Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 8 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΩΝ, ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

  • [02] ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  • [04] ΟΜΙΛΙΑ Π. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • [05] ΠΑΣΧΕΙ Η “ΔΗΜΟΣΙΑ” ΗΘΙΚΗ

  • [06] Γ. ΔΡΥΣ: ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

  • [08] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [09] ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΕΖΓΚΙΝ

  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: 1,1 ΕΚΑΤ. ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

  • [12] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΗΜΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΩΝ, ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να αλλάξει την πολιτική της και να σεβαστεί το διεθνές σύστημα αξιών και δικαίου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου. “Θέλουμε, και το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει η Τουρκία να δεσμευτεί να σεβαστεί το σύστημα αξιών και αρχών, το σύστημα δικαίου, πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και σε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν στην οικονομία, τον προϋπολογισμό του 1998, τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την τακτική της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν η ελληνική οικονομία έχει τις βάσεις ώστε να αντέξει σε νέα κρούσματα κερδοσκοπίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημαντική πρόοδο της οικονομίας, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια. “Έχουμε προχωρήσει με πάρα πολύ σημαντικά βήματα, έχουμε πετύχει τα τελευταία, ιδίως, τρία χρόνια, τη σύγκλισή μας με τα μεγέθη τα οποία έχουν επικρατήσει και υπάρχουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο κ. Σημίτης και επισήμανε χαρακτηριστικά τη μείωση του πληθωρισμού και των δημοσίων ελλειμμάτων, την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τα σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα.

    “Όλα αυτά τα τρία χρόνια η γενική οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι δείκτες το αποδεικνύουν. Τους στόχους που είχαμε θέσει τους έχουμε λίγο ως πολύ πετύχει. Στον πληθωρισμό υπάρχει απόκλιση, στα δημόσια όμως ελλείμματα ακολουθούμε ακριβώς το πρόγραμμα σύγκλισης”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η οικονομία, λοιπόν, παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν δείχνει φαινόμενα κρίσης, δεν δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν χρειάζεται αμφιβολίες οι οποίες είναι περιττές”.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τον προϋπολογισμό του 1998, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός έχει τη στήριξη όλων των κυβερνητικών στελεχών διότι αποφασίστηκε ομόφωνα και στην κυβερνητική επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ερωτηθείς σχετικά με την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής και την χθεσινή επίσκεψή του στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου Αττικής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή δεν είχε την έννοια της ένδειξης της κοινωνικής διάστασης της πολιτικής της κυβέρνησης. “Οι επισκέψεις αυτές έχουν σκοπό να ελέγξουν πώς λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, πώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του πολίτη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στην καθιέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους 65 ετών τουλάχιστον με συντάξεις μέχρι εκατό χιλιάδες δραχμές. “Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που εισήγαγε το ΕΚΑΣ, μια βοήθεια στους συνταξιούχους κάτω από ένα εισόδημα και πάνω από μια ορισμένη ηλικία για να μπορέσει να υπάρξει μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αρκετά ψηλότερη από εκείνη που θα υπήρχε από τη γενική αύξηση των συντάξεων”, είπε ο κ. Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε μια νέα αρχή στην κοινωνική πολιτική, προχωρώντας στην επικέντρωση των αυξήσεων των συντάξεων σε εκείνες τις κατηγορίες πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παραπέμποντας στις στατιστικές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά βελτιώθηκε η θέση των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ επανέλαβε ότι το επίδομα κοινωνικής akkgkecc}gr θα επεκταθεί και στους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους και ότι θα υπάρχει ειδική ρύθμιση για τις χήρες με παιδιά. “Η χώρα δεν είναι παράδεισος για τους συνταξιούχους και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Έχουν γίνει όμως σε αυτή την κατεύθυνση της βοήθειας προς κατηγορίες με μεγαλύτερες ανάγκες, βήματα που άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει”, σημείωσε ο κ. Σημίτης.

    Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος δεν είναι να ξεφορτωθεί το δημόσιο την όποια επιχείρηση, ώστε να λέει ότι έγινε η αποκρατικοποίηση ή η ιδιωτικοποίηση. Στόχος είναι να καταστήσει το κράτος τις επιχειρήσεις αυτές ανταγωνιστικές, ώστε να προσφέρουν εργασία, είπε ο κ. Σημίτης. Ερωτηθείς αν υπάρχει πραγματική αύξηση της οικονομικής δύναμης της χώρας, σημείωσε ότι υπάρχουν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν τους υπολογιστικούς ελέγχους. Πρόσθεσε δε ότι όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση τα έχει εγκρίνει η Κοινότητα.

