Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟYΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [03] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • [04] ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΚΤΩ ΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

  • [05] "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ" ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΗΤ ΠΟΥ "ΕΡΙΞΕ" ΤΟΝ ΝΙΞΟΝ, ΤΟ 1974- ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ"

  • [06] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

  • [07] 50 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1993 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ '97

  • [08] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ-ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ;

  • [10] ΝΑΝΟ: ΘΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [11] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ- Ο ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΛΕΡ, ΑΛΛΑ ΔΩΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

  • [12] Μ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S - 300

  • [13] ΓΚ. ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ''ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ S-300''

  • [14] Ε.ΠΡΙΜΑΚΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ S- 300 ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

  • [15] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [16] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    ''Πολύ θετική για τις ελληνικές θέσεις'' χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τη διαπραγμάτευση που γίνεται στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτηση για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός δήλωσε : ''Για την Τουρκία δεν υπάρχει τίποτε''.

    Οπως υπογράμμισε ο κ.Σημίτης, στο κεφάλαιο για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, (ΚΕΠΠΑ), της νέας Συνθήκης, υπάρχει ρύθμιση, η οποία προβλέπει την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την πολιτική αλληλεγγύη.

    ''Πρώτη φορά'', είπε ο κ.Σημίτης, ''έγινε δεκτό στην ΕΕ να υπάρξει κοινή αμυντική πολιτική''.

    Στη ρύθμιση, η οποία αφορά τα νησιά, είπε ο πρωθυπουργός, έγινε αναφορά στα ελληνικά νησιά, ενώ σε άλλα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως αυτό της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής, της προστασίας του καταναλωτή και της υγείας, οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις δικές μας επιδιώξεις.

    Αναφορικά με το θέμα της ενσωμάτωσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία ναι μεν έφερε αντιρρήσεις, αλλά δεν απέρριψε τελείως το σχέδιο. ''Είμαστε καταρχήν σύμφωνοι'', δήλωσε η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε ό,τι έχει σχέση με το θέμα της ευελιξίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα και ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι είναι ανοικτό επίσης το θέμα της κατανομής των ψήφων και διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα προκύψει ρύθμιση, ''σύμφωνα με τις επιδιώξεις μας''.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟYΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να οριστικοποιήσουν τη Συνθήκη που θα αναδιαρθρώσει τους κοινοτικούς θεσμούς με στόχο να προετοιμάσει τη διεύρυνση της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Το αν υπάρξει συμβιβασμός με περισσότερη γαλλική ή γερμανική απόχρωση θα είναι γνωστό μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε και θα ολοκληρωθεί η τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε "σημαντική τομή" στην πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης την διακήρυξη των "15" για την απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσα στο 1997 θα γίνει μια ειδική Σύνοδος Κορυφής για την απασχόληση και την ανεργία και ο κ. Σημίτης απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις αλλαγές που συνέβησαν στη Γαλλία και τη Βρετανία και έχουν θέσει ως κεντρικό θέμα την απασχόληση.

    Η εξειδίκευση πολιτικών για την απασχόληση αποτελεί το αμέσως επόμενο βήμα και αφορά το στενότερο συντονισμό, τα προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, τα φορολογικά μέτρα, τα ειδικά φορολογικά μέτρα για τους εργαζόμενουςτη δημιουργία επιτροπής η οποία θα παρακολουθί την εξέλιξη της αγοράς εργασίας, τα διευρωπαικά δίκτυα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον κοινωνικό διάλογο, την πρόσκληση που απευθύνουν οι ηγέτες της Ευρώπης στην Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες ώστε να αυξηθεί η απασχόληση.

    "Κατοχυρώθηκε η αξία της απασχόλησης ως μείζονος πολιτικού st|wou", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου , ενώ όπως είπε ο κ. Σημίτης το μήνυμα είναι σαφές:"Ναι μεν η σταθερότητα αποτελεί ανάγκη για την ανάπτυξη αλλά αυτή δεν επαρκεί. Απαιτείται προσπάθεια προς νέα κατεύθυνση με στόχο την απασχόληση και τους εργαζόμενους".

    Τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και διπλωματικοί παράγοντες επισημαίνουν το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα ευρύτερο μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ενωσης. Το Ευρωπαικό Συμβούλιο οδηγήθηκε στην απόφαση περιορισμού των πολλών εξουσιών που έδινε στην Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανέθεσε στο ECOFIN (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών) να ερευνήσει πως μπορεί να ένα αντίβαρο στην Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα με κριτήρια πολιτικά και αναπτυξιακά. Το πολιτικό στοιχείο αποκτά μεγαλύτερη ισχύ και αυτό θα διευκολύνει τους πολίτες της Ε.Ε. που αισθάνονται μακριά από τα κέντρα λήψη αποφάσεων και έρμαια στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

    Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι στο Αμστερνταμ έγινε ένα βήμα που ικανοποιεί τα γενικότερα ενδιαφέροντα της Ελλάδας. Ως θετικό στοιχίο μπορεί να προσμετρηθεί και η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θίγεται το Αγιο Ορος και διατηρείται το άβατο για τις γυναίκες.

    Σημειώνουμε πως δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων σύγκλισης, αλλά είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν ένα κοινωνικό πρόσωπο για την Ευρωπαική Ενωση.

    [03] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Με βυζαντινή λαμπρότητα άρχισαν στις 11 το πρωί στις Καρυές οι τελετές για την "Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους" με την συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, Μακεδονίας Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα και Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου. Ιδιαίτερη λαμπρότητα προσδίδει στις τελετές η μεταφορά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη του "Τυπικού" (περγαμηνής του 1045) του αυτοκράτορα του Κωνσταντίνου του Μονομάχου από εκπροσώπους της Αθωνικής Πολιτείας. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων που θα παρουσιαστούν στην Εκθεση, η οποία εγκαινιάζεται επισήμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σάββατο, έχει ήδη μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.

    Στις εκδηλώσεις μετέχουν εκπρόσωποι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 με επικεφαλής τον πρόεδρος του Οργανισμού και δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο ο νομάρχης Θεσσαλονίκη Κώστας Παπαδόπουλος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την υποδοχή των επισήμων από τους εκπρόσωπους της Ιεράς Κοινότητας μπροστά από τον ιερό ναό Πρωτάτου στις Καρυές ενώ ακολούθησε δοξολογία. Ο Αγιος Πρώτος γέροντας Καλλίνικος χαρακτήρισε την έξοδο των Κειμηλίων ως μεγάλη πράξη θυσίας και προσφοράς. "Ειναι μεγάλη πράξη θυσίας και προσφοράς . Μεγάλη απόφαση μεγάλη στιγμή" είπε τονίζοντας ότι η Ιερά Κοινότητα και οι ηγούμενοι των μονών πήραν αυτή την απόφαση μετά από μεγάλη σκέψη. "Αλλά είναι απόφαση ώριμη. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για αυτό το μεγάλο εγχείρημα μετά από 1000 χρόνια" τόνισε ο c]qym Καλλίνικος.

    Αντιφωνώντας τον γέροντα Καλλίνικο ο υπουργός Πολιτισμού Βενιζέλος ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα, εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την γενναιοδωρία και την ικανότητα που υπέδειξε να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών. "Η Έκθεση του Αγίου Ορους είναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι ένα εικαστικό γεγονός είναι μαρτυρία και ως μαρτυρία και ευλογία την υποδέχεται ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, ολόκληρος ο εξω κόσμος" τόνισε ο κ Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Ευχαριστούμε όλες τις Ιερές Μονές χωρίς καμία εξαίρεση".

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση της συνθήκη του Σέγκεν εκπρόσωποι μονών που έχουν στείλει κειμήλια στη Θεσσαλονίκη για την Εκθεση δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Εκθεση δεν μετέχουν οι μονές Μεγίστη Λαύρας , Εσφιγμένου και Κοσταμονίτου ενώ σε αυτές προστέθηκε την τελευταία στιγμή και η μονή Καρακάλου η οποία αρνήθηκε να παραδόσει τα κειμήλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνθήκη του Σέγκεν.

    Η "Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους" θα διαρκέσει μεχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 1997 και θεωρείται η λαμπρότερη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύοσας της Ευρώπης. Περιλαμβάνει 1500 αντικείμενα από τα οποία τα 600 είναι αδημοσίευτα κειμήλια που για πρώτη φορά στην χιλιόχρονη ιστορία του Αγίου Ορους εξέρχονται από την Αθωνική Πολιτεία.

