Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [02] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [04] ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [06] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

  • [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

  • [08] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ "INFORNET"

  • [09] 17 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΕΞΩΡΑΪΖΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ

  • [10] ΤΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟΖΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

  • [11] 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΟΡΑΤΣ

  • [12] ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [13] ΑΙΟΒΑ, ΝΤΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Γ.ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

  • [17] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2000 ΛΕΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [18] Η ΓΑΛΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΙΛΜΑΖ

  • [19] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

  • [20] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΙΛΜΑΖ

  • [21] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

  • [22] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

  • [23] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:28 το μεσημέρι, με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας στον Αυλώνα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 4 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Είναι η δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται μέσα σε ένα 24ωρο στο νομό Αττικής. Οι σεισμολόγοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσαν ότι ο φαινόμενο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

    [02] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξακολουθούν να βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης και της συνάντησης Σημίτη Γιλμάζ.

    Στο μνημόνιο που είχε υπογράψει με τον Μεσούτ Γιλμάζ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο αναφέρθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας. Η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε από την πλευρά της Άγκυρας, είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό προκαλεί επιφυλάξεις για το τι προτίθεται να τηρήσει η τουρκική πλευρά.

    Ερωτηθείς για την επιρροή και τη δύναμη του Μεσούτ Γιλμάζ ο κ. Παπούλιας τον χαρακτήρισε "αιωρούμενο" και τόνισε ότι οι στρατιωτικοί είναι το κέντρο της πολιτικής δύναμης της Τουρκίας.

    "Επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκικής πολιτικής και ιδιαίτερα των στρατιωτικών ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφ' όλης της ύλης. Μετά τα Ιμια έχουμε πλέον μια εκδηλούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας με τρόπο που αμφισβητεί ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος. Αυτό είναι το νέο στοιχείο και το νέο στοιχείο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια νέα πολιτική. Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής απομόνωσης αλλά υπέρ μιας πολιτικής ισχύος", κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

    Στο μεταξύ, συγκεχυμένη εικόνα για τη διαβαλκανική διάσκεψη φαίνεται να έχει δώσει στη χώρα του ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος διέψευσε χειραψία με τον Θεόδωρο Πάγκαλο παρά το γεγονός ότι η σκηνή αποθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό.

    Δήλωσε ότι περιμένει απάντηση επί της πρότασής του για εφ' όλης της ύλης διάλογο Αθηνών - Άγκυρας, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να σημειώσει ότι η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα αυτό ήταν απολύτως αρνητική.

    [03] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις. Εικοσιτέσσερα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σημειώθηκαν 12 παραβιάσεις και σε τρεις περιπτώσεις έγιναν εμπλοκές με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Το μεσημέρι, F- 16 πέταξαν πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο στο σημείο όπου dien\cetai η ελληνική στρατιωτική άσκηση "Παρμενίων".

    Στο μεταξύ, εικονικές προσβολές στόχων με ομοιώματα πυραύλων S- 300, πραγματοποιούν σήμερα στα κατεχόμενα τουρκικά F-16 στην άσκηση "Ταύρος ΄97".

    [04] ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 1998 αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα συζητηθεί στη Βουλή στις 12 Νοεμβρίου.

    Ο κ.Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό οι τελευταίες εισηγήσεις για το θέμα που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ωστόσο αναμένεται αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του 1998 θα προβλέπει μηναίο τέλος για τα κινητά τηλέφωνα και αύξηση της φορολογίας στους τόκους των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου, στα τεκμήρια διαβίωσης, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων και την τιμή των τσιγάρων.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Τα μεγέθη και τα φορολογικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού οριστικοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία και του διοικητού της τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου.

