Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [02] Α. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [03] ΔΕΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [04] ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

  • [05] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [06] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'.

  • [08] ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ:Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΓΔΜ

  • [09] ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΦΛΑΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [10] Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [12] O Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ "ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [14] ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΖΗΤΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΕΡ

  • [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [16] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "PULS" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [18] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • [19] ΠΑΝΑΓΙΟΤ ΝΤΕΝΕΦ - Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Β.Τ.Α.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Συμφωνία των υπουργών της κυβέρνησης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μαδρίτης, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως δήλωσε let\ την ολοκλήρωσή της.

    "Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε τη συμφωνία της Μαδρίτης και κυρίως τη μελλοντική μας τακτική. Είμαστε όλοι σύμφωνοι", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση για το πώς συνεχίζουμε αυτό τον μακρύ δρόμο για τον οποίο κάναμε στη Μαδρίτη το πρώτο βήμα. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά ο δρόμος για την ειρήνη, για μια ισχυρή Ελλάδα θα είναι πάντα δύσκολος", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισήμανε ότι υπήρξε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα. Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για τις λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων στην Μαδρίτη. Αντιδράσεις για τη συμφωνία της Μαδρίτης φέρεται να έχει διατυπώσει και ο Γεράσιμος Αρσένης. Ωστόσο το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αρσένη δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού, ο οποίος απλώς ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία για την πορεία της χώρας και την εξασφάλιση κλίματος σταθερότητας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι οι επιμέρους απόψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να βάλουν γραμμή στην κυβέρνηση. Το θέμα της επιστολής των 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν συμμερίζονται τις ευθύνες των εξελίξεων, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο.

    Για το θέμα της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ ρωτήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος σήμερα σε ειδική τελετή παρέδωσε τα ξίφη στους αποφοίτους της Σχολής Ικάρων στο Τατόι. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν προέβη σε καμία δήλωση.

    [02] Α. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Με την πειθώ και το διάλογο θα αντιμετωπιστούν οι διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τη σημασία του κοινού ελληνοτουρκικού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, το οποίο θα κρίνει η Ιστορία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αναστάσιο Μαντέλη.

    "Είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν, κάποιοι που φοβούνται το καινούριο και θέλουν να μένουν πίσω" είπε ο κ. Μαντέλης σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξει: "Αυτοί θα αντιμετωπιστούν με το διάλογο και την πειθώ, και η Ιστορία θα δείξει ποιος έχει δίκιο".

    Κατά την άποψή του πάντως, το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα που προωθεί τα συμφέροντα της χώρας, στο πλαίσιο της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

    [03] ΔΕΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Δέκα ηλεκτρονικά περίπτερα πληροφόρησης των πολιτών ("Ινφοκιόσκια"), έθεσε από σήμερα σε λειτουργία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος και σε συνεργασία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, το Ανόβερο, τη Μπρέσια, το Λιντς και τη Στοκχόλμη.

    Στο δίκτυο, που έχει την ονομασία "ΠΟΛΙΣ", θα αναπτυχθούν πιλοτικές εφαρμογές για την ενημέρωση του πολίτη, την προστασία του, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του και την πληροφόρησή του σε θέματα οικονομίας, αγοράς και τοπικής ανάπτυξης.

    Τα δέκα πρώτα περίπτερα πληροφόρησης, τοποθετήθηκαν στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου Μακεδονία, του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού, καθώς επίσης το Λευκό Πύργο, την πύλη της ΔΕΘ, το κτίριο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τη Δημοτική Πινακοθήκη, την πλατεία Δημαρχείου, την πλατεία Μοριχόβου και τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού.

    Σε δεύτερη φάση, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, παρόμοια ηλεκτρονικά περίπτερα θα τοποθετηθούν σε όλους τους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. "Στόχος μας είναι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τόσο από τα προγράμματα των περιπτέρων αλλά κυρίως από την εκτεταμένη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της ανάγκης φυσικής παρουσίας του πολίτη στις υπηρεσίες, όπως και ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεών του και να του δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χρήσιμες πληροφορίες που θα διατίθενται με ηλεκτρονική μορφή στο Internet και στα περίπτερα πληροφόρησης, για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων".

