Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [02] ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

  • [03] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

  • [04] 10.800 ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΧΑΠΙΑ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ

  • [05] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟ

  • [06] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

  • [07] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΔΙΠΕΚ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [08] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • [10] 10 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΗΡΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [11] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [12] ΛΟΓΟ ΓΙΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΡΙΣΗΣ" ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "PULS" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [13] ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

  • [14] ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΗΠΑ

  • [15] ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [16] Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, le δήλωση του για τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί.

    "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διπλωματικής και διαπραγματευτικής διαδικασίας η οποία απαιτεί γνώση των πραγματικών συνθηκών και συνείδηση δικαίου εκ μέρους των μεσολαβητών", τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος και προσθέτει:"Εκ μέρους της Ευρωπαικής Ενωσης απαιτείται εφαρμογή των αρχών της και τήρηση των δεσμεύσεων της. Ηδη αναπτύσσεται μια νέα κινητικότητα με τη γνωστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συνδρομή των ΗΠΑ, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζεται θετικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση".

    [02] ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των πολιτικών και από όλους του πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, εμφανίζεται να έχει το μεγαλύτερο εισόδημα, καθώς δήλωσε εισόδημα περί τα 40 εκατομμύρια δραχμές και ότι αγόρασε Αμοιβαία Κεφάλαια ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών.

    Ο κ. Σημίτης έχει στην κυριότητα του, από κληρονομιά, το μισό εξ αδιαιρέτου στα παρακάτω ακίνητα: Εξοχικό στους Αγίους θεοδώρους, ένα διαμέρισμα και ένα κατάστημα στην Αθήνα, ένα κτίριο στην Πάτρα και δύο αγρούς στο Κορακοχώρι Ηλείας. Το σπίτι που μένει ο πρωθυπουργός, στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, ανήκει στη σύζυγο του, Δάφνη, η οποία έχει επίσης στην κυριότητα της δύο διαμερίσματα στην αθήνα, δύο αγροτεμάχια στα Τρίκαλα και ένα οικόπεδο στην Πεντέλη.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επενδύει σε ομόλογα και δήλωσε ότι έχει-είτε μόνος είτε από κοινού με τους γονείς του-σε ομόλογα 144 εκατομμύρια δραχμές, 95.000 δολάρια και 939.000 μάρκα. Εχει διαμέρισμα και γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, ένα στη Φιλοθέη, ένα διώροφο εξοχικό στη Ραφήνα και δύο αγροτεμάχια στην Κύθνο.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, που το αγόρασε το 1981 μαζί με το σύζυγο της, και ένα μικρό εξοχικό που κληρονόμησε στην Κεφαλλονιά.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έχει μαζί με τη σύζυγο του 55 εκατομμύρια δραχμές σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια δημοσίου και ακόμη: Ενα διαμέρισμα στα Βριλήσια, ένα στην Αθήνα, ένα αγροτεμάχιο στην Ευβοια και τα 3/8 εξ αδιαιρέτου σε 3 αγροτεμάχια στο νομό Ηλείας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας μένει σε ένα σπίτι που είναι γραμμένο στο όνομα της συζύγου του, όπως και το σπίτι που κτίζει στη Βούλα. Η κυρία Τσοβόλα έχει 2 διαμερίσματα στην Αρτα και ο κ. Τσοβόλας έχει κατάστημα καθώς και το 1/4 παλαιάς οικίας.

    Από το ΠΑΣΟΚ οι πιο πλούσιοι εμφανίζονται ο Χρήστος Ροκόφυλλος, ο Βασίλης Κεδίκογλου και ο Χρήστος θεοδώρου. Από τη Νέα Δημοκρατία, οι Μητσοτάκης, Τσαλδάρης, Βαρβιτσιώτης, Καμμένος, Πετραλιά, Αλεξόπουλος, Αχ. Καραμανλής και Τζιτζικώστας. Πιο φτωχοί από το ΠΑΣΟΚ οι Λιάνης, Κίρκος, Κωνσταντινίδης και Παπαδάτος και από τη Ν.Δ, οι Δημοσχάκης και Ακίφογλου.

