Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ: Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΕΚΡΙΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [03] ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

  • [04] Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [05] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [06] ΣΦΙΧΤΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ 1998 ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

  • [07] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗ ΒΑΡΥΝΟΥΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

  • [09] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΤΟΥΣ 55 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [10] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [11] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [12] Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΙ ΤΕΤΟΒΟ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ: Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΕΚΡΙΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Επιτυχή συγκυρία χαρακτήρισε ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους γέρων Καλλίνικος το γεγονός οτι η εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο εκθεσιακό εγχείρημα της χώρας και πραγματοποιείται φέτος που η πόλη του Αγίου Δημητρίου είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο γέρων Καλλίνικος απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Εκθεσης, επισήμανε ότι τόσο ο ελληνικός λαός όσο και το ευρύτερο κοινό την περίμεναν για πολλες δεκαετίες.

    "Ειδικώς χάριν αυτού του γεγονότος, χάριν της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας το Αγιον Ορος εκάμφθη εμπρός εις το επανερχόμενον τούτο αίτημα θέλοντας και δι αυτού του μέσου να δώση μίαν γεύσιν του ιδικού του δοκιμασμένου τρόπου ζωής και να αποστείλη ένα μήνυμα παραμυθίας προς τον σύγχρονον δοκιμαζόμενον άνθρωπον , μέσα εις τον χώρον του , όπου οι ρυθμοί της ζωής φθείρουν τους αρμούς της παραδοσιακής ζωής και αποξενώνουν τους ανθρωπους απο τας ρίζας του" τόνισε ο Αγιος Πρώτος κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του.

    Παράλληλα χαρακτήρισε το Αγιον Ορος ως ένα κειμήλιο αλλα και πνευματικό θησαυρό που η υπερχιλιετής του παρακαταθήκη, μαζί με το φυσικό κάλλος, τα ιστορικά κτίσματα, τα ταπεινά κελιά , τα αυτοκρατορικά μοναστήρια , τους κειμηλιακούς θησαυρούς τα αφιερώματα των πιστών και των μοναχών και με τα αντικείμενα του καθημερινού βίου και λατρείας, συνθέτει ένα κορυφαίο πολιτιστικό και πνευματικό κεφάλαιο για τη χώρα.

    "Η Ιερά Κοινότης έκρινε κατ εξαίρεσιν σκόπιμον να παραστή εν σώματι εις τα εγκαίνια του γεγονότος τούτου ανοίγουσα μεθαύριον τα πύλας της Εκθέσεως διότι θεωρεί ότι εις αυτήν δεν εκτίθενται απλά έργα τέχνης αλλ αυτή η ιδία η αγιορειτική ψυχή, και το γεγονός είναι κυρίως αγιορειτικόν και όχι κοσμικόν" κατέληξε ο γέρων Καλλίνικος.

    Στις ευχαριστίες του στους εκπροσώπους του Αγίου Ορους για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της Εκθεσης εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος υποδεχόμενος τους άγιους πατέρες. "Μπορεί η αθωνική πολιτεία να απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η διαδρομή όμως της προετοιμασίας της Εκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους ήταν μακρά και δύσκολη. Χάρη στις προσπάθειες όλων και με αρωγό τη θεία ευλογία βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε με εγκαρδιότητα και να σας ασπαστούμε ταπεινά. Εσείς που συνοδεύετε τους θησαυρούς ,που για αιώνες φυλάσσονται στο Περιβόλι της Παναγιάς , τεκμήρια αδιάψευστα αυτής της Εκθέσεως, μας τροφοδοτείτε με πίστη και δύναμη και μας εφοδιάζετε με νέα ορμή για το αύριο" τόνισε ο κ Κοσμόπουλος.

    [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Ενα μνημειώδης κατάλογος των Θησαυρών του Αγίου Ορους που κυκλοφόρησε σήμερα έρχεται να συμπληρώσει την ομΏνυμη έκθεση και κορυφαία εκδήλωση της Πολτισιτικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" , που εγκαινίαζεται μεθαύριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας..

