Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (της Α. Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [03] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η 14Η AGROTICA

  • [04] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • [07] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΚΩ

  • [08] ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [09] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

  • [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • [13] ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 100 ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

  • [16] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ

  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [18] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [19] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (της Α. Φωτοπούλου)

  • [20] ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

  • [21] ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ ΚΑΗΚΕ... ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ;- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ 12 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Άγκυρα, καθώς η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία προανήγγειλε την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και υπενθύμισε ότι και τον Ιανουάριο η Τουρκία είχε προαναγγείλλει ασκήσεις που τελικά δεν έγιναν.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκδώσει τις σχετικές οδηγίες (NOTAM) για τις περιπτώσεις όπου οι τουρκικές ασκήσεις θα είναι σύμφωνες με το καθεστώς που ισχύει στην περιοχή και στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θα εκδοθούν ΝΟΤΑΜ και είναι προφανές ότι οι αντίστοιχες περιοχές θα κηρυχθούν επικίνδυνες για τις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός και οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Φαρμάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα ζητήματα ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων, συγχωνεύσεων και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών των ταμείων. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι για το ασφαλιστικό υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση με προτεραιότητες την ένταξη των αγροτών στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη ολοκληρώθηκε, και τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του κοινωνικού διαλόγου και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα διαμορφώσει το σχετικό σχέδιο νόμου.

    [03] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η 14Η AGROTICA

    Με επιτυχία συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η 14η ΑGROTICA, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το βαλκανικό εκθεσιακό γεγονός του 1998 στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Πλήθος ενδιαφερομένων έχουν συρρεύσει από χτες στις εγκαταστάσεις της διοργάνωσης, που φέτος καλύπτει εκθετήριο χώρο 38.500 τετραγωνικών μέτρων.

    Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες της 14ης AGROTICA - που αναμένεται να φτάσουν φέτος τους 100.000- θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα 18 περίπτερα και τους εννιά υπαίθριους χώρους, όπου φιλοξενούνται 1517 εκθέτες και παρουσιάζονται εκθέματα από 35 ξένες χώρες και 57 πόλεις και περιοχές όλης της Ελλάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- τρακτέρ, μηχανήματα επεξεργασίας-συντήρησης-φόρτωσης και συσκευασίας και αρδευτικά συστήματα, θερμοκήπια, αντλητικά συγκροτήματα και δασικός εξοπλισμός, γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, σπόροι, επαγγελματικά αυτοκίνητα, μελισσοκομικά εργαλεία, ζώντα ζώα και ζωοτροφές.

    [04] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδυτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων εκδήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε θετική δύναμη την Ελλάδα στην Αλβανία και τη FYROM, και υποστήριξε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, ο κ. Μπερνς μίλησε γι αυτό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε:" Η περιοχή αυτή των Βαλκανίων και της Βόρειας Ελλάδας είναι αυξανόμενης σημασίας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βεβαιωθούμε ότι οι εταιρίες μας θα εδραιωθούν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και θα δουλέψουν με τους Ελληνες για το κοινό όφελος. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και οικονομικά και πολιτισμικά. Θέλουμε να χειροκροτήσουμε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι μια θετική δύναμη στην Αλβανία, πολιτικά και οικονομικά, είναι και συνεχίζει να είναι μια θετική δύναμη στη FYROM, με το εμπόριο και τις επενδύσεις".

    Ο κ. Μπερνς σχολίασε την πρόταση που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση για κοινή συνάντηση των Φατος Νανο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στην Αθήνα λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα και συμπλήρωσε:"Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Κόσσοβο. Θα συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα στο να πείσουμε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να μειώσει την ένταση. Θα υποστηρίξουμε κάθε ελληνική πρωτοβουλία".