    [03] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων καταλυτικών αυτοκινήτων και της ελεγχόμενης απόσυρσης των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρυς και εκπρόσωποι των εισαγωγέων και εμπόρων αυτοκινήτων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Λαλιώτης η ελεγχόμενη απόσυρση των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας θα διαρκέσει έξι χρόνια μέχρι το 2004. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που κάθε χρόνο θα αποσύρονται θα εξαρτάται από το κονδύλι που ετησίως θα εγγράφεται για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό.

    Το κίνητρο για κάθε απόσυρση αυτοκινήτου παλιάς τεχνολογίας θα εξαρτάται από τον κυβισμό και την παλαιότητα του αυτοκινήτου όπως συνέβαινε το 1990.

    Στόχος είναι το 1998 να αποσυρθούν τα αυτοκινήτα συμβατικής τεχνολογίας που η παλαιότητά τους φθάνει τα 22 χρόνια και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 160.000.

    [04] 10.800 ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΧΑΠΙΑ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ

    Στα ίχνη κυκλώματος που διακινεί από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών φαρμάκων βρίσκονται οι αρχές Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά τη σύλληψη Βουλγάρας και Γεωργιανού στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συνολικά 10.800 κωδεινούχα χάπια.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 28 Μαϊου 1997 όταν στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών συνελήφθη η Βουλγάρα Στέλα Ιορντάνοβα, η οποία αποπειράθηκε να εισάγει στη χώρα μας από τη Βουλγαρία 4.500 κωδεινούχα χάπια.

    Η Βουλγάρα προφυλακίσθηκε στις δικαστικές φυλακές Διαβατών και από την προανάκριση προέκυψε ότι κατείχε και άλλες ποσότητες των ναρκωτικών φαρμάκων στις αποσκευές της που είχε αφήσει σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης κατά την προηγούμενη άφιξη της στην Ελλάδα πέντε ημέρες νωρίτερα από τη σύλληψή της.

    Επακολούθησε έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν 5.500 ναρκωτικά χάπια, τα οποία όπως ισχυρίσθηκε η ίδια επρόκειτο να τα πουλήσει στο Γεωργιανό Νωντάρ Αναστασιάδη, 41 χρόνων μικροπωλητή, κάτοικο Θεσσαλονίκης.

    Ο Αναστασιάδης συνελήφθη, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν 800 κωδεινούχα χάπια, 2.250 λαθραία κουτιά τσιγάρα μάρκας "Κούπερ", 400.000 δρχ, 1.700 δολλάρια ΗΠΑ και δύο βιβλιάρια καταθέσεων που κατασχέθηκαν.

    Η Βουλγάρα αγόραζε τα χάπια από φαρμακεία της χώρας της -δεν απαιτείται ιατρική συνταγή όπως στην Ελλάδα-, στη συνέχεια τα μετέφερε στη χώρα μας και τα πουλούσε στο Γεωργιανό προς 100 δρχ την ταμπλέτα (δέκα χάπια), ο οποίος τα διέθετε σε τοξικομανείς.

    Αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι η Βουλγάρα και ο Γεωργιανός αποτελούν μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών φαρμάκων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Η νεαρή Boukc\qa, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, έφερε από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών φαρμάκων, αφού το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα.

    Τα κωδεϊνούχα χάπια, αποτελούν υποκατάστατα της ηρωίνης, αφού είναι ιδιαίτερα αναλγητικά. Είναι παράγωγα της μορφίνης και σπάνια προκαλούν εξάρτηση.

    [05] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟ

    Οι κοινότητες Γκότσε Ντέλτσεφ και Ραζλόγκ της Νότιας Βουλγαρίας έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στην παραμεθόρια ένωση "Νέστος", η οποία ιδρύθηκε στη Δράμα με επικεφαλής τον νομάρχη Σωκράτη Δημητριάδη.

    Σκοπός της Ενωσης είναι η δημιουργία θεσμού διασυνοριακής συνεργασίας με την ονομασία "Νέστος - Μέστα", που θα συμμετέχει στην Ενωση των Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Σωματείων.

