Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [02] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-Π. ΣΑΡΜΠΑΝΗ

  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

  • [06] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [07] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [08] ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΡΑ ΚΑ ΒΝR ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [09] ΣΕ ΘΕΣΜΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ANΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ

  • [11] 2.670.000 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΥ ΚΟΥΗΝ

  • [12] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΕΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

  • [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

  • [17] ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΑΝΔΗ

  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [21] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • [23] EΚΡΗΞΗ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ "ΝΕΦΤΟΧΙΜ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [24] ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ UNTAES ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΒΑΡ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

    Η πλήρης στήριξη της ελληνική κυβέρνησης στους χειρισμούς και τη στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει των επευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την τέταρτη μέσα σε δέκα μήνες, από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σημίτη.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ώστε η Τουρκία να άρει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στο νησί και τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι:"Πάμε στις συνομιλίες με μεγάλη θέληση και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας και δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κληρίδης είπε πως αν δεν πάει στις συνομιλίες ο κ. Ντενκτάς δεν θα είναι προς όφελος του και ο κ. Σημίτης συμπλήρωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει νέα πρόταση.

    Σε ερώτηση αν ως κίνηση καλής θέλησης σκέφτονται να προτείνουν αναστολή εγκατάστασης των πυραυλικών συστημάτων S-300 ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Σχετικά με την εμπλοκή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι υπάρχουν συντεχνίες και εμπορικά επιμελητήρια που μπορούν να εκπροσωπηθούν οργανωμένα στην αντιπροσωπεία και να θέσουν τις απόψεις τους.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν προβλέπεται συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, γιατί δεν υπάρχει λόγος, ενώ αρνήθηκε να πει οτιδήποτε όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στη Νέα Υόρκη ο κ. Κληρίδης ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επεξεργαστεί χάρτες για το εδαφικό με πολλά σενάρια, τα οποία προνοούν όμως για την επιστροφή των 2/3 των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

    [02] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. DGKYSE Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρώτη φάση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στις 15 - 16 Ιουλίου, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την έκθεση της που ονομάζεται "Ατζέντα 2000" και σε αυτήν θα γίνεται αναφορά για τα θέματα της διεύρυνσης και της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο κ.Κρανιδιώτης είπε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τακτικής αλληλοενημέρωσης και συντονισμού των ενεργειών για προώθηση του κυπριακού. Υποστήριξε όμως ότι η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό.

    "Μας δόθηκε η ευκαιρία" είπε ο κ.Κασουλίδης, "να κάνουμε μια γενική ανασκόπηση, ενόψει ενός κρίσιμου εξαμήνου που αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συνάρτηση με το γενικότερο θέμα της διεύρυνσης και ενόψει των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-Π. ΣΑΡΜΠΑΝΗ

    Με τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πολιτική των ΗΠΑ για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στην περιοχή μας και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    Ο κ. Σαρμπανης χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ πολύ επιτυχημένη, λέγοντας ότι παρουσίασε την κατάσταση στην περιοχή με σαφήνεια και καθαρότητα, στις επαφές που είχε με αμερικανούς αξιωματούχους.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Οι εργασιακές σχέσεις και η απασχόληση είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης της συντονιστικής γραμματείας κοινωνικού διαλόγου.

    Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας και περιλαμβάνονται σ' αυτές 15 μέτρα τομές όπως επιδότηση της ανεργίας, κίνητρα για προσλήψεις και καθιέρωση 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος με την οποία ζητά να αλλάξουν ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Σύσκεψη για την πορεία των μεγάλων έργων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των νομών αυτής της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο υπουργείο Μακεδονίας - Hq\jgr, υπό τον υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ειδικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας - Θράκης, που έχει θεσμοθετηθεί με στόχο το συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας για την επιτάχυνση και την υλοποίηση των αποφάσεων και θα συμμετάσχουν ο Γ.Γ. Περιφέρειας, οι πρόεδροι των Διευρυμένων Νομαρχιών και οι Νομάρχες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    [06] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα απ όλες τις πλευρές είναι η διεθνής συνάντηση που οργανώνει στις 3 και 4 Ιουλίου το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου" με τη συνεργασία των Ινστιτούτων Friedrich Ebert και Renner, στην Αθήνα, με θέμα "σύγχρονη πολιτική σκέψη:Η Αριστερά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα".

    Το ΙΣΤΑΜΕ θα επιδιώξει να καθιερωθεί η συνάντηση της Αθήνας ως διαρκής θεσμός ελεύθερης συζήτησης των αριστερών διανοουμένων για τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Θεωρεί επίσης ότι η εποπτική συστηματική γνώση για τις πραγματικότητες των κοινωνιών μας, καθιστά ξανά τον επιστημονικό στοχασμό αναγκαία προυπόθεση για την ανασύσταση της πολιτικής σκέψης της Αριστεράς, ανασύσταση που έχει ως αφετηρία τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας".

    Το άνοιγμα των εργασιών της συνάντησης θα κάνει ο ευρωβουλευτής Παρασκευάς Αυγερινός, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρώτη ημέρα (Πέμπτη) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [07] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    "Πρέπει να μαθαίνουμε για τον εαυτό μας από μας τους ίδιους και όχι από τους άλλους": η φράση αυτή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Anadolu", Hilmi Bengi, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις την εισήγησή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Τα βαλκανικά μέσα ενημέρωσης παίρνουν ακόμη τις ειδήσεις που τα ενδιαφέρουν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και κατά κάποιο τρόπο υποκύπτουν στις δικές τους κατευθυντήριες", δήλωσε ο κ.Μπενγκί και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου πληροφόρησης. "Από αυτή την άποψη θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο της τράπεζας πληροφοριών για την ίδρυση της οποίας πρωτοστατεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την υποστήριξη όλων των μελών της ΑΒΝΑ, ώστε να μοιραστούμε ισομερώς και τα αγαθά και τους κόπους", συμπλήρωσε και πρόσθεσε: "Η σκέψη για την ίδρυση της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων είναι ένα μεγάλο βήμα και θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά την πίστη μας ότι η Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια.".

