Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

  • [02] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

  • [03] Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

  • [04] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΙΣΤΑΜΕ

  • [05] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

  • [06] Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΤΕΠ

  • [07] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [08] ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [09] Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ ΤΟ 4ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [11] ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] EKTENH ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [15] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠ.ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΝ Τ.ΤΣΙΛΕΡ

  • [19] ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΒΛΕΠΕΙ ΨΥΧΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [20] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΜΕ ΤΟΝ Ρ.ΚΟΝΤΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [22] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  • [23] ΤΟ 52% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΟΚΤΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

  • [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ DGLOJQATIAS ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [25] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [26] ENIΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΩΘΕΊ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [27] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [28] ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΖΙΦΚΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και η βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία σε όλους τους τομείς, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών που έγινε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διαπιστώθηκε ότι οι δύο χώρες πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της διμερούς συνεργασίας, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι οι φιλικές τους σχέσεις που έχουν θεμελιωθεί σε στέρεες και μόνιμες βάσεις αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, προς όφελος των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του αιτήματος της Βουλγαρίας να ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές δομές.

    Από την πλευρά του, ο κ.Στογιάνοφ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα χρειαστεί τη βοήθεια των φίλων της στην προσπάθεια της για συμμετοχή της στην Ε.Ε. και στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

    Ακόμα, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τις διμερείς συμφωνίες για τη ρύθμιση των υδάτων του Νέστου και τη διάνοιξη των τριών νέων διόδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Ο κ.Κακλαμάνης δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι η ελληνική Βουλή θα κυρώσει, χωρίς καθυστέρηση, όλες τις συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα.

    Σε ότι αφορά στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, Στογιάνοφ και Κακλαμάνης συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι εργασίες ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

    Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος Ασφαλείας με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αναφέρθηκε από τον κ. Κακλαμάνη ότι οι στενές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη Βαλκανική.

    Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η επίσκεψη του Βούλγαρου προέδρου στην Αθήνα αποτελεί νέα αφετηρία για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Σε ανάλογο πνεύμα μίλησε και ο κ.Στογιανοφ προσθέτοντας ότι αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας και φιλίας για όλους τους λαούς της Βαλκανικής γιατί βασίζονται στο σεβασμό των αρχών του Diehmo}r Δικαίου.

    [02] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο θα έχει σήμερα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Στο μεταξύ για προσπάθεια άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση κάνουν λόγο τα συνδικάτα εργαζομένων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τον κοινωνικό διάλογο που δημοσιεύεται σε σημερινή αθηναϊκή εφημερίδα.

    Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η θέση για επιβολή εισφοράς 10% επί των μισθών των εργαζομένων σε φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές. Τα συνδικάτα τονίζουν ότι αν υποστηριχτούν παρόμοιες θέσεις, ο κοινωνικός διάλογος δυναμιτίζεται.

    [03] Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διημερίδας για τα αγροτικά προβλήματα στο νομό Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Νομαρχιακή Επιτροπή Γεωργίας, Αλιείας και Κτηνοτροφίας.

    "Απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική υπαίθρου, η οποία πρέπει να οικοδομηθεί σήμερα, ώστε στο πέρας της περιόδου του προστατευτισμού, η ελληνική γεωργία να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις", τόνισε ο κ. Γερανίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας.

    Στα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των αλιέων της Θεσσαλονίκης, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Γεώργιος Πολίτης, ο οποίος εισηγήθηκε την συνδιαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης στον πρωτογενή τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας των εργασιών έγινε επίσης λόγος για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή τους.

    Αύριο, ο κ.Γερανίδης θα αναπτύξει θέματα σχετικά με τα εξειδικευμένα ζητήματα υποδομών, ενώ θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκπροσώπων κτηνοτροφικών και αλιευτικών συνεταιρισμών, καθώς και στελεχών των βορειοελλαδικών γαλακτοβιομηχανιών "ΜΕΒΓΑΛ" και "ΑΓΝΟ".

    [04] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΙΣΤΑΜΕ

    Συζήτηση για "τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Αμστερνταμ" οργανώνει την προσεχή Τρίτη το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ), στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.

    Εισηγητές είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τις κοινοτικές υποθέσεις, καθηγητής S.Περράκης, οι Ευρωβουλευτές Π.Σαρλής, Μ.Παπαγιαννάκης και Ν.Κακλαμάνης, καθώς και ο καθηγητής Κ.Στεφάνου.

    [05] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Η μεταφορά του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων χρηματιστηρίων παραγώγων του εξωτερικού και η προσαρμογή του στα δεδομένα της τοπικής οικονομίας, η συνεργασία με έμπειρους διεθνείς θεσμικούς οργανισμούς στη διαδικασία σχεδιασμού της λειτουργίας του και η επιλογή των προϊόντων που θα εισαχθούν, με βάση τη μοναδικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους στην τοπική και διεθνή αγορά, αποτελούν τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια αναδυόμενη αγορά, για την ίδρυση χρηματιστηρίου παραγώγων, όπως προκύπτει από έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Τράπεζας.

    Απαραίτητη άλλωστε προϋπόθεση για την επιβίωση και την επικράτηση του χρηματιστηρίου παραγώγων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς, είναι, μαζί με την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και των μηχανισμών αγοραπωλησιών μετοχών, "η θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητας δανεισμού μετοχών, κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική κεφαλαιαγορά", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του πανεπιστημίου Drexel των ΗΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης Χρηματοικονομικών Κινδύνων στο Drexel, Γιώργος Τσετσέκος, ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα παράγωγα στην ελληνική Βουλή.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την έρευνα σε 75 χρηματιστήρια παραγώγων σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, στην επιτυχία του εγχειρήματος ίδρυσης χρηματιστηρίου παραγώγων, σημαντικό ρόλο επίσης παίζει "η ευρεία αντιπροσώπευση στο μηχανισμό ελέγχου της λειτουργίας του, που δεν πρέπει να είναι αμιγώς κρατικός". Οπως και η δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού ανταλλαγής χρημάτων με συμβόλαια, με τη στήριξη σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών.

