Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΦΟΒΟΥΣ ΟΤΙ ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΕΝΩ Ο Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

  • [02] ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

  • [03] ΡΙΝΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΣΕΩΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ

  • [04] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [05] ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [06] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

  • [07] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ 11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

  • [08] TH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [09] Η ΚΑΘΛΙΝ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΤΖΟΝ ΜΕΗΤΖΟΡ

  • [11] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

  • [12] EΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ,ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ DEP

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [15] ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΜΕ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ. ΣΙΦΤΕΡ- ΣΤ. ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [18] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤ.ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [19] Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΞΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ / ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΦΟΒΟΥΣ ΟΤΙ ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΕΝΩ Ο Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

    Φόβο ότι "δια διολισθήσεως" οδηγούμεθα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, εκφράζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, και ζητάει από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος θεωρεί ως "ένα πρώτο σημαντικό βήμα", για την περαιτέρω συζήτηση, την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και την Τουρκία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για το διάλογο, αποδεχόμενη τις προυποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

    "Φοβάμαι ότι δια διολισθήσεως οδηγούμεθα σταθερά σ αυτό τον περιλάλητο διάλογο", δήλωσε ο κ. Παπαθεμελής, όταν ρωτήθηκε από το "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" για το πως κρίνει τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε:"Ανακοινώθηκε ότι οι επιτροπές αυτές είναι τεχνοκρατικές και ότι το πόρισμα το οποίο θα εκδόσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βαν Μίρλο δεν είναι δεσμευτικό. Γίνεται, όμως, ολοφάνερο, ότι από τη στιγμή που η Τουρκία παίρνει την ευκαιρία να καταγράψει τις μονομερείς της διεκδικήσεις σε ένα κατάλογο προβλημάτων, η μετεξέλιξη, δηλαδή η προαγωγή των προβλημάτων σε ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι ολοφάνερη. Αρα ο άμεσος, επίμονος και επί εικοσαετία στόχος της τουρκικής διπλωματίας μπορεί να ικανοποιηθεί με αυτή τη διαδικασία".

    Αναφερόμενος στη συζήτηση, γύρω από το θέμα, που θα γίνει στην κοινοβουλευτική εβδομάδα του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπαθεμελής τόνισε:"Υπάρχουν αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις αξιωματούχων και είναι προφανής η ανάγκη της αποσαφήνισης περί τίνος πρόκειται και του που πάμε. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα το καταστήσει ξεκάθαρο".

    Απαντώντας σε ερώτηση του "Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων" για την κινητικότητα που παρατηρείται στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις συναντήσεις Πάγκαλου-Τσιλέρ και τη συγκρότηση των δύο επιτροπών, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε:"Την περίοδο αυτή, με τη συνεργασία και τη μεσολάβηση της προεδρίας της Ε.Ε., από ελληνικής πλευράς γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν δρόμοι που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης, στην αποτροπή των συγκρούσεων και με απώτερο στόχο να οδηγηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα εποχή ειρήνης και καλής γειτονίας προς το συμφέρον των δύο λαών και των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση για τη σύσταση επιτροπών προσωπικοτήτων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω συζήτηση. Βεβαίως η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη στάση της Αγκυρας, η οποία, μετά και την απόφαση του συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε.- Touqj_ar για τη μη αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων, είναι υποχρεωμένη να αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για το διάλογο αποδεχόμενη τις προυποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία των επιτροπών προσωπικοτήτων θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αποκάλυψη του επιθετικού χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας".

    Σχολιάζοντας, επίσης, τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, επισήμανε:"Θεωρώ ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, σε διμερές και διεθνές επίπεδο, έχουν ισχυροποιήσει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας και τα ερείσματα της. Υποδηλώνουν μια εξωτερική πολιτική με στρατηγική και προοπτική και πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και να επιδιωχθεί μια όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις".

    [02] ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

    Ελληνοσκοπιανή συνάντηση με θέμα τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιείται στην κοινότητα Δροσάτου Κιλκίς στις 11 Μαϊου με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημόνων από τις δύο χώρες.

    Στην επιστημονική συνάντηση οι αντιπροσωπείες επιστημόνων από την Ελλάδα και τα Σκόπια θα εξετάσουν από κοινού και θα προτείνουν λύσεις στο οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή από τη συνεχή πτώση της στάθμης της λίμνης, ενώ θα παρουσιαστούν υδρογεωλογικές μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Ακόμα, στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές θα ερευνήσουν τις προοπτικές για κοινή τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής γύρω από τη λίμνη με τη δημιουργία έργων υποδομής, ενώ αναμένεται να συμφωνηθούν προστατευτικά μέτρα για την αλιεία και την άντληση νερών από τη λίμνη.

    Τη διμερή συνάντηση διοργανώνουν από ελληνικής πλευράς η κοινοτική επιχείρηση Δροσάτου και από το γειτονικό κρατίδιο ο νεοιδρυθείς Δήμος Δοϊράνης.

    Στο μεταξύ, με απόφαση της διεύθυνσης αλιείας Κιλκίς απαγορεύεται μέχρι τις 12 Μαϊου οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα στη λίμνη λόγω της περιόδου αναπαραγωγής του γριβαδιού. Οπως είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωποι αλιευτικών συνεταιρισμών της περιοχής η φετινή παραγωγή γριβαδιού θα είναι μικρότερη -σε σχέση με πέρσι- λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του γόνου -που ρίχνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή για εμπλουτισμό της λίμνης- δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 14 βαθμούς Κελσίου.

