Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΝΤΙΝΟΒΙΤΣ

  • [02] ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ ΄97" ΣΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ

  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • [04] ΜΕ 3 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ

  • [06] ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Η ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [07] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ Η ΕΤ- 3 ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [09] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [11] ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΤΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ

  • [13] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ AUDI A3 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ROOIVALK


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ: ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΝΤΙΝΟΒΙΤΣ

    Οι σχέσεις Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας αλλά και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια αποτέλεσαν το αντικείμενο των sumoliki~m που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θεόδωρος Πάγκαλος και Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ως αναγκαία την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της συνθήκης του Ντέιτον χωρίς αναθεωρήσεις.

    Ο κ. Πάγκαλος καταδίκασε την πολιτική διακρίσεων κατά του Βελιγραδίου και ο κ. Μιλουντίνοβιτς, ο οποίος μετέφερε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί τη χώρα του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Γιουγκοσλαβία με στόχο την επανένταξή της στη διεθνή Κοινότητα. Εξάλλου εκφράστηκε κοινό ενδιαφέρον για την κατασκευή του οδικού άξονα Βελιγραδίου - Σκοπίων και εγκρίθηκε η πίστωση εκατό εκατομμυρίων δολλαρίων για τη χρηματοδότηση και άλλων τέτοιων έργων.

    Ο κ. Μιλουντίνοβιτς έθεσε στον κ. Πάγκαλο και το θέμα της χορήγησης θεώρησης στους Γιουγκοσλάβους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι σύντομα θα λειτουργήσει προξενικό γραφείο στην πόλη Νις.

    [02] ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ ΄97" ΣΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.ΝΕΜΠΙΟΛΟ

    Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι προκλητικές ανθελληνικές δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο, με στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα της Αθήνας, για την ανάλειψη των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

    Ο κ.Νεμπιόλο φανερά χολωμένος από τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων την τελευταία μέρα του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, επιτέθηκε κατά πάντων χαρακτηρίζοντας "μετριότητες" τους Ελληνες υπευθύνους του "Αθήνα ΄97", συμπληρώνοντας παράλληλα ότι το πρωτάθλημα πέτυχε γιατί "έβαλε το χέρι της" η IAAF.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου όμως, δεν έμεινε μόνο στα αθλητικά ζητήματα, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνες έχουμε προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά, προβλήματα με την ΠΓΔΜ, την Κύπρο, το Μάαστριχτ, έντονο πρόβλημα ανεργίας και συνεπώς η Ολυμπιάδα δεν πρόκειται να τα λύσει όλα αυτά.

    Αμεση ήταν η αντίδραση των παραγόντων του "Αθήνα ΄97". Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων και μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, δήλωσε ότι ο Πρίμο Νεμπιόλο έχασε τον έλεγχο του εξαιτίας των αποδοκιμασιών στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αυτή η επίθεση του κ.Νεμπιόλο κατά της Ελλάδος, θα αποβεί εις βάρος του και θα ενισχύσει την υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αθήνα έχει τις ίδιες πιθανότητες με τη Ρώμη στην τελική επιλογή που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και ότι η γνώμη του Ιταλού δεν θα επηρεάσει τα μέλη της ΔΟΕ.

    Ο γενικός διευθυντής του "Αθήνα ΄97" Βαγγέλης Σαβράμης, δήλωσε ότι ο κ.Νεμπιόλο ασχολήθηκε μόνο με το πρωτόκολλο, τις θέσεις και τις προσκλήσεις. "Αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε δύο θέσεις επισήμων στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του και να καθήσει σε θρόνο" συμπλήρωσε.

    Με τις απόψεις του κ.Νεμπιόλο δεν συμφωνεί η ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα". Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Ελλάδα, γράφει ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη διαφήμιση για την υποψηφιότητα της στους Ολυμπιακούς του 2004, από μια διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου στην αγορά της Αθήνας, παρόλο που στις περισσότερες διεθνείς χρηματαγορές το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε, ανακάπτοντας από την πτωτική τάση που προκάλεσαν οι πιέσεις που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το δολάριο πωλείται σήμερα στην Αθήνα έναντι 295,14 δραχμών.

    Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται από τους οικονομικούς αναλυτές στις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει τα γερμανικά επιτόκια και να παρέμβει μέσω πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια για την αγορά μάρκων.

    [04] ΜΕ 3 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Τρία δισεκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Γεωργικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΑ) για την αποζημίωση των αγροτών του νομού Λάρισας, οι οποίοι έχασαν μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους λόγω της ξαφνικής χαλαζόπτωσης του Σαββάτου, που έπληξε 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, πρώτοι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με ευπαθείς καλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

    "Σε περίπτωση που ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια που απαιτούνται για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών", τόνισε ο κ.Τζουμάκας, "τότε αυτά θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό".

    Προς την κατεύθυνση μάλιστα, της διευκόλυνσης των αγροτών που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές, η Αγροτική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αναστολή των πληρωμών και των εξοφλήσεων των χρεών τους, μέχρις ότου αυτοί λάβουν τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, οι πληγέντες θα πάρουν και νέα δάνεια ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν.

    Η καταιγίδα και η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξαν εντονότερα τις κοινότητες Κοιλάδας, Κουτσοχέρου, Μαυροβουνίου, Ραχούλας, Βούναινας και Μάνδρας, προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, δένδρα και δρόμους, ενώ έπνιξαν μεγάλο αριθμό ζώων ελεύθερης βοσκής.

    Οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που τα καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές τους στερώντας τους τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα μόλις ημέρες πριν από τη χαλαζόπτωση του Σαββάτου, είχε ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες το 1996.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ

    Η πρόταση για καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια, στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συζητείται στα κυβερνητικιά κλιμάκια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

    Παράλληλα συζητούνται η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και αλλαγές στον τρόπο εκλογής νέων δημάρχων σε περιπτώσεις παραιτήσεων των δημοτικών αρχόντων κατά τη διάρκεια της θητείας.

    [06] ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Η ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Με ταχύτητα έξι εκατοστών ετησίως, που θεωρείται πολύ μεγάλη για τα τεκτονικά γεγονότα, πλησιάζει τις ακτές της Αφρικής η λιθοσφαιρική πλάκα του Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Εφόσον η κίνηση της πλάκας του Αιγαίου συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, η συγκοινωνία της χώρα μας με τις βόρειες ακτές της Αφρικής θα μπορεί να είναι...χερσαία σε πέντε εκατομμύρια χρόνια. Το φαινόμενο της σταδιακής προσέγγισης των δύο πλακών εντείνεται από την κίνηση της Αφρικής προς τη χώρα μας κατά ένα εκατοστό τον χρόνο.

    Το ενδιαφέρον των γεωφυσικών στρέφεται επίσης τελευταία στην πλάκα της Ανατολίας, που αποτελείται από τη γειτονική Τουρκία. Η πλάκα αυτή πλησιάζει σταδιακά τη χώρα μας, "σπρώχνοντάς" την από τα ανατολικά.

    Αξιοθαύμαστο πάντως είναι το γεγονός ότι παρά τη συμπιεστική τεκτονική που ασκείται στον χώρο της Ελλάδας από τις γειτονικές πλάκες, ο φλοιός της χώρας μας δεν συμπιέζεται, αλλά επεκτείνεται, βάσει του φαινομένου του εφελκυσμού.

    Οι ανακοινώσεις αυτές της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα γίνουν -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια του 29ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης, που θα φιλοξενηθεί από τις 18 έως τις 28 στη Θεσσαλονίκη.

    [07] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις μεθόδους πρόγνωσης και αντιμετώπισης των σεισμών που ταλανίζουν πολλές περιοχές της γης, θα παρουσιαστούν στο 29ο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης (IASPEI), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου.

