Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [05] ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [06] ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ Ο Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

  • [07] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ 45 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [09] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 1997"

  • [10] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

  • [11] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ "ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

  • [13] Μ. ΕΤΣΕΒΙΤ: ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [15] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝ ΔΕ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ "ΘΕΡΜΟ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Ν. ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [17] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [18] ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΡΜΠΝΟΡΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [19] EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [21] Ο ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [22] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΤΑ-ΜΠΕ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς προέβη η Ελλάδα, μετά τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που, όμως, επαναλήφθηκαν και σήμερα. Σε ανησυχία της Τουρκίας, λόγω της ενεργοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και της αποτελεσματικότητας που επέδειξε η πολεμική μας αεροπορία στην άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης", απέδωσε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Κώστας Μπίκας. "Η Κύπρος κάποια στιγμή σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η τουρκική πολιτική απέναντι στα κατεχόμενα. Δεν μπορεί η Τουρκία στο διηνεκές να κατέχει ένα μέρος της Κύπρου", είπε ο κ. Μπίκας και πρόσθεσε: "Πραγματικά δυσχεραίνεται η όλη στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη Δύση με αυτή τη συμπεριφορά. Η Δύση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή γιατί το Αιγαίο γίνεται όλο και περισσότερο ένας ενεργειακός δρόμος".

    [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τριήμερη περιοδεία στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών αρχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικεφαλής 16μελούς κυβερνητικού κλιμακίου.

    Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στις 6 το απόγευμα στην Κοζάνη, όπου θα διανυκτερεύσει, αύριο το πρωί θα πάει στη Φλώρινα, το απόγευμα θα μεταβεί στην Καστοριά και το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί τα Γρεβενά.

    Και στους τέσσερις νομούς ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και υφυπουργοί που τον συνοδεύουν θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα των περιοχών, ενώ θα επισκεφθούν τα έργα της ΔΕΗ και της Εγνατίας οδού.

    [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, προκάλεσε η στάση ίσων αποστάσεων που τηρούν οι ΗΠΑ, απέναντι στη μεθοδευμένη όξυνση, όπως τη χαρακτήρισε, που προκαλεί η Τουρκία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Οποιος υποκρίνεται ότι δεν βλέπει ποιος ευθύνεται σε τέτοιες εντάσεις, ασφαλώς δεν μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη διεκδικώντας ένα μείζονα ρόλο στην περιοχή, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ", είπε ο κ. Κακλαμάνης. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετικό στοιχείο, μέσα σ αυτό το κλίμα έντασης και μεθοδευμένης όξυνσης εκ μέρους της Τουρκίας, την ejkoc^ του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν, στο αξίωμα του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Κι αυτό, γιατί, όπως είπε, δεν διακρίνεται για υψηλούς τόνους και επιθετικότητα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη χτεσινή διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κοινοβούλιο με το μπαράζ τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων. Το τελευταίο διάστημα, παρατήρησε, ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για περιορισμό των τροπολογιών στις εντελώς απαραίτητες, αλλά καμιά φορά τορπιλίζεται από τους ίδιους τους υπουργούς η απόφαση αυτή, όπως συνέβη και χτες.

    Σε ότι αφορά στις διήμερες εργασίες της Διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων συμφωνήθηκαν 12 σημεία για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής με τελικό σκοπό τη δημιουργία συμβουλευτικής συνέλευσης.

    Πιο αναλυτικά η Διάσκεψη λαμβάνει υπόψη τις βαθιές και ριζικές αλλαγές που έγιναν στον ευρωπαικό χώρο την τελευταία δεκαετία. Υπογραμμίζει την προσήλωση της στις διεθνώς αποδεκτές αρχές σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του απαραβίαστου των συνόρων, της αποφυγής χρήσης βίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Διακηρύσσει την πρόθεση δημιουργίας ενός μονιμότερου Forum συνεννόησης και συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης μιας συμβουλευτικής συνέλευσης των Κοινοβουλίων.

