Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Τ. ΚΑΒΑΛΤΖΙΕΦ

  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

  • [03] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΠ'ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ Γ. Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

  • [06] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΤΡΕΙΣ ΟΥΓΓΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ 37 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ

  • [07] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [08] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • [09] 300 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 1995 - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

  • [10] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [12] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [13] Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ 61 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

  • [14] ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

  • [17] ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "D-8"

  • [19] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ STAHLOU "ΚΟΖΙΑΚ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Τ. ΚΑΒΑΛΤΖΙΕΦ

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Τόντορ Καβαλτζίεφ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα της επιστροφής στη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους, του χειρογράφου της "Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας", την οποία είχε γράψει το 1762 ο Παϊσιος του Χιλανδαρίου και το πρωτότυπο του οποίου εκλάπη και μεταφέρθηκε με μυστηριώδη τρόπο στη Βουλγαρία.

    Ο κ.Καβαλτζίεφ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, καθ οδόν για το Αγιον Ορος, όπου επικεφαλής 12μελους αντιπροσωπείας θα παραστεί στους εορτασμούς της βουλγαρικής μονής του Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου.

    Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το χειρόγραφο που αποτελεί ιστορικό κειμήλιο και έχει και μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Βούλγαρους, καθώς σηματοδοτεί την αρχή της βουλγαρικής Αναγέννησης και είναι η πρώτη γραπτή ιστορία του βουλγαρικού έθνους, βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας. Ο διευθυντής του Μουσείου, Μπoζιντάρ Ντιμιτρόφ, είχε δηλώσει ότι η επιστροφή του Ιστορίας του Παϊσίου στη Βουλγαρία "θα είναι η δεύτερη βουλγαρική Αναγέννηση".

    "Το θέμα συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο και θα λυθεί με τον πλέον ευνοϊκό τρόπο και για τις δυο πλευρές", τόνισε ο κ. Καβαλτζίεφ, και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί, αλλά " πιθανώς να τεθεί αργότερα".

    Ερωτηθείς για το Νομισματικό Συμβούλιο που πρόκειται να λειτουργήσει στη Βουλγαρία από τον ερχόμενο Ιούνιο, ο κ.Καβαλτζίεφ το χαρακτήρισε ως "φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί οπωσδήποτε". "Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα είναι πολύ πικρό, αλλά φέραμε τη χώρα σε τέτοια κατάσταση, που χωρίς Συμβούλιο δεν μπορεί να πάει μπροστά", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, σημειώνοντας μόνο ότι "θα αναζητηθεί ευρύτερη υποστήριξη στην κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή".

    Σε σχέση με το ενδεχόμενο τροποποίησης του ισχύοντος Συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολίτευμα της χώρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων : "Τώρα δεν είναι καιρός για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στον πάτο της αβύσσου και πρέπει να τη βγάλουμε από κει. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι να σώσουμε τη χώρα, να τη βγάλουμε από τη λάσπη, στην οποία την έριξαν οι πρώην κυβερνώντες".

    Οπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Bo}kcaqo αξιωματούχο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής τους, οι δυο πλευρές εξέτασαν θέματα που αφορούν στη διμερή οικονομική και πολιτική συνεργασία, στην προστασία των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, στην αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση βουλγαρικό λαό.

    Κατά τον κ.Πετσάλνικο η βουλγαρική πλευρά έδωσε εγγυήσεις πως η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς τόσο την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, όσο και των τριών νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ των δυο χωρών.

    "Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο για την ανάπτυξη της συνεργασίας και τη βελτίωση των ούτως ή άλλως πάρα πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος.

    "Εχουμε κοινά συμφέροντα και ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι διμερείς μας σχέσεις δεν θα επισκιαστούν από τίποτα", σημείωσε από την πλευρά του ο κ.Καβαλτζίεφ, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    "Υπάρχει μια βουλγαρική παροιμία που λέει : "Με τον πατέρα σου μπορεί να μην τα έχεις καλά, με τον αδελφό σου να έχεις τσακωθεί, αλλά με τον γείτονα πρέπει να τα έχεις καλά, διότι σε δύσκολες στιγμές πηγαίνεις πρώτα σε αυτόν", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Καβαλτζίεφ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλη μια παροιμία, τονίζοντας πως "Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται".

    Ο αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι, Χαραλάμπι Αντσεφ, που συνοδεύει τον κ.Καβαλτζιφ, εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθησή ότι η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα συνεχίσει τη γραμμή "που έχει εκφραστεί έως τώρα για ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρωπαϊκές δομές". "Και σε αυτή την περίπτωση θα βασιστούμε στη γείτονα χώρα και φίλη, Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ", σημείωσε ο κ.Αντσεφ.