    Πρόκειται για ένα μοναδικό και πρωτότυπο έργο 671 σελίδων που με τα εισαγωγικά κείμενα και τις πέντε ενότητές του, που αναφέρονται στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την μικροτεχνία και την κεντητική, τα ιστορικά αρχεία και τις βιβλιοθήκες του Αγίου Ορους, αποτελεί την κορωνίδα των εκδόσεων του ΟΠΠΕΘ. Η ετοιμασία της έκδοσης , η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ άρχισε τον περασμένο Αύγουστο. Για την προσέγγιση του υλικού επιστρατεύτηκε μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων και μετά από εισηγήσεις, επί τόπου επισκέψεις στο Αγιον Ορος της ομάδας εργασίας και τις απαντήσεις tym ιερών μονών συγκροτήθηκε ο κατάλογος των κειμηλίων της έκθεσης, γράφτηκαν τα γενικά εισαγωγικά άρθρα και τα ειδικά λήμματα για κάθε κατηγορία. Ακολούθησε η συντήρηση των κειμηλίων.

    Κάθε μία από τις πέντε ενότητες έχει τις υποενότητες της. Ετσι στην ενότητα της ζωγραφικής ο αναγνώστης θα βρει τις υποενότητες που αναφέρονται στη μνημειακή ζωγραφική, τις φορητές και τις χάρτινες εικόνες, τα ναθίβολα και τα εικονογραφημένα χειρόγραφα. Στις υποενότητες της γλυπτικής περιλαμβάνονται τα βυζαντινά γλυπτά, τα λιθανάγλυφα, και τα ξυλόγλυπτα. Η μικροτεχνία, η κεραμική, η κεντητική και τα αντιμήνσια περιλαμβάνονται στις υποενότητες της μικροτεχνίας και της κεντητικής. Στα ιστορικά αρχεία περλαμβάνονται ελληνικά , οθωμανικά σλαβικά και ρουμανικά έγγραφα καθώς και οι σφραγίδες των μονών . Τα ελληνικά, τα σλαβικά, τα γεωργιανικά και τα μουσικά χειρόγραφα καθώς και τα παλαίτυπα περιέχονται στην ενότητα των βιβλιοθηκών

    "Ο Κατάλογος θα διατηρήσει τη μνήμη τις Εκθεσης για τις επόμενες γενιές" τόνισε πο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου για την ολοκλήρωση του οποίου συνεργάστηκαν 30 κορυφαίοι επιστήμονες. Παράλληλα τόνισε ότι τα εκθέματα έχουν πολιτιστικό και όχι λατρευτικό και προσκηνυματικό χαρακτήρα.

    Ως εκδοτικό κόσμημα και βασικό πολιτιστικό στοιχείο με διαρκεια χαρακτήρισε το έργο ο διευθυντής της Εκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους Αθανάσιος Καρακατσάνης τονίζοντας ότι ο τόμος έχει επιστημονικό και τεκμηριωτικό χαρακτήρα που προσδίδει κύρος στην έκθεση. "Πρόκειται για μία εκδοτική παρουσία αρκετά σημαντική και συγκρίσιμη με εκδόσεις του ελληνικού και του διεθνούς χώρου" πρόσθεσε ο κ Καρακατσάνης.

    Σημαντικό χαρακτήρισε το έργο και ο αναπληρωτής καθηγητής της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης του ΑΠΘ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της έκδοσης Ευθύμιος Τσιγγαρίδας, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στο ότι θα διατηρήσει την μνήμη τις έκθεσης στους αιώνες και αφετέρου στο ότι για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά παρουσιάζεται η θρησκευτική, η καλλιτεχνική και επιστημονική φυσιογνωμία του Αγίου Ορους.

    Στη σημασία των αντικειμένων της Εκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Μc Gill Γιώργος Γαλάβαρης τονίζοντας την μοναδικότητα του Αγίου Ορους για την ιστορία της Ορθοδοξίας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα εκθέματα δεν είναι μουσειακά αντικείμενα αλλά κομμάτια που εκφράζουν την πνευματικότητα και τις περιπέτειες της ορθοδοξίας και τους ελληνισμού. "Πρέπει να αισθανόμαστε ευγνώμονες που η Ιερά Κοινότητα τα παραχώρησε για την Εκθεση" κατέληξε ο κ Γαλάβαρης.

