Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2000-ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [02] ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

  • [03] ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

  • [05] ΡΕΠΠΑΣ : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ Δ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [08] ΑΠΟΠΟΜΠΗ Α.ΤΖΑΦΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [09] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [11] ΠΙΘΑΝΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [12] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2000-ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    “Η Ελλάδα δεν θέτει σε κανένα διάλογο και υπό καμία αίρεση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν δέχεται καμιά διαδικασία η οποία θέτει υπό αίρεση τους διεθνείς κανόνες που καθορίζουν το στάτους κβο στο Αιγαίο και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια λύση στην Κύπρο που δεν θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν θα είναι δίκαιη και βιώσιμη”.

    Το μήνυμα αυτό έστειλε προς την ηγεσία της Τουρκίας ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Joimoboukeutij^r Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την επιθετική της συμπεριφορά δεν αποτελεί μόνο απειλή για την Ελλάδα αλλά τείνει να εξελιχθεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα ολόκληρης της περιοχής και πρόσθεσε:”Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στις παλινδρομήσεις της. Εμμένουμε στις αρχές της Μαδρίτης και στην βήμα προς βήμα προσέγγιση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι εφόσον η Τουρκία δεν παραιτείται από τις παράλογες αξιώσεις της για τα Ιμια, υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οσο ο όρος αυτός δεν ικανοποιείται δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση της χρηματοδοτικής βοήθειας της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση. Το επόμενο βήμα θα ήτν η σύναψη συνυποσχετικού μεταξύ των δύο χωρών για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Και σαν συνέπεια αυτής της βήμα προς βήμα προσέγγισης, οι δύο χώρες μπορούν να εγκαινιάσουν επαφές σε υπηρεσιακό αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο, για τη συστηματική ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη συνεργασίας”.

    Οσον αφορά στην ευρωπαική πορεία της Τουρκίας επισήμανε πως η Αγκυρα θα βρει αρωγό την Ελλάδα, εφόσον προσαρμόσει τις πολιτικές της στους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο σχέσεων.

    Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2000 και η αντιπολίτευση είπε θα αναμένει ως τότε την κρίση του λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και θα είναι το κόμμα που θα “γυρίσει τη σελίδα του νέου αιώνα”.

    Η κυβέρνηση, τόνισε έχει τη συναίνεση του λαού, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της και σημείωσε:” Δεν θα πάει η χώρα στον 21ο αιώνα με χιεσινό εισιτήριο. Θα προχωρήσουμε χωρίς καμία ταλάντευση σε όλες τιε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι φυσικό, κάθε μεταρρύθμιση να επιφέρει μεταβολές και να προκαλεί “ξεβολέματα”. Στην περίοδο εφαρμογής τους θα υπάρξουν εκείνοι που θα δυσαρεστηθούν. Οι θιγόμενοι θα διαμαρτυρηθούν, θα πιέσουν. Χωρίς αναμετρήσεις, μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν. Είμαστε αποφασισμένοι να καταργηθούν “κακώς κείμενα” δεκαετιών και να ανατραπούν νοσηρές εστίες συμφερόντων και αρνητικών κοινωνικών νοοτροπιών”.

    Όπως είπε, η κυβέρνηση θα στηρίξει ομόθυμα και χωρίς εξαίρεση το σχέδιο “Καποδίστριας” και τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία σημείωσε ότι πρέπει να σωθεί και να εξυγιανθεί, τα αστικά λεωφορεία να λειτουργούν ικανοποιητικά για τον πολίτη και οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να πάψουν να είναι επιχειρήσεις δημόσιας ταλαιπωρίας. Σε όλη τη χώρα εκτελούνται 7.000 έργα πνοής, θα βελτιωθεί σημαντικά η απορρόφηση κονδυλίων από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις κατευθύνσεις του “πακέτου Σαντέρ”.

    Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αλλα΄ξει ριζικά μορφή, με ορόσημο την Ολυμπιάδα του 2004, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και δήλωσε χαρακτηριστικά:”Η Ολυμπιάδα θα αποτελεί το έμβλημα της δυναμικής εισόδου της χώρας στον 21ο αιώνα. Το σύνολο του έργου μας, το σύνολο tym πρωτοβουλιών μας αποσκοπεί στη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας”.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του νέου πολιτικού λόγου και της νέας πολιτικής πρακτικής, ενώ για το ζήτημα της Αριστεράς επισήμανε τα εξής:”Για να έχει η Αριστερά νόημα ύπαρξης και να μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στις εξελίξεις, πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, να αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές ευαισθησίες, να ανανεώνει αδιάκοπα τις ιδέες της, τη γλώσσα της, τις πρκτικές της. Η Αριστερά του 2000, και ακόμη περισσότερο η Αριστερά του 2020, δεν μπορεί να είναι η Αριστερά του 1930, του 1950, ή ακόμα και του 1980. Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς του 21ου αιώνα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε αποκλειστική αρμοδιότητα κανενός κόμματος. Είναι ζητούμενο, και στην αναζήτηση αυτή πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν να συνεισφέρουν τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις αναζητήσεις τους”.

    [02] ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Τρία χωριστά σχέδια αποφάσεων για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία, ενέκρινε χτες η εκτελεστική επιτροπή Σένγκεν.

    Βάσει των σχεδίων αυτών η χώρα μας -όπως και η Αυστρία- θα αρχίσει να εφαρμόζει τη συνθήκη από την 1η Δεκεμβρίου του 1997. Πάντως, ενώ η Αυστρία θα καταργήσει τους ελέγχους στα σύνορά της από τις 29 Μαρτίου 1998, η οριστική παύση των ελέγχων στα ελληνικά σύνορα θα εγκριθεί με νεώτερη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής μέσα στο 1998. Η απόφαση που εγκρίθηκε για την Ελλάδα αποτελεί συμφωνημένο κείμενο μεταξύ των εταίρων του Σένγκεν και τελεί σε δίμηνη αναστολή.

    Στη γειτονική Ιταλία η σταδιακή εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν θα αρχίσει νωρίτερα, αφού οι σχετικές διαδικασίες θα ισχύσουν ήδη από τις 26 του τρέχοντος μήνα. Η πλήρης κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα του γειτονικού κράτους θα δρομολογηθεί από τις 20 Μαρτίου 1998.

    Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της εφαρμογής της σύμβασης για τη χώρα μας από 1ης Δεκεμβρίου του 1997 σημαίνει πρακτικά τη σύνδεση της με το κεντρικό σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν (CSIC) και συνεπάγεται την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος θεωρήσεων, που είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες μερίδας του κλήρου και των θρησκευτικών οργανώσεων.

    Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, από τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής, Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών, Karl Schlogl, τονίστηκε ότι κατά τους προσεχείς μήνες η συνθήκη Σένγκεν θα ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να γίνονται πλέον αποτελεσματικότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα των χωρών που θα την εφαρμόσουν.

    Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ.Περράκης, που χαρακτήρισε τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής yr θετικό βήμα και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων της Συνθήκης του Σένγκεν.

    “Η εκτελεστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν όλους τους συνοριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια και στα εξωτερικά της σύνορα βάσει των προδιαγραφών της συνθήκης Σέγκεν”, αναφέρεται στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής.

    [03] ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Στην κατάργηση της δικαιοδοσίας των συνοριακών αρχών σε ότι αφορά στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου, δηλαδή βίζας προχωρούν μέσα στο 1997 η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ. Η διαδικασία της έκδοσης βίζας στα σύνορα προβλεπόταν στην ενδιάμεση συμφωνία με μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι να καταστεί δυνατό η διαδικασία αυτή να γίνεται στα γραφεία συνδέσμου που λειτουργούν με βάση την συμφωνία στις πρωτεύουσες των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να χορηγούνται και θεωρήσεις εσόδου πολλαπλών χρήσεων έως και ενός έτους σε όσους αποδεδειγμένα επισκέπτονται συχνά την άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα στους επιχειρηματίες ενώ δεν αποκλείεται για μικρό μόνο διάστημα να συνεχίσουν να εκδίδονται θεωρήσεις και στα σύνορα. Η διαδικασία που θα ακολουθείται για την έκδοση της θεώρησης θα είναι η ίδια με αυτήν που ισχύει σήμερα, δηλαδή με την έκδοσή της σε ξεχωριστό έντυπο με την φωτογραφία του χρήστη της. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των νέων ρυθμίσεων δεν έχει ανακοινωθεί αλλά τα δύο γραφεία συνδέσμου είναι σχεδόν έτοιμα για την λειτουργία της.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