    Ο κ. Κακλαμάνης δεν απέκρυψε ότι υπήρξαν δυσκολίες στη Διάσκεψη λόγω των προβλημάτων ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν. Πάντως, δεν απέδωσε τη μη συμμετοχή του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσετίν (έστειλε τον κ. Καρεμλί) στην τελευταία ελληνοτουρκική ένταση, αλλά στο γεγονός ότι την ίδια ημέρα διεξάγονταν εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης με τον Αλβανό ομόλογό του, Shender Gjinushi στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή την Διάσκεψη και τόνισε την ανάγκη να συνεχισθούν και στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Gjinushi ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναμόρφωση του Συντάγματος, της δικαιοσύνης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αλβανίας και επαναβεβαίωσε τον Αλβανό ομόλογό του για την παροχή ευρείας τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης από το ελληνικό προς το αλβανικό Κοινοβούλιο.

    [05] ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στη ρουμάνικη πόλη Σιναϊα με πρωτοβουλία του Ρουμάνου υπουργού.

    Στα πλαίσια της συνάντησης θα εξεταστούν οι πρόοδοι που σημειώθηκαν στις διαβουλεύσεις αυτής της μορφής και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως μεταφορές, έργα υποδομής, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

    Παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση επιχειρηματιών των τριών χωρών.

    Ο εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών κ.Micula, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις αποτελούν για τη χώρα του, το όχημα επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης και κυρίως της προενταξιακής στρατηγικής στο σημαντικότερο τομέα, που είναι τα έργα υποδομής.

    Επίσης, μέσω της τριμερούς συνάντησης, η Ρουμανία ως κεντροευρωπαϊκή χώρα συμμετέχει στη δημιουργία ενός συμπληρωματικού "δικτύου ασφαλείας", στα πλαίσια των προσπαθειών ανάπτυξης άλλων δομών περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [06] ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ Ο Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Συμβολή στον κοινωνικό διάλογο χαρακτηρίζει την έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος, ωστόσο τονίζει ότι οι οικονομολόγοι, οι τεχνοκράτες, ή οποιοιδήποτε επιστήμονες δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. "Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης. Γι΄αυτό κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο", υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. "Καμία χώρα εκτός από τη Δανία σήμερα στην Ευρώπη δεν έχει αύξηση των ορίων ηλικίας πάνω από τα 65", πρόσθεσε ο Υπουργός. "Η έκθεση της επιτροπής του καθηγητή Σπράου για το ασφαλιστικό δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, απλώς είναι μια συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο", επανέλαβε εξάλλου και ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας. Πρόσθεσε επίσης ότι αντίστοιχες προτάσεις θα υποβάλλουν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί τελικά θα προκύψει από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εργασίας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής και στην Ελλάδα των 35 ωρών εργασίας ο κ.Πρωτόπαππας σημείωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές γύρω από το χρόνο εργασίας που θα προκύψουν από ένα διάλογο για το συνδυασμό της ποιότητας ζωής και τη διάθεση του χρόνου.

    [07] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η κυβέρνηση μεθοδεύει να μεταφέρει σε έργα της Αθήνας 100 δισεκατομμύρια δραχμές από την Εγνατία οδό και 27 δισ. που προορίζονται για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση τους οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Αδάμ Ρεγκούζας, Γιώργος Σαλαγκούδης, Γιώργος Τζιτζικώστας, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης.

    Στην ανακοίνωση κατηγορούν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι υπήρξαν ανίκανες να αξιοποιήσουν για τη Θεσσαλονίκη τον πακτωλό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Υπογραμμίζουν ακόμα πως υπάρχει περιθώριο να ματαιωθούν οι μεθοδεύσεις για αφαίρεση κονδυλίων από έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και για το σκοπό αυτό καλούν σε κοινό αγώνα όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ανεξάρτητα από τις κομματικές τους τοποθετήσεις.

    [08] ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ 45 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της παράτασης, για 3 χρόνια του χρόνου εγγύησης του δημοσίου, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες 45 επιχειρήσεων της Θράκης, σήμερα πραγματοποιείται νέα σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής Οικονομίας, για το μέλλον των επιχειρήσεων αυτών.