    Οι προτεραιότητες της ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής συνεργασίας με επίκεντρο τον ποταμό Νέστο, πρόκειται να καθοριστούν σε διμερή συνάντηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει στο εγγύς μέλλον τις δυο πλευρές είναι η διάνοιξη της νέας μεθοριακής διόδου Εξοχή - Ιλίντεν και η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Δράμα- Γκότσε Ντέλτσεφ. Κ.Κ.

    [06] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Η παρουσία πολιτών από τη FYROM ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και σημάδεψε τη θεατρική παράσταση της "Οδύσσειας" που έδωσαν τα περιφερειακά θέατρα της Βέροιας και της Καλαμάτας στο Δροσάτο Κιλκίς, σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

    Περίπου είκοσι πολίτες της γειτονικής χώρας παρακολούθησαν την παράσταση, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της κοινότητας Δοιράνης, Νίκολα Αιτζ, και η πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης για τη διάσωση των λιμνών, Στάνκα Ποπ Χριστόβα-Νικόλοφσκα, ενώ από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και Γιώργος Φλωρίδης, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συναυλία του Μ. Θεοδωράκη που δόθηκε στα Σκόπια, ο πρόεδρος της κοινότητας Δροσάτου, Θεόφιλος Περτσινίδης, και η Αιμιλία Υψηλάντη που είχε την καλλιτεχνική ευθύνη της παραγωγής.

    Στα μηνύματα αυτής της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τόσο οι σκοπιανοί όσο και οι έλληνες θεατές που επισήμαναν το γεγονός ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να γίνουν κι άλλες ανάλογες εκδηλώσεις και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της FYROM.

    Η μετάφραση της "Οδύσσειας" έγινε από τον Αργύρη Εφταλιώτη, τη θεατρική προσαρμογή της παράστασης έκανε ο Σπύρος Ευαγγελάτος και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Χαραλάμπους.

    [07] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΔΙΠΕΚ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ AHGMA

    (H πρόσφατη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.) υπό την αιγίδα των Υπουργών Ανάπτυξης και Εξωτερικών, για τη δημιουργία εκτελεστικού οργάνου με αντικείμενο τη συλλογή και τη διάχυση πληροφόρησης στους Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να προωθήσουν τις δραστηριότητες στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης προκαλεί πολλά ερωτηματικά, τη στιγμή μάλιστα που το ΔΙΠΕΚ έχει ξεκινήσει τη δυναμική πορεία ανάπτυξής του.Το ΔΙΠΕΚ πιστεύει ότι η σύσταση του παραπάνω οργάνου πιθανότατα να αποτελεί μία περιττή σπατάλη δυνάμεων και πόρων και ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη, η προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας γραφείων στην Αθήνα που αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού πληροφόρησης για τα δρώμενα στην Βαλκανική και Παρευξείνια Ζώνη¨.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΠΕΚ . Υπενθυμίζεται ότι το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ) αποτέλεσε κεντρικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων της Β. Ελλάδος μετά τη διαπίστωση της ανάγκης κάλυψης του κενού απιχειρηματικής πληροφόρησης αλλά και συντονισμού για την δράση στις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες. Η δημιουργία του με ισχυρή συμμετοχή δημοσίων φορέων ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 1994 από τον τότε Υπουργό Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1995. Επίσης, έχει ανακοινωθεί επανελημμένα από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ως το μοναδικό όργανο επιχειρηματικής πληροφόρησης για την Ελλάδα σε σχέση με τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο.

    [08] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γεωργίας, υπεγράφη από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γεωργιανό ομόλογό του, V.Nadibaidze, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Τσοχατζόπουλου στη Γεωργία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατέστησε σαφές ότι η αναζήτηση τρόπων αντίστασης και διαφύλαξης της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, ήταν ο κύριος λόγος, που οδήγησε τις δύο χώρες στην υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου.

    "Η ασφάλεια και η ειρήνη διασφαλίζονται, όταν οι Ενοπλες Δυνάμεις μιας χώρας, είναι ισχυρές. Και αυτός ειναι ο λόγος για τον οποίο υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Αμυνας.

    Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τόσο την προοπτική μιας ενιαίας και αδιαίρετης Γεωργίας, όσο και τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος αυτού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αυτή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Αναστάτωση και έντονος θόρυβος, προκλήθηκε στην Αλβανία, μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων που κάνουν λόγο για εμπόριο οργάνων του ανθρωπίνου σώματος στην Ιταλία, με θύματα κυρίως παιδιά, τα οποία εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα.

    Τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δημοσιεύματα είναι αληθή, διέταξε ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο, οι πληροφορίες, προέρχονται από πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών,οι οποίοι στο πλαίσιο της επιχείρησης "ΑLBA", μετέχουν στο ιταλικό σώμα.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που συνέβη στoν Αυλώνα. "Ενα παιδάκι απήχθη και σε σκανδαλωδώς απαράδεκτες συνθήκες του αφαιρέθηκε ένα νεφρό. Το παιδί φέρει μεγάλη ουλή στο ύψος των νεφρών κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι υπήρξε μια πρόχειρη χειρουργική επέμβαση", υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

    Επίσης, αυτές τις μέρες οι ιταλικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν λόγο για εμπόριο οργάνων του ανθρωπίνου σώματος από την Αλβανία. Τα αστυνομικά όργανα, όπως μεταδόθηκε από κρατικό κανάλι, προσπαθούν να εξαρθρώσουν κυκλώματα εμπορίας οργάνων του ανθρωπίνου σώματος που δρούν από Αλβανία προς Ιταλία, Ελλάδα και Ελβετία.

    "Παιδιά και νέες γυναίκες έγιναν θύματα εκμετάλλευσης, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες πλούσιων οικογενειών", γράφουν οι εφημερίδες και συνεχίζουν: "Το σήμα συναγερμού, που δόθηκε από το Ιταλικό υπουργείο, έχει να κάνει και με το μεγάλο αριθμό παιδιών από Αλβανία, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται παράνομα στην Αλβανία".

    Εξάλλου επανέρχεται στη δημοσιότητα, το θέμα που είχε προκαλέσει ο αρχιεπίσκοπος της Ιταλικής πόλης Λέτσε, ο οποίος είχε καταγγείλει την εξαφάνιση 54 παιδιών, που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

    Πολλές φορές οι ιταλικές αρχές εξάρθρωσαν σπείρες Αλβανών που εκμεταλλεύονταν ανήλικα παιδιά, για παιδική πορνεία. "Τώρα αναζητούν τους υπευθύνους των κυκλωμάτων εμπορίου οργάνων του ανθρωπίνου σώματος από την Αλβανία προς την Ιταλία", καταλήγουν οι εφημερίδες.

    [10] 10 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΗΡΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ποσό δέκα εκατομμυρίων δολαρίων φέρεται ότι πήρε από τη Σαουδική Αραβία ο Νετζμετίν Ερμπακάν για να υποστηρίξει την έναρξη του πολέμου στον Περσικό εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ". Η εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία του φακέλου "Δυτικής Ομάδας Εργασίας" του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που στάλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και στην συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το κόμμα Ευημερίας, αναφέρει του πόρους του κόμματος στο εξωτερικό καθώς jai τα χρηματικά ποσά που έλαβε.

    Συμφωνα με το δημοσίευμα η Λιβύη έδωσε στον κ Ερμπακάν 300.000 δολάρια για την οργάνωση της Διάσκεψης Μουσουλμάνων της Ευρώπης στη Βιέννη το Μάρτιο του 1988 ενώ την ίδια χρονιά ο υπεύθυνος της Τουρκίας του Συνδέσμου Εκκλησης στο Ισλάμ κ Χαριμπέ έδωσε στο κόμμα Ευημερίας 300.000 δολάρια. Το 1989 το Λαϊκό Γραφείο της Λιβύης στην Αγκυρα έδωσε στο κόμμα Ευημερίας 200.000 δολάρια ενώ ο Διεθνής Σύνδεσμος Εκκλησης στο Ισλάμ έδωσε στον Ερμπακάν 500.000 δολάρια. Το 1990 η Σαουδική Αραβία έστειλε στο κόμμα 2 εκατομμύρια μάρκα ενώ άλλα τόσα έστειλαν δύο Σαουδάραβες επιχειρηματίες.

    [11] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με 52 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε χθες στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για την αποπληρωμή των χρεών των παρατραπεζών "ΤΑΤ", "Lafci" και "Alfa-S" προς τους αποταμιευτές τους.