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μπενγκί τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που δικαιούται αυτή την τιμή, γιατί η ιστορία της των 2300 χρόνων έγινε σκηνή για διάφορους πολιτισμούς. "Η πόλη είναι γεμάτη με τον ρωμαϊκό, τον βυζαντινό τον τουρκικό και τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και με μνημεία των τριών μεγάλων θρησκειών. Επιπλέον, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε εδώ το 1881. Εχει ξεχωριστή σημασία για μας τον γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι από το πολιτιστικό μωσαϊκό, το σπίτι του Ατατούρκ , βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη” κατέληξε.

    Στις νέες προοπτικές που θα διανοιχθούν με τη λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων, η οποία σύντομα θα λειτουργήσει πιλοτικά, αναφέρθηκε ο ιστορικός και διευθυντής τμήματος τεκμηρίωσης του ΜΠΕ.Βλάσης Βλασίδης.

    "Αυτό που εμποδίζει σήμερα την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των βαλκανικών πρακτορείων είναι η παρωχημένη τεχνολογία και η ασυμβατότητα των συστημάτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προβλήματα κληροδοτημένα από το παρελθόν. Τα πρακτορεία συνήθως ανταλλάσσουν ειδήσεις μέσω fax, ενώ δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο στη μετάδοση και διανομή των φωτογραφιών. Τα modems που χρησιμοποιούν, όταν διακινούν φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή, δεν επιτρέπουν υψηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα η μετάδοση να είναι αργή και να στοιχίζει ακριβά. Ολα αυτά πρόκειται να αποτελέσουν παρελθόν με τη λειτουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων", τόνισε ο κ.Βλασίδης.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG- II και έχει την ολόπλευρη ηθική και υλική υποστήριξη του υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδος, αλλά και τη συμπαράσταση των κυβερνήσεων όλων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου.

    Ηδη έγινε η προμήθεια των πρώτων μηχανημάτων και αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας.. Η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων θα είναι εγκαταστημένη σε δυο πανίσχυρους κεντρικούς υπολογιστές και είναι έτσι δομημένη, ώστε να παρέχει συνεχή ροή ειδήσεων και να υποστηρίζει πλήρως multimedia εφαρμογές. Οι δυνατότητές της είναι πολύ μεγάλες, λόγω των σχεδόν απεριόριστων δυνατοτήτων του software της βάσης δεδομένων, της υποστήριξης εικόνας, ήχου, video και της αυτόματης αρχειοθέτησης όλων των κειμένων σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες. Η τράπεζα ειδήσεων, θα έχει μορφή multimedia, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για την κατασκευή εφαρμογών, όπως παραγωγή video, ηχητικών δελτίων, επεξεργασία φωτογραφιών κ.α..Πάντως, ο ακριβής καθορισμός του τρόπου λειτουργίας της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων θα γίνει στη συνάντηση των τεχνικών διευθυντών των βαλκανικών πρακτορείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

    Να στηθεί δίκτυο ανταποκριτών μεταξύ των βαλκανικών ΜΜΕ, με ανταλλαγές, με μόνιμες στήλες συνεργατών στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ραδιόφωνα, πρότεινε ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του με θέμα "Ο ρόλος των ΜΜΕ: Από τη σύγκρουση στη συνεργασία". "Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έστειλαν τον κόσμο στο σφαγείο του πολέμου", υποστήριξε μεταξύ των άλλων. "Προκύπτουν", τόνισε, "τεράστια ζητήματα πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας για τη στάση, τις επιλογές, τις συμπεριφορές των ΜΜΕ, τόσο στο γιουγκοσλαβικό όσο και στο αλβανικό". Ο κ.Βουλέλης κατήγγειλε τα ΜΜΕ για σχεδόν συνειδητή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση που στόχευε στη θεαματικότητα, την εμπορικότητα κ.ά. "Θα πρέπει", υπογράμμισε, "να μην υποδαυλίζουμε, να μην προωθούμε αντιλήψεις που οδηγούν στον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Θα πρέπει, εάν συμφωνούμε όλοι για την ειρήνη και την ανάπτυξη, να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις και παραμορφωτικούς φακούς", πρόσθεσε.

    Σε μια νέα περίοδο ελεύθερης επικοινωνίας και άνθησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εισέρχεται τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία, μετά τη λήξη των αυστηρών ελέγχων και της λογοκρισίας που στιγμάτισαν σαράντα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων "Rompress", Victor Martalogou.

    "Τα ΜΜΕ είναι το ''έδαφος'' στο οποίο οι πρώτοι ιδιώτες επενδυτές της Ρουμανίας δοκίμασαν τις δυνάμεις τους", επισήμανε ο κ.Μαρταλόγου και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες της χώρας του δέχονται τώρα για πρώτη φορά έναν βομβαρδισμό πληροφόρησης. Ενδεικτικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λίγων χρόνων οι εκδόσεις στο φιλικό κράτος αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες που ήταν προηγουμένως, σε αρκετές χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων έφτασε τους δέκα χιλιάδες από μόλις τρεις χιλιάδες.

    Πάντως, την ανησυχία του ότι η απότομη ελευθερία του Τύπου μπορεί κάποτε να μετεξελιχθεί σε ασυδοσία, εξέφρασε ο κ.Μαρταλόγου, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πορνογραφίας και λιβελογραφίας.

    Η εκπρόσωπος του πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ της Αλβανίας, Μαργκαλίνα Σίνα, χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο των ΜΜΕ για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και εγκωμίασε το έργο της ΑΒΝΑ και τη συμβολή που θα έχει η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων στην καλύτερη συνεργασία των πρακτορείων ειδήσεων των Βαλκανίων.