    Ερωτηθείς, κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για την τρομοκρατία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που γνωρίζουν το φαινόμενο αυτό σε περιορισμένο βαθμό. “Σε άλλες χώρες το πρόβλημα της τρομοκρατίας υπήρξε πολύ πιο έντονο και υπάρχει ακόμα. Είναι άδικο να τονίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας σε σχέση με την λειτουργία της δημοκρατίας”, είπε ο κ. Σημίτης και επανέλαβε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η αστυνομία εξετάζουν το ζήτημα, ακολουθούν νέες κατευθύνσεις και εργάζονται προς την κατεύθυνση της πάταξης της τρομοκρατίας.

    [02] ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δύο επίσημους τουρκικούς χάρτες που δείχνουν ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην ελληνική επικράτεια παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης Tubingen. Ο ένας από τους χάρτες, που εκδόθηκε το 1954, ήταν συνημμένος σε έκδοση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο δεύτερος δημοσιεύτηκε το 1994 από γερμανικό εκδοτικό οίκο σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Ο κ Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι ο χάρτης του 1994 πωλείται σήμερα στην γερμανική αγορά και αυτό το έχει διαπιστώσει και η Διεύθυνση Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Βόννη.

    Ο καθηγητής αναλύοντας την ιστορική διάσταση του θέματος των Ίμια παρέθεσε τον χάρτη του Αγγλικού Ναυαρχίου επί του οποίου η μικτή τουρκοϊταλική επιτροπή της Συνθήκης του 1932 χάραξε επακριβώς τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των τότε ιταλικών Δωδεκανήσων και της τουρκικής ακτής. “Ως γνωστό με την συνθήκη αυτή και την επίσης δεσμευτική από πλευράς διεθνούς δικαίου χάραξη των ιταλοτουρκικών θαλασσίων συνόρων της περιοχής σύμφωνα με την συνθήκη ειρήνης της Kyf\mgr του 1923, σαφώς τα Ίμια ή Λίμια ή Λίνια ανήκαν τότε στην ιταλική κυριαρχία. Επομένως μετά την εκχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα δια της συνθήκης ειρήνης των Παρισίων του 1947 ανήκουν έκτοτε στις ελληνική κυριαρχία” τόνισε ο καθηγητής.

    Ο κ Κωνσταντόπουλος επισήμανε ακόμη ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Βόννης, ότι το 1929 είχε γίνει τουρκοϊταλική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βάσει συνυποσχετικού για τις βραχονησίδες προ του Καστελορίζου, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε. Σύμφωνα με τον καθηγητή η προσφυγή του 1929 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έδωσε αφορμή για τη διατύπωση της τουρκοϊταλικής συνθήκης του 1932 και του πρωτοκόλλου του ιδίου έτους που καταγράφουν τα Ιμια ως ιταλικά και επομένως σήμερα ως ελληνικά.

    Παράλληλα ο καθηγητής αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποκάλυψε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό γεγονός. Ο κ Κωνσταντόπουλος τόνισε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των απομνημονευμάτων του υπουργού Δημοσίων Εργων του Χίτλερ, του Φον Σπέερ, ο οποίος γράφει ότι η Γερμανία κατόρθωσε να παρατείνει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για 11 μήνες χάρη στις πρώτες ύλες εξοπλισμού που της προμήθευε παρανόμως η Τουρκία. “Δεν σημαίνει αυτό ότι εκατομμύρια Γάλλων, Άγγλων, Αμερικάνων, Ελλήνων , Εβραίων και άλλων συμμάχων πλήρωσαν με τη ζωή τους την παράταση αυτή; Άλλωστε δεν ήταν υποχρεωμένη η Τουρκία σύμφωνα με το Βαλκανικό Σύμφωνο να βοηθήσει την Ελλάδα όταν υπέστη επίθεση μέσω Βουλγαρίας;” αναρωτήθηκε ο κ Κωνσταντόπουλος

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Ναι στο διάλογο μόνο στη βάση των διεθνών κανόνων και αρχών, είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε σχετική πρόταση του Τούρκου ομολόγου του.

    Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου της ΔΕΕ ο κ. Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της αποδοχής ενός νέου μορατόριουμ πάνω από το Αιγαίο και έδωσε την εξής απάντηση:”Η Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες πρότεινε μέσω του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα, μια τρίμηνο περίοδο διακοπής των ασκήσεων, αμφίπλευρη, η οποία όμως δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από την Τουρκία. Στη νέα συνάντηση που επίκειται με τον κ. Σολάνα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε παρόμοιες σκέψεις. Εκείνο, όμως, που θα ήθελα να πω είναι το εξής: Εχει σημασία να ξεκαθαριστεί ότι η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι πρόβλημα διοικητικών διαδικασιών. Η ένταση στο Αιγαίο εξαρτάται από τη διάθεση εκείνου, ο οποίος δημιουργεί την ένταση, να λάβει την πολιτική απόφαση και να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ως βάση συζήτησης. Από κει και πέρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ Π. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην pacj|slia οικονομική ζωή, ώστε οι ανισορροπίες των αγορών να μην θέτουν σε συνεχή κίνδυνο την παγκόσμια νομισματική σταθερότητα και κατ επέκταση την πραγματική οικονομία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, στη διάρκεια ομιλίας του στην περιφερειακή διάσκεψη για τη δημόσια διοίκηση.

    Ξεκινώντας από το παράδειγμα της πρόσφατης κρίσης στη διεθνή χρηματαγορά ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε ότι το σημερινό ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας μορφής σχέσεων κράτους-κυβέρνησης-αγοράς που να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και συνέργεια.

    Σε συνέντευξη τύπου επισήμανε τις επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις πιέσεις της δραχμής, λέγοντας ότι η αγορά εκβιάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ευχή να μην εξελιχθεί κατά δραματικό τρόπο η κρίση που έχει ξεσπάσει. Κι αυτό γιατί η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο απόκλισης από τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ.

    Για την αύξηση των επιτοκίων είπε ότι οι Τράπεζες αντέδρασαν επειδή τα επιτόκια συμπιέστηκαν με το ζόρι και σημείωσε ότι παραγνωρίζεται η σημασία δύο παραγόντων, που κατά τη γνώμη του αποτελούν “ωρολογιακή βόμβα” για την οικονομία, και είναι το δημόσιο έλλειμμα και το γεγονός ότι η βάση κερδοφορίας των Τραπεζών στηρίζεται στην αποδοτικότητα των ομολόγων. Η οικονομία δεν μανατζάρεται με εκκλήσεις και το κράτος δεν μπορεί να κάνει πολιτική σε αντίθεση με την αγορά, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς.

    Σε ερώτηση για τον προυπολογισμό ο κ. Γεννηματάς απάντησε ότι δεν τον έχει μελετήσει και συνεπώς δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και εξέφρασε μόνο την ελπίδα να μην έχει ξεπεραστεί, από την τελευταία κρίση, πριν ακόμα κατατεθεί.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων επισκέφθηκε για μία εβδομάδα την Τουρκία, όπου είχε επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ευεργετηθεί από την οικονομική ανάπτυξη που συντελείται στη γειτονική χώρα, μέσα από συνεργασίες κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι το ενδεχόμενο ενός “θερμού” επεισοδίου αλλά η πιθανότητα να τεθεί οικονομικά η Ελλάδα στο περιθώριο μετά από δέκα χρόνια λόγω και του δοσμένου ενδιαφέροντος της Ευρωπαικης Ενωσης για την Τουρκία.

    Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας αποτελεί σήμερα την κύρια αποστολή της κυβέρνησης στο σύγχρονο διεθνοποιημένο κράτος. “Η σταθερότητα αυτή ισοδυναμεί πλέον, στις κοινωνίες των ανοιχτών αγορών, με δημόσιο αγαθό το οποίο καμιά άλλη μορφή θεσμικής υπόστασης δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Εναλλακτικός μηχανισμός δεν υπάρχει διαθέσιμος. Και αυτή ακριβώς η αναδιατύπωση της αποστολής του σύγχρονου κράτους αποτελεί την ουσιαστικότερη συμβολή της σύγχρονης έρευνας για τη δημόσια παρέμβαση σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς”.

