Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [03] "ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • [04] ΔΥΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [05] ΣΕΙΣΜΟΣ 3,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΦΡΟΥΡΟΙ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [07] ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ 150 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [09] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 12 ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΕΤΟ

  • [12] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [13] ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ DEP

  • [14] ΧΛΙΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΝΩΦ ΟΤΙ Η ΠΓΔΜ "ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ"

  • [15] ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΣΩΤΗΡΑΣ '97" ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [16] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [17] ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [18] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / “ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ” ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Τα αρματαγωγά "Χίος" και "Κως" κατέπλευσαν στις 11.30' το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αρχίσει η επιβίβαση σ αυτά των στρατιωτικών οχημάτων και των 90 αξιωματικών και υπαξιωματικών που θα μεταβουν στην Αλβανία.

    Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του ελληνικού τάγματος που παίρνει μέρος στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη η οποία έχει αναλάβει τη διασφάλιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονική χώρα και η αναχώρηση υπολογίζεται ότι θα γίνει τις απογευματινές ώρες.

    [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Παρουσία της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαϊου και 1 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη το διεθνές συνέδριο, με θέμα τον "ρόλο του εμπορίου και τα δίκτυα διανομής στην Ευρωπαϊκή Ενωση", που διοργανώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και η 23η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν.

    Η συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, παρέχει στους εκπροσώπους των εμπορικών φορέων ανά την Ευρώπη, μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με σκοπό τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο.

    Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου θα διερευνηθεί η προοπτική μιας πανευρωπαϊκής κάλυψης του εμπορίου, ενώ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε διεθνή επιχειρηματική συνάντηση, οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπόσχεται η "Πράσινη Βίβλος".

    Παράλληλα, θα αναδειχθούν οι τάσεις που έντονα πια διαφαίνονται στο ευρωπαϊκό εμπόριο λόγω της διεθνοποίησης της οικονομίας και της επέκτασης της κοινωνίας των πληροφοριών σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος θα κάνει και την κεντρική εισήγηση στο συνέδριο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Καψάλης, ενώ στη συνάντηση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης, Σπυρίδων Κουνιάκης.

    Το Εuro, κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να σηματοδοτήσει η χρήση του για τις οικονομίες των δεκαπέντε κρατών-μελών, θα αποτελέσουν το θέμα της ομιλίας του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτη Γεννηματά.

    Τους σύνεδρους θα απασχολήσουν ακόμη οι χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ο ρόλος των δικτύων διανομής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πληροφόρηση των καταναλωτών και οι επιπτώσεις της εφαρμογής της λεγόμενης "Κοινωνίας των Πληροφοριών" στο εμπόριο. Α.Γ

    [03] "ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Nέες προοπτικές διανοίγονται για τους νέους επιχειρηματίες, καθώς, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούνται "θερμοκοιτίδες" ανάπτυξης στο Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης. Το κοινοτικό αυτό πρόγραμμα καλύπτει ακόμη τις εταιρείες προώθησης καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων, ενισχύοντας τον ρόλο του Τεχνολογικού Πάρκου, που είναι η ενθάρρυνση των πρωτοποριακών κινήσεων.

    Τα παρεχόμενα κίνητρα προβλέπουν τη χρηματοδότηση -για μια τριετία- των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις "θερμοκοιτίδες", αλλά και την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας "κοινών υπηρεσιών", οι οποίες εξυπηρετούν ομάδες επιχειρηματιών, παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη, λογιστική παρακολούθηση και νομικές συμβουλές.

    Εξι εταιρείες παίρνουν προς το παρόν μέρος στο πρόγραμμα των "θερμοκοιτίδων", επωφελούμενες από τις διευκολύνσεις και τις παροχές που συνεπάγεται η συμμετοχή τους σε αυτές. Πρόκειται για τις "HELETEL" (διακινεί προϊόντα ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων), "MANGOS SALONICA" (αναλαμβάνει διαφημιστικές παραγωγές), "FORTHNET A.E" (γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των καινοτόμων τηλεματικών εφαρμογών) και "BIOTRUST A.E" (υπηρεσίες τηλεϊατρικής). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη μια εταιρεία αναλύσεων φαρμακοχημικών προϊόντων και το "Κέντρο Αμπελοοινικής έρευνας και εφαρμογών ΕΠΕ".