    Θα υπάρξει μια αλλαγή στα μεγέθη του προϋπολογισμού από την πρόσφατη κρίση, μικρή για το 1997 και μεγαλύτερη για το 1998, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του 1998 θα περιλαμβάνει δύο νέους φόρους. Μηναίο τέλος για τα κινητά τηλέφωνα από 1.000 έως 2.000 δραχμές αναλόγως με τη χρήση του τηλεφώνου και φορολόγηση κατά 0,3% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    Επίσης θα αυξηθεί ο φόρος στους τόκους των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου στο 10%, στα τεκμήρια διαβίωσης κατά 15%, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως και 50%, ο φόρος στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων από 0,2% σε 0,3%, ενώ θα αυξηθεί και η τιμή των τσιγάρων έως και 50 δραχμές το πακέτο.

    [06] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

    Aυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για τη διετία 1998-1999, με στόχο την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων προτείνει σήμερα η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και εργοδότες, στην tekij^ συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του κοινωνικού διαλόγου.

    Προκειμένου να πετύχει συμφωνία στο βασικό αυτό ζήτημα, η κυβέρνηση υπόσχεται και πραγματική αύξηση των μισθών, κατά το μέρος της παραγωγικότητας που οι ίδιοι οι συντελεστές της παραγωγής επιτρέπουν, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα για τους ανέργους και κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

    Επιπλέον, αποσύρονται τα ζητήματα της εφαρμογής ελαστικού οκταώρου και της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, για τα οποία σημειώθηκαν αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες στον κοινωνικό διάλογο.

    Το κείμενο της πρότασης απέστειλε χθες στη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τη ΓΣΕΒΕΕ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μιλήσουν το απόγευμα στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Ι.Καποδίστριας".

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Από αύριο και για δύο μέρες κλείνουν τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα, λόγω της 48ωρης απεργίας της ομοσπονδίας κοινοτικών υπαλλήλων, η οποία αντιδρά στις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

    [08] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ "INFORNET"

    Την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών μέσω φάξ, εξασφαλίζει καθημερινά η τράπεζα πληροφοριών με την ονομασία "INFORNET-Δίκτυο τηλεμοιοτυπικής ενημέρωσης", που εδρεύει στην Αθήνα.

    Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία γύρω από τις διακηρύξεις του ελληνικού δημοσίου, τις προμήθειες, τις μελέτες, τις εργολαβίες, τις εκμισθώσεις και τις εκποιήσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

    Το INFORNET απευθύνεται σε εταιρίες, επαγγελματίες και ιδιώτες, που ενδιαφέρονται για έγκυρη και οικονομική πληροφόρηση.

    [09] 17 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΕΞΩΡΑΪΖΕΙ Ο ΟΠΠΕΘ

    Δεκαεπτά παλιά εγκαταλειμμένα και κακοδιατηρημένα κτίρια της Εγνατίας οδού πολλά από τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης αναπαλαιώνονται και αποκτούν μια νέα μορφή χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ προϋπολογισμού 208 εκατομμυρίων δραχμών. Τα κτίρια αυτά εντάχθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πρόγραμμα, μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 1998 να έχουν τελειώσει οι εργασίες. Άλλα δέκα κτίρια περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του έργου wyq_r όμως να έχουν υπογραφεί προς το παρόν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις για λόγους που αφορούν τους ιδιοκτήτες των οικημάτων.

    Τα κτίρια στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εξωραϊσμού είναι το κτίριο του Ξενοδοχείου Ατλαντίς (Εγνατία 14) καθώς και στα κτίρια που βρίσκονται στην Εγνατία 16, 52,56 και 72 ενώ σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα κτίρια στης οδού Εγνατίας 21, 31, 50, 62 και 66.

    Η επιλογή της Εγνατίας οδού για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εδράζεται στην πολεοδομική λειτουργία και σημασία του δρόμου , που αποτελεί την βασική οδική αρτηρία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η ύπαρξη αξιόλογων κτιρίων και ιστορικών μνημείων και τόπων κατά μήκος της Εγνατίας ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν την επιλογή της για την εφαρμογή του προγράμματος.