    Σε παρέμβαση του ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν παρών στην παρουσίαση του έργου, επισήμανε ότι η Εκθεση πραγματοποιείαι παρότι ορισμένοι δεν θέλουν να το πιστέψουν και θέλουν σαν τον Θωμά να βάλουν το δάχτυλο "επί τον τύπον των ήλων".

    Σημειώνεται ότι η αγγλική έκδοση του Καταλόγου των Θησαυρών του Αγίου ορους θα κυκλοφορήσει αύριο ενώ το έργο θα πωλείται έναντι 10.000 δραχμών στο πωλητήριο της Εκθεσης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού .

    [03] ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

    Εικοσι Σερβοβόσνιοι λαϊκοί και δύο κληρικοί ξεκίνησαν πριν εικοσιπέντε ημέρες από τη χώρα τους μια πορεία για το Αγιον Ορος προκειμένου να προσκυνήσουν αλλά και να μεταφέρουν στην Ελλάδα μηνύματα ειρήνης και ευχαριστίες από όλους τους συμπατριώτες τους. Χτες το πρωί πέρασαν τα σύνορα κρατώντας μια σερβοβοσνιακή και μια ελληνική σημαία και, αφού σταμάτησαν για λίγο στη Δοϊράνη, συνέχισαν την πορεία τους στην Καλίνδρια, το πρώτο χωριό που συνάντησαν, όπου οι κάτοικοι μόλις έμαθαν τον σκοπό τους, τους καλωσόρισαν επευφημώντας τους. "Μπράβο παιδιά. Είναι ευλογία θεού αυτό που κάνετε", τους είπε ο εφημέριος του χωριού, πατέρας Θεόδωρος. Κάποιοι τους έδωσαν τρόφιμα κι άλλοι τους προσκάλεσαν στα σπίτια τους, για να τους φιλοξενήσουν.

    "Η Ελλάδα πάντα μας συμπαραστάθηκε στις δύσκολες ώρες που πέρασε η χώρα μας, γι' αυτό κι εμείς θελήσαμε να μεταφέρουμε και τις ευχαριστίες του λαού μας ξεκινώντας αυτή την πορεία για το προσκήνυμα στο Αγιον Ορος", λέει ένας από τους Σερβοβόσνιους οδοιπόρους, ο Ράϊκο Ραντουλοβιτς.

    Χτες βράδυ έφτασαν στο Κιλκίς, όπου με εντολή του μητροπολίτη Πολυαννής και Κιλκισίου τους υποδέχτηκε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης, πατέρας Ιωσήφ. Η υποδοχή που τους επιφυλάχτηκε και στο Κιλκίς ήταν θερμή. Εφαγαν στο μαγειρείο της μητρόπολης και κατέλυσαν στον εκκλησιαστικό λύκειο της πόλης. "Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τους ευχαριστήσουμε. Κι αυτοί πιστεύω ότι ήταν ικανοποιημένοι, γιατί ευχαρίστησαν και για τη βοήθεια που είχε προσφέρει η Ελλάδα στη Βοσνία τον καιρό που γινόταν ο πόλεμος. Μη ξεχνάτε ότι τότε που ο πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ ο Κάρατζιτς είχε πει "έχουμε τον Θεό και τους Ελληνες" αναγνωρίζοντας την προσφορά της Ελλάδας", τονίζει ο πατέρας Ιωσήφ.

    Οι οδοιπόροι ξεκίνησαν στις πέντε το πρωί την πορεία τους και μέσω Δρυμού θα φτάσουν σήμερα στη Λητή. Η μητρόπολη Κιλκίς έχει ειδοποιήσει το μητροπολίτη του Λαγκαδά Σπυρίδωνα και τους ετοιμάζεται υποδοχή και φιλοξενία στο μοναστήρι στις Πέντε Βρύσες. Η πορεία θα συνεχιστεί και αύριο, με σταθμό στην αδελφότητα Λυδία στην Ασπροβάλτα και μετά, μέσω Στρατώνιου και Ιερισσού, υπολογίζουν να φτάσουν μέχρι τις 27 Ιουνίου στο Αγιον Ορος.

