Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ Ο Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ

  • [04] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ-ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΟΪΜΕΝ

  • [06] ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

  • [07] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 6% ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [08] Ο ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • [09] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ.ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

  • [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [11] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [12] ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ- ΠΟΣΟΣΤΟ 60-70% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΞΑΓΕΤΑΙ

  • [13] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΘΕΤΕΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ 14η DETROP. ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

  • [14] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [16] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [17] Η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, Η ΝΕΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [20] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 500.000 ΛΙΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η T.ΛΟΪΖΙΔΟΥ

  • [21] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

  • [22] ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΦ- ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

  • [23] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [24] "ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑΦΤΗΚΕ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΑΚΤΟΥΝΑ

  • [25] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [26] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΑΡΣΕΝΗΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος χθες κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, διατύπωσε επιφυλάξεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Αρσένης δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι καλύφθηκαν θέματα του υπουργείου Παιδείας αλλά και ευρύτερου κυβερνητικού έργου. Οπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Αρσένης είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με επιστολή του στην οποία διατύπωνε τις απόψεις του και σε θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και εξωτερικής πολιτικής. Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την εμμονή της κυβέρνησης στις σταθερές της θέσεις στα εθνικά ζητήματα. Στο μεταξύ ο διευθυντής του τμήματος νότιας Ευρώπης του αμερικανικού Στέητ Ντηπαρτμεντ Κέρι Κάβανο φτάνει αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη. Στη συνέχεια ο κ. Κάβανο θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Για διατυπούμενες απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αντιρρήσεις, αντιπαραθέσεις ή αντιδράσεις στην ακολουθούμενη κυβερνητική pokitij^ η οποία, όπως είπε, είναι μία και ακολουθείται ως έχει. Πρόκειται για απόψεις που διατυπώνονται σε ότι αφορά στις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, στο πλαίσιο του διαλόγου, είπε.

    Για την ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο κ. Ρέππας είπε ότι η εντολή της κυβέρνησης σε αυτή την επιτροπή είναι η διατύπωση απόψεων για διαδικαστικά θέματα και μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί μια προσέγγιση με την Τουρκία στα θέματα που τίθενται ως ελληνοτουρκικές διαφορές, στην καλύτερη περίπτωση, ή, στην χειρότερη, να καταδειχτεί η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    [03] ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ Ο Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο ρόλος των επιτροπών εμπειρογνωμόνων δεν είναι ο πολιτικός διάλογος, ούτε η πολιτική διαιτησία ή επιδιαιτησία, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος τόνισε ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει την ομόφωνη συναίνεση των εκπροσώπων και των δύο πλευρών.

    Η ελληνική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους καθηγητές Κρατερό Ιωάννου και Αργύρη Φατούρο, θα αρχίσει τις εργασίες της εντός των επόμενων ημερών. "Είναι σαφέστατοι οι όροι εντολής και λένε για διαδικαστική έκθεση μη δεσμευτικού χαρακτήρα", είπε ο κ. Κρανιδιώτης και επισήμανε ότι αν οι επιτροπές συμφωνήσουν θα υπάρξει και κοινό πόρισμα.

    "Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος. Ενδέχεται η προσπάθεια αυτή να αποτύχει. Δεν είμαι από τους αισιόδοξους αλλά οπωσδήποτε λειτουργεί ευνοϊκά για τις σχέσεις των δύο χωρών από την οποία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βγει ζημιωμένη", διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Εξάλλου, διερευνητικό χαρακτήρισε το έργο των επιτροπών εμπειρογνωμόνων το μέλος της ελληνικής επιτροπής Κρατερός Ιωάννου ο οποίος επισήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης διαδικαστικών πλαισίων αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

    "Δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση επί των ουσιαστικών θεμάτων", τόνισε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε: "μπορούμε να διαγνώσουμε τις αμοιβαίες προθέσεις όσον αφορά στη διαδικασία αντιμετώπισης". "Οποιαδήποτε καταγραφή θέσεων θα κινήσει κινδύνους μόνο αν γίνει αποδεκτή ως λίστα από την άλλη πλευρά" είπε ο Έλληνας καθηγητής και εκτίμησε ότι το έργο των επιτροπών μπορεί να είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα φανεί αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα καλό κλίμα.

