Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [02] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [05] ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [07] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

  • [08] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΙΡΑΝΩΝ - ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [09] ΤΙΡΑΝΑ: ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [10] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Μεστή νοημάτων , με το όραμα της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προβολή τους μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για μια “Ευρώπη κοινωνικής συνοχής” ήταν η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, στη διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, των χωρών μελών του Συμβουλίου, που άρχισε στο Στρασβούργο. Ο κ.Στεφανόπουλος αφού συνεχάρη όλους αυτούς που τα τελευταία 40 χρόνια εργάστηκαν για την υλοποίηση των σκοπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του θεσμού και της προσαρμογής του στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεγαλύτερη προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπενθυμίζοντας ιδιαίτερα την euqypazj^ σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία τόσο έντονη επίδραση είχε στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας. “ Η Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πεπεισμένη για το σεβασμό της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί παρα να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών αρχών, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και προσπαθεί με όλα τα μέσα, να προσαρμοσθεί με τον καταλληλότερο τρόπο στο πνεύμα και τις αρχές του Συμβουλίου.” Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη διεύρυνση του Συμβουλίου προς την ανατολική Ευρώπη, στην πρόσφατη συμφωνία για τη βιοϊατρική και την προσπάθεια του συμβουλίου να αποθαρρύνει τις πρακτικές κλωνοποίησης των ανθρώπων, καθώς και στο πρόβλημα των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Οσον αφορά στους λαθρομετανάστες, ο Πρόεδρος, αφού τόνισε τη μεγάλη ανοχή και κατανοήση της Ελλάδας “διότι έχει συνείδηση της κατάστασης, που επικρατεί σε ορισμένες γειτονικές χώρες” κάλεσε το Συμβούλιο να βοηθήσει στον επαναπατρισμό και στην ένταξή τους στις κοινωνίες των χωρών τους.

    [02] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αναμορφώνεται ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ουσιαστικά υπό το καθεστώς του νόμου του 1931.

    Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Οργανισμού παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και αύριο θα δοθεί στους αρμόδιους φορείς για συζήτηση πριν κατατεθεί στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός, εισάγονται πολλαπλές θεσμικές αλλαγές και καινοτομίες οι οποίες αποσκοπούν σε μια λειτουργία με βάση τις νέες συνθήκες και αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερη η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Στις καινοτομίες περιλαμβάνονται: -Το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού το οποίο θα είναι αυτόνομη ερευνητική μονάδα και θα έχει ελευθερία χειρισμών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. -Η Μόνιμη Μικτή Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα αποτελεί το όργανο συντονισμού της δράσης περισσοτέρων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Εργο της θα είναι η διαμόρφωση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών κρίσεων που άπτονται της αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ. -Η Διπλωματική Ακαδημία, στην οποία συγκροτείται και λειτουργεί εκπαιδευτικό συμβούλιο η πλειοψηφία του οποίου απαρτίζεται από προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου. Κύριο έργο του θα είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών και μορφωτικών προγραμμάτων και η επιλογή των διδασκόντων στη Διπλωματική Ακαδημία. -Το Συμβούλιο Πολιτικών Υποθέσεων που θα συνεργάζεται κατά περίπτωση και με άλλα υπουργεία ή υπηρεσίες, με κύριο σκοπό την παρακολούθηση και επεξεργασία ζητημάτων που άπτονται της ακολουθητέας πολιτικής σε h]lata του ΥΠΕΞ. -Το Επιστημονικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτεί σε προβλήματα νομικής φύσης. -Η Υπηρεσία Γενικής Επιθεώρησης. -Η Τεχνική Υπηρεσία. -Η Ενιαία Ειδική Νομική Υπηρεσία η οποία ενοποιεί τις δύο παλαιές νομικές υπηρεσίες (ΕΝΥ και ΕΝΥΕΚ). Επίσης με τη λειτουργία του νέου Οργανισμού: -Εισάγεται η θεσμοθέτηση της σταθερής συνεργασίας του ΥΠΕΞ με άλλα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. -Θεσμοθετούνται οι νέοι κλάδοι υπαλλήλων οι οποίοι προέρχονται από την κατάργηση υφισταμένων του ΥΠΕΞ. -Σε όλους τους προβλεπόμενους νέους κλάδου αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων, όπως και τα προαπαιτούμενα, τόσο για την πρόσληψη, όσο και τηνπροαγωγή των υπλλήλων προσόντα

