Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 1997,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: NEA ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΝΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [02] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [04] ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Φ.ΝΑΝΟ

  • [06] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  • [07] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [08] ΚΑΤΑ ΜΙΑΜΙΣΗ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [09] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΥΠΗΓΗΘΕΙ Η ΤΡΙΗΡΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [11] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

  • [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ" ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: NEA ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΝΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Νέα μεγάλη επιτυχία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και Καναδά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επιτεύχθηκε τις τελευταίες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη μη χρησιμοποίηση του ονόματος Μακεδονίας για το κράτος των Σκοπίων, από το επίσημο Αμερικανικό Κράτος.

    Σε επιστολή που έστειλε η Παμμακεδονική σε διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μη χρήση επίσημα του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας από τα Σκόπια στις ανακοινώσεις τους, επιστολές, χάρτες κ.λ.π. αλλά μόνο το όνομα FYROM έλαβε τις απαντήσεις του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, του υφυπουργείου Αεροπορίας και του αρχηγείου του Ναυτικού.

    Η επιστολή του υφυπουργείου Αμυνας την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Robert T.Osterthaler, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ αναφέρονται μεταξύ άλλων "εξετάσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα σας και ο μόνος αποδεκτός τίτλος σε επίσημες επιστολές και ανακοινώσεις είναι FYROM. Το γραφείο μας ενημέρωσε to τμήμα χαρτογράφησης και εικονογράφησης (ΝΙΜΑ) που εκδίδει εκδόσεις πτήσεων προς χρήση της αεροπορίας και συμφώνησαν να αρχίσουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές.

    Η επιστολή του Αρχηγείου Ναυτικού αναφέρει "εκτιμούμαι την ενημέρωση σας εάν και δεν αναφέρεσθε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Ναυτικό ακολουθά πιστά την επίσημη Αμερικανική πολιτική που είναι το όνομα FYROM". Η επιστολή του Ναυτικού υπογράφεται από τον Υποναύαρχο T.W.Lafleur.

    Σχετικά με τις επιστολές το ΜΠΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη λήψη των τριών επιστολών και συγκεκριμένα είπε:" Η Παμμακεδονική Ενωση και η Ομογένεια δεν μπορεί παρά να εκφράσει τις ευχαριστίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στις υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων για τη σωστή και νόμιμη χρήση του ονόματος FYROM για το κράτος των Σκοπίων. Παρ' όλα τα δείγματα καλής θέλησης, η Παμμακεδονική και όλη η ομογένεια της Αμερικής θα επαγρυπνά πάντοτε στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα της ονομασίας και της πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας. Οι ενέργειες της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της Παμμακεδονικής, με επικεφαλής τον Αντώνη Οικονόμου, δεν περιορίζονται μόνο προς την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά επεκτείνονται και προς άλλες κατευθύνσεις όπου γίνεται παραποίηση του ονόματος, δημοσιεύματα, σχολικούς χάρτες, βιβλία κ.τ.λ.".

    [02] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Με στόχο τη προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ισότιμη συμμετοχή στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναχωρεί μεθαύριο το μεσημέρι για το Αμστερντάμ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η συνοδεία του.

    Στην “εξαιρετικά δύσκολη” διαπραγμάτευση που θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 και 17 Ιουνίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Στ. Περράκη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, προβλέπεται ότι το παιχνίδι των ισορροπιών και συμβιβασμών θα έχει τον πρώτο ρόλο.

    Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, “το τελευταίο σχέδιο Συνθήκης της Προεδρίας μπορεί να χαρακτηρισθεί σε γενικές γραμμές ως ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά”.

    Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ως εξαιρετικά κρίσιμο το κεφάλαιο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη νέα συνθήκη, εν όψει της διεύρυνσης της Ε.Ε.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως η χώρα μας "επιμένει στη διατήρηση της θεσμικής ισότητας μεταξύ των κρατών μελών” και τονίζει ότι: “θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος για τη διατήρηση ενός επιτρόπου από κάθε χώρα-μέλος, καθως και στη διατήρηση της "φωνής" των μικροτέρων κρατών-μελών στο Συμβούλιο, παρ’ όλες τις πιέσεις των μεγαλυτέρων για αύξηση της επιρροής τους, στα πλαίσια του Συμβουλίου".

