Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ '97 ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

  • [03] ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [04] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [05] 31 ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Ο ΕΟΦ

  • [06] ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΡΟΣΤΡΟΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΕΤΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

  • [07] 4,5 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

  • [08] ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ

  • [10] 1000 ΛΕΒΑ ΓΙΑ 1 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [12] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [13] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στις αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Βαλκανικής θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Χερσονήσου του Αίμου, που θα συναντηθούν, παρουσία των υπουργών ιδιωτικοποιήσεων των χωρών της περιοχής, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

    Η πρωτοβουλία για τις επιχειρηματικές επαφές, που θα pqaclatopoigho}m στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οργανωτική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    Κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι συνολικά 15 ισχυρότεροι επιχειρηματίες κάθε χώρας, από τους κλάδους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών-κατασκευών, τραπεζών και βιομηχανίας, που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο επιμέρους θεματικών ενοτήτων. Βασικοί ομιλητές θα είναι οι υπουργοί Ιδιωτικοποιήσεων ή οι πρόεδροι των Ταμείων Αποκρατικοποιήσεων των χωρών της Βαλκανικής, που αναμένεται να υποβάλλουν συγκεκριμένες λίστες με τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις ανά τομέα.

    Από την ελληνικά πλευρά, θα παραστούν περισσότεροι από 50 επιχειρηματίες, πρόεδροι μεγάλων ελληνικών εταιριών, τραπεζών και ΔΕΚΟ, ενώ θα κληθεί να παραστεί και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    [02] ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ '97 ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Μέχρι το τέλος του 1997 θα έχει υποβάλλει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών το τελικό πόρισμα σχετικά με τα προβλήματα και τα νέα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της χώρας μας ενόψει της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ενoποίησης και της υιοθέτησης του εύρω. Το πόρισμα της Ένωσης θα αφορά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σταδιακά στις χρηματαγορές, την εκπαίδευση στελεχών και τα λογιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της πορείας της χώρας μας προς την ΟΝΕ.

    Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Ι.Μάνος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Τραπεζικής Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συνάντηση -που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη- θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των Ενώσεων Τραπεζών των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και εκπρόσωποι τριών εξωκοινοτικών χωρών, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

    Η Τραπεζική Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί φορέα σύγκλισης απόψεων, εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και λήψης διατραπεζικών πρωτοβουλιών, ώστε οι κατά τόπους Ενώσεις να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την προοπτική της σύγκλισης και της ενοποίησης στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διήμερη συνεδρίαση περιλαμβάνονται οι διαδιακασίες προετοιμασίας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για την πρόκληση της ΟΝΕ, το ενιαίο νόμισμα, οι διεθνείς σχέσεις, τα συστήματα πληρωμών και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    "Στόχος μας είναι η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει αρμονικά, χωρίς κλυδωνισμούς και αυτό θα επιτευχθεί αν γίνει η σωστή προετοιμασία. Με κόστος που θα υπερβεί συνολικά τα οκτώ δισεκατομμύρια ECU (περίπου 2,5 τρισ.δρχ) θα πρέπει σε τρία- τέσσερα χρόνια να αλλάξει το σύστημα μηχανογράφησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, να ενημερωθεί η πελατεία και να εκπαιδευτεί το pqosypij|", τόνισε ο κ.Μάνος.

    Σωστή χαρακτήρισε την πολιτική των κριτηρίων σύγκλισης ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι αυτή εντάσσει τη χώρα μας στο ίδιο καθεστώς με τις αλλές ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε μια εποχή που η ιδέα της παγκοσμιοποίησης κερδίζει διαρκώς έδαφος.

    "Η ΟΝΕ δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο πολιτικής ενοποίησης. Το νέο νόμισμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν δεν το δεχτούμε, περιθωριοποιούμαστε. Συνεπώς η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή", επισήμανε ο κ.Μάνος και πρόσθεσε ότι εάν ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες (σύγκλιση με τις οικονομίες των υπολοίπων κρατών-μελών, τεχνική προετοιμασία), η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι δυνατόν να γίνει ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Ο κ.Μάνος τόνισε άλλωστε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας διέρχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο εκσυγχρονισμού. "Οι τράπεζες αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Κεντρίζει το ενδιαφέρον και δημιουργεί συνεργασίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση μεγάλη είναι η συμβολή της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, που την τοποθετεί στην καρδιά των Βαλκανίων", κατέληξε.