    [04] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ-ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και σ αυτά που διατυπώνονται στο κείμενο των "32" για τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ούτε μεταξύ των κομμάτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση του "Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων" ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε "εύλογη", ως ένα βαθμό, την ανησυχία των βουλευτών λόγω των πολλαπλών διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλά σημείωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία διότι κινδυνεύει να απομονωθεί. "Τούτη τη στιγμή, είπε, χρειάζεται η αποσαφήνιση των διαπραγματευτικών μας θέσεων και του χαρακτήρα και των ορίων των διπλωματικών χειρισμών σε σχέση με τους στόχους. Χρειάζεται μια συνεχής διακομματική επικοινωνία, διότι πρέπει να αναλάβει και η αντιπολίτευση τις ευθύνες της. Αφού υπάρξουν όλα αυτά, στοιχειωδώς να αναγνωριστεί το δικαίωμα της κυβέρνησης, που απορρέει από το Σύνταγμα, να διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική".

    Ο κοινός τόπος είναι ότι δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση και διάλογο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ο πρωθυπουργός πρέπει να διευκρινίσει αύριο, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά αποτελούν κινήσεις τακτικής και όχι στρατηγικής, δήλωσε στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας.

    Αν, όντως, πρόκειται για κινήσεις τακτικής, τότε είναι θετικές οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά αν συνιστούν στρατηγική, τότε μιλάμε για αλλαγή στρατηγικής, από την πλευρά της κυβέρνησης, και υπάρχει πρόβλημα, παρατήρησε ο κ. Τσιόκας.

    Ως προς την ίδια τη συνεδρίαση της Κ.Ο. τόνισε ότι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, έχει θέμα τη λειτουργία της και ο κατάλογος των ομιλητών είναι καθορισμένος. Αν ο πρωθυπουργός θελήσει να ανοίξει και άλλα θέματα συζήτησης, όπως είναι τα εθνικά, τότε διαδικαστικά θα πρέπει να συνταχθεί νέος κατάλογος ομιλητών.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΟΪΜΕΝ

    Με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν συναντήθηκε χθες αργά το βράδυ στο Στρασβούργο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 100ης συνόδου των υπουργών εξωτερικών των 40 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ειδικότερα συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για τον προγραμματισμό της λειτουργίας των δύο επιτροπών. Στο μεταξύ η ολλανδική προεδρία εξέφρασε την επιθυμία της οι δύο επιτροπές να συνεδριάζουν με απευθείας διάλογο χωρίς την ολλανδική διαμεσολάβηση.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Μπίκας επανέλαβε ότι η Ελλάδα εμμένει στη θέση της για τη λειτουργία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Με άλλα λόγια, οι δύο επιτροπές θα λειτουργήσουν ξεχωριστά και η κάθε μία θα υποβάλλει το δικό της πόρισμα. Αν υπάρξει συμφωνία, είπε ο κ. Μπίκας, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί j\poio κοινό κείμενο.

    [06] ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

    Αρχισε σήμερα στην Κρήτη η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών με αντικείμενο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέματα εξοπλισμών και προβλήματα των βαλκανίων. Προεδρεύοντες της σημερινής συνάντησης είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης και ο αμερικανός ομόλογός του Τζων Λόντελ. Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης η ελληνική πλευρά θα επικεντρώσει την προσοχή της στα θέματα των εξοπλισμών. "Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το 5ετές πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί, εξετάζει όλες τις πιθανότηττες, όλες τις δυνατότητες αγοράς, και προσπαθεί να βρει την καλύτερη χρήση των χρημάτων και την καλύτερη απόδοση των συστημάτων που θα αγοραστούν", είπε ο κ. Αποστολάκης.

    Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο αμερικανός αξιωματούχος κράτησε ίσες αποστάσεις και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη μείωση της έντασης στην περιοχή και την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Απαντώντας ο κ. Αποστολάκης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν συζητά σε καμμία περίπτωση θέματα σχετικά με την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πτήσεων μη οπλισμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο είπε: "Εμείς δεν το συζητάμε αυτό. Είναι ένας χώρος που συνδέει εθνικά εδάφη. Είναι εντελώς διαφορετικά για τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και επιμένουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε με την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ που παρέχει μια πράγματι πολύ καλή βάση για ελάττωση της έντασης και μετά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για άλλα προβλήματα".

    [07] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 6% ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Ο κοινωνικός διάλογος, καθώς και τα ζητήματα του πληθωρισμού και των εσόδων του κράτους συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα κλείσει κάτω από το 6%. Τα έσοδα πήγαν πολύ καλά τον Απρίλιο και κινήθηκαν στο 16,5% από 13,5% που ήταν ο στόχος του προυπολογισμού και όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαταλάβει κάποια σημεία του κοινωνικού διαλόγου.

    [08] Ο ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους επισκέπτονται σήμερα οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία είσπραξης των εσόδων του δημοσίου και για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών από τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, και τους συνεργάτες tou.