    Η πορεία ξεκίνησε από το Τρεμπίνιε και συνεχίστηκε μέσω του Γρκάχοβο, Αντριέβιτσας, Πετς, Τζακόβιτσας, Σκοπίων, Βέλες, Νεγκοτίνο, Δοϊράνης και Κιλκίς. Η διαδρομή περιλαμβάνει μία απόσταση 900 χιλιομέτρων.

    [04] Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Ως τον καλύτερο οικονομικό εταίρο της Αλβανίας θεωρεί την Ελλάδα το 33,1% της πολιτικής ελίτ της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών, σε δείγμα 115 βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών. Στη λίστα των προτιμήσεων της αλβανικής πολιτικής ελίτ ακολουθούν η Τουρκία με 22,4%, η Βουλγαρία με 16,7% και η Κροατία με 9%.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμπέρασμα που προκύπτει ap| την έρευνα όσον αφορά τον συσχετισμό της κομματικής ένταξης των ερωτηθέντων με την προτίμηση της Ελλάδας ως του ιδανικού οικονομικού εταίρου.

    Το σύνολο (100%) των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) θεωρεί -και μάλιστα αποκλειστικά- την Ελλάδα ως τον πρώτο καλύτερο οικονομικό εταίρο της χώρας. Κατά 27,6% λιγότερο προτιμούν τη χώρα μας τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), καθώς θεωρούν την Ελλάδα ως τον καλύτερο οικονομικό εταίρο σε ποσοστό 72,4%, έναντι 11,8% της Τουρκίας, 5,3% της Βουλγαρίας και της Κροατίας, 2,6% της FYROM και 1,3% της Σλοβενίας.

    Οσον αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Αλβανία προκειμένου να ορθοποδήσει και να ακολουθήσει τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη δεκαετία, το 33,5% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 33% πρεσβεύει ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των στόχων που θα έπρεπε να θέσει η κυβέρνηση -σε οικονομικό επίπεδο- περιλαμβάνονται ακόμη, σύμφωνα με τους 115 ερωτηθέντες πολιτικούς, η αύξηση των μισθών και η καταπολέμηση της φτώχιας (2,2%) και η διακοπή της ανόδου των τιμών. Την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνει η αλβανική πολιτική ελίτ, αφού το 77,4% προτιμά να υπάρχουν περισσότερες αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 20,9% προτείνει τη λειτουργία μερικών ιδιωτικών και μερικών κρατικών, ενώ μόλις το 0,9% επιμένει στις κρατικές.

    Τα έργα υποδομής είναι ο κλάδος που χρειάζεται τις περισσότερες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με το 81,9% των ερωτηθέντων, ενώ τα κονδύλια που προέρχονται από άλλες χώρες είναι πολύτιμα και για τον τουρισμό (62,6%), την ενέργεια και το τραπεζικό σύστημα (32,2%), την αγροτική οικονομία (30,4%), τη βιομηχανία (27,8%), τα ορυχεία και το εμπόριο (7,8%).

    [05] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η Ελλάδα θεωρείται από την πολιτική ελίτ της Αλβανίας, ως ο αποφασιστικότερος παράγοντας για την εξασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια, όπως προκύπτει από έρευνα που έκανε το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών σε 115 βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη της γειτονικής χώρας.

    Οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται την Ελλάδα περισσότερο και από τις ΗΠΑ, αφού το 58,3% αυτών απάντησαν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ισορροπία στα Βαλκάνια, το 57,4% είπαν ότι είναι οι ΗΠΑ, το 46,1% η Γερμανία, το 36,5% η Τουρκία, το 35,7% η Ιταλία, το 20,9% η FYROM και το 19,1% η Σερβία.

    Στο ερώτημα από ποιες χώρες κινδυνεύει η Αλβανία το 65,2% απάντησε ότι κινδυνεύει από τη Σερβία, το 2,6% από το Μαυροβούνιο και το 1,7% από την Ελλάδα. Το 90,4% αυτών πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, το 37,4% θεωρεί ότι το σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις με τη χώρα μας είναι οι Αλβανοί μετανάστες και μόνο το 1,7% εκτιμά ότι αποτελεί απειλή για την Αλβανία η ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας.

