευρά του, ο Μλαντέν Μλαντένοφ, μέλος της Επιτροπής Τιμών, ανακοίνωσε ότι μετά από τις σχετικές αλλαγές της νομοθεσίας, στη συσκευασία των προϊόντων θα αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο η τελική τιμή, αλλά και πληροφορίες για τον παραγωγό , τον εισαγωγέα και τον πωλητή. Κ.Κ.

    [19] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ- ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ

    Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι εκτιμήσεις ότι οι εσωκομματικές έριδες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του και τη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος στην Αλβανία.

    Μετά την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του j|llator, δεκατριών βουλευτών, οι οποίοι στις αρχές Απριλίου με γραπτή δήλωσή τους διαχώρησαν τη θέση τους απο την πολιτική τακτική του Μπερίσα και την απομάκρυνση από το προεδρείο του κόμματος στελεχών που προσυπέγραψαν τη δήλωση, άλλα 2.200 στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος απο την επαρχία δήλωσαν την αποστασιοποίησή τους από το κόμμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", οι οπαδοί του Δημοκρατικου Κόμματος στην Πρεμετή, στους Αγίους Σαράντα και στην Κούτσεβα ζητούν την παραίτηση του νεοκλεγέντος γενικού γραμματέα του κόμματος, Γκεντς Πόλο, την παραίτηση των γραμματέων Διεθνών Σχέσεων, και Δημοσίων Σχέσεων του κομματος, Λεονάρντι Ντέμι και Βίλι Μιναρόλι οι οποίοι εκλέγονται στους αντίστοιχους νομούς.

    Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κεντροδεξιού πολιτικου σχηματισμου άφησε ανοιχτό άλλωστε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέξι, Ντιαμασίρ Σιέχι, ο οποίος απομακρύνθηκε απο το προεδρείο του κόμματος. Ο Σιέχι σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέλαβε την αποστασιοποίησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα και επισήμανε ότι ο αριθμός των βουλευτών και στελεχών που υποστηρίζουν την κίνησή τους αυξήθηκε αριθμητικά και δεν απέκλεισε την ίδρυση ενός νέου κόμματος. "Το νέο κόμμα θα έχει ως πυρήνα του την αρχική ομάδα βουλευτών που προσυπέγραψαν τη δήλωση", είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ πέντε μικρά κόμματα της δεξιάς ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην συμμαχήσουν με το Δημοκρατικό Κόμμα στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου. Τα κομματα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν κατ΄αρχήν στη συγκρότηση κοινού μετώπου, το οποίο αποκαλούν "Κοινό Μέτωπο της Δεξιάς". Πρόκειται για το Balli Kombetar, το Legaliteti, το Ρεπουμπλικανικό, το Δεξιό Δημοκρατικό και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Σύντομα τα κόμματα αυτά με γραπτή δήλωσή τους θα ανακοινώσουν και επίσημα τη συγκρότηση του μετώπου τους, γράφει η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε". Στο μέτωπο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενδέχεται να ενταχθούν και οι διαφωνούντες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ε.Τ.

    [20] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Το καθεστώς Ντενκτάς πρέπει να σταματήσει να απαιτεί αναγνώριση και να επικεντρωθεί στην πρόταση του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ κατά τη διάρκεια εκπομπής στο BBC. Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ο κ.Χάνεϊ, ότι παρά τις προσπάθειες το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος, υποστήριξε ότι η ένταση στο νησί έχει αυξηθεί το τελευταίο χρόνο, ενώ αναφερόμενος στην αίτηση της Μεγαλονήσου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι "υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα το νησί να ενταχθεί ενωμένο στην Ε.Ε.".

    Σε ερώτηση, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ο κ.Χάνεϊ δήλωσε πως οι δύο κοινότητες έχουν απομακρυνθεί πολύ μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς. Τόνισε επίσης, ότι το jupqiaj| δεν βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, γεγονός που δεν συμβάλλει στη λύση, ενώ σημείωσε επίσης ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, ενεργεί ως εμπόδιο.

    Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ο κ.Χάνεϊ, δήλωσε ότι "πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Σ.Κ.