    Οπως είναι γνωστό, ως κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, και στο στόχαστρο της αντιπροσωπείας θα τεθεί ο βαθμός υλοποίησης του νόμου περί περιστολής της σπατάλης και εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, που ψηφίστηκε πέρσι. Επιπλέον θα εξεταστεί κατά πόσο έχει εφαρμοστεί η κατηγορηματική δέσμευση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και ειδικά της σημερινής ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα ότι η αναλογία απερχόμενων-προσληφθέντων θα είναι πέντε προς ένα.

    Το κλιμάκιο, που βρίκεται στην Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα, θα ολοκληρώσει τους ελέγχους που πραγματοποιεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα συνοψίσει τις παρατηρήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε.

    [09] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ.ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

    Σε πνευμονολογικές εξετάσεις υποβάλλεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά τα αναπνευστικά προβλήματα που παρουσίασε στη Γερμανία.

    Ο καθηγητής πνευμονολογίας και θεράπων ιατρός του συνθέτη Γιάννης Ιορδάνογλου, δήλωσε ότι η υγεία του Μίκη Θεοδωράκη δεν εμπνέει ανησυχία και πρόσθεσε ότι σε δύο μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις.

    [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αυριο αναμένεται να φθάσει στο Τεπελένι το ελληνικό καράβι αλληλεγγύης που μεταφέρει τρόφιμα στο πλαίσιο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία. Στην αλβανική πόλη θα μοιραστούν πακέτα με τρόφιμα σε περισσότερες από 2.200 οικογένειες.

    [11] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας μας και εκείνων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξελίσσεται η ΠΑΣΕΓΕΣ Θεσσαλονίκης, αφού το Γραφείο Διαβαλκανικών Σχέσεων που ίδρυσε στα μέσα του 1996, ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της ενδυνάμωσης των συνεργασιών.

    Το πρόγραμμα δράσης του νέου γραφείου, περιλαμβάνει τον συντονισμό της συμμετοχής των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων σε γενικές και κλαδικές εκθέσεις στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας και τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών για τη διεύρυνση των υφιστάμενων δυνατοτήτων συναλλαγών.

    Δέλεαρ για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον νέο θεσμό, αποτελεί η εγκατάσταση "Data Centre", για την παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης και η λειτουργία δικτύου ανταποκριτών σε όλες τις χώρες, οι οποίοι θα καταγράφουν τις εξελίξεις που σημειώνονται και tir νέες προοπτικές που διανοίγονται για την επιχειρηματική συνεργασία.

    Παράλληλα, το Γραφείο Διαβαλκανικών Σχέσεων αναλαμβάνει την έκδοση ειδικών οδηγών, την προβολή των ελληνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης, τη διοργάνωση διακρατικών εμπορικών συμποσίων και την εξασφάλιση συμφερουσών συναλλαγών και επισκέψεων.

    Μεταξύ των πρόσφατων επιτυχιών του "νεόπλαστου" αυτού θεσμού συγκαταλέγονται ορισμένες αξιόλογες εμπορικές αποστολές στα Σκόπια, την Οδησσό, την Πράγα, αλλά και σε πόλεις της Ρωσίας και της Μολδαβίας, οι περισσότερες από τις οποίες απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς.

    [12] ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ- ΠΟΣΟΣΤΟ 60-70% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΞΑΓΕΤΑΙ

    Προς την κατάκτηση νέων αγορών του εξωτερικού οδεύει το ακτινίδιο της Πιερίας, οι εξαγωγές του οποίου κερδίζουν διαρκώς έδαφος, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας μια ικανοποιητική θέση μεταξύ των κρατών (Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Αυστραλία κ.ά), που επίσης τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με το συγκεκριμένο φρούτο.

    Μάλιστα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Γεωργίας Πιερίας, προσεκλήθησαν πρόσφατα γεωπόνοι από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν Ελληνες συναδέρφους τους στη μέθοδο της "ψυχρής μεταχείρισης" των ακτινιδίων.

    Η σύγχρονη αυτή μέθοδος, που μεγαλώνει τη διάρκεια συντήρησης του φρούτου, θα επιτρέψει τη χωρίς προβλήματα μεταφορά κοντέινερς με ακτινίδια στην αμερικανική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, ο νομός Πιερίας θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα άλλοι γεωπόνοι που μπορούν να εφαρμόσουν την -απαραίτητη για τις εξαγωγές- μεταχείριση αυτή.

    Η Αμερική δεν είναι η μόνη αγορά στην οποία επιδιώκουν να επεκταθούν οι παραγωγοί ακτινιδίων της Πιερίας. Στο επίκεντρο των εξαγωγικών προσπαθειών των παραγωγών της Πιερίας βρίσκονται επίσης αυτή την εποχή οι αγορές του Καναδά, της Αφρικής, της Ασίας, αλλά και τα Αραβικά κράτη.

    Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας, από τους 30.000 τόνους ακτινιδίων (το 50% της συνολικής παραγωγής πανελλαδικά), που παράγει ετησίως η γη της Πιερίας, το 60-70% εξάγεται τόσο στις παραδοσιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και ιδίως τη Γερμανία), όσο και σε σχετικά νέες αγορές, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Τσεχία, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Κύπρος.

    [13] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΘΕΤΕΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ 14η DETROP. ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

    Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού οίνου ονομασίας προέλευσης και, στον αντίποδα, μείωση στις συνολικές πωλήσεις κρασιού στην εσωτερική αγορά, με στροφή στο ποιοτικό και στο κρασί χύμα, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, με tgm ευκαιρία της λειτουργίας της 14ης Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού DETRΟP '97, από τις 15 μέχρι τις 19 Μαίου.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Β' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Ιωάννης Μπουτάρης, "τη δεκαετία του '90 η κατανάλωση κρασιού στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας φθάνει τα 30 λίτρα κατά κεφαλή και έχει υποδιπλασιαστεί σε σχέση με εκείνη της δεκαετίας του '60. Τάση που παρατηρείται και στις άλλες χώρες παραγωγής οίνου, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες μη παραγωγής, όπου η κατανάλωση διπλασιάστηκε, λόγω κυρίως αλλαγών στον τρόπο ζωής".

    Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ποιοτικού επώνυμου κρασιού "που το 1997 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 40%", συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών, για να συμπληρώσει ότι η κύρια χώρα απορρόφησης των ελληνικών εξαγωγών είναι η Γερμανία, μοναδική χώρα όπου διεξάγεται πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού κρασιού.

    [14] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Πρόταση για την άμεση ίδρυση και λειτουργία γραφείων πληροφόρησης των τουριστών στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας μας, έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, Νίκο Σκουλά, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Σκουλάς δεσμεύτηκε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία των γραφείων αυτών.

    Η τουριστική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, βάσει των νέων δεδομένων που τείνουν να διαμορφωθούν στη Χερσόνησο του Αίμου, αποτέλεσαν το γενικότερο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΜΑΘ, Χρύσα Μανωλιά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ.Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τουριστικής προβολής της Μακεδονίας και της Θράκης που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση παρά τον φυσικό πλούτο τους. Πρότεινε μάλιστα, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και την οργανωμένη συνεργασία με τις προαναφερθείσες χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας του ΕΟΤ στη Βόρεια Ελλάδα με τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Τουρισμού για τον συντονισμό των τριών επιμέρους διευθύνσεων της περιοχής. Συμπλήρωσε δε, ότι θα έπρεπε να αρθούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη θεώρηση βίζας στους μεμονωμένους επισκέπτες και τα οργανωμένα ταξίδια. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της "Philoxenia", όχι μόνο με ανοίγματα προς τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες, αλλά και προς τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

    Ο κ.Σκουλάς, από την πλευρά του, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου μοντέλου του τουριστικού προϊόντος που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές παραμέτρους και θεματικό τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε στη θετική συμβολή της αποκέντρωσης στην τουριστική ανάπτυξη.

    Στις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου πρότειναν την επέκταση της πολλαπλής βίζας στο ευρύτερο τουριστικό κοινό της Σερβίας και τον συντονισμό επαφών από μικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΕΟΤ, του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και αντίστοιχους φορείς των άλλων κρατών. Α.Γ

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Εκδήλωση αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, πραγματοποιήθηκε χθές στην αίθουσα Καλών Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου του Βελιγραδίου.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι Σπυρίδων Χατζάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της σύσφιξης των πολιτιστικών σχέσεων των χωρών της Βαλκανικής και στην προοπτική να καταστεί η Θεσσαλονίκη το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

    Για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και τη σημασία της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, μίλησε ο καθηγητής τη Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Δρ. Σρέτεν Πέτκοβιτς, ενώ ο Δρ. Μπράνισλαβ Στοίκοβιτς, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε στη γέννηση της ιδέας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Μελίνα Μερκούρη.

    Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Βελιγραδίου, προβλήθηκαν και σλάιτς από ορισμένες σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Απριλίου και ήταν η πρώτη από τη σειρά που προγραμματίζει το Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδιου για τη Θεσσαλονίκη.

    [16] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "Γυναίκες δημιουργοί των Δύο Θαλασσών, Μεσόγειος-Μαύρη Θάλασσα", είναι το θέμα διεθνούς συνάντησης γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο.

