Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

  • [07] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

  • [09] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • [10] ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [11] ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

  • [12] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ENA AKOMH EΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] BEBAIOΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΦΡΑΝΙΟ ΤΟΥΤΣΜΑΝ

  • [16] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [17] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [18] Ν.ΑΦΑΝΑΣΙΕΦΣΚΙ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τις Κυκλάδες θα επισκεφτεί από αύριο έως και το Σάββατο ο pq|edqor της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα περιοδεύσει στα νησιά Κύνθος, Σέριφος και Σίφνος, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μήλο και τη Σήρο. Το Σάββατο θα επισκεφτεί την Ανδρο και την Κέα.

    Πολλοί δήμοι και κοινότητες των Κυκλάδων θα ανακηρύξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη τους, ενώ στη Σύρο το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου, θα ανακηρύξει τον κ.Στεφανόπουλο επίτιμο πρόεδρο του.

    [02] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής θα αναχωρήσει από την Αθήνα για το Αμστερνταμ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας.

    Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει:Συνάντηση των μελών του Ευρωπαικού Συμβουλίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, την πρώτη και τη δεύτερη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, γεύμα στα ανάκτορα από τη βασίλισσα και δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

    Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συνεδριάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Μετά την ολοκλήρωση τους θα δοθεί συνέντευξη τύπου και ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης.

    [03] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου θα είναι η κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου, θέμα για το οποίο θα παρουσιάσει εισήγηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου.

    Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και ζητήματα διακυβερνητικής διάσκεψης. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση, είναι ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρξει ως στοιχείο η προσθήκη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, μετά από αίτημα της χώρας μας.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Συνάντηση μισής ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον υφυπουργό, Γιάννο Κρανιδιώτη, είχε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φάτος Νάνο.

    Τόσο ο κ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασαν τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αναξέλεγκτη δράση ενόπλων συμμοριών στην Αλβανία και τους κινδύνους για τα μέλη της μειονότητας.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Νάνο τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της Αθήνας να βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία. Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ελπίδα να πάνε όλα καλά στην Αλβανία και σημείωσε ότι η Ελλάδα h]kei να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκδημοκρατισμού στη γειτονική χώρα.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θετική χαρακτήρισε την πορεία της οικονομίας της χώρας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις του, μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στη σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκτός από τον κ. Παπαντωνίου, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Δρυς και Χρήστος Πάχτας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος συζητήθηκαν η πορεία των οικονομικών δεικτών, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 3,5% και κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Επιπλέον, επιβεβαίωσε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Δρυ περί πάταξης της φοροδιαφυγής.

    "Επιβεβαιώθηκαν οι θετικές τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στην αγορά κυρίως όσον αφορά τα βασικά μεγέθη" είπε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ ερωτηθείς για τις μετοχοποιήσεις σημείωσε: "το πρόγραμμα των μετοχοποιήσεων υλοποιείται κανονικά και αυτό έχει πολύ μεγάλη επιτυχία που σημαίνει πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, σε όφελος, κυρίως του ΟΤΕ για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό και βεβαίως και του κρατικού προϋπολογισμού".

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Την Ξάνθη θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όπου θα παραστεί στις διήμερες εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Κακλαμάνης θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα της νομαρχίας και το μεσημέρι του Σαββάτου θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

    [07] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα αλλά και τη διακυβερνητική διάσκεψη και τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος άσκησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνει αρεστή, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει την πορεία της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποχωρήσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και οξύτητα στις διμερείς σχέσεις. Σε ότι αφορά στη διακυβερνητική, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί τις ελληνικές θέσεις με αποτέλεσμα να έχει παγώσει το θέμα της ρήτρας για κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Ο Κώστας Καραμανλής jatgc|qgse ακόμη το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία και υποκρισία στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τις επαφές αυτές τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [08] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

    Έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης της συμμετοχής της στις διαδικασίες οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης στη βάση πολιτικών όρων και όχι στενά δημοσιονομικών κριτηρίων απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου εφόλης της ύλης που παραχώρησε το μεσημέρι. "Είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα σχέδιο εθνικής διαπραγμάτευσης με πολιτικούς όρους, κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν το έχει εξασφαλίσει και δεν θέλει να το θέσει προς συζήτηση" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξέφρασε τη θέση του κόμματός του κατά της σύνδεσης της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και της διάλυσης της Βουλής και πρότεινε ξανά για τη θέση του Προέδρου τον Κωστή Στεφανόπουλο, που όπως είπε, είναι ένα πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής μεταξύ όλων των κομμάτων.

