Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 20:43 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ "ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ" ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ "ΠΡΩΙΝΗΣ"
  • [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] Η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
  • [04] EΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ''ΕΣΒΗΣΕ'' ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [07] ΕΞΙ ΣΤΑ ΕΞΙ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΟΥΜΠΚΑ - ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ '97"
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΑΛΒΑΝΙΑ : ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ
  • [09] ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ
  • [12] ΣΕ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ "ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ" ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ "ΠΡΩΙΝΗΣ"

    Καταχωρήθηκε: 12:33 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥOΡΚΗ, 1Ο Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    Στο τέλος του τρέχοντος Αυγούστου, η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωινή" συμπληρώνει αισίως ένα χρόνο παρουσίας στον κυβερνοχώρο. Με 835.731 "χτυπήματα" στην σελίδα της "Πρωινής" στο Ιντερνετ, η ομογενειακή εφημερίδα έχει πλέον επίσημα καθιερωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες ομογενειακές εφημερίδες στο παγκόσμιο χώρο των απόδημων Ελλήνων. Αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός ότι οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι δυνατότητες επικοινωνίας και πληροφόρησης, που δημιουργούνται από αυτές, έχουν επιβάλει εντελώς διαφορετικά δεδομένα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και γενικότερα για όλες τις υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

    Οπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της "Πρωινής" "οι σχεδόν 1.000.000 "επισκέψεις" στη σελίδα μας αποδεικνύουν κατά τον καλύτερο τρόπο πως η πληροφόρηση δεν έχει ούτε σύνορα μα ούτε και άλλου είδους περιορισμούς". Πρώτη χώρα στον αριθμό των επισκεπτών της σελίδας της ομογενειακή εφημερίδας της Νέας Υόρκης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Web-Master Δημήτρη Σπηλιόπουλου - (δημιουργού και συντηρητή της ηλεκτρονικής σελίδας της "Πρωινής" και ιδρυτή του "Hellenic Network") - τον μήνα Ιούλιο, από τις ΗΠΑ, το "site" της "Πρωινής" δέχτηκε περισσότερες από 600.000 επισκέψεις σε αντίθεση με 550.000 τον μήνα Ιούνιο.

    Την θέση της επόμενης χώρας στην κατάταξη στον μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών της "Πρωϊνής" στο "Ιντερνετ" κατέχει η Ελλάδα με 53.916 επισκέπτες τον μήνα Ιούλιο έναντι 48.013 τον μήνα Ιούνιο. Αμέσως μετά έρχεται η Αγγλία, η οποία διαθέτει μια ιδιαίτερα μεγάλη ομογενειακή παροικία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς και τον μεγάλο αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, που φοιτούν σε Αγγλικά πανεπιστήμια. Η Αυστραλία έρχεται τέταρτη με 22.115 "επισκέψεις" τον μήνα Ιούλιο, ακολουθεί ο Καναδάς και αμέσως μετά η Κύπρος.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως ακόμα και σε μακρινές χώρες, οι οποίες δεν φημίζονται για τις μεγάλες ελληνικές του κοινότητες όπως είναι η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία ή ακόμα η Oυκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η "Πρωινή" δηλώνει δυναμικά το "παρών" της και ενώνει τους απομακρυσμένους αυτούς ομογενείς με την Ελλάδα την Κύπρο και τις μεγάλες εστίες του απανταχού Ελληνισμού.

    Α.Τ.

    [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:33 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥOΡΚΗ, 10 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου, που κατέχουν θέσεις - κλειδιά στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων, Εθνικής Ασφάλειας, Πόρων, Τραπεζικών Oργανισμών, Επιστημών θα επισκεφθούν από τις 20 ως τις 28 Αυγούστου, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Την περιοδεία, που θα δώσει την ευκαιρία στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του αμερικανικού λαού, να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οργανώνει η Κυπριακή Oμοσπονδία Αμερικής, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρο (ΠΣΕΚΑ).