    Στη συνάντηση, αναμένεται να συμμετέχουν ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, αλλά και χώρες όπως η Ιορδανία, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Τυνησία και το Ισραήλ.

    Η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο της την προβολή της εξέλιξης των πολιτιστικών και πνευματικών αξιών καθώς και τη συμβολή της κάθε χώρας στο ευρύτερο πολιτισμικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα στην εμβάθυνση και ενίσχυση των δεσμών ανάμεσά τους.

    Τη συνάντηση διοργανώνουν το Βαλκανικό Κέντρο UNESCO με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η UNESCO διεύθυνση Μεσογείου και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997. Ε.Σ

    [17] Η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

    Πέντε στα δέκα παιδιά που βρέθηκαν μόνα τους στο δρόμο κακοποιήθηκαν από τους γονείς τους, ενώ το φαινόμενο της αιμομιξίας είναι το συνηθέστερο στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

    Η έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις ελληνικές επαρχιακές πόλεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της jajopo_gsgr και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων επιτείνει το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, καταστολή αλλά και στην ομαλή επανένταξη των θυμάτων στην κοινωνία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κοινωνική λειτουργός και γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, Κ. Σαμουρίδου - στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης αστυνομικών της Ιντερπόλ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη - στην περιοχή της συμπρωτεύουσας υπάρχει έλλειψη υποδομών σε σχέση με την Αθήνα για την προστασία των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

    "Χρειάζεται ένας συνδυασμός κινήσεων και συνεργασίας από τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία και ανάλογη στελέχωση εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το ΚΑ.ΠΑ (Κέντρο Κακοποίησης Παραμέλησης στην Αθήνα) για την ουσιαστική προστασία των παιδιών - θυμάτων, αλλά και των γονέων τους. Κινήσεις έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια αλλά η κατάσταση παραμένει στάσιμη", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σαμουρίδου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, επιτείνοντας έτσι τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναβολής τους.

    Η εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος για διεξαγωγή των εκλογών με το πλειοψηφικό σύστημα και η διάλυση των Επιτροπών Σωτηρίας στις επαρχίες του νότου, όρος που θέτει ο Πρόεδρος Μπερίσα προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών, οξύνουν το πολιτικό κλίμα στη χώρα και ενισχύουν τις ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας της 9ης Μαρτίου που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας. Η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, επανέλαβε ότι μείζον θέμα για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η διάλυση των Επιτροπών Σωτηρίας. Οσον αφορά το θέμα του εκλογικού συστήματος, ενδεικτική των προθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ειναι η δήλωση του Τριτάν Σέχου, στην εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατικε": "Είναι καθήκον μας να επιλέξουμε το σύστημα που διασφαλίζει μια σταθερή κυβέρνηση στην Αλβανία. Και αυτό ειναι το πλειοψηφικό".

    Από την πλευρά του ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, χαρακτήρισε αδιάλλακτη την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και παράλογο το αίτημά του, να αναλάβει το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη διάλυση των Επιτροπών, "για τη δημιουργία των οποίων δεν φέρει καμια ευθύνη".

    Πρόταση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης κατέθεσε χθες το απόγευμα και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φάτος Νάνο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου. Τα βασικά σημεία της πρότασης Φίνο είναι, να γίνει apodejt|r ο εκλογικός νόμος του 1992 με τις τροποποιήσεις που θα προτείνουν οι ειδικοί του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες ενδεχομένως τροποποιήσεις, να επαναδιατυπωθεί το σχετικό άρθρο "περί γενοκτονίας" και να προσδιοριστεί ποιοί πολιτες δεν δικαιούνται να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις εκλογές, όπως πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου, συνεργάτες της Σιγκουρίμι, άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης να γίνει κατ΄αρχήν αποδεκτή η διατύπωση στο άρθρο του έκλογικού νόμου ότι "οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση συμφωνούν ώστε η δραστηριότητα όλων των Επιτροπών Σωτηρίας που ιδρύθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας διακόπτεται με την προκήρυξη της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών".

    Ο Μπασκίμ Φίνο επανέλαβε την ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει σε σταθερότητα τη χώρα και την επιβεβεβλημένη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, στην αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία επισκέφθηκε τα Τίρανα και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της ρύθμισης των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις επικείμενες εκλογές.