    Η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπιση, επιτέλους, της αυξανόμενης ανεργίας στην Ένωση (ο αριθμός των ανέργων αγγίζει πλέον τα είκοσι εκατομμύρια), θα apotek]soum ένα από τα κύρια σημεία των συγκρούσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερντάμ, δεκαοχτώ μήνες πριν από την προγραμματισμένη καθιέρωση του Ευρώ.

    Χαρακτηριστηκά είναι δημοσιεύματα των εγκυροτέρων εφημερίδων της Ευρώπης ότι "με τον Ζοσπέν αλλάζει το κλίμα της Ευρώπης και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη".

    Η κυβέρνηση Ζοσπέν δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους-Καν. Αναμένεται, όμως, να γίνουν σκληρές μάχες για το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας και την απαίτηση της Γαλλίας για πολιτικό έλεγχο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Ζοσπέν δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποστεί από όσα προεκλογικά υποσχέθηκε στο λαό της Γαλλίας. Συνεπώς πρέπει να αναμένεται μια ισχυρή δοκιμασία στην αντοχή του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Γαλλογερμανικού άξονα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ ότι η ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία “δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει παράλυση”.

    Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η γαλλική “συγκατοίκηση” θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ, αφού στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Σιράκ θα πάρει μέρος και ο Πρωθυπουργός κ. Ζοσπέν “επιδιώκοντας να αναλάβει πιο καθοριστικό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τομέα ο οποίος παραδοσιακά μονοπωλείται από τον πρόεδρο της χώρας”.

    Οπωσδήποτε δεν πρέπει να αναμένεται πως στο Άμστερνταμ δεν θα επαναβεβαιωθεί η προσήλωση της ηγεσίας της Ευρώπης στο αρχικό σχέδιο, αν και ο ευρωσκεπτικισμός των πολιτών ολοένα εντείνεται.

    Η θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα. Οι 15 ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν τις εξετάσεις τους στις 16 και 17 Ιουνίου στο Άμστερνταμ.

    Είναι ενδεικτική η διαπίστωση που περιέχεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ότι, η Διακυβερνητική Διάσκεψη απέτυχε στον στόχο της για μια δημοκρατικότερη και πιο ευέλικτη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δεν είναι τυχαία, δε, η δήλωση του κ. Σαντέρ που αναφέρει πως ένας από τους στόχους της νέας Συνθήκης θα είναι να μειωθεί το χάσμα μεταξύ της Κοινότητας και των Ευρωπαίων πολιτών.

    Έπειτα, πάντως, από τις πιέσεις των Γάλλων σοσιαλιστών κυρίως, δεν πρέπει να αποκλεισθεί η προσθήκη, στο Άμστερνταμ, ενός κεφαλαίου για την απασχόληση στη νέα Συνθήκη, μια και οι 15 ηγέτες είναι πολύ δύσκολο πια να αγνοήσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών της Ευρώπης.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Δ' παγκόσμιο συνέδριο ποντιακού ελληνισμού. Ενας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η συμμετοχή του επίσημου τουρκικού κράτους στη γενοκτονία των ποντίων, δήλωσε ο πρόεδρος των ποντιακών σωματείων Βορείου Ελλάδος Στέφανος Τανιμανίδης.

    Συμμετέχουν 800 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Dio_jgsgr και Αποκέντρωσης Α.Παπαδόπουλος.

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης , το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που με το αίμα και τους αγώνες τους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Κεντρικός άξονας του συνεδρίου θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμου με κινητοποιήσεις ώστε να τεθεί το θέμα στον ΟΗΕ. "Η γενοκτονία πρέπει να καταχωρηθεί στην ιστορία για την ηθική δικαίωση αυτών που χάθηκαν" τόνισε ο κ Λαζαρίδης.

    Ακόμη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί βάρος στην υποστήριξη και την προβολή των θεμάτων του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι Ελληνες του Ευξείνου να καταστούν μία γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.