    Ως προς τα ελληνοτουρκικά αρνήθηκε να σχολιάσει πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και σημείωσε πως η Αμερική είναι πιστή φίλη και με την Ελλάδα και με την Τουρκία και η μοναδική της ελπίδα είναι πως ίσως οι δύο χώρες μπορέσουν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

    Ενδεικτική του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή είναι η δήλωση του πρέσβη ότι προτίθεται να αυξήσει τις αρμοδιότητες του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γιατί πιστεύει ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, είπε ότι με τον κ. Μπερνς συζήτησαν αναλυτικά γύρω από τη Βόρεια Ελλάδα. Τον ενημέρωσε για τις νέες δυνατότητες που έχει ο βορειοελλαδικός χώρος, σε ότι αφορά τη δική του ανάπτυξη, τη συμβολή του στην ανάπτυξη όλης της χώρας, αλλά ιδιαίτερα τη συμβολή στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας και στη βοήθεια για την ανάπτυξη των γειτονικών χωρών.

    "Συζητήσαμε, επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στα οποία υπάρχει ήδη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων", τόνισε ο κ. Πετσάλνικος. "Ειδικότερα θέματα που αφορούν το βορειοελλαδικό χώρο, όπως η λειτουργία εδώ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, της Παρευξείνιας Τράπεζας, η λειτουργία του Κέντρου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, η λειτουργία του Κέντρου Τεχνολογίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας στις Βαλκανικές χώρες. Συζητήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται στο επίπεδο της συνεργασίας των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στον ιδιωτικό τομέα και σε ότι αφορά επενδύσεις στο βορειοελλαδικό χώρο και στην αξιοποίηση της αγοράς των Βαλκανίων με γνώμονα πάντα το αμοιβαίο όφελος, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των βαλκανικών χωρών. Συμφωνήσαμε, Ελλάδα και ΗΠΑ, ότι ο ρόλος μας είναι κυρίως κατοχύρωσης της ειρήνης στην περιοχή και περαιτέρω ανάπτυξης των διαβαλκανικών σχέσεων και στήριξης για την αναπτυξιακή πορεία των χωρών της περιοχής".

    Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:" Η επίσκεψη του κ. Μπερνς δείχνει το ενδιαφέρον το δικό του και βεβαίως του κράτους που εκπροσωπεί. Συζητήσαμε διάφορα θέματα και θα είχα τη χαρά να τον ξαναδεχτώ στη Θεσσαλονίκη. Εκείνο που με χαροποίησε είναι ότι το Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει πολλές νέες αρμοδιότητες οι οποίες θα διευκολύνουν πάλι τη συνεργασία των Ελλήνων με την Αμερική".

    Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με καλύτερες καιρικές συνθήκες για να μπορέσει να πάει και στο Αγιο Ορος.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διαφάνεια για τη διαχείριση των κονδυλίων γενικά αλλά και ειδικότερα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε συμφέροντα πίσω από τη διοργάνωση.

    Σχετικά με την πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για καθιέρωση "πόθεν έσχες" για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι κάθε μέτρο που συμβάλλει στη διαφάνεια έχει τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης.

    [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Η επαναδιατυπωμένη διάταξη για τις ΔΕΚΟ που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα, συγκέντρωσε τα πυρά τις αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατέθεσε χθες στο κοινοβούλιο συνολική αντιπρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα ψηφίσει άνετα την τροπολογία για τους κανονισμούς προσωπικού των ΔΕΚΟ, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η κυβέρνηση πέρασε χθες στην αντεπίθεση δημοσιοποιώντας πίνακες με τα προνόμια που απολαμβάνουν οι 120.000 μόνιμοι up\kkgkoi των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Ακινητοποιημένο σε θαλάσσια περιοχή της Κω, όπου προσάραξε χθες παραμένει τουρκικό φορτηγό πλοίο, καθώς ο καπετάνιος του αρνείται τη βοήθεια των ελληνικών ρυμουλκών.

    Στην περιοχή παραμένουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού για την περίπτωση που ο καπετάνιος αλλάξει τελικά γνώμη και δεχτεί ελληνική βοήθεια.

