Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ- Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ -ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

  • [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΚΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

  • [03] Χ.ΒΕΡΕΛΗΣ: ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΣΑ ΔΥΝΑΜΗ

  • [04] ΣΤΟ 5,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

  • [05] AΝΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΑΑ

  • [06] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΟ 1996 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995

  • [07] O OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97" ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΑ "ΜΠΗΤΣ ΠΑΡΤΙ" ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΤΟΥ '60 ΚΑΙ ΤΟΥ '70

  • [08] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

  • [09] "WORLD'S BALLET STARS" ΔΙΑΣΗΜΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  • [10] "ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΚΑΙ ΟΔΟ "ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ

  • [11] ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [12] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΖΗΣΗ ΔΑΡΔΑΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΜΕ ΤΟ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [15] Λ.ΝΤΙΝΙ: ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΔΥΟ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

  • [16] Κ.ΚΙΝΚΕΛ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

  • [17] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [18] ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [20] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤ'ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΨΗΦΩΝ

  • [21] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1997 Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [22] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [23] "Η ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ- Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ -ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Υπέρ του να αναλάβει η κ. Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, επικεφαλής της Επιτροπής Οργάνωσης για την Ολυμπιάδα του 2004, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο τελευταίος κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της στο γραφείο του και μετά από σχετική ερώτηση που έγινε, απάντησε ότι ο ίδιος θα ήθελε να είναι η κ. Αγγελοπούλου επικεφαλής της Επιτροπής Οργάνωσης.

    Αντίθετα η κ. Αγγελοπούλου απέφυγε να σχολιάσει αν θα προτιμούσε να είναι επικεφαλής της ομάδας αυτής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος της στην επιτροπή διεκδίκησης τελείωσε.

    Πρόσθεσε πάντως ότι η στελέχωση της επιτροπής είναι θέμα της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων.

    Σε ότι αφορά την συνάντησή τους η κ. Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών στήριξη των Πρεσβειών της Αθήνας και συντονισμό των υπουργείων ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του 2004.

    [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΚΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Ρητή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν κονδύλια από την περιφέρεια προς την Αθήνα για τις ανάγκες διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την περιφέρεια έχουν εξασφαλισμένα δικά τους κονδύλια και θα υλοποιηθούν κανονικά, είπε ο υπουργός και σημείωσε πως μετά τους πανηγυρισμούς για την ανάληψη της Ολυμπιάδας πρέπει να "προσγειωθούμε" και να προχωρήσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και συναίνεση.

    Η υποδομή στην Αττική, για τη Φιλοξενία της Ολυμπιάδας, είναι ολοκληρωμένη, είπε ο κ. Λαλιώτης. Τα αθλητικά έργα είναι έτοιμα σε ποσοστό 75-80%. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού δεν θα επιβαρύνει τον προυπολογισμό διότι θα γίνει με τέτοιο τρόπο ΄ώστε οι κατοικίες να πουληθούν στη συνέχεια και τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή του Φαλήρου θα είναι λυόμενες κατασκευές και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν τις διεξόδους της Αθήνας προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα δημιουργηθούν περίπου 130.000 μόνιμες και προσωρινές θέσεις εργασίας για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι ένα ορόσημο, μια μεγάλη eujaiq_a για διεθνή προβολή της Ελλάδας σε όλους τους τομείς και θα έχει πολλές θετικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, τόνισε ο κ.Λαλιώτης. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά γιατί κάποιοι που είχαν διαφωνήσει με τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας, στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Δημαρχείο Αθήνας το 1994, σήμερα άλλαξαν άποψη και συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες.

    Σε ερώτηση αν εννοεί το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κάποιο άλλο πρόσωπο ο υπουργός απάντησε ότι η αναφορά του δεν αποτελεί αιχμή σε βάρος κάποιου συγκεκριμένου προσώπου και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στα πρακτικά της σύσκεψης.