    [09] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Τη διαφωνία του για τη θέση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ειδικότερα τόνισε την αντίθεσή του στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, χωρίς να προκηρυχθούν εκλογές.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε έμμεσα την εκλογή του κ. Στεφανόπουλου για δεύτερη θητεία, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του, ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει ισότιμο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Σε ερώτηση, με ποιο τρόπο θα επιδιωχθεί προς τις πολιτικές δυνάμεις, η πρωτοβουλία για διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με εσωκομματική συζήτηση και ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες εντός του κόμματος, λέγοντας ότι "η εσωτερική υγεία είναι πολύ καλή".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε κριτική και για την πολιτική της κυβέρνησης στη Διακυβερνητική, ζητώντας να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για διαπραγμάτευση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μη μείνει η Ελλάδα εκτός ΟΝΕ.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι ειναι ενοχλημένος με την εμφάνιση "δικτύων" και "ομίλων", που επιχειρούν να διμορφώσουν προϋποθέσεις σχετικά με την κεντροαριστερά.

    [10] ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Σχεδόν υπερκαλύφθηκε χτες, από την πρώτη ημέρα της διάθεσής της, η μετοχή του ΟΤΕ, η τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στις 7450 δραχμές και ενισχύθηκε κατά 2,4%. Συγκεκριμένα, καλύφθηκαν τα 400 δισεκατομμύρια δραχμές της έκδοσης.

    Τεράστιες ουρές επενδυτών σχηματίστηκαν από το πρωί της Τετάρτης στις τράπεζες που διαθέτουν τη μετοχή σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωσαν και επενδυτές από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

    Oι μεγάλες τράπεζες έδωσαν στοιχεία που πιστοποιούν ότι όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, έχουν καλύψει τα 2/3 της έκδοσης που τους αναλογεί, ενώ οι μικρότερες υποστήριξαν ότι έφτασαν στην υπερκάλυψη του δικού τους τμήματος.

    Παράλληλα, η μετοχή έδωσε μεγάλη ώθηση στη Σοφοκλέους, αφού σημαντική άνοδο σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κυρίως λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τη μετοχή του ΟΤΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1.638,56 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,16%. Τα 23,03 δισεκατομμύρια δραχμές υπερέβη η αξία των συναλλαγών.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ, για να συζητηθεί η προοπτική αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι κάτοχοι παλαιότερων μετοχών.

    [11] ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Ζωντανοί θρύλοι της παγκόσμιας μουσικής όπως η Joan Baez, η Diamanda Galas, ο Ray Charles, ο Chik Corea και ο Gary Burton και μαζί τους μεγάλοι της ελληνικής μουσικής όπως οι : Δήμος Μούτσης, Θάνος Μικρούτσικος, Χάρις Αλεξίου, Ορφέας Περίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζονται φέτος στο αναβαθμισμένο Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα γίνει στις 20 Ιουνίου με τη συναυλία της "βέβηλης" ερμηνεύτριας Diamanda Galas ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 29 τoυ μήνα με την συναυλία της πρέσβειρας της μουσικής της αμφισβήτησης Joan Baez.

    Το Φεστιβάλ, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, φέτος ενισχύεται με έργα υποδομής ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών που ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό κατασκευή, μεταξύ των οποίων δύο μεγάλα πάρκινγκ χωρητικότητας 1100 αυτοκινήτων. Ενα δεύτερο πετρόκτιστο θέατρο 400 θέσεων το οποίο χρηματοδοτείται από την κοινότητα Κρυοπηγής και θα εγκαινιαστεί στις 24 Αυγούστου με συναυλία του πιανίστα Γ. Ταξείδη είναι στα "συν" του Φεστιβάλ. Το κόστος της φετινής διοργάνωσης μαζί με τα έργα υποδομής, ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ενώ οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δεν παρέλειψαν να τονίσουν και την συμβολή του ΟΠΠΕΘ στις εκδηλώσεις.