    [03] ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία μέσα από το πλαίσιο ενός διακομματικού διαλόγου και μιας διακομματικής και θα παρουσιάσει την πρόταση της σε ότι αφορά το νόμο 2429 του 1996 για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών.

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Πέτρου Κουναλάκη, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τις προτάσεις της επιτροπής ελέγχου αλλά και της διακομματικής.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι παρατηρήθηκαν κενά στην εφαρμογή του νόμου, συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως απέτυχε. "Και μόνο από το γεγονός ότι απ αυτές τις διαδικασίες προκύπτει ότι τα 2/3 των υποψηφίων βουλευτών κινήθηκαν εκτός του νόμου δεν σημαίνει ότι μόνο ο νόμος έχει κενά", είπε ο υπουργός και συνέχισε:"Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της οποίας δεν πρέπει να λειτουργούμε μόνο τυπικά. Αρα, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από πολλές πλευρές και ο νόμος να βοηθήει και να κατοχυρώσει κώδικες δεοντολογίας τους οποίους ο πολιτικός κόσμος πρώτα απ όλα είναι υποχρεωμένος να προασπίσει".

    Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο νόμος στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΝ, Πέτρος Κουναλάκης, ζήτησε να υπάρξει ένας νόμος που θα περιορίζει αυστηρά τη δαπάνη και θα επιβάλει σκληρές κυρώσει. Διαφορετικά, είπε, η αμφισβήτηση tym πολιτών θα αυξάνεται συνεχώς ενώ η εξάρτηση των πολιτικών και η υποταγή τους στα μεγάλα συμφέροντα θα πάρουν δραματικές διαστάσεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί μέσα από έν σοβαρό διακομματικό διάλογο και μέσα από τις προτάσεις της επιτροπής ελέγχου ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τροποποίηση του σχετικού νόμου που θα περιορίσει τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη του εφαρμογή.

    [04] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Την υποχρέωση της φορολογικής απαλλαγής σε όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που εισάγονται προσωρινά στο έδαφος της Ελλάδας απο πολίτες άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει τη φορολογική απαλλαγή του πρώτου κατα χρονικη σειρά αυτοκινήτου που εισάγει ένας πολίτης χώρας-μέλους της Ενωσης.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη μετά από τη συζήτηση προσφυγής Γερμανού πολίτη κατά της χώρας μας. Το δικαστήριο, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αποφάνθηκε ότι η προσωρινή απαλλαγή που δινεται τώρα για ένα μόνο αυτοκίντηο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για την έκδοση της απόφασης το Δικαστήριο επικαλέστηκε την κοινοτική οδηγία της 28ης Μαρτίου 1983, που αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της οδηγίας οι κάτοικοι των κοινοτικών χωρών πρέπει να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα χωρίς να παρεμποδίζονται από τις αρνητικές φορολογικές νομοθεσίες.

    Σύμφωνα με το BBC, στην απόφαση αναφέρεται ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ανάγκη να εισαγάγει προσωρινά και ένα δεύτερο αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη κοινοτική χώρα είτε εξαιτίας ασθενείας ή βλάβης του πρώτου αυτοκινήτου του ή ατυχήματος ή απλώς επειδή έχει πολυμελή οικογένεια και έχει ανάγκη να κυκλοφορεί με περισσότερα του ενός αυτοκίνητα. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τους κινδύνους φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των αυτοκινήτων, θεώρησε ωστόσο ότι υπάρχουν άλλα μέσα ελέγχου πρόληψης και καταστολής της και όχι η παραχώρηση μιας προσωρινής απαλλαγής στα εισαγόμενα στο έδαφος της αυτοκίνητα απο πολίτες άλλων κοινοτικών χωρών.

    [05] 31 ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Ο ΕΟΦ

    Tριάντα ένα προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα και διακινούνται μέσω εισαγωγικών εταιριών, γυμναστηρίων και καταστημάτων υγιεινής διατροφής, εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς, ενώ, με απόφαση του, ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων αυτών και ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς.

    Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής και για ειδικά προϊόντα που προορίζονται για άτομα που καταβάλουν έντονη σωματική προσπάθεια, κυρίως αθλητές. Από τις δειγματοληψίες που έγιναν αποδείχτηκε ότι μερικά από τα παράνομα προϊόντα που εντοπίστηκαν, περιέχουν εφεδρίνη, καφεϊνη, αναβολική και κρεατίνη.