    [03] Χ.ΒΕΡΕΛΗΣ: ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΣΑ ΔΥΝΑΜΗ

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, αποτελούν τα δίκτυα που δημιουργούνται σταδιακά σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο για τις μεταφορές αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και πληροφοριών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Χρήστος Βερελής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τα "τεχνικά έργα και την προοπτική συνεργασίας στις νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", που διοργανώνει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε τα δίκτυα αυτά ως "αρτηρίες μέσα στις οποίες κυκλοφορεί η οικονομική ζώσα δύναμη" και δήλωσε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει στους πολίτες και στις οικονομικές μονάδες του, τη δημιουργία δικτύων επικοινωνιών και μεταφορών, που θα διευκολύνουν τη σύνδεση με άλλα κράτη. "Στόχος είναι να καταστούν οι μεταφορές ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος", σημείωσε ο κ.Βερελής και πρόσθεσε: "Τα δίκτυα αυτά θα φέρουν τις μακρινές περιφέρειες πλησιέστερα και θα δημιουργήσουν πιο πυκνούς διασυνοριακούς συνδέσμους με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη". Σύμφωνα πάντα με τον κ.Βερελή, για να ανορθωθούν οι οικονομίες των Βαλκανικών κρατών και να μετεξελιχθούν οι χώρες της Χερσονήσου του Αίμου σε χώρο ανάπτυξης και ευημερίας, απαιτείται -πρώτα από όλα- η ύπαρξη συμβατών μακροχρόνιων στόχων των οικονομιών της περιοχής. "Αυτό διασφαλίζεται μόνο με την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Χώρες της περιοχής έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσβλέπουν στην ενταξιακή διαδικασία", επεσήμανε ο κ.Βερελής. Η δεύτερη προϋπόθεση για την ανέλιξη των βαλκανικών οικονομιών είναι -κατά τον υφυπουργό- η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής συνεργασίας. "Οι εμπορικές, κεφαλαιακές και εργασιακές ροές δημιούργησαν ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών με θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση των οικονομιών των χωρών της Βαλκανικής", συμπλήρωσε. Οι λέξεις-"κλειδιά" προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των Βαλκανίων είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό το δίπτυχο συνεργασία-συνέργια. Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ.Βερελής υπενθύμισε ότι η ekkgmij^ κυβέρνηση υλοποιεί μια "σαφή αναπτυξιακή αντίληψη", που δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο για την ίδια τη χώρα μας όσο και για τα άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας προωθούμε ένα πλέγμα υποδομών και λειτουργιών με κεντρικό στόχο τη διεύρυνση των ευκαιριών της βαλκανικής συνεργασίας, την ισχυρότερη παραγωγική διασύνδεση και τη σταδιακή δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια", είπε σχετικά ο υφυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα σε όλη αυτή την περίοδο λειτούργησε ως σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια σταθεροποίησης των γειτονικών χωρών.