    Μεταξύ των αξιωματούχων που συνοδεύουν τον Αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, είναι και ο Κωνσταντίν Τοντορόφ, σύμβουλος του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο Νικολάι Νέντσεφ, σύμβουλος του Αντιπροέδρου της χώρας και ο Εμίλ Βέλεφ , σύμβουλος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά τα προβλήματα υγείας που εμφάνισε τις τελευταίες μέρες, πριν και μετά τη μεγάλη συναυλία που έδωσε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, μαζί με τον Τούρκο συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί, στο πλαίσιο της κοινής περιοδείας τους στη Δυτική Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες πέντε συναυλίες, οι οποίες θα γίνουν μεν κανονικά, αλλά τη θέση του διάσημου Ελληνα μουσικοσυνθέτη θα πάρει η Μαρία Φαραντούρη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε προβλήματα υγείας από το Σάββατο ακόμη και εισήχθη σε κλινική του Βερολίνου. Στην ίδια κλινική εισήχθη και σήμερα, και ο θεράπων ιατρός του διέγνωσε αναπνευστικά προβλήματα και συνέστησε να γίνουν αμέσως ορισμένες εξετάσεις.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη στη σειρά κοινή συναυλία του Μίκη Heodyq\jg και του Ζουφλί Λιβανελί έγινε κανονικά, χθες το βράδυ στο Σπίτι Πολιτισμών του Κόσμου του δήμου του Βερολίνου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

    Τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 5.000 άτομα, Ελληνες, Τούρκοι και Γερμανοί. Αμέσως μετά οι δύο συνθέτες, καθώς επίσης Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες, στελέχη των προξενικών αρχών Ελλάδας και Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, παρακάθεσαν σε δείπνο, που έδωσε προς τιμήν τους το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε πριν από λίγο στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το δείπνο ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, χωρίς ο Μίκης Θεοδωράκης να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

    [03] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι το επόμενο δίμηνο, καθώς στο διάστημα αυτό θα κριθεί η επιτυχία ή μή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία τον Ιούνιο θα δώσει το πόρισμα της. Παράλληλα, αναμένονται και άλλες επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Μαϊου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ ανοιχτή παραμένει και η συνάντηση Σημίτη - Ερμπακάν τον Ιούλιο.

    Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν τα ονόματα των δύο ειδικών που θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία όπως τονίζεται από την κυβέρνηση θα έχει αυστηρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικρατέστεροι είναι ο Ιωάννης Κρατερός και Αργύρης Φατούρος.

    Εξάλου σήμερα πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Πάντως το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσει και τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου του Κινήματος που θα γίνει υπό τον Κώστα Σημίτη θα καταγραφούν οι απόψεις των μελών του και θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να απαντήσει και στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει σε πρόσφατη επιστολή τους οι 32 βουλευτές.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα ενημερώσει το μεσημέρι τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΠ'ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ

    ''Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν στο έργο τους κανονικά και να μη φοβούνται ούτε την κριτική, ούτε την amtipaq\hesg, απ 'οπου κι αν προέρχεται. Διότι μπορούμε να πείσουμε με την πολιτική και με τις πράξεις μας'', δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι αντιρρήσεις των ''32'' ενοχλούν ή δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό και το Εκτελεστικό Γραφείο.

    Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ.Σκανδαλίδης σημείωσε ότι κύριο θέμα ήταν αυτό της ''μεγάλης διαδικασίας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο, με την πρόσκληση όλων των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών και Τομεακών Επιτροπών από όλη τη χώρα και το περιεχόμενο που θα πάρει''. ''Μια πολιτική συζήτηση που'', όπως είπε, ''είναι ευρύτερη και θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα της πορείας του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα και στο μέλλον, και τον προγραμματισμό που έχουμε για το σχεδιασμό μας''.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε και με τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαϊου, καθώς επίσης και με το θέμα του νέου ιδιόκτητου κτιρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως σημείωσε ο κ.Σκανδαλίδης, δε συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, ενώ το θέμα των εκδηλώσεων στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου θα συζητηθεί με την επιστροφή στην Ελλάδα, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ Γ. Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό όρους, τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η λογική της πατριωτικής αδιαλλαξίας και του πραγματισμού και πρόσθεσε πως όχι μόνο είναι αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αναγκαία θα μπορούσε να ήταν και μια ελληνοτουρκική συμφωνία υπό δύο όρους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια του διαλόγου να μην υπάρξει αμφισβήτηση εθνικών συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Δεύτερον, να μην παραβλέπεται το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικότερο αμερικανο-ΝΑΤΟικό σχέδιο, που αν και δεν προβάλει ανοιχτά τα δικά του ενδιαφέροντα για το Αιγαίο, έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την περιοχή-και ειδικότερα για το Αιγαίο-επειδή είναι δίαυλος επικοινωνίας και ζώνη επιρροής.