    Το πρόγραμμα, κόστισε 90 εκατομμύρια δραχμές που διατέθηκαν από τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Και όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων. Κοσμόπουλος, τα ινφοκιόσκια αρχίζουν να λειτουργούν στην αρχή με έναν μικρό όγκο πληροφοριών, σύντομα όμως το σύστημα θα τροφοδοτείται με πάρα πολλές πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα.

    "Το δίκτυο αυτό, αποτελεί παράδειγμα για το πως πρέπει να συνεργάζονται οι φορείς της πόλης μεταξύ τους", είπε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ κ. Δημ. Σαλπιστής, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία των περιπτέρων πληροφόρησης είχε σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την αρχή της λειτουργίας του. "Με αυτό, κατέληξε, ο νομός Θεσσαλονίκης αποκτά ένα δυναμικό σύστημα πληροφόρησης έξω από οποιοδήποτε έλεγχο και επιρροή".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανάπτυξης και Απασχόλησης κ. Λάζαρος Αγγέλου, που είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου "ΠΟΛΙΣ", σημείωσε ότι με τις δραστηριότητές της αυτές, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης οραματίζεται το νομό ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό επίκεντρο της Βαλκανικής και της Παραευξείνιας περιοχής. Τονίζοντας ότι ένας από τους επιμέρους στόχους της, είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, διασυνδεδεμένο με τα διευρωπαϊκά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Όπως παρατήρησε ο κ. Αγγέλου, η αμφίδρομη επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, μπορεί να κάνει απλούστερη και πολύ πιό oijomolij^ την οργάνωση αντικειμενικών μεθόδων έκφρασης γνώμης των πολιτών πάνω σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα δημοψηφίσματα. Κατέληξε δε με την παρατήρηση ότι η νέα τεχνολογία δίνει στις σύγχρονες κοινωνίες τα μέσα για να αναπτύξουν δραστηριότητες ανάλογες με την "Εκκλησία του Δήμου" της αρχαίας Αθήνας, χωρίς τους μέχρι σήμερα γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.

    [04] ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο διαβήτης, τα προβλήματα της όρασης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το άσθμα είναι ορισμένες από τις ασθένειες που βρίσκουν καινούργιους δρόμους προσέγγισης με τις πρωτοποριακές μεθόδους τις αεροδιαστημικής ιατρικής.

    Η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής ιδρύθηκε από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη ΝASA. Aπευθύνεται στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε όλους τους επιστήμονες που έχουν σχέση με την ιατρική.

    Η αεροδιαστημική ιατρική δίνει μια καινούργια ελπίδα στην αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου. Εμφυτεύεται στην καρδιά απινιδωτής, ο οποίος σε περίπτωση που η καρδιά αδρανήσει εκτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες ώστε να σώσει τον άνθρωπο από βέβαιο θάνατο.

    Στο εξής οι ποσότητες ινσουλίνης στον οργανισμό θα μπορούν να ελέγχονται με εσωτερική ή εξωτερική αντλία ακριβείας, που επιτρέπει ένα πιο ακριβή έλεγχο επιπέδου σακχάρου του αίματος. Επιπλέον, η λύση του χρόνιου πόνου και των ανωμαλιών της ακούσιας κίνησης (π.χ. σκλήρηνση κατά πλάκας) θα θεραπεύονται με προσομοιωτή ανθρώπινου ιστού που θα τοποθετείται στο μυ που έχει το πρόβλημα.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης, η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής διοργανώνει σειρά συνεδρίων και σεμιναρίων. Η πρώτη διεθνής συνάντησή της πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 12 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με παρουσία αστροναυτών και κοσμοναύτη.

    [05] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Στο έλεος των ενόπλων συμμοριών από την Αλβανία βρίσκεται ολόκληρος ο νομός Καστοριάς, όπου και σήμερα συνεχίστηκαν οι ληστρικές επιδρομές κακοποιών από τη γειτονική χώρα με επιθέσεις και τραυματισμούς ανύποπτων πολιτών, ληστείες και κλοπές κοπαδιών.