    Η απόφαση ισχύει για τους ψαράδες και των δύο χωρών και οι λαθροαλίεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100.000 έως 500.000 δραχμές, ενώ θα τους αφαιρείται η άδεια αλιείας. Την ευθύνη για την απομάκρυνση των αλιευτικών σκαφών μέσα από τη λίμνη ]woum αναλάβει από ελληνικής πλευράς οι αλιτευτικοί συνεταιρισμοί Μουριων και Δοϊράνης μαζί με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Γ.Χ.

    [03] ΡΙΝΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΣΕΩΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ

    Ενα ρινικό σπρέι που θα κυκλοφορήσει μέχρι το έτος 2000 θα αντικαταστήσει ένα μέρος των ενέσεων ινσουλίνης που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί ενώ μία ορμόνη, η λεπτίνη, που ανακαλύφτηκε πρόσφατα , θα δώσει ελπίδες αδυνατίσματος στους παχύσαρκους όλου του κόσμου που θέλουν να αδυνατίσουν. Αυτά ανακοίνωσαν ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Κρασσάς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Γιώβας κατά τη διάρκεια συνέτευξης τύπου με αφορμή το 9ο Βαλκανικό και το 24 πανελλήνιο συνέδριο ενδοκρινολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 7- 11 Μαϊου.

    Σύμφωνα με τον κ Κρασσά σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 400.000 άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς και άλλοι 200.000 που είναι διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν. Το ρινικό σπρέι, που είναι μια μεγάλη καινοτομία και προς το παρόν χρησιμοποιείται πειραματικά, δεν θα αντικαταστήσει όλες τις ενέσεις ινσουλίνης που κάνει ο διαβητικός στη διάρκεια της ημέρας αλλά έναν αριθμό από αυτές διευκολύνοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό τους πάσχοντες. Επίσης νέες μορφές ινσουλίνης σε δισκία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Κατά τη διάρκεια των δύο συνεδρίων θα παρουσιαστούν συνολικά 320 εργασίες σχετικά με τον διαβήτη ενώ οι 80 από αυτές θα αναφέρονται στο σακχαρώδη διαβήτη.

    Οσον αφορά το θέμα της παχυσαρκίας ο κ Κρασσάς τόνισε ότι ένα στους τρείς Ελληνες είναι παχύσαρκος ενώ το ποσοστό στα παιδιά του δημοτικού φτάνει το 22-24%. Η παχυσαρκία χαρακτηρίστηκε ως νόσος της αφθονίας που έχει άμεση σχέση με την διαταραχή των λιπιδίων που προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων πράγμα που οδηγεί στη στεφανιαία νόσο. Η λεπτίνη δίνει νέες προσδοκίες στα παχύσαρκα άτομα καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι μελλοντικά με τη χρήση φαμάκων που είναι αντίστοιχα με την ορμόνη θα μπορεί να ελέγχεται η παχυσαρκία.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ Γιώβας, κατά τη διάρκεια του 9ου βαλκανικού συνεδρίου εκτός από τα θέματα που αφορούν τις παθήσεις θα συζητηθεί και η ίδρυση Βαλκανικής Ομοσπονδίας Ενδοκρινολόγων για την προώθηση του κλάδου και την επικοινωνία πάνω στις εξελίξεις. Α.Φ.

    [04] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Στη διασφάλιση και τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, στοχεύει η λειτουργία της ειδικής υπηρεσίας νομικής υποστήριξης και πληροφόρησης, που εγκαινίασε πρόσφατα ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (OΠE).

    Εκτός από τη νομική υποστήριξη που παρέχει στους επιχειρηματίες έναντι μικρού αντιτίμου, ο Οργανισμός τους ενημερώνει και για το καθεστώς που ισχύει στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες "εκπλήξεις".

    Η παρουσίαση του -ισχύοντος σε κάθε χώρα- εσωτερικού, κοινοτικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου, συνοδεύεται και από λεπτομερείς επεξηγήσεις προς τον κάθε επιχειρηματία, οι οποίες ωστόσο, δεν φτάνουν μέχρι τον χειρισμό ατομικών νομικών υποθέσεων.

    Παράλληλα, παρέχονται νομικές συμβουλές σχετικά με τις επενδύσεις στο εξωτερικό και τις εξαγωγές, οι οποίες επικεντρώνονται σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου, αλλά και στους ισχύοντες -σε κάθε χώρα- νόμους, τα επενδυτικά κίνητρα και τα φορολογικά καθεστώτα.

    Στο ευρύ πλέγμα των διευκολύνσεων που αναλαμβάνει η νέα υπηρεσία, περιλαμβάνεται και μια πρώτη αξιολόγηση υποθέσεων διεθνών εμπορικών διαφορών. Μετά την αξιολόγηση της υπόθεσης, οι όποιες περαιτέρω διαδικασίες (συμβόλαια, αγωγές), δρομολογούνται από τον νομικό σύμβουλο του ενδιαφερομένου επιχειρηματία.