    Οι 45 προβληματικές, από τις οποίες οι 41 είναι εγκαταστημένες στη Θράκη και οι υπόλοιπες στο Κιλκίς και τη Φλώρινα και απασχολούν 2.500 εργαζομένους, είχαν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς ρύθμισης χρεών το 1994, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ο χρόνος της οποίας έληγε το Δεκέμβριο του 1997. Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Ζητούν από τις πιστώτριες τράπεζες, και κυρίως την ΕΤΒΑ που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών. Αίτημα που δεν αναμένεται όμως να γίνει εύκολα αποδεκτό από τους πιστωτές.

    [09] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 1997"

    Χορός, ζωγραφική και ιστορία ραδιοφώνου. Τρεις εκδηλώσεις, που υπογραμμίζουν την πολυσυλλεκτικότητα των "Δημητρίων", θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόκειται για τις παραστάσεις του αμερικανικού χορευτικού θεάτρου "Pilobolus", την έκθεση για τα "70 Χρόνια Ραδιοφωνίας" και την έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βαλσάμη.

    Το αμερικανικό χορευτικό θέατρο "Pilobolus" ιδρύθηκε το 1971. Η ιδιομορφία στις παραστάσεις, η νέα πνοή που έχει δώσει στο θέατρο και το χορό, γρήγορα το έκαναν διάσημο στις ΗΠΑ και το όνομά του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

    Θα δώσει δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση αυτή το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά ένα πρωτότυπο θέαμα, pou συνδυάζει το θέατρο με τη χορευτική κίνηση, στοιχεία, που έχουν αναδείξει το "Pilobolus" σε ένα από τα σημαντικότερα σχήματα θεάματος στον κόσμο.

    Την ιστορία της Ελληνικής και Βαλκανικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζει η έκθεση "70 Χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας", που εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου στο περίπτερο εκθέσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού. Φωτογραφίες και ντοκουμέντα τεκμηριώνουν στον επισκέπτη την ιστορία και την εξέλιξη του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας και των Βαλκανίων "Ράδιο Τσιγγιρίδη".

    Στον εκθεσιακό χώρο της ΧΑΝΘ εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βαλσάμη, η οποία είχε ως δασκάλους ονόματα όπως Βασιλείου, Μυταράς, Γεωργιάδης, Ζουμπουλάκης. Εργα της βρίσκονται σε διάφορες δημοτικές πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές.

    Εχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

    [10] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

    Την οικειοποίηση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του οικουμενικού τους έργου επιχειρούν συστηματικά οι Βούλγαροι ενώ η κυριλλομεθοδιανή προβληματική αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στην προσπάθεια να προσδιοριστεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της νεότερης Βουλγαρίας. Αυτά επισήμανε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Γιάννα Μαλιγκούδη κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Θεσσαλονίκη -Μεγάλη Μοραβία" το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών και το Κέντρο Πολιτιστικών Σπουδών Κύριλλος και Μεθόδιος. Η κ Μαλιγκούδη πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή των Βουλγάρων υπαγορεύεται από εξωεπιστημονικούς παράγοντες (κρατική ιδεολογία) και αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα παραβλέποντας την οικουμενικότητα του έργου των δύο αδελφών.

    "Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που είναι πολιτικοί, που ήταν ιδεολογικοί και προσωπικοί, πολλές φορές δεν λέγονταν τα πράγματα αυτά με το όνομά τους. Τη στιγμή που οι Βούλγαροι ανατρέχοντας στην ιστορία τους δεν έχουν συγκρίσιμα μεγέθη και προσωπικότητες στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας ιστορίας, αναγκαστικά ανατρέχουν στην πραγματικά χρυσή εποχή του βουλγαρικού πολιτισμού που συμπίπτει με τον 9ο, 10ο και τις αρχές του 11ου αιώνα" τόνισε η κ Μαλιγκούδη μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή πραγματικά η Βουλγαρία διέσωσε και διέδωσε το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σέρβους, τους Ρώσους και τους Ρουμάνους, που είναι επίσης ορθόδοξοι, παίζοντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο. Η κ Μαλιγκούδη συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα ουσιαστικά είναι η εποχή που διαμορφώνεται η οντότητα των νεοβουλγάρων και η προώθηση του παρελθόντος και του κυριλλομεθοδιανού στοιχείου σε αυτήν την διαμόρφωση της οντότητας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία.