    Η κομματική πειθαρχία, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις, είναι αναγκαία και χρήσιμη, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του πρωθυπουργού στην κομματική πειθαρχία κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Τόνισε επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την τύχη να είναι μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας που είναι δύσκολο να βρεθεί και μεταξύ κομμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Σε ερώτηση αν τεθούν εκτός Κινήματος οι βουλευτές που θα αψηφίσουν την κομματική πειθαρχία, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο Κώστας Σημίτης θα κυβερνήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να γίνει πράξη το έργο για το οποίο τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και στον προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι εθιμο η ψήφιση του προϋπολογισμού να έχει το χαρακτήρα της ψήφου elpistos}mgr και αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, καταψηφίζεται ολόκληρη η οικονομική πολιτική.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέφρασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι, τονίζοντας ότι σε όλους τους τομείς είναι πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων της, ενώ ο προϋπολογισμός εκτελείται σχεδόν με ακρίβεια.

    Σε ό,τι αφορά στον κοινωνικό διάλογο και τη διάσταση απόψεων Υπουργείου Εργασίας - ΓΣΕΕ, ο κ. Ρέππας είπε ότι η οικονομία για να έχει σφρίγος πρέπει να γίνουν αλλαγές για να γίνει ανταγωνιστική, σημειώνοντας ότι δε μπορεί να γίνει συζήτηση για μείωση μισθών, παράλληλα με τη μείωση του ωραρίου. Επισήμανε δε, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί σε σχέση με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε ό,τι αφορά στις θέσεις της ΓΣΕΕ, είπε ότι όσοι συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο πρέπει να σταθμίσουν τα συμφέροντά τους στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

    [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ Δ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια θέματα του διεθνούς συνεδρίου για τη “Δυτική Θεσσαλονίκη και τις βιομηχανικές δραστηριότητες”, που διοργανώνει στις 20 και 21 Οκτωβρίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    Στο συνέδριο θα γίνει ακόμη αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ θα παρουσιαστούν σχέδια και εφαρμοζόμενα μέτρα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής. Παράλληλα, θα κατατεθούν θετικές διαχειριστικές απόψεις για τον σχεδιασμό της ασφάλειας της περιοχής.

    Τρόπους για την καλύτερη αξιοποίηση και προστασία της περιοχής θα προτείνουν οι 24 Έλληνες εισηγητές που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και των Οργανισμών Ρυθμιστικού και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ακόμη εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων, τοπικών βιομηχανιών, τεχνικών και μελετητικών εταιριών.

    Εμπειρία και εφαρμογές από αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης θα μεταφέρουν στο συνέδριο οι επτά ξένοι εισηγητές από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Οι εισηγητές αυτοί εκπροσωπούν κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες και ινστιτούτα διαχείρισης και σχεδιασμού περιβάλλοντος, τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς και μικτά επιχειρηματικά σχήματα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Συνάντηση με θέμα την εκλογική διαδικασία στη Βοσνία είχαν σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ρόμπερτ Φρόγουικ με τον ύπατο αντιπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Γουέστεντορπ.

    Ο διεθνής παράγων εξετάζει κατά πόσο η ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών μπορεί να δώσει λύση στην ατέρμονη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς και των σκληροπυρηνικών αντιπάλων της που υποστηρίζουν τις θέσεις του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς.

    Οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 23 Νοεμβρίου αλλά ο ΟΑΣΕ εξετάζει το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής τους με τις προεδρικές εκλογές στις τρεις δημοκρατίες της Βοσνίας στις 7 Δεκεμβρίου.

    Σήμερα οι κ.κ. Γουέστεντορπ και Φρόγουικ θα έχουν συναντήσεις με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία, καθώς και με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι δε θα μειώσει τον αριθμό των 39.000 στρατιωτών που διατηρεί στην περιοχή, πριν το τέλος του χρόνου, τονίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    Την ίδια ώρα η στρατιωτική ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μελετά εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή ώστε να εγγυηθεί ειρηνική επιστροφή στην ομαλότητα και τη σταθερότητα ση Βοσνία Ερζεγοβίνη.