    Η χρήση των προϊόντων που περιέχουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ουσίες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων με εφεδρίνη μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο καρδιαγγειακό και κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και ανεπιθύμητες ενέργειες δοσοεξαρτώμενες. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης αναβολικών στεροειδών από νέους ανθρώπους είναι γνωστές, αφού προκαλούν βλάβες σε ζωτικά όργανα, ψυχικές διαταραχές και προβλήματα μεταβολισμού.

    Ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν έχουν εγκριθεί από τον επίσημο κρατικό φορέα και να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για οποιοδήποτε σχετικό παρασκεύασμα.

    [06] ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΡΟΣΤΡΟΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΕΤΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

    Ο καιρός "ζήλεψε" τον έρωτα του "Ρωμαίου και της Ιουλιέτας" και τη δόξα του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς αλλά δεν κατάφερε να "χαλάσει" με τις σταγόνες βροχής που έριξε, την χτεσινή παράσταση του Εθνικού Μπαλέτου Λιθουανίας στο Θέατρο Δάσους. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς περίμεναν υπομονετικά για να παρακολουθήσουν τη βραδυά μπαλέτου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Προκόφιεφ που παρουσίασε το Εθνικό Μπαλέτο της Λιθουανίας συνοδευόμενο από την Ορχήστρα των Εθνών την οποία διηύθυνε ο μεγάλος Ροστροπόβιτς. Η παράσταση άρχισε με καθυστέρηση 45 λεπτών διακόπηκε για λίγο λόγω βροχής και συνεχίστηκε κανονικά μέχρι το τέλος χωρίς πρόβλημα.

    Το έργο μιλoύσε μέσα από τις τρεις πράξεις του για την μεγαλύτερη ιστορία αγάπης των αιώνων, τον έρωτα των δύο νέων από την Βερόνα, τα ονόματα των οποίων έγιναν συνώνυμα της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Στα αναμφισβήτητα "συν" της παράστασης ήταν η εμπνευσμένη χορογραφία του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και το σπάνιο ταλέντο των χορευτών του Εθνικού Μπαλέτου Λιθουανίας , πολλοί από τους οποίους έχουν αποσπάσει μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον κόσμο.

    Τι δική του πινελιά στο συγκλονιστικό τέλος της ιστορίας έβαλε ο μαέστρος Ροστροπόβιτς που κατεβαίνοντας στη σκηνή γονάτισε μπροστά στους νεκρούς ήρωες έπιασε τα χέρια τους και τα ένωσε προσκυνώντας έτσι με τον δικό του τρόπο τον αθάνατο έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο μεγάλος μαέστρος σε αποκλειστική δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτοτείο Ειδήσεων χαρακτήρισε τη παράσταση μοναδική και πιό ξεχωριστή από όλες όσες έχει δει μέχρι σήμερα.

    Το ρόλο της Ιουλιέτας ερμήνευσε η Egl Spokaite και του Ρωμαίου ο Edvardas Smakalys, η σκηνογραφία ήταν του Σεργκέι Μπαχριν και η διεύθυνση του μπαλέτου της Τατιάνα Σεντούνοβα.

    Το κοινό ανάμεσα στο οποίο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των διπλωματικών αρχών καταχειροκρότησε τους συντελεστές της παράστασης. Ο Ροστροπόβιτς συνεχίζει αύριο την περιοδεία του συνοδευόμενος από την Ορχήστρα των Εθνών και το Ehmij| Μπαλέτο Λιθουανίας στο Καϊρο.

    [07] 4,5 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Τεσσεράμισι δισεκατομμύρια δραχμές διατέθηκαν από το 1994 μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για εργασίες αναστηλώσεων, συντηρήσεων και αποκατάστασης κτισμάτων στην Αθωνική Μοναστική Κοινότητα.

    Από αυτό το ποσό, τα 2,8 δισ.δρχ διατέθηκαν στο Αγιον Ορος από το ΥΜΑΘ κατά τη διετία 1995-1996, ενώ το τελευταίο διάστημα δόθηκαν 303 εκατ.δραχ για διάφορα έργα στις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου, Αγίου Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου και Φιλοθέης.

    Παράλληλα, το Υπουργείο χρηματοδότησε την αγορά έξι ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου Πληροφορικής της Αθωνιάδας Σχολής.

