Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ 20 ΔΙΣ- ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

  • [02] ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝTΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ MEGA

  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ

  • [05] Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΔΕ ΤΡΕΦΕΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [06] ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

  • [07] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 13ου ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

  • [08] THN ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΙΡΑ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [09] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  • [10] ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

  • [11] ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ - 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

  • [12] ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ 22 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [14] ΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [15] ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [16] O ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ 20 ΔΙΣ- ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Με μεγάλη μυστικότητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άγνωστο πότε, θα μεταφερθούν από την μοναστική πολιτεία του Αθω στη Θεσσαλονίκη τα σπάνια αντικείμενα που θα εκτεθούν στη έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους, η οποία εγκαινιάζεται με λαμπρότητα στις 21 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τονίζοντας ότι τους Θησαυρούς του Αγίου Ορους έχει ασφαλίσει έναντι συμβατικού ποσού μεγαλύτερου των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία μετέχει εμμέσως και ως χορηγός της έκθεση καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του κόστους ασφάλισης. "Αντιλαμβάνεστε ότι τα κειμήλια είναι ανεκτίμητα διότι οι αυτοκράτορες δεν πρόκειται να επανεκδόσουν τα χρυσόβουλα ούτε μπορούν να γίνουν εικόνες ή χειρόγραφα. Αντιλαμβάνεστε ότι βασιζόμαστε στα μέτρα ασφαλείας και στην επαγρύπνηση της "εφόρου" του Αγίου Ορους δηλαδή της ίδιας της Παναγίας η οποία δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτα" τόνισε ο κ Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού την μεταφορά την έχει αναλάβει μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες διεθνούς μεταφοράς πολιτιστικών αγαθών. "Τα μέτρα ασφαλείας είναι απόλυτα και δρακόντεια, και φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω ενημέρωση" πρόσθεσε.

    Χίλια πεντακόσια αντικείμενα από τα οποία τα 600 είναι σπάνιοι και αδημοσίευτοι θησαυροί που εκτίθενται για πρώτη φορά δίνουν στην έκθεση λαμπρότητα μεγαλύτερη από εκείνη της έκθεσης " Η Δόξα του Βυζαντίου" που συνεχίζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ." Η έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους συνιστά την ελληνική και την ευρωπαϊκή αντίστιξη ως προς την έκθεση της Δόξας του Βυζαντίου που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Φυσικά η Νέα Υόρκη είναι το επικοινωνιακό κέντρο της οικουμένης αλλά και εμείς βρισκόμαστε στο πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Στην έκθεση της Δόξας του Βυζαντίου παρουσιάζονται 350 αντικείμενα στην έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους παρουσιάζονται 600 θησαυροί, 700 περίπου αντικείμενα του καθημερινού βίου, η αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους με αρχιτεκτονικά μέρη και μακέτες και φυσικά η σύνθεση του φυσικού περιβάλλοντος" συνέχισε ο κ Βενιζέλος

    Οι Θησαυροί του Αγίου Ορους θα εκτεθούν σε έξι αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στο οποίο θα εδρεύει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού και όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής η έκθεση είναι το ουσιαστικό αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής δουλειάς μερικών χιλιάδων ωρών διακεκριμένων επιστημόνων. "Για το επίτευγμα αυτό εργάστηκαν για περισσότερο από δύο χρόνια δεκάδες ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη και το Αγιο Ορος. Η Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους είναι πρώτα από όλα ένα επίτευγμα σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για φέτος και στο "οικείον" Αγιον Ορος. Ανάμεσα στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στο υπουργείο Πολιτισμού" τόνισε ο κ Σαλπιστής

    Στη Εκθεση αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος τονίζοντος ότι το μέγεθος, η σημασία και το πολυεπίπεδο της, επέβαλε την προετοιμασία και κυκλοφορία ενός Καταλόγου που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και τους υψηλούς επιστημονικούς και μουσειολογικούς στόχους της έκθεσης. Ο Κατάλογος περιλαμβάνει στοιχεία που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν με αγάπη, επιμέλεια και αφοσίωση, ειδικοί επιστήμονες με την συμπαράσταση εκπροσώπων της μοναστικής πολιτείας.

    Για την πραγματοποίησητης έκθεσης εργάστηκαν , όπως τονισε ο διευθυντής της Αθανάσιος Καρακατσάνης, 300 περίπου ειδικοί ενώ 75 συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν ένα τιτάνιο έργο συντήρησης. "Η εκθεση θα υποστηριχθεί σε επιστημονικό επίπεδο από πλειάδα εκδόσεων που θα αφορά το σύνολο των ενοτήτων της. Κορωνίδα των εκδόσεων θα αποτελέσει ο τόμος των Κειμηλιακών Θησαυρών εκτάσεως σαράντα πέντε τυπογραφικών δεκαεξασέλιδων. Μέσα σ αυτόν θα παρουσιαστούν κατά τρόπο εντυπωσιακό με επιστημονική τεκμηρίωση και ταξινομημένα σε ενότητες τα εξακόσια αντικείμενα της σχετικής ενότητας" πρόσθεσε ο κ Καρακατσάνης.