    [04] ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΚΤΩ ΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

    Αισθηση προκάλεσε η απουσία των εκπροσώπων των μονών Μεγίστης Λαύρας, Φιλοθέου, Κοσταμονίτου, Εσφιγμένου, Καρακάλου , Γρηγορίου, Δοχειαρίου και Κουτλουμουσίου από την τελετή αποχαιρετισμού των κειμηλίων που θα εκτεθούν στην Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ψήφιση της συνθήκης του Σέγκεν.

    Τη θλίψη του για την ψήφιση της ισοπεδωτικής , όπως τη χαρακτήρισε, συνθήκης του Σέγκεν εξέφρασε ο πρωτοεπιστάτης γέρων Καλλίνικος κατά τη διάρκεια προσφώνησής του στους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Ιερά Επιστασία και ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα αυτό. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αντιφωνώντας διαβεβαίωσε τον γέροντα Καλλίνικο ότι το άρθρο 105 του Συντάγματος καθιερώνει τα ιδιαίτερα προνόμια του Αγίου Ορους και ότι το Σύνταγμα υπερισχύει των ευρωπαϊκών νόμων και ψηφισμάτων.

    Οι μονές Μεγίστη Λαύρας, Κοσταμονίτου , Φιλοθέου και Εσφιγμένου δεν μετέχουν εξ αρχής στην Εκθεση, ενώ διαψεύδεται τελικά η πληροφορία ότι η ιερά μονή Καρακάλου αποφάσισε να μη συμμετάσχει.

    [05] "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ" ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΗΤ ΠΟΥ "ΕΡΙΞΕ" ΤΟΝ ΝΙΞΟΝ, ΤΟ 1974- ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ"

    Το περίφημο σκάνδαλο "Γουότεργκέητ" που οδήγησε σε παραίτηση tom τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, δημιουργήθηκε για να μη γνωστοποιηθούν παράνομες χρημοτοδοτήσεις των υποψηφίων του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις εκλογές του 1972, Ρίτσαρντ Νίξον και Σπύρου Αγκνιου, απο τη χούντα των Αθηνών, μέσω της ΚΥΠ και επιφανών επιχειρηματιών.

    Αυτό αποκαλύπτει άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" την περασμένη Κυριακή, την εφημερίδα που ανακάλυψε το σκάνδαλο και οδήγησε σε παραίτηση τον εκλεγέντα Ρ.Νίξον. Το άρθρο υπογράφει ο δημοσιογράφος κ.Ηλ.Δημητρακόπουλος και αναφέρεται στην χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, απο την ελληνική ΚΥΠ. Συνοδεύεται μάλιστα απο σκίτσο, που έδειχνε ένα Δούρειο Ιππο να εισέρχεται στο Λευκό Οίκο και απο την κοιλιά του να πέφτουν δολάρια.

    Ο Ελληνας δημοσιογραφος σημειώνει ότι η επιτροπή εκλογής του Νίξον έλαβε 549.000 δολάρια, το 1968. με μυστικές συνεισφορές απο την χούντα και το 1972 , μέσω Ελλήνων επιχειρηματιών. Αναφέρεται σε συνάντησή του με τον Σπύρο Αγκνιου, απο τον οποίο ζήτησε να μην υποστηρίξει το δικτατορικό καθεστώς της Αθήνας.Ο Αγκνιου του υποσχέθηκε "ουδετερότητα" αλλά μόνο λίγες μέρες αργότερα σε ομιλία του υποστήριξε τη χούντα και κατήγγειλε τους επικριτές της.

    Ερευνώντας τα αίτια της ξαφνικής αλλαγής της στάσης του Αγκνιου, όπως αναφέρει ο κ.Δημητρακόπουλος ανακάλυψε ότι η ΚΥΠ είχε δώσει στην εκλογική επιτροπή 549.000 δολάρια , μέσω του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας. Τις πληροφορίες αυτές τονίζει στο άρθρο του, τις γνωστοποίησε στον τότε πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος Λάρι Ο΄Μπράϊαν, ο οποίος πέντε μέρες πρίν απο τις προεδρικές εκλογές ζήτησε εξηγήσεις απο τους Νίξον -Αγκνιου για τις σχέσεις τους με τον Τομ Πάπας.

