Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕ

  • [02] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑΣ

  • [03] TΡΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [04] ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ EΡΓΑΣΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ.

  • [05] 3500 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ

  • [06] "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ" ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΤ- 3 ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • [08] ΓΡΑΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΧΡΙΣΤΟ ΖΑΧΑΡΑΚΙ

  • [09] "ΛΟΓΙΚΗ" ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [10] Η ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Μια νέα πνοή στη ροή της ειδησεογραφίας στα Βαλκάνια έρχεται να δώσει η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που θα "στηθεί" από τον επόμενο μήνα στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Την εξαγγελία αυτή έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Πρακτορείου Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη : Ο ρόλος των ΜΜΕ", το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη στα χρονικά συνάντηση διευθυντών ΜΜΕ και θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Sun Beach στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΜΠΕ και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Pqyte}ousar της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97".

    "Πρόκειται μια σημαντική υπόθεση που την περιμένουν σαν "μάνα εξ ουρανού" όλα τα Βαλκανικά Πρακτορεία Ειδήσεων, τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν γίνει, τα 12 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των Βαλκανίων θα διοχετεύουν σε 24ωρη βάση τις ειδήσεις τους στα αγγλικά, θα γίνεται μία ταξινόμηση και στη συνέχεια το κάθε πρακτορείο θα μπορεί να πάρει ειδήσεις για όλο το βαλκανικό χώρο σε συμπιεσμένα αρχεία είτε δεδομένων, είτε εικόνας και ήχου και σε πιο προχωρημένη μορφή ακόμη και σε βίντεο" τόνισε ο κ Κουζινόπουλος αναφερόμενος στην Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων. Επισημαίνοντας ότι η πρόκειται για την πιο σημαντική από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε να υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια το ΜΠΕ, ο κ Κουζινόπουλος υπογράμμισε ότι το Μακεδονική Πρακτορείο, που το 1994 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, στοχεύει με τις πρωτοβουλίες του στην ανάπτυξη της πληροφόρησης στα Βαλκάνια ώστε να γίνονται πιο γνωστές οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της κάθε βαλκανικής χώρας και η ενημέρωση να γίνεται απ ευθείας ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων και τους ίδιους τους λαούς των βαλκανικών χωρών κι όχι από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων τα οποία είναι ελάχιστα κοντά στην πραγματικότητα της κάθε χώρας.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της διαβαλκανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων καθηγητής Παύλος Πετρίδης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει σε αυτή την κατεύθυνση το ΜΠΕ, μεταξύ των οποίων και βαλκανικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή την απότιση φόρου τιμής σε δύο σημαντικούς Ελληνες πολιτικούς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω των βαλκανικών διασκέψεων . Μιλώντας για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα συνάντηση των διευθυντών βαλκανικών ΜΜΕ τονίζοντας ότι μετέχουν σε αυτό σημαντικές προσωπικότητες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Σλοβενία και την Τουρκία. "Η πρωτοβουλία αυτή πέρα από την αλληλοενημέρωση αποσκοπεί και στη σύσφιγξη των σχέσεων των κρατών και των λαών της Ν.Α Ευρώπης" κατέληξε ο κ Πετρίδης.

    [02] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Ετσι όπως προωθείται η αναθεώρηση του Συντάγματος υποκρύπτει σχεδιασμούς για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και προεδρολογία, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αν όντως υπάρχει θέμα για το οποίο πρέπει να επισπευθούν οι πολιτικές εξελίξεις, οπότε πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και η κοινωνία ή δεν υπάρχει οπότε πρέπει να σταματήσει η διαρροή των σχετικών σεναρίων.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να παραμείνει η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών cia την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί διαφορετικά η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να διορίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως διορίζει τους περιφερειάρχες και τους διοικητές των ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει αντιφατική και επιζήμια οικονομική πολιτική. Για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, σημείωσε ότι παραδέχτηκε την αλήθεια και το πρόβλημα είναι με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον επικρίνουν ενώ στην πράξη ακολουθούν την ίδια πολιτική.