    "Η ιδιαιτερότητα της νέας υπηρεσίας μας συνίσταται στο ότι συνδυάζει την υπάρχουσα γενική ή ειδική νομική τεκμηρίωση που ενδεχόμενα διατίθεται και από άλλους φορείς, με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση. Προχωρούμε δηλαδή σε μια εξατομίκευση της πληροφόρησης. Συνεπώς, πρόκειται για μια υπηρεσία νομικής υποστήριξης, για τα συγκεκριμένα ζητήματα που επιθυμεί να θέσει ο εξαγωγέας-επενδυτής", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου.

    Ετσι, μέσω της νέας αυτής υπηρεσίας του ΟΠΕ, καλύπτονται οι ανάγκες των μικρομεσαίων κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας σε επεξεργασμένη πληροφόρηση και συμβουλές, ώστε να πραγματοποιήσουν τα σωστά βήματα "εξωστρέφειας" προς τις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων, των Παρευξείνιων χωρών, της Βορείου Αφρικής και της Μεσης Ανατολής. A.Γ

    [05] ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Οι προσκοπικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας συντονίζουν τις σχέσεις με τις αντίστοιχες οργανώσεων των Βαλκανίων με απόφαση του Ευρωπαϊκού Προσκοπικού Γραφείου.Στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες υπήρχαν προσκοπικές οργανώσεις πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι οποίες καταργήθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού ο προσκοπισμός άρχισε να επανεμφανίζεται και οι βορειοελλαδίτες πρόσκοποι ανέλαβαν να βοηθήσουν τις νέες οργανώσεις ώστε να μπορέσουν να αναγνωριστούν. Ηδη έχου αναγνωριστεί οι προσκοπικές οργανώσεις της Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας και καταβάλλονται προσπάθειες για την αναγνώριση και των υπολοίπων.

    "Μέσα από προγράμματα ανταλλαγών μεταφέρουμε στις Βαλκανικές χώρες την προσκοπική τεχνογνωσία. Πιστεύουμε ότι ο προσκοπισμός παίζει σημαντικό ρόλο έξω από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, διευρύνει την συνεργασία, αναπτύσσει tgm φιλία και την επικοινωνία. Οταν γίνονται τέτοιες ενέργειες φυσικό είναι να βλέπουν οι νέοι το μέλλον με αισιοδοξία" επεσήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής φυσικής του ΑΠΘ Ευστάθιος Πολυχρονιάδης, ο οποίος έχει την ευθύνη του προσκοπισμού στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή το 7ο συνέδριο των προσκοπικών οργανώσεων της Μακεδονίας και της Θράκης που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στη Νάουσα.

    Ο κ Πολυχρονιάδης χαρακτηρίζει το συνέδριο κορυφαίο γεγονός για τον προσκοπισμό στην Ελλάδα. Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται αφ ενός στην αποτελεσματικότερη συμμετοχή του προσκοπισμού στην πολιτισμική αγωγή των παιδιών και των εφήβων και αφ' ετέρου στο ρόλο του προσκοπισμού στην ελληνική κοινωνία. Στην εκδήλωση μετέχουν 120 στελέχη προσκοπικών οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας καθώς και εκπρόσωποι των προσκοπικών οργανώσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    "Η σύγχρονη τάση του προσκοπισμού είναι να μην ασχολείται μόνο με τα μέλη της αλλά και με τους άλλους νέους και να δείχνει ενδιαφέρον στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα" συνεχίζει ο κ Πολυχρονιάδης. Ετσι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθεί αυτό το θέμα καθώς επίσης και θέματα που αφορούν το μάνατζμεντ στις εθελοντικές οργανώσεις, τον προσκοπισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Α.Φ.

    [06] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

    "Παράθυρο με θέα" στην ιστορική διαδρομή του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, ανοίγει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας και ιστορικού υλικού, στο πλαίσιο των δεκαήμερων εκδηλώσεων για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, που συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Ξεκινώντας από την εποχή που η Φεντερασιόν του σοσιαλισμού και των εβραίων πρωτοπόρων έκανε τα πρώτα της βήματα με "ηνίοχο" τον Αβραάμ Μπεναρόγια, επιλεγμένες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την πλούσια συλλογή του ΕΚΘ, που εκτίθενται από σήμετα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρακολουθούν την πορεία της οργάνωσης μέχρι την ίδρυση του Κέντρου το 1917.

    Επόμενο σκαλοπάτι στην "εικονογραφημένη αφήγηση" ο θρυλικός Μάης του '36, με δεσπόζουσα τη φωτογραφία της μάνας που μοιρολογεί και ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον "Επιτάφιο", για να ακολουθήσει ο πόλεμος και ο ρόλος του κινήματος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, η απελευθέρωση, οι δράσεις και οι διεκδικήσεις του κινήματος μεταπολεμικά.

    Το φωτογραφικό οδοιπορικό, που περιλαμβάνει και δημοσιεύματα εφημερίδων, ολοκληρώνεται με τη νεότερη ιστορία του συνδικαλισμού, μεταδικτατορικά, την ίδρυση των πρώτων εργοστασιακών σωματείων και τη δράση του κινήματος μέχρι τα πρώτα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας του αιώνα.