    Στην ανάγκη δημιουργίας μιας "ομπρέλας" στήριξης των προσπαθειών επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε, μιλώντας στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), Δ.Κακάβας. "Η ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία ενδιαφέρεται άμεσα για τη δραστηριοποίησή της στα Βαλκάνια και την ανάληψη έργων, αρκεί να υπάρχει διασφάλιση της χρηματοδότησης και κάλυψη του επιχειρηματικού κινδύνου", είπε ο κ.Κακάβας και συμπλήρωσε ότι η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των επενδυτών για τη νομοθεσία, το εργατικό δυναμικό και το θεσμικό πλαίσιο των όμορων κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δραστηριοποίησή τους στις χώρες αυτές. Ο αντιπρόεδρος της ΣΑΤΕ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη επιδίωξης και υπογραφής διακρατικών συμφωνιών για τη χρηματοδότηση των έργων. Εκμέρους του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Η΄ Τάξης, που εκπροσωπεί 39 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, στο συνέδριο παραβρέθηκε σήμερα ο Θεοχάρης Παπαμανώλης, που επεσήμανε ότι οι μεταφορές, η ενέργεια και οι επικοινωνίες αποτελούν το κλειδί για την είσοδο των βαλκανικών κρατών στην Κοινωνία των Εθνών. "Για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες προκύπτει η πρόκληση να επικρατήσουν σε μια αγορά που θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική", τόνισε ο κ.Παπαμανώλης και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές εταιρίες πλεονεκτούν έναντι των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών επειδή είναι πιο "ευέλικτες" στις αποφάσεις τους. Και ο κ.Παπαμανώλης μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης των τεχνικών εταιριών από την Πολιτεία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλβανίας, παρουσίασε ο σύμβουλος του Υπουργού Δημοσίων Έργων του γειτονικού κράτους, Andrea Mazniku. Στη αναβάθμιση της ποιότητας του οδικού δικτύου της όμορης χώρας, ώστε να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά στάνταρτ στοχεύουν τα κονδύλια που διατίθενται από το Κοινοτικό πρόγραμμα "PHARE", την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Mazniku, επτά ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες εμπλέκονται στο θέμα της αναβάθμισης του αλβανικού οδικού δικτύου, ενώ τον περασμένο μήνα έγιναν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβολαίου ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ελληνοϊταλική κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η "ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ", η οποία έχει αναλάβει πολλά έργα στη περιοχή. Κατασκευαστικά προγράμματα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ECU έχουν εγκαινιαστεί και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλβανίας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την βελτίωση του λιμένα του Δυρραχίου, στο opo_o μέχρι την Άνοιξη του 1998 θα κατασκευαστεί νέο πορθμείο, προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [04] ΣΤΟ 5,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Άνοδο σημείωσε τον μήνα Αύγουστο ο πληθωρισμός ο οποίος έφτασε το 5,6% σε σχέση με το 5,4% που ήταν τον Ιούλιο. Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και την άνοδο του δολαρίου. Παρόλα αυτά εκφράζεται αισιοδοξία για περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.

    Στο μεταξύ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προτείνει επιτάχυνση των διαδικασιών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τόνωσης της προσπάθειας σύγκλισης. Στα συγκεκριμένα μέτρα που εισηγείται ο ΟΟΣΑ για τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια.

    Ο Οργανισμός διαπιστώνει αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο ήμισυ της περιόδου σύγκλισης, όμως παρατηρεί ότι για να υπάρξει νέα πρόοδος στη μείωση των σημαντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών απαιτείται να ξεπεραστούν σειρά διαρθρωτικών εμποδίων που παρεμβάλλονται εδώ και καιρό στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και της διαχείρισης της χρηματαγοράς του δημοσίου τομέα.

    [05] AΝΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Την ανοδική του πορεία συνέχισε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έκλεισε στις 1688,51 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,49%. Το ύψος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 66 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για το 1997.

    Ο Πρόεδρος των Χρηματιστών, Παναγιώτης Κονταλέξης, δήλωσε σήμερα ότι το ύψος των συναλλαγών είναι εξαιρετικά μεγάλο και πρόσθεσε ότι η ζήτηση επικεντρώνεται σε εταιρείες και κλάδους που θα ωφεληθούν άμεσα από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

    [06] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΟ 1996 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995

    Διπλασιάστηκαν οι ελληνικές επενδύσεις στην Πολωνία το 1996 σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά φτάνοντας στα 4 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η εμπορική σύμβουλος της πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα Ευα Ντολίνσκα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κάνει επενδύσεις άνω των 100 χιλιάδων δολαρίων χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι 60 ελληνικές ή μεικτές ελληνοπολωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία . Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που πολωνικού υπουργείου Οικονομίας, οι πολωνικές εξαγωγές προς την Ελλάδα το 1996 ανήλθαν στα 242,2 εκατομμύρια dok\qia έναντι 95 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά ενώ σημειώθηκε μείωση των εισαγωγών από την Ελλάδα από 79.2 στα 76,8 εκατομμύρια δολάρια.

    [07] O OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97" ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΑ "ΜΠΗΤΣ ΠΑΡΤΙ" ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΤΟΥ '60 ΚΑΙ ΤΟΥ '70

    Ενα ολοήμερο "μπητς-πάρτι", αναβίωση των παλιών καλών πάρτι που σημάδεψαν τη ζωή της (τότε) νεολαίας της Θεσσαλονίκης στις "χρυσές" δεκαετίες του '60 και του '70, ενέταξε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" στο πρόγραμμα του τριήμερου "Φεστιβάλ της Πόλης", των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τη συναυλία των U-2 την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στην πλαζ της Αρετσούς.