    Μεταξύ των εργασιών που θα παρουσιαστούν στη διοργάνωση ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που αναφέρονται στην εκ των προτέρων εκτίμηση των συνεπειών ενός μελλοντικού σεισμού, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη αντιμετώπισή του.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εισηγήσεις που αφορούν τα καινούργια συστήματα αυτόματου και ταχύτατου εντοπισμού του σεισμού. Βάσει των συστημάτων αυτών θα μπορούμε στο μέλλον να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή της γένεσης tou σεισμού (επιμήκη κύματα) μέχρι την εκδήλωσή του (εγκάρσια), ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Ηδη, στην πόλη του Μεξικού, ένα παρόμοιο σύστημα ειδοποίησε σε εβδομήντα δευτερόλεπτα από τη γένεση ενός σεισμού τις αρμόδιες αρχές, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

    Στο συνέδριο -που θα συγκεντρώσει πλήθος ειδικών επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν περί τις 1700 ανακοινώσεις- θα συζητηθούν ακόμη καινούργιες αντιλήψεις γύρω από τη μελέτη του εσωτερικού της γης μέσω σεισμικών κυμάτων, ενώ θα τεθούν ζητήματα σχετικά με τις μεθόδους μακράς και βραχείας διάρκειας πρόγνωσης των σεισμών.

    Η χώρα μας επελέγη μεταξύ οκτώ κρατών για να φιλοξενήσει το 29ο Συνέδριο της IASPEI, λόγω της υψηλής σεισμικότητας που παρουσιάζει η Ελλάδα, αλλά και για πολιτιστικούς λόγους, αφού αποτέλεσε τη "μήτρα" των περισσότερων επιστημονικών αρχών. Σημαντικό ρόλο για την επιλογή της χώρας μας διαδραμάτισε και η πλούσια δραστηριότητα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φέτος κλείνει τα είκοσί του χρόνια.

    Την πεποίθηση ότι η διοργάνωση θα παρουσιάσει εξαιρετική εικόνα, τόσο από επιστημονικής όσο και από οργανωτικής απόψεως, εξέφρασε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    "Σκοπός του συνεδρίου, που προετοιμάζεται επί πέντε χρόνια είναι να παρουσιάσουμε την επιστημονική γνώση και να τη μεταφέρουμε στον ελληνικό λαό", τόνισε ο κ.Παπαζάχος, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης θα έχει ασυνήθιστα μεγάλη συμμετοχή. Στο συνέδριο της IASPEI που πραγματοποιήθηκε στην Ν.Ζηλανδία συμμετείχαν 400 άτομα, ενώ σε αυτό της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ήδη εγγεγραμμένοι 700 σύνεδροι.

    [08] ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ Η ΕΤ- 3 ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά, με την ευκαιρία της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 14 και 15 Αυγούστου, θα μεταδόσει η ΕΤ - 3.

    Φέτος στην ιστορική μονή θα μεταφερθεί το χρυσοκέντητο ενεπίγραφο επιτάφιο, που φιλοτεχνήθηκε το 1738 για την ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.

    Την Πέμπτη θα μεταδοθεί η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ενώ την Παρασκευή η θεία λειτουργία, η δοξολογία και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος εορτασμού.

    [09] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Αρωμα Ευρώπης μυρίζει σήμερα για ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Οι δύο ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, επιζητώντας τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι για το δεύτερο προκριματικό c}qo της διοργάνωσης .

    Ο "Δικέφαλος", μετά από πέντε χρόνια ευρωπαϊκής απραξίας, υποδέχεται στις 8:45 το βράδυ στην Τούμπα την σλοβάκικη Σπάρτακ Τρνάβα. Το γήπεδο, αναμένεται να είναι κατάμεστο από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι θέλουν να δουν και πάλι την ομάδα τους στις κορυφαίες της Ευρώπης.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αφού έχει όλους τους παίχτες στη διάθεση του, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο.

    Ο ΟΦΗ, με νωπή την χθεσινή του περιπέτεια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με το αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στην Ισλανδία, θα αντιμετωπίσει το βράδυ στο Ρέικιαβικ την τοπική ομάδα.