    Στην αποστολή μετέχουν τα ανώτατα στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος και της Επιτροπής Μεταφορών, Ρομπ Αντριους, μέλος και της Επιτροπής Παιδείας και Εργασίας ,Αλσι Χάστινγκς, μέλος επίσης της Επιτροπής Επιστημών, ο Μάϊκλ Πάππας, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και η Μωρίς Χίνσεϊ, μέλος της Επιτροπής Τραπεζικών Oργανισμών, καθώς και της Επιτροπής Πόρων.

    Οι αμερικανοί βουλευτές, που θα συνοδεύονται από τον πρόεδρο της Κυπριακής Oμοσπονδίας κ. Πανίκο Παπανικολάου και τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ κ. Φιλίπ Κρίστοφερ καθώς και από άλλους ομογενειακούς παράγοντες, θα έχουν συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μενέντεζ, Αντριους, Χάστινγκς και Χίνκι, στην Ελλάδα θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τζοχατζόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Επίσης οι αμερικανοί βουλευτές θα έπισκεφθούν και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

    Στην Κύπρο, οι προαναφερόμενοι βουλευτές καθώς και ο ελληνοαμερικανός συνάδελφός τους από την Νέα Ιερσέι, Μάικλ Πάπας και ο Πάτρικ Κένεντι, θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, θα μιλήσουν στην ενακτήρια τελετή του Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 - 29 Αυγούστου και θα επισκεφθούν την πράσινη γραμμή και τα κατεχόμενα.Τους Βουλευτές και τους εκπροσώπους της Κυπριακής παροικίας, θα δεξιωθεί ο αμερικανός πρέσβης, κ. Κένεθ Μπριλ.

    Α.Τ.

    [03] Η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:33 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 10 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    Το ποσό ρεκόρ των 72.790 δολαρίων απέδωσε οικονομική εξόρμηση της Παναρκαδικής Oμοσπονδίας Αμερικής για την ενίσχυση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τριπόλεως. Η εκστρατεία, που είχε τη μορφή "Radio-a-thon" οργανώθηκε από την Ανωτάτη Διοίκηση και την Επιτροπή Νοσοκομείου της Π.O.Α., με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου κ. Γεωργίου Σουρούνη και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Νοσοκομείου Δρ. Γ. Σιάνη.

    Στόχος της οικονομικής εξόρμησης ήταν η συγκέντρωση επαρκούς ποσού για τον εξοπλισμό της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Και ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, αφού το ποσό που απαιτούνταν, καλύφθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, περίπου 67.000 δολάρια, προήλθε από τη Μεσοδυτική Περιφέρεια, με την προσφορά του ραδιοπαραγωγού κ. Σωτ. Ρεκούμη, που προσέφερε το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα "Greek Hour" για το "Radio-a-thon".

    Α.Τ.

    [04] EΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:33 Ώρα Ελλάδος

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 10 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    Το ετήσιο προσκήνυμα των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά στην "Παναγία Σουμελά" θα πραγματοποιηθεί και φέτος στον ιδιόκτητο χώρο του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", που βρίσκεται στο Μπλούμινγκροβ, Απστέιτ στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Αυγούστου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εσπερινό, την παραμονή, χοροστατούντος του Επισκόπου Μελόης κ. Φιλόθεου και με τη συμμετοχή των ιερέων της περιφέρειας. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα ψαλούν και τα εγκώμια μπροστά στον ανθοστόλιστο επιτάφιο της Παναγίας. Ακόμα οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν αγιασμό από το Αγίασμα της Παναγίας της Δακρυρροούσης και Αγιον Ελεον από την καντήλα της Παναγίας. Μετά τον Εσπερινό η Φιλόπτωχος θα δεξιωθεί το ιερατείο και όλο το εκκλησίασμα. Την Παρασκευή 15 Αυγούστου θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα προσφερθούν φαγητά και ποτά.

