Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [02] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ

  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [04] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

  • [05] Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

  • [06] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ INTERNET


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [08] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

  • [09] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΧΩΡΙΣ “ΜΟΜΦΗ” ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΚΘΕΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Στην κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, προχώρησε με απόφασή του, το υπουργικό συμβούλιο, μετά από τη σημερινή συνεδρίασή του, ενώ συζητήθηκε και σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιοι οργανισμοί.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος στο άρθρο 19 επεσήμανε ότι σύμφωνα με αυτό προβλεπόταν η στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους αλλοεθνείς εγκατέλειπαν τη w~qa για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόθεση να επανέλθουν. Η κατάργηση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ, συνέχισε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή που θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία και θα το καταργεί.

    “Ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας σχέση, όχι τόσο στη βάση του χαμηλού κόστους των παρεχόμενων αγαθών και προϊόντων, αλλά στη βάση της ποιότητας αυτών των αγαθών”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

    Στη συνέχεια, γνωστοποίησε τη δημιουργία μητρώου ποιότητας, στο υπουργείο Ανάπτυξης και την επιδότηση των επιχειρήσεων που θα καταφέρνουν να καταγραφούν στο μητρώο ποιότητας.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά η παροχή υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, ενώ αποφασίστηκαν η τοποθέτηση ειδικού σύμβουλου στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων, η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου των τροφίμων στο υπουργείο Γεωργίας και η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν ακόμα 54 παρατηρητήρια, που θα ελέγχουν την αγορά εργασίας.

    [02] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ

    Οι θέσεις της Ελλάδας για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων είναι δεδομένες και δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο κ.Κρανιδιώτης απάντησε συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που αναφέρει ότι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σχετικά με το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, βρίσκεται εκτός του πλαισίου σχέσεων καλής γειτονίας και αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μαδρίτης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τον εναέριο χώρο.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    “Η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ των έξι μιλίων χωρικών υδάτων και δέκα μιλίων εναέριου χώρου της, είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο, είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα, μέσα στο όριο των δώδεκα μιλίων”, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύεται σήμερα.

    Αναφερόμενος στην παρατηρούμενη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Μητσοτάκης, αφού κάνει λόγο για συμπτώματα νευρικότητας και σπασμωδικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα των Τούρκων στρατιωτικών επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι τμήμα των πολιτικών δυνάμεων και σημαντικό μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης καλλιεργεί ένα νοσηρό εθνικισμό για esyteqij^ εκμετάλλευση.

    Ο κ.Μητσοτάκης προβλέπει εξελίξεις εντός του 1998 στο κυπριακό, το οποίο όπως επισημαίνει πρέπει να αποτελέσει την κεντρική γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι όποια λύση προωθηθεί στο κυπριακό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.

    [04] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

    Μέσα από πραγματικές διαφορές και όχι από εικονικές αντιπαραθέσεις, που έχουν καταλήξει ανιαρές, θα προκύψει η νέα ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων, τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”.

    Η ιδεολογική διαίρεση Αριστερά-Δεξιά είναι αναγκαία και διαχρονική, αλλά είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε στη φάση μιας νέας γενιάς κομμάτων, σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης και προσθέτει:

    “Στο νέο κύκλο της εσωτερικής μεταπολίτευσης θα κριθεί ο εκδημοκρατισμός, ο εκσυγχρονισμός, η βιωσιμότητα των κομμάτων που θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά. Αυτή η νέα-5η γενιά μετά το 1844-όταν εμφανιστεί, θα είναι η γενιά των “κυβερνητικών” κομμάτων, που αναζητούν συνολικές λύσεις είτε ασκούν είτε διεκδικούν την εξουσία. Το ποια από τα σημερινά κόμματα θα συναποτελέσουν μαζί με ότι δημιουργηθεί στο μέλλον την 5η γενιά των “κυβερνητικών” κομμάτων θα κριθεί από το βαθμό του εκσυγχρονισμού τους. Είναι λογικό πως το νέο πολιτικό έργο θα παιχθεί από νέα πολιτικά πρόσωπα, που δεν θα είναι ούτε πρίγκιπες, ούτε λόρδοι, ούτε βαρόνοι. Σε ρόλους που δεν θα δωρίζονται, αλλά θα κερδίζονται από τους ανθρώπους της εργασίας και της διανόησης, από τους πολίτες μιας χώρας που σιγά-σιγά ανακαλύπτει την επικράτεια της. Τα συνέδρια των κομμάτων στα επόμενα χρόνια εκτιμώ πως θα είναι συνέδρια ιστορικής αλήθειας και πολιτικής αποσαφήνισης”.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ο υφυπουργός υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων:”Η υιοθέτηση μιας μηχανιστικής και οικονομιστικής αντίληψης ότι η ελληνική παρουσία στις βαλκανικές χώρες θα βασιστεί μόνο σε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες ή στη συμβολή της χώρας μας στην προώθηση κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των χωρών αυτών , αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων εσφαλμένη. Δε νοείται οικονομική ανάπτυξη , αν δεν εμπεδωθεί το αναγκαίο κλίμα εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας, ένα ανεκτό επίπεδο εκδημοκρατισμού και προσαρμογής των θεσμών στα σύγχρονα δεδομένα σε όλες τις βαλκανικές χώρες”.