    Η Ρέικιαβικ, έκανε την μεγάλη έκπληξη στον προηγούμενο γύρο και απέκλεισε τη ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου. Οι παίχτες του ΟΦΗ θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποσπάσουν από την ομάδα της Ισλανδίας ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε να είναι ευκολότερος ο αγώνας στην Κρήτη.

    Στόχος και των δύο ελληνικών ομάδων είναι τα αποτελέσματα που θα τους φέρουν σε θέση ισχύος στις ρεβάνς των αγώνων που θα γίνουν στις 26 Αυγούστου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ- ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Συνεχίζονται και σήμερα στο Κλιόν της Ελβετίας οι απευθείας συνομιλίες του Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά προκλητικός και σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι εάν αρχίσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τότε θα αποχωρήσει από τις διακοινωτικές συνομιλίες.

    Ο σύμβουλους του κατοχικού ηγέτη Μουμτάζ Σοϊσαλ τόνισε ότι εάν η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχιστεί θα είναι χωρίς νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγμετεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Οι συνομιλίες στο Κλιόν της Ελβετίας θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβεζ.

    [11] ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εξετάζει σήμερα τη συνταγματικότητα ή όχι της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς να αποφασίσει τη διάλυση της Βουλής και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 12 Οκτωβρίου.

    Στη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προσκλήθηκαν να παραστούν η Μπιλιάνα Πλάβσιτς καθώς και εκπρόσωποι της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης και διεθνείς παρατηρητές. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

    Χθες εξάλλου στη Μπάνια Λούκα η κ.Πλάβσιτς γνωστοποίησε την απόφασή της να να ιδρύσει νέο κόμμα το οποίο, όπως δήλωσε, θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. "Το σερβικό εθνικό ζήτημα και η δημοκρατία θα είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα λειτουργήσει το νέο κόμμα", δήλωσε η κ.Πλάβσιτς η οποία δεν γνωστοποίησε τον τίτλο του υπό σύσταση κόμματός της.

    Πριν από μερικές μέρες ο νομικός σύμβουλος της κ.Πλάβσιτς, Μίλαν Βούμπορ είχε δηλώσει ότι το κόμμα θα ονομάζεται Κόμμα της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι πρόεδρος του θα είναι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η οποία έχει διαγραφεί από τις τάξεις του κυβερνώντος σερβοβοσνιακού κόμματος.

    [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΤΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ

    Ανοιχτή επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ έκανε ο Αρμπεν Τζαφέρι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, που προήλθε από τη συνένωση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (PDP-A) και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) και τα οποία εκπροσωπούν την ακραία πτέρυγα των αλβανόφωνων.

    Σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του στο Τέτοβο o Τζαφέρι με ιδιαίτερα προκλητικές, όπως χαρακτηρίστηκαν από πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, δηλώσεις κήρυξε ουσιαστικά τον "πόλεμο" στην κυβέρνηση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις των αλβανόφωνων. Ο Τζαφέρι αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 Ιουνίου στο Γκόστιβαρ μεταξύ της αστυνομίας και των Αλβανών και που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών είπε χαρακτηριστικά: "Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε μια μεγάλη αλβανική υπόθεση", για να προσθέσει: "Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η συμβίωση είναι αδύνατη σε ένα σύστημα που είναι ουσιαστικά καταπιεστικό".

    Εξάλλου αναφερόμενος στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες κατήγγειλε τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ για σφετερισμό της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς γειτονικών χωρών. "Δεν υπάρχει πραγματικός "μακεδονισμός". Είναι πλασματικός διότι προσπαθεί να οικοδομηθεί στη βάση ενός μύθου. Τον "μακεδονισμό" τον δημιούργησε ο Κίρο Γκλιγκόρωφ και οι φίλοι του. Ξεκινώντας από το αξίωμα ότι η Μακεδονία υπήρχε στους αιώνες και ό,τι βρίσκεται πάνω σ΄αυτή είναι μακεδονικό, άρχισαν να σφετερίζονται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά άλλων βαλκανικών χωρών, όπως τις αυταπόδεικτες ιστορικές αρχαιότητες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας", είπε χαρακτηριστικά οΤζαφέρι.