    Παράλληλα θα τεθούν θέματα που αφορούν την αποκατάσταση και ενσωμάτωση των νεοπροσφύγων Ποντίων που ερχόμενοι στην Ελλάδα δεν έτυχαν της αντιμετώπισης που έπρεπε. Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις που αφορούν την Πόντια γυναίκα, την ποντιακή νεολαία, την προσφορά του αποδήμου ελληνισμού και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.

    Στο συνέδριο μετέχουν οκτώ από τις έντεκα ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων της Ελλάδας, 24 από τα 35 ποντιακά σωματεία της Νότιας Ελλάδας και 150 ποντιακοί σύλλογοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, την Σουηδία και την Ελβετία. Επίσης θα τιμηθούν προσωπικότητες που διέπρεψαν στο χώρο της επιστήμης μεταξύ των οποίων ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων από τις ΗΠΑ , τον Καναδά και τη Γεωργία.

    [04] ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τριήμερη περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων ξεκίνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Κύθνος όπου οι κάτοικοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της χώρας της Κύθνου. Κατά την ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες και βεβείωσε τους κατοίκους ότι υπάρχει το ενδιαφέρον για την επίλυση τους. Παράλληλα τόνισε ότι ο τόπος μας διανύει την ομαλότερη πολιτική ζωή με απόλυτη δημοκρατική τάξη.

    Το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει επισκέψεις στη Σίφνο και τη Σέριφο.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Φ.ΝΑΝΟ

    Mε τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, θα συναντηθεί ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο. Το βράδυ ο κ.Νάνο θα έχει επαφές με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες με τον κ.Νάνο, τον διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει με κάθε μέσο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών, από την Ελλάδα προς τη χώρα τους, προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Οι οργανώσεις των μεταναστών έχουν κλείσει δεκάδες λεωφορεία και πούλμαν για τη μεταφορά των ψηφοφόρφων, ενώ πιθανότατα θα ναυλωθούν και δύο πλοία για να πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο, από τον Πειραιά προς την Αυλώνα και το Δυρράχιο.

    Σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στους συμπατριώτες του, στην πλατεία Κάνιγγος.

    [06] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τους πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν την ελληνική ιθαγένεια έστω και αν την έχασαν στο μεσοδιάστημα. Τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τη διευκόλυνση όλων όσων θέλουν να επαναπατριστούν και υπάρχουν επιφυλάξεις.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Ο κ. Ρωμαίος σημείωσε ότι όλοι όσοι ακολούθησαν τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή να πάνε στα προξενεία και να συμπληρώσουν ένα δελτίο ατομικών στοιχείων ζητώντας να επαναπατριστούν, αυτόματα επανέρχονται στην Ελλάδα και ακολουθούν τη διαδικσία επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

    Ωστόσο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα όχι ακριβώς με τους πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι ήταν στην Ελλάδα και έφυγαν, αλλά με τους αλλογενείς. Δηλαδή, είτε παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, είτε σύζυγοι που δεν είχαν πριν την ελληνική ιθαγένεια. Για τις περιπτώσεις αυτές, όπως εξήγησε ο κ. Ρωμαίος, θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία με βάση και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί με την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης του 1982, με βάση την οποία επαναπατρίστηκνα στη χώρα μας χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες.

    [07] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού ότι ο ΣΥΝ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εγκληματιών ψηφίζοντας εναντίον της Συνθήκης του "Σένγκεν".

    "Ο κ. Πάγκαλος είναι ασυναγώνιστος στο πεδίο της λάσπης και των ύβρεων και αισθάνεται την πολιτική ως μια επιθεώρηση στην οποία θέλει να είναι πρωταγωνιστής. Του χαρίζουμε αυτό το ρόλο. Είναι αρμοδιότητα άλλων η περίπτωση του", δήλωσε ο κ. Jymstamt|poukor και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, να ασχοληθεί με το θέμα σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ηθικής τάξης, καθώς δεν είναι δυνατό ένας υπουργός να λοιδωρεί τα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, και συζήτησαν την πρωτοβουλία του Συνασπισμού για το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αμέσως, μετά τη συνάντηση ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πραγματική αποκέντρωη και ανάδειξη ισχυρής αιρετής αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της Περιφέρειας.