    [21] ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Ιστορική χαρακτήρισε ο τουρκικός Τύπος τη μετάβαση Τουρκοκύπριων στην ελεύθερη Κύπρο για να επισκεφθούν τον ιερό τάφο της "Χαλά Σουλτάν" με την ευκαιρία της εορτής των θυσιών (κουρμπαν μπαϋράμ), εκτιμώντας ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην προσέγγιση τόσο των δυο κοινοτήτων όσο και της Τουρκίας με την Ελλαδα.

    "Ιστορική συνάντηση στην Κύπρο", είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" η οποία υπογραμμίζει ότι οι περίπου πεντακόσιοι Τουρκοκύπριοι που πέρασαν την πράσινη γραμμή για να επισκεφθούν τον ιερό τάφο με την ευκαιρία της εορτής των θυσιών, έγιναν δεκτοί απο τους Ελληνοκύπριους με κλάδους ελαίας.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην υποδοχή που έγινε στους Τουρκοκύπριους κάνει η "Γενί Γιουσγιλ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι, για πρώτη φορά μετά το 1974 επισκέφθηκαν τον ιερό τάφο και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι τους υποδέχθηκαν με κλάδους ελαίας και μοίρασαν έντυπα "γεμάτα μηνύματα φιλίας".

    Με ανάλογους τίτλους προβάλλουν την επίσκεψη των Τουρκοκυπρίων στο ιερό τάφο και οι εφημερίδες "Χουρριέτ" και η "Μιλλιέτ" ενώ η "Ζαμάν" επιπρόσθετα επισημαίνει ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλαδας. Οι εφημερίδες αναφέρουν επίσης ότι στις 27 Απριλίου, με την ευκαιρία του Πάσχα, θα περάσουν στα κατεχόμενα Ελληνοκύπριοι και θα κάνουν λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Ε.Τ.

    [22] ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΦΙΟΖΟ Α.ΤΣΑΤΛΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ- Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ

    Ο εκλιπών μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης Σαδίκ Αχμέτ , σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον μαφιόζο Αμπντουλλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Σουσουρλούκ στι 3 Νοεμβίου του 1996. Το τροχαίο αυτό έφερε στο φως στοιχεία περί διασυνδέσεως κράτους-οργανωμένου εγκλήματος και έγινε αφορμή για ευρείας διάστασης πολιτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα και οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ. Υπενθυμίζεται ότι στο αυτοκίνητο που σκοτώθηκε ο Τσατλί επέβαινε ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος Ορθού Dq|lou Σεντάτ Μπουτζάκ, ένας αστυνομικός διευθυντής και μία πρώην βασίλισσα ομορφιάς.

    Η εφημερίδα "Σαμπάχ" σε εσωτερική σελίδα αναφέρεται στην υπόθεση Σουσουρλούκ τονίζοντας ότι στο τμήμα των 330 σελίδων της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης, που δεν ανακοινώθηκε, εφισταται η προσοχή σε ορισμένες "ενδιαφέρουσες σχέσεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα ο οδηγός του Τσατλί , Χαμπίπ Ασλάντουρκ, φέρεται ότι είπε πως ο Τσατλί και ο Σαδίκ Αχμέτ ήταν στενοί φίλοι. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα"Γιενί Γιουζγίλ" τονίζοντας ότι στη έκθεση αναφέρεται πως ο Τσατλί και ο Σαδίκ Αχμέτ ήταν φίλοι.

    Πάντως η χήρα του Σαδίκ , Ισίκ Αχμέτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε φιλική σχέση του εκλιπόντος συζύγους της με τον μαφίοζο Τσατλί. "Ο Σαδίκ ήταν ένας ηγέτης που ερχόταν σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, αλλά με τον Τσατλί δεν είχε σχέση. Αν τον ήξερε και υπήρχε φιλική σχέση θα το ήξερα πρώτη από όλους εγώ. Τον Τσατλί ούτε τον είδα, ούτε τον γνώρισα. Οι εφημερίδες που δημοσίευσαν αυτό το πράγμα ουδέποτε επικοινώνησαν μαζί μου για να επιβεβαιώσουν την είδηση. Είναι εύκολο να μιλά κανείς πίσω από νεκρούς γιατί δεν θα βγουν από τον τάφο να απαντήσουν. Τον Τσατλί δεν τον γνωρίζαμε, όλα αυτά είναι ψέμματα" δήλωσε κ Αχμέτ. Α.Φ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

    Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Σαββάτου δικαίωσαν τις εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων, δίνοντας την πλειοψηφία (52,23%) και 137 επί συνόλου 240 εδρών του κοινοβουλίου, στον κεντροδεξιό συνασπισμό των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) και την πρωθυπουργία στον 45χρονο Ιβάν Κόστοφ.