    Οι δηλώσεις του που αρχικά δημοσιεύθηκαν σε αλβανόγλωσση εφημερίδα και αναδημοσιεύθηκαν σε όλο τον σκοπιανό τύπο προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στους πολιτικούς κύκλους της ΠΓΔΜ.

    [13] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ AUDI A3 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την αυτοκινητοβιομηχανία "Φογκς Βάγκεν" για την κατασκευή του μοντέλου Α3 της ΑUDI στην ΠΓΔΜ, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας στην pq~tg μετά τις θερινές διακοπές, συνεδρίασή του.

    Ο υπουργός Δημοσιονομικών, Τάκι Φίτο, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους λόγους διακοπής των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτους τους όρους που έθετε η "Φογκς Βάγκεν" για την κατασκευή του συγκεκριμένου μοντέλου στην ΠΓΔΜ. "Οι όροι αυτοί είναι αντίθετοι ακόμη και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και διεθνών οικονομικών οργανισμών καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φίτι και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση η οποία θα εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση της επένδυσης στην ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι η κατασκευή του AUDI A3 θα γινόταν στις εγκαταστάσεις της σκοπιανής εταιρείας"ASIBA-M.G", ενώ σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις η γραμμή παραγωγής θα ξεκινούσε στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου, υπό την προϋπόθεση ότι έπρεπε να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της σκοπιανής εταιρείας ώστε να εξασφαλίζουν την κατασκευή μέχρι και 50.000 αυτοκινήτων ετησίως. Το συγκεκριμένο μοντέλο της AUDI προοριζόταν για την αγορά των βαλκανικών χωρών.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ROOIVALK

    Στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος επανέρχεται το θέμα του εφοδιασμού της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού με σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα, μετά την επιβολή σχετικού εμπάργκο από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας πώλησης στην Άγκυρα 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Rooivalk.

    Η Άγκυρα από την πλευρά της προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τη στάση της Νότιας Αφρικής στο συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε εκφράστηκε επίσημο τουρκικό αίτημα για την αγορά των παραπάνω αναφερόμενων ελικοπτέρων, ενώ σε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας γραμματείας των αμυντικών βιομηχανιών, οι ισχυρισμοί της Πραιτόρια χαρακτηρίζονται ως “αβάσιμοι”.

    Κύκλοι των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζουν ότι η αντίδραση της Νότια Αφρικής προκλήθηκε από την απόρριψη της εταιρίας(τον περασμένο Μάιο) που κατασκευάζει τα αναφερόμενα επιθετικά ελικόπτερα, από το πρόγραμμα συμπαραγωγής επιθετικών ελικοπτέρων στην Τουρκία ύψους 3,5 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τις τουρκικές απόψεις το εμπάργκο της Νότιας Αφρικής κατά της Τουρκίας εφαρμοζόταν την τελευταία διετία.

    Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι σε σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών για την συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στον αναφερόμενο διαγωνισμό, η απάντηση ήταν αρνητική και ως συνέπεια τα ελικόπτερα αποκλείστηκαν από το τουρκικό πρόγραμμα.

    Από την άλλη μεριά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Sunday Independent”, αναφέρεται ότι το “μπλοκάρισμα” της προμήθειας των ελικοπτέρων προς την Τουρκία αποφασίστηκε από την αρμόδια αμυντική επιτροπή της Νότιας Αφρικής, με αιτιολογικό την “συμπεριφορά” της Άγκυρας έναντι του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και της διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων jat\ των Κούρδων, στις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα ελικόπτερα Rooivalk.