    [05] Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ σε 15 μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή molosw]dio που θα ρυθμίζει τα χρέη δανειοληπτών προς τις τράπεζες, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας.

    Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έχει ως αρχή να ισχύουν ίδια μέτρα και σταθμά για τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων δηλαδή τον εξάμηνο ανατοκισμό, ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η νέα ρύθμιση να επεκταθεί στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

    Ο κ.Πάχτας απέκλεισε αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αύξηση διώξεων για απιστία σε βάρος στελεχών τραπεζών.

    Θετική χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    Αναδρομική ισχύ της απόφασης ζητά η ΓΕΣΕΒΕ, ενώ ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος, απείλησε με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ικανοποιητικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια.

    Οι τράπεζες εκφράζουν την άποψη ότι δεν συμβαδίζει η κυβερνητική ρύθμιση για ανατοκισμό των τόκων ανά εξάμηνο με την απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει τα πανωτόκια παράνομα, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε αύξηση των επιτοκίων των δανείων.

    [06] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ INTERNET

    Ισότιμο ρόλο στην αναβαθμισμένη πανευρωπαϊκή υποδομή αποκτάει το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο της Ελλάδας, με τη συμμετοχή του στο κοινοτικό πρόγραμμα ΤΕΝ-34, που παρέχει συνδέσεις INTERNET υψηλών ταχυτήτων, για την υποστήριξη της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας.

    Το ΤΕΝ-34, το πανευρωπαϊκό ερευνητικό-ακαδημαϊκό δίκτυο διασύνδεσης INTERNET στα 34 Μbps, έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε μεταξύ των διαφόρων εθνικών “λεωφόρων της πληροφορίας”, που δημιούργησαν εθνικά ερευνητικά δίκτυα της Ευρώπης, με στόχο να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους και να δώσουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να χρησιμοποιούν προηγμένες δικτυακές υπηρεσίες. Συνδέοντας τις λεωφόρους αυτές, οριοθετεί ένα νέο επίπεδο υπηρεσιών υποστήριξης των ερευνητών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συνεργασίας ανάμεσα στους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Γηραιάς Ηπείρου.

    Ο συντονισμός του γίνεται από το DANTE, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία που έχει δημιουργηθεί από διάφορα ερευνητικά ευρωπαϊκά δίκτυα, για την παροχή υψηλού επιπέδου δικτυακών υπηρεσιών για την έρευνα στην Ευρώπη. Η εταιρία αυτή έχει και τη συνολική ευθύνη του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συμμετέχουν σ’ αυτό τα εθνικά ερευνητικά δίκτυα της Αυστρίας, tou Βελγίου, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Δανίας, της Φιλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, καθώς και οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί των περισσότερων από τις παραπάνω χώρες.

    Η Ελλάδα έπαιξε από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΤΕΝ- 34. Πρόσφατα, αναβαθμίστηκε η διεθνής διασύνδεση του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, μέσω νέας γραμμής με την Ιταλία, που στηρίζεται στην τελευταίου τύπου τεχνολογία δικτύων ΑΤΜ. Συνδέει την Ελλάδα με το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό τμήμα του INTERNET, με την ταχύτητα των 10Μbps.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, κυβερνητική έκθεση την οποία παρουσίασε χθες η τουρκική τηλεόραση που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Τσιλλέρ είχε στελεχώσει με εγκληματίες ομάδες θανάτου, οι οποίες μάχονται στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών και δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη έρευνα γύρω από το θέμα

    Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης και της τότε αντιπολίτευσης ειδικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Σουσουρλούκ, το 1996, το οποίο έφερε στην επιφάνεια σχέσεις της τότε κυβέρνησης Τσιλλέρ και της αστυνομίας με μέλη της τουρκικής μαφίας.