    Χιλιάδες κάτοικοι ακριτικών περιοχών καταγγέλουν ότι βρίσκονται απροστάτευτοι και απειλούν αν η πολιτεία δεν λάβει αμέσως μέτρα θα αναγκαστούν να συγκροτήσουν οι ίδιοι ένοπλες ομάδες άμυνας για να προστατευτούν από τις ληστρικές επιθέσεις, ενώ ορισμένοι σκέπτονται να εγκαταλείψουν ακόμη και τα χωριά τους, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και να εγκατασταθούν στα αστικά κέντρα του νομού.

    Εκτός από τις καθημερινές τον τελευταίο καιρό ληστείες και κλοπές, σήμερα τα ξημερώματα σημειώθηκε για πρώτη φορά και επίθεση le πολεμικό όπλο εναντίον κατοίκου ακριτικής κοινότητας από "ελεύθερο σκοπευτή". Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς ο 50χρονος γουνεργάτης Θεόδωρος Μπάσσος την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι του, στο Δενδροχώρι Καστοριάς, μαζί με την κόρη του και τον γαμπρό του δέχθηκε μια ριπη από πολεμικό όπλο με αποτέλεσμα να υποστεί διαμπερές τραύμα στο πόδι και συντριπτικό κάταγμα περόνης. Ο γουνεργάτης μεταφέρθηκε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Καστοριάς, όπου σήμερα το πρωί οι γιατροί τον υπέβαλαν σε εγχείρηση.

    Λίγη ώρα νωρίτερα, στην αγροτική περιοχή "Βαρινίκι Μπαρούκα" του Γραμμου, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλβανοί μπήκαν στο ελληνικό έδαφος και έκλεψαν 970 πρόβατα των αδελφών Αθανασίου και Νικολάου Χαντζαρά, συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δραχμών.

    Εξάλλου, έξω από την κοινότητα Πολυάνεμος Καστοριάς, σε απόσταση τριακοσίων μόλις μέτρων από την ελληνοαλβανική μεθόριο, τρεις Αλβανοί κουκουλοφόροι οπλισμένοι με πολεμικά όπλα έκλεψαν ένα ακόμη κοπάδι με 370 πρόβατα ιδιοκτήσιας του 36χρονου Δημήτρη Σία από τον Πολυάνεμο Καστοριάς.

    Οι δράστες μαζί με το κοπάδι απήγαγαν με την απειλή των όπλων και δύο συμπατριώτες τους - που απασχολούνταν ως βοσκοί από τον Σία- τους οποίους απελευθέρωσαν ύστερα από μια ώρα περίπου.

    Οι νέες επιδρομές ενόπλων Αλβανών προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους ακριτικών κοινοτήτων που ζητούν για άλλη μια φορά την επέμβαση της πολιτείας. "Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα οργανώσουμε εμείς ένοπλες δυνάμεις και θα χτυπάμε στο "ψαχνό" όποιον περνάει από τα σύνορα για να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας και τις περιουσίες μας" δήλωσε σήμερα αγανακτισμένος στο ΜΠΕ ο Μανώλης Φουντεδάκης κτηνοτρόφος από την Οινόη Καστοριάς.

    Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες επισκέψεις παραγόντων και λαϊκές συνελεύσεις σε κοινότητες του νομού για να τονωθεί το ηθικό των κατοίκων. "Ολόκληρος ο νομός είναι ανοχύρωτος. Στέλνουμε έγγραφα, κάνουμε εκκλήσεις, αλλά περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά, αφού οι νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητες για τη φύλαξη των συνόρων. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μπορεί από στιγμή σε στιγμή να συμβεί οτιδήποτε" δήλωσε στο ΜΠΕ ο Νομάρχης Καστοριάς Γιώργος Καπαχτσής.

    [06] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή "Αλούτσα" στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.

    Η φωτιά προτού απειλήσει το όμορφο δάσος της Κασσάνδρας τέθηκε υπό έλεγχο μετά από προσπάθειες ανδρών της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και τριών πυροσβεστικών αεροπλάνων.