    Τον νόμο καταψήφισαν 8 βουλευτές, ενώ στη συνεδρίαση της Βουλής δεν πήραν μέρος οι οκτώ βουλευτές του PDP και του DPA, οι οποίοι απέχουν από τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ.

    Την ψήφισης του νόμου προηγήθηκε έντονη συζήτηση, καθώς πολλοί ήταν οι βουλευτές που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, τονίζοντας ότι αναγκάζονται να συζητούν για το νόμο και να ψηφίσουν τον ίδιο χωρίς να έχουν γνώση για τα αναλυτικά στοιχεία της λειτουργίας της παρατράπεζας ΤΑΤ, τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα των ερευνών που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

    Ο νόμος ορίζει την καταβολή ανά εξάμηνο 13.500 δεναρίων, περίπου 67.500 δραχμών, σε κάθε οικογένεια, που είχε καταθέσεις σε μία από τις παρατράπεζες, ενώ τα κονδύλια για την αποπληρωμή των αποταμιευτών θα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σημειώνεται ότι στη ψήφιση του νόμου δεν πήραν μέρος έξι βουλευτές που έχουν εκλεγεί στο Μοναστήρι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Οι βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας που δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα που πρόβαλαν οι αποταμιευτές της ΤΑΤ για επιστροφή των καταθέσεων και των νόμιμων επιτοκίων και για εξυγίανση της παρατράπεζας.

    [12] ΛΟΓΟ ΓΙΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΡΙΣΗΣ" ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "PULS" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αποσπάσματα απόρρητων εγγράφων, που βρέθηκαν στο γραφείο του δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα των Σκοπίων "PULS", κάνοντας λόγο για προσπάθεια "οργάνωσης" παράλληλης εξουσίας των Αλβανών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, με τίτλο "Γκόστιβαρ 10 μέρες μετά - κρίση επιτελείων", τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι πίσω από την σύσταση παράνομων αλβανικών σχηματισμών βρίσκεται ένα όργανο, ονομαζόμενο "Φόρουμ", το οποίο στην τελευταία συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής tgr χώρας για τη ψήφιση του νόμου περί χρήσης των σημαιών των μειονοτήτων, αποφάσισε τη σύσταση ενός "δημοτικού επιτελείου κρίσης", στο οποίο συμμετέχουν τα στελέχη του δήμου του Γκόστιβαρ, τα αλβανόφωνα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι άλλων δήμων, που υπάγονταν παλαιότερα στη δικαιοδοσία του δήμου του Γκόστιβαρ.

    Στη συνεδρίαση του Φόρουμ, συνεχίζει η "PULS", εξελέγη πρόεδρος, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου του "Δημοτικού Επιτελείου Κρίσης" και συστήθηκαν περιφερειακές μονάδες για πέντε γειτονικούς δήμους του Γκόστιβαρ.

    Αποφασίστηκε, επίσης, στο πλαίσιο της οργάνωσης του επιτελείου αυτού να λειτουργεί τμήμα συντονισμού με πολιτικούς και μη παράγοντες, τμήμα προστασίας της σημαίας, τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών, τμήμα διοργάνωσης διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, οικονομικό τμήμα, τμήμα υγειονομικών θεμάτων και τμήμα ενημέρωσης και προπαγάνδας.

    Το "Φόρουμ" διέταξε και τη σύσταση ομάδων εργασίας για την ετοιμασία σχεδίου δράσης σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Καθόρισε, επίσης, τη σύσταση μονάδων φρούρησης και τον διορισμό αγγελιοφόρων.

    Σε περίπτωση που οι ενέργειες του "Φόρουμ", οι οποίες έχουν ως στόχο "τη νίκη επί του εχθρού και την υπεράσπιση της σημαίας" αποδειχθούν, τότε, καταλήγει η "PULS", ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρειές κατηγορίες.

    [13] ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

    Ευθύνες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ειδικότερα στον ηγέτη των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, καταλόγισε ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών της 29ης Ιουνίου, με συνέπεια να καθυστερεί και η συγκληση σε σώμα της νέας Βουλής.