    Το 65,2% των βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών πιστεύουν |ti το μέλλον της Αλβανίας βασίζεται στην Ευρωπαική Ενωση, το 7,8% στις ΗΠΑ, το 3,5% στη Γερμανία και το 22,6% στους ίδιους τους Αλβανούς. Επίσης, υπέρ της αυτονομίας τάσσεται το 42,6% των ερωτηθέντων, υπέρ της ανεξαρτησίας το 29,6%, υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων το 24,3% και υπέρ της ένωσης με την Αλβανία το 2,6%.

    [06] ΣΦΙΧΤΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ 1998 ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

    Σφιχτή εισοδηματική πολιτική και για το 1998 είναι η κεντρική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπό τον καθηγητή Σπράο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η επιτροπή εισηγείται μέσο επίπεδο αύξησης μισθών 4% και ταυτόχρονα αποφασιστικές παρεμβάσεις στις μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές αγορές που κρατούν υψηλές τις τιμές των προϊόντων με άμεσες επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

    Ακόμη προτείνεται η επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο περιορισμός ορισμένων φόρων σε είδη ευρείας κατανάλωσης και ισομερής κατανομή της πτώσης του πληθωρισμού μεταξύ μισθωτών - εργοδοτών και κράτους.

    [07] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗ ΒΑΡΥΝΟΥΝ

    "Αντί να ενοχλείται η Τουρκία από την ιστορία, καλό θα ήταν να αναγνωρίσει έστω και με καθυστέρηση, τα εγκλήματα γενοκτονίας που την βαρύνουν ως ένα βήμα σεβασμού των αρχών που αποδέχεται σήμερα όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα".

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ.Ακμπέλ, περί δήθεν επίδειξης επιθετικότητας της Ελλάδας απένταντι στην Τουρκία, με αφομή τα αποκαλυπτήρια μνημείου της γενοκτονίας των ποντίων στην Ξάνθη που έγιναν από τον κ.Κακλαμάνη.

    Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχει "ευθύνη ούτε σχέση η μουσουλμανική μειονότητα για τις γενοκτονίες που διέπραξε κατά περιόδους και στο πρώτο τμήμα του αιώνα η Τουρκία". Το μνημείο, πρόσθσε, τιμά τη μνήμη των 336.000 ποντίων και ανεγέρθη με πρωτοβουλία των Ελλήνων ποντίων Ξάνθης, ενός νομού όπου ζουν χιλιάδες πόντιοι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Οσο κακή πρόθεση κι αν έχει κάποιος η ανελέητη κριτική ματιά για το Μάάστριχτ κι τη νέα Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι αλλάζουν πολλά πράγματα σε σχέση με το "Μάαστριχτ 1".

    Για πρώτη φορά από το 1992 και το Μάαστριχτ διαφαίνεται η προοπτική η Γερμανία να δεχτεί πολιτικό έλεγχο της γεμάτης υπερεξουσίες Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας. Το γεγονός αυτό ove_ketai στην άνοδο του Λιονέλ Ζοσπέν στην εξουσία στη Γαλλία κατά μέγα μέρος.

    Η πίεση των 20 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ανεργία, η δυσανασχέτηση της κοινής γνώμης και τα πολιτικοοικομικά αδιέξοδα οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της απασχόλησης και στη συγκρότηση νέων ειδικών πολιτικών.

    Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζύμωση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης με στόχο τη διύρυνση του κοινωνικού προσώπου της. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλά για μια τομή στις πολιτικές της Ε.Ε. στα ζητήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση και την ανεργία και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου για ενδοενωσιακό μέτωπο της Ιταλικής "Εληάς", των Γάλλων Σοσιαλιστών, των Βρετανών Εργατικών, των Πορτογάλλων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ.

    Υπάρχει ένα θέμα με τις διαμορφούμενες συμμαχίες μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. οι οποίες είναι περιστασιακές, εναλλασσόμενες και διαμορφούμενες ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και ποτέ μόνιμες.

    Μάλλον έχει δίκιο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Θέμελης όταν κάνει λόγο για συμμαχίες "κατά θέμα" ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους και όχι για συμμαχίες κατά ομάδες συντηρητικών, σοσιαλιστών, οικολόγων κλπ.

