Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΙΣ “ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

  • [03] ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ “BELOVO” ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η “ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε”

  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

  • [05] ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [06] ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ KΑΤΑΡΓΗΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [08] ΘΑ ΠΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΕΧΤΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ

  • [09] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  • [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [11] ΔΕ ΘΕΤΕΙ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΥΠΟΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [12] ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [13] ΛΕΜΠΕΝΤ: Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΙΣ “ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στη στάση της Τουρκίας, αλλά και σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποχωρητικότητα της Ελλάδας στην επιμονή της Άγκυρας στα έξι μίλια, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, jat\ τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρέππας, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα θέματα της έκτασης των χωρικών υδάτων είναι πάγιες και πρόσθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις παραμένουν στις θέσεις τους ότι το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια παραμένει ισχυρό και αναφαίρετο.

    Επεσήμανε δε, ότι όλες οι πολιτικές επιλογές της Ελλάδας, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής, είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. “Με αυτήν την έννοια, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή συνεννόησης με τρίτους για κάτι που αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά της προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει, γιατί όσο δεν πράττει κάτι τέτοιο δε δίνει την εικόνα ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.

    [02] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

    Αναβλήθηκαν το μεσημέρι, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, οι συγκεντρώσεις των αγροτών στις κεντρικές πλατείες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Γιάννης Πατάκης επισήμανε ότι μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματα τους. Τα αιτήματα των αγροτών είναι ο τερματισμός των ποινικών διώξεων για τις τελευταίες κινητοποιήσεις, η ρύθμιση χρεών και η ενίσχυση του εισοδήματος τους.

    Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους, στις 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, απειλώντας με αποκλεισμό του οδικού άξονα.

    [03] ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ “BELOVO” ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η “ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε”

    Τη διοίκηση της βουλγαρικής βιομηχανίας “Belovo” αναλαμβάνει και επισήμως το ερχόμενο Σάββατο η βορειοελλαδική εταιρία “Χαρτοποιία Θράκης Α.Ε”, καθώς η διαδικασία εξαγοράς του μεριδίου 58% της επιχείρησης, έναντι 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει πλέον ολοκληρωθεί.

    Τα προϊόντα χαρτοποιίας που θα παράγονται στη βουλγαρική βιομηχανική μονάδα, θα διοχετεύονται, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ελληνικής εταιρίας, Γεώργιο Αγγελόπουλο, κατά βάση στη βουλγαρική αγορά, ενώ τμήμα αυτών θα εξάγεται σε 40 ακόμη χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται η “Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ”.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Αγγελόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγαλύτερου μεριδίου της “Belovo” από τη “Χαρτοποιία Θράκης Α.Ε”, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν προς το παρόν συγκεκριμενοποιηθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρική Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων πώλησε μερίδιο 58% της Belovo στην ελληνική χαρτοποιϊα, η οποία δεσμεύτηκε να επενδύσει στη μονάδα κονδύλια ύψους 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων, στο διάστημα των επόμενων πέντε χρόνων.

    Σύμφωνα με τον βουλγαρικό φορέα, το 25% των μετοχών που απομένουν θα περάσει επίσης σε χέρια ιδιωτών, ενώ το υπόλοιπο 17% θα πωληθεί στους εργαζόμενους της εταιρίας, η οποία παράγει χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα, κόλλες αλληλογραφίας και χαρτί εκτυπώσεων, συσκευασίας και υγείας.

    Όσον αφορά τη “Χαρτοποιϊα Θράκης Α.Ε”, αυτή ανήκει στον όμιλο Ζερίτης, που αγόρασε μετοχές δύο ουγγαρικών χαρτοβιομηχανιών το 1993 και είναι ιδιοκτήτης μεγάλης χαρτοποιίας στην Αίγυπτο.