    [08] ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΡΑ ΚΑ ΒΝR ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας δύο βαλκανικών μέσων ενημερωσης, χαρακτηρίστηκε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει το ΜΠΕ για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,η πρωτοβουλία που ανέπτυξαν πριν λίγους μήνες η ελληνική κρατική ραδιοφωνία ΕΡΑ και η αντίστοιχη βουλγαρική ΒΝR για την προώθηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων στη Βουλγαρία .

    Στο ιστορικό αυτής της πρωτοβουλίας αναφέρθηκε ο γενικός διεθυντής της ΒΝR Vetcheslav Tounev τονίζοντας πως με τη συμβολή και της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" μοιράστηκε η βοήθεια σε 40 ιδρύματα της Βουλγαρίας σε ορισμένα από τα οποία οι άνθρωποι είχαν να φάνε κρέας τέσσερα χρόνια.. "Κλαίγαν από συγκίνηση" sum]wise ο κ. Tounev και πρόσθεσε: "Ο καλός ο γείτονας την ώρα της ανάγκης φαίνεται". Σύμφωνα με τον ομιλητή σε μία εβδομάδα τρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη στη Βουλγαρία ενώ έχει ήδη μεταφερθεί και διανεμηθεί ίση ποσότητα στα τέλη του Μαϊου. Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν απομείνει 30 εκατομμύρια δραχμές από το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε στην Ελλάδα με το οποίο θα αγοραστούν φάρμακα . "Αυτή η εκστρατεία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία αποτελεί άριστο παράδειγμα συνεργασία των ραδιοφώνων και των δημοσιογράφων των δύο χωρών" κατέληξε ο κ Tounev.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ραδιοφωνίας ΕΡΤ- 3 Νίκος Δημαράς κατά τη διάρκεια της εισΉγησής του με θέμα "Ο ρόλος της κρατικής ραδιοφωνίας στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη σχέσεων στενότερης συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων των Βαλκανίων, ο κ Δημαράς πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα επεξεργασίας μετάδοσης κοινών ραδιοφωνικών εκπομπών και η ενίσχυση πρωτοβουλιών όπως η σύνταξη ειδικής χάρτας για την διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των λαών. Ακόμη πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μέσα από προγράμματα της ΕΕ για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.Επίσης προτάθηκε η καθιέρωση ειδικών εβδομαδιαίων πολύγλωσσων ραδιοφωνικών προγραμμάτων που να μεταδίδονται από τους ραδιοφωνικους σταθμούς όλων των βαλκανικών χωρών προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση για τους κοινούς στόχους, καθώς επίσης και η καθιέρωση αποστολών δημοσιογράφων και επιστημόνων από τη μία βαλκανική χώρα στην άλλη για να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της διαβαλκανικής συνεργασίας..

    Την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλίων οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των λαών της περιοχής των Βαλκανίων πρότεινε στη συνέχεια ο γενικός διεθυντής του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ Fevzi Kahraman."Δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια όπου υπάρχουν πολλές εθνικές και πολιτιστικές καταβολές. Μια μικρή σπίθα αρκεί για να ανάψει πυρκαγιά στην περιοχή. Πρέπει να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές πολιτικές λαμβάνοντας υπ΄ όψη την ευαισθησία των λαών αυτής της περιοχής πάνω στα θέματα των πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών. Οι λέξεις εχθρότητα και πόλεμος πρέπει να απομακρυνθούν από τα εκπαιδευτικά βιβλία για να αναπτυχθούν οι νέες γενιές μακριά από τις φιλονικίες" πρόθεσε ο ομιλητής . Ο κ Kahraman τόνισε ακόμη ότι τα ΜΜΕ είναι τα σημαντικότερα από τα μέσα που μπορούν να εξασφαλίσουν την διαφώτιση του λαού , την ενημέρωσή του με σωστές ειδήσεις και την διαβίωση μέσα σε ειρήνη. "Στις Βαλκανικές χώρες όπου υπάρχει πλούτος πολιτισμών και θρησκειών μεγάλη συμβολή στην ειρήνη θα έχουν τα σωστά αμερόληπτα και δημοκρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο) που θα σέβονται κάθε είδους εθνικές και θρησκευτικές καταβολές.Θεωρώ την Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ένα σημαντικό θεσμό που θα το εξασφαλίσει αυτό. Τα μολύβια μας, οι κάμερες και τα πλήκτρα των υπολογιστών μας θα υπηρετήσουν πάντα την αμερόληπτη και σωστή δημοσιογραφία", κατάληξε ο κ Kahraman.

    Ο αρχισυντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Ιγγλέσης κάνοντας μια ιστορική amadqol^ στη δημιουργία των βαλκανικών κρατών μετά την κατάρρευση των αυτοκρατοριών τόνισε ότι αποτελεί ειρωνεία της ιστορίας η έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή ιδίως στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των λαών των Βαλκανίων και να καταδείξουν ότι οι μειονότητες δεν είναι οι "διάβολοι" της περιοχής. "Δεν είναι καθόλου εύκολη μια τέτοια πορεία, αλλά αξίζει κανείς να προσπαθήσει αν θέλουμε η εθνοκάθαρση της Κράινας και της Βοσνίας να είναι οι τελευταίες στη Βαλκανική χερσόνησο" πρόσθεσε ο κ Ιγγλέσης.

    "Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν νέα από τους γείτονες εκτός αν είναι κακά νέα" τόνισε αναφερόμενη στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ της Βαλκανικής η γενική διευθύντρια της τηλεόρασης A1 Television των Σκοπίων Gordana Stosic τονίζοντας ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι να μάθουν να σκέπτονται θετικά . "Το ερώτημα είναι ποιος θα σταματήσει πρώτος να γράφει μόνο τις κακές ειδήσεις και ποιός θα αρχίσει πρώτος θα σκέπτεται θετικά" είπε.

    Στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ στη Ρουμανία μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού αναφέρθηκε η διευθύντρια ειδήσεων της "Televiziuena Romanα" Alina Mungiou Pippidi τονίζοντας ότι η κρατική τηλεόραση στη χώρα της έπαιξε ρόλο στη δημιουργία συναισθημάτων ανασφάλειας και φόβου. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης και ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-3 Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Ο κ Παρασκευόπουλος τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στους όρους και τις έννοιες που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται σε γεγονότα που συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες ενώ ο κ Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνήσεις και να υπηρετούν την αλήθεια. Στις δραστηριότητες της άτυπης ένωσης βαλκανικών τηλεοράσεων αναφέρθηκε κ ο Αλεξανδρίδης επισημαίνοντας ότι προγραμματίζεται η δημιουργία ενός βαλκανικού τηλεοπτικού περιοδικού.

    [09] ΣΕ ΘΕΣΜΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στο συμπέρασμα ότι η συνάντηση των Βαλκάνιων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, κατέληξαν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Πρόταση για την υιοθέτηση διακήρυξης που θα προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων για τους δημοσιογράφους στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπέβαλε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο αρχισυντάκτης βαλκανικών θεμάτων της σκοπιανής εφημερίδας "Puls", Mirtce Tomofski.

    Yπενθυμίζεται ότι στο θέμα της ελεύθερης κίνησης των Βαλκάνιων δημοσιογράφων στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου αναφέρθηκε χτες και ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, τονίζοντας ότι είναι adiam|gto οι λειτουργοί της ενημέρωσης να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν από κράτος σε κράτος.

    Ο κ.Τomofski διατύπωσε, άλλωστε, την εκτίμηση ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι πάντα απαλλαγμένα από εθνικιστικά μηνύματα. Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης των ΜΜΕ των Βαλκανίων, αλλά και επιμόρφωσης των δημοσιογράφων, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της νέας εποχής.

    Στη μεγάλη έλλειψη πληροφόρησης ακόμη και μεταξύ γειτονικών κρατών της Βαλκανικής αναφέρθηκε ο Plamen Entsev, αρχισυντάκτης της βουλγαρικής εφημερίδας "Duma", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι της Βουλγαρίας γνωρίζουν περισσότερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι για τη Ρουμανία. Προς την κατεύθυνση μάλιστα, της στενότερης συνεργασίας των Βαλκάνιων δημοσιογράφων, ο κ.Εntsev υπέβαλε δύο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, που αφορούν την έκδοση βαλκανικής εφημερίδας και τη δημιουργία κοινού δορυφορικού τηλεοπτικού προγράμματος. Η εφημερίδα θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να κυκλοφορήσει στα αγγλικά και στη συνέχεια να μεταφραστεί σε καθεμία από τις υπάρχουσες στα Βαλκάνια γλώσσες.

    Τη δημιουργία ενός ισχυρού συντονιστικού μηχανισμού των δημοσιογράφων της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα βοηθήσει στην άρση των προκαταλήψεων που ταλανίζουν τους δύο λαούς και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών και την ειρήνη, πρότεινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δημοσιογράφος της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News", Metehan Demir. Ο κ.Demir επισήμανε ότι το συνέδριο του ΜΠΕ θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών και προέτρεψε τους συναδέλφους του να γράφουν αντικειμενικά, αδέσμευτοι από προκαταλήψεις που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και τη θρησκεία της κάθε χώρας.

    "Ας αφήσουμε κατά μέρος παραγεγραμμένες ιστορικές σελίδες και ας ανασκουμπωθούμε με ειλικρίνεια για να φτιάξουμε τα Βαλκάνια του 2000": η προτροπή αυτή του Βαγγέλη Παντελίδη, διευθυντή του γραφείου Βόρειας Ελλάδας της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", συμπυκνώνει την ανάγκη που υπάρχει στα Βαλκάνια για λήθη, όχι της ιστορικής αλήθειας, αλλά των μεμονωμένων περιστατικών του παρελθόντος που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να στέκονται εμπόδιο στη συναδέλφωση των λαών.

    "Επρεπε εμείς οι δημοσιογράφοι όλων των βαλκανικών χωρών να έχουμε αρχίσει αγώνες με νύχια και με δόντια, για να γίνουμε πραγματικοί και καλοί γείτονες. Τίποτα δεν έχουμε κάνει στην πραγματικότητα ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Βούλγαροι, ούτε οι Σκοπιανοί, ούτε οι Αλβανοί δημοσιογράφοι. Ολοι υποκύπτουμε στα κελεύσματα των εκάστοτε κυβερνήσεών μας, όλοι φοβόμαστε μη μας πουν εθνοπροδότες και μας ρίξουν το ανάθεμα", συμπλήρωσε ο κ. Παντελίδης.

    Να γνωρίσουν την ιστορία των βαλκανικών χωρών μέσα από τα ίδια τα γεγονότα και όχι από την ιδαίτερη οπτική γωνία του κάθε λαού, προέτρεψε τους δημοσιογράφους της Χερσονήσου του Αίμου ο Νίκος Μέρτζος, διευθυντής της εφημερίδας "Ελληνικός Βορράς", κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο. "Είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι από τους ομιλητές και τους μετέχοντες στο συνέδριο cmyq_foum την ιστορία των άλλων βαλκανικών χωρών μέσα από τα ίδια τα γεγονότα", δήλωσε ο κ.Μέρτζος και κατέληξε στην "εύγλωττη" διαπίστωση: "Καθήκον των δημοσιογράφων είναι να πληροφορούν και όχι να παραληρούν".

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης των διευθυντών της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ABNA), που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, παρουσιάστηκε ο server του ΜΠΕ στο Ιντερνετ, που εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμερα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό και τις δραστηριότητες των πρακτορείων της ΑΒΝΑ.

    [10] ANΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    Τη μακέτα της αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, βάση της οποίας θα κατασκευαστεί το πρώτο οικο-μουσείο της χώρας, παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Αρχαιολογίας Γιώργος Χουρμουζιάδης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή πιστών αντιγράφων οκτώ κατοικιών, ενός φούρνου, βαρκών και της χλωρίδας και πανίδας του προϊστορικού οικισμού, σε φυσικό μέγεθος. Το οικο-μουσείο θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει έναν περίπατο στην ιστορία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης και να παρατηρήσει την οργάνωση και τη ζωή των κατοίκων του προϊστορικού Οικισμού, βάση των στοιχείων, που έχουν συγκεντρωθεί από την ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων.