    Το σκέλος της έρευνας, που αφορά στις διαφορές μεταξύ των χρηματιστηρίων παραγώγων των αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, κατέδειξε ότι τα νεότερα σε ηλικία χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών "εμφανίζονται να εξειδικεύονται στη διαχείριση του ρίσκου που προέρχεται από χρηματοοικονομικά προϊόντα, και όχι του ρίσκου από αυξομειώσεις τιμών σε κυρίως αγροτικά προϊόντα", όπως συμβαίνει με των αναπτυγμένων.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές εισαγωγής βαλκανικών εταιριών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μέσω του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, -πρόβλεψη για το θέμα συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο-, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες "για τη δυνατότητα του ΧΚΘ να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο της Κωνσταντινούπολης, που ήδη έχει καταλάβει σημαντικό κομμάτι της αγοράς".

    Αναφερόμενος στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ο κ. Τσετσέτος υποστήριξε ότι η Σοφοκλέους πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που δείχνουν τα χρηματιστήρια του εξωτερικού και να λειτουργήσει "ως πόλος έλξης μετοχών εταιριών και όχι ως παθητικός lgwamisl|r αποδοχής τους".

    Το χαρακτήρισε ελκυστικό για τον επενδυτή, που αντιλαμβάνεται βέβαια το ελληνικό επενδυτικό ρίσκο, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για πολύ καλές αποδόσεις των μετοχών, λόγω προγραμμάτων της ΕΟΚ, αλλά και της γενικής αναδιάρθρωσης στον ελληνικό χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται αναβάθμιση της τεχνικής του υποδομής και των διαδικασιών εκκαθάρισης συναλλαγών.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα για τη Διεθνή Τράπεζα εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον κ. Παναγιώτη Βαράνγκη, από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών της Τράπεζας.

    [06] Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΤΕΠ

    Στην κυβερνητική πολιτική της "σκληρής δραχμής" θα πρέπει κυρίως να αναζητηθούν τα αίτια για την απώλεια των 2,2 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας κατά την τετραετία 1992-1995, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα συνάλλαγμα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό αποβαίνει η υπερτίμηση της δραχμής έναντι των νομισμάτων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που αποτελούν τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού.

    Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται σε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), με θέμα τις "Επιπτώσεις της συναλλαγματικής πολιτικής και τις πρόσφατες επιδόσεις του τουριστικού τομέα".

    Στο κείμενο της μελέτης -που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου ο Α. Κουζέλης- επισημαίνεται ότι η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών από τους αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας είναι τόσο ευαίσθητη στις μεταβολές της ισοτιμίας της δραχμής, ώστε εάν το εθνικό νόμισμα της Ελλάδας υποτιμηθεί κατά 10%, οι ετήσιες αφίξεις θα αυξηθούν κατά 10,33%. Συνεπώς, "κλειδί" για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη, η λελογισμένη υποτίμηση της δραχμής σε πραγματικούς όρους ως προς τα νομίσματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

    Το δεύτερο σημείο στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι η τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται -ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80- προς την κατεύθυνση της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων των τουριστών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι τουρίστες αποδίδουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία στην αγοραστική δύναμη του εθνικού εισοδήματος.

    Πάντως, οι προοπτικές που διανοίγονται για τον ελληνικό τουρισμό μπορεί να είναι ευοίωνες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αξιοποιηθεί η αναμενόμενη ανάκαμψη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης και θα ακολουθηθεί ελαστικότερη συναλλαγματική πολιτική ως προς τα εθνικά νομίσματα των τριών ανταγωνιστριών χωρών.

    Ικανοποιώντας τις παραπάνω προϋποθέσεις υπολογίστηκε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 11,7 και 12,6 εκατομμυρίων αφίξεων κατά το 2000 και μεταξύ 14 έως 14,9 εκατομμυρίων αφίξεων το 2005. Εάν μάλιστα συντελεστεί η πλήρης προσαρμογή της εξωτερικής αξίας της δραχμής και συντρέξει κάποια bekt_ysg της ποιότητας, οι αφίξεις το 2005 είναι πιθανόν να ανέλθουν τα 16 εκατομμύρια και το τουριστικό συνάλλαγμα να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [07] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Με ευνοϊκά σχόλια υποδέχονται οι "Financial Times" την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βαλκανικό "πρόσωπο" του ιδρύματος.

    Υπό τον τίτλο "Η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να αποβάλλει την εικόνα της ως το μουσείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος", η δημοσιογράφος της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας, τονίζει ότι το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της Ελλάδας ανασυγκροτείται, στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό του "σπάταλου" δημόσιου τομέα.

    "Στο τιμόνι είναι ο Θεόδωρος Καρατζάς, που με επιτυχία ξεκίνησε πριν μία δεκαετία την απελεύθερωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η φήμη του ως μεταρρυθμιστή έχει βοηθήσει τον κ.Καρατζά να προσελκύσει μία ομάδα ανώτερων στελεχών που σε ομαλές συνθήκες θα περιφρονούσαν μια θέση εργασίας στον ελληνικό δημόσιο τομέα", γράφει η δημοσιογράφος Kerin Hope.

    Στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία για τους καρπούς που έχει αποδώσει μέχρι στιγμής η προσπάθεια αναβάθμισης της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η τιμή των μετοχών της έχει διπλασιαστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα υποκαταστήματά της στο εξωτερικό αύξησαν τα κέρδη τους κατά 42% το 1996.