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τα προβλήματα της Θράκης τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια μιας εποικοδομητικής συνάντησης με κυβερνητικά στελέχη, εξέφρασαν, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι νομάρχες της ακριτικής περιοχής, που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Δεν έλειψαν, ωστόσο, κάποια παράπονα γύρω από ορισμένες κυβερνητικές θέσεις που δεν αποσαφηνίστηκαν, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών και την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου στη Θράκη.

    “Αυτό καθεαυτό το γεγονός ότι έγινε μια τόσο μεγάλη σύσκεψη για τα προβλήματα της Θράκης είναι ιδιαίτερα θετικό”, τόνισε ο νομάρχης Έβρου, Γεώργιος Ντόλιος, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος όσον αφορά την πορεία της Εγνατίας Οδού. Ο κ.Ντόλιος επεσήμανε ότι η ανάδοχος εταιρία “Εγνατία Α.Ε” έχει προβεί σε μια πολύ καλή προετοιμασία, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

    Σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δώσει στους βαμβακοπαραγωγούς ο ΕΛΓΑ, τόσο ο κ.Ντόλιος όσο και ο νομάρχης Ροδόπης, Στέργιος Σταυρόπουλος, θεώρησαν θετικότατη τη στάση της κυβέρνησης, για τη χορήγηση του 70% της προκαταβολής στους δικαιούχους μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο, για τις αποζημιώσεις πέραν του ΕΛΓΑ δεν υπήρξε εκμέρους της κυβέρνησης καμία δέσμευση, ενώ ο κ.Ντόλιος έκανε λόγο και για αρνητική προδιάθεση. “Για τις εκτός ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη θέση”, υπογράμμισε και ο κ.Σταυρόπουλος.

    Χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποιο σημαντικό βήμα έληξε η χθεσινή συζήτηση γύρω από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου στην ακριτική Θράκη. “Δεν είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σταυρόπουλος, ενώ ο κ.Ντόλιος εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι, με παρεμβάσεις βουλευτών της Θράκης, θα υπάρξει στη Βουλή αποδοχή κάποιων από τις βασικές προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου στην ακριτική περιοχή. “Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να διατηρηθεί η επαρκής διαφορά κινήτρων-προνομιών της Θράκης σε σχέση με άλλες περιοχές, ώστε να εξακολουθήσει να pqosekj}ei ιδιωτικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή της”, κατέληξε ο κ.Ντόλιος.

    [05] ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Ματαιώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αναμένεται να αντιμετωπίσουν από σήμερα όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς.

    Οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές ανακοίνωσαν ότι στο εξής δεν θα εργάζονται υπερωριακά, καθώς έληξε τυπικά το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας για την εφαρμογή του οποίου είχαν συμφωνήσει να προσφέρουν υπερεργασία.

    Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών, αναφερόμενος στην υπερωριακή απασχόληση τόνισε ότι ενώ χρειάζονται 1.450 εργαζόμενοι για το χειμερινό πρόγραμμα της Ολυμπιακής, απασχολούνται 1.230 και προγραμματίζεται μάλιστα περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα.

    [06] ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    “Δεν είμαι ακόμα υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης”, δηλώνει ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης και διευκρινίζει πως ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ανακοίνωσε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ίδιος.

    Την τελική του απόφαση, αν θα είναι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Λαζαρίδης θα την ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες και όπως σημειώνει δεν θα εξαρτηθεί από καμιά κομματική διεργασία, αλλά από τα αποτελέσματα των επαφών που έχει με φορείς και προσωπικότητες της πόλης.

    Ο ίδιος τάσσεται κατά της κομματικής αντιπαράθεσης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δεν επιθυμεί να είναι κομματικός υποψήφιος και ευελπιστεί πως και η Ν.Δ. με τις επιλογές της θα αποφύγει να δώσει αυτό το χαρακτήρα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, που είχε δηλώσει υποψηφιότητα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε μεν επιφυλάξεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς την επιλογή του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, αλλά δήλωσε ότι σέβεται τις αποφάσεις και θα αγωνιστεί για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα που προυποθέτει την ενότητα και την κοινή δράση.

    Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στην απόφαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στον τρόπο που ελήφθη και βεβαίωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ σταδιακά αρχίζει να στήνεται ο μηχανισμός υποστήριξης της υποψηφιότητας Λαζαρίδη, πέρα από το πρώτο επιτελείο το οποίο αποτελείται από τρία μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ (Δημήτρη Κατσαντώνη, Μιχάλη Αλεξανδρίδη, Μανώλη Τρικούκη).

    Το θέμα του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί και στη Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ KΑΤΑΡΓΗΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του Κόμματος Ευημερίας καταργώντας , πριν την έκδοση της απόφασης, διάταξη του άρθρου 103 του νόμου περί πολιτικών κομμάτων. Με την κατάργηση της διάταξης του νόμου στερεί από νομική βάση την προσφυγή που θα καταθέσει το Κόμμα Ευημερίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ότι δεν μπορούν να ιδρυθούν πολιτικά κόμματα με βάση τη θρησκεία ,τη γλώσσα, την φυλή και την εθνική καταγωγή ενώ παράλληλα απαγορεύεται να διοργανώνουν τα κόμματα θρησκευτικές τελετές. Σε διάταξη του εδαφίου β΄ του άρθρου 103 αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποδειχτεί ότι τα προαναφερθέντα αδικήματα τα έχουν διαπράξει επιτροπές των κομμάτων. Οι νομικοί του Κόμματος Ευημερίας υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 103 είναι παράνομη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αλλάζει διάταξη νόμου την στιγμή που κάποιος δικάζεται και αυτή είναι υπέρ του, ούτε να καταργηθεί και αυτή η κατάργηση να έχει αναδρομική ισχύ.

    Ο προϊστάμενος εισαγγελίας Εφετών, Βουράλ Σαβάς , ο οποίος είχε ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας με την κατηγορία ότι στρέφεται κατά του κοσμικού καθεστώτος, σχολιάζοντας την κατάργηση του εδαφίου β’ του άρθρου 103 τόνισε ότι ο Εμπακάν δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει ως στοιχείο το άρθρο αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Μιλλιέτ” το Συνταγματικό Δικαστήριο πριν εκδώσει την καταδικαστική για το Κόμμα Ευημερίας απόφαση κατάργησε τη διάταξη του άρθρου 103 του νόμου πολιτικών κομμάτων, στην οποία βασιζόταν η υπεράσπιση του κόμματος. Ο εισαγγελέας Σαβάς χαρακτήρισε επαναστατική την κατάργηση της διάταξης λέγοντας ότι η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου έδειξε ότι το Κόμμα Ευημερίας στήριξε την υπεράσπισή του σε άρθρο νόμου που αντίκειται στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον κ Σαβάς το Κόμμα Ευημερίας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί τη διάταξη του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Ακόμη και αν το Κόμμα Ευημερίας προσφύγει στην Ευρώπη το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Μακάρι να προσφύγουν. Με μεγάλη πιθανότητα η Ευρώπη θα κρίνει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σωστή. Η Ευρώπη είχε απορρίψει και προσφυγή που κατέθεσαν νωρίτερα για το θέμα του κεφαλοδέσμου. Εφόσον καταργήθηκε το άρθρο 103 δεν υπάρχει νομική βάση για το Κόμμα Ευημερίας” πρόσθεσε ο κ Σαβάς. Ο εισαγγελέας Σαβάς υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει το δικαίωμα να θέσει ξανά σε λειτουργία το Κόμμα Ευημερίας ούτε και να επεμβαίνει το εθνικό δίκαιο της Τουρκίας. “Το πολύ να καταδικάσει την Τουρκία σε καταβολή αποζημίωσης” τόνισε ο κ Σαβάς.

    Εξάλλου ο υπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων dijaiyl\tym Χικμέτ Σαμί Τούρκ, σύμφωνα με τη “Μιλλιέτ”, επισήμανε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι εφέσιμη. Ο κ Τούρκ υποστήριξε ότι το Κόμμα Ευημερίας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω,ν η απόφαση του οποίου θα δεσμεύει την Τουρκία. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ Τούρκ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν υποθέσεις για κόμματα τα οποία έχουν τεθεί εκτός νόμου και για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση. Σύμφωνα με τον κ Τουρκ η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει την έννοια της έφεσης.