    Η έκθεση εκτός από την ενότητα των Κειμηλιακών Θησαυρών θα περιλαμβάνει και εκείνες που αναφέρονται στον καθημερινό βίο και τη λατρεία στο Αγιον Ορος, στη φύση και το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική. Θα λειτουργήσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 1997 ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι Δευτέρα 12.30-19.00 και Τρίτη-Κυριακή 8.00-19.00. Η τιμή του εισητηρίου θα είναι 2.000 δραχμές για ενήλικες και 1000 για μαθητές, φοιτητές , για άτομα με ειδικές ανάγκες πολύτεκνους και για ενήλικες άνω των 65. Οι μοναχοι, κληρικοί , στρατιώτες, δημοσιογράφοι και ξεναγοί απαλλάσσονται εισιτηρίου. Τα έσοδα θα διατεθούν για συγκεκριμένα έργα στις μονές του Αγίου Ορους από όπου προέρχονται τα εκθέματα.

    Οπως επισήμανε ο κ Σαλπιστής κάθε έργο ανά μονή θα στοιχίζει περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές, ενώ το κόστος της έκθεσης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια. Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν 8 συνέδρια-ημερίδες, τέσσερις συναυλίες και εννέα εκδόσεις εκτός από τον Κατάλογο των Θησαυρών. Επίσης θα εκδοθεί άλμπουμ με τίτλο "Αγιορείτικη Αγρυπνία", CD κοσμικής βυζαντινής μουσικής, ο τόμος "Η βυζαντινή μουσική παράδοση του Αγίου Ορους", σειρά αναμνηστικού φακέλου και σφραγίδας πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, επίσημη παρουσίαση εκδόσεων των ιερών μονών που επιχορηγούνται από τον ΟΠΠΕΘ και αναμνηστικό μετάλλιο.

    [02] ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝTΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ MEGA

    Τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα"που κρατούν στα χέρια τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα απασχόλησαν την σημερινή ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Σχέση Τηλεόρασης και Πολιτικής" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου του Mega στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, η βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής tgr Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, "παραδέχθηκε" ότι οι πολιτικοί είναι εκείνοι που "δημιούργησαν τα διαπλεκόμενα" και δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η κ.Μπακογιάννη τόνισε ότι οι πολιτικοί σίγουρα αντιμετωπίζουν προνομιακά μία χρεωκοπημένη επιχείρηση που είναι μέσο ενημέρωσης απο οποιαδήποτε άλλη χρεωκοπημένη επιχείρηση και πρότεινε ως λύση, για πιο καθαρή οικονομική σχέση μεταξύ των καναλιών και των κομμάτων, όταν χορηγείται άδεια λειτουργίας ενός ιδιωτικού καναλιού, να υπογράφεται συμφωνία παροχής ενός συγκεκριμένου τηλεοπτικού χρόνου για πολιτική διαφήμιση.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δημιουργός του ισχύοντος νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είπε χαριτολογώντας: "θα εξηγήσω στα αρχεία μου πως έγινε αυτός ο νόμος." Ο κ Βενιζέλος τόνισε ότι ο βαθμός παρέμβασης των εκδοτικών συμφερόντων στην πολιτική παλαιότερα ήταν μεγαλύτερος από ότι σήμερα και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα ο λόγος έχει προβάδισμα σε σχέση με την εικόνα. Αναφερόμενος στις δηλώσεις που κατά καιρούς κάνουν οι πολιτικοί ο κ Βενιζέλος τόνισε ότι πολλοί πλασσάρουν την σιωπή τους για να παρουσιάσουν μία εικόνα εγκυρότητας πίσω όμως από την οποία υπάρχει κενό .

    Την άποψη ότι ο πολιτικός πρέπει να ξέρει να μιλά αλλά και να σωπαίνει εξέφρασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Κλήμης Ναυρίδης. Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πρότεινε ότι ένας τρόπος για να υπάρχει κάποιος έλεγχος είναι να θεσμοθετηθούν όρια που να διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό.

    O αρχισυντάκτης ειδήσεων του ΜEGA, Μιχάλης Κανιμάς, αναφερόμενος στην επίδραση της τηλεοπτικής εικόνας στην διαμόρφωση πολιτικής, μίλησε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, η τηλεοπτική παρουσία του οποίου έδειχνε έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να κυβερνήσει. "Έτσι δημιουργήθηκε "η ομάδα των τεσσάρων", που διαμόρφωσε τις εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ," είπε ο κ. Κανιμάς.

    Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Ρουμπάτης ανέφερε ότι η πολιτική επηρεάζει τις ειδήσεις όσο επηρεάσουν οι ειδήσεις την πολιτική. Πρόσθεσε ότι κατά καιρούς υπάρχουν αυξημένες και μειωμένες επιρροές και τόνισε ότι θα πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος του αντικειμενικού δημοσιογράφου

    Στην άποψη ότι η τηλεόραση δεν αντέχει τη διαφορετικότητα και ότι απλοποιεί την πολυπλοκότητα εξέφρασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος σύμφωνα με τον οποίο η έντυπη δημοσιογραφία είναι κομματικά προσσανατολισμένη ενώ η τηλεόραση προσπαθεί να είναι διακομματική γιατί απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

    Η τηλεόραση, όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, πρέπει να παραμένει εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και να μην το μεταβάλλει σε ψευδοομοίωμα του, έχοντας επιφυλάξει για τον εαυτό της το ρόλο του αυτόκλητου και θυμώδη κατήγορου και τιμητή των πάντων, τόνισε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, κλείνοντας τις εργασίες του diehmo}r συνεδρίου του MEGA CHANEL με θέμα "τηλεόραση κοινωνία πολιτική".

    "Η προσπάθεια μας για την εδραίωση της νομιμότητας στη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, της διαφάνειας στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και στις σχέσεις τους με την πολιτεία, αλλά και της ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων τους είναι καθημερινή και εντείνεται για την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών ελέγχου της διαφάνειας και της προστασίας της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών. Το στοίχημα, όμως, αυτό θα το κερδίσουμε αν το κερδίσουμε όλοι μαζί", είπε ο κ. Ρέππας και συνέχισε:" Κάποιοι κρίνουν ότι ο αγώνας μας για μια δημοκρατική τηλεόραση είναι προιόν μιας αυταρχικής αντίληψης για την ενημέρωση. Η "αντιαυταρχική" αντίληψη που επικαλούνται αποτελεί το ιδανικό ιδεολογικό προκάλυμμα μιας δημοκρατίας της τηλεόρασης. Διερωτώμαι πόση δημοκρατία μπορεί να χωρέσει σε μια τηλεοπτική οθόνη. Η τηλεοπτική δημοκρατία αιχμαλωτίζει την κοινωνία σε λίγες ίντσες. Μια ισχυρή ελεύθερη κοινωνία απαιτεί μια δημοκρατική τηλεόραση".

    Σχολιάζοντας τα βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών είπε πως συνήθως παρουσιάζεται ωμά ο ανθρώπινος πόνος ή παρελαύνουν τα δυσάρεστα δυμβάντα του αστυνομικού δελτίου και αναρωτήθηκε πως "αν αυτή είναι η ωμή αποτύπωση της πραγματικότητας στην οποία ζούμε, τότε όλοι εμείς, πιστεύω οι περισσότεροι, που γελάμε, εργαζόμαστε, αγαπάμε, τραγουδάμε, δημιουργούμε, πρέπει να ζούμε εκτός πραγματικότητας".

    Οσο για την παραγωγή των ριάλιτι σόου τόνισε ότι καταπατά κάθε έννοια σεβασμού της προσωπικότητας των πολιτών μετατρέποντας το προσωπικό ή οικογενειακό δράμα σε πρώτη ύλη προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ

    Προειδοποίηση στην Αγκυρα ότι θα απομονωθεί από τη διεθνή Κοινότητα αν συνεχίσει την προκλητική της στάση και δεν αποδείξει την πολιτική της βούληση να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα απηύθυνε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Ονούρ Οϊμέν ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε αντιφατική πολιτική που προβληματίζει για το κατά πόσο υπάρχει μια εντεινόμενη αδιαλλαξία.

    Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ως αντικρουόμενες τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν με εκείνες του Προέδρου της γειτονικής χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Πάγκαλος υπέδειξε στην Τουρκία τον δρόμο του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τα Ιμια και έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας του κ. Οϊμέν στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ωστόσο και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασαν τη στάση της Αγκυρας και καταδίκασαν την προκλητικότητά της. Ο Στέλιος Παπαθεμελής τάχθηκε υπέρ της διακοπής οποιωνδήποτε ελληνοτουρκικών συνομιλιών ενώ ο Μόσχος Γικόνογλου επισήμανε ότι δικαιώνονται οι επιφυλάξεις των 32 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για μια ekkgmotouqjij^ προσέγγιση. Σοβαρές διαφωνίες με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικές προσέγγισης εξέφρασαν ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.