    Είναι γενική η εκτίμηση ότι η παραπάνω εξέλιξη εξυπηρετεί κατά την συγκεκριμένη περίοδο τα κυπριακά συμφέροντα, καθώς όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία συναντούσε εμπόδια στην εξεύρεση τύπου επιθετικού ελικοπτέρου που θα μπορούσε να αγοράσει για την κάλυψη αναγκών της Εθνικής Φρουράς. Η πλειοψηφία των κατασκευαστών στη διεθνή αγορά ελικοπτέρων έχει στραμμένη την προσοχή της στην υλοποίηση του τουρκικού προγράμματος για τη συμπαραγωγή των 145 επιθετικών ελικοπτέρων στο τουρκικό έδαφος και δεν φαίνεται να συγκινείται από το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά παρόμοιων οπλικών συστημάτων. Έτσι, η Νότια Αφρική μάλλον δεν έχει τίποτε να χάσει, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης αριθμού ελικοπτέρων Rooilvalk για την κάλυψη των κυπριακών αναγκών.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ: ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ

    Νέες διαστάσεις παίρνει η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας (ΕΜΠΑΕ), μετά την γνωστοποίηση των κινήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αλλά και του υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με την ολοκλήρωση της λίστας των υποψήφιων μαχητικών που θα ενισχύσουν την παρουσία της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο, με ουσιαστικό στόχο την διατήρηση των αμυντικών ισορροπιών.

    Αρμόδιες πηγές στο Πεντάγωνο επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι η σχετική λίστα έχει παραδοθεί από το ΓΕΑ στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία της όλης διαδικασίας. Όπως είναι φυσικό οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η αεροπορία δίνει έμφαση στο φάκελο επιχειρησιακών ικανοτήτων των νέων αεροσκαφών, στοχεύοντας στη μέγιστη αξιοποίηση τους, υπό το δόγμα της χρήσης των πολλαπλασιαστών αμυντικής ισχύος, που πλέον κυριαρχεί στις προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι στη λίστα των υποψήφιων μαχητικών περιλαμβάνονται το γαλλικό Mirage 2000-5, τα αμερικανικά F-16 Block 60 και F-15E, καθώς και τα ρωσικά Sukhoi Su-35, ενώ αυτή καταρτίστηκε σε μια περίοδο που η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει 40 μαχητικά F-16 block 50 τα οποία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ με ρυθμό 2 μονάδων το μήνα και θα ενισχύσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητες αναχαίτισης, αλλά και προσβολών στόχων κατά τη νύχτα, πάνω από την κλειστή θάλασσα του Αιγαίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις του ΓΕΑ, επιβεβαίωσαν εκτιμήσεις αμυντικών και διπλωματικών κύκλων, που από τις αρχές του χρόνου υποστήριξαν ότι η ελληνική πλευρά θα στρεφόταν και προς την ρωσική αμυντική αγορά, κίνηση που αν αξιοποιηθεί σωστά αναμένεται να αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο σε πρακτικό, όσο κκαι σε διπλωματικό επίπεδο.

    Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

    Η ρωσική αμυντική βιομηχανία είχε να προσφέρει δύο ικανοποιητικές απαντήσεις στην κάλυψη των ελληνικών επιχειρησιακών apait^seym με τα μαχητικά MiG -29 και Sukhoi Su-30 στις παραλλαγές Su/35 και Su/37. Η πορεία εξέλιξης και των δύο α/φων ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η Σοβιετική Αεροπορία χρειαζόταν ένα σύγχρονο μαχητικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προγράμματα κατασκευής των νέων αμερικανικών μαχητικών, που βρισκόταν σε εξέλιξη ή πλησίαζαν να ενεργοποιηθούν.

    Η επιλογή των παραπάνω α/φων και η επιχειρησιακή τους ένταξη στις μοίρες της πολεμικής αεροπορίας αντιπροσώπευσε (από την αρχή) ένα πολυσύνθετο ζήτημα που απαιτεί τόσο των επιλεκτικό σχεδιασμό των ενεργειών, όσο και την ανάλογη οικονομική υποστήριξη. Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του MiG-29M, το κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα F-16 και Mirage 2000 ενώ το ποιοτικά ανώτερο Su- 35, θεωρείται επάξιος ανταγωνιστής του αμερικανικού F-15 και ίσως για αυτό το λόγο να κέρδισε την εκτίμηση των επιτελών της πολεμικής αεροπορίας.