    Δήλωσε ότι ο ΣΥΝ επιμένει στην πρόταση του για διάλογο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, "με στόχο μια εναλλακτική προοδευτική λύση στη σημερινή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και την αδιέξοδη πολιτική του". Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο ΣΥΝ θα επιδιώξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Η κάθε περίπτωση, όμως, θα εξεταστεί ξεχωριστά και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις χωρίς να υπάρξει κεντρική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, ούτε για τους τρεις μεγάλους Δήμους. Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Δαμανάκη για το Δήμο Αθηναίων απάντησε ότι ο ίδιος δεν χρίζει υποψηφίους και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι η δημοτική του ομάδα έχει να επιεδείξει μια πολύ καλή δουλειά με επικεφαλής τη Μαρία Δαμανάκη. Για το Δήμο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι αποτελεί την ευκαιρία να δοκιμαστούν συνεργασίες και οι προσπάθειες για περιφερειακή αποκέντρωση.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν μιλάει για Κεντροαριστερά και εξέφρασε την αντίρρηση του κόμματος του για πρωτοβουλίες, όπως είναι το "Δίκτυο Διαλόγου και Παρέμβασης για την Κεντροαριστερά", λέγοντας ότι προκαλεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

    Σχολιάζοντας όσα έγιναν στο μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα σημείωσε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου σέβονται τη μνήμη του περισσότερο από το οικογενειακό και πολιτικό του περιβάλλον.

    Ως προς τις κατηγορίες που του είχε απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τη στάση του ΣΥΝ απέναντι στη Συμφωνία Σένγκεν, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και ότι το ζήτημα του κ. Πάγκαλου είναι αρμοδιότητα άλλων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει τη λύση και να λειτουργήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ενταγμένο στο ΕΣΥ.

    Στις 7.30' μ.μ. ο κ. Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς" και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΝ για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση.

    [03] TΡΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Τρία νέα ψηφίσματα που αφορούν το Κυπριακό, την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Τουρκία και την προστασία του Oικουμενικού Πατριαρχείου, έχουν ήδη προταθεί και αναμένεται η ψήφιση τους από τα δύο νομοθετικά σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, με εισηγητή τον βουλευτή Γκίλμαν και sumupocq\vomter τους βουλευτές Χάμιλτον, Πόρτερ, Μπιλιράκη, Ενγκελ και Μαλόνι το νομοθετικό ψήφισμα υπ' αριθμόν 81, έχει ήδη προταθεί προς έγκριση. Το ψήφισμα καλεί, για την ανάληψη μίας αμερικανικής πρωτοβουλίας, η οποία θα μπορέσει να προσφέρει μία δίκαιη και ειρηνική λύση για το Κυπριακό.

    Το δεύτερο νομοθετικό ψήφισμα υπ' αριθμόν 1361 εισηγήθηκε από τον βουλευτή Αντριους και συνυπογράφηκε από τον βουλευτή Πόρτερ. Σκοπός του ψηφίσματος είναι να μπλοκάρει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς τη Τουρκία για το έτος 1998, με μοναδική προϋπόθεση να αρθεί αυτό το εμπάργκο αφού η τουρκική κυβέρνηση, λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το τρίτο ψήφισμα υπ' αριθμόν 6, που έχει εισηγηθεί από τον ομογενή βουλευτή Μπιλιράκη και το έχουν συνυπογράψει 41 ακόμα βουλευτές έχει ως σκοπό του την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού Κογκρέσου, για την προστασία του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Εξάλλου, ίδιο ψήφισμα έχει προταθεί και στη Αμερικανική Γερουσία από τον γερουσιαστή Σνόουι. Α.Τ.

    [04] ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ EΡΓΑΣΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ.

    Με νέο πρόσωπο θα υποδεχτεί το τουριστικό ρεύμα των επόμενων μηνών το αεροδρόμιο "Μακεδονία", καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που δρομολογήθηκαν πριν από ένα χρόνο.

    Οι εργασίες "που έχουν ολοκληρωθεί σ'ένα ποσοστό 90%", όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Σουλαδάκης, και "θα αποπερατωθούν στο σύνολό τους μέσα στο καλοκαίρι", αφορούν στη λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου του αεριλιμένα και την υποστήριξη της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του, ιδιαίτερα κατά τους τουριστικούς μήνες αιχμής, καθώς και στην αισθητική βελτίωση και αποκατάσταση ενιαίου αρχιτεκτονικού ύφους του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου.