    Το νέο περιστατικό έγινε γνωστό από το ελληνικό μότορσιπ "Μαρία Δημάκη", καθώς και αυτή τη φορά το τουρκικό πλοίο δεν ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές. Δύο ρυμουλκά που έφτασαν από τη Ρόδο αποχώρησαν άπρακτα, λόγω της άρνησης του πλοιάρχου να ρυμουλκήσουν το πλοίο.

    [08] ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Καθηλωμένο παραμένει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης το ουκρανικό αεροσκάφος "Μπόινγκ 737", το οποίο κατασχέθηκε χθες το απόγευμα με απόφαση των δικαστικών αρχών ύστερα από αίτημα που κατέβαλαν συγγενείς θύματος στην πρόσφατη αεροπορική τραγωδία.

    Περισσότεροι από 45 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της εταιρείας "Αεροσουϊτ", διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας από την Αθήνα δήλωσαν σήμερα το πρωί στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περιμένουν να ενημερωθούν εγγράφως από τις δικαστικές αρχές για να προσφύγουν και αυτοί στα δικαστήρια, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το αεροσκάφος θα παραμείνει καθηλωμένο έως τις 9 Φεβρουαρίου εφόσον δεν κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατομμυρίων δραχμών.

    [09] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Τέσσερις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μπουν, φέτος, στο "παιχνίδι" του χρηματιστηρίου, δια μέσου του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ). Ήδη, η εταιρεία επεξεργασίας ιχθυηρών "Ξιφίας" έχει υποβάλλει σχετική αίτηση, ενώ άλλες τρεις βρίσκονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΚΘ, Σπυρίδωνα Κουνιάκη, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή τους. Έντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ακόμη μία επιχείρηση.

    Όμως, το ΧΚΘ δεν αποτελεί δέλεαρ μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος: Επτά χρηματιστηριακές εταιρίες των Αθηνών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να "ανηφορίσουν" προς την Κατούνη. Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο ότι τουλάχιστον πέντε από αυτές θα προστεθούν εντός του τρέχοντος έτους στις 15 που βρίσκονται ήδη εκεί.

    Η ανοδική πορεία του Κέντρου αποτυπώνεται και στα οικονομικά tou μεγέθη: Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε, πέρυσι, σε 506 δισ.δρχ., έναντι 72,5 δισ. το 1996 (από το Μάρτιο, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη). Ο δε μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών αυξήθηκε από 400 εκατ. δρχ. το 1996, σε 2 δισ.δραχμές το 1997.

    Μάλιστα, ακόμη ικανοποιητικότερα αποτελέσματα για το 1998 προέβλεψε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο πρόεδρος του ΧΚΘ, Σπυρίδων Κουνιάκης: "Το Κέντρο έχει μπει σε πολύ καλή τροχιά και μέσα στο 1998 αναμένουμε πολύ ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη". Σε καλό δρόμο και τα ΕΛΠΙΣ

    Οι πρώτοι φάκελοι με δυναμικές ρουμανικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην ελληνική χρηματαγορά αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. "Η συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο", υπογράμμισε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του ΧΚΘ, Θεολόγης Γαϊτανίδης. Αντίθετα, καθυστερεί η ενεργοποίηση της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πιστοποιητικά (ΕΛΠΙΣ) -με τα οποία θα δραστηριοποιούνται στην ελληνική κεφαλαιαγορά (μέσω ΧΚΘ) οι βαλκανικές εταιρίες.

    Στο μεταξύ, σειρά στη διαδικασία ενημέρωσης επί των δραστηριοτήτων του ΧΚΘ έχει η Καβάλα (μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες). Η σχετική εκδήλωση τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, ενώ σχεδιάζονται ανάλογες ημερίδες και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Παράλληλα, η συνεργασία του Κέντρου με την εταιρία παροχής υπηρεσιών Internet "Forthnet" θα αποδώσει -από τις αρχές Φεβρουαρίου- σύνδεση πραγματικού χρόνου με τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Το σύστημα "SMART" -μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η on-line σύνδεση- θα πωλείται με το όνομα του Κέντρου και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα, χάρη στα δελεαστικά πακέτα που περιλαμβάνει. Α.Γ

    [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα των ελεύθερων κύκλων σπουδών έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε οκτώ Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δέκα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Ιδρύματα 32 προγράμματα σπουδών.