    "Δεν πιστεύω ότι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις sta Βαλκάνια. Είναι ένα μικρό πολιτιστικό θέμα που δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολιτικό θέμα μέσα στα Βαλκάνια Δημιουργεί θέμα για τους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μία εξήγηση. Για την οικειοποίηση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εργάστηκαν στρατιές επιστημόνων στη Βουλγαρία, υπάρχουν ερευνητικά ινστιτούτα που τα προωθούσαν για δεκαετίες . Από το 1960 βλέπουμε μια συστηματική από όλες τις πλευρές προσπάθεια και επίσης η επίσημη πολιτική ηγεσία στέκεται στο πλευρό αυτής της ιδέας. Παράδειγμα είναι ότι βάζει στον υποτιθέμενο τάφο του Κυρίλλου στη Ρώμη στο Σαν Κλεμέντε μία επίσημη πλάκα με ευχαριστίες του Βουλγαρικού λαού στους "Βούλγαρους" Κύριλλο και Μεθόδιο. Αυτή είναι μία επίσημη προσπάθεια γιατί τότε ο ηγέτης της Βουλγαρίας ο κ Ζίβκοφ, με την κόρη του που ήταν υπεύθυνη επί των πολιτιστικών θεμάτων, πηγαίνει και προωθεί αυτή την ιδέα" λέει η κ Μαλιγκούδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βούλγαροι επιστήμονες παρότι προσκλήθηκαν στο συνέδριο δεν συμμετείχαν.

    Εξάλλου οι καθηγητής της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος εξέφρασε την άποψη ότι η οικειοποίηση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τους Βουλγάρους ανάγεται στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. "Ως τότε τα αρχαία σλαβικά κείμενα έβλεπαν τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο σαν να ήταν από έναν άλλο κόσμο εννοώντας σαφώς τον ελληνικό κόσμο ενώ μέσα στο δεύτερο βουλγαρικό κράτος που δημιουργείται στις αρχές του 12ου αιώνα αρχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι ο Κύριλλος και Μεθόδιος είναι Βουλγαροι. Αυτό έγινε επειδή του βουλγαρικό κράτος έπρεπε να αποκτήσει μία συνείδηση εθνική και ήθελε να έχει κάποιους προπάτορες" τόνισε ο κ Ταχιάος.

    Ο καθηγητής επισήμανε ότι τέτοιες εθνικιστικές απόψεις δεν συμβάλλουν στην προσέγγιση των βαλκανικών λαών. "Οι νέες γενιές θα πρέπει νηφάλια και αντικειμενικά να δουν την ιστορία και να τη δουν χωρίς να ζητούν αναγκαστικά να αντλήσουν από αυτήν κάτι που είναι προς όφελος κάποιων εθνικιστικών επιδιώξεων. Η ιστορία έχει μια βάση πολύ πλατειά που μπορεί να μας συνδέσει και όχι να μας διαιρέσει. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας έχουν φέρει πολύ κοντά τους βαλκανικούς λαούς και ο εθνικισμός τους έχει βλάψει πάρα πολύ. Πρέπει να ξαναδούν ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που καθόριζαν κοινά σημεία συνάντησης κατά τη διάρκεια της μακράς δουλείας και κατά κάποιο τρόπο να τα αξιοποιήσουν" κατέληξε ο κ Ταχιάος.