    Η ακριβότερη απο τις μετακλήσεις των ξένων καλλιτεχνών είναι αυτή του Ray Charles ο οποίος έρχεται αποκλειστικά για την συναυλία στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας ενώ καθιερώνονται φτηνά εισητήρια (για παράδειγμα το ακριβότερο εισητήριο για την Diamanda Galas θα κοστίζει 4.000).

    [12] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι ελβετικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περίπου χίλιους λογαριασμούς που ανήκουν σε θύματα του Ολοκαυτώματος. Οπως μετέδωσε το BBC η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά το θέμα των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων ενημερώθηκε για την ύπαρξη των λογαριασμών και σε μια βδομάδα θα αρχίσει τον σχετικό έλεγχο. Ενώ ο διευθυντής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Α. Στάινμπερ μιλώντας στο ΒΒC χαρακτήρισε την αποκάλυψη συγκλονιστική ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία προπολεμικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, Ανδρέας Σεφιχά δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της επιτροπής έρευνας.

    "Είμαστε σε στάση αναμονής. Η ενημέρωση μας προέρχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα της επιτροπής θα ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες και εφόσον θα υπάρξει ονομαστικός κατάλογος ο οποίος θα περιέχει και ονόματα Εβραίων της Θεσσαλονίκης θα κινηθούμε εφόσον υπάρχουν δικαιούχοι. Η Κοινότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα ποσά αυτά αν δεν υπάρχουν δικαιούχοι. Μπορεί όμως να διατεθούν τα χρήματα αυτά για την σύσταση ταμείου για την ανακούφιση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Το πιο πιθανό είναι να μη ζει κανένας από αυτούς μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση γιατί η τραγική αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μας αφήνουν" τόνισε ο κ Σεφιχά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια οι ελβετικές τράπεζες είχαν παραδεχτεί ότι γνώριζαν για την ύπαρξη περίπου 775 λογαριασμών που δεν ανήκαν σε Ελβετούς πολίτες και πολλοί από αυτούς ανήκαν σε Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος. Τώρα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν ότι οι τράπεζες στην Ελβετία πληροφόρησαν τη διεθνή επιτροπή που διεξάγει τις έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία των Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1000 λογαριασμοί που ανήκουν σε αυτούς.

    Ο ειδικός στην ιστορία του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Σεζαράνι δήλωσε στο BBC ότι με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και παρά τις πιέσεις που δέχονται η ελβετική κυβέρνηση και οι ελβετικές τράπεζες από διάφορες οργανώσεις για να μη αποκαλυφθεί η αλήθεια, είναι πλέον σαφές ότι επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι σημαντικά χρηματικά ποσά είχαν κατατεθεί στις ελβετικές τράπεζες από Εβραίους που στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου προσπάθησαν να αποφύγουν την εκτόπιση στα στρατόπεδα του θανάτου. Τα ποσά αυτά μετά τη λήξη του πολέμου δεν τα διεκδίκησε κανείς διότι οι νόμιμοι δικαιούχοι είχαν εξοντωθεί.

