Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

  • [04] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [05] ΓΥΜΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • [06] N.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [07] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [09] ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Χ.ΠΑΠΑΔΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠETΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [12] ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [13] Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [14] ΜΕ ΤΟ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [15] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

  • [16] ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

  • [18] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [19] ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ 1917


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Πλήθος επαφών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη σήμερα και μεταξύ αυτών πρέπει να υπογραμμιστεί μια συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ.

    Οι εργασίες της συνόδου διακόπηκαν για λίγο το πρωί, διότι η Γαλλία απαιτούσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες για την ένταξη της Ρουμανίας και της Σλοβενίας. Αντίθετα οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

    Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο οι δύο αυτές χωρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά υπάρχει και η Βουλγαρία και η Σλοβακία και ότι πρεπει να αφεθεί ανοιχτό το θέμα αυτό.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβασή του στη σύνοδο αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συμμαχία η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. Ο κ.Σημίτης τονισε χαρακτηριστικά ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στην Ευρώπη αυτό θα προέλθει απο τα Βαλκάνια.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φωνη που ακούστηκε στη σύνοδο αναφορικά με την υποστήριξη της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟΣτην εναρκτήρια σύνοδο του ΝΑΤΟ τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ όσο και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το "νέο ΝΑΤΟ" να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη με τη μεταρρύθμιση της δομής των στρατιωτικών διοικήσεων και με τη διεύρυνσή του. Τόνισαν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της ανανέωσης του ΝΑΤΟ και ανέφεραν ως συγκεκριμένα παραδείγματα αυτής της προόδου, τη διεύρυνση, την ευρωπαϊκη ταυτότητα ασφαλείας και άμυνας, τις ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία και τις σφαιρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Για τη μεταρρύθμιση της δομής των στρατιωτικών διοικήσεων, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, έγιναν ουσιαστικές πρόοδοι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθουν λύσεις για τα στρατηγεία.

    Ως γνωστόν, στο θέμα της εσωτερικής προσαρμογής της Συμμαχίας, η Ελλάδα με 14 άλλους συμμάχους υποστηρίζει την άποψη για τη λειτουργία τεσσάρων υποπεριφερειακών διακλαδικών στρατηγείων με έδρες τη Λάρισα, τη Βερόνα, τη Μαδρίτη και τη Σμύρνη καθώς και την παράλληλη λειτουργία δυο κλαδικών στρατηγείων στην Ιταλία για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του νότιου τομέα. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε μια ποικιλία προτάσεων που κοινό παρονομαστή έχουν τη συμπερίληψη του ελληνικού και τουρκικού χώρου στο ίδιο υποπεριφερειακό διακλαδικό στρατηγείο.

    Η σύνοδος κορυφής δεν θα πάρει αποφάσεις για το θέμα της δομής της στρατιωτικής διοικήσεως. Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν τον προσεχή Δεκεμβριο κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός στην εναρκτήρια συνεδρίαση τόνισε ότι στη μεταρρύθμιση δομής των στρατιωτικών διοικήσεων έχουν γίνει ουσιαστικές πρόοδοι. Επισήμανε ότι το νέο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, για μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη και ευημερούσα, σίγουρη για τον εαυτό της με jat\qcgsg των διαχωριστικών γραμμών και παλιών ανταγωνισμών και ότι η ειρήνη απαιτεί τη σταθερότητα των νεαρών Δημοκρατιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέσω μιας αμυντικής συνεργασίας και ενσωμάτωσής τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    "Να δώσουμε μια νέα μορφή στο νέο ΝΑΤΟ, το οποίο αναδύεται ως συνέπεια μιας εντατικής διαδικασίας προσαρμογής", τόνισε ο Ισπανος πρωθυπουργός.

    Η καινούργια πυξίδα της Συμμαχίας να είναι παράγοντας σταθερότητας και ελευθερίας στην Ευρώπη και αυτά μπορούν να γίνουν δυνατά μονο με τη συνοχή και την ενίσχυση του διατλαντικού θεσμού" τόνισαν μεταξύ άλλων τόσο ο Ισπανος πρωθυπουργος όσο και ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η Συμμαχία πρέπει να εξασφαλίζει την άμυνα όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και οτι η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκης ασφαλειας και της ανάπτυξης των δομών ασφαλείας αποτελούν πρωταρχικο στόχο.

    Μετά τη λήξη των εργασιών της πρωινής συνεδρίασης, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα παραθέσει το μεσημέρι γεύμα προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη σύνοδο.

    Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο από τους βασιλείς της Ισπανίας στο Παλάτσιο Ρεαλ, ενώ την ίδια ώρα ο διάδοχος του ισπανικού θρονου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Σημαντικές, χαρακτήρισε τις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδώτη, με παράγοντες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "δεν έχει προκύψει ως τώρα. Νομίζω ότι πρέπει να το αποκλείσουμε και να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι εξελίξεις προχωρούν και γίνεται μια προσπάθεια για συνάντηση των δύο χωρών".

    Αναφερόμενος στο αν υπάρχει σχέδιο πάνω στο οποίο συζητά η Ελλάδα και η Τουρκία, στη Μαδρίτη, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επισήμανε ότι έχει προφορικώς διατυπωθεί μια κεντρική ιδέα, από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ολμπράϊτ και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Και ελπίζω οι θέσεις αυτές να αποτελέσουν μια καλή βάση για συζήτηση".

    Πάντως ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συνάντηση του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν.