    [08] ΑΠΟΠΟΜΠΗ Α.ΤΖΑΦΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Νέες εξελίξεις δρομολογούνται πλέον στην πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή της ΠΓΔΜ, αφού κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής, αποφασίστηκε η αποπομπή του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι από το βουλευτικό Σώμα.

    Με 81 ψήφους υπέρ και 7 κατά, η Βουλή της ΠΓΔΜ, έλαβε αυτήν την απόφαση, προκαλώντας αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αποπομπής του κ. Τζαφέρι από το βουλετικό Σώμα, τέθηκε σήμερα για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη δεν ψήφισαν τα 2/3 από τους βουλευτές, ενώ σήμερα υπήρξε απαρτία.

    Η απόφαση, πάρθηκε με την αιτιολογία ότι ο κ. Τζαφέρι δεν παρευρισκόταν στις συνεδριάσεις της Βουλής, για περισσότερο από ένα χρόνο, όμως στο διάστημα αυτό εισέπραττε τον μισθό του.

    Όμως, στη συνεδρίαση της Βουλής, τέθηκε και το θέμα παραίτησης του προέδρου της, Τίτο Πέτκοφσκι. Με επερώτηση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ζητά την παραίτηση του κ. Πέτκοφσκι, γιατί υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής, στην πρώτη συζήτηση για την apopolp^ του κ. Τζαφέρι, δεν ήταν αντικειμενικός, ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι δεν υπήρξε απαρτία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα καθήκοντα του και τις υποχρεώσεις του.

    [09] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

    “Πρόοδος στο κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αντιληφθεί ότι η μόνη πιθανή και ορατή λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε δείπνο κατά τη διάρκεια του 13ου ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ.Κληρίδης επανέλαβε, εξάλλου, το όραμά του περί ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ομόσπονδη δημοκρατία της Κύπρου, όπου θα υπάρχει σεβασμός στην καταγωγή, τον χαρακτήρα, την παράδοση, τη θρησκεία και την ίση θέση των μελών των δύο κοινοτήτων.

    Εμπόδιο για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων δεν είναι, σύμφωνα με τον κ.Κληρίδη, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς , αλλά η Τουρκία και εκεί θα πρέπει να στραφεί όλη η προσοχή και οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

    Επεσήμανε, τέλος, ότι η μόνη χώρα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επικείμενες συνομιλίες”, κατέληξε.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία η αποκάλυψη εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους Εργατικούς ευρωβουλευτές να μην προβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερωτήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ προτείνει να αναλάβει απευθείας τον έλεγχο του χειρισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια κίνησης να εμποδίσει τις “αρνητικές” και “ιδιότροπες” παρεμβάσεις διαφωνούντων Εργατικών ευρωβουλευτών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε ξένες κυβερνήσεις από την τουρκική μέχρι την πακιστανική.

    Οι προθέσεις του κ.Κουκ περιέχονται σε εμπιστευτικό έγγραφο της ιδιαιτέρας γραμματέας του, Dominick Chicott, προς τον ιδιαίτερο γραμματέα του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για εξωτερικές υποθέσεις, John Holmes, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα “Γκάρντιαν”.

    Το έγγραφο που εγράφη σε απάντηση ερωτημάτων εκ μέρους του κ.Μπλερ, παραθέτει τα σχέδια του κ.Κουκ για το χειρισμό της ατζέντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόλις η Βρετανία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 1η Ιανουαρίου 1998.