    Ο κ.Φίνο επανέλαβε επίσης ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης θα καταθέσει για ψήφιση τον εκλογικό νόμο στη Βουλή ενώ παράλληλα θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης, προειδοποιώντας εμμέσως για πιθανή παραίτησή του στην περίπτωση που ο εκλογικός νόμος καταψηφιστεί. Σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές Εθνικής Σωτηρίας, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτές ιδρύθηκαν "σε μια χρονική στιγμή που το κράτος ήταν ανύπαρκτο" και τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει "μόνο τα νόμιμα εκλεγμένα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα κρατά ανοιχτό το διάλογο με τις Επιτροπές". Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης θα παραμείνει έξω από τις πολιτικές αντιπαλότητες "που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίες κατηγορίες για την ύπαρξη ένοπλων ομάδων". Ζήτησε επίσης να επανεξεταστεί το καθεστώς της πολυεθνικής δύναμης έτσι ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να επιτηρεί τα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Μπερίσα, ο οποίος επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η διάλυση των Επιτροπών Σωτηρίας τις οποίες χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διεξαγωγή τους. Ο ίδιος διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Κόχα Γιον" η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φισερ, με επιστολή της στον Σαλί Μπερίσα και τον Μπασκίμ Φίνο, υπογραμμίζει ότι οι εκλογές στην Αλβανία θα γίνουν υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός ότι η κ.Φίσερ δεν συμμερίζεται την πρόταση του Μπερίσα και του προέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου Πιέταρ Αρμπνόρι, οι οποίοι ζητούν το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στις εκλογές, η κυβερνητική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", το χαρακτηρίζει "χαστούκι στον Σαλί Μπερίσα".

    Εξάλλου, η δήλωση του Μπασκίμ Φίνο για πιθανή παραίτησή του στην περίπτωση καταψήφισης απο τη Βουλή του εκλογικού νόμου, η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ και η προθυμία του upouqco} Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι να επισκεφθούν τα Τίρανα πριν τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, αποτελούν, σύμφωνα με τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, "μια δεύτερη προειδοποίηση προς τον Μπερίσα". E.T.

    [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, Η ΝΕΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Ο εθνικισμός, η νέα επιρροή της Μόσχας και οι βλέψεις -μέσω Τουρκίας- των ισλαμικών χωρών υπονομεύουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", εκτιμά ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος θεωρεί ότι ασφαλιστική δικλειδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι η ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" που δημοσιεύεται με τον τίτλο "Εάν δεν προσχωρήσουν τα Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ θα έχουμε νέους πολέμους", ο κ.Γκλιγκόρωφ μεταξύ άλλων θεωρεί ότι "στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχει πρόβλημα" το οποίο, όπως χαρακτηριστικά λέει, "δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει συνειδοποιήσει η Δύση". Κατά τον Γκλιγκόρωφ η Ρωσία "μέσω της ειδικής της σχέσης με το Βελιγραδι και τις πρόσφατες οικονομικο-στρατιωτικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, δεν άφησε τα Βαλκάνια εκτός της σφαίρας επιρροής της ενώ παράλληλα διαπιστώνει και "μια προσπάθεια επιρροής που με προέλευση το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία στοχεύει - μέσω Τουρκίας- στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο την Αλβανία αλλά και την ΠΓΔΜ". Ε.Τ.

    [20] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 500.000 ΛΙΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η Τ.ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Περισσότερες από 500.000 λίρες Κύπρου ως αποζημίωση απαιτεί από την Τουρκία η Τιτίνα Λοϊζίδου μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία θεωρείται υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στα κατεχόμενα καθώς και για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος της κ.Λοϊζίδου να απολαμβάνει την περιουσία της, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των περιουσιών στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της Μεγαλονήσου.

    Ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι με βάση άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαστήριο δικαιούται να δώσει "δίκαιη ικανοποίηση" στο μέρος που δικαιώθηκε με απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου. Ο κ.Δημητριάδης διευκρίνησε ότι με κανένα τρόπο δεν απεμπολεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας της κ.Λοϊζίδου επί της περιουσίας της στα κατεχόμενα. Οι αποζημιώσεις απαιτούνται για απώλεια χρήσης της περιουσίας και για ηθική βλάβη.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση ως "σταθμό στην εξέλιξη του Δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί αποτελεί νίκη του ίδιου του ΕΔΑΔ", ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί δυναμική και δίνει τη dumat|tgta στην κυβέρνηση της Μεγαλονήσου μη αποδοχής προτάσεων ή ιδεών για λύση του κυπριακού, οι οποίες δεν συνάδουν με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [21] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