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στο μισθολόγιο των διπλωματικών υπαλλήλων τόνισε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Η ευθυγράμμιση του μισθολογίου των διπλωματικών με αυτό των δικαστικών ανέρχεται σε 3 δισ. δραχμές και ο υπουργός πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε Αλβανό κρατούμενο - που επιχείρησε να αποδράσει- στη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα σε αστυνομικούς και λαθρομετανάστες, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αστυνομικοί συνέλαβαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν ομάδα λαθρομεταναστών από τη γειτονική χώρα και επρόκειτο να τους μεταφέρουν σε αστυνομικό τμήμα για να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητας και να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης.

    Σε κάποια στιγμή όμως, ένας λαθρομετανάστης ξέφυγε από την επιτήρηση των αστυνομικών και επιχείρησε να αποδράσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε σημειώθηκε συμπλοκή με τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο αστυνομικοί. Ο αλλοδαπός δραπέτης την ώρα που απομακρυνόταν από το χώρο του επεισοδίου, έγινε αντιληπτός από έναν άλλο αστυνομικό που την ώρα εκείνη περνούσε τυχαία από την περιοχή, με προορισμό το αστυνομικό τμήμα όπου υπηρετούσε.

    Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο διερχόμενος αστυνομικός με το υπηρεσιακό του περίστροφο, επιχείρησε να ακινητοποιήσει το δραπέτη, ο οποίος σε κάποια στιγμή δέχθηκε μια σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες.

    Ο λαθρομετανάστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του.

    [04] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Την ανάγκη ρεαλιστικής πρόβλεψης των τάσεων και των εξελίξεων που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό τοπίο στην εκπαίδευση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Διάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία.

    “Η παράδοση και το παρελθόν μας δεν είναι επαρκής οδηγός για τον ορθολογικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής”, τόνισε ο πρωθυπουργός καθώς, όπως είπε, στόχος της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η διαμόρφωση του πολίτη του μέλλοντος.

    “Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα έχει σκοπό να προσαρμόσει την κοινωνία και τους πολίτες στις νέες συνθήκες που έρχονται, τις νέες συνθήκες οι οποίες συγκροτούν το περιβάλλον εκείνο στο οποίο οι πολίτες καλούνται να δράσουν. Και υπάρχει αυτή η ανάγκη του να βλέπουμε το μέλλον, γιατί πρέπει να ετοιμάσουμε την κοινωνία μας γι΄ αυτό που θα είναι αύριο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η εκπαιδευτική πολιτική αλλά και η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο, διότι λαμβάνει υπόψη της τα σημερινά αλλά και τα μελλοντικά δεδομένα.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για το θέμα της σύστασης του σώματος αξιολογητών και του διορισμού των εκπαιδευτικών.

    [05] ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

    Η μείωση των εισαγωγών πρώτης ύλης, που σήμερα φτάνουν τους τρεις τόνους χρυσό, και η αύξηση των άμεσων εξαγωγών κοσμημάτων, που είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν το 30% των εισαγωγών, αποτελούν κεντρικούς στόχους των αργυροχρυσοχόων, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έκθεση ΚΟSMIMA ’97, στη HELEXPO-.ΔΕΘ.

    Για το σκοπό αυτό διερευνάται, στους κόλπους του υπουργείου Ανάπτυξης, η δυνατότητα κάλυψης αναγκών του κλάδου σε πρώτη ύλη από το χρυσό που θα εξορύσσεται από την ΤVX HELLAS, στη Χαλκιδική, με ενδιάμεσο κρίκο το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας, το οποίο, όπως και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν να αρθούν όλα τα εμπόδια και να αξιοποιηθεί η επένδυση.

    Παράλληλα, το Κέντρο σε συνεργασία με τη ΔΕΘ δημιουργεί επιτροπή για εξαγωγές. Ηδη, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή εταιρίας που θα συντάξει μελέτη για τις εξαγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, και από την πλευρά της η ΔΕΘ επιδιώκει συνεργασία με εκθεσιακούς φορείς του εξωτερικού στον κλάδο του κοσμήματος. “Ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συμφωνία με την έκθεση στο Vizenca της Ιταλίας”, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της HELEXPO-ΔΕΘ, Νίκο Πινακίδη.