    Επίσης, στον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής υποδομής, με την ανανέωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των οπτικοακουστικών συστημάτων, και στην αύξηση της χωρητικοτητας του αεροσταθμού, με νέες εγκαταστάσεις ωφέλιμου χώρου 1000 τετραγωνικών μέτρων.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουλαδάκη, το έργο, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρη Καστανίδη, κρίθηκε αναγκαίο καθώς το αεροδρόμιο ήταν ανεπαρκές να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, σε σχέση με τον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών και των ημερήσιων πτήσεων, καθώς και τις συνεχώς διογκούμενες ανάγκες των τσάρτερς, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ελάχιστες αποκλίσεις από το προβλεφθέν χρονοδιάγραμμα, μέσα σε 11 μήνες από τη δημοπράτησή του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Epijoimymi~m. Φορέας διαχείρισης ήταν ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997".

    Στο μεταξύ, όπως είπε ο υποδιοικητής, ήδη είναι σε εξέλιξη επεμβάσεις μικρότερης εμβέλειας, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει το έργο επέκτασης του αεροσταθμού προς τα ανατολικά, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, προκειμένου να διαμορφωθεί ο απαραίτητος χώρος για την εγκατάσταση της αίθουσας "Σένγκεν". Αίθουσα για την υποδοχή των επιβατών των χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη και θα υπόκεινται σε τελωνειακό και διαβατηριακό έλεγχο.

    Μέσα στο '97 θα δημοπρατηθεί άλλωστε και το έργο επέκτασης του αεροσταθμού προς τα δυτικά, μέχρι τον πύργο ελέγχου, και ενοποίησης των δύο κτιρίων. Ηδη, εκπονείται σχετική μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 7-8 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία εξέλιξης των έργων για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ομίχλης, σύμφωνα με τον κ. Σουλαδάκη, μέσα στον Αύγουστο θα ανατεθεί η μελέτη για την επέκταση του διαδρόμου 10/28 κατά 1000 μέτρα προς τη θάλασσα και το έργο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του '98.

    Επιπλέον, έχει ανατεθεί η μελέτη για το χερσαίο τμήμα του παράλληλου τροχόδρομου του 10/28, και η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους.

    Μέσα στο 1997 θα δημοπρατηθεί και η προμήθεια του νέου ΙLS, κατηγορίας ΙΙ, παράλληλα με το έργο εγκατάστασης ισχυρής φωτοσύμανσης στον άξονα του διαδρόμου, με επέκταση στο πλάτος του και μέσα στη θάλασσα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Στο μεταξύ, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση Ραντάρ στην περιοχή της Περαίας, που προκάλεσε επανελημμένα τις αντιδράσεις των περιοίκων, και εξελίσσεται η διαδικασία απαλλοτριώσεων.

    [05] 3500 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ

    Το λαμπρότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς , η Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έχει καταστατεί πόλος έλξης καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας της συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Από το απόγευμα του Σαββάτου , που εγκαινιάστηκε μέχρι το σήμερα το μεσημέρι περίπου 3.500 άτομα επισκέφτηκαν την Εκθεση. Συγκεκριμένα από το απόγευμα του Σαββατου μέχρι το πρωί της Κυριακή πήγαν 1200 άτομα , την Κυριακή εκδόθηκαν 2.000 εισιτήρια ενώ σήμερα , μία μόλις ώρα μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου, είχαν κοπεί 350.

    "Είναι μία καταπληκτική έκθεση αλλά θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος και ενημερωμένος γι αυτά που θα δει για να συλλάβει το μεγαλείο της" λέει κάποιος από τους επισκέπτες που βγαίνουν από την έκθεση ενώ μία κυρία δηλώνει: "Εμεινα εκστασιασμένη. Σκέφτομαι να ξανάρθω. Είναι ένα μεγαλείο". Κάποια \kkg κυρία διατυπώνει δυσαρέσκεια βλέποντας την ανακοίνωση έξω από το Μουσείο που προειδοποιεί ότι απαγορεύεται η είσοδος στην έκθεση στις γυναίκες που φορούν κοντή φούστα, στενό παντελόνι ή αμάνικο μπλουζάκι. "Ηρθα με αυτή τη ζέστη να δω μια έκθεση δεν ήρθα σε μοναστήρι" λέει. Κάποιοι άλλοι επισκέπτες όμως εκφράζουν την άποψη ότι ο σεβασμός στα κειμήλια επιβάλλει σοβαρή αμφίεση.

