Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] “ΣΚΛΗΡΗ” ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΕΜ

  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [04] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

  • [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΟΔΗΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • [06] H ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

  • [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

  • [10] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [11] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ

  • [13] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [14] ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ- ΣΕΝΓΚΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [15] ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ;


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Της πολιτικής της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύτηκε με την απόφαση της συνόδου του Kounelbo}qcou, αλλά προέβλεψε μια μακρά διαδικασία με πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

    Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια επικαλέστηκε τη συνάντηση κορυφής στην Κρήτη και το παρελθόν των ελληνοβαλκανικών σχέσεων για να επισημάνει, όπως είπε, ότι με μεγάλες και εντατικές προσπάθειες η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε, ενώ ήταν σχεδόν απομονωμένη από τις γειτονικές χώρες. “Σήμερα εμείς πρωταγωνιστούμε στα Βαλκάνια και αυτός ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος έχει αναγνωριστεί και από τις βαλκανικές αλλά και από άλλες χώρες”, είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τώρα αρχίζει μια μακρά διαδικασία, στην οποία θα γίνουν πολλών ειδών διαπραγματεύσεις και για το περιεχόμενο της απόφασης για την ευρωπαϊκή διάσκεψη αλλά και για τα ειδικότερα θέματα, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου.

    “Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα υπάρξουν πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας θα υπάρχουν νέες εντάσεις και πιέσεις από την πλευρά των άλλων χωρών που μειοψήφισαν σε αυτή τη διαδικασία ή δεν την αποδέχτηκαν στο σημείο στο οποίο κατέληξε”, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: “Έχουμε κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό αλλά για να το διατηρήσουμε χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και χρειάζεται προπαντός ψυχραιμία, ομοψυχία και επίγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και του τρόπου χειρισμού των θεμάτων αυτών για να μην φανούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία, δηλαδή σε ένα επίπεδο ανταλλαγής αντεκκλήσεων, ύβρεων και διαφορών σε μια γωνιά της Ευρώπης.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναζητά μια Ευρώπη στην οποία τηρείται το διεθνές δίκαιο τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζει την δημοκρατία και την ειρήνη. Νωρίτερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Σημίτη στους διαφωνούντες και η φράση του ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όποιον έχει άλλη πρόταση. Ωστόσο η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους.

    Σε διευκρινιστική δήλωση για τη φράση του πρωθυπουργού ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όποιον έχει διαφορετικές προτάσεις προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. “Οι πόρτες είναι ανοιχτές τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ τόσο για να μπει κάποιος όσο και για να βγει κάποιος αρκεί να το θέλει ο ίδιος. Η συμμετοχή στα κόμματα είναι εθελοντική”, είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: “Καθένας λοιπόν επιλέγει να ενταχθεί σε ένα κόμμα διαβαίνοντας την πόρτα εισόδου και καθένας επιλέγει εφόσον το επιθυμεί να αποχωρήσει από ένα κόμμα διαβαίνοντας την πύλη εξόδου”.

    [02] “ΣΚΛΗΡΗ” ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΕΜ

    “ Σκληρή” απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στα όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ, για δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

    Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε, ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι κράτος δικαίου, δημοκρατικό, στο οποίο lpoqe_, όπως και σε όλες τις δημοκρατίες, κάποια μέλη ή όργανά του να παρανομήσουν.

    “ Γι΄ αυτό, είπε ο κ. Πάγκαλος, όσοι αδικούνται έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , στο Στρασβούργο και να βρουν το δίκιο τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η Τουρκία, όμως, δεν είναι κράτος δικαίου και παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το δικαίωμά της να τα παραβιάζει το έχει κατοχυρώσει και θεσμικά και συνταγματικά. Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι κράτη δικαίου κι όποια χώρα δεν είναι κι αυτή κράτος δικαίου, είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί στην κοινότητά τους.” Ειδικά για τη μειονότητα στην Θράκη ο κ. Πάγκαλος επισήμανε, ότι πρόκειται για μια ανοιχτή κοινωνία, στην οποία “κυκλοφορούν και ασχημονούν και Έλληνες και ξένοι και κανείς δεν τους έχει ελέγξει ή παρεμποδίσει γι΄ αυτό”.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε χθες με το Τούρκο ομόλογό του, ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλησε, όμως, να συζητήσει το κυπριακό, λέγοντας, πως δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά διεθνές.

    Ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε και με τον βοηθό υπουργό εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, με τον οποίο προέβη σε ανασκόπηση διαφόρων διεθνών προβλημάτων.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική για τα εθνικά θέματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Τόσο στα εθνικά ζητήματα, όσο και στα οικονομικά η αντιπολίτευση έδειξε ότι δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι η ψηφοφορία του είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση και κάλεσε τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν. Για την ένταξη στην ΟΝΕ τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και σχολιάζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία μιας “οικονομικής κυβέρνησης” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    “Δεν ήρθαμε στην εξουσία για να τη διαχειριστούμε”, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:” Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαχείρισης εξουσίας. Για μας η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Για μας η κυβερνητική εξουσία σημαίνει την υποχρέωση να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ισχυρής Ελλάδας. Κι η επιλογή μας είναι αυτή. Η επιλογή μας είναι η ανάπτυξη, η επιλογή μας είναι η κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι η επιλογή μιας κοινωνίας της ανθρωπιάς και κοινωνικής δικαιοσύνης”.

    Στις 8 το βράδυ ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο, και αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [04] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

    Αυστηρή και σαφή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Αν κάποιοι θεωρούν ότι έχουν καλύτερη πολιτική πρόταση η πόρτα είναι ανοιχτή και να κριθούμε όλοι από το λαό, είπε ο κ. Σημίτης και διευκρίνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και δεν νοείται κάποιος να τη στηρίζει σε κάποια σημεία και σε άλλα όχι.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 1998.

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίζεται και έχουν ζητήσει να μιλήσουν περίπου πενήντα βουλευτές.

    [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΟΔΗΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    “Ήρθαμε στην Οδησσό για προσκύνημα στο κενοτάφιο του πατριάρχη του Γρηγορίου του Ε’ και στο οίκημα της Φιλικής Εταιρείας, από όπου ξεκίνησε η φλόγα για την επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας”, τόνισε στην ομιλία του στο δημαρχείο της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    “Η Οδησσός”, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, “είναι πάντοτε στη σκέψη των Ελλήνων. Ένα μικρό μέρος της ιστορίας της ανήκει και στην ιστορία της Ελλάδας. Ίσως είναι πιο σημαντική για μας η Οδησσός, όχι μόνο γιατί έζησαν οι προγονοί μας εδώ, αλλά κυρίως γιατί εδώ ξεκίνησε η ελευθερία της Ελλάδας”.

    “Εσείς εδώ στην Οδησσό φυλάξατε τα οστά του πατριάρχη του Γρηγορίου του Ε’, ώστε να μπορέσουμε εμείς να τα ξαναπάρουμε στην Ελλάδα γι αυτό και σας χρωστάμε ευγνωμοσύνη”.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε προς το δήμαρχο της Οδησσού ότι “σας προσφέρουμε ειλικρινή αγάπη και όχι απλώς φιλία”.

    Η υποδοχή του κ. Στεφανόπουλου στο δημαρχείο της πόλης ήταν θερμότατη και συνοδεύτηκε από μια τοπική χορωδία που τραγούδησε ελληνικά τραγούδια.

    Ο δήμαρχος της πόλης ανακήρυξε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο φιλοξενούμενο της Οδησσού και του πρόσφερε μετάλλιο, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Στεφανόπουλο ότι “αυτό αποτελεί για μένα υψίστη τιμή”. Του προσφέρθηκε επίσης ένας ζωγραφικός πίνακας που απεικονίζει την Οδησσό. Ο κ. Στεφανόπουλος δώρισε στο δήμαρχο της πόλης ένα αντίγραφο αρχαίου σκεύους.

    Προσφωνώντας τον κ. Στεφανόπουλο ο δήμαρχος της Οδησσού υπογράμμισε ότι οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι σε όλους τους τομείς και με ευγνωμοσύνη οι πολίτες της Οδησσού θυμούνται τα ονόματα τους.

    Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους Έλληνες επιχειρηματίες και τόνισε ότι “είναι οι πρώτοι που ήρθαν εδώ στην Οδησσό“. Συμβολικά τόνισε “η πόλη μας πρέπει να αρχίσει από την ελληνική πλατεία όπου οι συμπατριώτες σας Έλληνες οικοδομούν εμπορικό κέντρο”.

    Έκανε επίσης μνεία για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Οδησσού για τη δημιουργία παρευξείνιας λέσχης.

    Στο ίδρυμα απόδημου ελληνισμού υποδέχτηκαν τον κ. Στεφανόπουλο ελληνόπουλα με ελληνικές ενδυμασίες.

    [06] H ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    H διαχείριση των κρίσεων στην κεφαλαιαγορά αποτελεί το επίκαιρο θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών “Money Show ‘97”.

    Τις απόψεις τους γύρω από το πώς μπορούν να εκμηδενιστούν οι αρνητικές συνέπειες των χρηματιστηριακών κρίσεων, θα καταθέσουν ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Μανώλης Ξανθάκης, ο επικεφαλής της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, Αλέξιος Πιλάβιος, ο διευθύνων σύμβουλος της “ΣΙΓΜΑ Χρηματιστηριακή Α.Ε”, Γιάννης Μαρκόπουλος και ο αντιπρόεδρος της “ALPHA Χρηματιστηριακή Α.Ε”, Αρτέμης Θεοδωρίδης.

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα το πρωί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, μετά την χθεσινή αιματηρή απόπειρα ομαδικής απόδρασης, στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας κρατούμενος και τραυματίστηκαν ένας κρατούμενος και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

    Νεκρός από πυροβολισμούς αστυφύλακα-φρουρού της Ε΄ σκοπιάς, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, έπεσε ο 26χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης, Μπεκνίκ Μπρεγκάσι, από την Κορυτσά, κρατούμενος από τον περασμένο Ιούνιο για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, ο οποίος σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, κ. Βασιλειάδη, φέρει διαμπερές τραύμα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο αστυφύλακας συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, επόπτη των φυλακών, και με τη σχηματιζόμενη δικογραφία θα αποσταλεί αρμοδίως. Προανάκριση για τον εντοπισμό των πρωταίτιων των επεισοδίων και τον καταλογισμό ευθυνών διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυματίστηκε στο πόδι, πιθανόν από πτώση, ενώ έτρεχε και ο Μάγκος Μπασίλε, υπήκοος Αλβανίας, κρατούμενος για ναρκωτικά, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος”, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τραυματίστηκαν ελαφρά, στη διάρκεια της συμπλοκής, ο 35χρονος Στέργιος Κρικώνης και ο Θόδωρος Καρατζίκος, 26 χρονών, μεταφέρθηκαν χθες στο ίδιο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, για να επιστρέψουν στη συνέχεια στα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 6:15 χθες το απόγευμα όταν, μετά τη διανομή του βραδινού συσσιτίου, ομάδα 15-20 Αλβανών κρατουμένων επιτέθηκε με σιδερένια αντικείμενα και σπασμένα γυαλιά κατά υπαλλήλων των φυλακών. Ακολούθησε συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν οι δύο υπάλληλοι.

    Στη συνέχεια, κρατούμενοι με κλειδί που αφαιρέθηκε βίαια από υπαλλήλους άνοιξαν την πόρτα του προαυλίου της φυλακής, με σκοπό να αποδράσουν. Εγιναν όμως αντιληπτοί από τον αστυφύλακα-φρουρό, ο οποίος τους κάλεσε επανειλημμένα να επιστρέψουν στη θέση τους. Επειδή οι κρατούμενοι δε συμμορφώθηκαν, πυροβόλησε στον αέρα πολλές φορές με το ατομικό του πιστόλι και με υποπολυβόλο ΜΡ 5, από απόσταση περίπου 50 μέτρων για εκφοβισμό. Κατά τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Μπεκνίκ Μπρεγκάσι, ενώ στην προσπάθειά του να διαφύγει τραυματίστηκε ο δεύτερος Αλβανός.

    Σε ολόκληρο το κτίριο των φυλακών σήμανε αμέσως συναγερμός, και επιτόπου έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, δύο εισαγγελείς και ο διευθυντής των φυλακών Γ. Ευτυχίδης. Γύρω στις 7:00 το απόγευμα, αποκαταστάθηκε η ηρεμία και όλοι οι κρατούμενοι μπήκαν τελικά στα κελιά τους.