    [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

    Σημαντική υστέρηση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, στον τομέα των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις καλλιέργειες στη θάλασσα, διαπιστώνουν οι Ελληνες ειδικοί επιστήμονες. Με στόχο τη dieqe}mgsg των δυνατοτήτων συνεργασίας με βαλκανικές χώρες, για την από κοινού εκμετάλλευση των ευκαιριών, διοργανώνουν το 1ο βαλκανικό συνέδριο υδατοκαλλιεργειών το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ειδικών Επιστημόνων Υδατοκαλλιεργειών Ελλάδας στόχος του συνεδρίου είναι να "χαρτογραφηθεί" η σημερινή κατάσταση στον τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, και το συνέδριο να αποτελέσει ευκαιρία για συνεργασίες και οικονομικές συμφωνίες για εντατικότερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Ειδικά στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, που παρουσιάζει μεγάλες, αναξιοποίητες μέχρι στιγμής, δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα.

    Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα στον τομέα των εσωτερικών υδάτων (λίμνες, ποτάμια κ.λπ.), η Ενωση αναφέρει ότι οι ελληνικές εταιρίες, έχοντας περάσει στη φάση της μεταποίησης, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ψαριών, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει η εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα να εισάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί ανάμεσα στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να συμμετάσχουν επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και οικονομικοί παράγοντες του τομέα, από όλα τα βαλκανικά κράτη.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Την ανησυχία της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας έχουν προκαλέσει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τις τροφοδηλητηριάσεις μικροβιακής αιτίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανεπαρκής εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά την επεξεργασία και την εμπορία των τροφίμων, οι ακατάλληλες συνθήκες συντήρησής τους, αλλά και η ελλιπής τήρηση των κανόνων υγιεινής τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση τροφοδηλητηριάσεων που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η σαλμονέλλα και ο σταφυλόκοκκος. Μάλιστα, στο μέλλον αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

    Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι, στα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται ετησίως 300.000 περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεων μικροβιακής προέλευσης, που κοστίζουν 8,3 δισεκατομμύρια ECU στην οικονομία της Ε.Ε.

    Οι αριθμοί αυτοί είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο διογκωμένοι, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι για κάθε μία περίπτωση τροφοδηλητηρίασης που γνωστοποιείται, υπάρχουν άλλες 25- 230 που διαφεύγουν των αρμόδιων αρχών. Επίσης, στο διάστημα 1990- 1993 καταγράφηκαν 4995 ομαδικές τροφοδηλητηριάσεις σε έξι κράτη- μέλη της Ε.Ε

    Αυτά τόνισε ο καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Γενηγιώργης, κατά τη διάρκεια σημερινής εισήγησής του σε επιστημονική ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Γεωπόνων Επιστημόνων Τροφίμων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 14ης AGROTICA και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι αντίστοιχες στατιστικές e_mai πλασματικές, αφού η συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων παραμένει δύσκολη, λόγω έλλειψης κεντρικού φορέα συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων. Πάντως, το 1983 δηλώθηκαν στις αρμόδιες αρχές 2891 περιπτώσεις, με κύρια αιτία τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Τα "σκήπτρα" του μικροβίου που προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα κρατάει η σαλμονέλα με 38,5% και ακολουθεί ο σταφυλόκοκκος με 5%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, από τις σαλμονέλες που απομονώθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία, η Senteritis αυξήθηκε από 7-9% το 1980 σε 85-93% την τριετία 1990-1993.