    "Η τράπεζα σκοπεύει να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια. Ηδη έχει δημιουργήσει παραρτήματα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού εμπορίου και των επενδύσεων. Παράλληλα, σχεδιάζει να ανοίξει υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και τα Σκόπια. Τέλος, στην επιχείρηση αναβάθμισης της τράπεζας εντάσσεται και η προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των λειτουργικών δαπανών", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [08] ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ως ανεκτίμητη προσφορά στον κόσμο της τέχνης, χαρακτηρίζει η βελγική εφημερίδα "De Financieel Economische Tidj" την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους, που διοργανώνει στο Βυζαντινό Μουσείο ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

    "Η Θεσσαλονίκή '97, που δεν είχε μέχρι τώρα επιδείξει ιδιαίτερη οργανωτική ή καλλιτεχνική πρωτοτυπία, σημείωσε μεγάλη επιτυχία με αυτή την έκθεση που αναδεικνύει τη βυζαντινή τέχνη", σημειώνει η αρθρογράφος Els Hanappe, που φιλοξενεί στο κείμενό της εκτενείς αναφορές για τη μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Ορους.

    Υπό τον τίτλο "Το Αγιον Ορος δίνει αξία στους θησαυρούς του", η δημοσιογράφος τονίζει ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του πρώτου μοναστηριού του Αθω, δέκα αιώνες πριν, βγαίνει έξω από το Αγιον Ορος μια ανεκτίμητη συλλογή των θησαυρών του.

    "Στο Αγιον Ορος υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως j]mtqa μοναστικής ζωής, πανορθόδοξο στον χαρακτήρα του. Υπήρξαν ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της Ιερής Κοινότητας και της Θεσσαλονίκης, η οποία μαζί με την Κωνσταντινούπολη, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας", τονίζει η κ.Hanappe.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια, η ανάγκη προσέλκυσης του ενδιαφέροντος στο Αγιον Ορος, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη υποστήριξη για τη συντήρηση των μνημείων του, ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που ώθησαν τους μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας να εγκαταλείψουν το "πνευματικό λιμάνι" τους, διοργανώνοντας την έκθεση. Επιπλέον, η έκθεση αποτυπώνει με τον πιο "εύγλωττο" τρόπο την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και τη μοναστική ζωή, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, θα μπορούσε να ωθήσει και άλλους άντρες στο να ασπαστούν την ιδεολογία που διέπει τη μακραίωνη ύπαρξη του Αγίου Ορους και να γίνουν μοναχοί.

    Μεταξύ των 1500 σπανιότατων θησαυρών που εκτίθενται, η βελγίδα δημοσιογράφος ξεχωρίζει το -βάρους 27 κιλών, καλυμμένο με χρυσό και ασήμι και διακοσμημένο με πέτρες αμέθυστου- Ευαγγέλιο που δώρησε η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας στη Μονή Ιβήρων και το δισκοπότηρο του Εμμανουήλ Κατακουζηνού, δεσπότη του Μυστρά (14ος αιώνας), που προέρχεται από τη μονή του Βατοπαιδίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χειρόγραφα που φιλοξενούνται στην έκθεση, όπως το χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ιωάννη VII Παλαιολόγου, που χρονολογείται από το 1405, βάσει του οποίου παραχωρούνται ειδικά δικαιώματα στο Αγιον Ορος. Το διάταγμα υπογράφηκε από τον αυτοκράτορα με ένα είδος κόκκινης μελάνης, που επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν μόνο ο ίδιος και ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, με ποινή αποκεφαλισμού στην αντίθετη περίπτωση. Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος και το εικονοστάσι του 1611, που μεταφέρθηκε αυτούσιο στο μουσείο από το Πρωτάτο στις Καρυές.

    "Αυτή η τεράστια συλλογή περιλαμβάνει μόλις ένα μικρό τμήμα του μεγάλου πλούτου που βρίσκεται στα μοναστήρια: ακόμη και οι μοναχοί δεν βλέπουν ποτέ στη ζωή τους τους περισσότερους από τους θησαυρούς, καθώς σημαντικό μέρος τους βρίσκεται κρυμμένο ή κλειδωμένο", επισημαίνει η κ.Hanappe.

    Αλλωστε, εύσημα αποσπά από τη βελγίδα δημοσιογράφο και το Βυζαντινό Μουσείο που φιλοξενεί την σημαντική αυτή έκθεση του ΟΠΠΕΘ '97, το οποίο χαρακτηρίζεται "πολύ πετυχημένο".

    [09] Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

    Μια πρωτοποριακή θεατρική παράσταση "επισκέπτεται" τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσημης ιαπωνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η "Τριλογία του Ιούλιου Καίσαρα" παρουσιάζεται στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς την άλλη Τρίτη και την Τετάρτη στις 9.30 το βράδυ.

    Η παράσταση είναι συμπαραγωγή των θεάτρων Dy Sygne και Halyu- za Company, που θεωρούνται δύο από τα πιο σημαντικά σχήματα του Τόκυο. Ασχολούνται με το ανέβασμα παραδοσιακών και πρωτοποριακών παραστάσεσων, καθώς "ενώνουν" επί σκηνής την ανατολική και τη δυτική κουλτούρα σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το αληθινά pacj|slio και ουσιαστικό στοιχείο στη θεατρική έκφραση.

    Η "Τριλογία του Ιούλιου Καίσαρα" είναι βασισμένη στα θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Ιούλιος Καίσαρας" και "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" και στον Βίο του Ιούλιου Καίσαρα του Πλουτάρχου. Η σκηνοθεσία είναι των Tetsuo Anzai και J.A.Seaser και η παραγωγή του Seiya Tamura.

