Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [02] ΑΠΟ 1/1/98 Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΕΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

  • [04] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η Ν. Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

  • [05] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

  • [06] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [07] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΡΗΤΗ-12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

  • [08] ΘΥΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [09] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΟ 1/5 ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΄98 Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [11] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [12] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

  • [14] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [15] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΙΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [16] ΠΓΔΜ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η έγκριση του προϋπολογισμού του 1998 και των νέων φορολογικών ρυθμίσεων αποτελεί το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ενόψει της κατάθεσής τους την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

    Η συγκράτηση των δαπανών στα όρια του αναμενόμενου πληθωρισμού (3%-3,5%) παραμένει το βασικό όπλο της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της το 1998. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσει το 2,5%, έναντι 4,9% το 1997.

    Στα όρια του πληθωρισμού θα κινηθεί και η αύξηση στις επιχορηγήσεις που θα είναι της τάξης του 3%, έναντι 4,6 το 1997. Οι αυξήσεις στο δημόσιο δε θα ξεπεράσουν το 2% συν 2% και το συνολικό κονδύλι για μισθούς και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των ωριμάνσεων και της χορήγησης διορθωτικού ποσού στους συνταξιούχους για το 1997, θα αυξηθεί κατά 4,5-5%

    Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, αυξάνονται κατά 1-2% οι συντελεστές για την παρακράτηση φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων και κυμαίνονται από 8-40% για εισοδήματα πάνω από 4 εκατομμύρια δραχμές.

    Η φορολογική κλίμακα τιμαριθμοποιείται στο 5%, ενώ δεν αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια. Στο 0,3% από 0,2% δια μορφώνεται ο φόρος στα αμοιβαία κεφάλαια.

    [02] ΑΠΟ 1/1/98 Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

    Από την 1η Ιανουαρίου 1998 θα αρχίσει η καταγραφή όλων των ξένων εργατών στην Ελλάδα για να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία χορήγησης της “πράσινης κάρτας”. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο και βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας κατά την ομιλία του το πρωί στο 26ο συνέδριο του εργατουπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα εξαγγείλει τα μέτρα για τους νέους ανέργους και σε διάστημα μιας τριετίας θα υπάρχει η δυνατότητα να επιδοτηθούν όλοι οι νέοι άνεργοι.

    Σε ότι αφορά τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από προτάσεις και οι αποφάσεις της θα κινηθούν σε θετική κατεύθυνση.

    Το σημερινό πρόγραμμα των εργασιών του 26ου συνεδρίου του ΕΚΘ περιλαμβάνει χαιρετισμούς συνδικαλιστών από τη Γερμανία, την Αλβανία, τη FYROM, την Κύπρο και την Κούβα, ομιλίες εκπροσώπων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και τοποθετήσεις συνέδρων.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΕΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών της 101ης υπουργικής συνόδου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο ανδρών περιστράφηκε γύρω από θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ.Παπανδρέου είχε επίσης επαφές με τον Ιταλό υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Πιέρο Φασίνο, το Ρουμάνο ομόλογο του Αντριάν Σεβερίν και το Γάλλο συνάδελφο του Πιέρ Μοσκοβισί, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στο μεταξύ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην emaqjt^qia συζήτηση της 101ης συνόδου, μιλώντας για το νέο διευρυμένο Συμβούλιο της Ευρώπης, των 40 χωρών, το χαρακτήρισε “ακρογωνιαίο λίθο των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και βωμό ανάπτυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

    Τόνισε παράλληλα, τις “νέες αξίες του πολιτισμικού πλουραλισμού και των ανθρωπιστικών ιδεωδών” προς τις οποίες πρέπει να καθοδηγείται το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ σημείωσε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου ενδυνάμωσαν τη θέση του.

    Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του συμβουλίου υπουργών και της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, αναφερόμενος και στο ζήτημα της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών - μελών στο πλαίσιο των αρχών και των αποφάσεων του Συμβουλίου.