    Η Εκθεση, που καλύπτει μία έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων συνολικά, επιχειρεί να παρουσιάσει στο ελληνικό και διεθνές κοινό την ιστορικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά πολυσήμαντη πολιτεία του Αγίου Ορους στην μακραίωνα διαδρομή της καταδεικνύοντας το βαθύτερο νόημα της όχι μόνο για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.Το σενάριο- η ιστορία- βάση της οποίας τοποθετούνται τα εκθέματα κινείται πάνω σε ένα νοηματικό άξονα που ενοποιεί τις τέσσερις θεματικές ενότητες (φύση, αρχιτεκτονική, καθημερινός βίος, κειμήλια) έτσι ώστε να υπηρετηθεί και τα αποδοθεί το "όλον" όχι σαν μία ακολουθία στο χώρο αλλά σαν μία σύνθεση μέσα στο χρόνο.

    Το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Ορους αποτελεί το αντικείμενο της πρώτης από τις τέσσερις ενότητες της Εκθεσης και παρουσιάζεται με μία φωτογραφική έκθεση που περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 1) Τη βλάστηση του Αγίου Ορους, 2) Τις εποχές του έτους, 3) Ειδικά τοπία, 4)Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικό περιβάλλον. Η έκθεση συμπληρώνεται με μία βιντεοταινία και ειδικές εκδόσεις που αφορούν την πανίδα τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Αθωνικής Πολιτείας .

    Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αντιπροσωπεύεται στην Εκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους κυρίως μέσα από τεκμηριωτικό υλικό όπως σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα αλλά και με πρωτότυπα παλαιά αντικείμενα που σχετίζονται με το αρχιτεκτονικό έργο και τη διαδικασία παραγωγής του (έγγραφα, παλαιά σχέδια, κουφώματα, επιγραφές, εργαλεία κλπ) .

    Η ενότητα "Καθημερινός Βίος και η Λατρεία" αφηγείται την ιστορία ενός μοναστηριού , ιστορείται η σεμνότητα της απλότητας που ντύνει τα καθημερινά πράγματα, δίπλα στο αυτοκρατορικό μεγαλείο μιας βιβλιοθήκης , το ταπεινό σκεύος δίπλα στη μνημειακή απεικόνιση του σίτου, του οίνου και του ελέους. Κορύφωση της καθημερινής ζωής η λατρεία εκεί όπου τα λατρευτικά αντικείμενα, αν και μακριά από το φυσικό τους χώρο, πλήρη ακτινοβολίας "θείου κάλλους" αναδεικνύονται σε καλλιτεχνικά αντικείμενα υψηλής τέχνης και πνευματικό προϊόν μεγάλου πολιτισμού.

    Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι ο τομέας των εξακοσίων κειμηλιακών θησαυρών που αντιπροσωπεύουν είκοσι δύο κατηγορίες έργων. Μνημειακή ζωγραφική, φορητές εικόνες, εικονογραφημένα και μη χειρόγραφα, έργα μικροτεχνίας, κεντήματα ξυλόγλυπτα, κεραμικά , λειτουργικά εκκλησιαστικά σκεύη, εργαλεία εργαστηρίων , εξοπλισμός και έπιπλα χώρων αποτελούν λίγες μόνο από τις υλικές μαρτυρίες της πολιτιστικής κληρονομιάς που φυλάσσεται για αιώνες στις μονές του Αγίου Ορους. Η βυζαντινή και η μεταβυζαντινή τέχνη, η ιστορία, η ακτινοβολία και η δογματική και αισθητική επίδραση στους ορθόδοξους λαούς, η προσφορά στην παιδεία και η συμμετοχή στα πνευματικά κινήματα αντικατοπτρίζονται σε όλα αυτά τα αντικείμενα.