    Καθεμία από τις επιχειρήσεις δικαιούται να καταλαμβάνει μέχρι τρεις θερμοκοιτίδες, 30 τετραγωνικών μέτρων έκαστη, μέσα στις οποίες μπορεί να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της. Ηδη, τριμελής επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις των υπόλοιπων επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καταλαμβάνοντας τις έξι θερμοκοιτίδες που απομένουν.

    [04] ΔΥΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δύο ιατρικά συνέδρια, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από τις7 έως τις 11 Μαϊου. Πρόκειται για το 9ο Βαλκανικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, οι εργασίες των οποίων θα διεξαχθούν σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών Ελληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν θέματα όπως η οστεοπόρωση, η παιδιατρική ενδοκρινολογία και η παχυσαρκία. Ε.Σ

    [05] ΣΕΙΣΜΟΣ 3,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στο νομό Αχαϊας. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον Πατραϊκό Κόλπο. Από την αστυνομική διεύθυνση Πατρών δεν ανακοινώθηκαν ζημιές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΦΡΟΥΡΟΙ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Με οπλισμένους με καλάσνικοφ φρουρούς έξω από τα περισσότερα σχολεία της χώρας, οι Αλβανοί μαθητές άρχισαν από σήμερα το πρωϊ να προσέρχονται στα θρανία, μετά από αναγκαστικές διακοπές δύο μηνών, εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης που σημειώθηκε στη γειτονική χώρα.

    Νωρίτερα, ο Αλβανός υπουργός Παιδείας Τόμι Τόμορι, δήλωσε ότι σε πρώτη φάση αρχίζει σήμερα η διδασκαλία στην κατώτερη και μέση παιδεία, υπό τη φύλαξη των σχολείων από ένοπλους φρουρούς, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πότε θα επαναλειτουργήσει το πανεπιστήμιο των Τιράνων.

    Η επιστροφή στα σχολεία αναβάλλονταν επανειλημμένα, διότι επικρατούσε ο φόβος μήπως σημειωθούν επεισόδια.

    [07] ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ 150 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    150 αξιωματικοί του στρατού της Αλβανίας λιποτάκτησαν και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, δήλωσε στα Τίρανα ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Φάκι Μπούκαϊ, αναφέροντας ότι ο αριθμός των αξιωματικών του στρατού που βρίσκεται υπό διάλυση, μετά την λαϊκή εξέγερση η οποία σημειώθηκε πριν δύο μήνες στη χώρα, ανέρχεται στις 4.500.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να προβλέψει το πότε οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν εκ νέου, πριν απ΄όλα λόγω των μεγάλων κλοπών και εκρήξεων στις κρατικές αποθήκες στρατιωτικού οπλισμού.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε καθυστερημένα γνωστό, μετά την μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε στρατιωτική αποθήκη, στη βόρεια Αλβανία, σκοτώθηκαν 25 άτομα, τραυματίστηκαν 7 και καταστράφηκαν 250 σπίτια κατοίκων της περιοχής, όταν δύο νέοι, ηλικίας 17 και 19 ετών, στην προσπάθειά τους να κλέψουν νάρκες και όπλα, πυροδότησαν κατά λάθος έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

    [08] ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ανοιχτό αφήνει ο Μπερίσα το ενδεχόμενο ακόμη και ακύρωσης των πρόωρων εκλογών, που εξαγγέλθηκαν για τον Ιούνιο στην Αλβανία, δηλώνοντας-κατά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ότι αυτές θα διεξαχθούν με πλειοψηφικό σύστημα και επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρώην κομμουνιστές ότι αυτοί οργάνωσαν τον ξεσηκωμό του λαού στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά το σκάνδαλο με τις παρατράπεζες, στις οποίες έχασαν τις οικονομίες τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη λαϊκή εξέγερση, ο Μπερίσα την αποκάλεσε ένοπλη ανταρσία και ισχυρίστηκε ότι "την οργάνωσαν οι πρώην κομμουνιστές οι οποίοι δεν συμβιβάστηκαν με την απώλεια της εξουσίας". Πρόσθεσε δε ότι ανεξαρτήτως από τις συνέπειες που προκάλεσε η αποτυχημένη εξέγερση, είναι πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις της είναι προσωρινές και οι Αλβανοί θα συνεχίσουν την πορεία της Δημοκρατίας. "Ενδιαφερόμαστε για τη διεξαγωγή τίμιων και ελεύθερων εκλογών το συντομότερο δυνατόν και σκεφτόμαστε ότι aut]r μπορούν και πρέπει να διεξαχθούν στην καθορισμένη από τη συμφωνία των κυριοτέρων πολιτικών κομμάτων προθεσμία, δηλαδή εντός του προσεχούς Ιουνίου". Πρόσθεσε δε ότι η διεξαγωγή των εκλογών στην προθεσμία αυτή, είναι ζωτικής σημασίας για την Αλβανία, διότι διανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων συνεργασίας της με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