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε το φόβο του ΚΚΕ ότι οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τα συμφέροντα των λαών και ενδιαφέρονται για την εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή.

    [06] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΤΡΕΙΣ ΟΥΓΓΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ 37 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ

    Ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εκατό εκατομμυρίων δραχμών, στον καθένα επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Jajouqcgl\tym Θεσσαλονίκης σε τρεις Ούγγρους, οι οποίοι επιχείρησαν να εισάγουν στην Ελλάδα 37 κιλά ηρωϊνης.

    Πρόκειται για τον 19χρονο σπουδαστή βιομηχανικής σχολής Bela Farnadi από την πόλη Φάτα Αγκόστιαν της Ουγγαρίας και τον συμπολίτη του Milan Arendas 47 ετών. Το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην με την ίδια ποινή και τον Zigo Norbert, από το Εστεργκομ της Ουγγαρίας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος φέρεται ότι παρέδωσε στους συμπατριώτες του τα ναρκωτικά για να τα μεταφέρουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάλληλοι του τελωνείου Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη νύχτα της 3ης Φεβρουαρίου 1996, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου εντόπισαν μέσα στις πόρτες του τζιπ που οδηγούσε ο Farnadi συνολικά 37 κιλά και 300 γραμμάρια ηρωϊνη.

    Ο νεαρός σπουδαστής απολογούμενος στο δικαστήριο επέρριψε όλες τις ευθύνες στον συμπατριώτη του συνεπιβάτη στο αυτοκίνητο. "Τον γνώρισα πριν από 5 χρόνια και αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε μαζί στην Ευρώπη. Ούτε καν φαντάστηκα ότι μετέφερε ναρκωτικά με το τζιπ", είπε ο 19χρονος στην απολογία του.

    Ο Arendas εξάλλου υποστήριξε ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 1996 συνάντησε στη Βουδαπέστη τον Zigo και ανέλαβε να μεταφέρει για λογαριασμό του από τη Σόφια στην Ιταλία μέσω Ελλάδας μισό κιλό χρυσάφι. Είπε ακόμα ότι έξω από το ξενοδοχείο "Rodina" στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας κάποιοι συνεργάτες του Zigo ζήτησαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και αφού τον διαβεβαίωσαν ότι είχαν τοποθετήσει τις ράβδους χρυσού στις πόρτες του τζιπ τον πλήρωσαν με 50.000 ουγγρικά φιορίνια και ζήτησαν να τις μεταφέρει στην Ιταλία, χωρίς να γνωρίζει ότι τον χρησιμοποίησαν για μεταφορά ναρκωτικών. Ε.Σ-Γ.Χ

    [07] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    ''Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μόνιμος και βασικός στόχος της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής. Επιθυμία μας είναι -στο πλαίσιο και των σχετικών συστάσεων της Ουνέσκο- το ζήτημα αυτό να τεθεί σε διμερή βάση'', επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της νέας βρετανικής κυβέρνησης, ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα.

    ''Είναι προφανές'', τόνισε ο κ.Βενιζέλος, ''ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα διαφοροποιείται πλήρως από το γνωστό ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών, γιατί'', όπως είπε, ''τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, στα οποία περιλαμβάνονται και γλυπτά αλλά και αρχιτεκτονικά μέλη, συνδέονται με την αισθητική και αρχιτεκτονική ακεραιότητα του μείζονος μνημείου του δυτικού πολιτισμού, που είναι και σύμβολο της Ουνέσκο''.

    ''Υπό την έννοια αυτή'', συμπλήρωσε ο κ.Βενιζέλος, ''η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι ελληνική αξίωση, αλλά αξίωση του ίδιου του τραυματισμένου μνημείου, που έχει τη δική του ιστορική και πολιτιστική φωνή''.

    Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε, πάντως την εκτίμηση, ότι η m]a κυβέρνηση της Βρετανίας θα περιμένει να μελετήσει το ζήτημα και να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση, πριν διαμορφώσει και αναγγείλει την επίσημη στάση της γύρω από το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ επανέλαβε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λουξεμβούργο, στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ.