    Μέχρι αργά το βράδυ, οι Δικαστικές Φυλακές είχαν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και στο χώρο του κτιρίου παρέμενε ολόκληρη η δύναμη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των επεισοδίων. Δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν και σήμερα στο χώρο.

    Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στις φυλακές Διαβατών, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει μεταξύ άλλων ως κύρια αιτία για την εξέγερση την έλλειψη χώρων στις φυλακές Διαβατών και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να επέμβει για την επίλυση του προβλήματος.

    Εκπρόσωποι της διεύθυνσης των φυλακών δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ενώ οι φυλακές μπορούν φιλοξενήσουν 170 κρατούμενους, σήμερα παραμένουν έγκλειστοι στα κελιά τους περισσότεροι από 500, από τους οποίους οι 200 είναι αλλοδαποί, στην πλειοψηφίας τους Αλβανοί λαθρομετανάστες. Σύμφωνα, άλλωστε, με το οργανόγραμμα των φυλακών, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 130 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σήμερα υπηρετούν μόνο 100.

    [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

    Η Θεσσαλονίκη τιμά διπλά τον Αντώνη Σαμαράκη με μία λογοτεχνική βραδιά που του αφιερώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης την Παρασκευή και με μια ειδική βραδιά που διοργανώνει τον Ιανουάριο ο Δήμος για να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη.

    Η λογοτεχνική βραδιά προς τιμήν του Αντώνη Σαμαράκη θα pqaclatopoighe_ σε συνεργασία με το Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης στο θέατρο “Αυλαία” . Στην εκδήλωση , που θα παραστεί και ο ίδιος ο λογοτέχνης, θα ακουστούν αποσπάσματα από κείμενα του από τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον Δημήτρη Καρέλλη ενώ για το συγγραφέα θα μιλήσουν οι Πάνος Θεοδωρίδης, Ηλίας Κουτσούκος , Θανάσης Γεωργιάδης, Αντώνης Σκιαθάς καθώς επίσης συνεργάτες του ΟΠΠΕΘ και λογοτέχνες.

    Η ανακήρυξη του Αντώνη Σαμαράκη σε επίτιμο δημότη της Θεσσαλονίκης γίνεται με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του δημάρχου Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Την έντονη αντίδραση πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βερντρίν, δήλωσε πως η Άγκυρα “μπορεί να είναι απογοητευμένη από την απόφαση των 15 στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα”.

    “ Πρόκειται ,είπε, για μια ελπίδα της που διαψεύσθηκε και όχι για ένα δικαίωμά της που καταπατήθηκε. Εύχομαι αυτά τα συναισθήματα, από τα οποία διακατέχεται η τουρκική ηγεσία, να μην έχουν αρνητικές συνέπειες, ειδικά για την Κύπρο” είπε ο Γάλλος υπουργός.

    Είπε ακόμη, ότι ο ίδιος “λυπάται, που δεν μπόρεσε η Ε.Ε. να διατυπώσει μια πιο “έξυπνη” πρόταση προς την Τουρκία, αλλά τόνισε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 15 μέλη και όχι μόνο από τη Γαλλία.

    Πιο “σκληρός” στις δηλώσεις του ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίο προειδοποίησε την Άγκυρα “να μην σκεφθεί να κάνει καμιά απόπειρα ενσωμάτωσης του βόρειου τμήματος της Κύπρου” κάτι που, όπως είπε, “ θα ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο”.

    “ Αν η Τουρκία, είπε, θέλει να γίνει κάποτε μέλος της κοινότητας, δεν πρόκειται να το πετύχει προσπαθώντας να μπλοκάρει την ένταξη σ΄ αυτήν, μιας άλλης χώρας.”

    [10] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ αναζητώντας υποστήριξη μετά το πάγωμα των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο κ Γιλμάζ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ με πέντε υπουργούς καθώς και με τους προέδρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συνάντηση του Γιλμάζ με τον Αλ Γκόρ θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με την εφημερίδα “Μιλλιέτ”, στη διάρκειά της θα υπογραφεί συμφωνία ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων cia την αγορά 49 αεροσκαφών τύπου Boeing . Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Μπίλ Κλίντον.