    [05] ΠΑΣΧΕΙ Η “ΔΗΜΟΣΙΑ” ΗΘΙΚΗ

    Στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ηθικής στο δημόσιο τομέα, στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα κράτη τους προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκαν Ελληνες και ξένοι συμμετέχοντες στη σημερινή πρωινή συνεδρία της περιφερειακής διάσκεψης για τη δημόσια διοίκηση, που διοργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στη Θεσσαλονίκη.

    Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που είναι αποφασισμένη να παρέμβει ουσιαστικά στο ζήτημα και ήδη προχωράει στα πρώτα ουσιαστικά βήματα, προετοιμάζοντας σχετική νομοθεσία, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, κ. Spasov.

    Τρία είναι τα βασικά μέτρα για τη διαφύλαξη της ηθικής στο δημόσιο: η πρόληψη, η εποπτεία και η διερεύνηση από αρμόδιους φορείς, υποστήριξε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Delaware ΗΠΑ, κ. Denhardt.

    Για τον Ελληνα υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Μπένο, η δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η αξιοκρατική ή μη επιλογή του προσωπικού και η σχέσεις του κράτους με τον πολίτη αποτελούν τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν το ήθος στο δημόσιο τομέα.

    Στη διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη του πολίτη της χώρας της, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στο δημόσιο τομέα, μειώνεται χρόνο με το χρόνο, κατάληξε η σύμβουλος του υφυπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας, κ. Vidlakova, που παράθεσε και τις επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα για τη διευθέτηση του προβλήματος της διαφθοράς.

    [06] Γ. ΔΡΥΣ: ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Τους έχοντες και κατέχοντες επιβαρύνουν τα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός με εξαίρεση την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και των αντικειμενικών κριτηρίων που ενδεχομένως επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους και όσους δεν έχουν οικονομική δύναμη.

    Την άποψη αυτή επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών. Ο κ.Δρυς εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η περίοδος των αυξημένων επιτοκίων θα είναι σύντομη γιατί δημιουργεί πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

    Στην αγορά παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ρευστότητας που επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων, επισήμανε ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ.

    Ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών είναι κρατικές, ενώ προέβλεψε ότι στην αντίθετη περίπτωση θα ανεβεί κατακόρυφα ο ρυθμός των ανέργων καθώς η μία μετά την άλλη η μικρομεσαία επιχείρηση αναγκάζεται να κλείσει.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η χθεσινή σφαγή στο Λούξορ της Αιγύπτου, η οποία στοίχισε τη ζωή 69 ατόμων στην πλειοψηφία τους Δυτικοευρωπαίοι και Ιάπωνες τουρίστες.

    Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με προκήρυξη που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης η ισλαμική οργάνωση “Γκαμάλ Ισλαμεγια”, η οποία ζητά την απελευθέρωση του πνευματικού της ηγέτη σεΐχη Ραχμάν, που κρατείται σε αμερικανική φυλακή.

    Μετά τη χθεσινή σφαγή πολλά ταξιδιωτικά γραφεία από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στη νότια Αίγυπτο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στην περιοχή.

    Ανάλογες συστάσεις προς τους Έλληνες εκδρομείς απηύθυνε ο Σπύρος Γκίνης, πρόεδρος της Ένωσης ταξιδιωτικών γραφείων και αερομεταφορών.

    [08] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Διχασμένος είναι ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας αναφορικά με τη χρησιμότητα του ρόλου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις για το διορισμό του Αμερικανού απεσταλμένου ήταν θετικές, σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν τις γνώσεις του Χόλμπρουκ για τις τουρκικές θέσεις και εκτιμούν ότι οι προτάσεις του δεν θα βοηθήσουν την Αγκυρα, ενώ ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειές του όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση “μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ”.

    Ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί θεμάτων Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης και στενός συνεργάτης του Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε δηλώσεις του στη “Τζουμχουριέτ” αμφισβήτησε την αμερικανική παρέμβαση που προσπαθεί να συνδυάσει την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη με μια κάποια τουρκική ευελιξία στο κυπριακό. “Είναι ευχάριστη η υπερατλαντική υποστήριξη, όμως δεν την αντιμετωπίζουμε θετικά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γκιουρέλ.