    [11] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ "ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Με στόχο την πρόκριση στον τελικό του τουρνουά "Μακ Ντόναλτς", όπου θα αντιμετωπίσει, κατά πάσα πιθανότητα, τους πρωταθλητές του ΝΒΑ Σικάγο Μπουλς, αγωνίζεται απόψε στο Παρίσι η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Οι παίχτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς, χωρίς τον Παναγιώτη Φασούλα στη σύνθεση της ομάδας, θα αντιμετωπίσουν στις 8 το βράδυ, στα ημιτελικά της διοργάνωσης την Ατένας Κόρντομπα, πρωταθλήτρια από την Αργεντινή. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν εύκολο αντίπαλο και θεωρείται σχεδόν σίγουρο να βρεθούν στα τελικά του τουρνουά, κόντρα στον Μάϊκλ Τζόρνταν. Στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης που διεξήχθη χθες, η Ατένας Κόρντομπα, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και νίκησε την ιταλική Μπένετον με σκορ 87 - 78. Οι Σικάγο Μπουλς θα αντιμετωπίσουν σήμερα στις 10:30 το βράδυ την ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, τη γαλλική Ρασίγκ Παρί, η οποία νίκησε στα προημιτελικά την Μπαρτσελόνα με σκορ 97 - 84. Μπορεί από τους πρωταθλητές του ΝΒΑ να λείπουν οι Πίπεν και Ρόντμαν, όμως ο Τζόρνταν δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποστεί την πρώτη του ήττα στην Ευρώπη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Συνεχίζουν τις απειλητικές τους δηλώσεις κατά της Ελλάδας, Τούρκοι πολιτικοί, αυξάνοντας την ένταση των τελευταίων ημερών.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Αγάν Οκτάν Γκιουνέρ σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση υποστήριξε ότι "η ελληνική πολιτική των τετελεσμένων γεγονότων, όπως είπε, έχει φέρει το τουρκικό κράτος στα όρια της ανοχής του", λέγοντας σιβυλλικά: "Θα είναι λάθος να μας κάνουν να ξεπεράσουμε τα όρια αυτά. Τότε η Ελλάδα θα καταλάβει ότι θα έχει χτυπήσει σε βράχο". Ο Τούρκος πολιτικός αναφέρθηκε επίσης και στο κυπριακό δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι "η χώρα του δεν πρόκειται να προβεί σε καμία υποχώρηση στο κυπριακό".

    Η ένταση των τελευταίων ημερών και η λεκτική αντιπαράθεση Αθηνών-Αγκυρας προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στον διεθνή οργανισμό, ο κ. Ανάν εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη ένταση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων σε σχέση με τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο και γύρω από αυτή, καθώς επίσης και στην Ανατολική Μεσόγειο. "Η ένταση ακολουθεί την αυξανόμενη επιθετική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο καθώς και από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο ανταγωνισμός στις στρατιωτικές ασκήσεις αυξάνει την ένταση στην Κύπρο, είναι επικίνδυνος και ενδέχεται να προκαλέσει αναμέτρηση", προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας.

    Ο γενικός γραμματέας συνιστά σε όλες τις πλευρές "να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκφράζουν ζωηρή ανησυχία το συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο και το ρυθμό της αύξησης αυτής". Καταλήγοντας ο κ.Ανάν καλεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές να προχωρήσουν στη μείωση των αμυντικών τους δαπανών και τη μείωση των ξένων στρατευμάτων στο νησί καθώς επίσης να δημιουργήσουν κλίμα συμφιλίωσης και πραγματικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που ενδέχεται να αυξήσει την ένταση.

    [13] Μ. ΕΤΣΕΒΙΤ: ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέτ Ετζεβίτ σε δηλώσεις του στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ισχυρίστηκε ότι επιβάλλεται η παρουσία του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα έως ότου βρεθεί λύση από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Ετζεβίτ, ο οποίος ρωτήθηκε πότε θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο ανπάντησε ότι "εδώ και 23 χρόνια στο νησί υπάρχει ειρήνη".

    Πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι το νησί "έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία και ότι η στρατιωτική δύναμη δεν αποτελεί απειλή για την ειρήνη".

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην Euqypazj^ Ενωση, ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση αλλά "θα αυξηθούν κάθε είδους δεσμοί με την Τουρκοκυπριακή πλευρά".