    [05] Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΔΕ ΤΡΕΦΕΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για την Τουρκική πολιτική, τόνισε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου Γιάννης Νικολάου, αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

    Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει χρέος και πρέπει να αποδείξει στη διεθνή Κοινότητα ότι είναι ο μόνος παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και ότι η αδιαλλαξία προέρχεται από την πλευρά της Αγκυρας.

    Ο Ονούρ Οϊμέν εξέφρασε τις τουρκικές απόψεις με τον πιο προκλητικό, από κάθε άλλη φορά, τρόπο, είπε ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και επισήμανε ότι πήρε την απάντηση της ελληνικής πλευράς τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Πάγκαλο. Σημείωσε δε ότι οι δηλώσεις του κ. Οϊμέν δεν επηρεάζουν το έργο της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αναμένει πρώτα το υπόμνημα της τουρκικής πλευράς.

    [06] ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    Για προσχεδιασμένη προσπάθεια επιδείνωσης του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε σήμερα λόγο ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

    "Είναι τόση η θρασύτητα του Οϊμέν και τόσο προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο πρόβαλλε τις απαιτήσεις ή τις διεκδικήσεις της Αγκυρας που κανείς αποκομίζει την εντύπωση ότι ήρθε επίτηδες για να χαλάσει αυτό το κάπως καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τελευταία", είπε ο κ. Αποστολάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν ακραίες εκδηλώσεις της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

    [07] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 13ου ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Τις πληροφορίες για κατάργηση του 13ου μισθού των εργαζομένων διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

    "Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στο να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις,. Έχει επενδύσει πάρα πολλά στο θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις της με τους κοινωνικούς εταίρους και πολύ περισσότερο με τα μέλη της ίδιας της κοινωνίας", δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και έκανε λόγο για αντιπαραθέσεις σε μη υφιστάμενα και ουδέποτε τεθέντα ζητήματα.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διοχέτευση των πληροφοριών για κατάργηση του 13ου μισθού και τόνισε ότι ήταν άστοχο και αψυχολόγητο να τεθεί αυτή τη στιγμή ένα t]toio θέμα που αναστατώνει τους εργαζόμενους.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο των δικαστικών η επεξεργασία του οποίου, όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ ενώ το καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Στο μεταξύ, έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι σε κάποιο βαθμό είναι δικαιολογημένη η καχυποψία των συνδικάτων, συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία και νηφαλιότητα

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. "Είναι ανάγκη να καταλήξουμε, είναι ανάγκη να έχουμε ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης και αυτό πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο σε καλές προθέσεις αλλά και στα αποτελέσματα του διαλόγου", είπε ο κ. Πρωτόπαππας.

    [08] THN ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΙΡΑ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Η κ.Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα επισκεφθεί την προσεχή Πέμπτη την Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένη του δήμου Καλαμαριάς. Κατα την διάρκεια της παραμονής της θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Φ.Πετσάλνικο, το νομάρχη Κ.Παπαδόπουλο και τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θρ.Λαζαρίδη.

    Η κ.Μάρκοβιτς θα δώσει συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Καλαμαριάς και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα, που παραθέτει πρός τιμή της ο κ.Λαζαρίδης.Αργότερα θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο και το βράδυ θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.

    [09] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Κανονικά διεξάγεται σήμερα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού αποκαταστάθηκε πλήρως η βλάβη που προκλήθηκε χτες στο Αυτόματο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των συναλλαγών.

    Μία μόλις ημέρα μετά το ιστορικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους (έκλεισε προχτές στις 1727 μονάδες), σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας παρουσιάστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω του ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη νεοεισελθούσα μετοχή της ΧίοsBank.

    Καθώς το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Χρηματιστηρίου δεν μπορεί από κατασκευής του να διαχειριστεί ταυτοχρόνως περισσότερες από 100 εντολές και δεν αποδέχεται άνοδο για μια μετοχή άνω του 99%, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο εύρος των προτεινόμενων τιμών και στην αυξημένη ζήτηση για τη νέα μετοχή.

    Με αμηχανία και έκδηλη ανησυχία υποδέχτηκαν οι ξένοι επενδυτές τη διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (το Χρηματιστήριο είχε ξανακλείσει τις πόρτες του στις 20 Νοεμβρίου 1996 για τρεις ημέρες, λόγω του σκανδάλου της Δέλτα Χρηματιστηριακής).

    Πάντως, τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινητοποιήθηκαν αμέσως για την εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ οι τεχνικοί βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την αμερικανική προμηθεύτρια εταιρία του συστήματος.

    Μάλιστα, για να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να τεθεί -μόνο για σήμερα- όριο διακύμανσης μέχρι 20% για τη μετοχή της ΧίοςBank. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εάν όμως, η κατάσταση του λογισμικού του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν βελτιωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως αυτό αποτελέσει το έναυσμα για άρση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των νεοεισερχόμενων μετοχών.