    [10] ΤΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟΖΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσει απόψε στις 9:45 το βράδυ στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, στην τέταρτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, με κύριο στόχο τη νίκη. Οι "ερυθρόλευκοι" θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς του 5 - 1 της Μαδρίτης. Ο προπονητής της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το σημερινό παιχνίδι, όμως εφιστά την προσοχή στους παίχτες του τονίζοντας ότι "η Ρεάλ είναι το φαβορί, αφού έχει στο δυναμικό της σπουδαίες παίχτες, που μπορούν και ατομικά και ομαδικά να κάνουν τη διαφορά". Οι βαθμοί της νίκης κόντρα στην Ρεάλ είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά και για την Ελλάδα, αν θέλει του χρόνου να εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Στο μεταξύ, στην Αυστρία βρίσκεται ήδη από χθες η ομάδα της ΑΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αύριο στις 10 το βράδυ την Στούρμ Γκρατς, στο επαναληπτικό παιχνίδι για το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Η ΑΕΚ θέλει να διασφαλίσει την πρόκριση της στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αφού το 2 - 0 της Νέας Φιλαδέλφειας της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα. Ο τεχνικός της "Ενωσης" Ντουμίτρου Ντουμιτρίου επισημαίνει όμως ότι το παιχνίδι χρειάζεται προσοχή, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε "εάν δεν μπορέσουμε να προκριθούμε θα είναι τραγωδία και καταστροφή για την ΑΕΚ". Στο μεταξύ, χθες ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, δεν τα κατάφεραν να προκριθούν στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αν και πραγματοποίησαν σπουδαίες εμφανίσεις κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Οσέρ, αντίστοιχα.

    [11] 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΟΡΑΤΣ

    Τέσσερις ελληνικές ομάδες, παίρνουν σήμερα μέρος στην τέταρτη acymistij^ του κυπέλλου Κόρατς στο μπάσκετ. Ο κάτοχος του περσινού τροπαίου Άρης θα αντιμετωπίσει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα τη σλοβένικη Μάριμπορ, από την οποία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι παίχτες του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις που πραγματοποίησαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χαλάσουν την καλή εικόνα που έχουν δημιουργήσει. Άλλωστε, οι "κίτρινοι" μέχρι στιγμής, είναι αήττητοι και πρώτοι στη βαθμολογία του ομίλου τους.

    Λίγο νωρίτερα, ο Παπάγου θα υποδεχτεί στην Αθήνα την ισραηλινή Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, με στόχο τη νίκη, ενώ ο Σπόρτιγκ θα αντιμετωπίσει στη Σμύρνη την τουρκική Τούμποργκ, σε ένα δύσκολο παιχνίδι.

    Τέλος, το Περιστέρι βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ προκειμένου να αγωνιστεί στις 8:30 το βράδυ κόντρα στην Ερτζέλια. Οι παίχτες του Αργύρη Πεδουλάκη, θέλουν τους βαθμούς της νίκης για να φτάσουν στον πίνακα του ομίλου τους τον Ερυθρό Αστέρα.

    [12] ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Στους δασκάλους και τους γονείς του μειονοτικού δημοτικού σχολείου του οικισμού Βελκίου-Σαπών παρουσίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, το πρόγραμμα των κινητών βιβλιοθηκών.

    Το δεύτερο "βιβλιο-λεωφορείο" ταξιδεύει σε χωριά του νομού Ροδόπης και οι μαθητές του Βελκίου το υποδέχτηκαν με χαρά και ενδιαφέρον.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι το πρόγραμμα των κινητών βιβλιοθηκών στοχεύει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των παιδιών για το εξωσχολικό βιβλίο και να έρθουν σε επαφή με το μάθημα της αισθητικής αγωγής οι μαθητές που φοιτούν σε ολιγοθέσια σχολεία της υπαίθρου της Βόρειας Ελλάδας.