    Το "Νostalgy Party" ξαναφέρνει στη μνήμη των παλιότερων και παρουσιάζει στους πιο νέους στιγμές από την εποχή που η νεολαία, με όπλα την αγάπη και τη μουσική, έκανε τη δική της "επανάσταση", "γκρέμιζε" τους κατεστημένους τρόπους σκέψης και γλεντούσε από το πρωί ως το επόμενο πρωί με τραγούδια που όμοιά τους δεν βγήκαν έκτοτε...

    Τη διοργάνωση του πάρτι, στο οποίο, εκτός από τις άλλες εκπλήξεις θα δώσουν το παρόν ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ποπ γκρουπς της εποχής, ανέλαβαν ονόματα που συνέδεσαν την παρουσία τους στα μουσικά πράγματα της πόλης με τη διοργάνωση αξέχαστων "μπητς πάρτι" στην πλαζ της Αγίας Τριάδας.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

    Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 8.30' αύριο το βράδυ στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, θα απονείμει τις τιμητικές διακρίσεις "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" σε τρεις εξέχουσες προσωπικότητες του εξωτερικού για τη μέχρι σήμερα φιλελληνική τους δραστηριότητα.

    Με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" θα τιμηθεί ο Eddie O' Hara, μέλος του Κοινοβουλίου της Βρετανίας και με το βραβείο "Αριστοτέλης" οι ακαδημαικοί Johannes Schwabl και Norman George Asthon , οι οποίοι είναι καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια της Δυτικής αυστραλίας και της Βιέννης, αντίστοιχα.

    Η απονομή των τιμητικών αυτών διακρίσεων ξεκινάει από φέτος και θα γίνεται κάθε χρόνο. Σ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τιμηθούν με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Paul Keating και ο βουλευτής της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, για τις Διεθνείς Σχέσεις, Benjamin Gilman. Το βραβείο "Αριστοτέλης" θα δοθεί στον Καναδό διεθνολόγο Ted McWhinney.

    [09] "WORLD'S BALLET STARS" ΔΙΑΣΗΜΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Τριάντα τρεις φωτογραφίες, που απαθανατίζουν διάσημα αστέρια του lpak]tou σε συναρπαστικές στιγμές επίδειξης της χορευτικής τους δεξιοτεχνίας,πλαισιώνουν, από αύριο στο Θέατρο Δάσους, τα μεγάλα χορευτικά γεγονότα που έχει εντάξει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για τους φθινοπωρινούς μήνες.

    Η φωτογραφική έκθεση "World's Ballet Stars" περιλαμβάνει φωτογραφίες από παραστάσεις που έδωσαν στη Ρωσία ορισμένα από τα διασημότερα παγκοσμίως χορευτικά σχήματα (American Ballet Theatre, Μπαλέτα Kirov, Bolshoi Theatre, New York City Ballet) και μερικά από τα διαημότερα σύγχρονα ονόματα του κλασικού χορού (ανάμεσά τους οι Julio Bosca, Alessandra Ferri, Julia Moon κ.α). Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Veriko Karashvili και ανήκουν στην συλλογή του παραγωγού Omari Sokhadze, που διοργάνωσε αυτές τις παραστάσεις (το 1992 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και το 1993 στο Θέατρο "Κίροφ" της Αγίας Πετρούπολης).

    Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην κεντρική είσοδο του Θεάτρου Δάσους, διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ωρες επισκέψεων καθημερινά από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

    [10] "ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΚΑΙ ΟΔΟ "ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ

    "Πλατεία Ελλήνων" και οδό "Μεγάλου Αλεξάνδρου" αποκτούν τα ελληνόφωνα χωριά Μπιβόντζι και Γκαλιτσιανό της Κάτω Ιταλίας ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της πολιτιστικής εταιρείας "Μακεδνός" Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια οδοιπορικού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή.