    Πέντε από τα σπίτια που θα κατασκευαστούν θα βρίσκονται σε ειδικές πλατφόρμες μέσα στο νερό της λίμνης, ενώ ένα από αυτά θα παραμείνει μισοχτισμένο, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει την αρχιτεκτονική. Γύρω από το χώρο θα γίνει αναπαραγωγή της παλαιοχλωρίδας και του παλαιοπεριβάλλοντος της περιοχής. Θα καλλιεργηθούν μονόκοκκο στάρι και φακή, θα γίνει αναπαραγωγή δασοσυστάδων. Η αναπαράσταση του οικισμού θα περιλαμβάνει και προβλήτα ώστε να δίνεται η δυνατότητα προσέγγισής του και από το νερό.

    Η ανασκαφική έρευνα βρίσκεται στον έκτο χρόνο και διεξάγεται από το ΑΠΘ με την ευθύνη του καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη και τη συνεργασία 12 μεταπτυχιακών φοιτητών, τριών αρχιτεκτόνων μηχανικών, τριών περιβαλλοντολόγων και τριών γεωλόγων. Η μελέτη της μουσειολογικής αξιοποίησης γίνεται από την ομάδα του καθηγητή Σ. Παρασκευόπουλου, ενώ η μελέτη της οικολογικής διαχείρησης από τους καθηγητές Γ. Στάμο και Κ. Κορφιάτη.

    Για την αναπαράσταση του οικισμού και την κατασκευή του οικο- μουσείου εργάζονται τρεις ομάδες, οι οποίες μελετούν τα αρχιτεκτονικά ευρήματα, το παλαιοπεριβάλλον και τα κινητά ευρήματα.

    Η αναπαράσταση αγγίζει την πραγματικότητα σε ποσοστό 80%, ενώ, όπως είπε ο κ. Χουρμουζιάδης, σε τέτοιες προσπάθειες υπάρχει πάντα ένα ποσοστό φαντασίας και αυθαιρεσίας του αρχαιολόγου.

    Η παρουσία της μακέτας-προτύπου, βάσει της οποίας θα γίνει η αναπαράσταση του προϊστορικού λιμναίου οικισμού του Δισπηλιού αποτελεί το τελικό στάδιο της σχετικής μελέτης, που έγινε μετά από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Μακεδονίας- Hq\jgr, το ΑΠΘ και την κοινότητα Δισπηλιού. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE με 150.000.000 δραχμές και από την κοινότητα Δισπηλιού επίσης με 150.000.000 δραχμές από εθνικούς πόρους. Οπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, πρόταση του υπουργείου είναι η κατασκευή των κλειστών χώρων, όπου θα γίνεται έκθεση αντικειμένων της ανασκαφής να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Καστοριάς και Φλώρινας.

    Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι το οικο-μουσείο, πέρα από την εκπαιδευτική και πληροφοριακή πλευρά του, θα έχει και αναπτυξιακή σημασία για την περιοχή, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη τη χώρα.

    Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και οι εργασίες κατασκευής του οικομουσείου αναμένεται να τελειώσουν μέσα σε ενάμισι χρόνο.

    Η αναπαράσταση ξεκίνησε από την ανάγκη κοινωνικοποίσησης της δραστηριότητας των αρχαιολόγων και του συνεχούς ελέγχου του θεωρητικού μοντέλου, το οποίο θα τροφοδοτείται συστηματικά με όλα τα νέα στοιχεία της συνεχιζόμενης ανασκαφικής μελέτης.

    [11] 2.670.000 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΥ ΚΟΥΗΝ

    Δύο εκατομμύρια εξιακόσιοι εβδομήντα τηλεθεατές παρακολούθησαν το Σάββατο τη δίωρη "ζωντανή" μετάδοση του καλλιτεχνικού προγράμματος του ιδιωτικού γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου SAT1, που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη.

    Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Αντονυ Κουήν που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο τον "Αλέξη Ζορμπά", ενώ συμμετείχαν ως ξεναγοί στα αξιοθέατα του νησιού η Βίκυ Λέανδρος και ο γνωστός στη Γερμανία ηθοποιός Κώστας Παπαναστασίου.

    Κατά τη διάρκεια της δίωρης παρουσίασης, προβλήθηκαν αποσπάσματα απο την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς", καθώς και πλάνα από τις Μονές Αρκαδίου και Πρέβελης και τις φυσικές καλλονές της Κρήτης.

    Στον Αντονυ Κουήν απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και χρηματικό βραβείο απο τον περιφερειάρχη Κρήτης και του δημάρχου Ρεθύμνου.

    [12] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΕΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Την πρώτη θέση στον Ε' όμιλο του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ που διεξάγεται στην Ισπανία εξασφάλισε η εθνική μας ομάδα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη παρέμειναν αήττητοι, έχοντας πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και συνεχίζουν ακάθεκτοι την εκπληκτική τους πορεία.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο κατόρθωσε να επιβληθεί και επί της Γαλλίας, με σκορ 80 - 71, στη β' φάση της διοργάνωσης, πήρε και τυπικά την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Το μόνο που απομένει είναι να δει ποια από τις Γερμανία, Κροατία και Πολωνία θα πάρει την τέταρτη θέση του ΣΤ' ομίλου και θα είναι αντίπαλος της στον επόμενο γύρο. Το σίγουρο είναι ότι οι διεθνείς μας, μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις που έχουν πραγματοποιήσει, βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Κορυφαίοι για την εθνική μας ήταν οι Φραγκίσκος Αλβέρτης με 17 πόντους, ο οποίος βοήθησε την ομάδα, όταν η διαφορά έφτασε στο ένα καλάθι, ενώ πολύ καλοί ήταν οι Αγγελος Κορωνιός και Νίκος Οικονόμου με 16 πόντους.