    Η επιστροφή των χρημάτων στους κληρονόμους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος θα είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και μια διαδικασία που όπως προβλέπεται δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. "Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει ή είναι μεγάλης ηλικίας και τα παιδιά των επιζώντων έχουν διασκορπιστεί σε πολλές χώρες. Θα περάσει πολύς χρόνος πριν τα χρήματα επιστραφούν στους νόμιμους dijaio}wour. Πνεύμα καλής θελήσεως έχουν δείξει η ελβετική κυβέρνηση καθώς και ορισμένες ελβετικές τράπεζες. Πρόκειται για μια διαδικασία όμως που συνεχίζεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και φοβάμαι ότι για πολλούς όταν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί θα είναι πάρα πολύ αργά" συνέχισε ο Σεζαράνι.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς των Εβραίων έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν πρόσφατα τα μέλη της επιτροπής η οποία διεξάγει τις σχετικές έρευνες με Ελβετούς τραπεζίτες. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι ο κ Πωλ Γουόλκερ πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Πάντως η εκπρόσωπος των ελβετικών τραπεζών Γετρούδη Ερισμαν δήλωσε ότι οι λογαριασμοί τους οποίους άνοιξαν στη διάρκεια του πολέμου ξένοι υπήκοοι και όχι Ελβετοί πολίτες είναι σίγουρο ότι ανήκουν σε Εβραίους ή σε θύματα του Ολοκαυτώματος. "Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι νόμιμοι δικαιούχοι είναι θύματα του Ολοκαυτώματος και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επειδή δεν είχαμε καμία απολύτως επαφή με τους απογόνους των ατόμων αυτών. Καμιά φορά είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς τους πραγματικούς κληρονόμους. Κάνουμε ότι είναι δυνατό. Πέρασαν όμως περισσότερα από 50 χρόνια από τη λήξη του πολέμου και είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τους πραγματικούς δικαιούχους" τόνισε η κ Ερισμαν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό το ταχύτερο δυνατό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ειδικός μεσολαβητής του Αμερικανού Προέδρου για το θέμα της Μεγαλονήσου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα μέσα του καλοκαιριού με επίσκεψή του στην περιοχή, σημείωσε ότι αν η εύθραυστη ισορροπία στο Κυπριακό διαταραχθεί και δεν βελτιωθεί υπάρχει φόβος έκρηξης που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ο κ. Χόλμπρουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλλουν μια λύση στις κοινότητες της Κύπρου.

    Στο μεταξύ στις 9 Ιουνίου αρχίζει στη Νέα Υόρκη η συνάντηση Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς ενώ όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκουστάβ Φεϊσέλ, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν αποδεχτεί πρόσκληση για γεύμα στις 8 Ιουλίου προκειμένου να προσδιοριστεί η βάση του διαλόγου που θα αρχίζει την επομένη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα συνομιλιών.

    [14] ENA AKOMH EΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Νέα ένταση αναμένεται να πυροδοτήσουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν σε αλβανικές εφημερίδες, ότι ένα ακόμη επενδυτικο πυραμιδικό πρόγραμμα κινδυνεύει να χρεωκοπήσει.

    Πρόκεται για την εταιρεία "Μustafa Leka" για την οποία yst|so, γράφει ο αλβανικός τύπος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των "επενδυτών" και το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σ΄αυτή.

    Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" αναφέρει ότι τουλάχιστον 150 Αλβανοί που είχαν επενδύσει τα χρήματά τους στης παρατράπεζες "Vefa", "Kamberi", "Silva" και "Cenaj", η κατάρρευση των οποίων επέφερε την κρίση στη χώρα, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Η ίδια εφημερίδα κατηγορεί τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα για ύποπτες διασυνδέσεις με τον πρόεδρο της ήδη χρεωκοπημένης παρατράπεζας "Xhaferri".

    Το θέμα των παρατραπεζών αυξάνουν και την προεκλογική ένταση ιδιαίτερα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού, τα οποία στις προεκλογικές τους διακηρύξεις δεν παραλείπουν να υπερτονίσουν ότι μεταξύ των μετεκλογικών τους στόχων είναι και η εκκαθάριση και η επίλυση του προβλήματος των παρατραπεζών.

    Ο Σαλί Μπερίσα που προϊσταται της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος εκτόξευσε σκληρές κατηγορίες κατά των σοσιαλιστών και ιδιαίτερα του ηγέτη τους Φάτος Νάνο, ο οποίος σε προεκλογική συγκέντρωση στον Αυλώνα υποσχέθηκε επιστροφή των χρημάτων στους χαμένους επενδυτές. Την υπόσχεση του Φάτος Νάνο επέκρινε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου αλλά και ο φιλοκυβερνητικός τύπος χαρακτηρίζοντας την ως "προεκλογική μπλόφα".

    Στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων αναφέρθηκε ωστόσο και ο γνωστός οικονομολόγος, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Αναστάσι Αγγελη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" με σχετικές προτάσεις και επιχειρήματα ανέλυσε πως το κόμμα του όταν ανέλθει στην εξουσία θα εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων.

    Υποσχέσεις όμως για την επιστροφή των χρημάτων έδωσε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και ο υφυπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Μάσσιμο Μπρουτι, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα. "Οι χρηματηστηριακοί οργανισμοί και η διεθνής κοινότητα μπορεί να εξετάσουν μετά τη διεξαγωγή ελεύθερων και έντιμων εκλογών, τη δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων των Αλβανών", φέρεται να δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός.

    Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κομματος, Ζεφ Μπρόζι που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το καθεστώς Μπερίσα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κόχα Γιον", επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στον Αλβανό Πρόεδρο, τον οποίο αποκαλεί "σκληρό δικτάτορα", ενώ απευθύνει έκκληση στο λαό να συμμετάσχουν στις εκλογές και να καταψηφίσουν τον Μπερίσα.

    [15] BEBAIOΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΦΡΑΝΙΟ ΤΟΥΤΣΜΑΝ

    Βέβαιος για την επανεκλογή του στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο 75χρονος σημερινός Πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τουτζμαν, δηλώνοντας ότι η νίκη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουνίου θα είναι g θεαματικότερη στην ιστορία της χώρας. Είναι οι δεύτερες εκλογές που πραγματοποιούνται μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991.

    Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο Φράνιο Τούτσμαν είπε χαρακτηριστικά:"Η επανεκλογή μου είναι βεβαία. Η νίκη μου θα είναι πιο θεαματική παρά ποτέ. Κι αυτό όχι σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις που λαμβάνω από τους ψηφοφόρους".

    Πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούτσμαν δεν θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να παραμείνει στη θέση του, προβλέπουν όμως ότι δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του λόγω της κλονισμένης υγείας του.

    Ωστόσο ο Φράνιο Τούτζμαν διαψεύδοντας τις φήμες περί βαρειάς ασθενείας του, αντέταξε ότι "δουλεύω 10-16 ώρες καθημερινώς και παίζω τένις δύο φορές την εβδομάδα" ενώ διαβεβαίωσε τον κροατικό λαό ότι η φυσική του κατάσταση είναι αρίστη.

    Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται και ειδικότερα από ορισμένους δυτικοευρωπαϊκούς κύκλους για τον αντιδημοκρατικό τρόπο διοίκησης που εφαρμόζει καθώς και τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνησης ο κ.Τούτσμαν είπε χαρακτηριστικά: "Η δημοκρατία είναι μεν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι με τη δημοκρατία αποκτά κανείς το δικαίωμα της αναρχίας ή της αυθαιρεσίας", ενώ τόνισε ότι δεν θα πρόβαλλε αντιρρήσεις στη δημιουργία ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού αρκεί όμως, όπως είπε, "ο φορέας αυτός να μην γινόταν υπηρέτης ξένων συμφερόντων".

    Καταλήγοντας διακήρυξε ότι θα τερματιστεί ο ψυχολογικός πόλεμος που ασκείται στην Κροατία, τον οποίο, όπως κατήγγειλε ότι "έχουν κηρύξει παράγοντες εκτός και εντός της χώρας μας. Ολοι εκείνοι οι παράγοντες που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα της ανεξαρτησίας".

    Οσον αφορά την αντιπολίτευση κεντρικό σύνθημα της οποίας είναι η αλλαγή, συμμετέχει στις εκλογές με δύο υποψηφίους. Η αντιπολίτευση διακηρύσσει ότι η αλλαγή θα θέσει τέρμα στην αποκλειστική άσκηση της εξουσίας από το κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης του Φράνιο Τούτσμαν.