    Οι δύο αυτοί κεντρικοί στόχοι αντικατοπτρίζουν την κρίση που διέρχεται ο κλάδος από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίες, γεγονός που καταδεικνύεται από την πτώση του τζίρου τα τελευταία χρόνια (-10% το ’96 σε σχέση με το ΄95) και οφείλεται: “στην ακολουθούμενη από την jub]qmgsg πολιτική διωγμού σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη αποδυνάμωση του εισοδήματος, στη μείωση του τουρισμού που απορροφά γύρω στο 60% της παραγωγής, αλλά και στις ανεξέλεγκτες λαθραίες εισαγωγές από την Τουρκία και την Απω Ανατολή, αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες, μετά την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων”, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, Σταύρος Ζαχαρέλης.

    Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης, η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του κράτους, και το Κέντρο προχωράει σε μια σειρά από ενέργειες, μεταξύ των οποίων και “η ίδρυση παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη, το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια”, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Μιχάλη Καλφίδη.

    Πάντως παρά την κρίση που ταλαιπωρεί τον κλάδο, η Διεθνής Εκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολυτίμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Παρουσιάζει αύξηση 10% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκθετών (φτάνουν τους 324) και ακόμη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τους χώρους.

    Από τους εκθέτες 262 προέχρονται από ολόκληρη την Ελλάδα και 62 (8 άμεσοι και 54 έμμεσοι) από το Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Κολομβία, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Χονγκ-Κονγκ. Προσκλήθηκαν με ευνοϊκούς όρους εμπορικοί επισκέπτες από το Λίβανο, Ισραήλ, Σ. Αραβία, Πορτογαλία, Κύπρο, Τσεχία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Γιουγκοσλαβία.

    Τη έκθεση από τις 17-20 Οκτωβρίου, πλαισιώνει ο 12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σχεδίου Κοσμήματος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία θα έχει στην Άγκυρα στην Άγκυρα, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον των ΗΠΑ για το Κυπριακό κ.Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP από την Άγκυρα, ο κ.Χόλμπρουκ θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών κ.Ισμαήλ Τζεμ την Κυριακή ενώ την Δευτέρα από τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Γιλμάζ και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ ενώ θα συναντηθεί και με τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ.

    [07] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

    Η απέλαση πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από άλλη χώρα της Ενωσης, επειδή υπέπεσε σε ποινικά αδικήματα, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι ανεπίτρεπτη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

    Αυτό έκρινε η επιτροπή παραπόνων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στην οποία προσέφυγαν διαμαρτυρόμενοι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διέμεναν με τις οικογένειες τους στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης (περιοχή Στουτγάρδης) και απελάθηκαν από τη Γερμανία, γιατί διέπραξαν αξιόποινες πράξεις.

    Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι και Ιταλοί που καταδικάστηκαν για μικρουποθέσεις ναρκωτικών και τροχαίες παραβάσεις και παράλληλα απελάθηκαν από τη Γερμανία, με τον περιορισμό ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν αν δεν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα, που διέφερε από άτομο σε άτομο ανάλογα με το αδίκημα και την ποινή, που του επεβλήθη.

    Ορισμένοι από αυτούς μπόρεσαν στην πορεία να πάρουν άδεια λίγων ημερών για έκτακτες οικογενειακές τους υποθέσεις (θάνατοι συγγενικών τους προσώπων κτλ), αλλά θεωρώντας ότι αυτή καθαυτή η απέλαση τους είναι παράνομη, απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Παραπόνων.

    Η Επιτροπή τους δικαίωσε, με το σκεπτικό ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, η απέλαση πολίτη χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπεται μόνο όταν κινδυνεύει σοβαρά η ασφάλεια του κράτους.

    Η απόφαση της Επιτροπής είναι πολυδιάστατη και αυτό γιατί καταργεί στην πράξη το ισχύον σήμερα γερμανικό δίκαιο “περί αλλοδαπών”, ως προς το ζήτημα των απελάσεων, κι αποτελεί μέσο πίεσης για τη Γερμανία να προβεί σε τροποποιήσεις, για να ευθυγραμμιστεί, στην περίπτωση αυτή, με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συνιστά, επίσης, προηγούμενο και για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πρέπει να λάβουν την απόφαση σοβαρά υπόψη τους και να προβούν σε ανάλογες αλλαγές, όπου υπάρχει πρόβλημα.