    Αναφορικά με την επιστολή που πρόκειται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στη βρετανική, και την οποία, δεν απέστειλε μέχρι τώρα, για να μην καταστεί, όπως είπε ο υπουργός, το ζήτημα αυτό αντικείμενο προεκλογικής τριβής, ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτή θα σταλεί σε συνεννόηση με τη Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία όπως ανέφερε, συγκροτείται από σημαντικές προσωπικότητες και παίζει σπουδαίο ρόλο.

    Υπενθύμισε όμως, ότι επί των ημερών του Νιλ Κίνοκ είχε αναληφθεί πολιτική και ηθική δέσμευση του βρετανικού Εργατικού Κόμματος για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ τόνισε ότι μεγάλος αριθμός Βρετανών Εργατικών Βουλευτών και Ευρωβουλευτών έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους.

    ''Φυσικά'', παρατήρησε ο υπουργός, ''τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο, είναι δε γνωστή η συνέχεια που διακρίνει τη βρετανική πολιτική σε πάρα πολλά θέματα''.

    [08] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Εναν πρωτότυπο τρόπο επινόησαν τα μέλη της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Greenpeace", για να πείσουν το ελληνικό κοινό για τα οφέλη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο του διήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου για τις "Εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας", που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα, έθεσαν σε λειτουργία ένα ειδικό ηλιακό όχημα, που τροφοδότησε με ενέργεια τα μουσικά όργανα μιας συναυλίας jazz, ψυχαγωγώντας και ενημερώνοντας το παραβρισκόμενο κοινό.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό απόλαυσε καφέ και αναψυκτικά, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά συσκευές που τροφοδοτούνταν από ηλιακή πλατφόρμα.

    Η ενέργεια αυτή της Greenpeace λειτούργησε ως μια έμπρακτη εφαρμογή των εισηγήσεων του συνεδρίου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Ηλιακής Ενέργειας.

    Στόχος της διοργάνωσης είναι η διερεύνηση των μεθόδων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ευρεία διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι σχετικές με την τεχνολογία των ΑΠΕ πολιτικές και οικονομικές παράμετροι και θα προωθηθεί η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των λεγόμενων Τρίτων χωρών.

    Στην αναγκαιότητα μιας ενεργειακής πολιτικής πιο φιλικής προς το περιβάλλον αναφέρθηκε ο προεδρεύων του συνεδρίου Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής. "Χρειαζόμαστε μια ενεργειακή πολιτική που θα ανοιχτεί προς τις τεχνολογίες του μέλλοντος και θα βασίζεται λιγότερο στις εισαγόμενες πηγές ενέργειας", τόνισε ο κ.Παπουτσής, που εξέφρασε την προσδοκία άμεσης απορρόφησης από τη w~qa μας των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Α.Γ

    [09] 300 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 1995 - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

    Περισσότερες από τριακόσιες περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων καταγράφηκαν στην Ελλάδα μόνο στη διάρκεια του 1995, από τις οποίες οι αστυνομικές αρχές σχημάτισαν δικογραφίες σε 264 περιπτώσεις.

    Ωστόσο, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στην Ελλάδα δεν παρουσιάζει την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Απω Ανατολής, της Κεντρικής Αμερικής και της Βαλτικής, αφού μόνο στις Φιλιππίνες 180.000 παιδιά ηλικίας έξι έως οκτώ χρονών έχουν εμπλακεί στα δίκτυα της πορνείας.

    Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου της "Ιντερπόλ" με θέμα τα αδικήματα και ειδικότερα τη σεξουαλική εκμετάλλευση με θύματα ανηλίκους,που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Η συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος αξιωματικοί της Ιντερπόλ από 35 χώρες διοργανώνεται από τη διεύθυνση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

    Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αφορούν στην παιδική πορνογραφία, στις εξαφανίσεις παιδιών, στο σεξοτουρισμό, στην παιδική πορνογραφία στο Internet, στη φύση και στις δραστηριότητες των παιδόφιλων στο εσωτερικό των φυλακών.

    Οπως είπε ο διευθυντής της διεύθυνσης διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας Ν. Τασιόπουλος, στόχο της Ιντερπόλ αποτελεί η εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

    Η νομοθεσία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αξιωματικό σύνδεσμο της ελληνικής αστυνομίας σε θέματα ανηλίκων στην Ιντερπόλ, Ιωάννα Μπεκιάρη, παρουσιάζει κενά σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς και σε θέματα υπερεδαφικής αρμοδιότητας με αποτέλεσμα να μη διώκεται στην Ελλάδα ο δράστης των σχετικών αδικημάτων που διαπράττει σε άλλα κράτη.