    Οι αρχές της ελληνικής πλευράς, πάνω στις οποίες δέχεται να γίνει συζήτηση με την Τουρκία, σε ευρύτερο πλαίσιο είναι, η αποφυγή χρήσης βίας, ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνέχισε ο υπουργός Τύπου, δεν σημαίνουν και πολιτικές προτάσεις για λύσεις των προβλημάτων των δύο χωρών. "Ειναι παρακινδυνευμένο, είπε ο κ. Ρέππας, να αξιολογήσουμε εκ των προτέρων τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Πάντως δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ~qer συνάντηση των κ. Σημίτη και κ. Ντεμιρέλ".

    Ο κ. Κρανιδιώτης σύμφωνα με τον κ. Ρέππα είχε επικοινωνία με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης, "που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας".

    Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις γίνονται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, "σε διάφορα επίπεδα" και αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζεμ.

    Εξάλλου, δεν υπήρξε καμιά επιβεβαίωση σε αυτό που ειπώθηκε στο τουρκικό briefing, ότι σε αντιπαροχή της άρσης απο την Τουρκία της απειλής πολέμου, η Ελλάδα θα παραιτηθεί του δικαιώματος της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Την επίσκεψή του στην Αθήνα ολοκλήρωσε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ο Πατριάρχης ζήτησε την ενίσχυση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από το ελληνικό κράτος και την εκκλησία. "Το κλίμα εδώ, στην πατρίδα και από πλευράς κυβερνήσεως και από πλευράς όλων των κομμάτων είναι θετικό και ευνοϊκό για το πατριαρχείο Αλεξανδρείας" είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο οποίος εξάλλου έλαβε την υπόσχεση ότι η εκκλησία θα αποσπάσει κληρικούς στο νευραλγικό, για την Ορθοδοξία, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    [04] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Υπο πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί όλα τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε το δάσος του Σέϊχ - Σου και απείλησε κατοικημένες περιοχές. Από το πρωί λίγες εστίες καίνε το δάσος, όπως είπε αρμόδιος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, πάνω από το 40% του Σέϊχ - Σου έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 15.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος κ.Καπόλας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Σήμερα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη κυβερνητικό κλιμάκιο για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής της πυρκαγιάς.

    Στο μεταξύ, στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται όλη η χώρα. Μόνο από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ευβοια, στα Φάρσαλα, στη Λάρισα, στα Γιάννενα και την Κόνιτσα έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργήσιμης γης.

    Συνολικά από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη 56 φωτιές. Σήμερα έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στο Δερβένι Αρκαδίας, στη Καλλιθέα Ολυμπίας και στο Αχλαδοχώρι Καλαμάτας.

    [05] ΓΥΜΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

    Χρειάστηκαν πενήντα χρόνια συστηματικής προσπάθειας για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που την περιέβαλε. Και λίγες ώρες για να δοθεί μεγάλο μέρος του Σέιχ-Σου βορά στη μανία της πύρινης λαίλαπας, συνέπεια της ανθρώπινης εγκληματικής πράξης και παράλειψης.

    Και η επόμενη μέρα βρίσκει την πόλη γυμνή και ανοχύρωτη απέναντι στις διαθέσεις του καιρού, απροστάτευτη στους αέριους ρύπους και τα στερεά σωματίδια που την πολιορκούν και φτωχότερη σε φυσικό πλούτο που σχεδόν εξαντλούνταν στα όρια του περιαστικού της δάσους.

    Ο τραγικός απολογισμός, ξεκίνησε ήδη στον απόηχο των πτήσεων των πυροσβεστικών αεροσκαφών, και οι αρμόδιοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της καταστροφής και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα επανάκαμψης του οικοσυστήματος του τεχνιτού δάσους.

    Επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος πλημμυρών, που απειλούσε τη Θεσσαλονίκη στο απώτερο παρελθόν και έπαψε να υφίσταται με τη δημιουργία του δάσους τα μεταπολεμικά χρόνια. "Κίνδυνος που μάλιστα εμφανίζεται σήμερα αυξημένος, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι φυσικές κοίτες των υδάτων, τα ρέμματα, έχουν οικοδομηθεί", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραμέρης.

    Ο ίδιος εξηγεί ότι η ευργετική ικανότητα του δάσους να συγκρατεί τα όμβρια ύδατα, όχι μόνο εκμηδενίζει την επιφανειακή απορροή των νερών (0,4%), σε αντίθεση με τα γυμνά εδάφη που είναι πολύ μεγαλύτερη (37-44%), αλλά και διηθεί το νερό στο έδαφος, εμπλουτίζοντας έτσι τις υπόγειες δεξαμενές και αυξάνοντας τα υδάτινα αποθέματα (10 στρέμματα δάσους μπορούν να διηθήσουν 1,1 εκατομμύρια λίτρα νερό, ενώ η ίδια έκταση γυμνού εδάφους μόνο 62.500 λίτρα, δηλαδή 18 φορές λιγότερα).

    Πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να περιμένουμε στο εξής ακόμη και από μικρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας- Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Τιμολέοντα Μακρογιάννη, ο οποίος συγκαταλέγει στις άμεσες επιτπώσεις της πυρκαγιάς και την πιθανότητα εμφάνισης καταιγίδας, μέσα στις επόμενες ημέρες: "Γνωρίζουμε ότι μετά από πυρκαγιές είναι αυξημένη η πιθανότητα τοπικής καταιγίδας, που συνήθως συνοδεύεται και από πλημμυρικά φαινόμενα", αναφέρει ο καθηγητής.