    [08] ΚΑΤΑ ΜΙΑΜΙΣΗ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Κατά μιάμιση φορά υπερκαλύφθηκε μέχρι χτες, από τη δεύτερη κιόλας ημέρα των δημόσιων εγγραφών, η συνολική έκδοση της μετοχής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Ομως, οι σημαντικές εγγραφές, κυρίως από το εξωτερικό, αναμένονται σήμερα, οπότε και ολοκληρώνεται η έκδοση.

    Μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ επέδειξαν, εκτός από τους Ελληνες και οι επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, ενώ πιο περιορισμένη ήταν η παρουσία των Ευρωπαίων.

    Η τιμή της όλης έκδοσης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί για να συζητηθεί το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, κυμαίνονται μεταξύ 6500 και 6700 δραχμών.

    Αύριο θα εξεταστεί και το θέμα του αριθμού των μετοχών που μπορεί να πάρει ο κάθε ιδιώτης αποταμιευτής που έχει εγγραφεί για την απόκτηση τίτλων του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εάν ο αριθμός των αιτήσεων κυμανθεί μεταξύ 180.000 και 240.000, τότε θα διασφαλιστεί η αγορά τουλάχιστον 100 μετοχών από κάθε αιτούντα.

    Υπενθυμίζεται ότι χτες η μετοχή του ΟΤΕ δέχτηκε καποιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με αποτέλεσμα η τιμή της να διαμορφωθεί στις 7200 δραχμές έναντι των 7450 που ήταν νωρίτερα. Η απώλεια αυτή των 250 δραχμών αντιπροσωπεύει μείωση της τιμής της μετοχής κατά 3,4%.

    [09] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΥΠΗΓΗΘΕΙ Η ΤΡΙΗΡΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σχεδόν δώδεκα χρόνια χρειάστηκαν για να ναυπηγηθεί η αρχαία αθηναϊκή τριήρης "Ολυμπιάς", ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης πειραματικής αρχαιολογίας, που νωρίς σήμερα το πρωί έφτασε με το αρματαγωγό "Ικαρία" στη Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκε σε ειδική εξέδρα μπροστά στο "Μακεδονία Παλάς". Η τριήρης "Ολυμπιάς" όμως τόνισε ο πλωτάρχης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Φώτης Φωτόπουλος, θα μείνει ένα μήνα στη παράλια της Θεσσαλονίκης και θα μπορούν να τη δουν όλοι οι Θεσσαλονικείς.

    "Η αθηναϊκή τριήρης" συνέχισε ο κ Φωτόπουλος "θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ναυπηγικής για την εποχή εκείνη. Την jypgkato}sam περίπου 176 κωπηλάτες και η ταχύτητά της έφτανε τους 12 κόμβους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κωπηλάτες που ήταν μέσα στην τριήρη δεν ήταν δούλοι αλλά ευκατάστατοι ευγενείς της εποχής εκείνης και πλήρωναν χρήματα για τη συντήρηση του σκάφους. Εκτιμάται από το ΓΕΝ ότι θα γίνει μουσειακό κομμάτι και θα εκτεθεί δίπλα στο "Αβέρωφ" στο Παλαιό Φάληρο"

    Η ''Ολυμπιάς'' ναυπηγήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια των Βρετανών καθηγητών Ιστορίας, I.Morrison και Ναυπηγικής, I. Coats και έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου ναυτικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε για τη ναυπήγηση είναι oreegon pine, γιατί τα σημερινά πεύκα δεν έχουν την ποιότητα των πεύκων που χρησιμοποιούνταν πριν 2.500 χρόνια. Ο τρόπος ναυπήγησης, που συνίσταται στην κατασκευή του εξωτερικού περιβλήματος και την τοποθέτηση των νομέων στη συνέχεια, είναι μια τεχνική ξεχασμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για τη σύνδεση των διαδοχικών σανίδων του περιβλήματος μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκαν 20.000 ειδικές ξύλινες σφήνες μεγάλης αντοχής, όπως και στα αρχαία χρόνια.