    Και δεν είναι μόνο οι οι δράσεις και οι διεκδικήσεις του κινήματος στο σύνολο της ιστορικής του διαδρομής στην πόλη, δεν e_mai μόνο οι άνθρωποι που το τροφοδότησαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους, δεν είναι μόνο τα μεγάλα κεφάλαια της οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου που αναδεικνύονται μέσα από το εκτιθέμενο μέχρι τις 10 Μαϊου υλικό.

    Είναι και "οι μνημοδόχοι τόποι της πόλης, το Λιμάνι, ο Λευκός Πύργος, το Διοικητήριο, η Πλατεία Αριστοτέλους, το Βαρδάρι, η Εγνατία, σημεία αναφοράς και χώροι όπου διαδραματίστηκε το καθημερινό έπος των εργατικών αγώνων", όπως αναφέρει σε φωτογραφικό λεύκωμα που εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης.

    Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του Εργατικού Κέντρου. Συλλέχτηκε από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, και εκείνα της ΕΔΑ, μεμονωμένους συλλέκτες και απογόνους των πρώτων συνδικαλιστών, καθώς και συλλέκτες φωτορεπόρτερ της πόλης. "Περιλαμβάνει περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες από το 1906 μέχρι σήμερα, ντοκουμέντα, επιστολές, ανακοινώνεις, εφημερίδες σωματείων, καταστατικά, αποφάσεις διοικήσεων, πρακτικά συνεδριάσεων", σημείωσε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινάει σήμερα, στις 8 το βράδυ, κινηματογραφικό αφιέρωμα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου η Φιλαρμονική του δήμου Νεάπολης θα ερμηνεύσει μουσική κινηματογράφου. Στις 9 θα προβληθεί η ταινία "Απεργία" του Αιζενστάιν.

    Μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία των Μανώλη Φάμελου και Νίκου Ζιώγαλα στην πλατεία Αριστοτέλους και στις 11:00 θα εμφανιστούν οι Hyper Brass Band στην πλατεία Δικαστηρίων.

    [07] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ 11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

    Εντεκα Ελληνες που έσωσαν τις ζωές διωκόμενων Εβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής θα τιμήσει τη Δευτέρα σε τελετή που θα γίνει στην Αθήνα ο πρέσβης του Ισραήλ Ραν Κουριέλ.

    Το βραβείο που θα λάβουν οι τιμώμενοι με την επωνυμία "Μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών", αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να δοθεί από το κράτος του Ισραήλ και απονέμεται από το Ισραηλινό Ιδρυμα για τη διαιώνιση της μνήμης των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του ολοκαυτώματος "Γίαντ Βασέμ".

    Στην τελετή θα παραστούν και μέλη των οικογενειών από τους βραβευθέντες που σώθηκαν, καθώς και εκπρόσωποι Εβραϊκών οργανώσεων της Αθήνας.

    [08] TH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τον Ιούνιο την Ελλάδα, στα εγκαίνια της έκθεσης των θησαυρών του Αγίου Oρους, που πραγματοποείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη, Πολιτιτική Πρωτεύσουσα της Ευρώπης 1997". Την εξομολόγηση αυτή,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρωϊνή" της Νέας Υόρκης, έκανε η κυρία Κλίντον, στην γνωστή ομογενή Λούλα Akavoci\mmg, στο περιθώριο του "Φόρουμ της Ηγεσίας Γυναικών" του Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Oυάσιγκτον στις 18 Απριλίου.

    Η σύζυγος του προέδρου Κλίντον έχει λάβει πρόσκληση από τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού για να συμμετάσχει στα εγκαίνεια της έκθεσης των θησαυρών του Αγίου Oρους.Σε δηλώσεις της η κυρία Αλαφογιάννη σημείωσε ότι "η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις. Δεν αποκλείεται τίποτα. Oπως και κατά το παρελθόν, έτσι και τώρα, αν φυσικά της το επιτρέψουν οι προκαθορισμένες υποχρεώσεις της, είναι δυνατόν να επισκεφθεί την πολιτιστική πρωτεύουσα και την μοναδική έκθεση των θησαυρών του Αγίου Oρους. Το ευχόμαστε όλοι και φυσικά η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη".

    Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου παρέλαβε από την κ. Λούλα Αλαφογιάννη το χρυσοκέντητο βιβλίο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με φωτογραφίες από σπάνιες βυζαντινές εικόνες που βρίσκονται στο Αγιο Oρος και θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά σε πολυπληθές κοινό. Η Χίλαρι Κλίντον δέχτηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση το βιβλίο αυτό, σαν ένα πολύτιμο και μεγάλης ιστορικής σημασίας δώρο για την οικογένεια της, όπως η ίδια δήλωσε.Η σκηνή της παραλαβής του βιβλίου με τις εικόνες του Αγίου Oρους, προβλήθηκε από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων και το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων του δικτύου CNN. Α.Τ.

    [09] Η ΚΑΘΛΙΝ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η Κάθλιν Κένεντι-Τάουνσεντ, κόρη του αείμνηστου Ρόμπερτ Κένεντι, η οποία εξελέγη αντικυβερνήτης της πολιτείας Μέριλαντ των Η.Π.Α., πρόκειται να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, για να θαυμάσει από κοντά τους ανεκτίμητους θησαυρούς του Αγίου Oρους που θα εκτεθούν στη μακεδονική πρωτεύουσα.