    Οι σοσιαλιστές θα καταλάβουν 57 έδρες στο νέο κοινοβούλιο (έναντι 125 εδρών που κατείχαν στην προηγούμενη βουλή). Σημειώνεται ότι εκπροσώπηση στη βουλή θα έχουν και τρεις μικρότεροι συνασπισμοί κομμάτων, ο πρώτος, εκφράζει την τουρκική μειονότητα και τους υποστηριχτές της μοναρχίας, ο δεύτερος, (Ευρο- αριστερά) απαρτίζεται από τους σοσιαλιστές διαφωνούντες και ο τρίτος, (Ένωση Επιχειρηματιών) αποτελεί έκφραση της λαϊκής διαμαρτυρίας.

    Το ποσοστό του εκλογικού αποτελέσματος -πρακτικά- σημαίνει ότι η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων, που θα μπορούσαν να δυσανασχετήσουν στην υιοθέτηση των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Οι απόψεις συγκλίνουν ότι ο συσχετισμός των κομμάτων στη νέα βουλή αποτελεί επίσημη κοινοβουλευτική επιβεβαίωση του κύματος λαϊκής διαμαρτυρίας, που σάρωσε την Βουλγαρία τον περασμένο χειμώνα.

    Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί ότι ψήφισε το 60% των εγγεγραμμένων στους ejkocijo}r καταλόγους έναντι του 75% που συμμετείχε στις εκλογές του 1992, υποδηλώνοντας ότι, στην κρίση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων υπερίσχυσε η αποχή έναντι της ψήφου εμπιστοσύνης στην ΕΔΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον δήμαρχο της Μόσχας Στέφαν Σοφιάνσκι ανέλαβε τη διακυβέρνηση αμέσως μετά τη λήξη της κοινωνικής αναταραχής που -για διάστημα έξι βδομάδων- κρατούσε τους διαδηλωτές στους δρόμους των κεντρικών πόλεων, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ελλείψεις σε ψωμί και καύσιμα. Οι σκληρές καιρικές συνθήκες έκαναν την έλλειψη των δεύτερων ιδιαίτερα «αισθητή» στα ασθενή (οικονομικά) λαϊκά στρώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, τον ανεφοδιασμό -σε καύσιμα- του στρατού της αστυνομίας και των νοσοκομείων ανέλαβαν οι δημοτικές αρχές. Οι ουρές του κόσμου έξω από τα πρατήρια ψωμιού και καυσίμων (όσων δεν έκλεισαν), έγιναν κύριο χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής, ενώ τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα επηρέασαν (αρνητικά) όλο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, με άμεση συνέπεια τη στασιμότητα.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στη Σόφια, πιστεύουν ότι η κρίση του τραπεζικού συστήματος προκλήθηκε από λανθασμένο πολιτικό χειρισμό των σοσιαλιστών, όταν τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν στις τράπεζες, ενώ στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα κλήθηκε να προστατεύσει τους καταθέτες της. Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης ήταν «εμφανής» η δράση κυκλωμάτων παραοικονομίας, που φρόντιζαν «επιμελώς» να προσελκύουν μικροκαταθέτες και στη συνέχεια να «εξάγουν» τεράστια ποσά συναλλάγματος στο εξωτερικό.