    Το τελευταίο παιχνίδι για την Ελλάδα στη β' φάση της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, με αντίπαλο το Ισραήλ.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στο Νανσί της Γαλλίας, το Παγκόσμιο Κύπελλο πόλο των γυναικών και η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης τη Ρωσία.

    Στον ίδιο όμιλο με την εθνική μας συμμετέχουν επίσης η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλες ομάδες είναι αρκετά ισχυρές, είναι ένα μετάλλιο.

    Οι 13 αθλήτριες που συμπεριλήφθησαν στην αποστολή και θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση είναι οι Ελληνάκη, Κανελλοπούλου Καμμένου, Μωραϊτίδου, Βάσσου, Μίκικη, Καραγιάννη, Κοζομπόλη, Ρούπακα, Αζιλιάν, Μαστόρη, Μανέτα και Μελιδόνη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

    Στη Βουλή των Σκοπίων συζητείται αύριο το νομοσχέδιο που αφορά στη χρήση των σημαιών των μειονοτήτων που ζουν στην ΠΓΔΜ.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής σημαίας στις εθνότητες της ΠΓΔΜ ως έκφραση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αλλά η χρήση της αφορά αποκλειστικά την ιδιωτική τους ζωή. Η σημαία θα μπορεί να αναρτάται σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις. Ορίζεται ρητά ότι η συγκεκριμένη σημαία της κάθε μειονότητας δεν μπορεί να αναρτηθεί σε κανένα δημόσιο κτίριο ούτε στα δημαρχιακά ή κοινοτικά καταστήματα.

    Με την προσθήκη ειδικού άρθρου, δίδεται η δυνατότητα στα συμβουλια της Τοπικής Αυτοδιοικησης, -στις περιοχές όπου πλειοψηφεί η μειονότητα- να αποφασίζουν για την ανάρτηση της σημαίας της εθνότητας μαζί πάντα με την επίσημη κρατική, μόνο όμως κατά τη διάρκεια "κρατικών εορτών".

    Το θέμα της χρήσης της σημαίας έχει δημιουργήσει ως γνωστόν νέα ένταση στις ευαίσθητες σχέσεις της κυβέρνησης και των μειονοτήτων και ειδικότερα του αλβανικού στοιχείου. Το πρόβλημα εντάθηκε με την ανάρτηση στις 5 Μαίου, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο δημαρχιακό κτίριο του Γκόστιβαρ, της αλβανικής και τουρκικής σημαίας, παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και δικαιώθηκε ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο, πρωτοσταντούντος του δημάρχου Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι που είναι μέλος του ριζοσπαστικού αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας- Αλβανών (PDP-A), αρνήθηκε να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και δήλωσε ότι δεν θα υποστείλει τη σημαία έως ότου ψηφιστεί ο νόμος για τη χρήση των σημαιών. Το παράδειγμα του Γκόστιβαρ ακολούθησαν και οι δήμαρχοι των περιοχών όπου πλειοψηφεί η αλβανική μειονότητα. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εφαρμοστεί η απόφασή του ωστόσο οι Αλβανοί δήμαρχοι δηλώνουν ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία που όπως υποστηρίζουν "είναι κεκτημένο δικαίωμα των Αλβανών της ΠΓΔΜ", θέση άλλωστε που ασπάζονται και τα αλβανικά κόμματα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην απομάκρυνση των σημαιών δια της βίας και χειρίστηκε, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, με ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στις ευαίσθητες σχέσεις της με τις μειονότητες.

    Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με επιστολή του στο δημοτικό συμβούλιο του Τετόβου, με την οποία ζητεί να υποσταλεί, βάσει της απόφασής του, η αλβανική και τουρκική σημαία. Την απόφαση του Δικαστηρίου δεν αποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.

    Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι των αλβανόφωνων έχουν δηλώσει ότι θα περιμένουν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφασίσουν τη στάση τους εντούτοις πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι το θέμα θα δημιουργήσει ένα ένταση στις σχέσεις της μειονότητας και της κυβέρνησης.

    Ωστόσο αντιδράσεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί από ακαδημαϊκούς οι οποίοι με δηλώσεις τους στην εφημερίδα "Βέτσερ" εγκαλούν την κυβέρνηση ότι απεμπολεί την κρατική της κυριαρχία με την παραχώρηση του δικαιώματος στις μειονότητες να κάνουν χρήση ξένης εκτός της κρατικής σημαίας, που όπως χαρακτηριστικά είπε, η δρ.Μπ.Κάγκοφσκα, "είναι το σύμβολο της κρατικής μας κυριαρχίας", ενώ ο ακαδημαϊκός Μπλάζε Ρίστοφσκι επισήμανε "την ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης έναντι του λαού".

    Η "Βέτσερ" καλεί την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών να αποσύρει το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ένα νομοσχέδιο προκαλεί τόσο την κοινή γνώμη της χώρας.

    [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Τροπολογία στο νομοσχέδιο που καταθέτει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και αφορά στη χρήση σημαιών από τις μειονότητες, θα προτείνει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ο ηγέτης του κόμματος, Πετάρ Γκόσεφ, υπογράμμισε ότι η τροπολογία θα αφορά κυρίως στην διαφοροποίηση των σημαιών. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα προτείνει η σημαία των μειονοτήτων, είτε της αλβανικής, είτε της τουρκικής, να μην είναι η ίδια με αυτή των κρατών.

    Αν όμως η Βουλή ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, τότε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα απαιτήσει από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με τον κ. Γκόσεφ, να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα.

    Εφόσον όμως και ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, τότε το Κόμμα του κ. Γκόσεφ θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Εξάλλου, σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων του Ερμπακάν Σαράς, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι Τούρκοι της ΠΓΔΜ θα διατηρήσουν την τουρκική σημαία, ενώ ο κ. Σαράς σημείωσε ότι το Κόμμα του εγκρίνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής σημαίας στις εθνότητες της ΠΓΔΜ, ως έκφραση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αλλά η χρήση της αφορά αποκλειστικά την ιδιωτική τους ζωή. Η σημαία θα μπορεί να αναρτάται σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις. Ορίζεται ρητά ότι η συγκεκριμένη σημαία της κάθε μειονότητας δεν μπορεί να αναρτηθεί σε κανένα δημόσιο κτίριο, ούτε στα δημαρχιακά ή κοινοτικά καταστήματα.