    Η κ. Κένεντι-Τάουνσεντ, η οποία αγαπά και ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κύπρο αποδέχτηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα για ένα αναβάπτισμα και προσκύνημα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο ναό της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πολιτισμού. Aξιοσημείωτο είναι ότι η αντικυβερνήτης του Μέριλαντ έχει κάνει ειδική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Harvard για τις αρχαιότητες της Κρήτης και της Μακεδονίας και ο σύζυγος της διδάσκει αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΤΖΟΝ ΜΕΗΤΖΟΡ

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Βρετανικού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Τζων Μέητζορ μετά τη σαρωτική νίκη, στις χθεσινές εκλογές, του Εργατικού κόμματος που επανέρχεται στην εξουσία μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος. "Οταν η αυλαία πέσει πρέπει να αποχωρείς από τη σκηνή και αυτό ακριβώς θα κάνω" δήλωσε ο κ. Μέητζορ ο οποίος διευκρίνισε ότι θα παραμένει στέλεχος του συντηρητικού κόμματος το οποίο θα πρέπει να ορίσει νέο αρχηγό.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το εργατικό κόμμα του Τόνι Μπλέρ εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη στην μεταπολεμική εποχή πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβουλιο καθώς συγκεντρώνει το 45% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα παίρνει το 31% των ψήφων και οι φιλελεύθεροι δημοκρατες το 17%. Ετσι το εργατικό κόμμα θα έχει 416 βουλευτές στη νέα βουλή, το συντηρητικό 158, οι φιλελεύθεροι 40 και τα υπολοιπα κομματα 29 βουλευτές. Προβλέπεται ότι το εργατικό κόμμα θα διαθέτει τελικά πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει αποκλεισμός κανενός τμήματος της Αγγλικής κοινωνίας. Ο Τζων Μέητζορ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει σκληρή αλλά δίκαιη στάση ως αντιπολίτευση. Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

    [11] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Με γοργά βήματα προχωρά η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Μετά τον υπουργό Άμυνας Τουρχαν Ταγιάν που βρίσκεται στο Ισραήλ, την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί στη χώρα αυτή και ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ. Τα κοινά τουρκο-ισραηλινά γυμνάσια και η συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας είναι τα βασικά θέματα των συνομιλιών.

    Η πρόταση για κοινά γυμνάσια γνωστοποιήθηκε ήδη στον Τούρκο υπουργό Άμυνας εκ μέρους του Ισραηλινού ομολογου του Ιζχάκ Μοργκεντάου. Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις επαφές που θα έχει ο στραγητός Μπιρ.

    Αξίζει πάντως να υπογραμμιστούν τα όσα είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ι. Μοργκεντάου, αναφερόμενος στην τουρκο-ισραηλινή συνεργασία: "Τουρκία και Ισραήλ είναι οι δύο άκρες μιας μεγάλης γέφυρας, η οποία στο άμεσο μέλλον θα απλωθεί στη Μέση Ανατολή".

    Να σημειωθεί ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο στρατηγός Μπιρ, με τον υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ Νταβιντ Ιβρυ, αναμένεται να πάρουν μέρος και Αμερικανοί αξιωματικοί.

    Ως προς τα υπό συζήτηση θέματα, πρέπει να αναφερθεί το θέμα των γυμνασιων, αλλά και αυτό της πολεμικής βιομηχανίας. Ήδη στο Ισραήλ εκσυγχρονίζονται 54 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F4. Από την άλλη εκκρεμεί η υπόθεση του διαγωνισμού για τον ejsucwqomisl| των τουρκικών αεροσκαφών F5 , πράγμα για το οποίο υπάρχει ισραηλινό ενδιαφέρον. Το Ισραήλ είναι ο βασικός υποψήφιος και για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών αρμάτων Μ-60 και την παραγωγή οκτακοσίων νέων αρμάτων.

    Όλα αυτά τη στιγμή που πρωθυπουργός στην Τουρκία είναι ο Νετζμεντίν Ερμπακάν που κατηγορείται για ισλαμισμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ποτέ στην ιστορία της Τουρκίας δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ οι σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ, όσο την περίοδο του Ερμπακάν.

    [12] EΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ,ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ DEP

    Την άμεση απελευθέρωση των πρώην βουλευτών του DEP, του κόμματος που τέθηκε εκτός νόμου στην Τουρκία, γιατί υποστήριζε τις θέσεις των Κούρδων, ζήτησαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στην επιτροπή του ΟΑΣΕ, η οποία επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα.Τα μέλη της επιτροπής έθεσαν το ζήτημα τόσο στον πρόεδρο Ντεμιρέλ όσο και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σεφκέτ Καζάν και ζήτησαν να χορηγηθεί αμνηστεία στους φυλακισμένους πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Ευρωπαίοι βουλετές τόνισαν πώς "ζήτησαν απο τον Προεδρο την χορήγηση αμνηστείας, αλλά η απάντηση που πήραν δεν ήταν θετική".

    Ο Ισπανός βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ Χαβιέ Ρουπέρεζ απαντώντας σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων "αν αποτελεί αντίφαση ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία,αλλά ζητούν την αποφυλάκιση αυτών που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις" τόνισε πώς " οι ίδιοι δεν κατέφυγαν ποτέ στη βία και για την καλή λειτουργία των κοινοβουλίων ,είναι ιερή η διατήρηση της ασυλίας των κοινοβουλευτικών".