    Σύμφωνα με την νομαρχία Χαλκιδικής η φωτιά αποτέφρωσε 350 στρέμματα δασικής έκτασης με πεύκα και σιτοκαλαμιές.

    [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'.

    Την ανυπέρβλητη ιστορική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, pqob\kkei και τιμά ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", καταδεικνύοντας την τεράστια απήχηση του κορυφαίου αρχαίου Ελληνα στρατηλάτη στην Ιστορία και την Τέχνη της Ανατολής και της Δύσης, με τρείς ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος "Μέγας Αλέξανδρος'.

    Ειδικότερα με το συντονισμό και την ευθύνη διακεκριμένων επιστημόνων, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οργανώνει:

    Μεγάλη έκθεση με θέμα "Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ευρωπαϊκή Τέχνη", από τις 23 Σεπτεμβρίου 1997 έως τις 11 Ιανουαρίου 1998, στο νέο κτίριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

    Την υλοποίηση της έκθεσης, που παρουσιάζει και έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, ανέλαβε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκο Χατζηνικολάου.

    Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα πολύτιμα έργα της ευρωπαϊκής τέχνης, εμπνευσμένα από το Μεγαλέξανδρο (πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, χαρακτικά, ταπισερί), που προέρχονται από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Ανάμεσα στα εκθέματα, περιλαμβάνονται:

    Εννέα ταπισερί που έγιναν με βάση σχέδια των μεγάλων ζωγράφων Le Brun και Antoine Coypel από τη γαλλική βασιλική ταπητουργία Gobelins, ειδικά για το Λουδοβίκο ΙΔ΄ και φέρουν το οικόσημο και το μονόγραμμά του.

    Η πανοπλία που κατασκεύασε το 1577-78 για τον Αλέξανδρο Φαρνέζε, Δούκα της Πάρμας και της Πλακεντίας, ένας από τους μεγαλύτερους οπλοποιούς όλων των εποχών, ο Λούτσιο Πιτσινίνο. Στην ασπίδα της πανοπλίας υπάρχει ανάγλυφη η Παράδοση της Βαβυλώνας στον Αλέξανδρο.

    Ζωγραφικοί πίνακες των Damiani, Preti, Tiepolo, Fontebasso, Solimena κ.α. Από τα "διασημότερα" έργα που θα φιλοτεχνηθούν είναι η Στέψη της Ρωξάνης από τον Αλέξανδρο, του Ρούμπενς, που φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1625 και θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη από το παλάτι του πρίγκηπα Φρειδερίκου Φραγκίσκου του Ανχαλτ-Ντέσσαου.

    Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με αναλυτικά λήμματα για κάθε έργο, που θα συντάξουν ειδικοί από όλο τον κόσμο.

    Μεγάλη έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών από την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με θέμα "Ο Αλέξανδρος και η Ανατολή", από την 1η Δεκεμβρίου 1997 έως την 1η Φεβρουαρίου 1998, στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση θα προσφέρει στο κοινό την ευκαρία της γνωριμίας με την τέχνη που συνάντησε ο στρατηλάτης στην Ανατολή και την τέχνη που δημιουργήθηκε, όταν η Ανατολή δέχθηκε την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού", αναφέρει ο υπεύθυνος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Δημήτρης Παντερμαλής.

    Εκθεση βιβλίου για τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τον ιστορικό προβληματισμό για την προσωπικότητα και το έργο του Μεγαλέξανδρου, καθώς επίσης και να καταδείξει, με την πληρότητα των εκτιθέμενων έργων, τη διαχρονικότητα της ιστορικής του παρουσίας ανά τους ai~mer.

    [08] ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ:Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΓΔΜ

    Την "Οδύσσεια" του Ομήρου σε μετάφραση του Αργύρη Εφταλιώτη ανεβάζουν την Τετάρτη στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο δάσους του Δροσάτου Κιλκίς, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα της Βέροιας και της Καλαμάτας.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η κοινότητα Δροσάτου με την συμπαράσταση της επιτροπής πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια στην οποία συμμετέχει και η κ.Αιμιλία Υψηλάντη που έχει την καλλιτεχνική ευθύνη της παραγωγής της Οδύσσειας.