    [10] ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    Aρχίζει σήμερα ο κοινωνικός διάλογος. Για πρώτη φορά συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή διαλόγου, με τη συμμετοχή κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων.

    Σε χθεσινή συνεδρίαση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που θα πάρουν μέρος στο διάλογο, αποφασίστηκε η συγκρότηση ενιαίου μετώπου των συνδικαλιστών, η παράλληλη ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα ζητήματα που θα απασχολούν τις υποεπιτροπές του διαλόγου και η διαρκής ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του διαλόγου. Πρώτο δείγμα τις προσπάθειας αυτής είναι η αυριανή συγκέντρωση των συνδικαλιστών γύρω από το κτίριο της Βουλής.

    Μάλιστα, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ δε φαίνεται να πείστηκαν από τη διάψευση των δημοσιευμάτων για τη σχεδιαζόμενη περικοπή του 13ου μισθού, τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, όσο και από τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "διαρροές, όπως αυτές για περικοπές δώρων και επιδομάτων, εντάσσονται στην πολιτική περιορισμού των δικαιωμάτων και αποπροσανατολιμού από τα βασικά προβλήματα".

    Στη 10μελή συντονιστική επιτροπή που θα ασχοληθεί σήμερα με τον καθορισμό της διαδικασίας του διαλόγου συμμετέχουν: εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Απ. Φωτιάδης και ο οικονομικός σύνμβουλος του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτσης. Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής, γραμματέας του τομέα μαζικών χώρων του Κινήματος, πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλος.

    Τους εργαζόμενους θα εκπροσωπήσουν εκ μέρους της ΓΣΕΕ οι Χρ. Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ με αναπληρωτή τον Γ. Ορφανό), Γ. Μανόλης (ΔΑΚΕ) και Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ). Οι εκπρόωσποι της Συνομοσπονδίας θα αντικαθίστανται, όποτε απαιτείται από το συζητούμενο θέμα, από τους συναδέλφους τους της ΑΔΕΔΥ: Γ. Κουτσούκο (ΠΑΣΚΕ), Κ. Κόλια (ΔΑΚΕ) και Ηλ. Βρεττάκο (ΣΥΝ). Οπως είναι γνωστό η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΕΣΑΚ) δε θα συμμετάσχει στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.

    Το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρός του Ν. Αναλυτής και τους εμπορικούς συλλόγους π πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Καψάλης, και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος.

    Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος tgr ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος.

    Στο μεταξύ, μία μέρα πριν από την επίσημη πρώτη του κοινωνικού διαλόγου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε χθες αυξήσεις στις συντάξεις του δημοσίου, πάνω από την ειδοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι αυξήσεις αφορούν υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του '96 και θα κυμαίνονται από 8-16%. Το 50% της αύξησης προτείνεται να δοθεί την 1η Οκτωβρίου '97 και το υπόλοιπο την 1η Ιανουαρίου του 1998.

    [11] ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ - 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Από τις 25 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

    Σύμφωνα με τον κ.Zησιμόπουλο, οι υποψήφιοι της Α' δέσμης θα διαγωνιστούν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στην έκθεση, την Παρασκευή 27 Ιουνίου στη Φυσική, τη Δευτέρα στις 30 Ιουνίου στα Μαθηματικά και την Τετάρτη 2 Ιουλίου στη Χημεία.

    Οι υποψήφιοι της Β' δέσμης διαγωνίζονται στις 25 Ιουνίου στην έκθεση, 27 στη Φυσική, 30 στη Βιολογία και στις 2 Ιουλίου στη Χημεία.

    Οι υποψήφιοι της Γ΄ δέσμης θα διαγωνιστούν στις 25 Ιουνίου στην έκθεση, 27 στα Αρχαία Ελληνικά, 30 στην Ιστορία και στις 2 Ιουλίου στα Λατινικά.

    Οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης θα διαγωνιστούν στις 26 Ιουνίου στην έκθεση, 28 στην Ιστορία, 1η Ιουλίου στην Πολιτική Οικονομία και στις 3 Ιουλίου στα Μαθηματικά.

    Μετά το τέλος των γενικών μαθημάτων θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που θα ολοκληρωθούν στις 9 Ιουλίου.

    [12] ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ 22 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Tην αγορά της Ρουμανίας "πολιορκούν" τις τελευταίες ημέρες 22 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη Διεθνή Εκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων TIBCO 97, από τις 22 του μήνα μέχρι αύριο στο Βουκουρέστι.

    Την ελληνική συμμετοχή, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου απαρτίζουν οι αθηναϊκές εταιρίες PAPADOPOULOS E.J. S.A., ELXYM S.A., ARGO S.A., CARDICO S.A., CHROTEX S.A., HARISSON LTD, "KALFEX", "VIOLUX", PROCOS S.A. και η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας.