    Επίσης, με την προσθήκη ειδικού άρθρου, δίδεται η δυνατότητα στα συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, -στις περιοχές όπου πλειοψηφεί η μειονότητα- να αποφασίζουν για την ανάρτηση της σημαίας της εθνότητας, μαζί πάντα με την επίσημη κρατική, μόνο όμως κατά τη διάρκεια "κρατικών εορτών".

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στην Αλβανία, αλλά και των δεσμών με τη γειτονική χώρα κάτι που θα ωφελήσει και την μειονότητα.

    Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος για το σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής.

    Ερωτηθείς για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Αλβανίας που είναι ανεξάρτητη χώρα.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Αλβανία, και ενδεχομένως εντός της ημέρας βγαίνουν τα τελικά αποτελέσματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει τελικά ποσοστό 55%, ενώ το βράδυ διοργανώνει πανηγυρική συγκέντρωση στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ των Τιράνων.

    Σύμφωνα με κάποια αποτελέσματα που δόθηκαν το μεσημέρι στη δημοσιότητα και αφορούν 14 εκλογικές ζώνες, στις δέκα από αυτές την πρωτιά έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του. Οι υπόλοιπες τέσσερις έδρες θα κριθούν την επόμενη Κυριακή με μάχη μεταξύ Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο, τον ΟΑΣΕ και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καταγγέλλει νοθεία και τρομοκρατία, σε πολλές περιοχές της χώρας, με σκοπό την επικράτηση των Σοσιαλιστών.

    Ζητά τη λήψη μέτρων για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα και προειδοποιεί ότι διαφορετικά το κόμμα του θα αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο απειλεί να μην αναγνωρίσει. Εξάλλου, συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα και ο γιός του πρώην βασιλιά της Αλβανίας Λέκα καταγγέλλοντας νοθεία.

    [17] ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Το νέο πολιτικό τοπίο, που διαμορφώνεται στην Αλβανία, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών και την ήττα του Σαλί Μπερίσα, οδηγεί στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατείχαν ανώτερες κρατικές θέσεις, να καταφεύγουν στη λύση της φυγής.

    Ετσι, συνεχίζεται διαφυγή ατόμων προς το εξωτερικό, που κατά καιρούς είχαν κατηγορηθεί οτι ήταν άμεσα υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη βία που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Την αρχή έκανε πριν από μήνες, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, βρίσκεται στην Τουρκία.

    Εξάλλου, αργά χθες το βράδυ, εγκατέλειψε την Αλβανία και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Αγκίν Σέχου, ενώ πριν από μερικές μέρες φυγάδευσε και την οικογένεια του. Ο κ. Σέχου, ήταν από τους ιθύνοντες που πέρυσι και συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου, διέλυσαν με βία, διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων. Πάντως, τη θέση του κ. Σέχου κατέλαβε σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αλβανίας, ο 34χρονος, Σοκόλ Μπαραϊ.

    Ο Τύπος, αναφέρει ότι πολλά άτομα που κατείχαν κρατικές θέσεις επιλέγουν το δρόμο της φυγής. Η εφημερίδα "Κόχα Γιόν", σημειώνει ότι και δημοσιογράφοι, που "υπηρέτησαν τυφλά το καθεστώς Μπερίσα", ακολουθούν και αυτοί τον ίδιο δρόμο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τη διαφυγή δύο στενών συνεργατών του Μπερίσα που κατηγορούνται και για πολιτικά εγκλήματα.

    [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας θα έχει σήμερα στα Τίρανα ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ Φράντς Βρανιτσκι.

    Την παραίτηση του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα ζήτησε εκ νέου ο νικητής των εκλογών και ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο. Οπως είπε το κόμμα του κέρδισε το 55% των ψήφων.

    Ο Σαλί Μπερίσα απεδέχθη το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας waqajtgqistij\: "οι ψηφοφόροι έστειλαν το δημοκρατικό κόμμα στην αντιπολίτευση".

    Ο υπηρεσιακός υπουργός Μπασκίμ Φίνο απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τη διαφυγή δύο στενών συνεργατών του Μπερίσα που κατηγορούνται και για πολιτικά εγκλήματα.

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΑΝΔΗ

    Ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το διορισμό τού πρέσβη, Αλέξανδρου Σάνδη, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στις απευθείας συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν κοντά στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μανόλη Χριστοφίδη, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το διορισμό, επειδή ο κ. Σάνδης είναι γνώστης του Κυπριακού και των εξελίξεων και γι' αυτό θεωρείται χρήσιμη η παρουσία του στις συνομιλίες.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει νέες προτάσεις στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, που μελετιούνται από τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία στη συνέχεια θα τις παραδώσει στην πολιτική ηγεσία για να ληφθεί η τελική απόφαση.

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες συζητήθηκαν σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ψευδοβουλής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, παρουσία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, όπως μετέδωσε ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός ''Μπαϊράκ'', ο Ντενκτάς αναφέρθηκε στην πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να επιδοθεί στις δύο πλευρές ένα έγγραφο, αμέσως, μόλις αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

    ''Εάν πρόκειται να μας επιδώσουν έγγραφο αγνώστου περιεχομένου, νομίζω ότι δε θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη'', φέρεται να δήλωσε ο Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξήγησε ότι είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, αλλά δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση.

    [21] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πεταρ Στογιάνοφ.

    Ο κ. Στογιάνοφ που είναι προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, θα συναντηθεί αύριο μαζί του στην Αθήνα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Θα έχει επίσης επαφές με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων.