    Ο Ελληνας δημοσιογράφος, όπως τονζιει στο άρθρο του, δεν είχε αμφιβολία για την ακρίβεια των πληροφοριών του, όταν έγινε στόχος εκφοβισμού του , που εξαπέλυσε αργότερα η κυβέρνηση Νίξον.

    "Η διάρρηξη των γραφείων του κ.Ο' Μπράϊαν, τονίζει στο άρθρο του, στις 17 Ιουνίου 1972, στο κτίριο "Γουότεργκέητ" μπορεί να συνδέεται με τις ελληνικές παράνομες συνεισφορές".

    Ο Τόμ Πάπας, επισημαίνεται ακόμη, έλαβε το 1972, χρηματικές δωρεές απο Ελληνες επιχειρηματίες, που είχαν δοσοληψίες με τη χούντα και ενας απο τους διαρρήκτες, ο Γκόρντον Λίντι, στο βιβλίο του παραδέχθηκε ότι σκοπός των διαρρηκτών ήταν να πληροφορηθούν τι είδους αρνητικές πληροφορίες υπήρχαν στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος, για την κυβέρνηση Νίξον.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη.

    Επίσης, θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της 9ης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, οι νέες enekineir για τη δημιουργία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα εξετασθεί η έκθεση προόδου του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής και θα εγκριθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 1997.

    Κατά τη λήξη της Συνόδου της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, του οποίου λήγει η εξάμηνη θητεία που άρχισε το Δεκέμβριο του 1996, θα παραδώσει την Προεδρία στον Προέδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Dimitru Motspan.

    Τις εργασίας της Γενικής Συνόδου θα ανοίξουν επίσημα αύριο Τετάρτη, 18 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ. στο ξενοδοχείο "ΑΣΤΕΡΑΣ" της Βουλιαγμένης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Το μήνυμα του Προέδρου του ΟΣΕΠ και Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Gennady Udovenko θα διαβάσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Μπόρις Χουντίμα.

    Στη Συνέλευση συμμετέχουν μέλη των Κοινοβουλίων των 10 χωρών- μελών της ΟΣΕΠ (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Τουρκία και Ουκρανία), ο Προέδρος του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας ως επίσημος προσκεκλημένος, εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που έχουν καθεστώς παρατηρητή, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

    Οι εργασίες της 9ης Ολομέλειας της PABSEC θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το πρωϊ της Πέμπτης ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σημειώνεται οτι η PABSEC δημιουργήθηκε το 1993 ως η κοινοβουλευτική διάσταση της οικονομικής συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής, προκειμένου να μετατραπεί σε ζώνη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης ως τμήμα της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Έτσι, κατά την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης θα συζητηθούν η βελτίωση των τελωνειακών ρυθμίσεων, ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ PABSEC και ΟΣΕΠ, καθώς και τα δικαιώματα και η κοινωνική προστασία των προσφύγων και εκδιωχθέντων ακόμη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

    [07] 50 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1993 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ '97

    Τα πενήντα εκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία από το 1993 μέχρι τις 31 Μαϊου 1997, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο γειτονικό κράτος.

    Οι ελληνικές επενδύσεις -που σε διάστημα πέντε μηνών, από τις αρχές του 1997 μέχρι τις 31 Μαϊου έφτασαν τις 350 χιλιάδες δολάρια- αυξήθηκαν αλματωδώς μετά το 1993, αφού μέχρι αυτό το έτος δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 163 χιλιάδες δολάρια. Πάντως, οι επενδύσεις των επιχειρηματιών της χώρας μας στο φιλικό κράτος εμφανίστηκαν μειωμένες το 1996 (11.753.232 δολάρια), σε σχέση με το 1995 (29.785.678 δολάρια).

    Ο κύριος όγκος των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Βουλγαρία απορροφάται από τον τομέα της βιομηχανίας, στον οποίο από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά 38.372.289 dok\qia για 72 επενδύσεις. Ακολουθεί ο τομέας των χρηματοδοτήσεων με 3.551.023 δολάρια (τέσσερις επενδύσεις). Πάντως, ο μεγαλύτερος αριθμός ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία αφορά τον τομέα του εμπορίου, αφού έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 833 επενδύσεις, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 3.391.665 δολάρια.