    Σημαντική είναι και η εκπρόσωπηση της Βόρειας Ελλάδας με 12 εταιρίες, τη SEKAP S.A. από την Ξάνθη, τις CRYSTAL S.A., HATZOPOULOS S.A., MINOS S.A., SAM 0-13 GRIGORIADIS BROS και VAMVALIS S.A. από τη Θεσσαλονίκη και έξι επιχειρήσεις από τις Σέρρες, που συμμετέχουν μέσω αποστολής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών: ΕLASTIKA MAKEDONIAS S.A., KERATIDIS P. & CH.- PARTALAS K.-CHATZOPOULOS & Co, MAVROFRIDIS ELEFTHERIOS S.A., SPANOS K. BROS, TSIOMIDIS CHRISTOS και VEZIRGIANNIDIS S.A.

    Στα προϊόντα που εκτίθενται στην TIBCO '97 συγκαταλέγονται: κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα και υποδήματα, προϊόντα d]qlator, έπιπλα, οικιακές συσκευές και προϊόντα οικιακής χρήσης, προϊόντα αναψυχής, αθλητισμού και χόμπυ, παιχνίδια, ηλεκτονικές συσκευές, εκπαιδευτικό υλικό και μηχανές, τρόφιμα και μηχανήματα κατεργασίας τους, μηχανήματα και υλικά συσκευασίας, αγροτικά μηχανήματα, είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, ρολόγια, ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα, οπτικά, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά, εξοπλισμός γκαράζ, έντυπα και υπηρεσίες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Υπεγράφη το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, η συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Στην πανηγυρική τελετή που άνοιξε με ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ , παρέστησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ καθώς και οι ηγέτες των 16 χωρών μελών της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συμφωνία, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, δεδομένου ότι ουσιαστικά δίνει "πράσινο φώς" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρός Ανατολάς, αλλά και καθορίζει το πλαίσιο των σχεσεων της συμμαχίας με την Ρωσία.

    Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, σε μια χειρονομία καλής θέλησης ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν γνωστοποίησε ότι αφοπλίζει όλους τους πυρηνικούς πυραύλους που στοχεύουν τις χώρες που εκπροσωπούνται στο ΝΑΤΟ.

    "Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί ένα γεγονός πρωτεύουσας σημασίας, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη σχέσεων συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα". Με τα λόγια αυτά, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής συμφωνίας ΝΑΤΟ- Ρωσίας, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

    Σήμερα κλείνει και τυπικά μια εποχή, μια νέα Ευρώπη προβάλλει, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Διαπιστώνουμε, συνέχισε, οτι όλα αυτά που καταργούσαν την αυτονομία χωρών όπως η Ελλάδα και απειλούσαν την επιβίωσή της ανήκουν στο παρελθόν, ο ψυχρός πόλεμος, το σιδηρούν παραπέτασμα, η κούρσα των εξοπλισμών, η πυρηνική απειλή. "Ας μείνει όμως και ένα δίδαγμα. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει πάντα τρόπος να επιτύχουμε την ειρήνη και τη συνεργασία. Η ειρήνη και η συνεργασία είναι προϋπόθεση όχι μόνον ελευθερίας, αλλά και δυνατότητάς μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής".

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε δίκαιη και ισόρροπη τη Συμφωνία. Επεσήμανε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρω-ατλαντική περιοχή και την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε οτι οι αρχές που η Ελλάδα έχει στο κέντρο της εξωτερικής της πολιτικής, χρησιμεύουν ως ακρογωνιαίος λίθος και κατευθυντήριες αρχές για τη νέα σχέση και συνεργασία: η Δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο, η ειρηνική επίλυση διεθνών διενέξεων, η αυτοσυγκράτηση στην απειλή ή χρήση όπλων και ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Και τόνισε οτι η ιστορική συμφωνία δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά το σημείο εκκίνησης μιας νέας πορείας συνεργασίας που θα επιτρέψει περισσότερη ειρήνη και ευημερία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με αρμονικές σχέσεις σε όλους τους τομείς.

    [14] ΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την μεγάλη πιθανότητα η Βουλγαρία και η Ρουμανία να sumemmogho}m επιτέλους για το ακριβές σημείο κατασκευής δεύτερης γέφυρας στο Δούναβη που να συνδέει τις δυο χώρες, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Βίλχελμ Κράους, στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης της ομάδας εργασίας στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, που άρχισε σήμερα στη Σόφια.

    Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος της αμερικανικής πρωτοβουλίας για συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι 11 χωρών της περιοχής αυτής, όσο και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας στον τομέα των μεταφορών της ομάδας των 24 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, που ολοκληρώθηκε πριν από δυο ημέρες στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι της Ρουμανίας τόνισαν ότι από την πλευρά του Βουκουρεστίου δεν υπάρχουν πολιτικά εμπόδια στην κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο δυτικό μέρος των κοινών συνόρων με τη Βουλγαρία στο Δούναβη.

    Σύμφωνα με τον κ.Κράους η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μια ριζική αλλαγή στις θέσεις της ρουμανικής πλευράς και είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε στη Σόφια ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    Επίσης ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας εξέφρασε την ελπίδα του ότι η τελική διευθέτηση του θέματος θα γίνει στο πλαίσιο της Τρίτης Πανευρωπαϊκής Διάσκεψης Μεταφορών που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου στο Ελσίνκι.

    Το διευρωπαϊκό δίκτυο 4 είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Βουλγαρίας, τόνισε ο κ.Κράους κατά την έναρξη της συνάντησης σήμερα στη Σόφια και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο υλοποίησής του εντάσσεται και η κατασκευή της γέφυρας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα - Κούλατα.

    Αναμένεται η σημερινή συνάντηση της Σόφιας να ολοκληρωθεί με την ψήφιση μνημονίου, το οποίο θα καθορίζει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την κατασκευή των βασικών διευρωπαϊκών δικτύων στον τομέα των μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κ.Κ.

    [15] ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Με μεγάλη συγκέντρωση , που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, εγκαινιάζει το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας την προεκλογική του εκστρατεία, ενόψη των εκλογών της 29ης Ιουνίου.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο έξω απο στάδιο των Τιράνων και θα μιλήσει σ΄αυτήν ο ηγέτης των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, στην πρώτη του συμμετοχή σε συγκέντρωση μετά την αποφυλάκισή του.

    Ετσι "θερμαίνεται" το πολιτικό κλίμα στην γειτονική χώρα, που εξακολουθεί να "βασανίζεται" απο τον πόλεμο των συμμοριών σε πολλές περιοχές του νότου, αλλά και απο τις επιδρομές των "ειδικών δυνάμεων" που σύμφωνα με καταγγελίες, δρούν για λογαριασμό του Μπερίσα.

    Ο Αλβανός Προεδρος, που συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία στην επικράτεια, επιδιώκει σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, την αναβολή των εκλογών "διαισθανόμενος ότι χάνει το έδαφος κάτω apo τα πόδια του".

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κοχα Γιον" υποστηρίζει ότι ο Μπερίσα "ίσως επιχειρήσει να υπονομεύσει και να ματαιώσει τις εκλογές".Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Αλβανός Προεδρος, στήριζε τις ελπίδες του για νίκη στις προσεχείς εκλογές "στην επανάλειψη της περσινής νοθείας".Ομως, όπως υποστηρίζεται, οι πιθανότητες νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος έχουν μειωθεί αισθητά, αφού την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθούν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

    Παρατηρεί ακόμη, ότι ο Μπερίσα διαπιστώνει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ότι η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μικρή , ότι δεν είναι ιδιαίτερα συνπαθής και ο κίνδυνος να χάσει τις εκλογές είναι ορατός.

    "Μ΄αυτά τα δεδομένα, καταλήγει η εφημερίδα, ο Μπερίσα δεν έχει άλλη επιλογή απο το να προσπαθήσει να ματαιώσει τις εκλογές, προσπαθώντας να παρακινήσει μια ένοπλη εξέγερση στο νότο."

    Υπενθυμίζει επίσης τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στο Τσέρικ και προσθέτει ότι ο Μπερίσα τηλεφώνησε στον δήμαρχο της πόλης και υποσχέθηκε να μην ξαναπάνε εκεί οι ειδικές δυνάμεις.

    Τόσο η "Κόχα Γιον" όσο και η "Ιντιπέντεντ" αναφέρονται σε συμπλοκές μεταξύ ανδρών των ειδικών δυνάμεων και ενόπλων πολιτών στις πόλεις Πρεμετή και Κλεισούρα.Οπως γράφουν, οι ειδικές δυνάμεις θ'ελησαν να προχωρήσουν πρός το Αργυρόκαστρο ,μέσω Κορυτσάς, Πρεμετής και Κλεισούρας.Οι ένοπλοι πολίτες άνοιξαν πύρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να τους καθηλώσουν και στη συνέχεια να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στα Τίρανα.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ειδικές δυνάμεις πήγαιναν στο Αργυρόκαστρο για να προετοιμάσουν την προεκλογική επίσκεψη του Μπερίσα.Μάλιστα οι κάτοικοι εμπόδισαν την προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου, το οποίο όμως μετέφερε εμπειρογνώμονες που επρόκειτο να εξακριβώσουν τις ζημιές στη γέφυρα του Καρδίκι, οι οποίες προκλήθηκαν απο νάρκες, που τοποθετήθηκαν επειδή κάποιοι νόμισαν ότι θα μεταφερόταν απο κεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