    [16] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, προειδοποίησε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν , ότι αν δεν παραδώσει την πρωθυπουργία ως τις 18 Ιουνίου τότε θα αποσύρει την υποστήριξή του απο την κυβέρνηση.

    Η νέα αυτή προειδοποίηση έγινε, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα, επειδή διαφαίνεται απροθυμία του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας να παραδώσει την πρωθυπουργία, αν δεν πάρει εγγυήσεις ότι α) θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον προσεχή Οκτώβριο και β) για την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματός του, που απειλείται απο την τουρκική δικαιοσύνη με διάλυση.

    Η πολιτική διαμάχη στην Αγκυρα εντείνεται και απο τις sumewe_r "ενημερώσεις" στις οποίες προσφεύγει το γενικο επιτελείο για να καταγγείλλει "τις αντιδραστικές θρησκευτικές δραστηριότητες των ισλαμιστικών οργανώσεων".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεφκέτ Καζάν, που ανήκει στο κόμμα Ευημερίας απαγόρευσε με εγκύκλιό του στους δικαστικούς λειτουργούς να παρακολουθήσουν την ενημέρωση του επιτελείου, κίνηση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το αιτιολογικό ότι επιχειρείται 'περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών'. Παρα την απαγίορευση ,ωστόσο, όλη η δικαστική ηγεσία της Τουρκίας, με επικεφαλής το προεδρείο του συνταγματικού δικαστηρίου, παρακολούθησε την ενημέρωση αγνοώντας την εντολή του Καζάν. Ο τελευταίος επιτέθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής σε όσους κατήγγειλαν τη στάση του υποστηρίζοντας ότι "δεν είναι ανδρείκελο" και επέμεινε στην άποψη πώς θα διωχθούν πειθαρχικά όσοι παρέβησαν την εντολή του.

    Στο μεταξύ άρχισε χθές στη βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο.Κυρίαρχο θέμα συζήτησης οι περιπτώσεις εκείνες κατα τις οποίες ένα κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί. Με το νομοσχέδιο παρέχεται στο κόμμα που κατηγορείται ,ότι προσπαθεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα του πολιτεύματος, να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσα σε 15 μέρες απο την δημόσια έγκλησή του απο τον αρμόδιο αρχιεισαγγελέα. Προβλέπεται ακόμη, ότι στην περίπτωση κατα την οποία ,μέσα σε 30 μέρες απο την κοινοποίηση του κατηγορητηρίου διαγραφεί το μέλος ή τα μέλη του κόμματος που προέβησαν σε απαγορευμένες ενέργειες, τότε η δίωξη εναντίον του κόμματος παύει να ισχύει. Στην περίπτωση κατα την οποία απαγορευθεί η λειτουργία του κόμματος, τότε το μέλος ή τα μέλη του, που θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την απόφαση δεν θα έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν άλλο κόμμα ή να αποτελούν στελέχη του για μια πενταετία.

    [17] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιου με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, στη Βιένννη.

    Σε σύντομη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρεται ότι "δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν δυνατή τη συνάντηση".

    Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί συνάντηση των Προκαθημένων της Χριστιανοσύνης: Του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πάπα Ιωνάννη Παύλου και του Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στις 29 Μαίου ακύρωσε τη συμμετοχή του στη συνάντηση, λόγω, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, των αξιώσεων που πρόβαλλε το Βατικανό και το Πατριαρχείο της Μόσχας, ως προϋπόθεση για την παρουσία των εκκλησιαστικών ηγετών στη συνάντηση και στις εκδηλώσεις της δεύτερης Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθούν στο Γκρατς από 23-29 Ιουνίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [18] Ν.ΑΦΑΝΑΣΙΕΦΣΚΙ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ SUMEQCASIAS ΣΤΗ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

    "Για την υλοποίηση οποιασδήποτε νέας πρωτοβουλίας για συνεργασία στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη απαιτείται χρόνος και κατανόηση". Αυτά δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι, σχολιάζοντας την επιφυλακτική στάση που τήρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ απέναντι στην ελληνορωσική πρωτοβουλία ενίσχυσης της συνεργασίας που εξαγγέλθηκε στη διάρκεια της διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οσο για τις επικρίσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ για τις νέες πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ Αφανασιέφσκι, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί επί του θέματος μέχρι χθες βράδυ, είπε: "Δεν βλέπω λόγο για να μην αρέσει στη Γερμανία αυτή η πρωτοβουλία μας. Βέβαια το θέμα θα το συζητήσουμε αυτοί που μετείχαμε στη διάσκεψη".