    Τμήμα του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα καταλαμβάνουν ακόμη κατά σειρά οι τομείς των κατασκευών, επικοινωνιών, τουρισμού, συγκοινωνιών και γεωργίας. Τα στοιχεία αυτα προέρχονται από την υπηρεσία ξένων επενδύσεων της Βουλγαρίας.

    Την εκτίμηση ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική δραστηριοποίησης ή περαιτέρω επέκτασής τους στη Βουλγαρία, διατύπωσε, με δηλώσεις της στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Antonina Stoyanovska, διευθύντρια του γραφείου "Euroinfo Correspondance".

    Σύμφωνα με την κυρία Stoyanovska -που βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ημερίδας για τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βαλκανίων- οι οικονομικοπολιτικές αλλαγές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται σταδιακά στη γειτονική χώρα ευνοούν τους Ελληνες επιχειρηματίες.

    Οι ελληνικοί τραπεζικοί οργανισμοί που λειτουργούν στη Βουλγαρία, με έδρα κυρίως τη Σόφια, αποτελούν εγγύηση για τους συμπατριώτες μας, διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους και ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας. Παράλληλα, το γεγονός ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργίας προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, ανοίγει το δρόμο για τους επιχειρηματίες της χώρας μας που ενδιαφέρονται να εξάγουν αγροτικά μηχανήματα, αφού τα ελληνικά προϊόντα αυτού του τομέα είναι γνωστα στη Βουλγαρια και προτιμώνται για την ποιότητά τους.

    Επιπλέον, "ατού" για τη χώρα μας αποτελεί, σύμφωνα με την κυρία Στογιάνοβσκα, και ο "εθισμός" των κατοίκων της Βουλγαρίας στα ελληνικά προϊόντα: οι Βούλγαροι καταναλωτές έχουν συνηθίσει τα αγαθά ελληνικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να τα αναζητούν επίμονα όταν αυτά λείψουν από τις προθήκες των καταστημάτων. Συνεπώς, στη Βουλγαρία αναμένεται να υπάρχει πάντα σταθερή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

    Επιπλέον, η ύπαρξη φθηνών εργατικών χεριών και άρτια καταρτισμένου προσωπικού ενθαρρύνει τη μεταφορά της ελληνικής παραγωγής στη Βουλγαρία, με την εγκατάσταση επιχειρήσεων "φασόν" στη γειτονική χώρα. Α.Γ

    [08] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ-ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την έκθεση "Το Πολεμικό Ναυτικό-Ξύλινα Τείχη" εγκαινιάζει στις 8.30 το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στο αρματαγωγό "Ικαρία" στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στις εκδηλώσεις της Πολτιστικής Πρωτεύουσας.

    Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των εκθεμάτων της έκθεσης έχει η αθηναϊκή τριήρης "Ολυμπιάς" η ναυπήγηση της οποίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης πειραματικής αρχαιολογίας. Για να ναυπηγηθεί η "Ολυμπιάς" χρειάστηκαν σχεδόν d~deja χρόνια, την κωπηλατούσαν περίπου 176 κωπηλάτες και η ταχύτητά της έφτανε τους 12 κόμβους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κωπηλάτες που ήταν μέσα στην τριήρη δεν ήταν δούλοι αλλά ευκατάστατοι ευγενείς της εποχής εκείνης και πλήρωναν χρήματα για τη συντήρηση του σκάφους.

    Η ''Ολυμπιάς'' ναυπηγήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια των Βρετανών καθηγητών Ιστορίας, I.Morrison και Ναυπηγικής, I. Coats και έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου ναυτικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε για τη ναυπήγηση είναι oreegon pine, γιατί τα σημερινά πεύκα δεν έχουν την ποιότητα των πεύκων που χρησιμοποιούνταν πριν 2.500 χρόνια. Ο τρόπος ναυπήγησης, που συνίσταται στην κατασκευή του εξωτερικού περιβλήματος και την τοποθέτηση των νομέων, είναι μια τεχνική ξεχασμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για τη σύνδεση των διαδοχικών σανίδων του περιβλήματος μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκαν 20.000 ειδικές ξύλινες σφήνες μεγάλης αντοχής, όπως και στα αρχαία χρόνια.