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ο Σουηδός βουλευτής Λενμάρκερ υπογράμμισε τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της επιτροπής με τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου Τσεβίκ Μπίρ και πρόσθεσε: "Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τους λόγους για το ρόλο που παίζει ο στρατός στην Τουρκία και τους λόγους που κρατούνται στις φυλακές οι βουλευτές.Ο στρατηγός Μπιρ μας εξήγησε το ρόλο του στρατού στα πλαίσια του συντάγματος και άφησε να εννοηθεί πώς εάν οι πολιτικοί εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους οι στρατιωτικοί δεν θα ασχολούνται τόσο με την πολιτική."

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και οι Επιτροπές Εθνικής Σωτηρίας που έχουν συσταθεί στις επαρχίες του νότου, εξακολουθεί να ταλανίζει τις σχέσεις της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τις λεπτές ισορροπίες της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

    Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η jub]qmgsg εθνικής συμφιλίωσης προκειμένου να συνταχθεί ένας νέος εκλογικός νόμος ο οποίος θα έχει τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ.Φίνο τόνισε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συγκλίνει στην υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής αντίθετα με το Δημοκρατικό Κόμμα που εμμένει στη διεξαγωγή των εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα. Γνωστοποίησε ότι θα καλέσει μια τελευταία σύσκεψη των κομμάτων και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε, "θα υποχρεωθεί, όπως είπε, να περάσει το νόμο στο υπουργικό συμβούλιο και απο κει στη Βουλή" ενώ διευκρίνισε ότι λόγω της πλειοψηφίας που έχει στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα παράλληλα με τη ψήφιση του νόμου θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο Φραντς Βρανίτσκι από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας όλων των πολιτικών δυνάμεων για εξεύρευση πολιτικής λύσης υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για την Αλβανία στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την θέλησή του να διεξαχθούν οι εκλογές εντος της προβλεπόμενης προθεσμίας, επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τους είναι η διάλυση των Επιτροπών που έχουν συστήσει οι εξεγερμένοι. Παράλληλα υπεραμύνθηκε του ισχύοντος πλειοψηφικού συστήματος, βάσει του οποίου, κατά την άποψή του πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, επειδή, όπως είπε "είναι διεθνών προδιαγραφών". Ο ισχύων εκλογικός νόμος, τόνισε ο Μπερισα, "αρμόζει στις συνθήκες της Αλβανίας".

    Ο Αλβανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Επιτροπές Σωτηρίας εμποδίζουν το έργο της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, ενώ κατήγγειλε ότι εμποδίζουν τη δράση των μη αριστερών δυνάμεων στις περιοχές όπου λειτουργούν και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Ο Μπερίσα επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι Επιτροπές είναι δημιούργημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης.

    Από την πλευρά του ο Φραντς Βρανίτσκι, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Μπερίσα για την πραγματοποίησή τους.

    [14] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Στην αλβανική δικαιοσύνη με την κατηγορία της γενοκτονίας προτίθεται να προσαγάγει τον Σαλί Μπερίσα, το αντιπολιτευόμενο Φόρουμ για τη Δημοκρατία ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κομματος, Σκεντέρ Γκινούσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο "ο φάκελλος με τα εγκλήματα του Μπερίσα να πάρει το δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Το Φόρουμ για τη Δημοκρατία υποστηρίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ότι διαθέτει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Μπερίσα και τον καθιστούν υπεύθυνο για τα όσα συνέβησαν στη χώρα τους τελευταίους κυρίως μήνες.

    Παρά το γεγονός ότι το Φόρουμ δεν εμπιστεύεται την αλβανική δικαιοσύνη, ο φάκελλος με τα στοιχεία θα τεθεί στη διάθεση της cemij^r εισαγγελείας και της Βουλής, σημειώνει η εφημερίδα.

    Οι κατηγορίες εναντίον του Μπερίσα στηρίζονται σε δηλώσεις πρώην συνεργατών του, όπως του πρώην υπουργού Αμυνας, Σάφετ Ζουλιάλι και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπασκίμ Κοπλικου καθώς και σε δηλώσεις του σημερινού υπουργού Αμυνας, Βουκάι που αναφέρονται στην ανάμειξη του Αλβανού Προέδρου στον εξοπλισμό των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος και στην κατάρτιση σχεδίου για να κατασταλθεί η εξέγερση στο νότο. Στο σχέδιο καταστολής προβλεπόταν η χρήση χημικών όπλων και της αεροπορίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κατηγορηθεί και για παραβιάσεις του Συντάγματος σε διάφορες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

    Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε λίγες ημέρες εφόσον οι ηγεσίες των κομματων και οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, μελετήσουν το φάκελλο και εκφράσουν τις απόψεις τους. Στο Φόρουμ όπως είναι γνωστό συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό, το Σοσιαλδημοκρατικό, το Δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Οργάνωση των πρώην Πολιτικών Κρατουμένων, η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων και άλλα.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", δημοσίευσε κατάσταση με τα ονόματα οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος του νομού Φίερι, στους οποίους το κόμμα έδωσε όπλα τους τελευταίους μήνες. Επικεφαλής της λίστας είναι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Μπελούλ Τσέλο ο οποίος φέρεται να έχει πάρει ένα καλάσνικωφ. Στη λίστα υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν στην κατοχή τους ακόμη και εκατό καλάσνικωφ.