    [08] ΘΑ ΠΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΕΧΤΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ

    Σε ολοσέλιδη συνέντευξή του προς την εκδιδόμενη στο Λονδίνο αραβόφωνη εφημερίδα “Al Hayat” -που όπως τονίζεται, δόθηκε “σε ένα από τα κράτη της περιοχής”- ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι αν η Τουρκία δεν κάνει βήματα για την επίτευξη πολιτικής λύσης (του Κουρδικού), τότε θα αντιμετωπίσει πιο σφοδρό πόλεμο από αυτόν που αντιμετώπισε τον περασμένο χρόνο.

    Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η Τουρκία προετοιμάζει, στο βόρειο Ιράκ, το σχηματισμό κυβέρνησης αποτελούμενη από Κούρδους και Τουρκομάνους, γεγονός που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ένταση του πολέμου, που κινδυνεύει έτσι να μετατραπεί σε περιφερειακό.

    Αν αντίθετα η Τουρκία ξεκινήσει πολιτικό διάλογο, τότε μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος το 1998, τονίζει η ηγέτης του ΡΚΚ δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Αν δεχτούν το διάλογο, τότε εμείς από την πλευρά μας θα παύσουμε τον πόλεμο (...). Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Αυτό, άλλωστε, επιθυμούν πολλοί και στην Τουρκία. Εύχομαι να επανέλθουν στην οδό του διαλόγου (...). Αλλά οι Τούρκοι συνταγματάρχες θέλουν να εξολοθρεύσουν ριζικά το Κουρδικό. Αν αλλάξει αυτή η άποψη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το διάλογο. Η Ευρώπη το επιθυμεί σοβαρά. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλέον να βοηθήσουν την Τουρκία, όπως στο παρελθόν. Ακόμα και τα Ισλαμικά κράτη δεν υποστηρίζουν πλέον την Τουρκία στον πόλεμό της, όπως στο παρελθόν”.

    Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν διαψέυδει ότι υπάρχουν βάσεις του στο Ιράν, στη Συρία ή στην κοιλάδα Μπέκαα του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ισχυρισμούς της Τουρκίας. “Εμείς βρισκόμαστε στο Κουρδιστάν”, τονίζει χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διαψεύδοντας ότι οι σχέσεις του με τη Συρία αποτελούν την αιτία της κρίσης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού. “Ακόμα και πριν ιδρυθεί το κόμμα μας, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας ήταν κακές”, υπενθυμίζει σχετικά ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διευκρινίζοντας ότι “το Κόμμα της Ευημερίας Refah απέφυγε τη σύναψη συμφωνίας με το ΡΚΚ, λόγω πιέσεων των στρατιωτικών”.

    Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκτιμά ότι την ερχόμενη Άνοιξη ενδέχεται να συγκληθεί, στην Ευρώπη, Διεθνής Διάσκεψη για το Κουρδικό με τη συμμετοχή όλων των Κουρδικών Κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την πολιτική επίλυση του Jouqdijo}, φοβούμενη τους κινδύνους που εγκυμονεί η Κουρδική μετανάστευση.

    Ο ηγέτης του ΡΚΚ επισημαίνει ότι ένα από τα αεροσκάφη που κατέρριψε το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ήταν Ισραηλινό και το πλήρωμά του Ισραηλινοί αξιωματικοί. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το μέγεθος της Ισραηλινής συμμετοχής σ’ αυτόν τον πόλεμο. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητά την υποστήριξη των Αράβων, εκτιμώντας ότι οι Κούρδοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και την εμπλοκή του Ισραήλ σ’ αυτόν τον πόλεμο.