    Το έμβολο της κατασκευάστηκε χυτό από μπρούντζο, σε δύο κομμάτια από ειδικό εργαστήριο κατασκευής αγαλμάτων. Τα πανιά της είναι από λινό, όπως και των αρχαίων πλοίων, το οποίο αγοράστηκε από το μοναδικό εργοστάσιο που φτιάχνει τέτοιο ύφασμα στη Σκωτία. Στο σκάφος έχουν καρφωθεί περίπου 25.000 καρφιά διαφόρων μεγεθών, όλα μπρούντζινα και δουλεμένα στο χέρι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρματοαγωγό "Ικαρία" λειτουργεί έκθεση με θέμα "Το Πολεμικό Ναυτικό-Ξύλινα Τείχη" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας . Την έκθεση θα εκγαινιάσει στις 17 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Η έκθεση παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία της εξέλιξης του Πολεμικού Ναυτικού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αθηναϊκή τριήρης "Ολυμπιάς" έχει μία ιδιαίτερη θέση μεταξύ των εκθεμάτων της έκθεσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Την παραίτησή του απο την πρωθυπουργία θα υποβάλει στις 18 Ιουνίου ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας, Νετζμεντίν Ερμπακάν, με στόχο να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα χθες τη νύχτα, μετά τη σύσκεψη στελεχών των δυο κομμάτων της συμπολίτευσης.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος του Ορθού Δρόμου, Χασάν Εκιντζί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών θα καθοριστεί αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση Τσιλέρ. Παράλληλα η κυβέρνηση θα φέρει στην εθνοσυνέλευση πρόταση που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο νόμο περί πολιτικών κομμάτων. Ερμπακάν και Τσιλέρ συμφώνησαν επίσης στην αποδοχή ενός χρονοδιογράμματος, το οποιο προβλέπει διορία δύο ημερών στο ακροδεξιό κόμμα Μεγάλης Ενότητας του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, το οποίο διαθέτει οκτώ βουλευτές στην εθνοσυνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 17 Ιουνίου, το Κόμμα Ευημερίας και το κόμμα tou Ορθού Δρόμου και ενδεχομένως το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας, θα δηλώσουν με κοινή ανακοίνωση την απόφασή τους για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ετσι, η κ.Τσιλέρ θα μπορεί πλέον να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Μετά την παραίτηση του Ερμπακάν στις 18 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ μπορεί να δώσει την εντολή και στον ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ. Εάν όμως υπάρχει η "δεδηλωμένη" ως εγγύηση εκ μέρους του διδύμου Τσιλέρ-Ερμπακάν, την εντολή θα λάβει η Τσιλέρ.

    Ολα αυτά είναι συνάρτηση της κοινοβουλευτικής ισορροπίας η οποία είναι υπό διαμόρφωση. Χθες παραιτήθηκε ένας βουλευτής από το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν. Ετσι, η δύναμη των κομμάτων στη βουλή τη στιγμή αυτή έχει ως εξής: Κόμμα Ευημερίας 158 βουλευτές, το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας 129, του Ορθού Δρόμου 116, της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Ετσεβίτ 67, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα υπό τον Μπαϊκάλ 49, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας 8, το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας υπό τον Χουσαμετίν Τζιντορούκ 7, ανεξάρτητοι 2 ενώ υπάρχουν και δύο κενές έδρες.

    Με βάση τα σημερινά δεδομένα, Ερμπακάν και Τσιλέρ διαθέτουν 274 βουλευτές. Είναι δεδομένη η ψήφος υπέρ της κυβέρνησης ενός ανεξάρτητου βουλευτή, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι οι οκτώ ακροδεξιοί βουλευτές της Μεγάλης Ενότητας. Η απόλυτη πλειοψηφία που θα ζητηθεί για τη ψήφο εμπιστοσύνης, είναι η ψήφος 276 βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι αναμένονται δύο ή τρεις παραιτήσεις και απο το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