    Οσο για το δίλημμα αν κέρδισαν οι Γάλλοι ή οι Βρετανοί στο Αμστερνταμ, μάλλον πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα. Η Ευρωπαική Ενωση είναι ένα "γήπεδο" με συνεχείς αγώνες για προώθηση των συμφερόντων της κάθε χώρας και της κάθε ομάδας.

    Πάντως οι Ελληνες κυβερνητικοί συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους ότι οι Γερμανοί δεν κέρδισαν στο Αμστερνταμ επειδή: Δέχτηκαν τον πολιτικό έλεγχο της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας. Στη μεγάλη κόντρα με το Ηνωμένο Βασίλειο οι Γερμανοί υποχώρησαν και δέχτηκαν τη μη ενσωμάτωση προς το παρόν της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί δέχτηκαν να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς του ενός Επιτρόπου για κάθε χώρα-μέλος, γεγονός το οποίο ευνοεί τις μικρές χώρες και βάζει σε προβληματισμό τις μεσαίες χώρες της Ε.Ε.

    Επίσης ουδείς επιτρέπεται να λησμονεί ότι μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία, πηγαίνουμε για εκλογές και στην ενωμένη Γερμανία, όπου ο Καγκελάριος Κολ θα δώσει προσεχώς μια πολύ κρίσιμη μάχη το αποτέλεσμα της οποίας θα έχει επιπτώσεις και στις εξελίξεις στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ολα αυτά οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν επιτρέπεται και δεν ενδείκνυται εφησυχασμός της ελληνικής πλευράς ούτε για μια στιγμή. Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι οριακά για την τύχη των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρώπη. Ούτε θαύματα γίνονατι εν μια νυκτί, ούτε κανείς θα μας χαρίσει τίποτε.

    [09] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΤΟΥΣ 55 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει το σαρωτικό κύμα βίας που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της Αλβανίας αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάθεσης της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία. Η διαπιστωμένη αδυναμία προετοιμασίας τους αλλά και το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στις νότιες peqiow]r της Αλβανίας απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Ιουνίου εκλογών.

    Εκδηλη είναι η ανησυχία και της διεθνούς κοινότητας η οποία προσβλέπει σ΄αυτές καθώς εκτιμά ότι η διεξαγωγή "έντιμων και αδιάβλητων" εκλογών που θα αναδείξουν νέας κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.

    Μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία οργάνωσης των εκλογών διαπίστωσε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος εξέφρασε έντονες επικρίσεις κατά των αλβανικών αρχών επειδή δεν "καταβάλλουν", όπως είπε, "τις απαιτούμενες προσπάθειες για την προετοιμασία τους.

    Παρά το γεγονός ότι οι δέκα ημέρες που απομένουν δεν επαρκούν για τη σωστή προετοιμασία, οι υπουργοί των χωρών μελών του ΟΑΣΕ σε συνάντησή τους στη Βιέννη κατέστησαν σαφές ότι η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να πραγματοποιηθεί την προγραμματισμένη ημερομηνία, ενώ έκαναν σαφές ότι την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών έχουν αποκλειστικά οι αλβανικές αρχές.

    Την προσωρινή αναβολή των εκλογών ζήτησε, επικαλούμενο τις ανεπαρκείς προετοιμασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το Αμερικανικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο. Ωστόσο, αντίθετη ήταν η άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υποστήριξε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", ότι δεν υπάρχει λόγος για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

    H ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο ΟΑΣΕ -επικαλούμενος λόγους ασφάλειας- ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να μειωθεί η διάρκεια της ψηφοφορίας έτσι ώστε οι κάλπες να κλείσουν στις έξι το απόγευμα αντί στις 9 το βράδυ που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Διαφορετικά, προειδοποίησε ο ΟΑΣΕ, "θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την εποπτεία των εκλογών". Το ίδιο αίτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, απηύθυναν προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και οι εκλογικές επιτροπές των νομών του Αργυροκάστρου.

    Εξάλλου, γνωστοποιήθηκε, όπως αναφέρει ο αλβανικός τύπος, το όνομα του ευρωπαίου συντονιστή που θα καταρτίσει την τελική έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές. Πρόκειται για την πρώην γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κατρίν Λα Λυμιέρ την οποία, σύμφωνα με την "Αλμπάνια" αποδέχονται τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επιφυλάξεις για το πρόσωπο της κ.Λυμιέρ εξέφρασαν μόνο ο αντιπρόεδρος του Βalli Kombetar, Χ.Σέλφο και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο.

