Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • [04] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ‘’ΑΕΡΟΣΟΥΙΤ’’ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’

  • [05] ΣΑΦΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΑΘ. ΤΖΟΓΑΝΗ

  • [06] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΖΑΧΑΡΑΚΙ - ΤΟΣΕΦΣΚΙ

  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [08] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ”


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟ ΡΚΚ

  • [11] Η ΠΓΔΜ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [12] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

  • [13] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ 80 ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    “Προϋπόθεση για την αγορά και προμήθεια από ξένες χώρες των οπλικών συστημάτων της χώρας μας είναι η δέσμευσή τους για έγκαιρη παράδοση.”

    Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιάννάκου-Κουτσίκου, σχετικά με την ορθολογική κατανομή των ποσών που διατίθενται για την εθνική άμυνα και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αμυντικού υλικού.

    “Όποιος αναλάβει την υποχρέωση παράδοσης οπλισμού στην Ελλάδα έχει και την ευθύνη της έγκαιρης παράδοσης”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην επισήμανση της κ. Κουτσίκου ότι οι Αμερικανοί δέχονται να μας κάνουν την επίδειξη των αεροσκαφών F-15 αλλά δεν δεσμεύονται για το αν θα μας τα προμηθέσουν.

    Ο κ. Σημίτης, παραδέχτηκε πάντως ότι το πρόβλημα με το συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνων είναι υπαρκτό, πρόσθεσε ωστόσο, ότι αν προμηθευτούμε τέσσερις τύπους αεροσκαφών, το κόστος είναι μεγαλύτερο από το αν προμηθευτούμε δύο τύπους.

    Ακόμα ο κ. Σημίτης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει την δεδομένη στιγμή πιο είναι το συμφέρον της χώρας και θα προμηθευτεί όπλα από χώρες που δεν επικαλούνται ειδικές άδειες. Σημείωσε δε ότι “για τις αγορές των μεγάλων οπλικών συστημάτων όπως υποβρύχια, άρματα μάχης και αεροσκάφη θα συνεκτιμηθεί και η εξωτερική πολιτική της χώρας”.

    Από την πλευρά της η κ. Κουτσίκου ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αμυντικού υλικού, στη βάση, όπως είπε, μιας ευέλικτης διπλωματικής στρατηγικής.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν πρέπει να εξαρτώνται από συμφέροντα ούτε να καθορίζονται από επιδιώξεις. Η οργάνωσή τους είναι μία εθνική υπόθεση, πρέπει να συστρατευθεί όλος ο ελληνικός λαός και δεν μπορεί να υποταχθεί σε καμιά συγκυριακή σκοπιμότητα”.

    Αυτό τόνισε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και τα όσα φέρεται να είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

    Σε ότι αφορά τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “το κριτήριο της ήταν να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένο πολιτικό, κοινωνικό χώρο η δραστηριότητα και να είναι ταυτόχρονα αξιοκρατική και απόλυτα διαφανής”.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αστείο να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι οι παρατηρήσεις του στο υπουργικό συμβούλιο αφορούσαν υπουργούς.

    “Τώρα, πρόσθεσε, αν υπάρχουν ορισμένοι, εκτός κυβέρνησης, που θεωρούν τον εαυτό τους παραλήπτη κάποιου μηνύματος, καλώς κάνουν και ας λάβουν το μήνυμα”.

    Τέλος, στην επισήμανση της κ. Μπακογιάννη ότι δεν απάντησε στην ερώτησή της ποιους εννοούσε και ποιοί του έκαναν προτάσεις επιδιώκοντας οφέλη προσωπικά, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν απαντά σε υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όταν της ζήτησε να προτείνει πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής αυτή πρότεινε με στενή κομματική αντίληψη.

    “Αυτό αποδεικνύει, κατέληξε, ότι δεν συμβάλει στο να αποδεσμεύσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τις κομματικές αντιδικίες”.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι.