    Α.Τ.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ''ΕΣΒΗΣΕ'' ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 16:13 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Τέσσερις νεκροί -τετραμελής οικογένεια- και τέσσερις σοβαρά τραυματίες ήταν ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στις 10.15 το πρωί, στο 52ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής.

    Επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε η 42χρονη Δέσποινα Δημητρίου, από τη Θεσσαλονίκη, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας -σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας- και συγκρούσθηκε πλαγιομετωπικά με άλλο επιβατικό αυτοκίνητο.

    Το δεύτερο όχημα μετά τη σφοδρή σύγκρουση κατέπεσε από γέφυρα ύψους πέντε μέτρων. Από τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν νεκροί ο οδηγός του, Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, 31 χρόνων, η σύζηγός του Γαβριέλα Δανδούλα, 38 χρόνων και τα δυο τους παιδιά, Παναγιώτα, δέκα χρόνων και Γεώργιος, επτά χρόνων, όλοι τους από το Περιστέρι Αττικής.

    Σοβαρά τραυματίσθηκαν η οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου, Δέσποινα Δημητρίου, καθώς και οι επιβάτες του, Δημήτριος Μπράβος, 16 χρόνων, Ανθούλα Θεοδοσιάδου, 47 χρόνων και η 14χρονη κόρη της Μαρία, όλοι τους κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύονται.

    Για το τραγικό δυστύχημα διενεργείται προανάκριση από το τμήμα τροχαίας των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 16:13 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Δύο οδηγοί ταξί, συνελήφθησαν σε παραμεθόρια περιοχή του Εβρου, επειδή μετέφεραν με ταξί και φορτηγό αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη έναντι αμοιβής, 22 Ιρακινούς λαθρομετανάστες.

    Πρόκειται για τους Στέφανο Πολυχρονόπουλο, 46 χρόνων, από την Ανθη Σερρών και Κυριάκο Μπάμπαλη, 23 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι -σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας- παρέλαβαν τους λαθρομετανάστες από την παραμεθόρια περιοχή με σκοπό να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, έναντι συνολικής αμοιβής 11.000 δολλαρίων ΗΠΑ.

    Οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν άλλα 1.000 δολλάρια ΗΠΑ σε συνεργό των συλληφθέντων -ο οποίος αναζητείται- προκειμένου να περάσουν με βάρκα τον Εβρο.

    Οι συλληφθέντες οδηγοί ταξί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, τα οχήματα κατασχέθηκαν, ενώ οι δώδεκα από τους 22 λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν - οι υπόλοιποι διέφυγαν τη σύλληψη- απελάθηκαν.

    Στο μεταξύ, στα διόδια Λεπτοκαρυάς Πιερίας, συνελήφθη ο 36χρονος Γεώργιος Ανθρακέας, από τη Νάουσα, επειδή στο ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε μετέφερε 17 Αλβανούς λαθρομετανάστες. Οπως προέκυψε από την προανάκριση ο 36 χρονος επρόκειτο να μεταφέρει τους Αλβανούς έναντι συνολικής αμοιβής 170.000 δραχμών από το Ροδοχώρι Ημαθίας στο Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας.

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [07] ΕΞΙ ΣΤΑ ΕΞΙ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΟΥΜΠΚΑ - ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ '97"

    Καταχωρήθηκε: 20:43 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 10 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Ο Ουκρανός επικοντιστής Σεργκέι Μπούμπκα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Στίβου, καθώς απόψε κέρδισε το 6ο συνεχές χρυσό μετάλλιο του στα 6 πρωταθλήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

    Χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη με το Ρώσο, Μαξίμ Ταρασόφ που με 5,96 πήρε το πλεονέκτημα, αλλά ο ''Τσάρος των αιθέρων'' δεν πτοήθηκε στο ελάχιστο. Υπερέβη με χαρακτηριστική άνεση τα 6, 01 μ και πήρε τη νίκη, ενώ ο Ταρασόφ έμεινε δεύτερος με 5,96 μ και ο Αμερικανός, Ντιν Στάρκεϊ, την τρίτη θέση με 5,91 μ.