    Το έγγραφο αναφέρει ότι: “Ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο έλεγχο στις σχετιζόμενες με τα ανθρώπινα δικαιώματα δραστηριότητες της Κομισιόν και της Ευρωβουλής. Θα πρέπει να στοχεύουμε στον μεγαλύτερο υπουργικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της Κομισιόν και να επιδιώκουμε να δρομολογούμε την δραστηριότητα της Ευρωβουλής προς μια συμπεριφορά που είναι περισσότερο υποβοηθητική, Την περίοδο αυτή η Κομισιόν δεν έχει συνεκτική προσέγγιση. Οι εκθέσεις και οι υποδείξεις της Ευρωβουλής τείνουν να χάνουν το στόχο και συχνά παρασύρονται από τα στενά συμφέροντα των συγκεκριμένων ευρωβουλευτών. Μπορεί να είναι ζημιογόνες γιατί θεωρούνται από τον έξω κόσμο ότι αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της Ευρωβουλής σαν σύνολο (μια απόφαση της Ευρωβουλής π.χ. για το Πακιστάν, μπορεί να σβήσει χωρίς να αφήσει ίχνη στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να προκαλέσει πραγματική αγανάκτηση στο Ισλαμαμπαντ).

    Το έγγραφο επικρίνει τη συμπεριφορά της Ευρωβουλής σε ότι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Σχεδόν οι μισοί από τους 62 Εργατικούς ευρωβουλευτές επαναστάτησαν πριν ένα χρόνο όταν ο κ.Κουκ τους ζήτησε, μετά το αίτημα του κ.Μπλερ να στηρίξουν την πολιτική του Τζόν Μέητζορ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Τελωνειακή Ενωση.

    “Η συνεχής αρνητική στάση των ευρωβουλευτών έναντι της Τουρκίας κατέστησε σχεδόν αδύνατον για την Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πιέζουν να βρούμε τρόπους για τη διάθεση των κονδυλίων στην Τουρκία”, αναφέρεται.

    Μια λύση που προτείνεται στο έγγραφο είναι να αναλάβει η Βρετανία την προεδρία μιας ειδικής συνάντησης υπουργών Εξωτερικών με ευρωβουλευτές και την υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το έγγραφο προσθέτει ότι τα κράτη - μέλη θα “παρέμεναν ελεύθερα να αποστασιοποιηθούν από οποιεσδήποτε μελλοντικές ιδιοτροπίες των ευρωβουλευτών”.

    Οι αντιδράσεις ήταν επικριτικές. Ο Εργατικός ευρωβουλευτής από το Νότινγχαμ Ken Coates και πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι η “κυβέρνηση πρέπει να περιμένει πολύ καιρό, αν νομίζει ότι μπορεί να σταματήσει τους ευρωβουλευτές να μην καταθέτουν ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η κυβέρνηση και όχι η Ευρωβουλή που μπορεί να συμπεριληφθεί δόλια σε αυτό το θέμα”.

    Ο ευρωβουλευτής του Μπέντφορσάϊρ και Μιλτον Κευνς Eryl McNally δήλωσε ότι “Εκπλήσσομαι από τον τόνο του εγγράφου αυτού.. είχαμε πολύ καλές αιτίες για να μη στηρίξουμε την Τουρκία”.

    Ο βουλευτής του Σαϊνον Βάλει και πρώην ευρωβουλευτής, που επίσης είναι και εκπρόσωπος για βοήθεια στο εξωτερικό, Ann Clwyd, δήλωσε ότι “Νομίζω ότι ο Ρόμπιν Κουκ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το θέμα αυτό, μετά την ανακοίνωση του για μια ηθική εξωτερική πολιτική και την πρόσφατη ομιλία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά δεν είναι ότι περίμενα να ακούσω”.

    [11] ΠΙΘΑΝΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας η οποία θα συμμετάσχει στις νέες προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Η υλοποίηση της εξαγγελίας του θα γίνει, όπως είπε, στην περίπτωση που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλάξουν στάση αναφορικά με την πληροφόρηση που παρέχουν για την κατάσταση στη χώρα.

    Τον πυρήνα της συμμαχίας αυτής θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ.Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ενωση Πολιτών, της Βέσνα Πέσιτς και το Φοιτητικό Πολιτικό Κλάμπ, το οποίο συγκεντρώνει στις τάξεις του το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τις υπόλοιπες φοιτητικές οργανώσεις της Σερβίας.

    Στη συμμαχία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, όπως είπε, όλα τα κόμματα και οι φορείς που μποϋκοτάρισαν τις προεδρικές εκλογές, όχι όμως και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι συζητήσεις για το σχηματισμό της συμμαχίας έχουν προχωρήσει αρκετά και απομένουν τώρα οι τυπικές διαδικασίες. Ωστόσο ο κ.Τζίντζιτς δεν ανέφερε ποιός θα είναι ο υποψήφιος της συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές.