    Επίσης ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν διαψεύδει περσινές δηλώσεις στελέχους του Κόμματός του από τη Βηρυτό, ότι το ΡΚΚ σκοπεύει να πλήξει Αμερικανικά και Τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή, τονίζοντας τα εξής: “Δεν σκοπεύουμε να κλιμακώσουμε τον πόλεμο έξω από τα σύνορα του Κουρδιστάν και της Τουρκίας”.

    Σε ερώτηση αν έχει απειλήσει με ανατίναξη τα υδροηλεκτρικά φράγματα της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία σταματήσει τη ροή των υδάτων προς τη Συρία, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν απαντά τα εξής: “Αυτά τα φράγματα δεν ανατινάζονται με βόμβες. Αν μας βοηθήσει η Συρία να ανέλθουμε στην εξουσία, τότε εμείς θα της δώσουμε το νερό ανοίγοντας τις πόρτες των φραγμάτων και όχι χρησιμοποιώντας βόμβες”.

    Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν διαψεύδει ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ του Κόμματός του και των ΗΠΑ, “οι οποίες των κατηγορούν ως τρομοκράτη, επειδή δεν θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις με τους Άραβες”. Τέλος, χαρακτηρίζει “θετική” την απόφαση της Γερμανικής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε το κόμματο του “μη τρομοκρατικό” και υπόσχεται ότι θα υπάρξουν “θετικά διαβήματα” από την πλευρά της Γερμανίας και της Ευρώπης προς τους Κούρδους, για τα οποία όμως αρνείται να προβεί σε αποκαλύψεις.

    [09] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μετακίνηση και την ταλαιπωρία των Κούρδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε ευρωπαϊκές χώρες, έφερε στη δημοσιότητα, η αμερικανική εφημερίδα “Washington Times”, με ολοσέλιδη ανταπόκριση από το μεθοριακό σταθμό Υπσαλα της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, “αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές από τις ελληνικές ή τις τουρκικές αρχές για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών αγγίζει τις 50.000 ετησίως”.

    Για το 1997, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “21.060 άτομα συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Τουρκία”, ενώ ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταφορά των Κούρδων παράνομων μεταναστών από δίκτυο λαθρεμπόρων “που αμείβονται με χιλιάδες δολάρια για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά ή να τους περάσουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο”.

    Καταλήγοντας, στο δημοσίευμα των “Washington Times”, τονίζεται ότι “πάνω από το ήμισυ όσων συνελήφθησαν το 1997 θα διερχόταν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πολλοί από τους πρόσφυγες δεν καταφέρνουν να vh\soum στην Ελλάδα, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών ή και ατυχημάτων”.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Θετικά αποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας την πρωτοβουλία της Ελλάδας να διαμεσολαβήσει στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, με μία συνάντηση Νάνο- Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα,.

    “Η αλβανική κυβέρνηση δέχεται ευμενώς την πρόταση του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημη πρόσκληση, το γεγονός αποδεικνύει ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έχει πλέον διεθνοποιηθεί”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πρέλα.

    Νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο σε δηλώσεις του είχε χαιρετήσει την πρόταση της Αθήνας τονίζοντας πως “κάθε συνάντηση που βοηθάει το διάλογο είναι θετική”, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, σε συνέντευξή του στην “Γκαζέτα Σκιπτάρε”, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Αθήνας αποτελεί πλαίσιο ανεπίσημης πρότασης. “Θα εξετάζαμε σοβαρά την πρόταση εάν θα είχαμε επίσημη πρόσκληση στην οποία θα ανταποκρινόμασταν στον απαιτούμενο χρόνο και την απαιτούμενη στιγμή”, τόνισε. Κατά τον κ.Μίλο, προτάσεις τέτοιου είδους απαιτούν αναλύσεις και διαβουλεύσεις και με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, “η οποία είναι ο βασικός παράγοντας σε συνομιλίες για το θέμα του Κοσόβου που μπορεί να πραγματοποιηθούν στην περιοχή και ευρύτερα”, όπως είπε.