    ‘’Η κυβέρνηση δε μπορεί να μείνει απαθής και αδιάφορη απέναντι σε μια θλιβερή πραγματικότητα, γι’ αυτό και θα πάρει μέτρα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές, αν δε μπορούν να γίνουν κερδοφόρες, τουλάχιστον να μην είναι ζημιογόνες’’, σημείωσε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η νομοθετική ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή δεν αφορά μόνο στις τέσσερις ΔΕΚΟ, όπως έχει αναφερθεί, αλλά όλες όσες είναι ελλειμματικές και ζημιογόνες.

    [04] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ‘’ΑΕΡΟΣΟΥΙΤ’’ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’

    Ένα αεροσκάφος ‘’Μπόινγκ 727’’, της ουκρανικής εταιρείας ‘’Αεροσουίτ’’, κατασχέθηκε το απόγευμα στο αεροδρόμιο ‘’Μακεδονία’’, με απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών, ύστερα από αίτηση που κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συγγενείς γυναίκας που σκοτώθηκε στην πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στα Πιέρια Όρη.

    Δικαστικός επιμελητής έχοντας στα χέρια του δικαστική απόφαση για συντηρητική κατάσχεση, έφθασε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο ‘’Μακεδονία’’ και αφού ενημέρωσε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζήτησε από τους πιλότους και τα μέλη του πληρώματος να μην επιτρέψουν σε κανέναν από τους 45 επιβάτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Κίεβο να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

    Την αίτηση κατέθεσαν συγγενείς της Τριάδας Καραφυλλούδη και σύμφωνα με την απόφαση το αεροσκάφος θα παραμείνει στο αεροδρόμιο έως τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε θα εκδικαστεί η απόφαση επί της ουσίας, εκτός αν, ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καταβληθεί από την εταιρεία εγγυητική επιστολή ύψους σαράντα εκατομμυρίων δραχμών.

    [05] ΣΑΦΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΑΘ. ΤΖΟΓΑΝΗ

    Για “περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο” κατηγόρησε την Τουρκία ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθ. Τζογάνης, μιλώντας στην Βιέννη, στο σεμινάριο του ΟΑΣΕ για την αμυντική πολιτική και τα στρατιωτικά δόγματα, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χωρίς να κατονομάσει την γειτονική χώρα , έκανε σαφή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο, λέγοντας, ότι “ η περιφρόνηση σ΄αυτήν την περίπτωση του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συμφωνιών και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, καθώς και η “προσφυγή’ στην αύξηση της στρατιωτικής έντασης, αποτελούν την τελευταία από τις πολιτικές , που θα έπρεπε να ακολουθηθεί για την επίλυση των διαφορών”.

    Ο πτέραρχος Τζογάνης, αφού αναφέρθηκε στον ειρηνοποιό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως αυτός εκδηλώθηκε jai στην συνάντηση της Κρήτης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, επανέλαβε την ελληνική θέση για συνεργασία με την Τουρκία.

    “ Η συνεργασία αυτή δεν πρέπει απλά και μόνο να υπάρχει, αλλά να είναι και αποτελεσματική και να υφίσταται με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στα ανάλογα φόρα διεθνών οργανισμών” είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

    Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Τζογάνης, υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την εκτόνωση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Αλβανία. Επισήμανε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σύναψη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου και την συγκρότηση του οργανισμού για την Παρευξείνια Συνεργασία.

    Κατήγγειλε, όμως, ότι η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα-0 μέλος του ΟΑΣΕ, που την διαιρεί διαχωριστική γραμμή, η οποία εμποδίζει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μίλησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ, ο οποίος είπε ότι συντάσσεται με όσα υποστήριξε ο Ελληνας αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ρόσθεσε, ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Στην δευτερολογία του ο κ. Τζογάνης απάντησε στον Τούρκο διπλωμάτης, ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική.