    5.000 μ ανδρών

    Στα 5.000 μέτρα ανδρών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το λογικό φαβορί, ο Κενυάτης, Ντανιέλ Κόμεν, με χαρακτηριστική άνεση και χρόνο 13.07.38.

    Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Μαροκινός, Χαλίντ Μπουλαμί με 13.04.34 που κέρδισε στα τελευταία μέτρα τον Κενυάτη, Τομ Νιαρίκι, που τερμάτισε τρίτος με χρόνο 13.11.09.

    Δισκοβολία

    Στη δισκοβολία ανδρών ο Γερμανός, Λαρς Ρίντελ ήταν για άλλη μια φορά ο καλύτερος και με βολή 68,54 μ. κέρδισε το τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο σε ισάριθμα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Λιθουανός, Αλίκνα με 66,70 μ. και το χάλκινο ο Γερμανός, Γιούργκεν Σουλτ με 66,14 μ.

    Υψος

    Στο ύψος γυναικών, όπου έλειπε λόγω τραυματισμού, το μεγάλο όνομα, η Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα, χρειάστηκε μπαράζ για να αναδειχθεί η χρυσή νικήτρια, αφού τρεις κοπέλες ισοβάθμισαν στις πρώτες θέσεις με 1, 96.

    Ο πήχυς παρέμεινε στο τελευταίο ύψος, στο 1, 99 μ, όπου δόθηκε η μάχη και το οποίο πέρασε μόνο η Νορβηγίδα, Χάνε Χαουγκλαντ, που πήρε και το χρυσό μετάλλιο.

    Απέτυχαν, η Ουκρανή Ιγκνα Μπαμπάκοβα και η Ρωσίδα Ολγα Καλιτούρινα, που μοιράστηκαν το ασημένιο μετάλλιο με 1,96 μ.

    4χ100 ανδρών

    Η μεγάλη κλάση του Ντόνοβαν Μπέιλι και η απουσία των Αμερικανών, χάρισαν στον Καναδά το χρυσό μετάλλιο στα 4χ100, με επίδοση 37.86. Ο Καναδός παγκόσμιος ρέκορντμαν έτρεξε υπέροχα στα τελευταία μέτρα και χάρισε το μετάλλιο στη χώρα του, όπως και πέρσι στην Ατλάντα, αλλά τότε με κόντρα τους Αμερικανούς.

    Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Νιγηρία με χρόνο 38.07 και το χάλκινο η Βρετανία με 38.14.

    4χ400 γυναικών

    Συγκλονιστική κούρσα στα 4χ400 μ γυναικών με τη Γερμανία να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα τελευταία μέτρα από τη Ρωσία, ΗΠΑ και Τζαμάικα.

    Η Γερμανία πέτυχε 3.20.92, ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι ΗΠΑ με χρόνο 3.21.03 και ακολούθησε η Τζαμάϊκα με 3.21.30.

    100 μ με εμπόδια γυναικών

    Στα 100 μ εμπόδια γυναικών, η Σουηδέζα και πρώην Ουκρανή, Λουντμίλα Ενγκουιστ με χρόνο 12.50 πήρε το χρυσό μετάλλιο, αν και έφυγε άσχημα στην εκκίνηση. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Βουλγάρα, Ντιμίτροβα με χρόνο 12.58 και το χάλκινο η Τζαμαϊκανή, Φρήμαν με 12.61.

    4χ400 ανδρών

    Στα 4χ400 μ των ανδρών η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας πλήρωσε την λάθος τακτική δύο αθλητών της και το χρυσό μετάλλιο πήγε στην ομάδα των ΗΠΑ με χρόνο 2.56.47, καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο.

    Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισαν τελικά οι Βρετανοί με χρόνο 2.56.65 και το χάλκινο η Τζαμάϊκα με 2.56.75.