    Σχέδιο για την αδελφοποίηση της Τραπεζούντας με τη Θεσσαλονίκη προωθεί η Τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων TURSAB στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αρχίσει με την αντίστοιχη ελληνική ένωση HATTA. Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας "Τούρκιε" ο εκπρόσωπος του γραφείου επαφών Ευρωπαϊκής Ενωσης της TURSAB, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλες, Μέρτ Ερσίν έκανε λόγο για προσπάθειες που καταβάλλονται για την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την Τραπεζούντα πράγμα που, όπως είπε, θα γίνει πραγματικότητα με την χρηματοδότηση της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ Ερσιν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει κοινές ενέργειες για την ανάπτυξη του τουρισμού ανάμεσα στα νησιά Ιμβρος και Τένεδος της Τουρκίας και Σαμοθράκης , Μυτιλήνης και Λήμνος της Ελλάδας. Η "Τούρκιε" δημοσιεύει ακόμη ότι η TURSAB και η ΗΑΤΤΑ έχουν δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των επικοινωνιών ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Θράκης. Α.Φ.

    [22] ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΦ- ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Την ύπαρξη έντασης στις σχέσεις του με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, παραδέχτηκε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι διαφωνίες των δυο ανδρών αφορούσαν "τις αρχές τις συνέχειας και της συνέπειας μεταξύ της δραστηριότητας της προσωρινής και της μελλοντικής κυβέρνησης".

    Με αφορμή την κυκλοφορία χαρτονομίσματος αξίας 50.000 λέβα (33 δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας, από τις 8 Μαΐου, η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας κατηγόρησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό ότι "ανακινεί το τυπογραφείο των αυταπατών". Μέσα στους τελευταίους δυο μήνες η Εθνική Τράπεζα εκτύπωσε τόσα χαρτονομίσματα, η αξία των οποίων έχει ξεπεράσει τα όσα έχουν εκτυπωθεί μέσα στα προηγούμενα 34 έτη.

    "Στην προσπάθειά του να φανεί ευεργέτης, ο Στ. Σοφιάνσκι βάζει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της νέας διακυβέρνησης με το "καυτό χρήμα" που θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό", σχολιάζει η εφημερίδα "Σταντάρτ" και προσθέτει πως "άλλος θα υποστεί τις συνέπειες της παράλογης αυτής οικονομικής πολιτικής, χωρίς να φταίει σε τίποτε".

    Υπό τον τίτλο "Ο Κόστοφ μάλωσε την κυβέρνηση για το μάρκο", η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, συνέστησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι "να μην υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της".

    Σχολιάζοντας την πρόταση του αρμοδίου για τις diapqaclate}seir με το ΔΝΤ υπουργού Κρασιμίρ Αγκάρσκι, που είναι και σύμβουλος του Προέδρου Στογιάνοφ για οικονομικά θέματα, ο κ.Κόστοφ τόνισε ότι "πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, που άλλοι θα ψηφίσουν στη Βουλή".

    Σε άλλο δημοσίευμα της "Σταντάρτ" , ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι "οδήγησε σε χρεοκοπία" τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, το "Νέφτοχιμ" στην πόλη Μπουργκάς, στο οποίο απαγόρευσε να αγοράζει δολάρια στην ελεύθερη αγορά, με σκοπό να ανεβάσει την ισοτιμία του βουλγαρικού λεβ προς τα σκληρά συναλλάγματα.

    [23] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Οι βουλγαρικές ειδικές υπηρεσίες δεν έχουν ανακαλύψει στοιχεία υπέρ της εκδοχής, σύμφωνα με την οποία η αυτοσχέδια βόμβα που απενεργοποιήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου της Σόφιας, στις 30 Απριλίου, να ήταν τοποθετημένη με σκοπό τη δολοφονία των Προέδρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Π.Στογιάνοφ και Ε. Κωνσταντινέσκου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Σόφια ο Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Νικολάι Ραντούλοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή ότι τον εκρηκτικό μηχανισμό έχουν τοποθετήσει μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και ότι η ανάκριση συνεχίζεται προς όλες της κατευθύνσεις.

    Ο κ.Ραντούλοφ σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο μηχανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν ύποπτοι για την τοποθέτηση της βόμβας, αλλά ακόμη δεν έχει συλληφθεί κανείς.

    [24] "ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑΦΤΗΚΕ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΑΚΤΟΥΝΑ

    "Το πτώμα της κυβέρνησης θάφτηκε", δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας της Τουρκίας Γιλντιρίμ Ακτουνά, στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel". Ο κ. Ακτουνά, που παραιτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Ερμπακάν δεν τήρησε το πρωτόκολλο συνασπισμού και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ισλαμική πολιτική ενώ κατηγόρησε την Τανσού Τσιλλέρ ότι συνεχίζει τον συνασπισμό για λόγους προσωπικών συμφερόντων.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της κ. Τσιλλέρ , η οποία τον χαρακτήρισε "προδότη", είπε ότι πίσω από τις εκκλήσεις της Τσιλλέρ για κομματική πειθαρχία κρύβεται η προσπάθεια της να παραμείνει στην ηγεσία. "Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου ακόμη και αν χρειαστεί να εγκαταλείψω το κόμμα γι αυτόν τον λόγο" κατέληξε ο κ. Ακτουνά. Α.Φ.