    Η οικονομική παράμετρος ,πέρα από την καθαρά επιχειρησιακή χρήση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει καθοριστικά την τελική απόφαση, ενώ με τα ρωσικά δεδομένα το Su-35 είναι σαφέστατα πιο ακριβό από το MiG-29M.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι δομημένη σύμφωνα με τα δυτικά αμυντικά πρότυπα, έχοντας προσαρμόσει ανάλογα όλες τις οργανωτικές και επιχειρησιακές της λειτουργίες. Έτσι, στο κόστος απόκτησης των ρωσικών μαχητικών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος προσαρμογής τους στα ελληνικά (δυτικά) επιχειρησιακά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των διαφοροποιήσεων αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων τύπων οπλικών φορτίων. Ωστόσο, η αεροπορία έχει εμπειρία στο χειρισμό του παραπάνω προβλήματος, καθώς παρόμοιες δυσκολίες αντιμετώπισε με την “μη συμβατότητα” των οπλικών συστημάτων μαχητικών που ήδη υπηρετούν σε αυτήν. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-9, που χρησιμοποιούν τα Mirage F-1, δεν ήταν συμβατοί με τα νεώτερα Mirage 2000 και έτσι αποκτήθηκαν οι Matra Magic 2 και Super 530D που εξασφάλισαν την αποτελεσματική αξιοποίηση του δεύτερου τύπου.

    Στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του Su-35 περιλαμβάνονται: η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, ενσωμάτωση τεχνολογίας παλμικού ραντάρ ντόπλερ με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση υπέρυθρων ακτινών και τεχνολογίας laser για τον εντοπισμό στόχων, σύστημα ελέγχου των οπλικών φορτίων και σκοπευτική δυνατότητα από του κράνος του χειριστού, συσκευή παρακολούθησης των διαμορφώσεων του εδάφους για πτήσεις χαμηλού ύψους.

    Στον τομέα του οπλισμού μπορούν να αξιοποιηθούν 12 σημεία ανάρτησης οπλικού φορτίου που περιλαμβάνει: πυραύλους αέρος-αέρος τύπου RVV μέσης ακτίνας δράσης, πυραύλους R-27, R-73 με υπέρυθρη καθοδήγηση στόχου, καθώς και X-31A (αέρος επιφανείας), X-31P (πύραυλοι αντι-ραντάρ) με υπερηχητική δυνατότητα πτήσης. Το οπλικό φορτίο του Su-35 μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω του σχηματισμού 70 παραλλαγών αναλόγως του τύπου αποστολής.

    MIRAGE 2000-5

    Αποτελεί εξελικτικό μοντέλο του α/φους Mirage 2000 που από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπηρετεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνοντας κυρίως αποστολές αναχαίτισης.

    Πρόκειται για μαχητικό πολλαπλών ρόλων που συσσωρεύει την tewmokoc_a, αλλά και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τα προηγούμενα μοντέλα της οικογένειας των Mirage 2000 (Mirage 2000 DA, Mirage 2000 E. Mirage 2000 D) και αποτελεί σχεδίαση που μπορεί να αξιοποιήσει όλους τους σύγχρονους τύπους οπλικών φορτίων. Τα κύρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά του αναλύονται στην αεροδυναμική του σχεδίαση, στην αξιοποίηση του συστήματος ελέγχου-πτήσης (Fly by wire), καθώς και στην εκτεταμένη χρήση συνθετικών υλικών στην κατασκευή του.

    Ο σχεδιασμός του πιλοτηρίου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνεται ικανοποιητικά ο φόρτος εργασίας του χειριστή, ενώ υπάρχουν εφαρμογές όπως η οθόνη οπτικής απεικόνισης δεδομένων (HUD/HLD), η συγκέντρωση των δεδομένων εναέριας μάχης, ο έλεγχος πολλαπλών λειτουργιών από το χειριστήριο του α/φους (τεχνολογία HOTAS) και ο αποτελεσματικός συνδυασμός ενός δικτύου αισθητήρων, που παρακολουθούν και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων.