    Τέλος, υπογράμμισε την πίστη της Ελλάδας, στην απαγόρευση της ομοιόμορφης βιολογικής αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους, την καταπολέμηση του ρατσισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    [04] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η Ν. Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

    Ψηφίστηκε-κατά πλειοψηφία-επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων ενώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 159 βουλευτές, κατά 120 και απουσίασαν 21. Στους απόντες περιλαμβάνονται οι βουλευτές του ΣΥΝ, Στέλλα Αλφιέρη και Νίτσα Λουλέ, για τις οποίες θεωρείται ότι απουσίασαν σκοπίμως, ενώ ο προσφάτως διαγραφείς από το ΔΗΚΚΙ, Ιωάννης Καρακώστας, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

    Αμέσως μετά την ψηφοφορία άρχισε η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν από τη Βουλή. Πριν αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο νομοσχέδιο, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προφανή κομματική δολιότητα και είπε ότι η Ν.Δ. θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Σχολιάζοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας είπε ότι λυπάται για την αποχώρηση της Ν.Δ. και είπε ότι ο κ. Καραμανλής περιστοιχίζεται από κακούς συμβούλους.

    [05] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Ολόκληρη η κυβέρνηση είναι αντίθετη τόσο στην αποποινικοποίηση του χασίς όσο και στο διαχωρισμό των ουσιών σε “μαλακές” και “σκληρές”, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του SUM, Στέλλας Αλφιέρη, και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε για να αλλάξει και η πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι απέτυχε παταγωδώς το Ολλανδικό πείραμα και χαρακτήρισε ψευτοπροοδευτικούς όσους το υποστηρίζουν. Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν η αυστηρή αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τους πραγματικούς χρήστες ενώ ανακοίνωσε ότι σε ένα με δύο μήνες θα λειτουργήσει στις φυλακές ειδικός χώρος κράτησης εξαρτημένων ατόμων, ο οποίος θα είναι κατάλληλα στελεχωμένος και θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

    [06] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας έχει επιτύχει τον στόχο του και θέτει την εταιρία σε νέα τροχιά ανάπτυξης, διατύπωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της, Ιορδάνης Καρατζάς, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση της διοίκησης της Ο.Α για την υπογραφή σύμβασης αγοράς τεσσάρων νέων αεροσκαφών. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του κ.Καρατζά στην εκδήλωση “MILLENIUM 2000”, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 13ης “PHILOXENIA”.

    “Από το 1995 μέχρι το 1997 η Ολυμπιακή έχει παρουσιάσει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση κερδοφορίας. Δεν είμαστε πια ελλειμματικοί”, δήλωσε ο κ.Καρατζάς και παρέθεσε στοιχεία που πιστοποιούν ότι το καθαρό κέρδος της εταιρίας αναμένεται να ανέλθει μέχρι το τέλος του 1997 σε 14,7 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 11,2 δισ.δραχμών το 1996 και 9,9 το 1995. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ.Καρατζά, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της Ολυμπιακής είναι και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η εταιρία δεν θα χρειαστεί την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αγορά των σκαφών που θα εκσυγχρονίσουν τον στόλο της.

    [07] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΡΗΤΗ-12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

    Ως εθνικής σημασίας δράση χαρακτήρισε το πιλοτικό πρόγραμμα “Κρήτη-12 μήνες τουρισμός” ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νικόλαος Σκουλάς, τονίζοντας ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα τουριστική Ελλάδα.

    Απευθύνοντας σήμερα χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σκουλάς υπογράμμισε ότι σταδιακά πληθαίνουν τα θετικά μηνύματα και οι υποσχέσεις από τους ξένους τουρ οπερέιτορς όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος “Κρήτη-12 μήνες τουρισμός” έγινε στο πλαίσιο της 13ης διεθνούς έκθεσης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών “PHILOXENIA”.

    “Είναι ανεπίτρεπτο η Ελλάδα να ‘’κλείνει’’ για πέντε μήνες, αν και έχει το ηπιότερο κλίμα στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία προσφέρουν ελκυστικά πακέτα χειμερινών προγραμμάτων”, σημείωσε ο κ.Σκουλάς και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συνέθεσε στην Κρήτη ένα επώνυμο ελληνικό προϊόν, έτοιμο jai εμπορεύσιμο. Επικροτώντας το παράδειγμα της Κρήτης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ επεσήμανε ότι “η τουριστική ανάπτυξη είναι στα χέρια της περιφέρειας, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων”.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης, Βασίλης Βασιλακόπουλος. “Όσον αφορά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, θέλω να τονίσω ότι στο περιφερειακό πρόγραμμα του νησιού προβλέπεται η χρηματοδότηση των ενεργειών που ενισχύουν αυτό το στόχο με το ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών”, τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

    [08] ΘΥΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Η Αγροτική Τράπεζα περνάει το “άβατο” του Αγίου Ορους και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1998 θα λειτουργήσει τραπεζική θυρίδα στην πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας, τις Καρυές.

    Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν λειτουργήσει στο Αγιο Ορος καταστήματα δύο Τραπεζών. Της Εθνικής και της Τράπεζας Μυτιλήνης.

    Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 1996 όταν ο διευθυντής του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αρναία της Βόρειας Χαλκιδικής, Νίκος Αφεντουλίδης, επικοινώνησε με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους, συζήτησε την πρόταση την οποία απηύθυνε και με επίσημο έγγραφο. Η Ιερά Επιστασία, τον Φεβρουάριο του 1997, απάντησε θετικά στην πρόταση και ξεκίνησε η συνεργασία με τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας για να συζητηθούν οι εκκρεμότητες. Τον Οκτώβριο στελέχη της Τράπεζας επισκέφθηκαν τη Δάφνη, τις Καρυές και τις Μονές Σιμωνόπετρας, Βατοπεδίου και Ξηροποτάμου, όπου είχαν συζητήσεις με τους μοναχούς για τις δραστηριότητες και την προοπτική της τραπεζικής θυρίδας.

    Τα στελέχη της ΑΤΕ κατέληξαν στην τελική τους πρόταση η οποία προωθήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας και απομένει η έγκριση της. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η θυρίδα θα δίνει τη δυνατότητα καταθέσεων, αναλήψεων, χρηματοδοτήσεων και άλλων συναλλαγών, ενώ θα στελεχωθεί από τέσσερις υπαλλήλους που ανά δύο θα υπηρετούν στις Καρυές, λόγω του καθεστώτος του Αγίου Ορους που προβλέπει ότι ένας υπάλληλος μπορεί να παραμένει δέκα συνεχείς ημέρες εντός και δέκα εκτός.

    [09] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΟ 1/5 ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Είκοσι χιλιάδες Βλάχοι ζούν σήμερα στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των Βλάχων στις χώρες της Βαλκανικής ανέρχεται στις 100.000, σύμφωνα με τον καθηγητή του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick ,Tom Winnifrith. O καθηγητής μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την εισήγησή του με θέμα τους Βλάχους της Βόρειας Ελλάδας σε διημερίδα που διοργανώνει το ΙΜΧΑ, επισήμανε ότι οι είκοσι χιλιάδες Βλάχοι της Ελλάδας έχουν ελληνική εθνική συνείδηση αλλά liko}m τη βλαχική, μία γλώσσα που προέρχεται από την λατινική. Ο κ Winnifrith , που ασχολείται με το θέμα των Βλάχων από το 1970 και έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με αυτούς, εξηγεί την λατινογενή προέλευση της γλώσσας τους λέγοντας ότι στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία πολλοί μιλούσαν λατινικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή ένας μεγάλος αριθμός Βλάχων ζει στην Αλβανία , περίπου 20.000 στην ΠΓΔΜ και 20.000-30.000 στη Ρουμανία.Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Βλάχων ζει στην Αλβανία ήταν πολύ δύσκολο να έρθει σε επαφή μαζί τους λόγω του καθεστώτος που επικρατούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τόνισε όμως ότι αυτοί διατήρησαν την ορθόδοξη πίστη τους παρότι είχαν ελάχιστη επαφή με τις άλλες χώρες για 50 χρόνια. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη βλαχική μειονότητα στην ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι οι Βλάχοι ενθαρρύνονται να αισθάνονται Βλάχοι και μάλιστα έχουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στη βλαχική. “Δεν είμαι σίγουρος πώς θα λειτουργήσει αυτό το πείραμα” προσθέτει ο καθηγητής.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΄98 Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 1998 εξήγγειλε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ.Κληρίδης με δήλωση του τόνισε ότι “θα ήμουν ευτυχής αν παραδίδοντας στην κρίση όλων σας το έργο της κυβέρνησης, μπορούσα ταυτόχρονα να αποσυρθώ από την ενεργό πολιτική για να αναλάβουν άλλοι να οδηγήσουν τον μαρτυρικό αυτό τόπο στον 21ο αιώνα με λυμένο το εθνικό μας πρόβλημα”.