    [25] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ένα τυχαίο περιστατικό στοίχισε τη ζωή τριών ατόμων και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων δέκα σε πόλη της jemtqij^r Αλβανίας.

    Όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ, το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Ρογκοζίν, στην περιοχή Καβάιε, όταν ένας μεθυσμένος άντρας, που κρατούσε χειροβομβίδα σκόνταψε την ώρα που εισερχόταν σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη.

    Μεταξύ των νεκρών είναι και ο άντρας που κρατούσε τη χειροβομβίδα, ενώ τα άλλα δύο θύματα είναι μια γυναίκα και ένας χωρικός. Στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο οδηγός του λεωφορείου.

    Σημειώνεται ότι περίπου 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αλβανία τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότεροι από τους οποίους σε ανάλογα, τυχαία περιστατικά.

    [26] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής της Τουρκίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην πολιτική της στο Κυπριακό και στο Κουρδικό, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος Σεζάι Σαρίογλου, ο οποίος ήταν πέντε χρόνια κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση του προβλήματος, αλλά και απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας τέτοιας λύσης, λαμβάνοντας υπόψη όπως λέει "τις πολιτικές ενδείξεις". Χαρακτηρίζει την Κύπρο "θέμα ταμπού" για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι "η έκφραση οποιασδήποτε θέσης ή άποψης πέραν της επίσημης πολιτικής του κράτους θεωρείται προδοσία. Με αυτή τη συνέντευξη διαπράττω προδοσία", προσθέτει με ειρωνεία.

    Ταυτόχρονα διακρίνει, κάποια αναβίωση του εθνικισμού και στην κοινή γνώμη Κύπρου και Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι "παρατηρείται μια αυξητική τάση στη χρήση εθνικιστικής ρητορικής", ενώ υποστηρίζει ότι αρνητικός παράγοντας είναι και η ανέγερση μνημείων, όπως για παράδειγμα εκείνο του στρατηγού Γρίβα, "ο οποίος δεν ήταν γνωστός για τα αισθήματα φιλίας που έτρεφε προς τους Τουρκοκυπρίους ".

    Παράλληλα θεωρεί θετικές, εποικοδομητικές και σημαντικές τις προσπάθειες για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ενώ επισημαίνει ότι οι συναντήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και οι κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι χρήσιμες και βοηθούν στη δημιουργία μιας κατάστασης ύφεσης, αλλά μόνο σε συνδυασμό με χειρονομίες πολιτικής θέλησης και προγραμμάτων για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

    Επικαλούμενος τη φράση του Τσε Γκεβάρα, ο Σαρίογλου λέει ότι "κάποιος μπορεί να είναι ρεαλιστής αλλά να στοχεύει το αδύνατο" και σημειώνει ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας είναι ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα "άνοιγμα που θα οδηγούσε προς την ισότητα και την ελευθερία".

    Αναφορικά με την εξάπλωση του Ισλάμ, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει τις διαστάσεις που πήρε στο Ιράν και στην Αλγερία, em~ σημειώνει οτι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εδραίωση ενός διαφορετικού τύπου Ισλάμ στην Τουρκία με το οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν, κάτι το οποίο έχει ανησυχήσει το στρατό επειδή μέχρι τώρα "αυτός ήταν ο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαρίογλου επισημαίνει οτι ο στρατός εξακολουθεί να διαδραματίζει τον παραδοσιακό του ρόλο στην τουρκική κοινωνία, αλλά δεν μένει ανηπηρέαστος από τις συγκρούσεις που υπάρχουν σε αυτή, οι οποίες σιγά-σιγά αντικατοπτρίζονται στις τάξεις του στρατού.

    Σημειώνεται οτι ο Σεζάι Σαρίογλου είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος κόμματος "Ελευθερία και Αλληλεγγύη" (ODP), εργάστηκε σε αριθμό τουρκικών και φιλο - κουρδικών εφημερίδων και σήμερα αρθρογραφεί στο αντιπολιτευτικό πολιτιστικό και πολιτικό - σατυρικό περιοδικό "Okuz". Ε.Σ


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 6 May 1997 - 13:03:55