    "Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος των διαβρώσεων που επικρέμεται μετά από μία πυρκαγιά, καθώς ο προστατευτικός μανδύας του δάσους εκλείπει", επισημαίνει ο κ. Καραμέρης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι διαβρώσεις σε κλειστά δάση είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ σε γυμνά εδάφη κυμαίνονται ανάλογα με την ένταση της βροχής από 372-4.800 τόνους την ώρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Δηλαδή μέσα σε μία ώρα μπορεί να διαβρωθεί μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και να μεταφερθούν με το νερό της βροχής 372-4.800 τόνοι υλικών (έδαφος, πέτρες, ξύλα κ.λπ.).

    "Το ακάλυπτο έδαφος χάνει έτσι το λεπτόκοκο υλικό του (χώμα) που είναι και το πιο παραγωγικό και παρασύρεται σε δρόμους, υπονόμους, ρεματιές και τη θάλλασα, με αποτέλεσμα να φτωχαίνει σε θρεπτικά συστατικά", προσθέτει ο καθηγητής Δασολογίας αι Φυσικού Peqib\kkomtor στο ΑΠΘ, Νικόλαος Στάμου.

    Ο κ. Στάμου επιπλέον εξηγεί ότι ακόμη και αυτή η τέφρα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά και περιέχει θρεπτικά ανόργανα συστατικά, από την καύση των οργανικών συστατικών της βιομάζας, σύντομα θα παρασυρθεί από τον άνεμο ή τη βροχή, επιτείνοντας την "αφαίμαξη" της καμένης γης. "Ετσι, το οικοσύστημα χάνει τα βασικά στοιχεία που θα του επέτρεπαν να επανέλθει και να ανακάμψει, και θα χρειαστεί να περιμένουμε πολλά χρόνια για να το δούμε να επανέρχεται έστω και μερικώς", υπογραμμίζει ο κηθηγητής.

    Επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης θα επιφέρει η οικολογική καταστροφή, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, καθηγητής Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, καθώς "περιορίζεται η δυνατότητα απορρόφησης αέριων ρύπων και κατακράτησης στερεών σωματιδίων".

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καραμέρης, ένα εκτάριο δάσους προσλαμβάνει 4.000 χιλιόγραμμα διοξειδίων του άνθρακα κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, απορρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα και συντελώντας στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Με την πυρκαγιά, όχι μόνο επιβαρύνεται μακροπρόθεσμα η ατμόσφαιρα, αλλά και απελευθερώνεται άμεσα σημαντική ποσότητα διοξειδίων του άνθρακα.

    Επιπλέον, ένα εκτάριο δάσους συγκρατεί 748 τόνους διοξειδίου του θείου το χρόνο, συνδράμοντας έτσι στην άμβλυνση του φαινομένου της όξινης βροχής, 380 χιλιόγραμμα οξειδίων του αζώτου και 32 τόνους σκόνη, ενώ ζώνη δάσους πλάτους 100 μέτρων, κοντά σε δρόμους, μειώνει την ένταση του θορύβου κατά ένα ντεσιμπέλ.

    Στον αντίποδα, ένα εκτάριο δάσους παράγει συνολικά 4 τόνους οξυγόνου το χρόνο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες 10 ατόμων. "Η καείσα έκταση (περίπου 1500 εκταρίων) παρήγαγε οξυγόνο για τις ετήσιες ανάγκες 15.000 ατόμων", σημειώνει ο κ. Καραμέρης.

    Η δυνατότητα απορρύπανσης ελαχιστοποιείται όμως και "λόγω του περιορισμού της μετακίνησης ανέμων, που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δάσους και θάλασσας (θαλάσσια και απόγεια αύρα)", επισημαίνει ο κ. Στάμου.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο κ. Καραμέρης που εξηγεί ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία του δάσους από αυτή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, κατά 3-10 βαθμούς Κελσίου, προκαλεί μετακίνηση ψυχρών αέριων μαζών από το δάσος προς την πόλη, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό της ατμόσφαιρά από τους ρύπους και τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας του αστικού περιβάλλοντος. "Με την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος του δάσους οι δυνατότητες αυτές ελαχιστοποιούνται".

    Στις άμεσες επιπτώσεις της πυρκαγιάς συγκαταλέγονται επίσης η καταστροφή της παρεδαφιαίας χλωρίδας, της ενδοδασικής πανίδας και του καταφυγίου της που δημιουργήθηκε στο Σέϊχ-Σου, λόγω της απαγόρευσης του κηνυγιού.

    Δε λείπουν όμως και οι οικονομικές επιπτώσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι το Σέιχ-Σου εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό τόπο αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς και εξοπλίστηκε με ανάλογες υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Θεσσαλονικείς, που χάνουν πλέον αυτή τη δυνατότητα αναψυχής, επισκέπτονταν κάθε χρόνο το περιαστικό δάσος της πόλης.

    [06] N.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει οικοδόμηση ούτε σε έναν πόντο του δάσους του Σέιχ Σου έδωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γενικός Γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών.

    Ο κ. Αθανασάκης εξήρε τις προσπάθειες και την αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς και αντιμετώπισαν τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ρωτήθηκε και για την έντονη κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησης και έκανε λόγο για παρανόηση σε ότι αφορά στις καταγγελίες του Συνασπισμού ότι υπήρξε ζήτημα αποχαρακτηρισμού τμήματος του Σέιχ Σου από το υπουργείο Γεωργίας.

    "Δεν πρόκειται για αποχαρακτηρισμό εδαφών", είπε ο κ. Αθανασάκης επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να κρατηθεί η απόφαση της νομάρχη Θεσσαλονίκης το 1990 για απαγόρευση της οικοδόμησης στο Σέιχ Σου και να υπάρξει ανταλλαγή εδαφών ιδιοκτητών σε άλλα μέρη που υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις.