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αρχισαν οι πολιτικές διαμάχες και οι αμφισβητήσεις, από τα τουρκοκυπριακά κόμματα, της πολιτικής που ακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Τουλάχιστον δύο από τα πολιτικά κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το κόμμα Κοινωνικής Απελευθέρωσης, επικρίνουν ανοιχτά, τις επιλογές του Ντενκτάς και του καταλογίζουν ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική πολιτική στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Μαζί με τους πολιτικούς σχηματισμούς, αρχίζει και η αμφισβήτηση του, μέχρι τώρα, αδιαφιλονίκητου ηγέτη από μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου. Η εφημερίδα "Ορτάμ" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο " Ο Ντενκτάς ξεπέρασε τα όρια" επικρίνει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την "επίθεση" που εξαπέλυσε κατά των αρχηγών των δύο, προαναφερθέντων, κομμάτων, Ταλάτ και Ακιντζί. Στην εφημερίδα προστίθεται , ότι ο Ντενκτάς κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς επειδή "δεν συμμερίστηκαν το οργισμένο ύφος του κατά της προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πωλίν Γκρήν". Στις δηλώσεις τους οι Ταλάτ και Ακιντζί επεσήμαναν, ότι "ο Ρ. Ντενκτάς έχει πλέον καθιερώσει την επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και επιδίδεται στο "χόμπι" αυτό από βήματα, στα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πρόσβαση". Ο Ταλάτ, που και στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά της πολιτικής Ντενκτάς, διεκρίνισε, πως ίσως να μην συνεχίσει να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, το βήμα των οποίων χρησιμοποιείται , από τον Ντενκτάς, για τον σκοπό αυτό. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατηγόρησε, ακόμη, τον παράνομο τουρκοκυπριακό σταθμό "Μπαϊράκ" ότι προβάλλει τις θέσεις του Ντενκτάς και αποσιωπά τις απόψεις της αντιπολίτευσης. " Με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης, κατέληξε ο Ταλάτ, ο Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί να καλύψει το ότι, είναι ο κύριος και αποκλειστικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα οδηγείται στο χείλος του γκρεμού."

    [15] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝ ΔΕ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η επίτευξη προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την εμπλοκή των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις διαπραγματεύσεις, για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα δράσης για το 2000, που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, στην αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή προτίθεται "να ξεκινήσει, στις αρχές του 1998 τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως τη l|mg αρχή που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και η διεθνής κοινότητα".

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, αποτελεί θετική εξέλιξη, "καθώς από τη μία μπορεί να συμβάλλει στην πολιτική λύση του Κυπριακού και από την άλλη μπορεί να διευκολυνθεί από ενδεχόμενη πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος".

    [16] ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ "ΘΕΡΜΟ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Ν. ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Δεν υπάρχει περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, δήλωσε ο διοικητής των δυνάμεων της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Joseph Lopez, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο χώρες με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τις παρενοχλήσεις του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Το ΝΑΤΟ, είπε εργάζεται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συνεργασία με τους διπλωμάτες, τους πολιτικούς και τους οικονομικούς παράγοντες. Η βασική αρχή του ΝΑΤΟ είναι ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία των χωρών και αυτή την αρχή προωθεί, τόνισε ο κ. Lopez, σημειώνοντας ότι έτσι σηματοδοτείται και η νέα πορεία του στον 21ο αιώνα. "Ο νέος μας εχθρός είναι η αστάθεια. Σκοπός μας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης. Η ψυχροπολεμική περίοδος έληξε. Ο πρώην εχθρός μας περνάει στη σταθερότητα. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και συνεργασία. Αν πρέπει να πολεμήσουμε θα πολεμήσουμε", επισήμανε ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Lopez βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την τελική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της διακλαδικής και διακρατικής στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ "DYNAMIC MIX-97" και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μαζί με το διοικητή της 1ης Στρατιάς, στρατηγό Δημήτριο Δήμου.

    Ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχία της άσκησης και υπογράμμισε αποτελεί ένα δείγμα για τα αποτελέσματα στην πράξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς στην άσκηση πήραν μέρος δυνάμεις από 14 κράτη.

    Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς είπε ότι τεράστιο το όφελος για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει την υποδομή για να φιλοξενεί τέτοιου είδους ασκήσεις.