    [16] O ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    "Βυθίζεται" στην πολιτική αβεβαιότητα η Τουρκία. Η οριακή πλειοψηφία που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση συνασπισμού Ερμπακάν- Τσιλλέρ μπορεί να ανατραπεί ανα πάσα στιγμή και η χώρα να οδηγηθεί σε κυβερνητικό αδιέξοδο.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του Μεσούτ Γιλμάζ, προσπαθούν με νέα πρόταση μομφής να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης, που θα ανοίξει το δρόμο σε μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων ,συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου τμηματος του Ορθού Δρόμου.

    Γνωρίζοντας, ίσως καλύτερα απο κάθε άλλον, την σημερινή πραγματικότητα της χώρας ο Τούρκος Προεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προσανατολίζεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όχι μόνο για να δώσει λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα. αλλά κυρίως για να αποτρέψει ενδεχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στην βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ντεμιρέλ τάχθηκε , χωρίς επιφυλάξεις, υπέρ της άμεσης προκήρυξης πρόωωρων εκλογών. "Μια τέτοια απόφαση θα περιορίσει τον κίνδυνο πραξικοπήματος ,είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

    Παράλληλα όμως, καταφέρθηκε και εναντίον των πολιτικών λέγοντας, πώς " ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι πολιτικοί στη χώρα υποβαθμίζει τη δημοκρατία". Το κυβερνητικό δίδυμο

    Στους κόλπους τώρα του κυβερνητικού συνασπισμού παρατηρείται "χαλάρωση" της συνεργασίας, απο τη στιγμή που η Τσιλλέρ ζήτησε την παραίτηση του Ερμπακάν για να αναλάβει η ίδια την πρωθυπουργία.Το κόμμα Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν αποδοκίμασε τη στάση της τσιλλέρ τονίζοντας, ότι μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα "δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον πρωθυπουργό της σε παραίτηση, αν δεν το κάνει η Βουλή".Με το επιχείρημα αυτό, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση Ερμπακάν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, έστω και με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει τώρα, η ηγεσία των ισλαμιστών "πετάει το γάντι" στην Τσιλλέρ, καλώντας την έμμεσα να ανατρέψει την κυβέρνηση και να χρεωθεί την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Απο την άλλη μεριά, η Τσιλλέρ δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, μετά τις τελευταίες αποσκιρτήσεις βουλευτών της, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί, που διαφώνησαν πλήρως με την τακτική στήριξης των ισλαμιστών που ακολουθεί.

    Η Τσιλλερ βρίσκεται πλέον μεταξύ "σφύρας και άκμονος" και προσπαθεί να βρεί διέξοδο, απειλώντας με εκλογές, απο τις οποίες όπως πιστεύουν όλοι, θα βγεί η μεγάλη χαμένη.Ομως, δεν έχει άλλο τρόπο για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη της να παραμείνουν στο κόμμα.Αλλωστε και ο μέχρι πρότινος στενός της συνεργάτης Τσεβχερί, αντιπρόεδρος του κόμματος παραιτήθηκε, διαφωνώντας πλήρως με την πολιτική της.

    [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς σε όλες τις κλίμακες της κρατικής εξουσίας στη Βουλγαρία, εξέτασε το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

    Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός και ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και επαφές σε διάφορα επίπεδα, με σκοπό να εξεταστούν βασικά θέματα της βουλγαρικής νομοθεσίας που αφορούν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

    Ο κ.Κόστοφ τόνισε ακόμη ότι το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΔΔ θα υποχρεώσει όλα τα μέλη του, τους εκπροσώπους του Κόμματος στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τους βουλευτές της ΕΔΔ στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς και τις συζύγους τους να εγκαταλείψουν κάθε εμπορική δραστηριότητα και να υποχωρήσουν από τις εμπορικές εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν.

    "Θέλουμε οι πολιτικά υπεύθυνοι άνθρωποι που δεσμεύονται άμεσα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας να αποδεσμευτούν από οποιαδήποτε επιρροή και οικονομικά συμφέροντα", επισήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Κ.Κ.

    [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τον ισχυρισμό ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο σταμάτησε την αιματοχυσία στο νησί πρόβαλε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, στρατηγός Κενάν Εβρέν, που περιοδεύει στα κατεχόμενα.

    Ο ίδιος είπε ότι αν ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες θα επαναληφθούν τα παλαιότερα, ενώ τόνισε ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σημείωσε πως το Κυπριακό είναι "υπόθεση κάθε Τούρκου".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 27 May 1997 - 12:37:52