    Ο τελευταίος με επιστολή του προς τα δέκα κομματα που υπέγραψαν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου, προτείνει συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό και την ηγεσία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με την οποία τα κόμματα θα δεσμεύονται για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, τη μείωση του ωραρίου διάρκειας της ψηφοφορίας, τροποποίηση μερικών άρθρων του νόμου "περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης" καθώς και για τον τρόπο διανομής των εδρών της λίστας επικρατείας, ενώ θα διαβεβαιώνεται ρητά από τον πρωθυπουργό η ασφαλής διακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Στο μεταξύ, υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών, των επιθέσεων των ενόπλων συμμοριών κατά αθώων πολιτών αλλά και εναντίον στελεχών κομμάτων συνεχίζεται η προεκλογική ejstqate_a. Ο τραγικός απολογισμός του κύματος βίας που σαρώνει την Αλβανία, ήταν να χάσουν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα 55 άνθρωποι ενώ μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα.. Η τεταμένη κατάσταση έχει αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που αλληλοκατηγορούνται για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα. Η πλειοψηφία ωστόσο των στελεχών των πολιτικών κομμάτων καταλογίζει ευθύνες στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο του Αλβανού Προέδρου με στόχο τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. "Ως το μεγαλύτερο κακό αυτού του τόπου", τον χαρακτήρισε ο οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ναμίκ Ντόκλε.

    Την ίδια ώρα ο Μπερίσα σε μια προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του από την υπόθεση των παρατραπεζών, η κατάρρευση των οποίων δημιούργησε την κρίση, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο με την οποία ζητά την άσκηση ελέγχου από κοινού με ξένους εμπειρογνώμονες έτσι ώστε "να μάθει ο λαός ποιος έκλεψε τα λεφτά του στις παρατράπεζες", όπως αναφέρει.

    Ο Μπερίσα επικαλούμενος το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τονίζει στην επιστολή του ότι "η ευθύνη ανήκει στους σοσιαλιστές να εξηγήσουν που πήγαν τα χρήματα των "επενδυτών" διαφορετικά υπογραμμίζει, "η αντιπολίτευση πρέπει να αποσύρει τις κατηγορίες ότι εκλάπησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μέξι του Δημοκρατικού Κόμματος".

    [10] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη παραίτηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν.

    Η παραίτηση του Ερμπακάν η οποία υπαγορεύθηκε από τις επικρίσεις και τις πιέσεις που δέχθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους εκπροσώπους του κοσμικού συστήματος διακυβέρνησης της Τουρκίας για τις προσπάθειες τους να συσφίγξει τους δεσμούς της χώρας με το ισλάμ, χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ως "ιστορική στιγμή".Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η παραίτησή του "ήταν πράξη πολιτικής ευθύνης για να ξεπεράσει η χώρα την τεχνητή αναταραχή που προκαλούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης".

    Ο Ερμπακάν ζήτησε από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να αναθέσει την εντολή σχηματισμού στην εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόεδρο του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Αλλωστε σε συνάντηση που είχε χθες με την Τανσού Τσιλέρ και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, αποφασίστηκε τα τρία κόμματα να στηρίξουν "κυβέρνηση Τσιλέρ". Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών αυτών κομμάτων είναι ικανή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσιλέρ.

    Ωστόσο πολιτικοί σχολιαστές στην Αγκυρα, εικάζουν ότι ο Ντεμιρέλ είναι πιθανόν να δώσει εντολή σχηματισμού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του κόμματος Μητέρας Patq_dar, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έχει δήλωσει ήδη ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί κυβέρνησης με το κόμμα του Ορθού Δρόμου.

    Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τάσσονται υπέρ της επιλογής προσώπου που ενδεχομένως θα είχε τη δυνατότητα να καθυστερήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και δεν αποκλείουν ο Ντεμιρέλ να προσανατολιστεί σε μια τέτοια λύση.