    [11] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ άφησε να εννοηθεί ότι ο στρατός ετοιμάζεται για πραξικόπημα και έκανε έκκληση στο κόμμα Ορθού Δρόμου να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Ο κ.Ετζεβίτ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα ενημερωτικά μπρίφινγκ που έκανε τις τελευταίες τρεις ημέρες το Γενικό Επιτελείο Στρατού είπε ότι η κατάσταση είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν αξίζει να σχολιαστεί και επανέλαβε την έκκληση του σε όλα τα κόμματα, εκτός του κόμματος Ευημερίας, να κινητοποιηθούν για μία κυβέρνηση εθνικού συμβιβασμού. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν το κόμμα Ορθού Δρόμου δεν αποσυρθεί από την κυβέρνηση απάντησε "Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι".

    [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την παραίτησή του θα ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μπαχαττίν Γιουτζέλ με συνέντευξη τύπου που θα δώσει εντός της ημέρας. Ο τύπος αναφέρει ότι ο κ. Γιουτζέλ μετά τη απόφαση για το κλείσιμο των καζίνο και των χαρτοπαικτικών λεσχών δεχόταν πιέσεις και απειλές.

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν και επίσημα την απόφασή τους να υποστηρίξουν την ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.Υπογράμμισε, ότι ένα απο τα κριτήρια για ένταξη στην συμμαχία είναι και ο πολιτικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων.

    Η δήλωση αυτή του κ.Μπερνς έδωσε αφορμή για να υποβληθούν πολλες ερωτήσεις που αφορούσαν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Δημοσιογραφος του Γιουνάιτεντ πρές ρώτησε τον κ.Μπερνς, αν κατα τη γνώμη του και με βάση όσα υποστήριξε για τις τρείς υπο ένταξη χώρες, η Τουρκία σήμερα πληρεί όλες τις προύποθέσεις για να είναι μέλος της ατλαντικής συμμαχίας, αφού όπως είπε, οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν την κυβέρνηση αντί να ελέγχονται απο αυτήν.

    Ο κ.Μπερνς δήλωσε πώς "δεν αποδέχεται την ερώτηση, γιατί η Τουρκία είναι μια μη θεοκρατική χώρα και γιατί ο κ.Ερνπακάν ανήλθε στην εξουσία με ελεύθερες και τίμιες εκλογές". Στην επιμονή του δημοσιογράφου ποιός τελικά, ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία, ο κ.Μπερνς απάντησε ότι "δεν μπορεί να σχολιάζει τα εσωτερικά θέμματα συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών "δεν επιθυμεί το διαμελισμό του Ιράκ" και πρόσθεσε πώς "η τουρκική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης διάρκειας". Ο κ.Μπερνς προσπάθησε να δικαιολογήσει και πάλι την Τουρκία τονίζοντας ότι "οι Τούρκοι έχουν λόγο να ανησυχούν για τις ενέργειες του ΡΚΚ και την απειλή που εκπροσωπεί για τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας". Εφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την τουρκική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ "ετήσια άσκηση στον αγώνα της Τουρκίας κατα της τρομοκρατίας".

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ" ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα χαρακτήρισε ως "εξαιρετικά δυνατή πράξη εμπιστοσύνης στη Βουλγαρία και στη νέα πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης", την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη λεγόμενη "μαύρη λίστα" που είχε καταρτίσει το 1995 η Ευρωπαϊκή Ενωση για 101 χώρες του κόσμου.

    Για τους πολίτες των χωρών αυτών, μεταξύ των οποίων ήταν και η Βουλγαρία, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέβλεπε περιοριστικό καθεστώς στην έκδοση αδειών εισόδου τους στις χώρες- μέλη της Ενωσης.

    "Στο να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια λίστα θα συμβάλλουν τα πολιτικά μέτρα για την οικονομική σταθεροποίηση, η οποία επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια και τα νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς", τόνισε η κ.Μιχάιλοβα.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι στην επόμενη συνάντηση των χωρών της συνθήκης "Σένγκεν", η Ισπανία θα προτείνει να διευκολυνθεί η χορήγηση στους Βούλγαρους πολίτες αδειών εισόδου cia τις χώρες της Συνθήκης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 13 June 1997 - 14:09:30