    Για την ανακοίνωση του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών, ο Γενικός Γραμματέας Τύπου σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργο αν το ΚΚΕ έπαυε να βλέπει τα πράγματα μέσα από τους δικούς του παραμορφωτικούς καθρέφτες ενώ για την κριτική της Ν.Δ. τόνισε ότι όσο χρήσιμη και αν είναι η κριτική, η πολιτική δημαγωγία και η πολιτική πυροβασία αυτού του τρόπου και αυτού του επιπέδου δεν μπορεί να είναι χρήσιμη ούτε για τη δημοκρατία ούτε για την ίδια την Ν.Δ.

    Τις καταγγελίες για αποχαρακτηρισμό του μισού δάσους του Σέιχ Σου από τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε την κινητοποίηση των εμπρηστών αντέκρουσε σήμερα και ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης.

    "Δεν υπάρχει κανένας αποχαρακτηρισμός. Οικοδομείται ένα ψεύδος, ένας μύθος στον οποίο αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα", είπε ο κ. Γερανίδης και πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη τραγωδία της Θεσσαλονίκης.

    Στο θέμα όμως παρενέβη και η πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ξηροτύρη με εντολή της οποίας το 1990 απαγορεύτηκε οποιαδήποτε οικοδόμηση στο δάσος του Σέιχ Σου. Η κ. Ξηροτύρη εκτιμά ότι η απόφαση για ανταλλαγή των ιδιόκτητων εκτάσεων στο Σέιχ Σου με άλλα οικόπεδα άνοιξε το δρόμο για την οικοπεδοποίηση του δάσους και επισημαίνει ότι η όλη κωλυσιεργία, απραξία και αφερεγγυότητα του κράτους μέχρι τώρα έφτασε να δημιουργήσει αυτές τις δυσάρεστες και τραγικές συνθήκες όπως τις χαρακτήρισε.

    [07] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Την απομάκρυνση του Στέφανου Τζουμάκα από το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κλιμάκιο του διατομεακού οργάνου εκτάκτων αναγκών της M]ar Δημοκρατίας και βουλευτές του κόμματος από τη Βορεία Ελλάδα, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη χώρα και το δάσος του Σέιχ - Σου στη Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής εκτάκτων περιστατικών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κορκολόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι "ο κ.Σημίτης είναι απλώς θεατής όλων αυτών των καταστροφών, αφού το κράτος φάνηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα".

    Ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Απόστολος Σταύρου, υποστήριξε ότι από το 1993 έως σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση και μια πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα στον τομέα της πρόληψης, της καταστολής και της αναδάσωσης περιοχών που κινδυνεύουν από τις φωτιές.

    "Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην πυρκαγιά του Σέϊχ - Σου δεν ήταν απλώς τραγική, ήταν εγκληματική γι αυτό η Νέα Δημοκρατία απορεί πως ο Πρωθυπουργός δεν αναλογίζεται ο ίδιος τις δικές του τεράστιες ευθύνες και συγχρόνως πως δεν απομακρύνει τη σημερινή πολιτική ηγεσία από το υπουργείο Γεωργίας" υπογράμμισε ο κ.Σταύρου.

    Ο πρώην υφυπουργός τόνισε επίσης ότι βασικό θέμα είναι πως "δεν υπάρχει ένας αρμόδιος γι αυτά τα θέματα, ο οποίος να μπορεί να σχεδιάζει και να συντονίζει τη μεγάλη προσπάθεια της δασοπυρόσβεσης".

    Υποστήριξε ότι η απεργία των δασικών υπαλλήλων, η οποία ανεστάλει για δέκα ημέρες θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί με διάλογο και σε μέτρο που ήταν δυνατόν, να είχαν ικανοποιηθεί ορισμένα αιτήματα τους και κυρίως να είχε συνεχιστεί η εφαρμογή του ομόφωνου πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την δημιουργία του ενιαίου φορέα δασών και δασοπυρόσβεσης.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε τη διάλυση του κράτους και των υπηρεσιών του, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα για να αντιμετωπίστουν τα προβλήματα.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στις 3 το μεσημέρι κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Μεταφορών Χάρης Καστανίδης και Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ - Σου.

    Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα εξαγγελθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την τραγωδία του Σέϊχ - Σου.

    Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Αθήνα, συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρησης Κρίσεων υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή των upouqc~m Αμυνας, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη.

    Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση είναι:κήρυξη του Σέϊχ - Σου αναδασωτέας περιοχής, απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή, άμεση καταγραφή των ζημιών, αεροχαρτογράφηση της περιοχής για την αποτροπή των καταπατητών, αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και ενδεχόμενη αποζημίωση σε όσους έχουν πληγεί τα σπίτια τους από τη φωτιά.

    [09] ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Χ.ΠΑΠΑΔΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την πρώτη τους εμφάνιση στο στίβο θα πραγματοποιήσουν αύριο στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, οι Χάρης Παπαδιάς και Γιώργος Αλεξόπουλος, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο διεθνές μίτινγκ "12α Λαμπράκεια".

    Ο Παπαδιάς θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα 100 μέτρα ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που θα διεξαχθεί από 1 έως 10 Αυγούστου στην Αθήνα, ενώ ο Αλεξόπουλος θα τρέξει στα 200 μέτρα.

    Πολλοί ακόμη κορυφαίοι αθλητές του κλασικού αθλητισμού θα πάρουν μέρος σε αυτούς τους αγώνες. Ο Αλέξανδρος Τερζιάν θα τρέξει στα 100 και στα 200 μέτρα, η Κατερίνα Κόφφα στα 200, ο Χρήστος Παλλάκης θα διαγωνιστεί στο άλμα επί κοντώ και ο Αλέξανδρος Λεωνίδης στη σφαίρα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι "επιθυμία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά του προέδρου Κλίντον είναι να συνεργαστούν Ελλάδα και Τουρκία στενά και να επιλύσουν τις διαφορές τους".