    [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ ΤΟ 4ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικού και του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Nίκου Σκουλά, αρχίζει αύριο στο Ποσείδι το 4ο Οικολογικό Συνέδριο Χαλκιδικής, που αποτελεί πλέον θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας, με σημαντική παρέμβαση σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και τουρισμού. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν νέες πτυχές και καινούργια στοιχεία για την οικολογία στη χώρα μας. Τις απόψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από το φλέγον θέμα της οικολογικής συνείδησης, σε συνάρτηση και με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, θα καταθέσουν η ειδική σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Χ.Τομαζινάκη, ο αντιπρόεδρος της Mesaep, Φ.Βοσνιάκος, οι καθηγητές Χ.Ζερεφός και Γ.Χουρμουζιάδης, ο υπεύθυνος εκστρατειών της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Greenpeace", Σ.Ψωμάς και οι Ν.Ζαχαρής και Α.Χριστοφορίδης, ως εκπρόσωποι των εταιριών "Ευρωσύμβουλοι" και "Alteren".

    Την καναδική εμπειρία σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος θα μεταφέρει στη χώρα μας ο επικεφαλής περιβαλλοντολογικής-συμβουλευτικής πρακτικής της χώρας, Ted Manning.

    [11] ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Στους ρυθμούς του Ευρωμπάσκετ ζεί πλέον όλη η Ελλάδα, αναπολώντας παλιές "χρυσές" στιγμές του αθλήματος και επιζητώντας νέες διακρίσεις. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την πρόκριση στους τέσσερις της διοργάνωσης, αφού αύριο στις 5 το απόγευμα θα αντιμετωπίσει στα προκριματικά του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ισπανία, την Πολωνία.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, αφού η Πολωνία θεωρείται εύκολος αντίπαλος για τους διεθνείς μας. Η εθνική μας, με πρόκριση, θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή του αγώνα Λιθουανία - Γιουγκοσλαβία.

    H Eλλάδα στο Ευρωμπάσκετ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 3 μετάλλια. Ενα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, ενώ πρώτος σκόρερ όλης της διοργάνωσης είναι ο Νίκος Γκάλης με 1032 πόντους.

    Η εθνική μας ομάδα, εκτός από το ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτό αποδεικνύεται από την αήττητη πορεία της στα έξι πρώτα παιχνίδια, είναι και ijam^ για μεγάλες διακρίσεις, αφού νίκησε σπουδαίους αντιπάλους όπως η Λιθουανία και η Ρωσία.

    Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη όμως δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τους αντιπάλους τους, διότι οι Πολωνοί, αν κερδίσουν αυτό το παιχνίδι θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει του χρόνου στην Αθήνα στο οποίο θα συμμετάσχουν οι πέντε πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ, εκτός της διοργανώτριας Ελλάδας. Αλλωστε, η πρόκριση στους τέσσερις, θα είναι η μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του Πολωνικού μπάσκετ.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, έστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στην εθνική μας ομάδα, για την εκπληκτική πορεία που πραγματοποιεί το ελληνικό συγκρότημα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Στο μεταξύ, μπορεί ένας από τους κορυφαίους αθλητές της Ισπανίας ο Σαν Επιφάνιο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ομάδα, όμως ο τύπος της χώρας υποστηρίζει ότι "μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει τίποτα".

    Η απάντηση στους Ισπανούς ήρθε από το Σάσα Τζόρτζεβις "Αυτό το 6 - 0 της Ελλάδας δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Κάθε χρόνο το ελληνικό μπάσκετ ανεβαίνει πιο ψηλά. Ελειψε ποτέ από την τετράδα μεγάλης διοργάνωσης; Ποτέ. Πιστεύω ότι σε κανένα τουρνουά μετά το '87, δεν βρισκόταν τόσο κοντά σε μετάλλιο, όσο είναι τώρα". Η δήλωση αυτή του Τζόρτζεβιτς, δίνει απάντηση σε όλους όσους κατακρίνουν την "αγαπημένη ομάδα" των Ελλήνων και στις προσπάθειες που κάνουν οι παίχτες μας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] EKTENH ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Εκτενή αναφορά κάνουν σήμερα τα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ, με τον ομόλογο του Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η κρατική τηλεόραση παρουσίασε στιγμιότυπα από την παρασημοφόρηση του κ.Στογιάνοφ, καθώς επίσης και τα βασικά σημεία των δηλώσεων των δύο προέδρων.

    Την ιδιαίτερη σημασία του διαλόγου κορυφής για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σόφιας, τονίζει ο βουλγαρικός τύπος. Την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ προβάλουν στις σελίδες τους οι εφημερίδες, επικαλούμενες τις δηλώσεις των κυρίων Στεφανόπουλου και Σημίτη, ότι στη συνάντηση της Μαδρίτης η Ελλάδα θα προτείνει η Βουλγαρία να συμπεριληφθεί στο "πρώτο κύμα" των υποψηφίων για το ΝΑΤΟ.

    Η κοινή θέση Στεφανόπουλου - Στογιάνοφ για την ανάγκη να επιταχυνθεί η προετοιμασία της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, όπως και οι εργασίες για την έναρξη των τριών νέων διόδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκτιμάται από τα βουλγαρικά ΜΜΕ σαν ουσιαστικό βήμα στην πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

    Σε όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνεται η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του Βούλγαρου προέδρου στην Αθήνα, όπως και το γεγονός ότι η συνάντηση Σημίτη - Στογιάνοφ είχε διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη.