    Στο δήμο Μπιβότζι , όπου βρίσκεται το αμφιθέατρο στο οποίο πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα δημιουργηθεί πάρκο το οποίο θα ονομαστεί "Πλατεία των Ελλήνων". Στον χώρο αυτό ο κ Αλεξάνδρου εγκατέστησε ήδη μαρμάρινη πλάκα του "Μακεδνού" η οποία συμβολίζει την ιστορική ελληνική παρουσία στην Κάτω Ιταλία και την φιλία των δύο λαών. Ενας δρόμος επτά χιλιομέτρων που οδηγεί στο Κάστρο των ελληνόφωνων χωριών θα ονομαστεί οδός "Μεγάλου Αλεξάνδρου" προς τιμή του Μακεδόνα στρατηλάτη. Ηδη ο κ Αλεξάνδρου έχει εγκαταστήσει την σχετική πινακίδα. Παράλληλα αποφασίστηκε να ονομαστεί η βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Γαλιτσιανό " Αντζελα Μεριανού" προς τιμή της "μητέρας" των ελληνόφωνων της Καλαβρίας η οποία επί 35 χρόνια αγωνίζεται για το ιστορικό αυτό κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού".

    Εξάλλου τοπικοί φορείς στις Συρακούσες σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του "Μακεδνού" ζήτησαν τη μεσολάβησή του ώστε να πραγματοποιηθούν αδελφοποιήσεις με πόλεις της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας και πρότειναν την απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση Ελλάδας-Συρακουσών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα πρόκειται να παρουσιαστούν συγκλονιστικά στοιχεία που μαρτυρούν την συνέχεια της ελληνικής παράδοσης στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας σε ένα νέο βιβλίο του Dgl^tqg Αλεξάνδρου. Το βιβλίο περιέχει συνεντεύξεις και μαρτυρίες των Γκρεκάνων ,την απόδοση των οποίων επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη.

    Στους μελλοντικούς στόχους του "Μακεδνού" είναι η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο Δεκέμβριο, ημερίδας με θέμα τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τον ελληνισμό της Καλαβρίας.

    [11] ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Ιδιαιτέρως σημαντική για το μέλλον της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, καθώς μεταξύ των άλλων θεμάτων τα μέλη του οργάνου θα κληθούν να αποφασίσουν για τις σχέσεις της Oμοσπονδίας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και το Εθνικό Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο, αλλά και τη δημιουργία νέων επιτροπών. Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου της Oμοσπονδίας που θα συνέλθει σήμερα το βράδυ, θα κληθεί να τοποθετηθεί και να αποφασίσει πάνω στα θέματα που αφορούν τη δημιουργία νέων μονίμων επιτροπών (Φεστιβάλ, Παιδείας, βράβευσης προσωπικότητας με συμβολή στα εθνικά θέματα κ.α.), τις σχέσεις της Oμοσπονδίας με το ΣΑΕ και το Εθνικό Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά το θέμα των επιτροπών, απόφαση του προεδρείου της Oμοσπονδίας είναι να διοργανωθεί και πάλι το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ, ενώ ανάμεσα στις προτεραιότητες της Επιτροπής Παιδείας που θα δημιουργηθεί, θα είναι και η καθιέρωση της βράβευσης των αριστούχων ομογενών αποφοίτων λυκείου, στο πνεύμα της επιτυχούς εκδήλωσης που έγινε για πρώτη φορά φέτος, στις αρχές του καλοκαιριού. Επίσης θα δημιουργηθεί επιτροπή που κάθε χρόνο θα επιλέγει και θα βραβεύει σε ειδική τελετή μια σημαντική προσωπικότητα (έλληνα ή ξένο) που έχει συμβάλλει σημαντικά στα εθνικά θέματα. Τέλος θα υλοποιηθεί η προ καιρού εξαγγελία του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Γεωργόπουλου για τη σύσταση επιτροπής γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, στην οποία θα μετέχουν πρόεδροι εθνικοτοπικών ομοσπονδιών, πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και προσωπικότητες από τον ευρύτερο ομογενειακό χώρο. Α.Τ.