    Στην τακτική ενημέρωση τύπου πρός τους ξένους δημοσιογράφους ο Νικ.Μπερνς αναφέρθηκε στις απ΄ευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, που αρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι "όλα τα μέρη προσεγγίζουν τις συνομιλίες αυτές με μια διάθεση συνεργασίας με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,αλλά και με την άλλη πλευρά".

    "Δεν έχω ενδείξεις ,είπε, ότι η μία ή η άλλη πλευρά προσέρχεται χωρίς πνεύμα συνεργασίας και δεν γνωρίζω τις δηλώσεις που έγιναν εκατέρωθεν".

    Για τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο κ.Μπερνς τόνισε πώς, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος επιθυμεί να γνωρίσει τις θέσεις όλων των μερών, που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, τον τουρκοκυπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς,αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Παρατήρησε ,ώστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μεσολαβούν στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε πώς η κυβέρνησή του προσβλέπει με αισιοδοξία στη συνεργασία με την κυβέρνηση Γιλμάζ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠETΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, συμμετέχουν στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις.

    Ο κ.Στογιάνοφ έχει προσκληθεί σε συνάντηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Η κ.Μιχάιλοβα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομολόγό της, Μάντλιν Ολμπράιτ.

    Από την ισπανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας θα αναχωρήσει για την Αυστρία, όπου θα λάβει μέρος στην ετήσια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο θα εξετάσει τις προτεραιότητες ανάπτυξης των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Κ.Κ.

    [12] ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας προσβλέπει η Βουλγαρία σχετικά με το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών που θα κληθούν να ενταχθουν στη Συμμαχία. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ, στο αεροδρόμιο της Σόφιας, λίγο πριν την amaw~qgs^ του για τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Στογιάνωφ σε τηλεοπτική ομιλία του χθες το βράδυ, τόνισε ότι στη σύνοδο κορυφής θα αναπτύξει τεκμηριωμένα επιχειρήματα που θα δικαιολογούν το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Απο τα βασικά επιχειρήματα που θα διατυπώσει στην ομιλία του, είπε ο κ.Στογιανωφ, είναι ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας θα ενισχύσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και παράλληλα θα ενισχύσει το ρόλο της Συμμαχίας για την ασφάλεια της περιοχής, μαζί με την υποψηφια προς ένταξη Ρουμανία και τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία.

    Ωστόσο ο Βούλγαρος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι "δεν περιμένει θαύματα στη Μαδρίτη" και κάλεσε τον βουλγαρικό λαό "να μην εκλάβουν ως τραγωδία" την περίπτωση που η χώρα δεν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πρώτων υποψηφίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών.

    [13] Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Η εκτόνωση της τελευταίας πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, χωρίς να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, προκάλεσε ανακούφιση στο ΝΑΤΟ, αφού δυσφορία είχαν προκαλέσει στους νατοϊκούς κύκλους, οι φήμες περί πιθανότητας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ", ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας προήλθε μέσα από τη Βουλή. O κ.Σολάνα απαντώντας στο ερώτημα τί μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και προκύψει κατάσταση συμπλοκής, είπε ότι θα επέμβει αμέσως και θα επιλύσει το θέμα.

    Σοβαρό θέμα αποτελεί ακόμη για το ΝΑΤΟ το γεγονός ότι δεν επιλύθηκε το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Στρατηγείο Αιγαίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η προστριβή των δύο χωρών εμφανίζεται ως εμπόδιο στις δραστηριότητες όλων των Διεθνών Οργανισμών.

    [14] ΜΕ ΤΟ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έχει το απόγευμα στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενόψει των απευθείας συνομιλιών με τον Ραούφ Ντενκτάς αύριο στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Το βράδυ οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς θα παρακαθήσουν στο δείπνο που παραθέτει στο σπίτι του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εξάλλου το απόγευμα ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες Λουίτσι Μποσέλλι, πρέσβης της ΕΕ στα Ενωμένα Εθνη και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, θα ανταλλάξουν απόψεις ενόψει του δείπνου που θα παραθέσει ο κ. Ανάν και θα συζητήσουν για άλλες επαφές που μπορεί να έχουν τις επόμενες μέρες.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria όπου θα συναντηθεί σήμερα και με τον Ντενκτάς.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της Βρετανίας να βοηθήσει ώστε να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες.

    Ερωτηθείς ποια είναι η συμβολή της χώρας του στις συνομιλίες, ο κ. Μάντεν είπε ότι "η συμβολή είναι να βοηθήσουμε τα ΗΕ, τα δύο μέρη με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη μιας λύσης".

    [15] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Μια νέα κοινωνική διάσταση στην αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ προτείνουν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόκειται για το σύμφωνο οικονομικού συντονισμού των "15" το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια της νέας αναθεωρημένης συνθήκης του Μάαστριχτ με στόχο την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων του συμβουλίου των υπουργών της Κοινότητας για τη χάραξη του πλαισίου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των δεκαπέντε χωρών- μελών.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιαννου Παπαντωνίου, στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες έγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες και τις προοπτικες ώστε να υπαρξει παράλληλα με το σύμφωνο σταθεροτητας και οικονομικής αναπτυξης και ένα σύμφωνο οικονομικού συντονισμού των "15".

    Με αυτό το νέο σύμφωνο το συμβούλιο των υπουργών θα διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής της Κοινότητας και στη χαραξη αυτής της πολιτικής με βάση τα άρθρα 102, 103 και 109 της συνθήκης, σημείωσε το BBC.