    [06] "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ" ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΤ- 3 ΜΕ ΤΟΝ L.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    "Στα ίχνη του Ζορμπά" θα βρεθεί ωριαίο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3, το οποίο θα μεταδοθεί την Πέμπτη και θα περιλαμβάνει συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον θρυλικό Ελληνα και Βαλκάνιο Αλέξη Ζορμπά.

    Η πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη να παρουσιάσει το συμφωνικό του έργο "Ζορμπάς ο Ελληνας" στα Σκόπια, αποτέλεσε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό αλλά και πολιτικό γεγονός στη γειτονική χώρα.

    Ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης μιλάει για το ρόλο του Ζορμπά που πέθανε και ενταφιάστηκε στα Σκόπια, ενώ παρουσιάζει την πρόταση του για δημιουργία τελωνειακής ένωσης και συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων.

    Στο ντοκιμαντέρ θα παρουσιάστούν επίσης τα εγγόνια του Ζομπά, τα οποία ζούνε στο Βελιγράδι και ζητάνε από την Πολιτεία να τους δώσει ελληνικό διαβατήριο, ενώ θα υπάρχουν πλάνα από το χωριό Καταφύγι στα Πιέρια όρη, όπου γεννήθηκε ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Με τη συμμετοχή εβδομήντα αρχηγών κρατών αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Η διάσκεψη η οποία θα ολοκληρωθει στις 27 Ιουνίου, θα αποτιμήσει την επιτευχθείσα πρόοδο από την προηγούμενη συνάντηση κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του 1992 στο Rio de Janeiro και αναμένεται να δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών του πλανήτη.

    Στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης περιλαμβάνονται θέματα όπως η φτώχεια, θέματα παραγωγής και κατανάλωσης, η αύξηση του πληθυσμού, τα δάση, το πόσιμο νερό, οι ωκεανοί, το κλίμα, η ενέργεια, η γεωργική παραγωγή, τα τοξικά, η τεχνολογική και οικονομική μεταφορά πόρων, τα διεθνή ιδρύματα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Παρά την επίτευξη συμφωνίας σε πολλά θέματα της συνόδου του Ρίο το 1992, πολλές διαφορές απαιτούν λύσεις, κυρίως θέματα οικονομικά μεταξύ των βιομηχανικών και υπό ανάπτυξη κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Βορρά-Νότου, θέματα που αναμένεται να γίνουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα από την "ομάδα των 77" αλλά και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, όπως η οργάνωση "Greenpeace". Οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες είχαν συμφωνήσει ότι το κόστος της ανάπτυξης του τρίτου κόσμου δεν θα πρέπει κατ΄ουδένα τρόπο να καλυφθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και υποσχέθηκαν να επωμισθούν το μεγαλύτερο βάρος του τιμήματος για την ανάπτυξή τους.

    Σύσσωμες οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και οι ομάδες πίεσης, πέντε χρόνια μετά τη σύνοδο του Ρίο, καταγγέλουν ότι η διεθνής κοινότητα όχι μόνο δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα του 1992 αλλά paqab_ase κατάφωρα τις συμφωνίες του Ρίο.

    Η ατμόσφαιρα καταγγέλουν οι ειδικοί, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε μολυσμένη, οι υδάτινοι πόροι λεηλατημένοι, ενώ το παγκόσμιο δάσος γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια επικίνδυνη υποβάθμιση. Παράλληλα η σύγκλιση πλούσιων και φτωχών παραμένει κενό γράμμα και αυτό αποκλειστικά λόγω της άρνησης των πλούσιων κρατών να παράσχουν τα απαραίτητα κονδύλια και την τεχνολογία για την προώθηση της βιώσιμης αναπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι φτωχότερες χώρες πάντως φέρονται αποφασισμένες να μπλοκάρουν οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αν δεν δοθούν τα κονδύλια που προβλέπει η συμφωνία του Ρίο.

    Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία απο τις κυβερνήσεις ώστε στο τελικό κείμενο να δοθεί προτεραιότητα στα σοβαρά προβλήματα της ανεπάρκειας και της μόλυνσης των αποθεμάτων του νερού που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη. Σχετικά με τα δάση, οι κυβερνήσεις των συμμετεχόντων χωρών έχουν αφήσει το θέμα σε εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο, επειδή υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη μεθόδευση των λύσεων.