    [08] ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

    Τη διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού" , μια περιπέτεια δύο χιλιάδων χρόνων, θα αναβιώσουν από τις 4 Ιουλίου δύο νεαροί εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, ο Κώστας Μητσάκης και η Ολγα Παπαδόγιαννη, ακολουθώντας με τη μοτοσυκλέτα τους τα βήματα των αρχαίων εμπόρων αλλά και των βυζαντινών μοναχών, που μετέφεραν μέσα στα κούφια μπαστούνια τους το μυστικό της παραγωγής μεταξιού από τη μακρινή Κίνα στην Κωνσταντινούπολη.

    Η περιπέτεια θα αρχίσει από το Πεκίνο από όπου οι δυο νέοι θα ξεκινήσουν με μια BMW 650 το μακρύ δρόμο της περιπέτειας αλλά και του πολιτισμού για να μεταφέρουν στις πρωτεύουσες των χωρών που θα περάσουν το μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" . Ο Κώστας και η Ολγα θα μεταβούν αεροπορικώς στο Πεκίνο την 1η Ιουλίου για να διασχίσουν από κει μια διαδρομή 12.000 μέτρων σε διάστημα 50-55 ημερών ακολουθώντας πιστά τη διαδρομή των καραβανιών των αρχαίων μεταξεμπόρων.

    Η διαδρομή περιλαμβάνει, όπως διευκρίνισε ο Κώστας Μητσάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επτά χώρες με πρώτο σταθμό το Ξιάν της Κίνας και στη συνέχεια το Βισκέκ της Κιργιζίας, την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν, το Ασκαμπάτ στο Τουρκμενιστάν, την Τεχεράνη στο Ιράν, την Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και τελευταίο σταθμό τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997. Στις στάσεις τους θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό του ΟΠΠΕΘ ενώ θα φωτογραφήσουν και θα βιντεοσκοπήσουν το εγχείρημά τους αποδίδοντας ολόκληρο του υλικό στον Οργανισμό που θα το αξιοποιήσει ανάλογα.

    "Το ταξίδι κρύβει όμορφες αλλά και δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές" προσθέτει ο Κώστας Μητσάκης τονίζοντας ότι η στροφή προς τα ανατολικά γυρίζει πίσω τον χρόνο και οδηγεί σε τόπους που κρύβουν ανθρωποκεντρικά μηνύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυό νέοι ξεκινούν ένα ταξίδι περιπέτειας με τη μοτοσυκλέτα. Το 1994 είχαν διασχίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος προς την Ινδία, το ΄95 έκαναν τη διαδρομή Ελλάδα-Σιγκαπούρη και απο κει Βόρεια Αυστραλία με τελικό stahl| το Σίδνευ, ενώ πέρσι έκαναν το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες διανύοντας μια απόσταση 46.000 χιλιομέτρων.

    Ο δρόμος του μεταξιού θα είναι η νέα τους περιπέτεια και θα κοστίσει 7.500.000 δραχμές. Το 50% του ποσού αυτού δίνει ο ΟΠΠΕΘ και το υπόλοιπο διάφοροι φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η άδεια εισόδου στην Κίνα, για την εξασφάλιση της οποίας χρειάστηκαν προσπάθειες δύο χρόνων, στοίχισε 23.000 δολάρια.

    Στο μεταξύ ο ΟΠΠΕΘ ξεκινά στις 7 Ιουνίου τις πρόδρομες εκδηλώσεις των τελετών μοτοτσυκλέτας που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 13-15 Ιουνίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 μοτοσυκλετιστών από όλη την Ελλάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ

    Κλίμα έντασης και ανασφάλειας επικρατεί στην Αλβανία, η οποία εισήλθε στην ευθεία των εκλογών της 29ης Ιουνίου, καθώς οι καθημερινές πλέον, εδώ και μια εβδομάδα, βομβιστικές ενέργειες αλλά και οι συνεχείς φάρσες για ύπαρξη βομβών ακόμη και σε σχολεία, προκαλούν έντονες ανησυχίες στους πολίτες που ζουν υπό καθεστώς τρόμου ενώ παράλληλα αυξανει την ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

    Δύο μέρες μετά τις βομβιστικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο των Τιράνων και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών, το κλίμα επιδείνωσε η χθεσινή δολοφονική απόπειρα κατά του Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ρασμπούλι. Την απόπειρα χαρακτήρισε ως ειδεχθή τρομοκρατικη ενέργεια και την καταδίκασε ο Αλβανός Πρόεδρος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πήραν θέση για το επεισόδιο ωστόσο στελέχη τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο και της προβοκάτσιας.