    [11] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη, κάλεσε την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του Στείτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ.Μπέρνς, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλητικές στρατιωτικές κινήσεις σε βάρος της Κύπρου, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, λίγο πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, "να μην προχωρούν σε προκλητικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη, προκαλούν ανησυχίες στους λαούς και υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Υποστήριξε ακόμη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ.Μπέρνς, περιέγραψε "το γεγονός ως ναυτική επίσκεψη που αποτελεί ρουτίνα και όχι στρατιωτική άσκηση, στα λιμάνια της Κύπρου".

    [12] Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την έλλειψη προόδου στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία, εξέφρασε ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Καναδά, Τζον Κόρνμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας.

    Ο Αμερικανός πολιτικός συνέστησε στη νέα βουλγαρική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στη Βουλγαρία.

    Με σκοπό την έξοδο από την οικονομική κρίση, η Ουάσιγκτον χορήγησε στη Σόφια πιστώσεις για εισαγωγή σιτηρών, εξετάζει τις δυνατότητες επιστολής και έκτακτης βοήθειας σε τρόφιμα, ενώ έστειλε και χρηματική βοήθεια ύψους 400.000 δολαρίων μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    Αυτή η βοήθεια, κατά τον κ.Κόρνμπλουμ, συμπληρώνει το τακτικό πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον για να βοηθήσει τη μετάβαση της Βουλγαρίας στη δημοκρατία, να εδραιώσει τις οικονομικές τις μεταρρυθμίσεις, να χρηματοδοτήσει, μέσω του Βουλγαρο- αμερικανικού Ταμείου Επενδύσεων, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της. Το πρόγραμμα αυτό έχει απορροφήσει 200 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο 1990- 1996.

    Ο κ.Κόρνμπλουμ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια που αφορούν και τη Βουλγαρία, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον, ότι στο πλαίσιο των αμερικανικών pqytobouki~m, η Σόφια θα φιλοξενήσει συνάντηση της ομάδας εργασίας για τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών.

    Σκοπός της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των Νοτίων Βαλκανίων, είναι η δραστηριοποίηση των μεταφορικών επικοινωνιών της περιοχής αυτής, ενώ η αμερικανική βοήθεια, ύφους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη σταλεί στους αποδέκτες, όπως σημείωσε ο κ.Κόρνμπλουμ. Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, τα επόμενα προγράμματα, θα ετοιμαστούν βάσει συνεννοήσεων μεταξύ των τριών χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία: Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία. Κ.Κ.

    [13] ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΙ ΤΕΤΟΒΟ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

    Τροποποίηση του νομοσχεδίου, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με το "διακανονισμό" για την ανάρτιση σημαιών των μειονοτήτων, ενέκρινε σε σημερινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκόστιβαρ.

    "Αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις, δεν πρόκειται να εφαρμόσω καμία άλλη απόφαση της κυβέρνησης και είμαι έτοιμος να θυσιάσω τη θέση που κατέχω", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκόστιβαρ απαιτεί, με τις τροποποιήσεις που ενέκρινε, να αναρτηθεί η αλβανική σημαία όχι μόνο στα κτίρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε όλα τα κτίρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, να αναρτηθεί η αλβανική σημαία στις περιοχές όπου το αλβανικό στοιχείο ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, καθώς και στις γιορτές των μειονοτήτων και όχι μόνο στις εθνικές γιορτές.

    Πάντως, στη συνεδρίαση δεν τέθηκε το θέμα σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει την ανάρτηση σημαιών των μειονοτήτων.

    Εξάλλου, σήμερα στο Τέτοβο, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 59,3% του πληθυσμού, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και υιοθέτησε τις ίδιες τροποποιήσεις που ενέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκόστιβαρ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν ανήκουν στο αλβανικό στοιχείο απεχώρησαν, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αποφάσισε να μη δώσει εντολή στις αστυνομικές αρχές του Γκόστιβαρ να απομακρύνουν τις σημαίες, έως ότου ψηφιστεί ο νόμος για τη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων και να αποφεύγει έτσι να φορτίζει το ήδη βεβαρημένο κλίμα στις σχέσεις με τις μειονότητες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 19 June 1997 - 13:26:07