    [08] ΓΡΑΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΧΡΙΣΤΟ ΖΑΧΑΡΑΚΙ

    Την απόφαση της χώρας του να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκορωφ, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μιλώντας στους σκοπιανούς δημοσιογράφους, ο κ.Γκλγικόρωφ γνωστοποίησε πως τα Σκόπια υπέβαλαν γραπτή πρόταση στον πρέσβη Χρίστο Ζαχαράκι, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, με την οποία αποδέχονται τη χρησιμοποίηση από την Ελλάδα όποιας ονομασίας επιθυμεί για τις διμερείς σχέσεις και τη χρήση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για τις διεθνείς σχέσεις.

    "Η πρόταση που κατατέθηκε στον κ.Ζαχαράκι, τόνισε ο Σκοπιανός Πρόεδρος, αποτελεί για μας ένα είδος συμβιβασμού, ο οποίος δεν είναι εύκολος και θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, αλλά εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας μας". Επισήμανε, επίσης, ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία άλλη χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να χρησιμοποιεί το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο κ.Γκλγικόρωφ υποστήριξε ότι τα Σκόπια "κέρδισαν τη μάχη για το όνομα", αφού, όπως είπε, αναγνωρίστηκαν από περισσότερες από 80 χώρες, οι μισές από τις οποίες τους αναγνώρισαν με το συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έθεσε και το θέμα της "μακεδονικής", όπως είπε, μειονότητας που ζει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία και η οποία "δεν απολαμβάνει τα δικαιώματά της" και υπογράμμισε το αμέριστο ενδιαφέρον που πάντοτε θα εκδηλώνεται για την τύχη της. Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να θέσει θέμα μειονότητας γιατί "γι' αυτό θα πρέπει να ενδιαφερθεί η διεθνής κοινωνία και οι αρμόδιοι οργανισμοί".

    Σχολιάζοντας την επίσημη επίσκεψη του στη Λαϊκή Δημοκρατία tgr Κίνας και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι αυτές ήταν επικερδείς για τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

    Ο πρόεδρος Γκλιγκόρωφ χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και με την υπουργό Εξωτερικών, Μάντλιν Όλμπραϊτ, οι οποίοι, όπως επισήμανε, "συμφώνησαν ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο".

    Τέλος, ο Σκοπιανός Πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, κ.Γκίλμαν για το θέμα του αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, η αναγνώριση του οποίου, όπως είπε, "θα σήμαινε την απώλεια της κυριαρχίας και την έναρξη της διαδικασίας διχοτόμησης της χώρας.

    [09] "ΛΟΓΙΚΗ" ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Ο βουλγαρικος Τυπος αφιερωνει εκτενη σχολια για την αναβολη της προγραματισμενης επισημης επισκεψης του προεδρου της Βουλγαριας Πεταρ Στογιανοφ στην Αγκυρα υστερα απο αιτημα του Τουρκου ομολογου του Σιουλειμαν Ντεμιρελ, ο οποιος παρακαλεσε τον κ. Στογιανοφ να ερθει στην Τουρκια οταν ολοκληρωθουν οι διαδικασιες σχηματισμου κυβερνησης απο τον εντολοδοχο πρωθυπουργο Μεσουτ Γιλμαζ.

    Σαν "λογικη" ερμηνευεται η αναβολη στη Σοφια και στην Αγκυρα, συμφωνα με την καθημερινη "Κοντινεντ", η οποια δημοσιευει εκτιμησεις πηγων της βουλγαρικης Προεδριας, οτι ο Στογιανοφ αντιμετωπιζει με αισιοδοξια την αναθεση της εντολης στον Γιλμαζ, ελπιζοντας στην γρηγορη βελτιωση των διμερων σχεσεων.

    Η θερμες σχεσεις των δυο πολιτικων θα ασκησουν θετικη επιδραση στην κατευθυνση αυτη, γραφει η "Κοντινεντ", υπενθυμιζοντας την ενεργη δημοσια υποστηριξη του κ. Γιλμαζ προς την υποψηφιοτητα του κ. Στογιανοφ λιγες μερες πριν τις προεδρικες εκλογες στη Βουλγαρια το περασμενο Οκτωβριο. Η εφημεριδα αναφερεται επισης στην προσφατη δηλωση του κ. Γιλμαζ για τα μεγαλα περιθωρια για περαιτερω διευρυνση των βουλγαρο-τουρκικων σχεσεων.