    Ο κ.Γιλμάζ τόνισε ακόμα ότι οι μυστικές υπηρεσίες τις χώρας θα αναδιοργανωθούν, ενώ υπό έρευνα θα τεθούν και οι κρατικές τράπεζες για να διερευνηθεί ενδεχόμενη ανάμιξή τους στο σκάνδαλο.

    Μέρη της έκθεσης δεν παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά εκείνα που μεταδόθηκαν επιβεβαιώνουν τόσο τη δολοφονία Κούρδου μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος θεωρείτο χρηματοδότης του ΡΚΚ, όσο και την ανάθεση της δολοφονίας του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

    Η επιστράτευση των μισθοφόρων τοποθετείται χρονικά στο 1993, τη χρονιά που η Τσιλλέρ ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

    Στην έκθεση διαφαίνεται ακόμα και η διαμάχη μεταξύ της ΜΙΤ, της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας, για την απόκτηση εξουσίας, και υπογραμμίζεται πως κατά καιρούς πολλοί πράκτορες της ΜΙΤ έχουν ανακριθεί από την αστυνομία, ενώ μεταξύ 1992 και 1997, 15 πράκτορες δολοφονήθηκαν χωρίς να βρεθούν ποτέ οι εκτελεστές τους. Σ.Α.

    [08] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Πληροφορίες για τους χώρους που είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι αντάλλαξαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε πληροφορίες για τάφους 200 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από το 1963, ενώ η τουρκοκυπριακή παρέδωσε στοιχεία για 400 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

    Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997, με “καλή πίστη και από τις δύο πλευρές”.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε ο κ.Φεϊσέλ, τονίστηκε ότι ο Τάκης Χριστόπουλος και ο Ρουστέμ Τατάρ “συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι σύντομα για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των λειψάνων”.

    Οι δύο εκπρόσωποι ανέφεραν επίσης ότι κάθε πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες της να συλλέξει πληροφορίες για τους τάφους και άλλων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Χριστόπουλος τη χαρακτήρισε “σημαντική”, ενώ ο κ.Τατάρ είπε “ότι και οι δύο πλευρές είναι ειλικρινείς και θα προχωρήσουμε”.

    [09] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    Την ευχή να σημειωθεί πρόοδος στον οικουμενικό διάλογο κάνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα “La Libre Belgique”.

    Στην ολοσέλιδη συνέντευξη του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις των δύο εκκλησιών επισημαίνοντας ότι “από την πτώση του κομμουνισμού οι σχέσεις γενικά και ο οικουμενικός διάλογος ιδιαίτερα διέρχονται κρίση, κυρίως λόγω της Ουνίας”.

    “Όμως, οι δύο εκκλησίες”, συμπληρώνει ο κ.Βαρθολομαίος, “παραμένουν ευτυχώς σταθερές στην επιθυμία και στην απόφαση τους να συνεχίσουν το θεωρητικό διάλογο και να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις, την καλή θέληση που γενικά εκδηλώνεται, την αποφασιστικότητα να συνεχιστεί ο διάλογος και το γεγονός ότι πέρασαν ήδη 17 χρόνια από τότε που άρχισε ο θεωρητικός διάλογος μεταξύ των δύο εκκλησιών, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Θα τελειώσει η δεύτερη χιλιετία και δεν θα έχουμε βρει την ενότητα μας. Σε αυτό συντελεί η αποξένωση δύσης και ανατολής που διαρκεί εδώ και δέκα αιώνες”.

    Αναφερόμενους στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσεγγιστούν και να λυθούν τα προβλήματα των δύο εκκλησιών ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει πως “θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της Ουνίας και στη συνέχεια να εξεταστούν συγκεκριμένα σημεία τριβής, όπως η πρωτοκαθεδρία του προκαθήμενου της Ρώμης. Το θέμα της Ουνίας αποτελεί προϋπόθεση για διάλογο και η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να δώσει στους Ορθόδοξους μια απάντηση και μια λύση ικανοποιητική για να επανέλθουν πραγματικά στο διάλογο”.

    “Ωστόσο”, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, “υπάρχει κάποια πρόοδος από το 1989 - 1991, όταν σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις στα δυτικά της Ουκρανίας, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία. Όμως, οι Ορθόδοξοι έχουν ακόμα την εντύπωση ότι οι Ουνίτες κάνουν προσηλυτισμό και η Καθολική Εκκλησία ασκεί επεκτατική πολιτική, σε συνεργασία με Πολωνούς ιεραποστόλους”.