    [17] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η διεθνής διάσκεψη για την Αλβανία, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της αλβανικής οικονομίας. Οι δωρητές θα εξετάσουν τη σοβαρότητα των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση Νάνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

    Στη διάσκεψη, που αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων που έλαβε η προηγούμενη που είχε pqaclatopoighe_ στα τέλη Ιουλίου, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, ενώ θα παραβρίσκονται επίσης διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

    Ο κ.Νάνο θα παρουσιάσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης της χώρας του τα οποία, όπως είπε, "στοχεύουν στο να βγάλουν τους Αλβανούς από τα καφενεία και να τους τοποθετήσουν σε θέσεις εργασίας".

    Σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης καθώς αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί το είδος της βοήθειας που θα παράσχουν οι δωρητές προς την Αλβανία και της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα. Σχολιάζοντας την άρνηση του Σαλί Μπερίσα να συμμετάσχει στη διάσκεψη, ο κ.Νάνο είπε χαρακτηριστικά: "Η πρόσκληση που του απηύθυνα είναι διαρκείας και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει "παιγνίδια" με τέτοιες σοβαρές υποθέσεις".

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Αλβανός πρωθυπουργός Νάνο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν θα έχουν σειρά συναντήσεων με υπουργούς χωρών- μελώντης Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    [18] ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΡΜΠΝΟΡΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και ο πρώην Πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Πιέταρ Αρμπνόρι, θα διεκδικήσουν την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την απόφαση του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.

    Στη συνεδρίαση το εθνικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης, να μην επιτραπεί η ύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων στους κόλπους του κόμματος. "Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κόμμα της ελεύθερης σκέψης και δεν έχει ανάγκη από την ανάπτυξη ρευμάτων ή τάσεων στους κόλπους του", δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

    [19] EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των σχέσεων Αλβανίας- Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, φέρεται να αναλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρεπούμπλικα".

    Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα που είναι όργανο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο "Μυστική συμφωνία Νάνο-Σημίτη", στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ένα από τα θέματα στην ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα ήταν "η ελληνική πλευρά να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις αλβανο-γιουγκοσλαβικές συνομιλίες που άρχισαν στην Ουάσιγκτον μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών".

    Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, γράφει ότι "ο κ.Σημίτης πρότεινε στον κ. Νάνο μια πλατφόρμα αντιμετώπισης του θέματος για την ανωτάτου επιπέδου αλβανο-γιουγκοσλαβική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στην Κρήτη, τον επόμενο μήνα"

    [20] Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο πρόεδρος του "Κοινοβουλευτικού Κόμματος" του Κόσοβο, Αντέμ Ντεμάτσι, συναντήθηκε προχθές με τον πρεσβευτή της Ελβετίας στο Βελιγράδι, Πάουλ Γουίπφλι στα γραφεία του κόμματος του, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Ντεμάτσι είπε ότι οι Σέρβοι καθυστερούν και δραματοποιούν τις συνομιλίες σχετικά με την εκπαίδευση, γιατί, κατά τη γνώμη του, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αυτό είναι το μόνο ζήτημα στο Κόσοβο που αξίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

    Όπως είπε ο κ. Ντεμάτσι, έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις σχετικά μ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από το μεσολαβητή, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε τους μηχανισμούς, ούτε τη δύναμη να επιβάλει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

    Ένα άλλο λάθος που καταλογίζει ο κ. Ντεμάτσι στην αλβανική πλευρά είναι ότι δεν περιέλαβε στις διαπραγματευτές ικανούς ανθρώπους από το χώρο της εκπαίδευσης, παρά ανέθεσε την αποστολή αυτή σε πολιτικούς, οι οποίοι έχουν δώσει στο θέμα υπέρ του δέοντος πολιτική διάσταση.

    Σχετικά με τις συνέπειες των σερβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι: "η ενδυνάμωση της θέσης του Βόισλαβ Σέσελι δημιουργεί προβληματισμό, παρόλο που ο Μιλόσεβιτς δεν είναι καλύτερος". "Η ισχυροποίηση του Σέσελι, που έχει αντι-δυτικό προσανατολισμό, θα πρέπει επίσης να προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή", συνέχισε ο κ. Ντεμάτσι.