    Στο μεταξύ μπαράζ τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση βομβών σε δημόσια κτίρια των Τιράνων, όπως η Νομική Σχολή αλλά και σε δύο σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας καθώς και στο Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά φάρσες, επέτειναν τις ανησυχίες των πολιτών οι οποίοι ζητούν την προστασία του κράτους.

    Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο κάλεσε στο γραφείο του τον νέο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιων της SHIK, από τον οποίο ζήτησε τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για το έργο τους.

    Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" επιρρίπτει ευθύνες για τη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αλβανία και τους κινδύνους που εγκυμονεί ενόψει των εκλογών τόσο στο Δημοκρατικο όσο και στο Σοσιαλιστικό Κομμα, τα οποία κατηγορεί μάλιστα για "μυστικη", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "συμμαχία".

    Σε πολιτικό επίπεδο, αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου με επικεφαλής τη Γερμανίδα χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, Ντορις Πακ, επισκέφθηκε την Αλβανία όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

    Οι τοποθετήσεις της κ.Πακ, η οποία φέρεται, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο, να υπερασπίσθηκε τον Αλβανό Πρόεδρο, προκάλεσαν την αγανάκτηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού. Εντονότερη υπήρξε η αντίδραση του pqo]dqou της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, ο οποίος χαρακτήρισε την Γερμανίδα βουλευτή, "δικηγόρο του Μπερίσα" ενώ ο Μπασκίμ Φίνο φέρεται να δήλωσε: "εάν θέλετε να υπερασπιστείτε τον Μπερίσα, εγώ παραιτούμαι και έτσι μπορείτε να τον κρατήσετε".

    [10] 1000 ΛΕΒΑ ΓΙΑ 1 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη σύνδεση του βουλγαρικού νομίσματος, λεβ με το γερμανικό μάρκο με ισοτιμία 1000 προς ένα και με ισχύ από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, αποφάσισε η Βουλή της χώρας, στο πλαίσιο των συζητήσεων του νόμου περί Εθνικής Τράπεζας.

    "Το λεβ συνδέθηκε με το μάρκο με γκάφα", σχολιάζει η προσκείμενη στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, εφημερίδα "Ντούμα" της Σόφιας, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον υπουργό Οικονομικών, Μουραβέι Ράντεφ, ότι δεν παρουσίασαν στη Βουλή τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη σύνδεση του βουλγαρικού με το συγκεκριμένο ξένο νόμισμα , με τη συγκεκριμένη ισοτιμία.

    Aπό την πλευρά της, η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", σημειώνει ότι η ψήφιση του νόμου για την Εθνική Τράπεζα θα σταθεροποιήσει την αγορά και θα αποκλείσει τις κερδοσκοπίες. Κ.Κ.

    [11] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα της κατανομής της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα πέντε κράτη που προέκυψαν μετά τη διάλυσή της άρχισε στις Βρυξέλλες, παρουσία του διεθνούς μεσολαβητή Σερ Άρθουρ Βοτς.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Βοτς θα προτείνει στους εκπροσώπους της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας, της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ μνημόνιο, το οποίο ρυθμίζει την κατανομή της δημόσιας περιουσίας που είχε στην κατοχή της η πρώην Γιουγκοσλαβία στις 31 Δεκεμβρίου το 1990.

    Πολιτικοί κύκλοι των Σκοπίων εκτιμούν ότι και ο νέος γύρος δεν θα επιφέρει αποτελέσματα, καθώς η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας φαίνεται πώς θα εμμένει στη θέση της και θα υποστηρίξει τον καταμερισμό της κρατικής περιουσίας, ξεκινώντας από αυτής που κατείχε η πρώην Γιουγκοσλαβία το 1945.

    Υπενθυμίζεται ότι, πέραν της ακίνητης περιουσίας, το θέμα της διαδοχής αφορά, επίσης, τον καταμερισμό των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τα οποία ανέρχονται σε 44 εκατομμύρια δολάρια και χρυσού, αξίας 780 εκατομμυρίων δολαρίων. Όσον αφορά την στρατιωτική περιουσία, αυτή έφτανε τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ένα τμήμα της έχει χαθεί, καθώς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μέρος των όπλων πήραν η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία και η Σερβία.