    Το έμβολο της κατασκευάστηκε από μπρούντζο, σε δύο κομμάτια από ειδικό εργαστήριο κατασκευής αγαλμάτων. Τα πανιά της είναι από λινό, όπως και των αρχαίων πλοίων, το οποίο αγοράστηκε από το μοναδικό εργοστάσιο που φτιάχνει τέτοιο ύφασμα στη Σκωτία. Στο σκάφος έχουν καρφωθεί περίπου 25.000 καρφιά διαφόρων μεγεθών, όλα μπρούντζινα και δουλεμένα στο χέρι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ;

    Απόπειρα δολοφονίας, που φαίνεται να είχε ως στόχο τον Ιλία Παβλόφ, πρόεδρο του μεγαλύτερου ιδιωτικού οικονομικού ομίλου της Βουλγαρίας "Μούλτιγκρουπ", έγινε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος στο δρόμο Σόφια -Μπίστριτσα, εξερράγη σε απόσταση 50-60 μέτρα από το εστιατόριο "Σουμάκο", τη στιγμή που από το σημείο αυτό περνούσαν δυο αυτοκίνητα μάρκας BMW, στα οποία επέβαιναν στελέχη της "Μούλτιγκρουπ", μεταξύ των οποίων δεν ήταν ο πρόεδρος Ι.Παβλόφ.

    Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος έσωσε τους επιβαίνοντες, καθώς για να αποφύγουν τις λακκούβες, οι οδηγοί των δυο BMW είχαν αναγκαστεί να οδηγήσουν τα αυτοκίνητα στη λωρίδα του αντίθετου ρεύματος. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν στα θρυμματισμένα τζάμια των αυτοκινήτων, ενώ τη δύναμη της έκρηξης αποδεικνύει η λακκούβα μήκους 7 μέτρων που σχηματίστηκε στο οδόστρωμα.

    Το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της "Μούλτιγκρουπ" για το συμβάν, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο του ομίλου ως στόχο της απόπειρας.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί έγινε αιφνίδια σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ με τον Γενικό Εισαγγελέα, Ιβάν Τατάρτσεφ, στην οποία έλαβε μέρος και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, Ιβο Ράντεφ.

    Σύμφωνα πάντα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, η επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση σημείωνε ότι οι τρεις άνδρες συζήτησαν "υπηρεσιακά θέματα", ενώ μια ώρα μετά, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι "υπήρξε συγκεκριμένη αφορμή, αλλά προς το παρόν οι λεπτομέρειες πρέπει να κρατηθούν απόρρητες". Κ.Κ.

    [10] ΝΑΝΟ: ΘΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Μη συμμετέχοντας τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη, η Αλβανία έχασε την ευκαιρία να δώσει το μήνυμα πως θα οικοδομηθεί το μέλλον για όλα τα έθνη στα Βαλκάνια", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Φατός Νάνο.

    Ο κ.Σταρόβα, θα είναι για μικρό ακόμη χρονικό διάστημα στο Υπουργείο αλλά μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάτι καλό για την χώρα, όπως ο κ.Φίνο, είπε ο αλβανός σοσιαλιστής ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής μάχης στην Αλβανία, λέγοντας ότι μία νέα περίοδος ανοίγει για τη χώρα μετά τις εκλογές της 29ης Ιουνίου ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.

    "Η συγκέντρωση της Αθήνας μας ωθεί να πολλαπλασιάσουμε την ενεργητικότητα μας", είπε ο κ.Νάνο ο οποίος προσέθεσε ότι δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την βελτίωση της εικόνας της χώρας του em~ χαρακτήρισε χρήσιμες τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι οι δυο πλευρές έχουν κοινό στόχο και συμφέρον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αλβανία.

    Ο ηγέτης των αλβανών σοσιαλιστών τόνισε ότι οι δύο λαοί πρέπει να έλθουν πιο κοντά και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τις συγκρούσεις οι οποίες, όπως είπε, απομάκρυναν από την Αλβανία, οποιονδήποτε μπορούσε να τη βοηθήσει.

    "Θα ξαναφέρουμε την Αλβανία πίσω στην Ευρώπη", είπε ο κ.Νάνο σημειώνοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πρόσδεση της χώρας στην Ισλαμική διάσκεψη για την οποία είπε ότι είναι πολύ μακριά.

    Σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία, ο αλβανός πολιτικός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της πολυεθνικής δύναμης καθώς δεν θα προστατεύσει μόνο τους εκλογείς αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές ενώ ανήγγειλε ότι στόχος του κόμματος είναι η πλήρης δημοκρατική ανανέωση όλων των θεσμών της χώρας.