    [12] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΖΗΣΗ ΔΑΡΔΑΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

    Το μέγα χορηγό και ευεργέτη, Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία Ζήση Δαρδάλη τίμησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη πολυδοξασμένη για το μακεδονικό έπος Σιάτιστα, το Κέντρο Απόδημων Μακεδόνων, με βαρύτιμη πλακέτα, την οποία και επέδωσε στον κ. Δαρδάλη ο γενικός διευθυντής του Κ.Α.Μ. Κώστας Πύρζας. Ο ελληνοαυστραλός ευεργέτης, ο οποίος εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ]wei τάμα να επισκέπτεται την πατρίδα του, τη Σιάτιστα τη περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και να παίρνει μέρος με δύο ουγγρικά άλογα στο έθιμο των "καβαλλάρηδων" στην εκκλησία της Παναγίας στο Μακρόκαστρο,πρόσφατα μόνο διέθεσε το ποσό των 300.000 δολαρίων, για τη δημιουργία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του La Trobe, στην περιοχή της Μελβούρνης- Βικτώριας. Επίσης ο κ. Δαρδάλης, ο οποίος υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει διαθέσει ως δωρεά για υποστήριξη ελληνικών πρωτοβουλιών ένα ποσό που υπερβαίνει το 1.5 εκατ. δολ., πρόκειται να βραβευτεί σε ειδική τελετή από την αυστραλιανή κυβέρνηση, με μια από ανώτερες τιμητικές διακρίσεις. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΜΕ ΤΟ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Σπυρίδωνα συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ.Χρυσόστομος, όπου και συζήτησαν "εκκλησιαστικά, εθνικά θέματα και το κυπριακό".

    Αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Ομογένεια της Αμερικής στη διαφώτιση των εμπλεκομένων ελληνοαμερικανών παραγόντων για την εξεύρεση δίκαιης, ειρηνικής και σωστής λύσης του κυπριακού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής διαβεβαίωσε τον κ.Χρυσόστομο ότι "τόσο η Ομογένεια, όσο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες τους". Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση, ότι η συνάντηση αυτή "είναι η αρχή μιας στενής, γόνιμης συνεργασίας των εκκλησιών της Κύπρου και της Αμερικής, με σκοπό την προώθηση του κυπριακού στο διεθνή χώρο".

    Αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του πρόεδρου Κλίντον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ.Χρυσόστομος θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και τη Βοστόνη, ενώ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δοθεί προς τιμή των ηγετών της ομογένειας, παρουσία του Κύπριου Πρόεδροου Γλαύκου Κληρίδη.

    Στις 15 Σεπτεμβρίου θα τελέσει τα εγκαίνια Ιερού Ναού στο Χιούστον του Τέξας, που φιλοξενείς τοιχογραφίες που έκλεψαν οι Τούρκοι από την εκκλησία του Αγίου Θεμωμιανού.

    [14] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αρχίζει σήμερα τις επαφές του στην Άγκυρα ο νέος ειδικός, συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλλερ.

    Ο Αμερικανός συντονιστής θα συναντηθεί με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν και το βοηθό υφυπουργό αρμόδιο για τις ελληνικές και τις κυπριακές υποθέσεις Ινάλ Μπατού, που επίσης αποχωρεί από το τουρκικό Υπουργείο για να τοποθετηθεί Πρέσβης στη Ρώμη.

    Φθάνοντας στην Άγκυρα, ο κ. Μίλλερ τόνισε ότι στόχος της αποστολής του είναι η εξοικείωσή του με την Άγκυρα και τις απόψεις της στο Κυπριακό.

    Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η λύση του Κυπριακού απαιτεί κάποια διαδικασία. Μελετώντας την ιστορία του Κυπριακού, βλέπω ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Μίλλερ αντιμετώπισε σωρεία ερωτήσεων από τον τουρκικό Τύπο για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

    Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αλλά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα κάνουν ότι μπορούν.

    [15] Λ.ΝΤΙΝΙ: ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΔΥΟ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

    "Οι δύο κοινότητες, πρέπει να αναγνωριστούν ως δύο οντότητες στην Κύπρο", δήλωσε στην Ουάσινγκτον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε στην Ευρώπη ότι "πρέπει να αναγνωριστεί Τουρκοκυπριακό κράτος", ο κ.Ντίνι απάντησε "ότι πότε δεν είπα τέτοιο πράγμα".