    Ο Κύπριος αντιπρόσωπος, πρέσβης κ. Μιχαηλίδης παίρνοντας το λόγο “συνεχάρη και ευχαρίστησε” τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Χακί Καρανταγί, για τις αναφορές του στον ΟΑΣΕ “περί σεβασμού από τη χώρα του της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας άλλων κρατών” προσθέτοντας, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διακρίνει και για την Κύπρο, όπου η Τουρκία κατέχει το 40% της συνολικής έκτασης και διατηρώντας κατοχικά στρατεύματα δίνει δείγματα μη σεβασμού των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

    Απαντώντας ο Τούρκος στρατηγός δήλωσε προκλητικά στον Κύπριο πρεσβευτή, πως “ δεν διαπιστώνει κάτι τέτοιο, καθ΄ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη”. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κύπριου πρεσβευτή και την “πυροσβεστική” παρέμβαση του προεδρείου του σεμιναρίου.

    [06] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΖΑΧΑΡΑΚΙ - ΤΟΣΕΦΣΚΙ

    Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο οι πρέσβεις της Ελλάδας Χρ. Ζαχαράκις και των Σκοπίων Ιβάν Τόσεφσκι , στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Σάιρους Βανς και του αναπληρωτή του Μάθιου Νίμιτς.

    Αύριο, ο κ. Βανς θα παραθέσει γεύμα στους πρέσβεις των δύο χωρών και στη διάρκειά του θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια αναλυτική συζήτηση του προβλήματος για την ονομασία των Σκοπίων.

    Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο πρέσβης κ. Ζαχαράκις απέφυγε να κάνει δηλώσεις, όπως και ο κ. Νίμιτς, αλλά ο πρέσβης των Σκοπίων δήλωσε πως “ υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες” και άφησε να εννοηθεί, ότι στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν τα νέα στοιχεία.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Maria GIL ROBLES GIL DELGADO αναμένεται αύριο στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

    Ο κ. DELGADO θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νικόλαο Κωνσταντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα και τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά.

    Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται επίσης, τιμητική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, παρακολούθηση της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκών Μελετών, προς την οποία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. DELGADO θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 1998 στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφ. Αμαλίας 8) στην Αθήνα.

    [08] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ”

    Την ενίσχυση του προγράμματος “Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος” ανακοίνωσαν οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, Φίλιππος Πετσάλνικος και Ελισάβετ Παπαζώη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Τα δύο υπουργεία αποφάσισαν να ενισχύσουν συνεργασίες μεταξύ φορέων της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου, στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του αθλητισμού και κοινές δράσεις στον τουρισμό, την οικονομία και τις μεταφορές. Για τη διετία 1998-99 θα διαθέσουν σε πρώτη φάση το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών για χρηματοδότηση προτάσεων στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

    Οι προτάσεις αυτές μπορούν να αφορούν διεθνείς συναντήσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, σεμινάρια, πιλοτικά σχέδια και εφαρμογές, μελέτες, εκδόσεις, ανταλλαγές και η μέγιστη χρηματοδότηση για κάθε μία απ αυτές φτάνει στα 10 εκατομμύρια δραχμές.

    Η προθεσμία υποβολής προτάσεων (από φορείς και ιδιώτες) είναι μέχρι τις 16 Μαρτίου 1998 και αναλυτικά στοιχεία θα περιέχονται στο κείμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος- προκήρυξης που θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες.

    Το πρόγραμμα “Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος” ξεκίνησε το 1993 από το υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου και το 1995 διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Sto διάστημα αυτό έγιναν αδελφοποιήσεις πόλεων νησιών του Αιγαίου και κατεχομένων της Κύπρου, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Τόσο ο κ. Πετσάλνικος, όσο και η κ. Παπαζώη τόνισαν ότι στόχος τους είναι η ανάδειξη και θωράκιση του ενιαίου παραμεθορίου χώρου που ξεκινά από τη Θράκη, περνάει από το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαζώη υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επεκταθεί το ευρωπαικό πρόγραμμα “Natura 2000”, που προβλέπει οικολογικές παρεμβάσεις σε μικρά νησιά του Αιγαίου, και σε άλλα νησιά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της αν η Τουρκία τα τοποθετεί αυτά στις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”.