    Στη συνοδο των υπουργων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνήθηκε επίσης ότι είναι ανάγκη το σύμφωνο-ψήφισμα για την απασχόληση που ενέκριναν στο Αμστερνταμ να μεταφερθεί σε συγκεκριμένες προτασεις για νέες κοινοτικές πολιτικές και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και μέσα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτο οι υπουργοί συζήτησαν για την ανάγκη ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νέου Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την άντληση νέων πόρων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων εργων υποδομής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα στις μεταφορές, την ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες.

    [16] ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Έκκληση προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να μην ψηφίσουν τον νόμο cia τη χρήση των σημαιών των εθνοτήτων, απηύθυνε ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Γκόσεφ.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ.Γκόσεφ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "ο νόμος αυτός δεν εξυπηρετεί ούτε τις μειονότητες αλλά ούτε τη χώρα γενικά" και υποστήριξε ότι τέτοιου είδους νόμοι μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των μειονοτήτων και να απειλήσουν την ενότητα του κράτους.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE. Επισημαίνει ωστόσο, ότι πριν από τη ψήφιση νόμου που θα διευθετεί το πρόβλημα προηγουμένως, πρέπει να απομακρυνθούν η τουρκική και η αλβανική σημαία από τα δημαρχιακά κτίρια του Γκόστιβαρ και του Τετόβου που εξακολουθούν να κυματίζουν ελεύθερα.

    Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, η κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο του κράτους, το οποίο δικαιούται να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο του Γκόστιβαρ.

    Σημειώνεται ότι η συζήτηση στη βουλή για τον νόμο για τη χρήση των σημαιών των εθνοτήτων που ζουν στη ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί σήμερα, αφού διακόπηκε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας της φάρσας για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο του κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών παραγόντων της χώρας, παρόλο που στη ψήφισή του αντιτίθενται πολλά κόμματα αλλά και το σύνολο του αλβανικού στοιχείου, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τελικά, καθώς έχει την πλήρη υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόστοφ και ο Σκοπιανός ομολογος του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ενδέχεται να συναντηθούν έως το τέλος του μήνα.

    Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μακφαξ", επικαλούμενο πληροφορίες του βουλγαρικού πρακτορείου "ΒΑLΚΑΝ", οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναμένεται να δώσουν οριστική λύση στο γλωσσικό ζήτημα και να υπογράψουν σειρά διμερών συμφωνιών, η υπογραφή των οποίων εκκρεμούσε λόγω του ζητήματος αυτού.

    [18] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την τελική έκθεσή του για τις εκλογές στην Αλβανία αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η έκθεση θα θεωρεί τις εκλογές έγκυρες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί, ενώ θα αποστασιοποιείται απο το δημοψήφισμα για την παλινορθωση της μοναρχίας που διεξήχθη παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Το δημοψήφισμα θα υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΑΣΕ διεξήχθη παρα την περί αντιθέτου πρόταση του οργανισμού και χωρίς εντολή για έλεγχό του από τους διεθνείς παρατηρητές.

    Παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις και τη διάχυτη ανησυχία για ματαίωση ή αναβολή των εκλογών λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στην Αλβανία, η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη διεξαγωγή τους καθώς θεωρεί ότι έγινε ένα βήμα για την έξοδο από την δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

    Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Κατρίν Λα Λυμιέρ, σε δηλώσεις της τόνισε ότι μετά την ικανοποιητική έκβαση του β΄εκλογικού γύρου οι διεθνείς οργανισμοί θα επανενεργοποιήσουν τα προγράμματα βοήθειας προς την Αλβανία που είχαν ανασταλεί προσωρινά λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

    Η κ.Λα Λυμιέρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα γαι τη βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό και τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συμβάλει τα μέγιστα για την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα ασκώντας υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. "Η στάση της αντιπολίτευσης θα προσδιοριστεί και θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης", υπογράμμισε ο Σαλί Μπερίσα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [19] ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ 1917

    H πύρινη λαίλαπα, η οποία αφάνισε στις 6 και 7 Ιουλίου 1997 το μισό δάσος του Σέϊχ Σου - αυτό τον πνεύμονα πρασίνου που από τα χρόνια ακόμη του Βυζαντίου, αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανάσα ζωής και δροσιάς για την πρωτεύουσα του Μακεδονικού ελληνισμού - ήταν από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια αυτού του αιώνα. Και συμπτωματικά, εκδηλώθηκε ακριβώς ογδόντα χρόνια μετά από μια άλλη εφιαλτική πυρκαγιά, αυτή του 1917, η οποία κατέκαψε τότε τα 2/3 των κτισμάτων της πόλης.

    Η μεγάλη πυρκαγιά, εκδηλώθηκε το Σάββατο 5 (νέο ημερολόγιο 18) Αυγούστου 1917, λίγο μετά το μεσημέρι, από σπίθες στην κουζίνα ενός προσφυγικού σπιτιού στην οδό Ολυμπιάδος αριθμός 3, στο συνοικισμό Μεβλιχανέ. Σε λίγο οι φλόγες είχαν μεταδοθεί στα γειτονικά σπίτια και σύντομα εξαπλώθηκαν στην εσώτειχη κάτω πλευρά της πόλης.