    Δήλωση του πρωθυπουργού, Κ.Σημίτη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

    Την ικανοποίηση του για την επιτυχή, όπως υπογράμμισε, διοργάνωση του 6' Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα, αλλά και για την παρουσία της ελληνικής ομάδας, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συγχαίροντας τους Ελληνες και ξένους αθλητές που συμμετείχαν σ'αυτό.

    ''Η διοργάνωση στην Αθήνα του έκτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Και τα συγχαρητήρια αξίζουν πρώτα και κύρια στους αθλητές και στις αθλήτρις απ'όλον τον κόσμο που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στα αγωνίσματα που συμμετείχαν'', επισήμανε ο κ.Σημίτης και πρόσθεσε:

    ''Ιδιαίτεροι έπαινοι αξίζουν όμως στους Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που μας έδειξαν ότι μια καινούργια γενιά μεγάλων και αξιόλογων αθλητών αναπτύσσεται στο χώρο του Στίβου''.

    [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [08] ΑΛΒΑΝΙΑ : ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:48 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, 10 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε - του Γιάννη Γιάννη)

    Στην επικαιρότητα όσο ποτέ άλλοτε, αυτές τις μέρες, η επιβολή ή όχι της θανατικής ποινής. Το θέμα επανήλθε λόγω των πολλών εγκλημάτων που διαπράχθησαν κατά την περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 1997, όταν στη χώρα κυριαρχούσε η αναρχία και το χάος.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου των Τιράνων, Τσαβίμ Γκιόναϊ, η θανατική ποινή είναι απαραίτητη. ''Αυτή προβλέπεται από τους νόμους μας, αν και πολιτικοί λόγοι επέβαλαν την υπογραφή μιας συμφωνίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, που έκανε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου για την ακύρωση της εκτέλεσης. Για τις συνθήκες της χώρας μας, συνεχίζει ο κ.Γκιόναϊ, όπου μήνες κατά σειρά, το έγκλημα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα, η εφαρμογή της θανατικής ποινής είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να τιμωρηθούν αυτοί που διέπραξαν βαριά εγκλήματα, αλλά έχει και ανασταλτικά αποτελέσματα''.

    Χθες, στο κρατικό ραδιόφωνο, σε δημοσκόπηση που έγινε, το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε πως ''είναι απαραίτητη η εφαρμογή στην πράξη της ποινής του θανάτου''.

    Σήμερα η εφημερίδα ''Γκαζέτα Σκιπτάρε'' σε εκτενές πρωτοσέλιδο ασχολείται με το ίδιο θέμα, γράφοντας πως ''ασφαλώς, αυτή καθ'εαυτή η πράξη της θανατικής ποινής είναι παράλογη, η κοινωνική και παραγωγική του λειτουργία όμως είναι απαραίτητη''.

    Η εφημερίδα, επιμένοντας στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, τονίζει πως η τιμωρία είναι παραδειγματισμός για τους άλλους και ισχυρό εμπόδιο για κάθε εγκληματική τάση.

    Η χώρα μας δεν είναι ίδια με την Ευρώπη, το στάδιο εξέλιξης και τα προβλήματα που ανησυχούν την κοινωνία μας δεν αντιστοιχούν σ'αυτά των δυτικών κοινωνιών. Πραγματικά πρέπει να πάμε στην Ευρώπη, στην Ευρώπη όμως, δεν πάει κανείς αντιγράφοντας αβασάνιστα τα πρότυπά της.

    Στη συνέχεια η εφημερίδα, αφού αναφέρει πως η κοινωνία μας από καιρό έχει μολυνθεί από τον ιό του πολιτικού εγκλήματος, η χώρα κατέληξε στο κοινό έγκλημα, και αφού αναφέρει τα δεινά που τράβηξε αυτός ο κόσμος το δεύτερο μισό του 20ου αι. και τους χιλιάδες των σκοτωμένων αυτών των μηνών, καταλήγει πως μια κοινωνία που δεν τιμωρεί με θάνατο το έγκλημα, αργά ή γρήγορα, γίνεται θύμα των εγκληματιών.