    [11] ΔΕ ΘΕΤΕΙ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΥΠΟΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Ο ηγέτης του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (ΚΚΚ), Αντέμ Ντεμάτσι, αρνήθηκε σήμερα την πρόταση του κόμματος του για να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Αλβανών της περιοχής, που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, αλλά δεν αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

    Ο κ. Ντεμάτσι σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν επιθυμεί να πάρει μέρος “στο άθλιο παιχνίδι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και των υποστηρικτών του”, τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε ότι “δηλητηριάζει τον αλβανικό λαό με πολιτικές απάτες”.

    Ο Αντέμ Ντεμάτσι, ο οποίος πριν αναλάβει την προεδρεία του ΚΚΚ διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πέρασε 28 χρόνια σε φυλακές της Σερβίας, εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Έχει εκφράσει Δε την αντίθεσή του στην πολιτική “ειρηνικής αντίστασης” που εφαρμόζει ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, και ζητά πιο δραστικά μέτρα για την ίδρυση μιας ανεξάρτητης “Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου”.

    [12] ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο κατηγόρησε χθες μέρος της αντιπολίτευσης ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες “προσπαθώντας να παίξει πολιτικά με το χαρτί του εθνικιστικού ριζοσπαστισμού”.

    Ο κ. Μίλο, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρέσβη της Γερμανίας Γιόχαν Ντομς, είπε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί τη συνεργασία με την αντιπολίτευση, η οποία όμως ακολουθεί ένα άλλο δρόμο: εγκαταλείπει τους θεσμούς και προσπαθεί να αποδυναμώσει το κράτος. Τόνισε ότι “τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία είναι ανεκτικά και προσπαθούν ν’ ακολουθούν εποικοδομητική πολιτική με το να μοιράζονται τις ευθύνες με την αντιπολίτευση, την οποία όμως δεν χαρακτηρίζει το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα”

    Ο κ. Μίλο πρόσθεσε ότι παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής συνεργασίας με όλους τους φορείς, σκοπό για τον οποίο, εξέφρασε την άποψη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

    Όσον αφορά, πάντως, στις σχέσεις της Αλβανίας με τις γειτονικές χώρες ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη σχέσεων με το Βελιγράδι και τα Σκόπια, “καθώς είναι πεπεισμένη ότι μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα συνεισφέρει στη λύση των προβλημάτων και την επιβολή της ειρήνης στα Βαλκάνια”.

    [13] ΛΕΜΠΕΝΤ: Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ

    “Δεν μπορούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία ενόσω βρίσκεται στην εξουσία η παλιά σοβιετική νομενκλατούρα”, δήλωσε σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα “Φιγκαρό” ο ρώσος Στρατηγός Αλεξάντερ Λεμπέντ, ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του προέδρου Γέλτσιν.

    Όσο η παλιά σοβιετική νομενκλατούρα, η οποία εκμεταλλεύτηκε στο παρελθόν τον κομουνισμό για δικό της κέρδος και τώρα εκμεταλλεύεται τη δημοκρατία, παραμένει στην εξουσία, δεν πρόκειται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Λεμπέντ, προσθέτοντας ότι δεν κάνει προβλέψεις απλά παραθέτει γεγονότα: “το 80% του ρωσικού πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχιας, η θητεία του Γέλτσιν έχει παραταθεί όπως στο παρελθόν είχε παραταθεί και του Μπρέζνεφ, η Ρωσία είναι άρρωστη και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του.

    Ο πρώην γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την έκδοση του βιβλίου του “Μνήμες ενός στρατιώτη”, δήλωσε σχετικά με το πολιτικό του μέλλον ότι υπολογίζει να πάρει το 60% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2000 αλλά, όπως είπε, για να το πετύχει αυτό δεν αρκούν οι πολιτικές εμφανίσεις. Ετοιμάζει επίσης ένα κίνημα το οποίο ονομάζεται “Τιμή και Πατρίδα” jah~r και το Ρωσικό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο αριθμεί 28.000 μέλη σε 78 περιοχές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 20 January 1998 - 13:41:38