    Στη πλαίσιο των επαφών του Μεσούτ Γιλμάζ στις ΗΠΑ προγραμματίζεται να εξεταστούν ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της βάσης του Ιντζιρλίκ. Η “Μιλλιέτ” επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά θα προτείνει να ανατεθεί στην βάση του Ιντζιρλίκ η ασφάλεια της μεταφοράς των πετρελαίων της Κεντρικής Ασίας μέσω του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν, σχέδιο το οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα η αμερικανική πλευρά αναμένεται να ζητήσεις αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών της στη βάση του Ιντζιρλίκ. Ο Μπίλ Κλίντον στη διάρκεια της συνάντησης με τον Μεσούτ Γιλμάζ αναμένεται να θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ θέματα προτεραιότητας θα είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στο Αιγαίο.

    [11] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Δυσφορία προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ στη Βουλή στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Στόγιαν Άντωφ τόνισε ότι “ο Πρόεδρος επανέλαβε αυτά που ήδη έχουμε ακούσει πολλές φορές” και επεσήμανε ότι, παρόλο που παρουσίασε τις επιτυχίες της ΠΓΔΜ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τα τελευταία δύο χρόνια απέδειξαν ότι η χώρα στον τομέα αυτό “έχει υποστεί πολλές ήττες”.

    Ο κ.Άντωφ, χαρακτήρισε σοβαρή παράλειψη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και στα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, ενώ κατηγόρησε και την προσπάθειά του να επιρρίψει ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε εξωτερικούς παράγοντες.

    Σε παρόμοιο επίπεδο κυμάνθηκαν και τα σχόλια του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιούμπισαβ Ιβάνοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Κγλιγκόρωφ δεν αναφέρθηκε στους λόγους που καθυστερούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους υπολοίπους οργανισμούς.

    Την ομιλία του Κίρο Γκλιγκόρωφ κατέκριναν και τα αλβανικά κόμματα. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) κατηγόρησαν τον Σκοπιανό πρόεδρο ότι απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες σε σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό των διεθνικών σχέσεων και του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, ζητήματα που σύμφωνα με την άποψή τους είναι σημαντικά για την περαιτέρω ειρηνική συνύπαρξή Αλβανών και Σλάβων εντός των συνόρων του κράτους.

    Σημειώνεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή ομιλία του Πρόεδρου Γκλιγκόρωφ στη Βουλή απέσπασε θετικά σχόλια μόνο από το κυβερνών κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, η οποία χαιρέτησε ειδικότερα τις θέσεις του προέδρου επί των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράταση της παραμονής των 200 Ελλήνων στρατιωτών για άλλους έξι μήνες, στο πλαίσιο της ελληνοαλβανικής συνεργασίας. Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ανακοίνωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα, κ. Ατζέμ Χαϊντάρι, με την οποία χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο αυτό “επικίνδυνο βήμα της αλβανικής κυβέρνησης”.

    Η έκθεση του κ. Χαϊντάρι απευθύνεται όχι μόνο στους βουλευτές, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα κόμματα και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, καθώς και στις κυβερνήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην Ελληνική Κυβέρνηση. “Η εγκαθίδρυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τον αλβανικό λαό θα χαρακτηριστεί σαν εγκαθίδρυση ενός επιδρομέα, επομένως όλες οι ευθύνες για ενδεχόμενες αντιδράσεις θα βαρύνουν την ελληνική κυβέρνηση”, προειδοποίησε ο Α. Χαϊντάρι.

    Η εφημερίδα “Ριλίντια Ντιμοκρατίκε”, όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης), δημοσιεύει δηλώσεις των αρχηγών των διάφορων πολιτικών κομμάτων σχετικά με την υπόθεση. “Έξω από την Αλβανία οι Έλληνες στρατιώτες”, είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας που αναφέρεται σε δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος “Εθνικό Μέτωπο”, Μισέλ Τσέλκο. Για τον κ. Σαμπρί Γκόντο, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, “η παραμονή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια της συνεργασίας”. Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κ. Ζεπ Ουσάτι, αντιδρά και αυτός με σκληρά λόγια και προειδοποιεί “εάν ο Πρωθυπουργός Νάνο θα προχωρήσει μέχρι τη νομιμοποίηση των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, τότε τα κόμματα θα ζητήσουν αμέσως την παραίτησή του”.