    Σήμερα στη Δύση επικρατεί σε γενικές γραμμές, η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Σοφιάνσκι κατόρθωσε -στο μέτρο του δυνατού- να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Βουλγαρίας στη δυτική κοινότητα. Από την άλλη μεριά ο νέος πρωθυπουργός (που στις πρώτες δηλώσεις του εμφανίστηκε συγκαταβατικός) είναι -εκ των πραγμάτων- αναγκασμένος να προσαρμόσει την πολιτική του σε τρεις άξονες, στην αντιμετώπιση του τεράστιου εξωτερικού χρέους, στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας του λέβα και στην ενίσχυση-επιτάχυνση των ιδιωτικοποίησεων.

    Η εξυπηρέτηση των δόσεων αποπληρωμής που πρέπει να καταβληθούν στους διεθνείς δανειστές είναι ένας από τους "πονοκέφαλους" της νέας κυβέρνησης. Έτσι, η Βουλγαρία προσανατολίζεται στην κατεύθυνση επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της, με τις χώρες-μέλη της Λέσχης του Παρισιού. Υπενθυμίζεται ότι μέλη του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθεροποίησης που συγκροτήθηκε από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Σοφιάνσκι (με κύρια αποστολή το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές) υποστήριξαν έντονα ότι πρέπει να επιδιωχθεί ρύθμιση των χρεών, σύμφωνα με το μοντέλο διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν η Πολωνία και η Ρωσία. Στην πρώτη περίπτωση, συμφωνήθηκε μείωση του χρέους κατά 50%, ενώ στη δεύτερη, έγινε ανακατανομή των δόσεων για χρονική περίοδο 25 χρόνων. Το διεθνές χρέος της Βουλγαρίας συσσωρεύτηκε την εποχή της κομμουνιστικής διακυβέρνησης μέχρι το 1989, ενώ επιβαρύνθηκε - σημαντικά- από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων που ajoko}hgsam.

    Οικονομικοί κύκλοι στη Σόφια θεωρούν ως σημαντικό βήμα της μεταβατικής διακυβέρνησης, την ενεργοποίηση δανείου ύψους 657 εκατ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα διατεθεί στην προσπάθεια κάλυψης των ελλειμμάτων και της γενικότερης σταθεροποίησης της οικονομίας.

    Ο διεθνής οικονομικός παράγοντας παίζει τον κύριο ρόλο στην πορεία διαμόρφωσης των εξελίξεων, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη εισροής δυτικών κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό, δρα καταλυτικά στην εφαρμογή των μέτρων που τελικά ακολουθούνται. Οι τελευταίες επαφές της μεταβατικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού τομέα. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες του αναφερόμενου οργανισμού τάσσονται υπέρ της (άμεσης) ιδιωτικοποίησης 4 τραπεζών και της εγκατάστασης ξένης διοίκησης σε 2 άλλες. Από την πλευρά τους, στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης υποστήριξαν τη διατήρηση του σημερινού συστήματος διοίκησης των τραπεζών, τη λήψη μέτρων που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις επαναχρημάτοδότησης τους από κεφάλαια ξένων επενδύσεων και την ενεργοποίηση των διαδικασιών πώλησης τους, -αμέσως μόλις- ολοκληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Οικονομικοί κύκλοι (στη βουλγαρική πρωτεύουσα) υποστηρίζουν τις απόψεις του ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι η άμεση μεταβίβαση των τραπεζών θα έχει θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες σταθεροποίησης του λέβα.

    Το βουλγαρικό νόμισμα παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση της νομισματιικής του ισοτιμίας (3.200/1) στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα έχει σταθεροποιηθεί περίπου στα 1.500/1. Το κύριο σημείο συνεργασίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, εστιάζεται στην υλοποίηση του Νομισματικού Συμβουλίου, που από τη μια μεριά θα πάρει μέτρα για να "φρενάρει" τον κατήφορο του λέβα (έναντι του δοαλρίου και του μάρκου συγκρατώντας τη κυβέρνηση από την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων), ενώ από την άλλη θα επιφέρει δραστικούς περιορισμούς στις κοινωνικές δαπάνες και άρα στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

    Από την πρώτη στιγμή, ο Κόστοφ κήρυξε τον πόλεμο κατά της μαφίας και της παραοικονομίας, ενώ το ινστιτούτο της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποιεί ότι η εκτεταμένη δράση των κυκλωμάτων της παραοικονομίας θα εμποδίσει -με κάθε τρόπο- την υλοποίηση των στόχων του συμβουλίου, που αναμένεται να συγκροτηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας (χρηματοδότησης 510 εκατ. δολαρίων και διάρκειας 14 μηνών με το ΔΝΤ), που υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα.