    Πάντως σε ότι αφορά τους συγκεκριμένους Γάλλους και Ιταλούς, που απελάθηκαν είναι άγνωστο, αν και πότε, θα επιστρέψουν στη Γερμανία.

    [08] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΙΡΑΝΩΝ - ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αναστάτωση προκλήθηκε από βόμβα που τοποθετήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο παράθυρο του προέδρου της Ενωσης Δήμων Αλβανίας και δημάρχου Τιράνων, Αλμπέρτ Μπρόϊκα. Λίγο πριν, άγνωστος με τηλεφώνημα ενημέρωσε τους υπαλλήλους του Δημαρχείου για την ύπαρξη βόμβας και στη συνέχεια εκκενώθηκε το κτίριο, ενώ ειδικοί αφόπλισαν την βόμβα.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός “Κόχα”, εργαζόμενοι του Δημαρχείου, συσχέτισαν το γεγονός με σημερινή συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Λους Περπάλι, κατάστημα του οποίου καταστράφηκε πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από έκρηξη δυναμίτιδας που είχε τοποθετηθεί.

    Ο ίδιος σταθμός θεωρεί τέτοιου είδους εικασίες, ως προσπάθεια παρουσίασης ενός άλλοθι. Ο κ. Περπάλι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ζέρι ι Πόπουλιτ”, θεωρεί δίκαιο το αίτημα αύξησης της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τονίζει πως τα αιτήματα έχουν πολιτικοποιηθεί και φαίνεται ότι εντάσσονται στον κύκλο των αντιδράσεων που οργανώνει το Δημοκρατικό Κόμμα.

    “Η κυβέρνηση έχει δεχθεί αυτό το αίτημα και ζήτησε από την Ενωση Δήμων να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου”, επισήμανε ο κ. Περπάλι, σημειώνοντας taut|wqoma ότι η παρουσίαση των προτάσεων αναμένονταν να γίνει έως τις 10 Οκτωβρίου.

    Ο Δήμαρχος Τιράνων και η πλειοψηφία των δημάρχων των άλλων πόλεων, προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι υπόλοιποι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα δεν συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [09] ΤΙΡΑΝΑ: ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Η αστυνομία των Τιράνων προσήγαγε χθες στον εισαγγελέα Τιράνων, τον Μισιρέτ Σαμπίτι, πρόεδρο της Ένωσης για την αποκατάσταση των χαμένων καταθέσεων από τις πυραμίδες με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην παράνομη συνάντηση που οργάνωσε προχθές το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σαμπίτι, ο οποίος απηύθυνε ομιλία, φέρεται να φώναζε συνθήματα όπως “Θέλουμε πίσω τα χρήματά μας!”, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας των Τιράνων.

    Σε δηλώσεις του ο υποδιευθυντής της αστυνομίας των Τιράνων, Χασάν Αχμετάζ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη συμμετοχή του κ. Σαμπίτι στην παράνομη συνάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος, γιατί ως πρόεδρος της ένωσης που εκπροσωπεί, είχε πάρει την άδεια να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης την Τρίτη.

    Ο κ. Αχμετάζ πρόσθεσε ότι ως πρόεδρος της ένωσης για την αποκατάσταση των καταθέσεων που χάθηκαν από τις πυραμίδες ο κ. Σαμπίτι θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου, καθώς η εισαγγελία των Τιράνων έχει ήδη αποδεχθεί τις καταγγελίες εις βάρος του.

    [10] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ομαδικός τάφος με τα πτώματα 13 μουσουλμάνων ανακαλύφθηκε χθες κοντά στο Ζβόρνικ, πόλη στα ανατολικά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων. Οι μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα των σερβονοσνίων στις 10 Μαΐου1992, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τα χωριά τους κοντά στο Ζβόρνικ και κοντά στα σερβικά σύνορα, προς την Τούζλα, σύμφωνα με μαρτυρία επιζώντα της σφαγής. Τρεις γυναίκες και ένα δεκάχρονο παιδί ήταν ανάμεσα στα θύματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί και ήταν μέλη τεσσάρων οικογενειών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, 20.000 άτομα παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ συχνά ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 10 October 1997 - 13:13:32