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προσβλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη και Ντενκτάς για το κυπριακό, που θα αρχίσουν στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι θα είναι χαμηλού επιπέδου και ότι ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν θα συμμετάσχει. Τη θέση του κ.Χόλμπρουκ θα πάρει ο διευθυντής του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο υπουργείο Εξωτερικών, Κέβι Κάβανο.

    Απαντώντας στις απειλές Ντενκτάς να μην μεταβεί στις ΗΠΑ αν τα Ηνωμένα Εθνη επιδώσουν στα δύο μέρη έγγραφο, ο κ.Μπέρνς έκανε σαφές ότι η χώρα του επιθυμεί τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

    "Υποστηρίζουμε και χειροκροτούμε τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να συγκαλέσει συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και παροτρύνουμε και τις δύο πλευρές να εκπροσωπηθούν στον υψηλότερο βαθμό" δήλωσε ο κ.Μπέρνς, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται στις συνομιλίες οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς, διότι "δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη όταν κάθεσαι μακριά από to τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Την αισιοδοξία ότι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν την προγραμματισμένη ημερομηνία στη Νέα Υορκη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Χουάν Καρλος Μπραντ.

    "Από όσα γνωρίζουμε οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν", είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υποβαθμίζοντας έτσι τις απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.

    Ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC, ανέφερε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβέζ θα παραδώσει στις δύο πλευρές το έγγραφο στο οποίο περιέχονται οι ιδέες που θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες "όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή και μόνο τότε".

    [15] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η στάση της Αγκυρας για τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη θα καθοριστεί αύριο σε κυβερνητική σύσκεψη που θα συγκληθεί υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Η σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργο Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως ένδειξη των αλλαγών που θα επιχειρηθούν από την νέα τουρκική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής. Οι αλλαγές αυτές, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την τουρκική στάση στο κυπριακό ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ενόψει της διεξαγωγής της σύσκεψης επρόκειτο ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ιναλ Μπατού, να επισκεφθεί τον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ του ψευδοκράτους και της Αγκυρας.

    Ενδεικτική της νέας τακτικής στο κυπριακό θεωρείται και η νέα διαρροή στον τουρκικό τύπο των πρακτικών που είχε τηρήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τις συνομιλίες του Βρετανού ειδικού συντονιστή για το κυπριακό με τον Τούρκο βοηθό υπουργό Εξωτερικών. Αυτή η διαρροή, σχολίασε το BBC, υπογραμμίζει τη διάθεση να εγκαταλειφθεί η στάση που τηρούσε μέχρι τώρα η Αγκυρα, να χαρακτηριστεί μειοδοτική η προηγούμενη πολιτική και να χρεωθεί στην Tανσού Τσιλέρ έτσι ώστε να στηριχθεί μια νέα πολιτική που θα επηρεάζεται περισσότερο από τις ιδέες του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Εξάλλου, η επιλογή του Ετζεβίτ στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι θα είναι αισθητή και σε άλλους τομείς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί ότι η Touqj_a έχει κακές σχέσεις με όλους τους γείτονές και εισηγείται την αποκατάσταση καλών σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠ.ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αντιμέτωπος με βαριές πιέσεις, θα βρεθεί στις 9 Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ραούφ Ντενκτάς, γι αυτό ακριβώς, θα πρέπει πλέον να μπει ξεκάθαρα στο κύκλωμα η Τουρκία, δήλωσε στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

    "Εμείς μέχρι προηγουμένως λέγαμε, δικαιολογημένα ότι η τουρκική δημοκρατία είναι εγγύηση της "ΤΔΒΚ". Τώρα προκύπτει σοβαρότερη κατάσταση. Πλέον η "ΤΔΒΚ" είναι εγγύηση της Τουρκίας" υποστήριξε ο κ.Ετζεβίτ.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε σε δήλωση του Κεμάλ Ατατούρκ, που έκανε στη δεκαετία του 30, στη διάρκεια άσκησης στα νότια παράλια, κατά την οποία τόνισε ότι "η Κύπρος είναι άκρως σημαντική για την Τουρκία. Το να βρίσκεται η Κύπρος στα χέρια κάποιου εχθρικού κράτους, θέτει σε κίνδυνο τα νότια παράλια μας".

    "Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό", υπογράμμισε ο κ.Ετζεβίτ. "Υπάρχει διαφορά μεταξύ των τότε όπλων και των σημερινών. Ο εξοπλισμός των Ελληνοκυπρίων έχει φθάσει σε σημείο να απειλεί, όχι μόνο τα νότια παράλια μας, αλλά όλη την Ανατολία" κατέληξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

    [17] ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σκληρές φράσεις φέρεται να χρησιμοποιήσε ο μεσολαβητής της Μ.βρετανία στο κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στη συνομιλία που είχε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, για τις επικείμενες συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς, υπο την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συζήτησαν επι της ουσίας του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σερ Χάνεϊ αποκάλυψε, ότι η Τανσού Τσιλλέρ 'προέβη σε μεγάλη παραχώρηση , ως υπουργός Εξωτερικών. Κατα τη συνάντησή της με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών κ.Κούκ δήλωσε, πώς στην περίπτωση που η Τουρκία συμπεριληφθεί στις υπο ένταξη στην ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, τότε δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πρίν απο τη χώρα της. Ο Ινάλ Μπατού αποφεύγοντας τη δήλωση αυτή του Βρετανού διπλωμάτη, υπενθύμισε την " έκθεση Μέντελσον" , που υποστήριξε ότι "ακόμη και μια ομοσπονδιακή Κύπρος δε μπορεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στο σημείο αυτό ο σερ Χάνεϊ είπε στον Τούρκο συνομιλητή του, όπως σημειώνει επι λέξη, η τουρκική εφημερίδα : "Δώσατε πολλά λεφτά στην έκθεση αυτή. Δεν ωφελεί σε τίποτε. Αν τα δίνατε σε μάς, θα ετοιμάζαμε και μείς μια έκθεση για σας."