    Σε ενα μηνα απο τωρα υποτιθεται, οτι θα πραγματοποιηθει η επισκεψη στην Αγκυρα, στη διαρκεια της οποιας ο κ. Στογιανοφ θα θεσει υποψιν των Τουρκων συνομιλητων του την μονοπλευρη διευρυνση των χωρικων υδατων της Τουρκιας στη Μαυρη Θαλασσα εις βαρος της Βουλγαριας. Συμφωνα με τους υπολογισμους Βουλγαρων εμπειρογνωμων η χωρα κινδυνευει να χασει σημαντικο μερος της υφαλοκριπηδας της σαν συνεπεια της αυθαιρετης μετατοπισης των συνορων των χωρικων υδατων της Τουρκιας 20 χιλιομετρα προς το Βορρα, αναφερει η "Κοντινεντ".

    Αλλο σημαντικο προβλημα, που αναμενεται να συζητηθει στην Αγκυρα ειναι οι συνεχιζομενες μαζικες παραβιασεις οχι μονο της οικονομικης ζωνης, αλλα και των χωρικων υδατων της Βουλγαριας στον Ευξεινο Ποντο. Οι τουρκοι ψαραδες κυριολεκτικα αλωνιζουν εκει αφου μονο φετος εχουν διαπιστωθει 200 περιπου παραβιασεις τουρκικων καραβιων, τους οποιους οι αρμοδιες μοναδες του βουλγαρικου πολεμικου ναυτικου δεν ειναι σε θεση να αναχαιτισουν εξαιτιας της ελλειψης...καυσιμων, επισημαινεται στο χαρακτηριστικο σχολιο της "Κοντινεντ".

    Κοινα μετρα καταπολεμησης του λαθρεμποριου ναρκωτικων, οπλων, τσιγαρων κ.α. απο Τουρκι στη Βουλγαρια αναμενεται να συντονιστουν στα πλαισια της επισκεψης Στογιανοφ, κατα την "Κοντινεντ". Συμφωνα με την εφημεριδα "168 ΩΡΕΣ", ωστοσο, δεν αποκλειεται οι κκ. Στογιανοφ και Ντεμιρελ να υπογραψουν συμφωνια στρατιωτικης συνεργασιας. Παρομοια συμφωνια ο κ. Στογιανοφ προτηθεται να υπογραψει αργοτερα και με την Ελλαδα.

    [10] Η ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τα χημικά προϊόντα, τα μεταποιημένα αγροτικά αγαθά, η εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων και η παραγωγή οικοδομικού- κατασκευαστικού εξοπλισμού, αποτελούν τους τέσσερις κλάδους της βουλγαρικής βιομηχανίας που κυρίως προσφέρονται για ξένες επενδύσεις, αφού διεκδικούν μεγάλα ποσοστά της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της γειτονικής χώρας.

    Η παραγωγή χημικών προϊόντων αποτελεί τον κυρίαρχο κλάδο στη βιομηχανία της Βουλγαρίας, αντιπροσωπεύοντας το 24,0% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής και το 27,3% των εξαγωγών (1347,4 εκατομμύρια δολάρια).

    Τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο συμφερουσών επενδύσεων στη γειτονική χώρα κατέχει η βιομηχανία μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, που αντιστοιχεί στο 20,1% του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 23% των εξαγωγών (1126,7 εκατ.δολάρια).

    Ακολουθεί ο κλάδος του οικοδομικού εξοπλισμού, ο οποίος αποδίδει το 16,3% της βουλγαρικής βιομηχανικής παραγωγής. Στην πίτα των εξαγωγών του φιλικού κράτους ο κλάδος διεκδικεί μερίδιο 13,6%, που αντιστοιχεί σε 666,8 εκατομμύρια δολάρια.