    [09] ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:13 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ 10 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Γιάννη Γιάννη)

    Συνεκλήθη σήμερα το γενικό προεδρείο της ''Ομόνοιας'', πολιτικής οργάνωσης της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, για να εκτιμήσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετεκλογικά και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Ο Γιώργος Λαμποβιτιάδης, Πρόεδρος της Οργάνωσης, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επιτυχή έκβαση των εκλογών, χαιρέτισε τη νέα κυβέρνηση του Φάτος Νάνο και ευχήθηκε η στάση της προς την εθνική ελληνική μειονότητα να είναι εποικοδομητική και όχι καταπιέσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων, δικαιωμάτων όπως κατα συρροή διέπραξε το καθεστώς Μπερίσα.

    Ένα άλλο βασικό πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την ''Ομόνοια'' και έγινε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο προεδρείο είναι οι αδυναμίες που παρατηρούνται στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης. Ο Γενικός Γραμματέας, Βαγγέλης Παπαχρήστος αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα οργανωτικής δομής, στην αναδιοργάνωση των ημι-παραρτημάτων και επισήμανε την αδράνεια που παρατηρείται στις τοπικές οργανώσεις.

    Επίσης λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στους κόλπους της οργάνωσης πριν και μετά τις εκλογές της 29 Ιουνίου έγινε σύσταση σε κάθε μέλος του προεδρείου, ώστε στην επόμενη σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου που πιθανόν να διεξαχθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει γραπτά τις θέσεις σε βασικά θέματα που αφορούν την πορεία της οργάνωσης, αλλά και του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

    Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς το προεδρείο συζήτησε και το εκπαιδευτικό. Τονίστηκε πως χρόνο με το χρόνο μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της εθνικής ελληνικής μειονότητας, μάλιστα τα τελευταία γεγονότα φέρνουν το νούμερο αυτό σε επικίνδυνο σημείο. Ετέθησαν καθήκοντα για να διαπιστωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ξεκινώντας από τη συμφωνία νομιμοποίησης των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα που υπέγραψε ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών κατά την επισκεψή του στα Τίρανα, στη σύσκεψη ειπώθηκε πως είναι καταρχήν αποδεκτή, αλλά δεν πληροί τα αιτήματα των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας. Σχετικά η ''Ομόνοια'' θα συντονιστεί με τα βορειοηπειρωτικά σωματεία της Ελλάδας, ώστε να παρουσιαστεί για άλλη μία φορά στους αρμόδιους φορείς το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:13 Ώρα Ελλάδος

    ΜΟΝΤΡΕ, 10 Αυγούστου 1997 (ΚΥΠΕ - Μ.Π.Ε)

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στο μικρό χωριό Κλιόν - σουρ - Μοντρέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του, οι οποίοι θα παρακαθήσουν στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν αύριο, στο ξενοδοχείο Riqhi Vaudois.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συνοδεύεται από το λεγόμενο "υπουργό Εξωτερικών" του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν, τον Τούρκο συνταγματολόγο, Μουμτάζ Σοϊζάλ, το βοηθό ΥΦΕΞ της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, και τους Τούρκους πολιτικούς συμβούλους του, Μουνίρ Ερτεκιούν και Εργκιούν Ολγκιούν. Η τουρκική αντιπροσωπεία, εκτός του Ντενκτάς και των συμβούλων του, θα διαμένει σε ξενοδοχείο στο Μοντρέ.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι, θα εκπροσωπηθεί από το νέο Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη και τον προκάτοχό του, Αλέξανδρο Σάνδη.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ

    Καταχωρήθηκε: 16:13 Ώρα Ελλάδος

    ΛΑΡΝΑΚΑ, 10 Αυγούστου 1997 (ΚΥΠΕ - Μ.Π.Ε)