    [13] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τη λήψη άμεσων μέτρων εναντίον της τρομοκρατίας ζήτησε από τον υπουργό εσωτερικών της Αλβανίας Νεριτάν Τσέκα, ο δήμαρχος του Αργυροκάστρου.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ιλί Ασλάνι ζήτησε από τον κ. Τσέκα να στείλει ειδικές δυνάμεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο Αργυρόκαστρο.

    Η τοπική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επίσης, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες “διεπράχθησαν από συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες που σκοπό έχουν να αποσταθεροποιήσουν το νόμο και την τάξη, όχι μόνο στο Αργυρόκαστρο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα”.

    Με την ανακοίνωση του ο δήμαρχος καλεί την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τον εισαγγελέα και την Υπηρεσία Πληροφοριών Δημοσίας Τάξης να επαναφέρουν την ειρήνη στην πόλη, με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.

    [14] ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ- ΣΕΝΓΚΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν όσον αφορά τη χορήγηση βίζας, θα αποτρέψει χιλιάδες Σέρβους τουρίστες από το να επισκεφτούν την Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι, εκφράζει η Γιουγκοσλαβική Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων “JUTA”.

    Σύμφωνα πάντα με τους Γιουγκοσλάβους τουριστικούς πράκτορες, η εφαρμογή της βίζας Σένγκεν σηματοδοτεί μια πολύπλοκη διαδικασία, που θα έχει ως αντίκτυπο ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και αβεβαιότητα, όσον αφορά την είσοδο Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα. “Εάν οι Έλληνες εφαρμόσουν τη διαδικασία που ακολουθούν οι άλλες δυτικές χώρες, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να προτιμήσουν την Ελλάδα οι Γιουγκοσλάβοι τουρίστες”, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτικα”, υπό τον εύγλωττο τίτλο “Το καθεστώς στη χορήγηση της ελληνικής βίζας αραιώνει τα ταξίδια”.

    Πάντως, τα μέλη της “JUTA” εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την πιο αυστηρή διαδικασία χορήγησης βίζας, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο αρνητικού αντίκτυπου στον τουρισμό της. Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της “JUTA”, Μπράνκο Γιέλοβιτς, τονίζοντας ότι η βίζα Σένγκεν σίγουρα θα δυσχεράνει τα ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, πριν διαπιστωθεί ποια ακριβώς διαδικασία θα εφαρμόσει η χώρα.

    Ωστόσο, τα πρακτορεία-μέλη της Ένωσης δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ.Γιέλοβιτς, αφού η JUTA δέχτηκε χτες δεκάδες τηλεφωνήματα έκδηλης ανησυχίας. Μάλιστα, ζητήθηκε επείγουσα συνάντηση με τους υπευθύνους στην ελληνική πρεσβεία, ώστε να διευκρινισθεί τί θα γίνει με τα ήδη πωληθέντα τουριστικά προγράμματα για το νέο έτος.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα “NΤΕΜΟΚΡΑΤΙΑ”, η οποία δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο “Η Ελλάδα πιο μακριά από τη Γαλλία”. Έμφαση δίδεται από τον αρθρογράφο στο γεγονός ότι στο εξής θα απαιτείται περισσότερος χρόνος από ό, τι σήμερα για την έγκριση εισόδου στην Ελλάδα.

    [15] ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ;

    Επικίνδυνο φορτίο, που επί τρία χρόνια παραμένει στο πάρκινγκ του συνοριακού σταθμού Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα ΠΓΔΜ- Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, έχει κινήσει τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για 20 τόνους γάλα σε σκόνη, το οποίο είναι μολυσμένο με ραδιενεργό Καίσιο 134 και 138.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Makpress, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικής της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται για ραδιενεργό γάλα, συνέστησε ωστόσο την καταστροφή του φορτίου, γιατί έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

    Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι απόψεις για την επικινδυνότητα του voqt_ou είναι διφορούμενες, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, το Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων της χώρας, το οποίο εξέτασε δείγματα της σκόνης, διαπίστωσε πως πρόκειται για επικίνδυνο φορτίο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτό είναι ραδιενεργό ή όχι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 17 December 1997 - 16:54:32