    Οι τριήμερες εργασίες της ομάδας εργασίας της Ιντερπόλ θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ και τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν μεθαύριο.

    [10] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    "Ο Ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης-Χθες-Σήμερα-Πέρα από τις Συμπληγάδες" είναι ο τίτλος του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τέχνων της Βέροιας από τις 8 ως τις 11 Μαϊου. Στόχος του συνεδρίου, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του κ Ουσουλτζόγλου, είναι να γίνει η παρουσίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά και να δοθούν και οικονομικές προεκτάσεις καθώς μεταξύ των συνέδρων θα είναι ο πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών Ρωσίας Ηλίας Ηλιάδης, μαζί με ομογενείς επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του συνεδρίου θα ακουστούν από χείλη επιστημόνων της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης θέματα που αφορούν τη σημαντική προσφορά του ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που σήμερα δοκιμάζεται και ένα μέρος του βρίσκεται μοιρασμένο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.Το συνέδριο διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας, το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας ΟΤΑ και το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας σε συνεργασία με το παιδαγωγικό τμήμα Φλώρινας του ΑΠΘ και την υποστήριξη της ΕΤ3.

    Το συνέδριο θα αρχίσει την Πέμπτη με την απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον δήμο Βέροιας στον πρώην δήμαρχο Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ, στον ομογενή καθηγητή αρχαιολογίας Βίκτωρα Σαρηγιαννίδης, στον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου της Μόσχας Θεοχάτη Κεσίδη, στον μαέστρο-συνθέτη και διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Μπολσόι Οδυσσέα Δημητριάδη και στον σκηνοθέτη ο Αλέξανδρο Σγουρίδη. Θα ακολουθήσει ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και προέδρου του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Φλώρινας Κώστα Φωτιάδη με θέμα "Ο ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης".

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρύτανης του ΑΠΘ Αντώνης Μάντης το πρωί της Παρασκευής ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Βέροιας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των Gunther Steffen Henrich καθηγητή της γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας με θέμα "Οι Μαριουπολίτες ή Ταυρορωμάιοι Ελληνες- Ιστορία και Πολιτισμός", Σοφίας Αλεξανδρίδου, υποψήφιας διδάκτορος του πανεπιστημίου της Μόσχας για "Τα Ελληνικά τοπωνύμια της Κριμαίας", Μαργαρίτας Αρατζιόνι , καθηγήτριας του πανεπιστημίου Συμφερούπολης της Κριμαίας για τον "Ελληνικό πληθυσμό της Κριμαίας και της Αζοφικής στο τέλος του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα", Michel Bruneau του πανεπιστημίου του Μπορντώ για την "Γεωπολιτική του ποντιακού ελληνισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Επίσης θα μιλήσουν οι Τριάδα Καραφυλλούδη, υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΘ , για την "Συμμετοχή των Ελλήνων εμπόρων της Οδησσού στα κοινά της πόλης, 1794-1803", η Τζελίνας Χαρλαυτή, επίκουρη καθηγήτριας του πανεπιστημίου Πειραιά, για "Τα διεθνή εμπορικά και ναυτιλιακά δίκτυα των Ελλήνων στη Νότια Ρωσία , 1830-1914", η Παρυσάτις Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ για την "Προβληματική διάσταση του ελληνισμού της Γεωργίας", ο Ερμής Louqat_dgr, σκηνοθέτη-εκπαιδευτικού, με θέμα "Το ποντιακό θέατρο εκείθεν του Αιγαίου" και η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία με θέμα "Ποιότητα ζωής των Ελλήνων της Οδησσού 19ος αιώνας". Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Οδησσός" της Μαρίας Καραβία.