    Είπε ακόμη ότι δεν προχώρησε και εγκαταλείφθηκε πρόγραμμα των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Αιγαίου για τον εποικισμό βραχονησίδων, σημειώνοντας πως χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να πετύχει κάτι τέτοιο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Θέμα ερμηνείας της απόφασης της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου στις 13 Δεκεμβρίου που αφορά στις προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, φέρεται να θέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ενωσης.

    Το συμπέρασμα αυτό, συνάγεται, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τόσο από το τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και από τις μεμονωμένες δηλώσεις υπουργών Εξωτερικών χωρών μελών της κοινότητας.

    Ειδικότερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ενωσης είχε δηλώσει προχθές ότι δεν υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη μαζί με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες και ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να αποδεχθεί η Τουρκία την πρόσκληση συμμετοχή της στη διάσκεψη που της έκανε η σύνοδος κορυφής του Λουξεμβούργου στις 13 Δεκεμβρίου.

    Ο ίδιος, μιλώντας χθες το βράδυ στην πολιτική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιάννη Ρουμπάτη Αλέκου Αλαβάνου και Παναγιώτη Λαμπρία, με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια όσα είχε δηλώσει για την Τουρκία. Ο κ. Κουκ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Λουξεμβούργο δεν περιέχει όρους για την Τουρκία αλλά μόνον ευχές να συμπεριφέρεται κατά τρόπον που συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι αν θεωρηθεί ότι η απόφαση του συμβουλίου του Λουξεμβούργου περιέχει όρους, τότε η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

    Τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού δεν θέλησε να σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε χαρακτηριστικά: “Ρωτήστε τον κ. Κουκ ti εννοεί λέγοντας όλα αυτά”. Ο κ.Πάγκαλος πρόσθεσε ότι “υπάρχει σαφής στάση από όλους μας να βοηθήσουμε την Τουρκία να έρθει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Η Τουρκία όμως μέχρι αυτή τη στιγμή έχει πει ότι δεν θα έρθει στη διάσκεψη και θεωρώ πρόωρη κάθε είδους διευκρίνιση και περαιτέρω συζήτηση των όρων και προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πριν μας πει η Τουρκία αν πρόκειται πραγματικά να πάρει μέρος στη διάσκεψη αυτή”.

    Θέμα ερμηνείας της απόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Λουξεμβούργου, φαίνεται να θέτουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους και οι υπουργοί Εξωτερικών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Επικρατούσα άποψη των συγκεκριμένων υπουργών, είναι σύμφωνα με το BBC, ότι στο σχετικό κείμενο των “15” δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις αλλά διατύπωση θέσεων γενικού χαρακτήρα οι οποίες δεν είναι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσει μια υποψήφια χώρα πριν από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟ ΡΚΚ

    Η τουρκική Οργάνωση Ασφαλείας εκτέλεσε τον χρηματοδότη της φιλοκουρδικής εφημερίδας Οζγκιούρ Γκουντέμ , Μπεχτσέτ Τζάντουρκ, αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην έκθεση για το σκάνδαλο “Σουσουρλούκ” το οποίο έφερε στο φως στοιχεία για τις σχέσεις κράτους-οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Χουρριέτ”, η οποία επικαλείται την έκθεση, επειδή με ήταν δυνατό να εξοντωθεί με νόμιμους τρόπους ο αρμενικής καταγωγής Τζαντούρκ, πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση στην εφημερίδα “Οζγκιούρ Γκιουντέμ”. Ετσι , σύμφωνα και με την έκφραση που χρησιμοποίησε η τότε πρωθυπουργός, μειώθηκε κατά έναν ο αριθμός των 100 επιχειρηματιών που χρηματοδοτούσαν το ΡΚΚ. Στην έκθεση όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το ποιός έδωσε την εντολή για την εκτέλεση του Τζάντουρκ.