    Συμπλήρωσε όμως ότι το ιστορικό χρέος και η πολιτική ευθύνη τον βαραίνουν ακόμη. “Γιατί πάνω από όλα, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συγκυρίες που έχουμε δημιουργήσει για την εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης, αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

    Ο κ.Κληρίδης υπογράμμισε επίσης ότι δεν βιάστηκε να πάρει αποφάσεις, αφού είχε τονίσει εξ’ αρχής ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές του κυπριακού προβλήματος, θα ήταν ο βασικός παράγοντας που θα λάμβανε υπόψη του.

    [11] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στην επίσκεψη Χόλμπρουκ, την προσεχή Δευτέρα, στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Τζέιμι Ρούμπιν. Όπως είπε, τόσο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , όσο και ο ειδικός συντονιστής Τόμας Μίλερ οριστικοποίησαν τις συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τζ. Ρούμπιν δήλωσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα για τις συνομιλίες, που θα είναι ανεπίσημες.

    “ Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Εργαζόμαστε, όπως cmyq_fete, για την επίτευξη στην Κύπρο λύσης, μέσω μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας΄δήλωσε ο εκπρόσωπος του στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Χόλμπρουκ. Στη συνάντηση, όλων των πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε υπο την προεδρία του προέδρου της Βουλής κ.Σπ. Κυπριανού, ζητήθηκε από τον πρόεδρο Κληρίδη να απαντήσει, αν γνωρίζει τον ειδικό λόγο αυτής της ξαφνικής επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη. Ο πρόεδρος απάντησε αρνητικά, δήλωσε αργότερα ο κ. Κυπριανού.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, είπε ακόμη, ότι με βάση τα όσα είχαν λεχθεί παλαιότερα, ο Χόλμπρουκ θα επισκεπτόταν την Κύπρο, μόνο στην περίπτωση, που σημειωνόταν εμπλοκή στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε την κατάσταση “κάπως περίεργη” και διερωτήθηκε:

    “ Δεν είναι παράξενο ο κ. Χόλμπρουκ να ζητά να δεί τον πρόεδρο κ. Γλ.Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συζητήσουν;”

    [12] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται αντίθετο στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία, παρακάμπτοντας τη Βουλγαρία.

    Σχετική ανακοίνωση του αναφερόμενου υπουργείου ανέφερε τους φόβους της Σόφιας, για ενδεχόμενη οικολογική επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η Gazprom κρατά σκληρή στάση υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του αγωγού θα προχωρήσει κανονικά και ότι το έργο αυτό αποτελεί “διαδρομή ασφάλειας” στην περίπτωση πολιτικής αστάθειας στη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, ή την Ουκρανία.

    Από την άλλη μεριά, η ρωσική πλευρά αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια για την υπογραφή συμφωνίας με τη Σόφια, αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του δικτύου της Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη συμφωνία έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Ν.Χ.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

    Την παραίτησή του από την υπόθεση της δολοφονίας Τούρκου δημοσιογράφου από αστυνομικό, στην Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο δικαστής Καμίλ Σερίφ, επικαλούμενος έντονες πιέσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

    Πρόκειται για τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτέπε, της φιλοαριστερής εφημερίδας “Εβρενσέλ”, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τον Ιανουάριο, ενώ κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σταδίου της ακροαματικής διαδικασία, μία εκ των μαρτύρων, αναγνώρισε τέσσερις astumolijo}r ως υπαίτιους για τον ξυλοδραμό που προκάλεσε το θάνατό του.

    Έντεκα αστυνομικοί κρατούνται αυτή τη στιγμή στις τουρκικές φυλακές, ως υπόδικοι για το θάνατο του δημοσιογράφου, και αντιμετωπίζουν μέχρι και 16 χρόνια φυλάκιση για φόνο εκ προμελέτης, ενώ άλλοι 37, οι οποίοι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στο δικαστήριο, αντιμετωπίζουν έως και τριετή φυλάκιση για συνεργεία.