    Ενδιαφέρουσες προοπτικές διανοίγονται για τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη βιομηχανία επεξεργασίας μεταλλευμάτων της Βουλγαρίας. Ο κλάδος συνεισφέρει με 12,2% στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας και αντιπροσωπεύει ποσοστό 19,7% του συνόλου των εξαγωγών (201,5 εκατ.δολ). Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την υπηρεσία ξένων επενδύσεων της Βουλγαρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας κατείχε το 1996 την πέμπτη θέση -μεταξύ δέκα κρατών- σε όγκο εξαγωγών προς τη Βουλγαρία, διευρύνοντας τη δραστηριότητά της σε σχέση με το 1995, όταν κατείχε την έκτη θέση, αλλά και μη καταφέρνοντας να ξεπεράσει το "ρεκόρ" του 1994, οπότε ανήλθε στην τέταρτη θέση (τη διετία 1992- 93 ήταν στην πέμπτη θέση).

    Την πρώτη θέση σε όγκο εξαγωγών προς τη Βουλγαρία κατείχε το 1996 η Ιταλία, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 1995 και το 1994, οπότε βρισκόταν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. "Κερδίζοντας" την πρώτη θέση, η Ιταλία πήρε τα σκήπτρα της κυριότερης εξαγωγικής χώρας από τη Ρωσία, που για τέσσερα συνεχή χρόνια (από το 1992 έως το 1995) κατείχε τα πρωτεία. Στην τρίτη θέση ήταν πέρυσι η Γερμανία και στην τέταρτη η Τουρκία.

    Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας προς τη Βουλγαρία, αφού η χώρα jat]jtgse το 1996 την έκτη θέση, έναντι της δεκάτης τέταρτης που κατείχε το 1995 και της όγδοης το 1994. Α.Γ

    [11] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θα απελαύνονται στο εξής από τη Γερμανία και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, οι αλλοδαποί που συμμετέχουν σε απαγορευμένες διαδηλώσεις κι έχουν καταδικαστεί για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

    Αυτό το μέτρο, καθώς και άλλα, περιλαμβάνεται σε διάταξη νόμου, που απλοποιεί τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη απέλαση των ξένων, που υποπίπτουν στη Γερμανία σε ποινικά αδικήματα.

    Στην πραγματικότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των αλλοδαπών, προφανώς για λόγους ασφάλειας και σε μια σαφή προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο και να καταπολεμήσει, το εισαγόμενο έγκλημα, που πράγματι έχει πάρει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες διαστάσεις.

    Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που "είδε" δόλο στην συγκεκριμένη απόφαση της Βόννης.

    Η διάσταση απόψεων είχε σαν φυσικό επακόλουθο, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιας μορφής "κόντρες", να δημιουργηθεί εμπλοκή. Κι αυτό γιατί μόνον η Ομοσπονδιακή Βουλή, που ελέγχεται από τον τρικομματικό συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, ψήφισε το νόμο, σε αντίθεση με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου πλειοψηφούν οι σοσιαλδημοκράτες.

    Κατόπιν τούτου η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις υπήρξε συμβιβασμός, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    Με το τελικό -και αποδεκτό τώρα και από τις δύο πλευρές- κείμενο, που θα έρθει και πάλι στη Βουλή και το Συμβούλιο προς ψήφιση, καθιερώνεται η υποχρεωτική απέλαση (ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής) και για αλλοδαπούς, που έχουν τιμωρηθεί για διακίνηση ναρκωτικών.

    Θα απευλαύνονται, επίσης όλοι όσοι καταδικάζονται σε φυλάκιση άνω των τριών ετών, αντι των πέντε που ίσχυε μέχρι τώρα, άσχετα με το είδος του αδικήματος που έχουν διαπράξει.

    Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν καταδικασθεί σε διάστημα πέντε ετών αντί των οκτώ που προβλέπονται μέχρι σήμερα, σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών, για οποιαδήποτε αδικήματα.

    Στο μεταξύ αποσύρθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, ο νόμος που επέβαλε βίζα σε παιδιά αλλοδαπών, κάτω των 16 ετών, προερχόμενα από την Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Τυνησία και Μαρόκο, στην περίπτωση που ήθελαν να επισκεφθούν στη Γερμανία τους γονείς ή άλλους στενούς συγγενείς τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 23 June 1997 - 12:58:08