    [13] ΑΙΟΒΑ, ΝΤΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Την Αϊόβα και το Ντάλας του Τέξας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την 19η ημέρα της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Κυβερνήτης της Αϊόβα κ. Τέρι Μπράνσταντ, ενώ νωρίτερα είχε παρακολουθήσει τη δοξολογία στο Εκθεσιακό Κέντρο των "Des Moines" και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φθάσει σήμερα στο Ντάλλας του Τέξας στο αεροδρόμιο "Addison", όπου θα τον υποδεχθεί ο επίσκοπος Ισαίας, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός. Το βράδι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Δήμαρχος του Ντάλλας κ. Ρον Κερτ στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Επίσης θα του απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα, από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου "Southern Methodist University" και ha γευματίσει με τους εκπροσώπους της Επισκοπής. Αύριο Πέμπτη ο κ. Βαρθολομαίος θα ταξιδέψει για την Καλιφόρνια με σταθμούς στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Πρόσκληση να επισκεφτεί την Τουρκία απηύθυνε στον Έλληνα ομόλογό του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι Show.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ότι ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα "Τουρκία και Ευρώπη" επισήμανε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν την μείωση της έντασης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και γι αυτό έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες, οι οποίες όπως είπε δεν απέδωσαν. Αναφερόμενος στην άσκηση "Νικηφόρος" είπε ότι είθισται στο ΝΑΤΟ τις ημέρες εορτών, όπως είναι η 29 Οκτωβρίου για την Τουρκία, να μη γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις .

    [15] ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Κατά την άσκηση "Ταύρος '97", που διεξάγεται στα κατεχόμενα της Κύπρου, τουρκικό βλήμα που εκτοξεύθηκε από πολεμικό πλοίο, εξοστρακίστηκε από παρακείμενο βράχο, κατευθύνθηκε προς την σκηνή του γενικού επιτελείου της επιχείρησης και σκότωσε επί τόπου τον Τούρκο συνταγματάρχη, Κουράλ Μπερκτάϊ. Το τραγικό συμβάν, έγινε στην περιοχή της Μόρφου.

    Όπως μετέδωσαν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από θαύμα γλίτωσαν δύο Τούρκοι υπουργοί, αφού το βλήμα πέρασε ξυστά δίπλα τους. Στη συγκεκριμένη άσκηση, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης, στόχος ήταν η εξουδετέρωση των πυραύλων S-300, που ως γνωστόν προτίθεται να αποκτήσει από τη Ρωσία η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [16] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Γ.ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

    Την παρέμβαση του συμβουλίου υπουργών και της ευρωπαϊκής επιτροπής ζητά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Γιάννης Ρουμπάτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αυξανόμενων παράνομων χημικών εργαστηρίων στα Τίρανα που επεξεργάζονται ναρκωτικές ουσίες.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, πολλά παράνομα εργαστήρια επεξεργάζονται ναρκωτικές ουσίες, με ορατό τον κίνδυνο μετατροπής των Τιράνων σε κέντρο παραγωγής ναρκωτικών. Το φαινόμενο αυτό έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

    Ανώτατος αξιωματούχος του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, αποκάλυψε ότι λαθρέμποροι ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών από την Τουρκία και την Αλβανία, καταβάλουν προσπάθειες να αγοράσουν χημικά εργοστάσια στα Τίρανα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την επεξεργασία των ναρκωτικών.

    [17] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2000 ΛΕΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχόμενος πρόωρες εκλογές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών , δηλώνει τώρα ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει το έργο της μέχρι το έτος 2000. Σε δηλώσεις που έκανε στον ανταποκριτή της εφημερίδας "Μιλιέτ" στην Κρήτη τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει η Βουλή για να γίνουν πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όσον αφορά την κυβέρνηση.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπόθεση του τυφλού δικηγόρου Εσμπέρ Γιαμουρντερελί, που βρίσκεται στις φυλακές λόγω δηλώσεων του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, απάντησε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων ανήκει στην κυβέρνηση ενώ η ευθύνη για την αναθεώρησή τους στη Βουλή. "Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις. Και παλαιότερα είχα επισημάνει ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της τρομοκρατίας. Αυτό το θέμα μας δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες στην βελτίωση των κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δήλωσε ο κ Γιλμάζ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναζητώντας υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αναχώρησε για την Αυστρία όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

    [18] Η ΓΑΛΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΙΛΜΑΖ

    Θετικό αντίκτυπο είχε στη Γαλλία η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνάντησης της Κρήτης.

    Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών έγινε αντικείμενο θετικών σχολίων από τη γαλλική κυβέρνηση καθώς θεωρήθηκε ότι επανέφερε τον πολιτικό διάλογο στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και άνοιξε το δρόμο προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών των δυο χωρών.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Υβ Ντουτριό, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση, τόνισε: "Η Γαλλία χαιρετίζει τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας και εύχεται οι στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, οι οποίες δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να αναβληθούν, να διεξαχθούν χωρίς επεισόδια".

    Ο κ.Ντουτριό τόνισε ότι "η Γαλλία υπολογίζει στο αίσθημα ευθύνης των Τούρκων και Ελλήνων ιθυνόντων για την προώθηση του κατευνασμού και την αποχή από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στην περιοχή", και υπογράμμισε ότι "η ελληνοτουρκική συνάντηση επαναφέρει στο υψηλότερο επίπεδο, τον απαραίτητο πολιτικό διάλογο".

    Καταλήγοντας ο Γάλλος εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι "η απόφαση που ελήφθη να επαναρχίσει ο διάλογος αυτός μέσα στο πνεύμα της Μαδρίτης και να ακολουθηθεί η πορεία των εργασιών της επιτροπής των σοφών, θα επιτρέψει να ανοίξει τελικά ο δρόμος προς μια διαρκή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να διευθετηθούν ειρηνικά οι διμερείς διαφορές που ακόμη ejjqelo}m".

    Ο Νουντριό τόνισε ότι ελπίζει ότι δύο χώρες που είναι παραδοσιακά φίλες της Γαλλίας να διευθετησουν ειρηνικά τις διαφορές τους που εκκρεμούν ακόμη.

    [19] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Η διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης συνεχίζει να απασχολεί την ειδησεογραφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων. Στο σύνολό τους οι εφημερίδες των Σκοπίων δημοσιεύουν αποσπάσματα της κοινής δήλωσης των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής και με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της καθώς και τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις που έκαναν στην Κρήτη οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών.

    Η ημιεπίσημη "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αραγε έληξαν οι βαλκανικοί καυγάδες", παραθέτει ασχολίαστα απόσπασμα της κοινής δήλωσης, και εκτιμά ότι από τις διμερείς επαφές που είχε ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ στην Κρήτη, η σημαντικότερη ήταν αυτή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ακολούθως με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, και στη συνέχεια με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, την κατατάσσει τελευταία.

    Σύμφωνα με την "Νόβα Μακεντόνια", στη συνάντηση Γκλιγκόρωφ- Γιλμάζ, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί σύντομα ο Τούρκος πρωθυπουργός την ΠΓΔΜ και παράλληλα ο κ.Γκλιγκόρωφ διαβίβασε πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επισκεφθεί τα Σκόπια. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 1998. Διαφορετική ημερομηνία της επίσκεψης δίνει όμως η εφημερίδα "Ντνέβνικ", η οποία γράφει ότι ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα επισκεφθεί τα Σκόπια μέχρι το τέλος του 1997.

    Η "Ντνέβνικ", τονίζει εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ απέσπασε από τον κ.Γιλμάζ την υποστήριξη της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    Η ίδια εφημερίδα στο σχετικό της άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων αναφερόμενη στο κείμενο της κοινής δήλωσης, ότι στη σύνοδο της Κρήτης "απορρίφθηκαν οι ελληνικές προτάσεις για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής των κοινοβουλίων των βαλκανικών κρατών και τη σύσταση μόνιμης συμβουλευτικής γραμματείας με έδρα την Αθήνα". Κατά την εφημερίδα, "στην Κρήτη δεν επιτεύχθηκε να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο της βαλκανικής ένωσης", στο οποίο αντιτίθετο και η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, σημειώνει η εφημερίδα.