    Ο Καμίλ Σερίφ, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειρά δικαστής ο οποίος παραιτείται από την συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε κατά την έναρξη της 10ης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας ότι δεν είναι σε θέση να διεξάγει σωστά τη διαδικασία καθώς, όπως υποστήριξε, υφίσταται ισχυρές πιέσεις τόσο από τα Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από επιχειρηματίες και πολιτικούς της Τουρκίας αλλά και του εξωτερικού. Ο Σερίφ καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον των ΜΜΕ, τα οποία μετέδωσαν ότι δωροδοκήθηκε

    Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονες λαϊκές αντιδράσεις στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ομάδων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες κατηγορούν την τουρκική αστυνομία ότι υποθάλπει τους υπόπτους.

    [14] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Στην τελική φάση βρίσκεται η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μαξίμ Χασάνι.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Ρεπούμπλικα”, ο κ.Χασάνι υποστήριξε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Η νομιμοποίηση του κόμματος θα γίνει εφόσον αρθεί το νομοσχέδιο “περί απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αλβανία”.

    Σύμφωνα με τον κ.Χασάνι η σχετική αίτηση την οποία προσυπογράφουν αρκετοί βουλευτές, βρίσκεται στο προεδρείο του κοινοβουλίου. Οι προσυπογράφοντες, ζητούσαν τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος την 8η Νοεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του κόμματος το 1941 από τον Εμβέρ Χότζα, ο οποίος διακυβέρνησε τη χώρα πενήντα χρόνια.

    Τόσο ο Μαξίμ Χασάνι όσο και ο αρχηγός του υπό νομιμοποίηση Κομμουνιστικού Κόμματος, Χισνί Μιλόσι, κατηγορούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι σκοπίμως καθυστερεί τη νομιμοποίηση του κόμματος, ισχυριζόμενοι ότι έχει ιδιοποιηθεί πολλές θέσεις του.

    “Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας δημιουργούν το Κομμουνιστικό Κόμμα θα νομιμοποιηθεί”, τόνισε ο κ.Χασάνι ο οποίος καταλήγοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στους κόλπους του θα προσχωρήσουν τουλάχιστον 20 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έτσι ώστε το κόμμα του θα καταλάβει την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

    [15] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΙΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την αύξηση των ωρών λειτουργίας του τμήματος έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας ζήτησε από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια, σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα “Νόβα Μακεντόνια”, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση προέβη στο αίτημα αυτό, διότι μετά την εφαρμογή, από 1ης Νοεμβρίου, του νέου καθεστώτος έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας στο Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οπότε και διακόπηκε η θεώρηση από τους συνοριακούς σταθμούς των δύο χωρών, καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός στο προαύλιο του Ελληνικού Γραφείου, ενώ οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι επίμονες για την καθυστέρηση που σημειώνεται.

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να μην εφαρμόσει το νέο καθεστώς βίζας και η έκδοση θεωρήσεων, θα γίνεται και μέσω του Γραφείου Συνδέσμου στην Αθήνα αλλά και στα σύνορα. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την εφημερίδα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των απλών επισκεπτών αλλά κυρίως των Ελλήνων επιχειρηματιών.

    [16] ΠΓΔΜ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Με πλήρη αποκλεισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας απειλούν οι μηχανοδηγοί της Δημόσιας Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη απεργία για αόριστο χρονικό διάστημα προκειμένου να διεκδικήσουν υψηλότερες αμοιβές.

    Το συνδικάτο των μηχανοδηγών της ΠΓΔΜ αποφάσισε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση να ζητήσει και την παραίτηση του διευθυντή της Δημόσιας Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα των μηχανοδηγών δεν εισακουστούν, θα εμποδίσει και την κυκλοφορία των διεθνών εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών.

    Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Τρίτη στη γειτονική χώρα ενδέχεται να παραλύσει και η οδική κυκλοφορία. Η ένωση των ανεξάρτητων ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων ανακοίνωσε χθες ότι σε περίπτωση που το αίτημά για μείωση των εισφορών για τη χορήγηση αδειών διεθνών μεταφορών δεν εξεταστεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα προχωρήσει στον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων της χώρας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 7 November 1997 - 14:01:21