    Ο κ.Μπερίσα εξελέγη μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό δεν είναι δημοκρατικό, είπε ο κ.Νάνο υποστηρίζοντας ότι ο αλβανός πρόεδρος έχει χάσει τις δυνάμεις του και συνεπώς θα πρέπει ή "να συνεργαστεί με τις νέες αρχές ή να γυρίσει στην καρδιολογία".

    Απαντώντας δε σε ερώτηση για το πολιτικό μέλλον της Αλβανίας, είπε ότι το καθεστώς θα είναι κοινοβουλευτικό και ο πρόεδρος υπερκομματικός.

    [11] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ- Ο ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΛΕΡ, ΑΛΛΑ ΔΩΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Ωρες αγωνίας διέρχεται η Τουρκία, καθώς φαίνεται να περιέρχεται στη δίνη των κυβερνητικών εξελίξεων. Χθές το βράδυ, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχτσίν Γιαζιτζίογλου ανακοίνωσε ότι,το κόμμα του, που διαθέτει 8 έδρες στη βουλή θα υπερψηφίσει κυβέρνηση υπο την Τανσού Τσιλέρ. Ομως, την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι δώδεκα βουλευτές του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν , στην περίπτωση που η Τανσού Τσιλέρ συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ισλαμιστές του Νετσμεντίν Ερμπακάν.

    Η κατάσταση είναι λοιπόν ρευστή, ενώ σήμερα αναμένεται κοινή δήλωση των αρχηγών των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου για την αλλαγή στην πρωθυπουργία, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση. Αύριο , ο Ερμπακάν θα παραιτηθεί απο την πρωθυπουργία και θα κινηθεί απο τον Προεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ η διαδικασία που προβλέπεται απο σύνταγμα.

    Αυτό όμως, είναι και το κρίσιμο σημείο, όπως παρατηρούν οι πολιτικοί αναλυτές. Ο Ντεμιρέλ έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι θα τηρήσει κατα γράμμα το σύνταγμα και μετά την παραίτηση του Ερμπακάν θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή. Το ίδιο είπε και ο ίδιος ο Ερμπακάν στην συνέντευξη τύπου ,που έδωσε χθές, με την οποία προανήγγειλε την παραίτησή του. Στην περίπτωση αυτή αποδέκτης έστω και της διερευνητικής εντολής θα είναι και πάλι ο Ερμπακάν, που αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ( είναι το μόνο σίγουρο pk]om) θα επιστρέψει την εντολή.Τότε, ο Ντεμιρέλ ,πάντα κατα το σύνταγμα, θα καλέσει τον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη, κόμματος, που είναι ο Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.

    Στην προοπτική αυτή αντιτίθεται η Τσιλέρ, φοβούμενη μήπως ο Γιλμάζ με τις ψήφους του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος του Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού του Ντενίζ Μπαϊκάλ, αλλά και πολλών βουλευτών του κόμματός της σχηματίσει τελικά κυβέρνηση. Ετσι, πιέζει τον ακροδεξιό Γιαζιτζίογλου να δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του σε κυβέρνηση υπο την ίδια, ώστε να αποκτήσει την "αρχή της δεδηλωμένης" και να αναγκάσει τον Ντεμιρέλ να δώσει απ΄ευθείας εντολή σ΄αυτήν.

    [12] Μ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S - 300

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τυχόν πρόοδο στο κυπριακό και να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η άφιξη των ρωσικών πυραύλων S-300.

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας σωστές τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβκένι Πριμακόφ ότι οι πύραυλοι δεν θα σταλούν εάν η Κύπρος αποστρατικοποιηθεί και του Αμερικανού εκπροσώπου Νίκολας Μπερνς για επίτευξη προόδου.

    Ο κ.Χριστοφίδης, χαρακτήρισε ορθή τη θέση Πριμακόφ, ότι αν ληφθεί απόφαση για αποστρατικοποίηση δεν υπάρχει λόγος το οπλοστάσιο της Κύπρου να ενισχυθεί με τους πυραύλους S-300.

    [13] ΓΚ. ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ''ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ S-300''

    Η Ρωσία εκτιμά ότι το χρονικό διάστημα που απομένει, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου για το αντιαεροπορικό σύστημα των S- 300, παρέχει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού να κάνουν πολλά πράγματα.

    Όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις στις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου.

    ''Εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, στον έναν αυτόν χρόνο'', υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, ''μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα''.

    Ο κ. Μουράτοφ πρόσθεσε ότι αν συμφωνηθεί η αποστρατικοποίηση της Κύπρου τότε, ''δε θα υπάρχει θέμα S-300 ούτε και άλλα στρατιωτικά θέματα'', τονίζοντας ότι οι προσπάθειες διεθνώς, θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή της αποστρατικοποίησης.

    [14] Ε.ΠΡΙΜΑΚΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ S- 300 ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Η απόφαση της Ρωσίας για την πώληση των πυραύλων S-300 στην J}pqo μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο σε περίπτωση αποστρατικοποίησης του νησιού δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από την συνάντηση που είχε χτες στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο κ Πριμακόφ τόνισε η Ρωσία είναι αποφασισμένη να πουλήσει τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο, ότι τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τις απευθείας συνομιλίες και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αποστρατικοποίησης της νήσου. Παράλληλα υποστήριξε την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης ως υπόβαθρο για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που να έχουν στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

    Ο κ Κασουλίδης από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές και χρήσιμες τις συνομιλίες που είχε με τον κ Πριμακόφ τον οποίο ενημέρωσε για τις επικείμενες συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη και για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Κληρίδη και της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλουν στην επιτυχία της συνάντησης. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Ρώσο ομολογό του στην Κύπρο και η πρόσκληση έγινε δεκτή.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην πώληση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Σε ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι τμήματα των πυραυλικών συστημάτων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κύπρο ο κ Μπέρνς δήλωσε: "Δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς σας. Μας έχει γίνει γνωστό με πολύ ξεκάθαρο τρόπο από ένα έντιμο πρόσωπο, τον Πρόεδρο της Κύπρου, έναν άνθρωπο που έχει πάντα τηρήσει το λόγο του προς τις ΗΠΑ , ότι κανένα από τα τμήματα δεν θα εισαχθεί για 16 μήνες".

    Ο κ Μπερνς αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την αγορά των πυραύλων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν συνετή πράξη την τοποθέτηση των πυραύλων S-300 στην Ανατολική Μεσόγειο όπως δεν θεωρούν συνετή και οποιαδήποτε τουρκική απειλή για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της νήσου.

    [15] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ απέρριψε έκκληση της ομολόγου της υπουργού της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα, να δεσμευτεί για την εισδοχή της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

    Η κ.Ολμπράιτ στη συνάντηση που είχε με την κ.Μιχαήλοβα στην Ουάσιγκτον, τόνισε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να προτείνουν στην πρώτη φάση της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ άλλα μέλη εκτός απο την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, επανέλαβε ωστόσο ότι "η πόρτα της Συμμαχίας θα παραμείνει ανοιχτή μετά το πρώτο κύμα εισδοχής νεων μελών".

    Η κ.Μιχαήλοβα κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Τάλμποτ και με εκπροσώπους του Κογκρέσου.

    [16] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σημαντικό γεγονός στην περιοχή των Βαλκανίων, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στη sumedq_asg της επιτροπής για διεθνή συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτικα", ο κ.Μιλουτίνοβιτς είπε ότι χαρακτηριστικό αυτής της συνάντησης ήταν το γεγονός ότι επί δύο μέρες συζητήθηκαν σοβαρά προβλήματα της περιοχής των Βαλκανίων και υιοθετήθηκε αριθμός πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων και προτάσεις της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ως πιο σημαντικές συμφωνίες της διάσκεψης, την απόφαση για την υποχρέωση σύσκεψης σε ετήσια βάση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, καθώς και την απόφαση για διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της περιοχής.

    Tα συμφωνηθέντα στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, αποτελούν σημαντικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία των βαλκανικών χωρών, δήλωσε ο κ.Μιλουτίνοβιτς. Σημείωσε επίσης ότι έγινε αποδεκτή πρόταση της Γιουγκοσλαβίας για τη δημιουργία Συμβουλευτικής Συνέλευσης των Κοινοβουλίων των βαλκανικών χωρών, η οποία θα αποτελείται από ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 17 June 1997 - 14:38:09