    [12] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Χωρίς πολιτικούς παράγοντες άλλους πλην της υπουργού κ.Ναντεζντα Μιχαήλοβα φθάνει την Δευτέρα στη Θεσαλονίκη η βουλγαρική αντιπροσωπεία για την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών.

    Ο μόνος υπηρεσιακός παράγοντας που θα συνοδευει την κ.Μιχαήλοβα είναι ο διευθυντής του τομέα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών κ.Τεόντορ Ρουσίνοφ.

    Ο κ.Ρουσίνοφ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων, η οποία θα προετοιμάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

    Στη βουλγαρική αντιπροσωπεία στη συνάντηση των υπουργών θα συμμετέχει επίσης το στελεχειακό δυναμικό του Βουλγαρικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

    [13] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την ομόλογό του υπουργό των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται απο χθες στην Ουάσιγκτον.

    Η άφιξη του κ.Κασουλίδη συνέπεσε με την ανακοίνωση νωρίτερα του Στέητ Ντιπάρτμεντ, για τον διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, για το κυπριακό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Χόλμπρουκ θα ασχοληθεί μόνο με το κυπριακό και όχι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικότερα.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Κασουλίδης χαιρέτησε την απόφαση των ΗΠΑ για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον ο οποιος θα χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα. "Το ότι διορίζεται ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μαρτυρεί το βαθμό της εμπλοκής των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύω ότι στέλνει κάποια μηνύματα και ιδιαίτερα όσον αφορά την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εργαστεί για τη λύση του κυπριακού". Κατά τον κ.Κασουλίδη "το μήνυμα αποδέχθηκε περισσότερο από όλους η Αγκυρα".

    "Εμείς όπως έχουμε επανειλλημμένα διακηρύξει θα εργαστούμε με εποικοδομητικό και ανοιχτό πνεύμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για να βρεθεί λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα", τόνισε ο κ.Κασουλίδης για να προσθέσει: "θα υπερασπισθούμε των θέσεών μας διότι είναι θέσεις που βασίζονται στις αρχές δικαίου. Περιμένουμε ότι αν και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, τότε θα υπάρξει λύση".

    Στην ερώτηση αν οι ομογενείς επεδίωξαν τον διορισμό του κ.Χόλμπρουκ, κάτι που επισήμαναν στην Ουάσιγκτον και Αμερικανοί γερουσιαστές και αν ήταν σε γνώση της κυπριακής κυβέρνησης ο κ.Κασουλίδης είπε: "Οφείλω να ομολογήσω ότι παρόλο που έγιναν κάποιες κρούσεις από πλευράς ομογενών κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση θα επιθυμούσε το διορισμό του άλφα ή του βήτα προσώπου, εντούτοις εμείς προτιμήσαμε να μην αναμειχθούμε, να αφήσουμε το θέμα στην αποκλειστική διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης".

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν υπήρξε am\leing της κυπριακής κυβέρνησης διότι, όπως είπε, "αν υπήρχε πρόταση για κάποιο όνομα αυτό πιθανόν να γεννά θέμα αποδοχής και από την άλλη πλευρά. Κάτι που θέλαμε να αποφύγουμε". Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση σχετικά με το όνομα του ειδικού απεσταλμένου τονίζοντας ότι "ακόμη και προ 48 ωρών δεν ήταν γνωστό το όνομα του υποψηφίου".

    Σε άλλη ερώτηση αν ο κ.Χόλμπρουκ θεωρείται "σκληρός" διαπραγματευτής ο κ.Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά: "Ο διορισμός θα πρέπει να φοβίζει εκείνους που υποστηρίζουν θέσεις οι οποίες δεν βασίζονται και δεν είναι παραδεκτές από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της δικαιοσύνης".

    [14] ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής βουλής Μπέντζαμιν Γκίλμαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί εάν ρίξει όλο το βάρος της διπλωματικής της επιρροής, να βρεθεί λύση στο κυπριακό.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ.Γκίλμαν, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρος Νικολαϊδης, προς τιμή των αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

    Ο κ.Γκίλμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν οι ΗΠΑ επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα για το κυπριακό, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν. Κάλεσε επίσης την ομογένεια να υποστηρίξει την οποιαδήποτε αμερικανική πρωτοβουλία.

    Ο Αμερικανός βουλευτής έκανε αναφορά στην αυξημένη ένταση στην Κύπρο, ενώ σημείωσε ότι τυχόν ξέσπασμα πολέμου στο νησί με την ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας θα απειλούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 5 June 1997 - 12:33:02