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΧΩΡΙΣ “ΜΟΜΦΗ” ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Τσορμπέα κατά πάσα πιθανότητα κέρδισε το στοίχημα για την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, από την οποία στην ουσία είχε εξαρτηθεί η επιβίωση της κυβέρνησης, καθώς τα κύρια κόμματα που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής.

    Κατά την έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης, ο κ. Τσορμπέα είχε προκαλέσει το κοινοβούλιο, είτε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, είτε να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εγκρίνοντας το νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις εβδομάδες.

    Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το σύνταγμα, αν κανένα κόμμα δεν καταθέσει πρόταση μομφής μέχρι και τη Δευτέρα, θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει αυτόματα την ψήφο εμπιστοσύνης, θα ισχύσει ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις και το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη. Αν όμως κατατεθεί πρόταση μομφής, οι ψήφοι των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα ήταν αρκετοί για να ρίξουν την κυβέρνηση.

    Οι Σοσιολδημοκράτες δήλωσαν, πάντως, ότι δεν θέλουν πλέον αλλαγή της κυβέρνησης, παρά μόνο παραίτηση του πρωθυπουργού. “Η νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επιταχυνθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δεν έχουμε σκοπό να την μπλοκάρουμε”, είπε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργός Άμυνας Βίκτορ Μπάμπιουκ. Παρ’ όλ’ αυτά πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αλλαγή πρωθυπουργού.

    Στο μεταξύ, ένας εκ των ηγετών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας της αντιπολίτευσης απέρριψε επίσης την περίπτωση να καταθέσει το κόμμα του μομφή, λέγοντας ότι “δεν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι των άλλων κομμάτων και να προκαλέσουμε κυβερνητική κρίση στα μέσα του χειμώνα” και πρόσθεσε ότι η μόνη πιθανότητα να κατατεθεί μομφή θα ήταν από τους Σοσιολδημοκράτες.

    [11] ΕΚΘΕΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Εργο εξτρεμιστικών, εθνικιστικών κύκλων ή εξτρεμιστών πολιτικών θεωρεί τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις, Πρίλεπ, Κουμάνοβο και Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ, έκθεση παρατηρητών του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, η οποία εστάλη στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη.

    Σκοπός των επιθέσεων, όπως αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το σκοπιανό τύπο, ήταν να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σημερινή κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται, κατά την έκθεση, ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε τέτοια μέρη και ώρες ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Ειδικότερα για την βομβιστική επίθεση στο δικαστήριο του Γκόστιβαρ, η έκθεση εκτιμά ότι ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη δίκη του Αλβανού δημάρχου Ρούφι Οσμάνι.

    Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, σημειώνουν οι εφημερίδες των Σκοπίων, είναι το καταληκτικό σημείο της έκθεσης, στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι επιθέσεις τέτοιου είδους θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

    [12] ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Στη Χάγη κρατείται από χθες ο Σερβοβόσνιος ύποπτος για εγκλήματα πολέμου, που συνελήφθη χθες στη Μπιγέλινα από Αμερικανούς στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης.

    Ο 29χρονος Γκόραν Γέλισιτς, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Σεβενίνγκεν, κοντά στη Χάγη, θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες, οι οποίες στο σύνολό τους ανέρχονται σε 56, ορισμένες από τις οποίες αφορούν στη δολοφονία 14 Μουσουλμάνων. Ο κ. Γέλισιτς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μέλος των σερβοβοσνιακών παραστρατιωτικών δυνάμεων και κατά το ξέσπασμα του πολέμου στη Βοσνία, διοικούσε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Μπρτσκο, ενώ φέρεται να αυτοαποκαλούνταν “ο Σέρβος Αδόλφος Χίτλερ” που “σκοπό έχει να σκοτώνει Μουσουλμάνους”.

    Όπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Μάικλ Ντάμπλντεϊ, πρόκειται για “άτομο που στο παρελθόν περηφανευόταν ότι οι πρώτες οκτώ-εννιά σφαίρες του γεμισμένου όπλου του προορίζονται για τους στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης, ενώ η τελευταία για τον εαυτό του”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύλληψή του δε σημαίνει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν κυρίως την εθελοντική παράδοση των υπόπτων

    Την ικανοποίησή τους σχετικά με τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου, η οποία χαρακτηρίζεται ως προειδοποίηση για παράδοση, για τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς που παραμένουν ελεύθεροι, εξέφρασαν η εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου Λουίζ Άρμπουρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Κόεν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του ΟΑΣΕ για τη Βοσνία Ρόμπερτ Μπάρι, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βρυξελλών και άλλες αρχές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 23 January 1998 - 14:15:39