    Οσον αφορά τη σύνοδο του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Νοεμβρίου, η εφημερίδα, τονίζει ότι “ενδέχεται να μετατραπεί σε ανεπίσημο γεύμα”. Σημειώνει δε ότι οι επαφές που πραγματοποιεί ο Χόλμπρουκ στις Βρυξέλλες και στη Βόννη μετά τις επαφές που είχε στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρακολουθούνται με προσοχή από την τουρκική κυβέρνηση.

    Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο Χόλμπρουκ κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες συζητά για την πλήρη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρατηρώντας ωστόσο ότι: Η ενέργεια του Χόλμπρουκ cia μεσολάβηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την Τουρκία, μπορεί να μην δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα και μπορεί να γίνει ακόμη και μπούμερανγκ”.

    Στην αποτελεσματικότητα του ρόλου του Χόλμπρουκ και τους λόγους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αγκυρα, αναφέρεται και άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα “Μιλλιέτ”. Στο άρθρο με τίτλο “Το μήνυμα Χόλμπρουκ”, που υπογράφει ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας, Σουκρού Ελεκνταγ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα για την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου το Δεκέμβριο, είναι προδιαγεγραμμένο. “Η Τουρκία θα κληθεί για το θεαθήναι και θα επιδιωχθεί να δοθεί η εντύπωση ότι δεν παραγκωνίζεται από την Ευρώπη. Με ορισμένες προσθήκες στη φόρμουλα τελωνειακή ένωση, θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί στην Τουρκία κάποια γεύση αλλά δεν θα δοθεί ίσο καθεστώς με τις άλλες 11 υποψήφιες για ένταξη χώρες και δεν θα δοθεί προοπτική πλήρους ένταξης”.

    Εκτός αυτού, η απόφαση θα δώσει επίσημο χαρακτήρα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Κύπρου, το Μάρτιο του 1998, τονίζει ο αρθρογράφος και διερωτάται τι θα πράξει στην περίπτωση αυτή η τουρκική κυβέρνηση, αν δηλαδή υλοποιήσει τα όσα έχει εξαγγείλει.

    Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας ανησυχούν ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνει και τονίζει ότι “τελικά ο Χόλμπρουκ κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα από τη μια πλευρά συνιστούσε να μην διακοπούν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση που προκύψει αρνητική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου και από την άλλη πλευρά, υποσχέθηκε σε περίπτωση που υποστηριχθεί το σχέδιο Κύπρου που πρότεινε, ότι θα προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της κοινότητας για να ανοίξει η πόρτα της Ενωσης στην Τουρκία”.

    Το σχέδιο Χόλμπρουκ είναι δύσκολο να γίνει δεκτό από τις δύο πλευρές κάτω από τις ισχύουσες συνθήκες ενώ αποτελεί υπερβολική αισιοδοξία να σκεφθεί κανείς ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος μπορεί να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο να τηρήσει περισσότερο θετική στάση απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα, εκτιμά ο αρθρογράφος και προσθέτει: “Αλλωστε στην Αγκυρα υπάρχει ακόμη η εντύπωση πως οι ενέργειες των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας προς τη Βόννη, έχουν συνήθως αρνητικά αποτελέσματα”.

    Κατά τον Τούρκο διπλωμάτη, στα χέρια του Χόλμπρουκ “δεν υπάρχουν αποτελεσματικά χαρτιά που θα βοηθήσουν στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, λόγω των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο είναι ανώφελες οι ενέργειες για την επίλυση του κυπριακού, την περίοδο αυτή”.

    [09] ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΕΖΓΚΙΝ

    Ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο επιχείρησε να ρίξει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου των χωρών - μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

    Ο Ισμέτ Σεζγκίν, πρότεινε δίμηνο μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και επανέφερε το αίτημα της Αγκυρας για διάλογο εφόλης της ύλης με τη χώρα μας, ενώ επέκρινε την ελληνική θέση για βήμα προς βήμα προσέγγιση.

    Απαντώντας στον Τούρκο ομόλογο του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών που έχουν υπογραφεί.

    Όσον αφορά την πρόταση για το μορατόριουμ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ανάλογη πρόταση στο παρελθόν, αλλά η Τουρκία την είχε απορρίψει.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ακαρπη απέβη η πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων των εκδοτών και διευθυντών των αλβανικών εφημερίδων με τους υπουργούς Προεδρίας και Οικονομικών, Καστριότ Ισλάμι και Αρμπεν Μαλάι, προκειμένου να λυθεί η γενική απεργία που έχουν κηρύξει από τις 16 Νοεμβρίου οι εκδότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει.