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν οι δύο οντότητες είναι ισότιμες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Οχι, δεν θα έλεγα ισότιμες. Υπάρχουν δύο οντότητες, συνυπάρχουν. Υπάρχουν σύνορα και δύο διαφορετικές κυβερνήσεις και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Νομίζω ότι η λύση ενός ομόσπονδου κράτους, μιας δικοινοτικής δημοκρατίας, όπως προτείνεται από τον ΟΗΕ φαίνεται ότι είναι μια λογική λύση για την οποία πρέπει να εργαστούμε όλοι", κατέληξε ο κ.Ντίνι.

    [16] Κ.ΚΙΝΚΕΛ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Δεν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ".

    Ο κ.Κίνκελ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει τα εσωτερικά της προβλήματα, πρώτα από όλα το πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πολιτικό, αλλά και το θέμα του πληθωρισμού και της ανεργίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Τουρκία κινείται στο 80%.

    [17] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Θ.Πάγκαλου.

    Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, θα είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η νομιμοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών, η λειτουργία νέων μεθοριακών διαβάσεων, καθώς και το σχέδιο παροχής δανείου από την Ελλάδα στην Αλβανία.

    [18] ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Σκοπός της επίσκεψής του είναι η εξασφάλιση υποστήριξης της αυστριακής κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και σταθεροποίηση της οικονομίας της Αλβανίας.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό jacjek\qio, Βίκτωρ Κλίμα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, στον οποίο θα απονείμει τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της χώρας.

    Επίσης ο κ.Νάνο θα έχει συνομιλίες στην έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.

    Στο μεταξύ οι αυστριακές εφημερίδες προβάλλουν την πρόταση που κατέθεσε η αλβανική επιτροπή πρωτοβουλίας στη διεθνή επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, για την απονομή του βραβείου στον ειδικό διαμεσολαβητή για την αλβανική κρίση, πρώην αυστριακό καγκελάριο, Φραντς Βρανίτσκι. Οι εφημερίδες παραθέτουν την ανακοίνωση των Αλβανών διανοούμενων στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων "η μεγάλη ιστορική, πολιτική και διπλωματική συνεισφορά του Φραντς Βρανίτσκι στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στη χώρα", και επισημαίνεται ότι διαμεσολαβητικός του ρόλος είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

    Μετά τη Βιέννη, ο Αλβανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αρμόδιας για την κατάρτιση σχεδίου του νέου Συντάγματος στην Αλβανία.

    Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Σαμπρί Γκόντο, προκειμένου να γίνει η πρώτη διερεύνηση και προσέγγιση των προτάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που συμμετέχουν στην επιτροπή. Στην 21μελή κοινοβουλευτική επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας αποφάσισε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρίαση, συμμετέχουν έξι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τρεις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, δύο του Σοσιαλδημοκρατικού και από ένας αντίστοιχα των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του Αγροτικού Κόμματος, της Εθνικής Ενότητας, του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Συμπρόεδροι της επιτροπής ορίστηκαν ο Σαμπρί Γκόντο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Αρμπεν Ιμάμι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων θα καταλάβουν βουλευτές του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η τελική έγκριση του νέου Συντάγματος θα γίνει με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου 1998.

    Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", προωθεί πρόταση για διεξαγωγή εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί η συνταγματική συνέλευση που θα καταρτίσει και θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα. Την πρόταση αυτή δεν υποστηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι "η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει ένα επιπρόσθετο κόστος για τη διενέργεια και την epopte_a νέων εκλογών στην Αλβανία".

    [20] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤ'ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΨΗΦΩΝ

    Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συμφωνία χθες σχετικά με τη διάρκεια του τηλεοπτικού χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους τα πολιτικά κόμματα στην κρατική τηλεόραση. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γκεντς Πόλλο, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι στα κύρια κόμματα ο τηλεοπτικός χρόνος θα διανεμηθεί ανάλογα με τους ψήφους που έλαβαν στις γενικές εκλογές του καλοκαιριού. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντέλι Μάικο, πρόσθεσε ότι και άλλες ομάδες που δεν αντιροσωπεύονται στο κοινοβούλιο θα έχουν δικαιώματα στο δημόσιο λόγο.