    [15] ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΜΕ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την αποζημίωση των καταθετών των παρατραπεζών της ΠΓΔΜ με 20 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Εθνική Τράπεζα, την κεντρική δηλαδή τράπεζα των Σκοπίων, προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

    Η πρόταση αφορά στην αποζημίωση των καταθετών της ΤΑΤ από το Μοναστήρι, της ALFA-S από τα Σκόπια και της LAFCI από την Αχρίδα, καθώς οι παρατράπεζες αυτές λειτουργούσαν με την έγκριση της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, για την αποζημίωση των καταθετών των υπολοίπων μικρότερων παρατραπεζών θα προταθούν ξεχωριστές λύσεις.

    Η αποζημίωση θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Στην αρχή θα αποζημιωθούν οι πελάτες των παρατραπεζών, των οποίων οι καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 50.000 μάρκα. Όπως προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης, η αποζημίωση δεν θα καταβληθεί στους καταθέτες που απολάμβαναν τα προνομιακά επιτόκια των παρατραπεζών.

    [16] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

    Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν την τελευταία εβδομάδα η κίνηση στα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς πολλοί σκοπιανοί πολίτες προτίμησαν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα και tgr Πρωτομαγιάς έξω από τα σύνορα της χώρας.

    Σύμφωνα με στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας, στην διάβαση Μπογκορόντιτσα, στα σύνορα προς την Ελλάδα, τις τρεις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε ρεκόρ διέλευσης σκοπιανών επιβατών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα επιβατικά αυτοκίνητα περίμεναν μέχρι και πέντε ώρες για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ. ΣΙΦΤΕΡ- ΣΤ. ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Τη διαπίστωσή του ότι η Βουλγαρία εκδηλώνει ενδιαφέρον προς την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της υποδομής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον, για θέματα εθνικής ασφάλειας, κατά τη σημερινή του συνάντηση, στη Σόφια, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι.

    Κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η πρωτοβουλία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη εάν δεν λάβουν μέρος και η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) και η Βουλγαρία, καθώς οι χώρες αυτές διαδραματίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας, όπως είπε.

    Οι δυο άνδρες εξέτασαν και το θέμα της προετοιμασίας της συνάντησης της ομάδας εργασίας για την υποδομή στον τομέα των μεταφορών, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των βαλκανικών χωρών και η οποία θα συνεδριάσει στις 27 Μαΐου στη Σόφια.

    Χθες ο κ.Σίφτερ είχε συνάντηση με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, που θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    [18] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤ.ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Η κρίση σιτηρών και βενζίνης, η εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης και η διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 19 Απριλίου, είναι μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε με επιτυχία η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

    Αυτό τονίζει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Στέφαν Σοφιάνσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νοβινάρ" της Σόφιας, και προσθέτει ότι η απόφαση της κυβέρνησής του από τον περασμένο Φεβρουάριο, να δηλώσει τη βούληση της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ "ήταν αναγκαία και δεν υπόκειται σε αναβολή".

    Οσον αφορά στη σύνθεση της νέας Βουλής της Βουλγαρίας, οι απόψεις των πολιτικών παρατηρητών διίστανται. Την απαισιοδοξία του για τη διατήρηση της ενότητας σε όλες της κοινοβουλευτικές ομάδες εκφράζει ο κοινωνιολόγος, Ντραγκομίρ Ντραγκάνοφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Παρί", ενώ αντίθετη άποψη έχει ο βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων, Σβετοσλάβ Λούτσνικοφ, ο οποίος επισημαίνει το γεγονός πως για πρώτη φορά στη Βουλή εκπροσωπούνται όλες οι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις.

    Την άποψη ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός, Ιβάν Κόστοφ, δεν είναι ακόμη έτοιμος με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, παρόλο που ισχυρίζεται το αντίθετο, διατυπώνει η εφημερίδα "24 Ωρες".

    [19] Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Την έντονη δυσαρέσκειά τους, για την ενέργεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παρέμβει στο θέμα μετάβασης Ελληνοκυπρίων προσκυνητών, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα για την Κυριακή του Πάσχα, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οργανώσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής παροικίας των ΗΠΑ.

    Αυτή η ενέργεια, αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελεί παρέμβαση στις θετικές κινήσεις για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης στην επίσκεψη 460 Τουρκοκυπρίων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισημαίνει ότι το γεγονός πως 460 Τουρκοκύπριοι, μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, αποδεικνύει πόσο άνετα αισθάνονται ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ελληνο- αμερικανικού Κογκρέσου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελλήνων Αποδήμων, Αντριου Αθενς, είπε ότι " οι Τουρκοκύπριοι εκτιμούν το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση, τους επέτρεψε χωρίς περιορισμούς να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για προσκύνημα".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΞΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ / ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Η έγκριση του προϋπολογισμού (για το 1997) από το ρουμανικό κοινοβούλιο, μεταφράζεται από τους δυτικούς οικονομικούς και διπλωματικούς κύκλους, ως εξέλιξη αποφασιστικής σημασίας για την επιτάχυνση της ροής διεθνών κεφαλαίων προς το Βουκουρέστι. Σημειώνεται ότι οι εξωτερικές χρηματοδοτήσεις αποτελούν την “κινητήριο δύναμη” του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Τσορμπέα με κεντρικό στόχο την οικονομική σταθεροποίηση και την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

    Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό με ψήφους 230 υπέρ και 157 κατά, μετά από συζήτηση μιας βδομάδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι κομμουνιστές (που αποχώρησαν από την κυβέρνηση το Νοέμβριο), αλλά και οι εθνικιστές. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού, για αναξιοπιστία αναφορικά με τις προεκλογικές της υποσχέσεις για βελτίωση των στανταρτς ζωής στα επίπεδα της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Ρουμανία κυμαίνεται γύρω στα 80 δολάρια.

    Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, το δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται σε 12,6 τρις λέι (1,8 δις δολ.), αντιστοιχώντας σε ποσοστό 5,4% του ρουμανικού ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό κυμαίνεται στο 90%, παρά την τιμή 76,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

    Τα θετικά μηνύματα της πορείας των δανειοδοτήσεων επιβεβαιώθηκαν από πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, s}lvyma με τα οποία τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυξήθηκαν στα 1,1 δις δολ. στα τέλη Απριλίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση στα 2 δις δολ. μέχρι τον Ιούνιο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί χρηματοδότηση 600 εκατ. δολαρίων από τη Διεθνή Τράπεζα, ενώ στα τέλη Απριλίου εγκρίθηκε δανειοδότηση 430 εκατ. δολ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός Τσορμπέα σχολίασε την έγκριση του αναφερόμενου δανείου ως “πράξη εμπιστοσύνης” προς το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    Η πρώτη δόση του δανείου είναι ύψους 86 εκατ. δολ. και καταβάλλεται άμεσα. Το υπόλοιπο του ποσού θα καταβληθεί σε 4 τριμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Από την ρουμανική κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί να καταρτιστούν δύο οικονομικές αναφορές -στα μέσα Αυγούστου (1997) και στα μέσα Φεβρουαρίου του ’98. Αξιοσημείωτη των προσπαθειών που καταβάλλονται είναι η αύξηση (35%) της εισροής ξένων κεφαλαίων, που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 1997 (σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 1996). Τα κεφάλαια που εισήλθαν ανέρχονται σε 2,3 δις δολάρια.

    Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πολ Τόμσεν εκπροσώπου του ΔΝΤ στη Ρουμανία, που σχολίαζαν θετικά τις προσπάθειες απελευθέρωσης των τιμών, ρεαλιστικής κίνησης του συναλλάγματος, αλλά και μεταβίβασης των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιωτικά χέρια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση Τσορμπέα έχει προγραμματίσει σειρά νομοσχεδίων τα οποία θα ψηφιστούν για να διευκολύνουν τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Στο μεταξύ, σε διπλωματικό επίπεδο παρατηρείται έντονη κινητικότητα, καθώς η υλοποίηση της σημερινής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσορμπέα, επιδιώκει την επίτευξη δύο βασικών στόχων: ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Εμίλ Κονσταντινέσκου παρατήρησε ότι η χώρα του εκπληρώνει τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ η οικονομία της δεν έχει -ακόμη- ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές εκείνες μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την άμεση ένταξη της στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας Βίκτορ Μπαμπίουκ με τον Αμερικανό ομόλογο του Ουίλιαμ Κοέν (την Τρίτη) συζητήθηκε το ρουμανικό αίτημα για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν -ακόμη- διαμορφώσει την τελική τους άποψη για το θέμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις θέσεις του Βουκουρεστίου υποστηρίζουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά και ο Καναδάς. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το ζήτημα της ρουμανικής ένταξης στη συμμαχία έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο άσκησης πιέσεων μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγτον, με εξελίξεις που θα καθοριστούν από τις ισορροπίες -μεταξύ των κρατών-μελών αναφορικά με το τελικό lomt]ko της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Παράλληλα, την Δεύτερα ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλες, καθώς συναντήθηκε με εκπροσώπους των κρατών-μελών της συμμαχίας υποστηρίζοντας τις ρουμανικές θέσεις.

    Το θέμα της νατοϊκής επέκτασης εξακολουθεί να αποτελεί “πονοκέφαλο” στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγτον. Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ πραγματοποίησε (χθες) μονοήμερη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογο της, Ε. Πρίμακοβ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο έδαφος των νέων κρατών-μελών (ρωσική περιφέρεια), αλλά και προτεινόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης Περιορισμού των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE).

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Κολ (Μπαντεν-Μπαντεν) ο Γιέλτσιν γνωστοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη σχετική συμφωνία για την επέκταση της συμμαχίας, στη διάσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαίου.

    Στο πλαίσιο των ευρύτερων διπλωματικών κινήσεων που πραγματοποιούνται είναι χαρακτηριστικό ότι, ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας των Ρουμάνων για την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, εστιάζεται στην άποψη ότι η ρουμανική ένταξη θα διευκολύνει τις σχέσεις της συμμαχίας με τη Μόσχα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει τα νατοϊκά συμφέροντα στη γεωγραφική περιφέρεια από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 2 May 1997 - 12:51:04