    [20] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΙΛΜΑΖ

    Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ επικρότησαν τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης καθώς θεωρούν ότι έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Περισσότερο επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνοτουρκική συνάντηση joquv^r.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, πηγές προσκείμενες στον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, χαρακτήρισαν τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ τηρεί επιφυλακτική στάση, ανεπίσημα όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση. Διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν για τη συνάντηση διότι δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα του τι ελέχθη στη διάρκειά της. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ωστόσο αυτή καθαυτή η συνάντηση είναι ένα πολύ θετικό γεγονός ενώ επισήμαναν ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, στη βάση προτάσεων που έχει καταθέσει ο ίδιος πριν από λίγες εβδομάδες όσο και στη βάση άλλων πρόσθετων που ενδεχομένως θα υποβάλει στις δυο ενδιαφερόμενες πλευρές στο άμεσο μέλλον.

    [21] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

    "Παράδειγμα στη διπλωματική ιστορία" χαρακτηρίζουν τη σύνοδο κορυφής της Κρήτης οι ρωσικές εφημερίδες. Υπογραμμίζουν, ότι η πραγματοποίησή της απέδειξε, πως τα διμερή και περιφερειακά προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διαπραγματεύσεις και αποτέλεσε "απόπειρα διάψευσης της άποψης πως τα Βαλκάνια είναι χώρος, όπου επικρατούν έριδες και μίση".

    Η εφημερίδα "Ισβέστια" αναφέρει σε δημοσίευμά της, πως η συνάντηση- κλειδί της συνόδου ήταν αυτή μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "είτε χαρακτηριστεί η συνάντηση ως "πραγματιστική ενέργεια" είτε ως " υποχώρηση" η θέληση της τουρκικής πλευράς να συζητηθούν τα περιφερειακά προβλήματα και να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία, πρέπει να παραδεχθεί κανείς, ότι είναι από μόνη της το πρώτο βήμα".

    Ακόμη, η αγγλόφωνη ρωσική εφημερίδα " The Moscow Times" δίδει μεγάλη δημοσιότητα στην πρόσκληση Σημίτη προς τους άλλους Βαλκάνιους ηγέτες "να δώσουν τέλος στις δαφωνίες αιώνων, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αιματοχυσίες στην περιοχή". Υπογραμμίζει ακόμη, ότι στη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν διμερή θέματα, που "είχαν να συζητηθούν από τις ηγεσίες των χωρών πάνω από 50 χρόνια".

    Με τη διαβαλκανική σύνοδο κορυφής ασχολήθηκαν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας. Το " Ράδιο - Σβόμποντα" μετέδωσε εκτεταμένες ανταποκρίσεις από την κρήτη και κάλυψε πλήρως τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ.

    [22] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

    Αντιφατικός στις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής της Κρήτης, είναι ο σημερινός Τύπος της Σόφιας.

    "Τα Βαλκάνια λιώνουν τους πάγους", γράφει η εφημερίδα "24 Yqer" και τονίζει ότι η υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος είναι απόδειξη για την ύπαρξη πολιτισμένων σχέσεων ευρωπαϊκού τύπου στα Βαλκάνια.

    Η εφημερίδα "Παρί" εκτιμά ότι "στην Κρήτη οι ηγέτες επεξεργάστηκαν καινούριο πλαίσιο και αρχές για την περιφερειακή συνεργασία", ενώ η εφημερίδα "Νοβινάρ" ισχυρίζεται ότι "οι Βαλκάνιοι ηγέτες δεν τα βρήκαν στην Κρήτη".

    Η "Νοβινάρ" χαρακτηρίζει ως αποτυχία τη συνάντηση Κ.Σημίτη- Μ.Γιλμάζ και υπογραμμίζει την απόρριψη της πρότασης για δημιουργία στην Αθήνα μόνιμης γραμματείας για θέματα βαλκανικής συνεργασίας.

    "Οι διμερείς συνομιλίες δεν απέφεραν τίποτα καινούριο", σχολιάζει η εφημερίδα "Ντούμα", που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Οσον αφορά στη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ και του Προέδρου της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι εφημερίδες της Σόφιας σημειώνουν πως παρά τις υπάρχουσες διαφορές στον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής των δυο χωρών, "οι καλές σχέσεις μπορούν να διατηρηθούν, ενώ τα υπάρχοντα προβλήματα να λυθούν με επιτυχία".