    " Η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία για μια συνολική λύση και να εργαστούν σκληρά, πάνω σε συνεχή βάση, για επίτευξη αυτού του στόχου", δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Όταν ρωτήθηκε τί αναμένεται να επιτευχθεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, κατά την αναχώρησή του σήμερα το πρωί στην Ελβετία - όπου θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που αρχίζουν στην πολίχνη Κλιόν αύριο, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε:

    " Κάποια κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω. Στο Τράουμπεκ, οι δύο ηγέτες έλαβαν ένα άτυπο έγγραφο το οποίο περιείχε διαδικαστικές πτυχές, ένα είδος προγράμματος εργασίας για την επερχόμενη περίοδο, καθώς επίσης και μερικά θέματα ουσίας που σχετίζονται με τους στόχους και τις αρχές μιας συνολικής διευθέτησης, την οποία προσπαθούμε να εξεύρουμε και για την οποία συμφώνησαν, προς επίτευξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

    Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, "να ακούσουμε τις απόψεις τους πάνω σε αυτό και να επεξεργαστούν μια κοινή θέση. Θα δούμε τί θα γίνει", συνέχισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει και τρίτο έγγραφο, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι δεν γνωρίζει αλλά πρόσθεσε ότι "εξαρτάται από τις δύο πλευρές να βρουν κάτι το οποίο θα προσυπογράψουν".

    Ο κ.Φεϊσέλ δεν θέλησε να προβλέψει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό όπως οι δύο ηγέτες εξεύρουν "μια κοινή θέση και άποψη για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν, από εδώ και εμπρός, για μια συνολική διευθέτηση, καθώς και για το τί θα πρέπει να γίνει κατά την προσεχή περίοδο".

    Κληθείς να σχολιάσει τη "συμφωνία σύνδεσης" μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε ότι αυτή έχει χαρακτηριστεί ως μη υποβοηθητική στις συνομιλίες. Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό για όλους στην Κύπρο, καθώς και εκείνους που ασχολούνται με το Κυπριακό, να έχουν υπόψη τους ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, "μία χώρα που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά", σημείωσε.

    "Η διεθνής κοινότητα αναμένει από όλους, να υποστηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες του Γ.Γ. για να προχωρήσει η διαδικασία", υπέδειξε ο κ. Φεϊσέλ

    Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Ελβετία ο Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αφού βρίσκεται στην Ευρώπη, ο κ.Φεϊσέλ είπε ότι δε γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτος γύρος, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν προγραμματίζεται. Ωστόσο αν το επιθυμούν οι δύο ηγέτες, είπε, σίγουρα μπορεί να διευθετηθεί.

    [12] ΣΕ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:33 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ηρωομαρτύρων, Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού, τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι της Κύπρου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ εκτέλεση τους.

    Μετά τη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια στους τάφους των δύο νέων και η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ήρεμο κλίμα, χωρίς εντάσεις και επεισόδια, ενώ αντιπροσωπεία των μοτοσυκλετιστών που συμμετείχε επισήμανε ότι είναι ώρα για περίσκεψη και ψυχραιμία και όχι για οξύτητες.

    Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, πενταμελής αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου και οι καλλιτέχνες Γιώργος Νταράλας και Χάρις Αλεξίου.

    Σε ανακοίνωση του με ευκαιρία τη "μαύρη επέτειο" της δολοφονίας των δύο ελληνοκυπρίων το ΔΗΚΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμαίζει μεταξύ των άλλων:"Τα προωθούμενα από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, σχέδια για Συνομοσπονδία στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά σε δίακιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού οδηγούν, ενώ ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα, με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Αντί για συμφωνίες ντροπής, τύπου Μαδρίτης, απαιτείται έμεσα επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής και χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και την ακύρωση των σχεδίων συρρίκνωσης του Ελληνισμού".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 10 August 1997 - 20:41:55 UTC