    [21] Ο ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν την περίοδο αυτή στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

    Η Ρουμανία δεν συμπεριελήφθη στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην πρώτη φάση της διεύρυνσης και ο κ.Μπρουκ, όπως σημειώνουν οι ρουμανικές εφημερίδες, θα διαβεβαιώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας για τις προοπτικές ένταξής της.

    Προς την κατεύθυνση αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεών του θα είναι θέματα αναδόμησης και ιδιωτικοποίησης, βελτίωσης των επενδυτικών συνθηκών και της νομοθεσίας που αφορά στην ανταγωνιστικότητα. Τα ζητήματα αυτά ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες που, κατά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν ήταν δυνατόν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία.

    Η ρουμανική ηγεσία ελπίζει από την πλευρά της στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη στο Βουκουρέστι του Δανού υπουργού Εξωτερικών στις 20-21 Οκτωβρίου. Προτεραιότητα στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Δανίας-Ρουμανίας θα δοθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα "Adevarul" σε θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της χώρας στις ευρωπαϊκές και euqyatkamtij]r δομές.

    Το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απασχολεί και τη διήμερη συνδιάσκεψη του Φιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

    Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, όπως ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ντε Βρις, η Annemie Neyts, πρώτη αντιπρόεδρος της Φιλελεύθερης Διεθνούς, ο Γεώργιος Βασιλείου πρώην Πρόεδρος της Κύπρου κ.α.

    [22] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Διεθνής διάσκεψη με θέμα "Η Νοτιοανατολική Ευρώπη - γέφυρα ή σύνορα μεταξύ πολιτισμών", άρχισε σήμερα στη Σόφια.

    "Τα βαλκανικά κράτη μπορούν να παίξουν το ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολής, αλλά μόνον εφόσον αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου προετοιμασίας στελεχών για την εθνική ασφάλεια στο υπουργείο Αμυνας της Βουλγαρίας, στρατηγός Βαλέρι Ρότσεφ.

    Το φόρουμ διοργανώνουν τα υπουργεία Αμυνας της Βουλγαρίας και της Ιταλίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

    Εξετάζονται θέματα που αφορούν στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου ως πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και στην ευρωπαϊκή συνεργασία και ολοκλήρωση.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΤΑ-ΜΠΕ

    Περισσότερες ειδήσεις για την Ελλάδα, θα δημοσιεύονται εφεξής στις Βουλγαρικές εφημερίδες και θα μεταδίδονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας, με βάση τη συμφωνία διμερούς συνεργασίας, στην οποία κατέληξαν στη Σόφια ο νέος Γενικός Διευθυντής του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βουλγαρίας ΒΤΑ (Bulgarian News Agency) Παναγιότ Ντένεφ, με τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και πρόεδρο της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) Σπύρο Κουζινόπουλο.

    Οι συμφωνία, προβλέπει ότι τα δύο πρακτορεία θα συνδεθούν On Line, προκειμένου να ανταλάσσουν απευθείας τις ειδήσεις και το άλλο πληροφοριακό τους υλικό, ενώ το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει το ΒΤΑ, χάρη στην τεχνογνωσία που απέκτησε, για την αυτόνομη παρουσία του στο Internet και την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στον τρόπο λειτουργίας του πρακτορείου.

    Τέλος οι Γενικοί Διευθυντές του ΒΤΑ και του ΜΠΕ, συζήτησαν τρόπους για την καλύτερη και πιό αποτελεσματική λειτουργία της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, ενόψει της γενικής συνέλευσης των μελών της ΑΒΝΑ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 Νοεμβρίου. Εκτίμησαν δε ότι η λειτουργία της δημιουργούμενης από το ΜΠΕ "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων", που θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το πρόγραμμα "Δίαυλος" που ejp|mgse το Μακεδονικό Πρακτορείο για τη δορυφορική διασύνδεση μεταξύ τους όλων των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, θα αλλάξουν ριζικά το πολιτικό κλίμα στα Βαλκάνια, συμβάλοντας στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης, ασφάλειας, πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 17 October 1997 - 12:06:08