    Το Σάββατο θα ακουστούν οι εισηγήσεις: "Η Ελληνική πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα του Πόντου κατά τον 6ο και 5ο πΧ αιώνα" του υποψηφίου διδάκτορος του πανεπιστημίου της Μόσχας Ηλία Περόπουλου, "Η απαρχή της ελληνικής κατάκτησης του βορειοανατολικού Πόντου στο φως των νεωτέρων ιστορικών αρχαιολογικών μελετών" του καθηγητή του πανεπιστημίου της Μόσχας Αλεξέι Μαζλίνικοφ, "Τα ευρήματα της Βακτριανής" του καθηγητή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Μόσχας" Βίκτωρα Σαριγιαννίδη, "Η χρεωκοπία του ολοκληρωτισμού και η κατάσταση των Ελληνοποντίων σήμερα" του καθηγητή Θεοχάρη Κεσσίδη, "Οι Ελληνες του Καζακστάν σήμερα. Προβλήματα δυνατότητες και προοπτικές" της φιλολόγου Γεωργίας Δραγουδάκη.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις: "Το κέντρο Μελέτης και Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας" της προέδρου του Κέντρου Χρύσας Αράπογλου, "Η πολιτική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ" του Γ.Γ παλιννοστούντων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Χρίστου Καμενίδη, "Ιστορικές τύχες των Σοβιετικών Ελλήνων" του Γαβριήλ Ποπώφ, "Η σύγχρονη είκονα του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας" του βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη, "Νέα στοιχεία για την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας" του καθηγητή του πανεπιστημίου της Μόσχας Σεργκέι Καρπώφ, "Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις" του προέδρου Ελλήνων Επιχειρηματιών Ρωσίας Ηλία Ηλιάδη, "Νέες μορφές διεθνούς εμπορίου" του οικονομολόγου Ιωάννη Τζέν και "Ρωμανία-Αλεξανδρούπολη- Μπουργκάς. Ο δρόμος της παλιννόστησης" του κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Στα πρόσωπα της Ανατολής κοιμάται ο χρόνος" του Νίκου Αναγνωστόπουλου και πρόγραμμα με παραδοσιακά συγκροτήματα και οργανοπαίκτες από την Ευξεινο Λέσχη Βέροιας και την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού της Βέροιας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά. Α.Φ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σόφια ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νικήτριας των εκλογών της 19ης Απριλίου στη Βουλγαρία, Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, και της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη θέσπιση κοινής διακήρυξης αρχών εξόδου από την κρίση στη χώρα, την οποία προτείνει η νικήτρια δύναμη στις υπόλοιπες παρατάξεις της νέας Βουλής.

    Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, η σύσταση και ο αριθμός των επιτροπών συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση των προέδρων της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως αποφάσισε χθες η ηγεσία του Κόμματός του.

    "Οι συμφωνίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, αφού υπάρχουν και εμπιστευτικά θέματα", δήλωσε ο κ.Κόστοφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ευρύτερη υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις της με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Επίσης ο κ.Κόστοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα έξι από τα συνολικά εφτά σημεία της Κοινής Διακήρυξης. Κατηγορηματικά αντίθετη παραμένει η Αριστερά στην πρόταση για ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και ζητά δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

    Οι σοσιαλιστές αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο να ανοιχτούν οι απόρρητοι φάκελοι πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και ανωτάτων υπαλλήλων του Δημοσίου, όπως προτείνει η ΕΔΔ με σκοπό να ξεκαθαριστεί το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας τους με τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκοφ. Κατά τον ηγέτη του ΒΣΚ, Γκ. Παρβάνοφ, η Αριστερά συμφωνεί κατ΄ αρχήν με την πρόταση αυτή, αλλά επιμένει στην υλοποίησή της με τρόπο, που να εγγυάται την εθνική ασφάλεια.

    Ο αρχηγός του φιλοτουρκικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Αχμέτ Ντογκάν, δεν πήρε μέρος στο δεύτερο γύρω των διαβουλεύσεων της "Ενωσης Εθνικής Σωτηρίας" στην οποία συμμετέχει, με την ηγεσία της ΕΔΔ.

    "Η Ευρωαριστερά θα συμμετάσχει στην πλειοψηφία της Βουλής που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά η πλειοψηφία αυτή δεν θα είναι κυβερνητική", δήλωσε ο ηγέτης της "Ευρωαριστεράς", Αλεξάντερ Τόμοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ι.Κόστοφ.

    [12] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ανακριβή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, τα δημοσιεύματα του γιουγκοσλαβικού Τύπου, που τον θέλουν να συναντάται με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο, επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα, μέρος των οποίων αναδημοσιεύει σε σημερινό της φύλλο η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ", είναι ανακριβή, αφού, όπως λέγεται, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόταση του Προέδρου Μιλόσεβιτς για συνάντηση με τον Γκλιγκόροφ.

    [13] Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ 61 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

    Κι όμως, έπρεπε φαίνεται να περάσουν 61 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί μια ακόμη βαρβαρότητα του Χίτλερ, πριν από την έναρξη του β' παγκοσμίου πολέμου, κι ενώ στην Ισπανία μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους πατριώτες του δημοκρατικού Λαϊκού Μετώπου και τους φασίστες του στρατηγού Φράνκο.