    Στη παράσταση έχουν προσκληθεί ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών φορέων της Δοϊράνης της ΠΓΔΜ καθώς και 100 πολίτες από τη γειτονική χώρα.

    Η θεατρική προσαρμογή της παράστασης είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου και η σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους.

    [09] ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΦΛΑΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ακυρώνεται η προγραμματισμένη συναυλία της τραγουδίστριας Ρομπέρτα Φλακ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους. Η γνωστή ερμηνεύτρια ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η εταιρία Γουόρντ Κόνσεπτς, που είχε αναλάβει την διοργάνωση των συναυλιών, υποστηρίζει πως η ακύρωση ¨συνιστά παράνομη παραβίαση συμβολαίου από την κα Φλακ¨. Το κοινό μπορεί να εξαργυρώσει τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στην Αριστοτέλους και στο Κέντρο Πληροφόρησης στη Διαγώνιο.

    [10] Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του πρώτου Αθλητικού μουσείου στην Ελλάδα, αποτελεί προτεραιότητα της Ειδικής Γραμματείας, δήλωσε σήμερα ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος για το λόγο αυτό είχε επαφές με εκπροσώπους του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Ο κ.Αγγελούδης πρότεινε να διατεθεί ένα από τα παραδοσιακά κτίρια του ΟΠΠΕΘ στην πλατεία Αριστοτέλους ή κάποιος από τους υπό διαμόρφωση χώρους του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για να στεγαστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το "Σπίτι του Αθλητισμού".

    Στο μεταξύ, τα μέλη της Επιτροπής Αθλητικού Σχεδιασμού αποφάσισαν την κινητοποίηση όλων των αθλητικών φορέων της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια αναδάσωσης του Σέιχ - Σου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Συνεχίζονται και σήμερα, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Am\m, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη.

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ κατέθεσε χθες στους δύο ηγέτες, αλλά και στους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, εγγραφο που αφορά θέματα διαδικασίας και ουσίας.

    Το έγγραφο, τόνισε ο κ.Κληρίδης, μπορεί να καλύπτει κάποια θέματα, όχι όμως όλο το φάσμα του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το έγγραφο το οποίο παρέδωσε ο κ.Κόρντοβεζ στις δύο πλευρές, αφορά κυρίως θέματα συνταγματικής υφής. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ζητηθούν διευκρινήσεις επί του εγγράφου κατά τη σημερινή συνάντηση του κ.Κληρίδη με τον κ.Κόρντοβεζ, ενώ δεν αναμένεται να κατατεθούν άλλα έγγραφα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, αναμένεται σήμερα στη Νέα Υόρκη ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος θα ασχοληθεί με τις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη διαδικασία στην οποία έχουν προκύψει κάποια προβλήματα.

    Διπλωματικοί παρατηρητές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμη την σημερινή μέρα των συνομιλιών, η οποία θα αρχίσει με ξεχωριστές συναντήσεις του κ.Κόρντοβεζ, αρχικά με τον κ.Ντενκτάς, στη συνέχεια με τον κ.Κληρίδη και κατόπιν μια κοινή συνάντηση των τριών.

    Μέχρι την Κυριακή που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην κατάληξη σε ορισμένα σημεία που να δημιουργούν τις προυποθέσεις για περαιτέρω συζήτηση.

    Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, συναντήθηκε στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών με το Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Στο μεταξύ, ο κ.Κόρντοβεζ είχε χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αλέξανδρο Σάνδη και της Τουρκίας Ινάλ Μπατού.

    Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 16 Αυγούστου στη Γενεύη.

    [12] O Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ "ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί ο Ραούφ Ντενκτάς ότι με "μονομερείς και τυφλές αποφάσεις τους θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Κύπρο".

    Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" με τον τίτλο "Γιατί η ειρήνη δεν έρχεται στην Κύπρο" ο τουρκοκύπριος ηγέτης ασκεί σκληρή κριτική εναντίον των διεθνών οργανισμών,αλλά και στην ευρωπαίκή προοπτική της Κύπρου.

    Αναπτύσσοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία του, επιρρίπτει στην Ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για τη διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και εμμένει στην άποψή του , ότι πρέπει να αναγνωριστεί απο την διεθνή κοινότητα το ψευδοκράτος.

    Ο Ντενκτάς κατηγορεί τις ευρωπαίκές χώρες, επειδή "δεν αντιμετωπίζουν την τουρκοκυπριακή πλευρά ώςέναν απο τους δύο εταίρους, αλλά της επιρρίπτουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, τιμωρούν δε τους Τουρκοκύπριους με ένα απάνθρωπο εμπάργκο".

    Αιτιολογώντας την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαίκή Ενωση ο Ντενκτάς τονίζει ότι 'η έντεξη της Κύπρου χωρίς την προηγούμενη ένταξη της Τουρκίας θα οδηγούσε, λόγω της αρχής της ελευθερίας διακίνσηης και εγκατάστασης, στην ουσιαστική ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας στα κατεχόμενα".

    Ο Ντενκτάς καταλήγει ότι "οι Τουρκοκύπριοι είναι πρόθυμοι να ζήσουν εν ειρήνη με τους Ελληνοκυπρίους σε ένα ομόσπονδο κράτος, όχι όμως ως τρίτης κατηγορίας μειονότητα".

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Συνεχίζεται σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συνεδρίαση με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Στις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης προτεραιότητες είναι η διαφύλαξη του συντάγματος και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο, αναμένεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καθόσον υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών.

    Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, το κόμμα του οποίου διαθέτει 49 βουλευτές, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την κυβέρνηση "για το καλό της Τουρκίας". "Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για να κρατήσουμε τη συμμαχία του Ερμπακάν μακριά από την εξουσία", τόνισε ο κ.Μπαϊκάλ.

    Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία στήριζαν τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετζμεντίν Ερμπακάν, και θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Γιλμάζ, θεωρούν βέβαιη την αποτυχία της κυβέρνησης επειδή, όπως διατείνονται, "δεν έχει το λαϊκό έρεισμα".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, το οποίο επικαλείται τον τουρκικό Τύπο, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της πρώην υπουργού Εσωτερικών και στενής συνεργάτιδος της Τανσού Τσιλέρ, Μεραλ Αξενέρ.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες "Χουρριέτ" και "Μιλλιέτ", η δίωξη ζητήθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξη Τυπου που έδωσε η κ.Αξενέρ για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που γίνονταν απο την τουρκική αστυνομία επι πρωθυπουργίας Ερμπακάν. Η κ.Αξενέρ είχε ισχυριστεί οτι μια μικρή ομάδα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων παρακολουθούσε τις κινήσεις των ακραίων ισλαμιστών και ετοίμαζε πραξικόπημα.

    [14] ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΖΗΤΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΕΡ

    Την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε με epistok^ ,που έστειλε στους ηγέτες των χωρών μελών της και στον προεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζει την άποψη , ότι η έκθεση και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ένταξη νέων μελών , που πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 16 Ιουλίου, δεν θα πρέπει να εξαιρούν την Τουρκία απο την υπόλοιπη ομάδα των υποψηφίων χωρών "τώρα που ήρθε στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση και οι σχέσεις της γίνονται ουσιαστικότερες με τις χώρες της Δύσης".

    Με την επιστολή του ο Γιλμάζ αναφέρεται στις 'αξιοσημείωτες προσπάθειες' της χώρας του για την "ενίσχυση της δημοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών και της νομοθεσίας" και προσθέτει ότι ελπίζζει πώς η Τουρκία θα επωφεληθεί στον ίδιο βαθμό με τις άλλες χώρες, απο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. θεωρεί δε χρεός του να επιστήσει την προσοχή όλων των χωρών -μελών "στην αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. μια πιθανή διάκριση σε βάρος της Τουρκίας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αίτησης ένταξής της".