    Σε συνέντευξη τύπου, ο Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην άρνηση των εκπροσώπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή να συνυπογράψουν την απόφαση της επιτροπής, προβάλλοντας ως κώλυμα το ασυμβίβαστο του αξιώματος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με την ιδιότητά του ως βουλευτή. Κατά τον Μπερίσα δεν συντρέχει νομικό κώλυμα που να επιβάλλει την παραίτησή του από το αξίωμα της Προεδρίας.

    Ως γνωστόν, ο Σαλί Μπερίσα ήταν επικεφαλής της λίστας επικρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη βουλευτής, αλλά σύμφωνα με το σύνταγμα δεν μπορεί να κατέχει και το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο Μπερίσα αναφέρθηκε επίσης και στους ηθικούς, όπως τους χαρακτήρισε, λόγους που του επιβάλλουν να επιλέξει την οδό της μη συγκατοίκησης με μια νέα κυβέρνηση, "η οποία αναλαμβάνει την εξουσία ύστερα από εκλογές που υστερούν κατά πολύ σε δημοκρατικότητα συγκριτικά με τις εκλογές της 26ης Μαίου", όπως υποστήριξε. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι από τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης θα ασκήσει εποικοδομητική κριτική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι σε δηλώσεις του, εξέφρασε ανησυχίες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μετά την αποχώρηση της διεθνούς προστατευτικής δύναμης στα μέσα Αυγούστου -αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται να παρατείνει τη θητεία της- και εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντικατάστασή της από κάποια άλλη δύναμη έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα.

    Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας θα ήθελε να αναλάβει το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ κάποιο ρόλο στην Αλβανία, εκπαιδεύοντας η μεν βορειοατλαντική συμμαχία τις ένοπλες δυνάμεις, ο δε αμυντικός βραχίονας της Ενωσης την αστυνομία της Αλβανίας.

    Οσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία, ο κ.Βρανίτσκι σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία η διεθνής κοινότητα έχει χορηγήσει ικανοποιητικά ποσά στη χώρα αυτή αλλά μετά το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του Μαρτίου, "θα πρέπει να αρχίσουμε εκ του μηδενός". Επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί της Αλβανίας μετά τις πρόσφατες εκλογές.

    [14] ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Την αύξηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από πέντε σε δέκα, πρότειναν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά την ανάγκη να προβλεφθούν θέσεις και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τη σχετική πρόταση έκαναν εκπρόσωποι των ΗΠΑ σε ομάδα εργασίας του διεθνούς οργανισμού. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ υποστήριζαν τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ενώ με τη νέα πρότασή τους εξεδήλωσαν την επιθυμία να συμπεριληφθούν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκπρόσωποι της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις του δεν κατονόμασε τις χώρες οι οποίες πρέπει να καταλάβουν τις θέσεις αυτές. "Πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες οι ίδιες, δηλαδή οι αφρικανικές, οι ασιατικές και οι χώρες της λατινικής Αμερικής πρέπει να αποφασίσουν πως θα πληρωθούν οι θέσεις αυτές. Επομένως οι ΗΠΑ δεν προτείνουν κάποιες χώρες αλλά αναμένουν το ζήτημα να τεθεί σε ενέργό διάλογο", είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, αμφίβολο θεωρείται, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αν οι προτεινόμενες αλλαγές εγκριθούν από τη γερουσία καθώς ορισμένοι γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έδινε το δικαίωμα της αρνησηκυρίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Εξάλλου, η πρόταση των ΗΠΑ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνο γιατί οι εν λόγω χώρες θα διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποιός θα τους εκπροσωπήσει αλλά γιατί τίθεται εν αμφιβόλω το εάν θα έχουν το ίδιο δικαίωμα αρνησηκυρίας με τα υπάρχοντα μόνιμα μέλη. Για το θέμα, σχολίασε το BBC, δεν παίρνουν θέση ούτε οι ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην a}ngsg των μονίμων μελών. Παράλληλα χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην αμερικανική πρόταση δεν αναμένεται να την κρίνουν θετικά.