    Σύμφωνα με τον Τύπο της Σόφιας ,σε αυτή τη συνάντηση ο κ.Κόστοφ έθεσε τα θέματα της ανανέωσης της διμερούς συμφωνίας για τις διεθνείς μεταφορές, για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στον τομέα των υποδομών και την εξόφληση των χρεών γιουγκοσλαβικών εταιριών προς βουλγαρικές επιχειρήσεις.

    [23] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Ως επιτυχής χαρακτηρίζεται από το σύνολο του Τύπου του Βελιγραδίου, η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών των Βαλκανίων, που έληξε χθες στην Κρήτη. Το πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ", αναφέρει ότι η Διάσκεψη έληξε με την κοινή πεποίθηση ότι σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη και ευρύτερη συνεργασία των χωρών της περιοχής, καθώς και ως προς την σταθερότητα και ειρήνη στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας, μετέδωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής άνοιξε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια και πως αρχίζει μια περίοδος ανάπτυξης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής.

    Εξάλλου, η εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ", τονίζει ότι άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν συγκεντρωθεί όλοι μαζί, τερμάτισαν τη πρώτη συνάντηση κορφής, με το συμπέρασμα ότι βρήκαν το δρόμο για να ξεπεράσουν την κληρονομιά των βαλκανικών διαφορών και να εργασθούν για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή.

    Επίσης, ευρεία αναφορά γίνεται και στη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με την οποία, το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η Διάσκεψη είναι επιτυχία και ότι ήταν η πρώτη συνάντηση των Βαλκάνιων ηγετών, στην οποία είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν όλα τα προβλήματα καθώς και να έχουν διμερείς συναντήσεις. Επίσης όλος ο Τύπος προβάλλει το κοινό amajoimyh]m που υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Κρήτης. Αντιδράσεις για τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Νάνο Μεγάλη δημοσιότητα επίσης δίνεται στη συνάντηση που είχαν προχθές στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, την πρώτη σε τέτοιο επίπεδο συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών από το 1948.

    Η εφημερίδα "ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ" γράφει σήμερα ότι ίσως ένα από τα πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ήταν η συνάντηση των Μιλόσεβιτς- Νάνο, γιατί δημιούργησε ένα πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Εξάλλου, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η συνάντηση αυτή κατέστη δυνατή με τη διακριτική και αποτελεσματική βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Νάνο και πολύ καλές σχέσεις με το Βελιγράδι.

    Η συνάντηση αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα, δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος του "Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου", Αντέμ Ντεμάτσι, που συσπειρώνει την σκληροπυρηνική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου, κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι εγκατέλειψε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στο έλεος του Σ. Μιλόσεβιτς.

    Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Νάνο ότι στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας προσπάθησε να παραβλέψει όσο το δυνατόν τον παράγοντα του Κοσσυφοπεδίου και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει στο εξής να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την "ανεξαρτησία και ελευθερία" του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Ντεμάτσι, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτές τις αιτιάσεις ορισμένων διεθνών παραγόντων ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ζήτημα εσωτερικό της Σερβίας.

    Πιο συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη της περιοχής, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο αντιπροέδρος του κόμματος του Ρουγκόβα "Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου", Φέχμι Αγκάνι δήλωσε ότι η συνάντηση Μιλόσεβιτς - Νάνο ήταν θετική, εξαιτίας των αμοιβαίων συμφερόντων που έχουν οι δύο χώρες για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τους. Πρόσθεσε δε, ότι η συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις σερβοαλβανικές σχέσεις για το Κοσσυφοπέδιο και αυτό γιατί όπως ανέφερε "δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς τη συμμετοχή των Αλβανών της περιοχής". Τέλος, ο κ. Αγκάνι σημείωσε ότι το κλειδί της επιτυχίας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται στις συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Κοινότητας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 5 November 1997 - 13:05:36