    [21] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1997 Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Εως το τέλος του 1997 αναμένεται να γίνει η επίσημη ένταξη της Βουλγαρίας στην Κεντροευρωπαϊκή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο υφυπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Χρίστο Μιχάιλοφσκι, ο οποίος προέβλεψε ότι ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διμερείς διαβουλεύσεις της Σόφιας με όλες τις χώρες - μέλη της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας, ενώ ως τα μέσα Νοεμβρίου θα επεξεργαστεί και το τελικό κείμενο της συμφωνίας ένταξης της Βουλγαρίας στην οργάνωση.

    Η προσάρτηση της Βουλγαρίας στη Συμφωνία θα βοηθήσει την κυβέρνηση Κόστοφ να πραγματοποιήσει δυο προτεραιότητές της : Αύξηση των εξαγωγών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημείωσε ο κ.Μιχάιλοφσκι..

    Στη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών - μελών της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, στις 12 - 13 Σεπτεμβρίου στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, θα παρουσιάσει επίσημα την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην οργάνωση.

    Τον κ.Κόστοφ θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Βαλεντίν Βασίλεφ και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στέφαν Τάφροφ.

    Στην Κεντροευρωπαϊκή Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου συμμετέχουν 6 χώρες: Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Ρουμανία.

    [22] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει Πρεσβεία της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία, μέχρι να λυθεί το θέμα της ονομασίας της χώρας με την Ελλάδα, έδωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Αυστραλιανού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, αυτό μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η θέση αυτή του πρωθυπουργού, είναι hetij^ προς την Ελλάδα.

    [23] "Η ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    "H Παραεγνατία δεν υπάρχει λόγος να γίνει και δεν θα γίνει".Με αυτή τη φράση ο Υπουργός Δημοσίων Έργων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, γνωστοποίησε την αντίθεση της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους στην προοπτική κατασκευής και λειτουργίας της περίφημης "Παραεγνατίας".

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο οδικός αυτός διάδρομος κατασκευαστεί, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη λειτουργία του θα είναι τόσος, που δεν θα επηρεαστεί η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, η οποία θα αρχίσει νωρίτερα.

    Ο κ.Ιβκοβιτς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις σχέσεις καλής γειτονίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του, αλλά και στην έντονη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Γιουγκοσλαβία. "Το 75% των τηλεπικοινωνιών μας ιδιωτικοποιήθηκε χάρη σε ελληνικές και ιταλικές επενδύσεις. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δίνει 100 εκατομμύρια δολάρια για τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου, που θα συνδέσει το Νις με το Βελιγράδι, μέχρι και τα σύνορα των Σκοπίων. Στον διαγωνισμό για τον άξονα, που έχει μήκος 125 χιλιόμετρα, συμμετέχει μία ελληνική κοινοπραξία αποτελούμενη από πέντε μεγάλες εταιρίες, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και μικρότερες επιχειρήσεις από τη χώρα σας", δήλωσε ο κ.Ιβκοβιτς.

    Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, προϋπολογισμού 650 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ το αργότερο έως τον Μάρτιο του 1998 θα επιλεγεί η εταιρία ή η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του.

    Παράλληλα, ο κ.Ιβκοβιτς παρουσίασε τη συνεχή πορεία ανέλιξης των γιουγκοσλαβικών κατασκευαστικών εταιριών στη διεθνή αγορά, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα "τεχνικά έργα και τις προοπτικές συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ.

    "Η κατασκευαστική βιομηχανία στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί τη ''ραχοκοκαλιά'' της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η γρήγορη προσαρμογή της στις επιταγές της πιο σύγχρονης τεχνολογίας είναι παγκοσμίως γνωστή. Οι γιουγκοσλαβικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν αναλάβει έργα μεγάλης σημασίας σε εξήντα χώρες στις πέντε ηπείρους", επεσήμανε.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί στα Βαλκάνια για να εξασφαλιστεί η ευημερία των χωρών του Χερσονήσου του Αίμου, ο κ.Ιβκοβιτς τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η απελευθέρωση της αγοράς και η δημιουργία υποδομών, που θα επιταχύνουν και τις ενταξιακές διαδικασίες των κρατών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 9 September 1997 - 13:11:48