    Ο Αμερικανός διπλωματης Μπιλι Ρίτσαρντσον, σε δηλώσεις του στο BBC, είπε ότι η ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μελετά την αναδιάρθρωση του Συμβουλίού Ασφαλείας θα αποφασίσει αν τα νέα μέλη θα έχουν δικαίωμα βέτο. Η Ουάσιγκτον πρόσθεσε, επιθυμεί να συμφωνήσει η επιτροπή σε μια πρόταση την οποία θα υποβάλει προς έγκριση στη γενική συνέλευση του οργανισμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [15] ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ανέφικτο θεωρεί το στόχο του νέου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ να ανακόψει το ισλαμιστικό κίνημα που εξαπλώνεται στην Τουρκία, η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", καθώς όπως υπογραμμίζει, το πρόβλημα παραμένει και μετά την απομάκρυνση του Νετζμεντίν Ερμπακάν αφού κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες για την ανάπτυξη του ισλαμισμού σ΄αυτόν και το κόμμα του.

    Στη σχετική ανάλυση της εφημερίδας, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τονίζεται ότι ο Γιλμάζ αντικατέστησε τον Ερμπακάν στην πρωθυπουργία και εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνοσυνέλευση υποσχόμενος πως θα μειώσει την επιρροή των ισλαμιστών, ωστόσο "υπάρχουν πολλοί που δεν είναι και τόσο βέβαιοι αν ο Γιλμάζ έχει τα μέσα και τη βούληση για να επιτύχει αυτό τον στόχο".

    Κατά τον αρθρογράφο το ισλαμικό κίνημα προηγείται κατά δυο δεκαετίες της ιδρύσεως του κόμματος του Ερμπακάν. Οπως μάλιστα σημειώνει, είχε την υποστήριξη πολλών φιλοδυτικών υποστηρικτών του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, οι οποίοι πίστευαν πως οι νέοι ήταν προτιμότερο να στραφούν προς το ισλάμ παρά προς τον κομμουνισμό.

    Εξάλλου, προσθέτει, τα περισσότερα από τα θρησκευτικά σχολεία, την επιρροή των οποίων θέλουν να περιορίσουν οι στρατιωτικοί άρχισαν να λειτουργούν στις δεκαετίες του 70 και 80, όταν στην κυβέρνηση βρίσκονταν και ο Γιλμάζ αλλά και ο Ετζεβίτ.

    Εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα σχολεία θα χάσουν τη δύναμή τους μόνο αν ο Γιλμάζ, αποφασίσει πραγματικά να απομακρύνει από τα σχολεία της χώρας τους δασκάλους και τους καθηγητές που εμφορούνται από ισλαμιστικές ιδέες.

    Ομως, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, ο Μεσούτ Γιλμάζ θα αποφύγει τέτοιες δραστικές λύσεις όπως επίσης θα αποφύγει να λάβει δραστικά μέτρα και για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραοικονομίας η οποία υπολογίζεται στα 12 δις δολάρια, που υποστηρίζονται ουσιαστικά από Τουρκους ισλαμιστές στη Γερμανία.

    "Κανένας αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, παρατηρεί ο αρθρογράφος, δεν θα τολμήσει ποτέ να τιμωρήσει "ευσεβείς" επιχειρηματίες και "ευσεβείς" μαθητές των 500 θρησκευτικών σχολείων που λειτουργούν στη χώρα", γράφει χαρακτηριστικά και παρατηρεί ότι η εντύπωση που θέλησε να δημιουργήσει προς τη δύση ο Γιλμάζ παραουσιάζοντας έναν κατάλογο υπουργών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι πρώιμη. Και αυτό γιατί, εξηγεί καταλήγοντας: "ορισμένες χειρονομίες στον πολιτιστικό τομέα και η απομάκρυνση επίσης ολίγων υπερβολικά "ευσεβών" υπαλλήλων είναι το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής των αντιισλαμικών προτάσεων της κυβέρνησης η οποία δεν ειναι βέβαιο αν θα καταφέρει όντως να επιβιώσει".

    [16] Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Τα προβλήματα μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ θα βρουν σύντομα λύση με την βοήθεια του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, χθες βράδυ στην ομιλία που έδωσε στην Ατλαντική Λέσχη της Σόφιας, με θέμα "Βουλγαρία και ΝΑΤΟ- απολογισμός και προοπτικές μετά τη Μαδρίτη". Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 18 July 1997 - 11:51:54