    Πρόκειται για τον ανηλεή βομβαρδισμό το 1936 της βασκικής πόλης Γκουέρνικο, που ο αργότερα δικτάτορας Φράνκο απέδωσε στους ίδιους τους Βάσκους, αποκρύπτοντας για δεκαετίες την ιστορική αλήθεια.

    Τόσα χρόνια μετά, η σημερινή Γερμανία αναγνώρισε και επίσημα tgm ενοχή του Γ' Ράιχ και ο πρόεδρος της χώρας, Ρόμαν Χέρτζοκ έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης, κάνοντας έκκληση συμφιλίωσης.

    Το μήνυμα του Χέρτζοκ απευθύνονταν ιδιαίτερα στους συγγενείς των θυμάτων και το διάβασε στη διάρκεια της ειδικής τελετής, στην Γκουέρνικα, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ισπανία.

    Στην τελετή παρεβρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης, Εντουάρντο Βαλέγιο, ο οποίος δήλωσε ότι "η Γκουέρνικα δεν έθεσε ποτέ θέμα αποζημιώσεων, γιατί αυτό που έγινε τότε δεν πληρώνεται με χρήματα" και παράλληλα κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει πλέον το μεγάλο ψέμα του Φράνκο, ότι την πόλη την κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Βάσκοι.

    Η αλήθεια είναι ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε από τη "Λεγεώνα Κόντορ", που αριθμούσε 6.500 αξιωματικούς και στρατιώτες της Βέρμαχτ και την έστειλε στην Ισπανία ο Χίτλερ για να ενισχύσει το στρατηγό Φράνκο.

    Από το βομβαρδισμό της πόλης, που αριθμούσε το 1936 περίπου 5.000 κατοίκους, σκοτώθηκαν πάνω από χίλιοι και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν και πέθαναν αργότερα. Από το γεγονός εμπνεύστηκε τον περίφημο πίνακα ο Πάμπλο Πικάσο.

    [14] ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Την πεποίθηση οτι η καθυστέρηση της παράδοσης των τριών φρεγατών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, αποτελεί ουσιαστικό εμπάργκο, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου και με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του βοηθού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ James Lodal.

    Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", σημειώνοντας ότι ο κ. Ταγιάν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από αμερικανικές εταιρείες, προτάσεις για την αγορά ελικοπτέρων αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Εφόσον οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν οπλισμό, τότε τι νόημα έχει η υποβολή προτάσεων από αμερικανικές εταιρείες", διερωτήθηκε ο υπουργός Αμυνας και κατέστησε σαφές ότι "πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν διαύλους για την παράδοση του οπλισμού".

    Ο κ. Ταγιάν χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την αποστολή επιστολής τριών αμερικανικών εταιρειών κατασκευής όπλων προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, με την οποία ζητούν να τεθεί τέρμα στο εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

    Καταλήγοντας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος για το συγκεκριμένο θέμα. Ε.Σ

    [15] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Παρουσία εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημάρχων πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΠΓΔΜ, έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Αχρίδα τα εγκαίνεια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Τοπικής Autodio_jgsgr.

    Στόχος του γραφείου θα είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δήμων της χώρας, καθώς και η ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας με τους δήμους των γειτονικών χωρών για προώθηση οικονομικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών σχεδίων.

    Σημειώνεται ότι το γραφείο θα λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος της Διάσκεψης των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα παρόμοιων γραφείων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της πρωην Γιουγκοσλαβίας.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

    Θύελλα διαμαρτυριών προκάλεσε στην Τουρκία, το κλείσιμο από την αστυνομία του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού, "Flash TV" στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μετέδωσε συνέντευξη του κακοποιού Αλαντιν Τσακιτζί και σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο σύζυγος της Τανσού Τσιλέρ και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διευκόλυναν έναντι αμοιβής επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Ο Αλαντιν Κακιτζί ο διαβόητος "νονός", όπως τον χαρακτηρίζει ο τουρκικός τύπος, που καταζητείται από τις αρχές για συμμετοχή σε αρκετές δολοφονίες και άλλα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, είχε ζητήσει είκοσι εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσει την επιρροή του σε θέματα που σχετίζονταν με την ιδιωτικοποίηση της τουρκικής Εμπορικής Τράπεζας.