    "Οι επικείμενες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν κάτω από την πλήρη επίβλεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και των αμερικανικών ιδρυμάτων", είπε ο Σαλί Μπερίσα και διατύπωσε την άποψη ότι το κύριο εμπόδιο που φράζει το δρόμο στον ακριβή καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών και που μπλοκάρει την δραστηριότητα της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης σε μερικές περιοχές του νότου της χώρας, είναι οι ένοπλες επιτροπές, τις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέσω της ανοιχτής συμφωνίας που υπέγραψε μ΄αυτές στις 28 Μαρτίου, τις αναγνώρισε ως την ένοπλη πτέρυγά του και ζήτησε από την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης να τις αναγνωρίσει.

    Ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καταγγείλει τη συμφωνία αυτή, δήλωσε δε ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου, δεν μπορεί να είναι επουσιώδες θέμα και τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός πλειοψηφικού συστήματος, προτείνοντας τα κόμματα να συνάψουν προεκλογικές συμμαχίες.

    [09] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Πραγματοποιείται το βράδυ στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας.

    Η ολλανδική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει νέο, αναμορφωμένο σχέδιο κειμένου, που θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ώστε να άρει το βέτο για την χρηματοδότηση της Τουρκίας, κατ΄εφαρμογήν της τελωνειακής ένωσης.

    Οπως δήλωσαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, η Ελλάδα θα άρει το βέτο μόνον εάν η Τουρκία δεχθεί τους τρείς όρους, δηλαδή την άρση της απειλής βίας ή χρήσης βίας σε βάρος της Ελλάδας και τον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 12 ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στη Τουρκία βρίσκονται από χτες οι υπαρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δώδεκα χωρών-μελών της "Συνεργασίας για την Ειρήνη" που έχουν αποταθεί στο ΝΑΤΟ για να ενταχθούν σε αυτό. Οι υπαρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Αλβανίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας και της Σλοβανίας επισκέπτονται την Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου τους στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ και θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι την 1η Μαϊου. Α.Φ.

    [11] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΕΤΟ

    Η άρση του ελληνικού βέτο για την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία είναι το ζητούμενο για την Αγκυρα από το Συμβούλιο Σύνδεσης. Ως προς τις διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο, η Αγκυρα δεν αναφέρει τίποτα παραπάνω.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομερ Ακμπέλ, αναφερόμενος χθες στο θέμα αυτό, υπογράμμισε τη "δραστήρια στάση της Ολλανδικής προεδρίας". Ο κ.Ακμπέλ υποστήριξε ότι "η Τουρκία συνεργάζεται άμεσα με την Ολλανδία στο θέμα αυτό" και ότι "σε περίπτωση που δώσει κι η Ελλάδα την υποστήριξη της, θα στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες αυτές".

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τούρκο ομόλογο του Τανσού Τσιλέρ στο περιθώριο του Συμβουλίου Σύνδεσης είπε ότι "δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση". Πρόσθεσε όμως ότι στο Λουξεμβούργο "θα είναι ανοιχτό το θέμα των συναντήσεων όλων των υπουργών".

    Ως προς το θέμα του τελικού κειμένου, η Αγκυρα έχει αντιδράσει στο γεγονός ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και το θέμα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλαδή του Κουρδικού προβλήματος. Οσο για τη δέσμευση της Τουρκίας να πάψει να απειλεί την Ελλάδα με χρήση βίας, η Αγκυρα ζητά να περιληφθεί για ισορροπία στο ζήτημα αυτό και η δέσμευση της Αθήνας να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, πέρα των 6 μιλίων.