    Ο Μπατού φέρεται να ανταπάντησε: "Τότε δεν ενδιαφέρεστε για to Διεθνές Δίκαιο." Και ο Βρετανός διπλωμάτης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο: " Είναι πολύ σημαντική η στάση που θα τηρήσει ο Ντενκτάς στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Αν τηρήσει αρνητική στάση, ο κόσμος θα γκρεμιστεί στο κεφάλι σας. Αυτή τη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες."

    Εκνευρισμένος ο Μπατού κατηγόρησε τον συνομιλητή του και ,προφανώς, τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών , που είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς λέγοντας: " Καλώντας όλους τους συντονιστές, που διορίστηκαν για το κυπριακό, στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, μετατρέψατε το θέμα σε διεθνή διάσκεψη. Ζητάτε παραχωρήσεις που δεν μπορούν να αποδεχθούν η Τουρκία και ο Ντενκτάς."

    Ο σερ Χάνεϊ απτόητος, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ" , δήλωσε απερίφραστα στο συνομιλητή του: " Ο ντενκτάς πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις."

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις στον τουρκοκύπριο ηγέτη να δεχθεί "επιστροφή τμήματος των κατεχομένων εδαφρών, απο το 37% του κυπριακού εδάφους, που είναι τώρα σε 20% περίπου.

    [18] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΝ Τ.ΤΣΙΛΕΡ

    Και σε άλλα σκάνδαλα , που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας, φέρεται να πρωταγωνιστεί η Τανσού Τσιλλέρ. Ενα απο αυτά, με τα οποία ασχολείται εκτενώς ο τουρκικός τύπος, είναι και οι ισχυρισμοί για "διαρροή πληροφοριών απο το γενικό επιτελείο προς τη διεύθυνση πληροφοριών της γενικής ασφάλειας" στο οποίο εμπλέκεται το όνομα της Τσιλλέρ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο συζυγός της Οζέρ Τσιλλέρ, κλήθηκε και κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα, για παραποίηση δημοσίου εγγράφου.

    Το νέο σκάνδαλο έχει ώς κεντρικό πρόσωπο τον διοικητή της διεύθυνσης πληροφοριών της γενικής ασφάλειας Μπουλέντ Οράκογλου. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Οράκογλου εξασφάλιζε πληροφορίες απο το γενικό επιτελείο μέσω κάποιου δεκανέα, ο οποίος έχει ήδη προσαχθεί στον στρατιωτικό εισαγγελέα και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υποδιοικητής της διεύθυνσης πληροφοριών της γενικής ασφάλειας Χανεφί Αβτζί, που απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι ένα απο τα καθήκοντα της υπηρεσίας του είναι να συγκεντρώνει στοιχεία για το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

    Το "σκάνδαλο των πληροφοριών" χρεώνεται στην τσιλλέρ, γιατί ο Οράκογλου ήταν "δεξί χέρι" της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είναι απο τους στενούς συνεργάτες της Τσιλέρ.

    Ολα αυτά, πάντως, που κυκλοφορούν ως φήμες στην τουρκική πρωτέυουσα, έχουν άμεση σχέση με τις διεργασίες που συντελούνται για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού υπο τον Μεσούτ Γιλμάζ. Βέβαια, γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση πως ,αν υπερψηφιστεί η κυβέρνηση Γιλμάζ είναι δυνατόν να επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις γύρω απο τις δραστηριότητες της Τσιλέρ και του συζύγου της. Ομως, η πρακτική των αριθμών στον τουρκικό κοινοβούλιο δείχνει, πώς πολύ δύσκολα θα υπάρξει τέτοιας peq_ptysg ,ακόμη και αν πάρει ο γιλμάζ ψήφο εμπιστοσύνης απο την Βουλή. Κι αυτό γιατί, οι υποεπιτροπές του κοινοβουλίου ελέγχονται απο το κόμμα Ευημερίας και το κόμμα του Ορθού Δρόμου, επειδή το μικρότερο απο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αυτό της Δημοκρατικής Τουρκίας του Χουσαμετίν Τζιντορούκ, δεν είναι με βάση τον κανονισμό της βουλής αναγνωρισμένο κόμμα, αλλά ομάδα. Οι αναλογίες θα ανατραπούν , μόνο στην περίπτωση που το κόμμα του Τζιντορούκ αποκτήσει 20 βουλευτές, αν απορροφήσει δηλαδή του αποχωρήσαντες βουλευτές απο το κόμμα της Τσιλλέρ.Σήμερα, το κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας έχει μόνον 13 έδρες στην τουρκική βουλή.

    [19] ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΒΛΕΠΕΙ ΨΥΧΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    To Λουξεμβούργο, είναι το πρώτο κράτος που βλέπει ψυχρά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ καταβάλλει προσπάθεια να μεταφέρει το κυπριακό σε διεθνές επίπεδο και σκέπτεται ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας θα αναστατώσει την ισορροπία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ελπίζει ακόμη, ότι με την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι μια μικρή χώρα, όπως είναι και το ίδιο το Λουξεμβούργο, θα υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των "μικρών κρατών".

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" σε ανταπόκριση από το Στρασβούργο, σημειώνει ότι την προεδρία της Ε.Ε. θα αναλάβει για έξι μήνες το Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην Αγκυρα.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου γνωστοποίησε ότι η επιτροπή της Ε.Ε. θα ανακοινώσει στις 16 Ιουλίου την άποψη της σχετικά με την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    [20] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της ΠΓΔΜ για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο του κοινοβουλίου ήταν η αιτία για τη διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής, στην οποία έπρεπε να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη χρήση της κρατικής σημαίας και του εμβλήματος.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων, οι άνθρωποι της ασφάλειας ερεύνησαν το κτίριο και λόγο αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι διέκοψε τη συνεδρίαση, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

    Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές των Σκοπίων δεν έχουν προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με το συμβάν, σύμφωνα, ωστόσο, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, επρόκειτο για μία κακόγουστη φάρσα.