    Στις αιτίες της τόσο γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς, πρέπει να συμπεριλάβουμε τον τοπικό άνεμο Βαρδάρη που φυσούσε έντονα τις μέρες εκείνες, την ασφυκτική ρυμοτομία με τους στενούς δρόμους και τους ελάχιστους ανοικτούς χώρους, καθώς και τα ξύλινα σπίτια όπου οι προεξέχοντες όροφοι βρισκόταν σχεδόν σε επαφή μεταξύ τους, ώστε ο στενός δρόμος να γίνεται μία στοά με ξύλινη στέγη. Επίσης την ουσιαστικά ανύπαρκτη πυροσβεστική υπηρεσία και την έλλειψη του νερού, μια και η κατανάλωσή του στην περιοχή του δυτικού υδραγωγείου είχε αυξηθεί λόγω της παρουσίας των συμμαχικών στρατευμάτων στα στρατόπεδα του Ζέϊτενλικ (Σταυρούπολη), του Χαρμάνκιοϊ (Ελευθέρια) και Λεμπέτ (Σταυρούπολη). Συν τοις άλλοις, τα αποθέματα νερού είχαν μειωθεί μετά από τέσσερις μήνες ανομβρίας.

    Ο άγγλος συγγραφέας Άλαν Πάλμερ στο βιβλίο του "Το Μακεδονικό Μέτωπο και ο διχασμός", καταγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της taqacl]mgr εποχής, γράφει για την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης:

    "Τα δύο ωοειδή βαρέλια που αποτελούσαν τη δημοτική πυροσβεστική υπηρεσία, σύρονταν γρήγορα στους ανηφορικούς δρόμους από ένα πλήθος από άνδρες και παιδιά. Αλλά αυτό δεν ήταν παρά μια αισθηματική χειρονομία. Σε λίγο οι άνθρωποι έβγαιναν από τα σπίτια τους, φόρτωναν τα υπάρχοντά τους στα ζώα ή σε δίτροχα ή έσερναν κρεβάτια και οικιακά σκεύη πίσω τους, τρέχοντας πανικόβλητοι στην παραλία.

    Με την ανυπαρξία νερού, οι τοίχοι στην άνω πόλη άρχισαν να καίγονται στον ένα δρόμο μετά τον άλλο. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος έως ότου οι στρατιωτικές αρχές αντιληφθούν την σοβαρότητα της πυρκαγιάς. ΄Ηταν Σάββατο και πολλοί από τους στρατιώτες και πολίτες της Θεσσαλονίκης είχαν πάει για διασκέδαση στα πολλά καφγενεία και ζαχαροπλαστεία που υπήρχαν. Κατά τη δύση του ήλιου η Ιταλική ορχήστρα εξακολουθούσε να παίζει εμβατήρια στην πλατεία Ελευθερίας. Πάντως, το Γενικό Στρατηγείο είχε διατάξει συναγερμό και δύο βρετανικά πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία μόλις προ ολίγου έφτασαν, βρισκόταν σε δράση που επρόκειτο να διαρκέσει πενήντα οκτώ ώρες. Ομάδες πυροσβεστών αποβιβάσθηκαν επίσης από το βασιλικό πλοίο "Λητώ" που ήταν πλοίο αποθήκη.

    ΄Ηταν φανερό ότι η πυρκαγιά υπήρξε σκληρό χτύπημα για το φτωχό λαό. Αλλά κανείς ακόμη δεν πίστευε ότι θα περνούσε κάτω από την Εγνατία, την αρχαία ρωμαϊκή οδό που αποτελούσε κοινωνικό σύνορο καθώς και γεωγραφικό όριο, χωρίζοντας την πόλη σε άνω και κάτω. Εν τούτοις, όλοι απατήθηκαν γιατί στις δέκα το βράδυ η φωτιά πέρασε αυτό το φράγμα και τα μεσάνυχτα εξαπλώθηκε σε μια αψίδα μήκους ενός μιλίου στον νυχτερινό ουρανό με τους μιναρέδες των τζαμιών να καίγονται σαν λαμπάδες στο θυσιαστήριο της καταστροφής. Στρατιώτες από όλους τους στρατούς των συμμάχων προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά σε όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης.

    ΄Οταν οι φλόγες έφτασαν στο νεώτερο σημείο της πόλης, παρουσιάστηκαν νέοι κίνδυνοι. Οι σωλήνες φωταερίου έλιωσαν και ανεπήδησαν τεράστιες γαλάζιες φλόγες, οι οποίες προπορεύονταν της κύριας πυρκαγιάς και ένας τριγμός ακουγόταν κατά μήκος των ηλεκτρικών συρμάτων του τραμ. Τα μεγάλα ξενοδοχεία άδειασαν και η παραλία γέμισε από πλούσιους και φτωχούς πρόσφυγες που αναρωτιόνταν αν η θάλασσα μπορούσε να τους σώσει. Σε μια στιγμή πίστεψαν ότι είχαν παγιδευτεί τελείως, διότι οι σπίθες είχαν μεταδώσει τη φωτιά σ΄ένα φορτηγό πλοίο που την ημέρα είχε ξεφορτώσει βαρέλια βενζίνης και το καιγόμενο υγρό κάλυψε την επιφάνεια της θάλασσας. Ναύτες των πολεμικών κατόρθωσαν να συνδέσουν το καιόμενο πλοίο και να το ρυμουλκίσουν στα ανοικτά, όπου βυθίστηκε. Στρατιωτικά αυτοκίνητα και άτακτοι του ναυτικού, μετέφεραν χιλιάδες πρόσφυγες σε ασφαλείς χώρους στη δυτική παρυφή της πόλης".

    Τη Δευτέρα, οι φλόγες εξακολούθησαν να καίνε αλλά ο άνεμος επιτέλους άλλαξε κατεύθυνση και το πρωί της Τρίτης η φωτιά βρισκόταν υπό έλεγχο, αν και οι μαυρισμένοι τοίχοι εξακολουθούσαν να καίγονται και να καπνίζουν για δεκαπέντε και πλέον μέρες.