    [12] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Το πρώτο φροντιστήριο κουρδικής γλώσσας εγκαινίασε στην Κωνστνατινούπολη τις ημέρες που πέρασαν το Κουρδικό Ιδρυμα Πολιτισμού και Ερευνών KURT-KAV. Στο φροντιστήριο, στη λειτουργία του οποίου αντιτίθεται το υπουργείο Παιδείας, θα μαθαίνουν κουρδικά 30 Κούρδοι και 10 Τούρκοι.

    Ο πρόεδρος του KURT-KAV Γιλμάζ Τσαμλιμπέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι το Ιδρυμα, του οποίου η λειτουργία έχει εγκριθεί από τη 18η νομική υπηρεσία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, έχει το δικαίωμα να ανοίξει πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό φροντιστήριο. "Αν το φροντιστήριό μας παρεμποδιστεί θα ασκήσουμε αγωγή εναντίον αυτών που θα μας παρεμποδίσουν" υπογράμμισε ο κ Τσαμλιμπέλ. Α.Φ.

    [13] ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ DEP

    Η προσφυγή των πρώην βουλευτών του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας DEP, η λειτουργία του οποίου απαγορεύτηκε με απόφαση της Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, συζητήθηκε τις ημέρες που πέρασαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συνήγοροι της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι οι πρώην βουλευτές υποστήριζαν την τρομοκρατία στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας και ότι είχαν στενή σχέση με μέλη του ΡΚΚ. Το Ευρωπαϊκό Dijast^qio Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει αργότερα για την υπόθεση. Α.Φ.

    [14] ΧΛΙΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΝΩΦ ΟΤΙ Η ΠΓΔΜ "ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ"

    Σιωπή, τηρούν τα επίσημα Σκόπια, αναφορικά με μια δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάννωφ, ότι η ιστορία της "Μακεδονίας", εννοώντας την ΠΓΔΜ, "αποτελεί μέρος της ιστορίας της Βουλγαρίας". Τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση κρατικά μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, μετέδωσαν το απόσπασμα αυτό της δήλωσης του Βούλγαρου προέδρου, χωρίς όμως το παραμικρό σχόλιο, αντίθετα από τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονταν στο παρελθόν από Σκοπιανής πλευράς για ηπιότερες δηλώσεις.

    "Σαν πρόεδρος που είμαι και Βούλγαρος, δεν θα αλλάξω την πεποίθησή μου ότι η ιστορία της "Μακεδονίας" αποτελεί μέρος της ιστορίας της Βουλγαρίας", ανέφερε ο κ. Στογιάννωφ σε συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας. Προσθέτοντας ότι "δεν χρειάζεται να γίνεται θύελλα σε ένα ποτήρι νερό", ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τονίζει ότι είναι άλλο θέμα το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας πρέπει να επιλύονται στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης.

    Από αφορμή τη δήλωση του Βούλγαρου προέδρου, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και σχόλιο στο οποίο σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο ο κ. Στογιάννωφ όχι μόνο απέδειξε ότι είναι σύγχρονος Ευρωπαίος αλλά με τη στάση του απέκτησε στηρίγματα για τη Βουλγαρία. Στο ίδιο σχόλιο διατυπώνει έκπληξη για την χλιαρή αντίδραση των Σκοπίων σχετικά με τις δηλώσεις Στογιάννωφ για την ιστορία. Τονίζοντας ότι αυτή έχει περισσότερο παράξενο χαρακτήρα και δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση, διότι, όπως αναφέρεται, η ΠΓΔΜ "δεν αντέδρασε στο μέρος εκείνο της δήλωσης του Στογιάννωφ ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα".

    Για το ίδιο θέμα η Βουλγαρική εφημερίδα "Κόντινεντ" σε σχόλιο με τίτλο "Για εσάς η ιστορία, για εμάς ο ρομαντισμός", υπογραμμίζει ότι η δήλωση του Πέταρ Στογιάννωφ αποδείχνει μόνο ότι "η Βουλγαρία βλέπει το παρελθόν χωρίς προκαταλήψεις και πως τα Σκόπια πρέπει να επίδιώξουν να κατανοήσουν το συμβιβασμό στα λόγια του Βούλγαρου προέδρου".

    [15] ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΣΩΤΗΡΑΣ '97" ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στη στρατιωτική λέσχη των Σκοπίων πραγματοποιείται σήμερα η τελική διάσκεψη για τη στρατιωτική άσκηση "Σωτήρας '97", η οποία θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 17 Μαΐου.