    Το αναφερόμενο α/φος είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ ντόπλερ Thomson -CSF RDY, που εξασφαλίζει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλών στόχων σε διαφορετικά ύψη, αλλά και δυνατότητες look down/shoot down. Το αναφερόμενο ραντάρ μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθήσει ταυτόχρονα 24 στόχους, ενώ εγκλωβίζει τους 8 πιο επικίνδυνους. Η λειτουργία του ενισχύεται και από το σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο α/φος και δεν απαιτεί εξωτερική προσθήκη. Στο οπλικό φορτίο του Mirage 2000-5 περιλαμβάνονται οι πύραυλοι της Matra MICA, καθώς και οι Magic 2 με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης. Το σύνηθες οπλικό φορτίο αποτελείται από 4 MICA και 2 Magic, ενώ με την προσαρμογή του ατρακτιδίου TV/CT LDP το Mirage 2000-5, μπορεί να εκτοξεύσει με επιτυχία ημέρα και νύχτα οποιοδήποτε οπλικό φορτίο που καθοδηγείται με laser. F-16C/D Block 60

    Πρόκειται για πρόταση βελτίωσης της κατασκευάστριας εταιρίας (Lockheed Martin), που στηρίζεται στις παρτίδες παραγωγής Block 50,52 με τους κινητήρες F110-GE-129IPE και F100-PW-229 IPE, αυξημένη χωρητικότητα σε καύσιμα (που μάλλον είναι ενδεικτική για την επέκταση της ράχης του α/φους), αλλά και τη χρήση προηγουμένων ηλεκτρονικών.

    Όπως αναφέρθηκε το F-16 υπηρετεί στις μοίρες της πολεμικής αεροπορίας και αξιοποιείται σε αποστολές δίωξης-βομβαρδισμού.

    Τα F-16C Block 50, διαθέτουν το νέο ραντάρ APG-68 (V)5 που ενσωματώνει τεχνολογία VHSIC. Το πρώτο F-16C Block 50 πέταξε στις 20 Οκτωβρίου του 1991, ενώ τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν οι δοκιμές των συστημάτων που βελτιώνουν την ακρίβεια βολής του οπλικού φορτίου που μεταφέρει το αναφερόμενο α/φος. F-15

    Η μέχρι σήμερα επιχειρησιακή του πορεία, καθιέρωσε το F-15, ως σύγχρονο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής σε αποστολές δίωξης, αλλά και βομβαρδισμού. Η πρώτη πτήση του F-15A πραγματοποιήθηκε στις 27.7.1972, του F-15C στις 26.2.79, ενώ η ανάπτυξη του F-15E για την εκτέλεση αποστολών βομβαρδισμού με τη χρήση δύο κινητήρων Pratt&Whitney F100-PW-220. Με δεδομένες τις αμυντικές ισορροπίες στο Αιγαίο το F-15, σε οποιαδήποτε παραλλαγή χρήσης αποστολών keitouqce_ επιχειρησιακά ως πολλαπλασιαστής ισχύος προς την κατεύθυνση εξασφάλισης του τακτικού πλεονεκτήματος. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά είναι αρνητική στην παραχώρηση του πλήρους πακέτου οπλισμού του α/φους, θέση που μειώνει την πλήρη αξιοποίηση του φακέλου των επιδόσεων του F-15.

    ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Όπως προαναφέρθηκε ουσιαστικό κριτήριο για την τελική επιλογή της ελληνικής πλευράς αποτελεί το οικονομικό κόστος, καθώς ακριβότερο από τους υποψήφιους τύπους εμφανίζεται το F-15, ακολουθεί το Mirage 2000-5, το F-16, ενώ η φθηνότερη επιλογή εντοπίζεται στο Su-35, χωρίς αυτό να μειώνει την επιχειρησιακή του αξία. Η οροφή του οικονομικού κόστους αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. δολάρια/μονάδα, ενώ η τιμή του ρωσικού μαχητικού υπολογίζεται στα 30-35 εκατ. δολάρια.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 12 August 1997 - 11:20:05