    [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Στο Βουκουρέστι αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Ρουμανία, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται, δυο μονον ημέρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της Ρουμανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αναμένεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια του πολιτικού κόσμου της Ρουμανίας για το γεγονός οτι οι ΗΠΑ δεν συνηγόρησαν στις προσπάθειες της χώρας για ένταξή τους στη Συμμαχία κατά την πρώτη φάση της διεύρυνσής της.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως θα καλέσει τη ρουμανική ηγεσία να συνεχίσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα εάν επιθυμεί να διατηρήσει η Ρουμανία την προτεραιότητα που έχει για να ενταχθεί στη Συμμαχία μετά το δεύτερο στάδιο της διεύρυνσης, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Xθες ο κ.Κλίντον πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πολωνία όπου του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή, μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα αυτή να γίνει μέλος της Συμμαχίας.Ο Πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κλίντον στην Πολωνία ιστορική.

    [16] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    "Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έχει πιθανότητες να ενταχθεί εντός της επόμενης διετίας στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, μετά την επιστροφή του από τη Μαδρίτη, όπου παρακολούθησε τις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο σκοπιανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διάσκεψη της Μαδρίτης πολύ σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας ειρήνης jai ασφάλειας και χαιρέτησε την απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να προχωρήσει στην επέκτασή της μέ νέα μέλη. Επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στη Μαδρίτη, εξέθεσε τις θέσεις της χώρας του σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και υπογράμμισε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "PULS" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την έναρξη διαλόγου στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα "PULS" των Σκοπίων.

    Σε δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, με τίτλο "Η απελευθέρωση της αλήθειας", ο δημοσιογράφος Μίρτσε Τόμοφσκι κάνει εκτενή αναφορά στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων από τις 30 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου, με θέμα "Ειρήνη και ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο ρόλος των ΜΜΕ".

    Ο συντάκτης, φανερά εντυπωσιασμένος από τις θέσεις που εξέθεσαν οι συνάδελφοι του κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, συμπεραίνει ότι παρόλο που τα βαλκανικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την πολιτική του κάθε κράτους και την εθνικιστική ευφορία που αυτό καλλιεργεί, χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να διανοηθεί ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων.

    "Αυτό που προέκυψε από το πολύ εποικοδομητικό συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταλήγει ο συντάκτης, είναι ότι οι σύνεδροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της διαβαλκανικής συνεργασίας, της απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης από το μίσος και τις εντάσεις και υπέρ της αποτίναξης του βαλκανικού δημοσιογραφικού στερεότυπου, που θέλει ως καλή είδηση μόνο την κακή είδηση".

    [18] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ομάδα φιλίας Ελλάδας - Τουρκίας συστάθηκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

    Πρόεδρος της ομάδας είναι ο βουλευτής Σμύρνης, Χακάν Ταρτέν, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Η ομάδα απαρτίζεται από οκτώ βουλετές, ανά δύο από τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού και ανά ένα από τα κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημοκρατικής Τουρκίας, Ορθού Δρόμου και Ευημερίας.

    [19] ΠΑΝΑΓΙΟΤ ΝΤΕΝΕΦ - Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Β.Τ.Α.

    Ο Παναγιότ Ντένεφ είναι ο νέος διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ), όπως αποφάσισε σήμερα η Βουλή της χώρας με 149 ψήφους υπέρ και με την απουσία των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Κόμματος των Επιχειρηματιών.

    Υπενθυμίζεται πως της αντικατάστασης του διευθυντή του ΒΤΑ προηγήθηκαν οι χθεσινές αλλαγές στην ηγεσία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

    "Οι αλλαγές στα εθνικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου και του ΒΤΑ επιβάλλονται από τις νέες συνθήκες, στις οποίες πρέπει να λειτουργήσουν", δικαιολόγησε τη σημερινή απόφαση της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και ΜΜΕ, Στογιάν Ράιτσεφσκι.

    Ο νέος διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι 52 ετών, φιλόλογος, και έχει δουλέψει 22 χρόνια στο ΒΤΑ διαδοχικά ως ρεπόρτερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής του τμήματος Εξωτερικών Ειδήσεων, καθώς και ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Πρακτορείου έως το 1993. Εργάστηκε επίσης στην εφημερίδα "Κοντινέντ", ενώ διατέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Ντεμοκράτσια". Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 11 July 1997 - 10:49:41