    Στη διάσκεψη θα επικυρωθούν οι κατάλογοι με το προσωπικό και το εξοπλισμό κάθε χώρας που θα πάρει μέρος στην άσκηση και θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες της κάθε στρατιωτικής μονάδας.

    Σημειώνεται ότι στην πρώτη αυτή πολυεθνική στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ, θα πάρουν μέρος στρατιωτικές dum\leir από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και από την Ελλάδα.

    Την άσκηση διοργανώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ και η ευρωπαϊκή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

    [16] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Η οικονομική, η επιστημονική, η τεχνική και η εμπορική συνεργασία, καθώς και ο πολιτικός διάλογος για τα διμερή και διεθνή ζητήματα, με σεβασμό των διεθνών δημοκρατικών αρχών αποτελούν το κύριο περιεχόμενο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα υπογραφή σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τη συμφωνία θα υπογράψει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιόρνταν Πάνεφ, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του τελικού σκοπού της ΠΓΔΜ, ο οποίος είναι η χώρα αυτή να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωτεύων στόχος της συμφωνίας είναι η βελτίωση της διάθεσης των σκοπιανών εμπορευμάτων στην αγορά των δεκαπέντε χωρών-μελών της κοινότητας, καθώς πέρυσι μόνο το 34% των εξαγωγών που πραγματοποίησε η ΠΓΔΜ προορίστηκαν για τις αγορές της κοινής αγοράς, ενώ οι εισαγωγές εμπορευμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια ανήλθαν στο 39,6% του συνόλου των εισαγωγών.

    Ο πρώτος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ από τις χώρες-μέλη της κοινότητας είναι η Γερμανία, καθώς κατά το 1996 το ύψος τον εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών κυμάνθηκε στα 348 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος προβλέπεται αύξηση των συναλλαγών κατά 10%.

    Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σκοπιανά προϊόντα είναι η ποιότητά τους. Ένας από τους στόχους της συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι, μεταξύ άλλων, η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των σκοπιανών βιομηχανιών και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

    [17] ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ

    Εν αναμονή της ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ενωσης-Βουλγαρίας, ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής, είχε σήμερα συναντήσεις με στελέχη της πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, για την πορεία υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων στη γειτονική χώρα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βουλγαρικό λαό.

    Στα τέλη Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια η επίσημη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Βουλγαρίας στη διάρκεια της οποίας θα γίνει εφόλης της ύλης συζήτηση για τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαική Ενωση και τηνν προενταξιακή πορεία. Για την προετοιμασία αυτής της συνεδρίασης ο j. Παπακυριαζής θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία σύντομα (μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τον ορισμό της νέας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας) και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Π. Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό Ι. Κώστοφ, υπουργούς, την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

    Ο κ. Παπακυριαζής κινείται στο πλαίσιο που χαράχθηκε με το ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου της 10ης Απριλίου, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση στο βουλγαρικό λαό και η εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση και να περάσει η χώρα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα η ανάγκη άμεσης στήριξης της Βουλγαρίας απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζεται πως θα υπάρξει και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια πέραν των 20 εκατομμυρίων ECU.

    Με δήλωση του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπακυριαζής επισήμανε μεταξύ των άλλων:"Σ αυτή τη νέα φάση, μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία, συνεχίζουμε ενεργητικά τη συνεργασία, παρακολουθούμε όλα τα προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης για να εξασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθεί η υπόσχεση-υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στο βουλγαρικό λαό. Προσωπικά παρακολουθώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλη αυτή τη φάση, γιατί πέραν όλων των άλλων πρόκειται για μια γειτονική χώρα για την οποία το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι δεδομένο".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [18] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / “ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ” ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ

    Η βαλκανική ατζέντα κατέχει την πρώτη θέση στη σημερινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, καθώς θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων με τη Σερβία, αλλά και θα συζητηθεί η κατάσταση στην Αλβανία.

    Στην πρώτη περίπτωση, αναμένεται να συζητηθεί κείμενο που επεξεργάστηκε η ολλανδική προεδρία, παρά την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δε πρόκειται να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, εάν η τελευταία δεν εγγυηθεί την τήρηση των διεθνών συμφωνιών, αλλά και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Παράλληλα, στο περιθώριο του συμβουλίου ενδέχεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θ. Πάγκαλος και Τ. Τσιλέρ.