    [21] ΜΕ ΤΟΝ Ρ.ΚΟΝΤΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ανοδική πορεία ακολουθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Σκοπίων-Βελιγραδίου, επισήμαναν οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ jai της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και Ράντογιε Κόντιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Βελιγράδι.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και για τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ- Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ενώ εξέτασαν επίσης και το θέμα του καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.

    Όπως δήλωσε ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σύνορα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο προσπαθούν να το παρουσιάσουν ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι, όπως επισήμανε, προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    Την άποψη του κ.Κόντιτς συμμερίστηκε και ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος του καθορισμού της συνοριακής γραμμής προχωράει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά τη συνάντηση, ο κ.Μιλόσεβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και επισήμανε την ανάγκη για τον καθορισμό νομικού πλαισίου, με το οποίο θα ρυθμιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών και κυρίως η οικονομική συνεργασία τους.

    Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ συνοδεύει στο Βελιγράδι κυβερνητικό κλιμάκιο και πολυμελή ομάδα επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων.

    Οι επαφές του κ.Τσερβενκόφσκι και των σκοπιανών επιχειρηματιών θα επισφραγιστούν με την υπογραφή της προξενικής σύμβασης, της συμφωνίας για κατάργηση της βίζας, ενώ θα υπογραφούν και συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της επιστήμης.

    [22] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Στα Σκόπια αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η τετραμελής αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας, η οποία θα πάρει μέρος στις εργασίες για την ετοιμασία του σχεδίου ανακατασκευής του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ.

    Το κύριο ενδιαφέρον της τράπεζας επικεντρώνεται στην επέκταση του αυτοκινητόδρομου Σκοπίων-Τέτοβο, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει το 60% του συνολικού κόστους των έργων.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Διεθνής Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει με δάνειο και τις εργασίες εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες θα ξεκινήσουν το 1998.

    [23] ΤΟ 52% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΟΚΤΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 81 εκλογικές περιφέρειες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα sucjemtq~mei το 52% των ψήφων και το Δημοκρατικό Κόμμα 26,32%. Τα κόμματα που ξεπερνούν το πλαφόν του 2% και εισέρχονται στη Βουλή είναι το Κίνημα Νομιμότητας με ποσοστό 3,66%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,86%, το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) με 2,59% , το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 2,49%, το Balli Kompetar με 2,21% και το Σοσιαλδημοκρατικό με 2,12%.

    Χθες βράδυ χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος γιόρτασαν τη νίκη του κόμματός τους σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ των Τιράνων. Ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο στην ομιλία δήλωσε αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα στον εκσυγχρονισμό, στην οικονομία της αγοράς τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος θα είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Αλβανίας. Ο κ.Νάνο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι κυβέρνηση κεντροαριστεράς. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βασίλης Μέλος.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και αναγνώρισε δημόσια την ήττα του δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία. Ο Σαλί Μπερίσα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με τον Φάτος Νάνο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε στην Αλβανία για συγκατοίκηση και κυβέρνηση που θα ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις". Δήλωσε έτοιμος να περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. "Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους Αλβανούς και τη διεθνή κοινότητα ότι θεωρούμε το να βρισκόμαστε στην εξουσία προνόμιο. Το να είμαστε στην αντιπολίτευση αποτελεί τιμή και η αντιπολίτευση στη χώρα αυτή θα στηρίξει με σθένος τις προσπάθειες για εδραίωση της δημοκρατίας και ενσωμάτωση της Αλβανία στην Ευρώπη", τόνισε.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η διένεξη που ξεσπασε ανάμεσα στον Μπερίσα και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο με αφορμή τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών και των σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ.Φίνο χαρακτήρισε ακατάλληλο το πρόσωπο του Αζέμ Χαϊντάρι τον οποίο πρότεινε ο Μπερίσα να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Μπελουμ Τσέλιο ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα χωρίς να δηλώσει παραίτηση. Ο πρωθυπουργός, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αντισυνταγματική τη διαταγή του Μπερίσα προς την προεδρική φρουρά να αποκλείσει χθες τις οδικές προσπελάσεις προς τα Τίρανα, διαταγή την οποία ανακάλεσε ο Φίνο. "Ο Μπερίσα όφειλε να να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας και επιπλέον δεν σεβάστηκε το νομο "περί προεδρικής φρουράς" που ορίζει με σαφήνεια ότι αποστολή της είναι η φρούρηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων", υπογράμμισε ο κ.Φίνο.

    [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο της Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και τη δέσμευση ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει τη συνταγματική νομιμότητα της Σερβικής Δημοκρατικής της Βοσνίας ανέλαβε ο στρατός των Σερβοβόσνιων, αντιδρώντας στην κρίση που ξεσπασε στην πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας.

    Η κρίση ξέσπασε μετά τις κατηγορίες της κ.Πλάβσιτς ότι stek]wg της κυβέρνησης που πρόσκεινται στην παράταξη του πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς επιχειρούν να την εκδιώξουν απο το αξίωμά της. Η ίδια σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β-92" κατήγγειλε δημόσια τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ότι χειραγωγεί το λαό έτσι ώστε "να μην υπακούει στα κρατικά όργανα" και ότι "οργανώνει πραξικόπημα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας".