    Την Πέμπτη θα έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα του παραθέσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος.

    Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο κ. Στογιάνοφ τόνισε ότι η Ekk\da και η Βουλγαρία είναι δύο χώρες "καταδικασμένες να ζουν μαζί όχι μόνο ως γείτονες αλλά και ως φίλοι".

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα αποβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

    [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Η Σόφια και η Αθήνα μπορούν να βοηθήσουν τις θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια εμπλουτίζοντας τις διμερείς τους σχέσεις με περισσότερο δυναμισμό και συμμετέχοντας σε κοινές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤ-3.

    Ο κ. Στογιάνοφ επισημαίνει ότι δεν επέλεξε τυχαία να κάνει στην Ελλάδα την πρώτη επίσκεψη του και πολύ σύντομα, είπε, θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, σημειώνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και υπάρχει γι αυτό μια θαυμάσια νομοθετική βάση. Το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα γίνει σύντομα πολύ επίκαιρο και η λύση που θα δοθεί θα στηρίζεται στο σεβασμό των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το άνοιγμα των συνόρων στα Βαλκάνια είναι είναι θέμα του άμεσου μέλλοντος, χαρακτηρίζει εξαιρετικής σημασίας τη βοήθεια της Ελλάδας για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία υπογραμμίζει:"Ολα όσα κάνουμε σήμερα στη Βουλγαρία υποτάσσονται σε μια στρατηγική αναδιάρθρωσης της οικονομίας και ουσιαστικά κάνουμε τη Βουλγαρία πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Και ας μου επιτραπεί να απευθύνω μια πρόσκληση προς τους Ελληνες επενδυτές:Μη διστάζετε να επενδύσετε στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και όσο νωρίτερα πατήσει κανείς εδώ, τόσο περισσότερη επιτυχία θα έχει".

    [23] EΚΡΗΞΗ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ "ΝΕΦΤΟΧΙΜ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα μεγαλύτερα διυλιστήρια των Βαλκανίων, "Νέφτοχιμ", στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας, χθες το απόγευμα.

    Η φωτιά που ξεκίνησε από δεξαμενή που περιείχε βενζίνη Α-91, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Οπως τονίζει ο Τύπος της Σόφιας, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη παρέμβαση η εξάπλωση της φωτιάς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατίναξη των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν όχι μόνο οι 350.000 κάτοικοι του Μπουργκάς, αλλά και αυτοί των γύρω περιοχών. Κ.Κ.

    [24] ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το Νομισματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, όπως προβλέπει η συμφωνία Σόφιας- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και τα σχετικά σχόλια του Τύπου της Σόφιας είναι apaisi|dona. Το βουλγαρικό εθνικό νόμισμα, λεβ, συνδέεται με το γερμανικό μάρκο με ισοτιμία 1000 προς 1, ενώ στην Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας απαγορεύεται διά του νόμου να χορηγεί πιστώσεις σε άλλες τράπεζες και να χρηματοδοτεί τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Ηρθε η ημέρα Χ", γράφει η εφημερίδα "Ντούμα", που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και επισημαίνει πως ακόμη και οι μεγαλύτερoι οπαδοί του Νομισματικού Συμβουλίου δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα είναι η Βουλγαρία μετά από 6 μήνες.

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως αναμένονται μήνες και έτη μεγάλων δοκιμασιών για τον βουλγαρικό λαό, ενώ η εφημερίδα "Τρουντ" προειδοποιεί ότι "το Νομισματικό Συμβούλιο δεν θα φύγει παρά τις ελπίδες κάποιων, διότι σημαίνει στο εξής και για πάντα, να κινούμαστε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες της οικονομικής πειθαρχίας, οι οποίοι έχουν αρχή, αλλά δεν έχουν τέλος. Για να μην έχει τέλος η δημοκρατία". Κ.Κ.

    [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι αρχίζει από αύριο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων που αναμένεται να επισφραγιστούν με την υπογραφή σχετικών συμφωνιών.

    Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ.Τσερβένκοφσκι αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του ομολόγου του Σέρβου πρωθυπουργού στο Σκόπια τον προηγούμενο χρόνο.

    [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ UNTAES ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΒΑΡ

    Τις αντιδράσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, προκάλεσε η σύλληψη παρουσία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης της UNTAES και η μεταφορά του στη Χάγη, του πρώην δημάρχου της πόλης του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο Ντοκμάνοβιτς είχε κληθεί για συνομιλίες σχετικά με το στάτους που θα έχει στην Ανατολική Σλαβονία, επειδή βρίσκεται στον κατάλογο των 147 Σέρβων που κατηγορεί η Κροατία για εγκλήματα πολέμου. Ο Ντοκμάνοβιτς ο οποίος ζεί στο Σόμπορ της Σερβίας αποδέχθηκε την κλήση των ανακριτών αλλά μόλις έφθασε στο Ερντούτ συνελήφθη. Ο πρώην δημαρχος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστηριο της Χάγης για το θάνατο 260 Κροατών στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ και μαζί του κατηγορούνται και τρεις αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού. Η σύλληψή του έγινε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση του Διεθνούς Δικαστηρίου παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης UNTAES.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ.Μιλουντίνοβιτς με επιστολή του στον επίτροπο του ΟΗΕ για την Ανατολική Σλαβονία, Ζακ Κλάιν εκφράζει τη bahei\ του λύπη για τη συμμετοχή της UNTAES στη σύλληψη του Ντοκμάνοβιτς και τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια αυτή αυτή που θέτει, οπως τονίζει, "υπο αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ειρηνευτικής δύναμης".

    Στην επιστολή προστίθεται ότι το επεισόδιο της σύλληψης του Ντοκμάνοβιτς προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους Σέρβους που ζουν στην περιοχή και τονίζεται ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην περαιτέρω πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ.Μιλουντίνοβιτς, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό τύπο, ζήτησε απο τον κ.Κλάιν να λάβει επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση του Ντοκμάνοβιτς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 1 July 1997 - 14:14:19