    Στην δεύτερη περίπτωση, πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προτείνει την αποκατάσταση της λεγόμενης “αυτόνομης εμπορικής μεταχείρησης” προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο). Εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας δήλωσε ότι η πρόταση έχει θετικές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, παρά τις αντιρρήσεις που γενικά ακούγονται, αναφορικά με την αξιοπιστία του προέδρου Μιλόσεβιτς. Από την άλλη μεριά, εκφράζονται φόβοι ότι οι κάτοικοι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ]woum φτάσει στο όριο της αντοχής τους και είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν πιο “σκληρές” οικονομικές πιέσεις χωρίς εξωτερική οικονομική βοήθεια. “Κοιτάξτε το παράδειγμα της Αλβανίας,” δήλωνε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές σχέσεις των Βρυξελών με τη Βοσνία, τη Σλοβενία την ΠΓΔΜ και τη Κροατία έχουν αποκατασταθεί στο -προ του 1992- επίπεδο.

    Αναφορικά με την Σερβία εάν η σημερινή διάσκεψη εξελιχθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται η ανακοίνωση διακήρυξης, στην οποία θα διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι η θετική πορεία των εμπορικών σχέσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ, θα εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και την εξέλιξη της κατάστασης στο Κόσοβο, περιοχή που το 90% αποτελείται από Αλβανούς. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν για τη διεξαγωγή ειδικής διάσκεψης με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή βοήθειας στα θύματα του πολέμου της Βοσνίας, αλλά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Καρλ Μπιλτ, ευρωπαίου εκπροσώπου για την πολιτική ανασυγκρότηση στην πρώην Γιουκοσλαβία.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συμμετέχουν σε ειδική τελετή για την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με την ΠΓΔΜ. Σε σχέση με την Αλβανία, θα συζητηθεί η αποστολή ομάδας συμβούλων για θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αλλά και για την παροχή υποστήριξης για τις εκλογές του Ιουνίου.

    Μέρος των συζητήσεων θα “επεκταθεί” μέχρι τη ρωσική περιφέρεια, καθώς επικρατεί προβληματισμός μετά την πρόσφατη υπογραφή της συνθήκης ενοποίησης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. Παρά τη διάθεση του καθεστώτος Λουκασένκο να δεχθεί κάποιες συζητήσεις για την ανεξαρτησία του τύπου, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το συνολικό θέμα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων του Μίνσκ με τις Βρυξέλες -σε όλα τα επίπεδα.

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 19ης Απριλίου που ανέδειξαν στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Βουλγαρίας τον ηγέτη του κεντροδεξιού συνασπισμού Ιβάν Κόστοφ, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί την ουσιαστική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να ελαχιστοποιηθούν οι επιτπώσεις από τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα της βουλγαρικής οικονομίας.

    Υπενθυμίζεται ότι των εκλογών προηγήθηκε μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον δήμαρχο της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση αμέσως μετά τη λήξη της κοινωνικής αναταραχής -που για διάστημα έξι βδομάδων- κρατούσε τους διαδηλωτές στους δρόμους των κεντρικών πόλεων. Είναι επίσης, αξιοσημείωτη η εκτίμηση πολιτικών κύκλων στη Σόφια, σύμφωνα με την οποία η κρίση του τραπεζικού συστήματος προκλήθηκε από λανθασμένο πολιτικό χειρισμό των σοσιαλιστών, όταν τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν στις τράπεζες, ενώ στη συνέχεια η Κεντρική τράπεζα κλήθηκε να προστατεύσει τους καταθέτες της. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης ήταν “εμφανής” η δράση κυκλωμάτων παραοικονομίας, που φρόντιζαν “επιμελώς” να προσελκύουν μικροκαταθέτες και στη συνέχεια να “εξάγουν” τεράστια pos\ συναλλάγματος στο εξωτερικό.

    Σε “πονοκέφαλο” για τη νέα κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων του τεράστιου εξωτερικού χρέους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ακούγεται έντονα ότι θα υιοθετηθεί η στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης του βουλγαρικού χρέους με τους δανειστές χώρες-μέλη της Λέσχης του Παρισιού. Την ίδια στρατηγική άλλωστε ακολούθησαν η Πολωνία και η Ρωσία.