    [11] Η ΠΓΔΜ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η ΠΓΔΜ έχει έτοιμο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόραν Ιβάνωφ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε δηλώσει για το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λουμπλιάνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ.Ιβάνωφ, τόνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια και άσυλο στους πρόσφυγες που ενδεχομένως θα κατακλύσουν τη χώρα, ωστόσο έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί “διάδρομος προσφύγων”, που υπό την εποπτεία διεθνών δυνάμεων θα βοηθήσει στη μεταφορά τους προς τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ντνέβνικ” των Σκοπίων, ο αριθμός των προσφύγων που αναμένεται να κατακλύσει την ΠΓΔΜ σε περίπτωση ανάφλεξης του Κοσσυφοπεδίου, υπολογίζεται στις 200 έως τις 400 wiki\der.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων που έφεραν την κυβέρνηση να απελαύνει τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια καθώς και τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας να είναι αναμεμειγμένες στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ούτε στοιχείου που να αποδεικνύει κάποια ανάμειξη”, υπογράμμισε ο κ.Ιβάνωφ και σημείωσε ότι οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ακραίας πτέρυγας των αλβανόφωνων των Σκοπίων, Αρμπεν Τζαφέρι, σε δηλώσεις του στην αλβανόγλωσση εφημερίδα “Κόχα Ντι Τόρε”, που αναδημοσιεύει η “Ντνέβνικ”, κατέστησε υπεύθυνες για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώνονται στην περιοχή τις σερβικές αρχές. “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Βελιγράδι ευθύνεται για την όξυνση της κατάστασης”, είπε ο Τζαφέρι, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση σύγκρουσης οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα έχουν τη συμπαράσταση “των απανταχού αδελφών τους Αλβανών”, ενώ επισήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν θα μείνουν αδρανείς.

    [12] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

    Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, ο οποίος από το Σάββατο βρίσκεται στο νοσοκομείο, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

    “Ο κ. Αλία βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και υπόκειται σε εξετάσεις ρουτίνας. Σύντομα θα βγει από το νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται”, είπαν νοσοκομειακές πηγές, τις οποίες επικαλείται το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων, διαψεύδοντας φήμες και δημοσιεύματα του τύπου που ήθελαν τον κ. Αλία σε κρίσιμη κατάσταση, ακόμη και νεκρό.

    Ο Ραμίζ Αλία, 72 χρονών, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο του 1992, όταν οι σοσιαλιστές έχασαν τις εκλογές, οι οποίες έδωσαν τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα από το 1944. Αργότερα συλλήφθηκε με την κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή κατά την εξέγερση του περασμένου Μαρτίου. Τον Οκτώβριο αθωώθηκε και από τον Δεκέμβριο ζει στην Αλβανία. Λ.Π.

    [13] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ 80 ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ογδόντα ανθρακωρύχοι των ορυχείων “Τσίπροβετς” της Βουλγαρίας έχουν κηρύξει απεργία πείνας και παραμένουν από χθες στον χώρο εργασίας τους, 400 μέτρα κάτω από τη γη, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών τους.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συνδικάτων τους, Ι.Μιχάλκοφ, οι amhqajyq}woi έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Νοέμβριο, ο μισθός τους ανέρχεται σε περίπου 123.000 λέβα (περίπου 70 δολάρια), ενώ η τροφή που τους δίνουν είναι περιορισμένης ποσότητας και συχνά, ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία τους.

    Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Βιομηχανίας, οι ανθρακωρύχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μεταξύ των οποίων είναι και παραίτηση της τωρινής διοίκησης των ορυχείων, και διεξαγωγή ελέγχου στα οικονομικά της επιχείρησης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 28 January 1998 - 13:23:05