    Ο Ρώσος πολιτικός αναφερόμενος στην ελληνορωσική πρωτοβουλία συνεργασίας στην περιοχή επισήμανε ότι αυτή βασίζεται σε μία ιδέα που είχε συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το 1993. "Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση την ιδέα που είχαμε το 1993. Ετσι θα δώσουμε μεγαλύτερη πολιτική σημασία στη διαβαλκανική συνεργασία, η οποία θα διευρυνθεί με την συμμετοχή και των άλλων χωρών της περιοχής. Υπάρχουν πολλές ιδέες καθαρά ελληνικές, υπάρχει επίσης η ελληνική πρωτοβουλία για συναντήσεις των υπουργών μόνο των Βαλκανικών χωρών. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι πολύ σωστό. Οι Βαλκανικές χώρες πρέπει να τα βρούνε μεταξύ τους και να λάβουν κοινές αποφάσεις για τη συνεργασία. Ομως έρχεται η ώρα που πρέπει η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει τη βαλκανική συνεργασία" πρόσθεσε ο κ Αφανασιέφσκι.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι η εκπροσώπηση των χωρών μετείχαν ως παρατηρητές στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν σε χαμηλό επίπεδο. "Εγώ ήμουν ο μόνος υφυπουργός. Πρέπει να κάνουμε μία τέτοια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο κάποια στιγμή. Δεν καθορίσαμε ακόμη τη στιγμή αλλά θα γίνει μέχρι το τέλος του 1998. Πρέπει να έχουμε ισχυρά κίνητρα και να οργανώσουμε συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο . Αν δεν γίνει αυτό θα βγουν στην επιφάνεια ανταγωνισμοί μεταξύ των χωρών" συνέχισε.

    Ο κ Αφανασιέφσκι τόνισε ότι η Ρωσία έχει εκφράσει από το παρελθόν το ενδιαφέρον της για την περιοχή, λέγοντας ότι πάντα επιδίωκε καλές σχέσεις. "Είχαμε καλές σχέσεις, όμως τώρα θα πρέπει να γίνουν άριστες για να διατηρήσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια και για να μη ζήσουμε πάλι πολέμους όπως έγινε στην Βοσνία. Πιστεύουμε ότι η θέληση των χωρών της Βαλκανικής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν λύνει το πρόβλημα αυτή τη στιγμή" πρόσθεσε ο κ Αφανασιέφσκι. Μιλώντας για τις επιδιώξεις της Ρωσίας, ο κ Αφανασιέφσκι τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί, χωρίς να έχει επεκτατικές βλέψεις, να είναι μία ισχυρή δύναμη στην περιοχή βασιζόμενη σε πρωτοβουλίες για τον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και για τη διατήρηση της ειρήνης. "Θέλουμε να υπάρχει παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια με την τεχνολογία της , με τις επιχειρήσεις της, με το κεφάλαιό της, με το ανθρώπινο δυναμικό της , με τον πολιτισμό της. Κατά το παρελθόν κάναμε κάποια έργα σε w~qer της Βαλκανικής . Υπάρχουν 1000 εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες σε χώρες της Βαλκανικής που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν με τη βοήθεια της χώρας μου. Αυτό είναι μια συμβολή μας στην οικονομία των χωρών αυτών" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ Αφανασιέφσκι, που αναχωρεί σήμερα από την Ελλάδα, επισκέφτηκε χτες την Εδεσσα όπου αφιέρωσε την ημέρα του στο χόμπι του, τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου σχετικά με τη χτεσινή πτήση απάντησε αστειευόμενος "Αυτό ήταν μυστικό , που το μάθατε;" .


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 12 June 1997 - 12:55:17