    Την επομένη της συνέντευξης, την Παρασκευή, γύρω στα πενήντα άτομα εισήλθαν βιαίως στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού πυροβολώντας στον αέρα, κατέστρεψαν κάμερες και έπιπλα και επιτέθηκαν στους δημοσιογραφους.

    Ο κ.Μπεράν εκπρόσωπος του "Flash TV", φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ότι τα άτομα αυτά έχουν σχέσεις με το κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ. Ο κ.Μπεράν υποστήριξε ότι η επίθεση είχε τον χαρακτήρα αντιποίνων για την πληροφορία που μετέδωσε ο σταθμός για την ανάμειξη μελών της οικογενείας Τσιλέρ σε σκάνδαλα διαφθοράς.

    Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ, σχολιάζοντας το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού τόνισε ότι "αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης αποτελεί σκάνδαλο". Στο θέμα παρανέβη και ο υπουργός Αμυνας, Τουρχάν Ταγιάν, που ανήκει στο κόμμα του Ορθού Δρόμου, ο οποίος δήλωσε ότι "πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη" και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση θα ανακληθεί.

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού, οδήγησε τελικά στην ανάκληση της απόφασης και απο χθες, σύμφωνα με πηροφορίες το "Flash TV", ξανάρχισε κανονικά τη λειτουργία του.

    [17] ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αυτοσχέδια βόμβα μεγάλης ισχύος απενεργοποίησε η αστυνομία στη Βουλγαρία. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στη διαδρομή που ακολούθησαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που συναντήθηκαν στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα και ανακαλύφθηκε λίγο πριν περάσουν οι δύο Πρόεδροι από το συγκεκριμένο σημείο. Ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου συναντήθηκε με τον Πέταρ Στογιάνωφ κατά την επιστροφή του στη Ρουμανία μετά από επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, δεν δόθηκε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα όταν συνέβη το περιστατικό, διότι κρίθηκε ότι οι σχετικές ανακρίσεις έπρεπε να διεξαχθούν με κάθε μυστικότητα.

    Η βουλγαρική εφημερίδα "Τρουντ" δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε προετοιμαστεί βομβιστική απόπειρα αυτοκτονίας από το κόμμα των Κούρδων Εργατών ΡΚΚ και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Ρουμανίας να ήταν ο στόχος του εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η χώρα του κατά της διείσδυσης Κούρδων τρομοκρατών. Ωστόσο, η πρεσβεία της Ρουμανίας στη Σόφια διέψευσε τις υποψίες περί απόπειρας κατά του Κωνσταντινέσκου, σημείωσε το BBC και πρόσθεσε ότι η βόμβα θα μπορούσε να σχετίζεται και με τον κόσμο του εγκλήματος διότι τέτοιες επιθέσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών στους δρόμους έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "D-8"

    Η συνεργασία στο βιομηχανικό τομέα με προτεραιότητα στην αεροναυπηγική, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον τομέα των ηλεκτρονικών αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών-μελών της λεγόμενης ομάδας "D-8" που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.

    Οι αποφάσεις αυτές, όπως δήλωσε ο Σεντάτ Τσελικντογάν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, θα υποβληθούν στη σύνοδο κορυφή της "D-8" που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νετζμεντίν Ερμπακάν, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για κοινές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα, ενώ η Τουρκία υπέβαλε τριάντα σχέδια-προτάσεις για την υλοποίηση της συνεργασίας.

    Στην ομάδα "D-8" που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας μετέχουν εκτός της Τουρκίας, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, η Μαλαισία, το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία και το Πακιστάν.

    [19] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ "ΚΟΖΙΑΚ"

    Στο τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ "Ελεκτροστοπάνστβο" και της ελληνορωσικής επιχείρησης "Εast Power Corporation", που αφορά στην χορήγηση δανείου 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την pqol^heia μηχανικού εξοπλισμού για τον υδροηλεκτρικό σταθμό "Κόζιακ".

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει βασικό σημείο για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής και εξοπλισμού του υδροηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει στη γειτονική χώρα.

    Εκπρόσωποι της σκοπιανής επιχείρησης ηλεκτρισμού, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, τόνισαν ότι η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του "Κόζιακ" αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για την θετική πρόοδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς.

    Σημειώνεται ότι το κόστος του υδροηλεκτρικού σταθμού "Κόζιακ" υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος χρηματοδότης του έργου είναι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ "Ελεκτροστοπάνστβο". Η επιχείρηση αυτή κήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τη συμμετοχή πολυεθνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή του σταθμού, ενώ ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Κόζιακ" θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 1999.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 5 May 1997 - 13:06:27