    Εξάλλου, την υποστήριξή τους στην κ.Πλάβσιτς εξέφρασε ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη πρέσβης Ρ.Φρόβικ και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Φρόβικ σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η κ.Πλάβσιτς κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ντέιτον και "για το λόγο αυτό αξίζει της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας".

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, επισήμανε τις αντιδράσεις που προβάλλει στην πολιτική Πλάβσιτς ομάδα στελεχών του Σερβικού Δημοκρατικού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο όπως είπε, από τις αρχές αντιτάχθηκε στην ειρηνευτική συμφωνία.

    Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα επιτέθηκε κατά του πρώην προέδρου Κάρατζιτς λέγοντας ότι "η παρουσία του στο πολιτικο σκηνικό εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία". Χαρακατήρισε τον Κάρατζιτς εγκληματία πολέμου.

    Ωστόσο αν και η κ.Πλάβσιτς έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού των Σερβοβόσνιων εντούτοις το σώμα της αστυνομίας τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς γεγονός που καθιστά ισχυρότερη τη θέση του πρώην Προέδρου καθόσον ο στρατός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σχολίασε το BBC.

    Η κ.Πλάβσιτς σε τηλεοπτικό μήνυμά της από τη Μπάνια Λούκα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι αντίπαλοί της δεν σεβαστούν τον νόμο τότε "υπάρχει κίνδυνος η διεθνής κοινοτητα να εγκαταλείψει τους Σερβοβόσνιους και να επιδιώξει την ενσωμάτωση της σερβοβονσικής δημοκρατίας σε μια ενοποιημένη Βοσνία- Ερζεγοβίνη". Στο μήνυμα, όπως αναφέρει ο γιουγκοσλαβικός τύπος, κατήγγειλε ότι η Σερβική Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε κομματικό κράτος, κάτι που είναι αντίθετο, όπως είπε, με το πρόγραμμα του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS). "Oλες οι αποφάσεις λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών ακόμη και αυτές που αφορούν την οικονομία. Ο εκβιασμός και οι απειλές αποτελούν μέθοδο για την επίτευξη των σκοπών αυτών και η Βουλή μετατράπηκε σε μηχανή όπου δια ανάτασης των χειρών επιβεβαιώνονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών", τονισε μεταξύ άλλων η κ.Πλάσβιτς.

    [25] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βουλγαρίας επιβεβαιώνει η κυβέρνηση Κόστοφ, η οποία αποφάσισε να συνεδριάζει μια φορά το μήνα για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων για την προετοιμασία της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωσης ανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία θα είναι και επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

    Η κ.Μιχάιλοβα έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ", να παραστεί στις 8 Ιουλίου στη Μαδρίτη, όπου θα παρουσιάσει εκ νέου τις θέσεις της Βουλγαρίας, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της.

    Στο μεταξύ, η Βουλγαρία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασής της, διέκοψε τη συμμετοχή της στη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αμυνας. Κ.Κ.

    [26] ENIΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΩΘΕΊ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Τροποποιήσεις του ισχύοντος Συντάγματος της Βουλγαρίας, ώστε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας σκοπεύει να προωθήσει το κυβερνών κόμμα της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

    Οπως γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, μια από τις προτάσεις αφορά στο δικαίωμα νόμος στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιβάλει βέτο, να μπορεί να αλλάξει με το 2/3 των ψήφων στη Βουλή και όχι με το 50% συν μια, όπως είναι τώρα.

    Σύμφωνα με την άλλη τροποποίηση, σε περίπτωση πτώσης κυβέρνησης και ανεπιτυχούς προσπάθειας σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την πολιτική δύναμη που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρίνει εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στην επόμενη πολιτική δύναμη ή θα δώσει εντολή διάλυσης της Βουλής.

    Ο Τύπος της Σόφιας σημειώνει ότι οι τροποποιήσεις αυτές πρόκειται να συζητηθούν παράλληλα με το θέμα της δυνατότητας αγοράς γης στη Βουλγαρία από ξένους πολίτες, κάτι που αποκλείεται από το ισχύον Σύνταγμα. Κ.Κ.

    [27] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ελεύθερη και σε απεριόριστες ποσότητες θα είναι πλέον η αγοραπωλησία συναλλάγματος στη Βουλγαρία, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ .

    Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός στην εξαγωγή συναλλάγματος. Ο κάθε Βούλγαρος πολίτης θα μπορεί να εξάγει έως και 1.000 δολάρια, ενώ για ποσό έως και 2.000 δολαρίων θα απαιτείται σχετική απόδειξη από τράπεζα η άλλον πιστωτικό οργανισμό.

    Το καθεστώς αγοραπωλησίας συναλλάγματος πρόκειται να διευθετηθεί με νέο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει και νέο, αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων με αφορολόγητα είδη στα σύνορα της χώρας.

    Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει την υπουργό Εμπορίου στην πρώην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι, Ντανιέλα Μπόμπεβα, ως αντιπροέδρου της Παρευξείνειας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο αρχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 13,5%. Κ.Κ.

    [28] ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΖΙΦΚΟΦ

    Τα απομνημονεύματα του 86χρονου πρών κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίφκοφ, βγαίνουν στις 15 Ιουλίου στην αγορά βιβλίου της χώρας.

    O T.Zίφκοφ που ήταν στην κορυφή τη κρατικής ηγεσίας της Βουλγαρίας επί 35χρόνια και έως το 1989, σε 728 σελίδες περιγράφει γεγονότα από τη γέννησή του έως και τον Ιούνιο του 1996.

    Ενδιαφέρον για την έκδοση έχουν εκδηλώσει Ελληνες, Ρώσοι και Αμερικανοί εκδότες. K.K.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 3 July 1997 - 12:33:59