    Γράφει η Ιφιγένεια Χρυσοχόου στο βιβλίο της "Η προσφυγιά της Θεσσαλονίκης" : "Η αδελφή μου έχασε ότι είχε στη μεγάλη πυρκαγιά του ΄17. Το σπίτι τους ήταν στην άλλη μεριά του Διοικητηρίου. Κάηκε από τα πρώτα. Πρόφτασε το ανδρόγυνο και βγήκε έξω. ΄Ετρεξε sto Τσινάρι. Μάλιστα από νωρίς ετοιμαζόταν να πάει στο Τσαούς Μοναστήρι να ξαγρυπνήσει. Ηταν παραμονή Σωτήρος Χριστού. Εγω βρισκόμουν στην παραλία. Η φωτιά είχε αρχίσει λίγο πιό πέρα από το Διοικητήριο. ΄Ετρεχα σαν τρελλή. Φυσούσε ένας δαιμονισμένος βαρδάρης. Ο κόσμος έφευγε αλαφιασμένος. Οι καταστηματάρχες κλείνουν τα μαγαζιά. Τα συμμαχικά στρατεύματα πλημμύρισαν τους δρόμους. Οι τουλούμπες, όπως λέγανε τότε τις αντλίες, πηγαινοέρχονταν κάνοντας δαιμονισμένο θόρυβο. Φωνές και κλάματα παντού...."

    ΄Οταν στις 11 η ώρα το βράδυ της 6/19 Αυγούστου η πυρκαγιά έσβησε από μόνη της, η περιοχή ανάμεσα στους δρόμους Αγίου Δημητρίου, Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Λεωφόρος Νίκης και βορειοδυτικά της Λέοντος Σοφού, κατά ένα πολύ αδρό τοπογραφικό διάγραμμα, τα "καμμένα" όπως ονομάστηκαν μετά ή "η περίκαυστος ζώνη" στη διοικητική ορολογία, είχε αποτεφρωθεί και μόνο ελάχιστες οικοδομές είχαν μείνει ανέπαφες. Μέσα σε λίγες ώρες, το κεντρικό τμήμα της Θεσσαλονίκης έπαψε να ζει και πάνω από 72.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και κατεστραμμένοι. "Η συμφορά είναι τρομερή", ανακοίνωσε στη βουλή, στις 7 Αυγούστου 1917 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που δεν συνήθιζε τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς.

    Μεταξύ των άλλων είχαν καταστραφεί τα κτίρια του Δημαρχείου, του ταχυδρομείου, του τηλεγραφείο, των εταιρειών ύδρευσης και φωταερίου, του Βελγικού προξενείου και της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας. Ακόμη οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Θεοδώρας, το Σαατλή τζαμί, η Αρχιρραβινεία με ολόκληρο το από αιώνες διατηρημένο πλούσιο αρχείο της, 16 συναγωγές, πολλά σχολεία των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, το ελληνικό γηροκομείο με την πλούσια βιβλιοθήκη του Πέτρου Παπαγεωργίου που είχε τοποθετηθεί εκεί για ασφάλεια. Τέλος, κάηκαν τα μεγάλα καταστήματα Τίρριγκ, Στάϊν, Μπον Μαρσέ, Μάγερ κ.α., τα κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία Ιmperial, Hotel d' Angleterre και το Splendid Palace στην παραλία, τα διεθνή βιβλιοπωλεία Μόλχο και Τριανταφύλλου, το ζαχαροπλαστείο Φλόκα, το ζυθοπωλείο Πεντζίκη και το καφενείο Νέα Ελλάς στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς τα γραφεία και τα τυπογραφεία των περισσοτέρων από τις πολυάριθμες εφημερίδες της πόλης, που άλλες για αρκετό καιρό και άλλες για πάντα σταμάτησαν να εκδίδονται.

    Το ύψος των υλικών ζημιών υπολογίστηκε σε οκτώ εκατομμύρια χρυσές λίρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό αυτό η ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων. Τα τρία τέταρτα των περιουσιών ήταν ασφαλισμένα σε αγγλικές κυρίως εταιρείες και κατεβλήθησαν ασφάλιστρα ύψους 3,5 εκατομ. λιρών.

    Την επομένη της πυρκαγιάς, άρχισε η καταμέτρηση των κατεστραμμένων οικοδομών, ενώ ανακοινώθηκαν και οι ενέργειες για την ανοικοδόμηση της πυρίκαυστης ζώνης που θα μετέβαλε τη Θεσσαλονίκη σε πρότυπο πόλης. ΄Ετσι, ο τότε υπουργός της Συγκοινωνίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου, σύστησε διεθνή επιτροπή για την εκπόνηση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο έμεινε γνωστό ως "σχέδιο HEBRARD", από το όνομα ενός μέλους της επιτροπής, του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Εrnest Hebrard, που υπήρξε από τους πιό σημαίνοντες ξένους στην αρχιτεκτονική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.

    Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της εποχής up]juxam στις φορτικές πιέσεις των μεγάλων οικοπεδικών συμφερόντων και επέφεραν σημαντικές τροποποιήσεις, με συνέπεια να μην εφαρμοστεί το σχέδιο όπως προτάθηκε και να χαθούν οι μοναδικές δυνατότητες για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και με πολεοδομικές προοπτικές μεγαλούπολης. ΄Ετσι άρχισε να ανοίγει η όρεξη των οικοπεδοφάγων, των ίδιων που όπως φαίνεται, προκάλεσαν και την προχθεσινή καταστροφή του μισού δάσους του Σέϊχ-Σου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 8 July 1997 - 11:01:18