    Οι εκπρόσωποι του Τύπου έθεσαν στους υπουργούς τα αιτήματά τους που αφορούν στην κατάργηση όλων των φόρων επί του Τύπου, στη μείωση των τηλεφωνικών τιμολογίων στο επίπεδο της οικογενειακής κατανάλωσης, στη χρηματοδότηση της διανομής του Τύπου σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, στη χρηματοδότηση των εφημερίδων που έχουν δυνατότητα υποθήκευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και την ένταξη του Τύπου σε διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης.

    Το αποτέλεσμα της συνάντησης περιέγραψε ο διευθυντής της εφημερίδας “Αλμπάνια”, κ.Ρακίπι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκδοτών”. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιπι, “ο αλβανικός τύπος σήμερα ζει την αγωνία του θανάτου και η επιβίωσή του συνδέεται με την κρατική βοήθεια”.

    Αντίθετα, αισιοδοξία για θετική έκβαση του διαλόγου που δρομολογήθηκε, εξέφρασε ο υπουργός Προεδρίας, ο οποίος τόνισε ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο κ.Ισλάμι τόνισε παράλληλα ότι η γενική απεργία των εκδοτών έχει καθαρά οικονομικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό, που επιχειρεί να προσδώσει ο Σαλί Μπερίσα.

    Η τελική απάντηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Αλβανία, τη “Ζέρι ι Πόπουλιτ”, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα δοθεί στην επόμενη συνάντηση εκδοτών και αρμόδιων υπουργών, αύριο Τετάρτη.

    Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου, ότι πέρα από τη γενική παραδοχή ότι ο αλβανικός Τύπος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λειτουργίας, με κυριότερο αυτό των αποδοχών των δημοσιογράφων, οι οποίες είναι πενιχρές, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απεργία σχετίζεται αφενός μεν με την διάθεση άσκησης πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και αφετέρου με την πρόθεση άσκησης εκβιασμού από πλευράς συγκεκριμένων εκδοτών για την παραχώρηση suwmot^tym ιδιωτικής τηλεόρασης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αλβανία, έχει μόνο τέσσερις συχνότητες, εκ των οποίων η μία ανήκει στην κρατική τηλεόραση και μια θα παραχωρηθεί στην υπό δημιουργία “Δημόσια Τηλεόραση”, στα πρότυπα του μοντέλου απελευθέρωσης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου που ακολουθήθηκε από κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Πολωνία κ.α. Απομένουν δύο ακόμη συχνότητες οι οποίες αποτελούν και το “μήλο της έριδος”, μεταξύ των διαφόρων συγκροτημάτων του Τύπου με χαρακτηριστικότερη περίπτωση του Νικόλ Λέσι, της εφημερίδας “Κόχα Γιον”, ο οποίος εκφράζει ζωηρότατο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση μιας από τις συχνότητες.

    Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκφράζουν ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι τα προβλήματα θα διευθετηθούν στο σύνολό τους χωρίς να γίνουν υποχωρήσεις από το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: 1,1 ΕΚΑΤ. ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των σερβο- βοσνιακών κοινοβουλευτικών εκλογών το Σαββατοκύριακου, σε δηλώσεις του, προσδιόρισε τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε 1,1 εκατ.

    Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό, οι εξελίξεις στη Βοσνία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΟΑΣΕ, καθώς εξετάζεται το συνολικό πλαίσιο των σχέσεων της Βοσνίας με την Ευρώπη, αλλά και ο βαθμός ενοποίησης της Κροατίας στις ευρωπαϊκές δομές, που εξαρτάται άμεσα από την πορεία υλοποίησης των όρων της Συνθήκης του Ντεϊτον, ως προς τη συνολική ειρηνευτική διαδικασία.

    Παράλληλα, η Πλαβσιτς προωθεί κινήσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού με στόχο τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της Σερβίας. Ν.Χ.

    [12] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

    Στην Αγκυρα θα μεταβεί την Πέμπτη ο Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να υποβληθεί σε αγγειογράφημα, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου.

    Ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τον οποίο πριν την έναρξη των συνομιλιών θα τον ξεναγήσει σε διάφορα μέρη των κατεχομένων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 18 November 1997 - 12:36:46