    Βήματα ουσιαστικής σημασίας από την ΕΔΔ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον τρίτο άξονα άσκησης της πολιτικής της, που εστιάζεται στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να αλλάξει ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας της βουλγαρικής οικονομίας που αποτελεί κατάλοιπο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

    Κατά το1996, έγινε προσπάθεια "απαλλαγής" του βουλγαρικού δημοσίου από περίπου 70 προβληματικές επιχειρήσεις με επιδιωκόμενο στόχο την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και άρα την αντίστοιχη "ελάφρυνση" του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων σημαδεύτηκαν από όλα τα χαρακτηριστικά της καθημερινής βουλγαρικής πρακτικής: γραφειοκρατική αργοπορία, ]mtomoi πολιτικοί δαιξιφισμοί. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κρατικής βιομηχανίας σόδας Sodi Devnya, ήταν ενδεικτική της παραπάνω κατάστασης, ενώ η αγορά του ξενοδοχείου Sheraton από την Daewoo, αποτέλεσε το σοβαρότερο συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης κατά το 1996, μετά από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που κράτησαν δύο χρόνια.

    Στο μεταξύ, έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης ενδιαφέρεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη γειτονική χώρα, προδιαγράφοντας τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση βιομηχανικών projects συνολικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων μέσα στο επόμενο 15μηνο. ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    Οικονομικοί κύκλοι στη Σόφια, εκτιμούν ότι σκληρά οικονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν -μέχρι το τέλος του χρόνου- θα έχουν βαρύτατο κοινωνικό κόστος, καθώς μόνο από την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους περίπου 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ η ανεργία υπολογίζεται (μέχρι το τέλος του 1997) σταθερά στο 13,7%. Σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κοινωνικών επιπτώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε οικονομική βοήθεια 23 εκατ. δολαρίων, ενώ γίνονται συζητήσεις για την ενεργοποίηση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα διατεθούν με τη μορφή επιδοτήσεων προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα -η πλειοψηφία των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Ο ταλαιπωρημένος βουλγαρικός λαός αρχίζει να πληρώνει με την υγεία του, το κόστος της ανεύθυνης, αλλά και δογματικής διακυβέρνησης των προηγούμενων χρόνων. Σύμφωνα με στοιχεία των βουλγαρικών νοσοκομείων, η κακή διατροφή, αλλά και τα αυξημένα "φορτία" του καθημερινού άγχους (συνεπεία των κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων) φαίνεται να λυγίζουν ακόμη και τους νεότερους Βούλγαρους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ίδιοι οι ασθενείς, ομολογούν στους γιατρούς ότι αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους, εξαιτίας των υψηλών τιμών πώλησης στα φαρμακεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια απλή εξέταση στομάχου κοστίζει 11.000 λέβα τη στιγμή που ο μισθός ενός γιατρού σε κρατικό νοσοκομείο δεν ξεπερνά τα 60.000 λέβα (40 δολ.). Παλαιότερα οι εξετάσεις αυτού του τύπου γινόταν δωρεάν.

    Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι Βούλγαροι που έριχναν την υπαιτιότητα για την οικονομική κατάσταση στους σοσιαλιστές, κατηγορούσαν όμως και τους κυβερνώντες για τις υψηλές τιμές των καθημερινών αγαθών. Τα προβλήματα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο έντονα με την επερχόμενη απελευθέρωση των τιμών των προϊόντων, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα από τη μειωμένη παραγωγή σιτηρών, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων εξαγωγών της τελευταίας διετίας και της έλλειψης επιχορηγήσεων στον αγροτικό τομέα.

    Οι πιο αισιόδοξες οικονομικές εκτιμήσεις προσδιορίζουν -σε μια πενταετία- τον ελάχιστο χρόνο κατά τον οποίο οι Βούλγαροι θα πρέπει να "σφίξουν το ζωνάρι."


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 21 April 1997 - 11:58:29