    Η δημοτικότητα του Ζόραν Τζίντζιτς σημείωσε αισθητή άνοδο μετά την αποπομπή του από το αξίωμα του δημάρχου του Βελιγραδίου, την περασμένη εβδομάδα. Την πρωτοβουλία για την αποπομπή του είχε ο πρώην εταίρος του στο συνασπισμό “Ζάγιετνο”, Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Εκπρόσωπος του Ντράσκοβιτς δήλωσε χθες ότι το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά για το σχηματισμό κυβέρνησης ούτε με τον αριστερό συνασπισμό, ούτε με το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις εκλογές του πρώτου γύρου των προεδρικών στη Σερβία, κανένα κόμμα δεν είχε την πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    [12] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Εναλλακτική πρόταση προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα του διορισμού τριών Ελλήνων Μητροπολιτών στην Αλβανία, φέρεται ότι τέθηκε από την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον υπουργό Προεδρίας, Καστριότ Ισλάμι, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κόχα Γιον”, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες του Περγάμου, κ.Ευάγγελο, Φιλαδελφείας κ.Μελίτωνα και τον Αλβανό πρωτοπρεσβύτερο, Ηλία Κότρο, αρχιερατικό εκπρόσωπο των Αλβανών της Αμερικής, πρότεινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ.Αναστασίου, στον υπουργό Προεδρίας το διορισμό ενός Ελληνα, ενός Ρουμάνου και ενός Σέρβου στις μητροπόλεις της Κορυτσάς, του Αργυροκάστρου και του Μπερατίου. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται τώρα η απάντηση της αλβανικής πλευράς στη νέα αυτή πρόταση.

    Η εναλλακτική πρόταση τέθηκε καθώς ο κ.Ισλάμι επανέλαβε στην αντιπροσωπεία τη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησής του ότι η Ιερά S}modor της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αποτελείται μόνο από Αλβανούς κληρικούς. Ο Αλβανός υπουργός τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης συνάδει με την παραδοσιακή και ιστορική στάση της αλβανικής πολιτείας σχετικά με το ζήτημα του αυτοκεφάλου της Αλβανικής Εκκλησίας. Η λύση για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, για την κάλυψη δηλαδή των τριών μητροπολιτικών θέσεων, είχε τονίσει ο κ.Ισλάμι, θα βρεθεί μέσα από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το καταστατικό του 1929 της Αλβανικής Εκκλησίας, το οποίο τροποποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια, η Ιερά Σύνοδος πρέπει να απαρτίζεται από Αλβανούς κληρικούς. Η αντιπροσωπεία από την πλευρά της είχε δηλώσει ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνέχιση βήμα προς βήμα στη λύση της υπόθεσης, ωστόσο τόνισε πως η λύση αυτή είναι αβέβαιη.

    Κατά την εφημερίδα, η απόφαση για την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης ελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όπου υπό την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, συνήλθαν για να εξετάσουν το πρόβλημα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Σκοπίων, ενώ συζήτησαν και το πρόβλημα του διορισμού των μητροπολιτών στην Αλβανία. Οι Προκαθήμενοι συμφώνησαν, γράφει η εφημερίδα, στη θέση των τριών Ελλήνων κληρικών που διορίστηκαν το 1992 -το διορισμό των οποίων δεν αποδέχθηκαν οι αλβανικές αρχές-, ότι πρέπει να διοριστεί ένας Ελληνας, ένας Σέρβος και ένας Ρουμάνος.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσο είναι διατεθειμένη η αλβανική κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτή τη λύση και αυτό γιατί, όπως εξηγεί: “Μολονότι δεν υπάρχουν Αλβανοί μητροπολίτες, υφίσταται η δυνατότητα να τεθεί θέμα αλβανικής εθνικότητας, πράγμα που το απαιτεί το καταστατικό της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά, σε μερικούς κύκλους εκδηλώνονται φόβοι ότι οι Μητροπολίτες αυτοί μπορεί να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελληνικής, της σερβικής και της βλάχικης μειονότητας που ζει στην Αλβανία”.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 8 October 1997 - 13:14:04