    Παρά τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, ο διεθνής παράγοντας παίζει τον κύριο ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη εισροής δυτικών κεφαλαίων. Το κύριο σημείο συνεργασίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, εστιάζεται στην υλοποίηση του Νομισματικού Συμβουλίου, που από τη μια μεριά θα πάρει μέτρα για να “φρενάρει” τον κατήφορο του λέβα (έναντι του δολαρίου και του μάρκου συγκρατώντας την κυβέρνηση από την έκδοση χαρτονομισμάτων), ενώ από την άλλη θα επιφέρει δραστικούς περιορισμούς στις κοινωνικές δαπάνες και άρα στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής -που τελικά- θα ακολουθηθεί.

    Από την πρώτη στιγμή, ο Κόστοφ κήρυξε τον πόλεμο κατά της μαφίας και της παραοικονομίας, ενώ το ινστιτούτο της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποιεί ότι η εκτεταμένη δράση των κυκλωμάτων της παραοικονομίας θα εμποδίσει -με κάθε τρόπο- την υλοποίηση των στόχων του συμβουλίου, που αναμένεται να συγκροτηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας (χρηματοδότησης 510 εκατ. δολαρίων και διάρκειας 14 μηνών με το ΔΝΤ), που υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα.

    Κατά το 1996, έγινε προσπάθεια “απαλλαγής” του βουλγαρικού δημοσίου από 70 περίπου επιχειρήσεις με επιδιωκόμενο στόχο την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και άρα την αντίστοιχη “ελάφρυνση” του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι προσπάθειες των ιδιωτικοποιήσεων σημαδεύτηκαν από όλα τα χαρακτηριστικά της καθημερινής βουλγαρικής πρακτικής: γραφειοκρατική αργοπορία, έντονοι πολιτικοί διαξιφισμοί. Η αγορά του ξενοδοχείου Sheraton από την Daewoo, αποτέλεσε το σοβαρότερο συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης κατά το 1996, μετά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που κράτησαν δύο χρόνια.

    Σήμερα, οι ιδιωτικοποιήσεις τοποθετούνται στην κύρια πηγή εσόδων για τον βουλγαρικό προϋπολογισμό, καθώς στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Νομισματικού Συμβουλίου η κεντρική τράπεζα έχει σταματήσει τις δανειοδοτήσεις προς την κυβέρνηση.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες αλλαγές στην δομή των επιχειρήσεων, ενώ από τον περασμένο μήνα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αναζήτησης οικονομικών συμβούλων για 22 κρατικές επιχειρήσεις. Στις πρώτες θέσεις της λίστας του αρμόδιου οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται επιχειρήσεις όπως τα διυλιστήρια Neftochim, η εταιρία ηλεκτρισμού, τα χαλυβδουργεία Kremikovtsi, καθώς και ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών.

    Στο σημείο αυτό, γίνεται επίκαιρη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου μετά από συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογο του Στόγιαν Στάλεβ, στις οποίες εκφράζεται το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για να συμμετάσχει στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του βουλγαρικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών.

    Από την άλλη πλευρά, μεγαλώνουν οι ανησυχίες για το κοινωνικό j|stor των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ ανησυχητικά αυξάνεται και ο αριθμός των ανέργων που τον Μάρτιο έφτασαν τις 555.835 (ποσοστό 14,5%) έναντι 525.148 τον Φεβρουάριο.

    Στη Σερβία τα θετικά οικονομικά δεδομένα το πρώτο τρίμηνο του ’97, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων. Το δηνάριο (στη μαύρη αγορά) εμφανίζεται να έχει σταθεροποιηθεί στην ισοτιμία 3,6/1 έναντι του γερμανικού μάρκου, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση στα 3,3/1, που είναι η επίσημη τιμή. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση 6,5% έναντι των δεδομένων του 1996. Οι οικονομικοί κύκλοι αναμένουν διπαλσιασμό της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 1997, έναντι των δεδομένων της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση 37,6% στις εξαγωγές, ποσοστό που προσέγγισε τον φετινό ετήσιο στόχο του 44%.

    Το πρόβλημα και στην περίπτωση της Σερβίας, είναι ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας της οικονομίας που αναγκαστικά παραπέμπει σε επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι αυξημένες ανάγκες σε ξένο συνάλλαγμα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 29 April 1997 - 12:48:12