    Σημειώνεται ότι η τεχνολογία σφαγής των ζώων στην Ελλάδα επιτρέπει, ακόμη, σημαντικές επιμολύνσεις, ενώ το μικρόβιο L.monocytogenes εντοπίστηκε μέχρι 82% στις πάστες των ελληνικών αλλαντικών πριν τη θέρμανση. Οι ψεκασμοί με αντιμικροβιακές ουσίες και η χρήση ακτινοβολιών στα σφαγεία, που έχουν νομοθετηθεί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον κ.Γενηγιώργη, να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. "Δυστυχώς, η ΕΕ έχει ακόμη αντιρρήσεις για τη χρήση των μεθόδων αυτών", επεσήμανε ο καθηγητής.

    Πάντως, θετικά είναι τα μηνύματα από τον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μικροβιακή κατάσταση του νωπού γάλακτος έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η παρουσία της L.monocytogenes στα είδη τυριών μειώθηκε το 1997 σε 1,8%, έναντι 14% το 1990.

    "Κλειδί" για την πρόληψη κρουσμάτων τροφοδηλητηριάσεων αποτελεί η εφαρμογή της μεθόδου HACCP, που μεταφέρει την έμφαση από τον μικροβιολογικό έλεγχο του τελικού προϊόντος, στην εξέταση των πρώτων υλών και των μεθόδων επεξεργασίας και διακίνησης. Η εφαρμογή του HACCP είναι υποχρεωτική στην Ε.Ε, ύστερα από πίεση της αγοράς, ενώ σχεδιάζεται η βαθμιαία εφαρμογή του και στη βιομηχανία προσφοράς έτοιμου φαγητού (εστιατόρια, σούπερ μάρκετς, κέιτερινγκ).

    [13] ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του αιώνα μας, ο βραβευμένος με το Νόμπελ της Χημείας το 1977 Βέλγος καθηγητής, Ιλία Πριγκοζίν, θεμελιωτής της "θεωρίας της πολυπλοκότητας και του χάους", θα αναγορευτεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου επίτιμος διδάκτορας των τμημάτων Πολυτεχνικής, Φυσικής και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στην ειδική εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, θα μιλήσουν ο πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι πρόεδροι των τμημάτων Γενικού Πολυτεχνικής καθηγητής Χαράλαμπος Φραγκάκις και Φυσικής αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Κανελλής, η καθηγήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και ο πρόεδρος του ίδιου τμήματος καθηγητής Νίκος Τερζής.

    Μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα ο νομπελίστας καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ο χρόνος, η πολυπλοκότητα και οι νόμοι της φύσης".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    To Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη χθεσινή του κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και οι επιπτώσεις τους στα Βαλκάνια, υιοθέτησε σκληρή στάση εναντίον της σερβικής κυβέρνησης για την "καταπίεση του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο", στάση στην οποία αντιτάχθηκαν τα μέλη της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπίας.

    Στο ψήφισμά της η συνέλευση διακήρυξε ότι μόνο άμεσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ελευθερία του τύπου, ανεξαρτησία στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και προστασία των βασικών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να ξαναφέρουν στους κόλπους της "ευρωπαϊκής οικογένειας" την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Αρκετοί από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πρότειναν την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου. Τελικά η συνέλευση διακήρυξε τη σταθερότητα στην "αρχή της εδαφικής ακεραιότητας" της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

    Σε άρθρο του ψηφίσματος περιλαμβάνονταν επίσης η έκκληση προς την Αλβανία να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και να εμποδίσει τη λαθρεμπορία όπλων που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών του Μαρτίου προς το Κοσσυφοπέδιο.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Στρατής Κόρακας, η ελληνική αντιπροσωπία αντιτέθηκε στη "σκληρή εισήγηση" του Ούγγρου βουλευτή κ. Μπαρζόνι, καταδικάζοντας τη μονόπλευρη αντιμετώπιση εναντίον των Σέρβων, οι οποίοι θεωρούνται "τα μαύρα πρόβατα, οι υπεύθυνοι παντός κακού, ενώ αγνοούνται η πολιτική διαίρεση και τα δεινά που υφίστανται εξαιτίας του οικονομικού εξοπλισμού".

    Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια πολιτική προσέγγισης των αντιμαχόμενων μερών και κατευνασμού των εντάσεων, όπως επίσης και να σταματήσουν οι επεμβάσεις στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

    Την εισήγηση του Ούγγρου βουλευτή δεν ενέκριναν και οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, οι οποίοι ζήτησαν να σταματήσει η μεροληπτική στάση εις βάρος των Σέρβων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέλευση προσκλήθηκε για πρώτη φορά να συμμετάσχει και αντιπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος χαρακτήρισε το ψήφισμα απαράδεκτο.

    [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 100 ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

    Σε πλήρη διερεύνηση του περιεχομένου της ομολογίας που έδωσε Κούρδος πρώην στρατιώτης του τουρκικού στρατού κατοχής, σχετικά με hgqiyd_er στις οποίες προέβησαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, εναντίον 100 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, θα προβεί η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο Κούρδος Μουσταφά Ονγκάν, που υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974, αναφέρει στην ομολογία του ότι προέβη στην ταφή 100 Ελληνοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από Τούρκους, κοντά στο χωριό Μόρα.

    Ο κ.Κ-ασουλίδης, είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της κυπριακής Δημοκρατίας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για συλλογή πληροφοριών.

    [16] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ

    Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να επιτευχθεί η συμφωνία για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης βίζας για ταξίδια στην Ελλάδα, ανάμεσα στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και τα γιουγκοσλαβικά τουριστικά πρακτορεία, μέλη της JUTA, σύμφωνα με τον Τύπο της γειτονικής χώρας.

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ, μεταφέρει δηλώσεις του προέδρου της JUTA, Μπράνκο Μπορισάβλιεβιτς, σύμφωνα με τον οποίο, οι δύο πλευρές ανέλαβαν την υποχρέωση, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, να βρεθεί μια συντομότερη διαδικασία για τη χορήγηση των απαραίτητων θεωρήσεων για οργανωμένα ταξίδια, στο πλαίσιο πάντα της συνθήκης Σένγκεν. "Στόχος είναι να προσαρμοσθεί το σημερινό καθεστώς στο καθεστώς που ίσχυε για την Ελλάδα, πριν από την εφαρμογή της συνθήκης, και ο χρόνος που απαιτείται για την εξασφάλιση της βίζας να μην ξεπερνάει τις δύο με τρεις μέρες, από τις επτά με δέκα που χρειάζονται σήμερα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    H ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερβίας, Μόμιρ Παβλίτσεβιτς, με τον Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι, Παναγιώτη Βλασσόπουλο.

    Τόσο ο κ. Βλασσόπουλος όσο και ο κ. Παβλίτσεβιτς εξέφρασαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για ενδυνάμωση των σχέσεων στο εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις επενδύσεις. Μάλιστα, εκφράσθηκε η ελπίδα ότι η ελληνική επένδυση στο σύστημα τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, θα ανοίξει το δρόμο για άλλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της οδοποιίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της κατάργησης των ευνοϊκών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Βλασσόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει αντιταχθεί στην απόφαση αυτή και ότι προσπαθήσει να την ανατρέψει σε διάσκεψη, που προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    [18] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συνεντεύξεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αννας Διαμαντοπούλου, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Αλκη Μπαλτά, φιλοξένησε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης, που, επιπλέον, παρουσίασε το έργο του ΕΟΜΜΕΧ στη γειτονική χώρα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανέλυσε τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στο δάνειο 18 δισ. δρχ και τη δωρεά 2 δισ. δρχ. της Ελλάδας προς τη χώρα, δίνοντας έμφαση στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης στην Αλβανία.

    Στην ίδια εκπομπή, Αλβανοί οικονομολόγοι και μάνατζερ, που παρακολουθούν προγράμματα σεμιναρίων του ΕΟΜΜΕΧ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και επισήμαναν την ανάγκη διμερούς συνεργασίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

    [19] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, ο οποίος βρίσκεται στη Μεγαλόνησο μετά από πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου.

    Στόχος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για το Δίκαιο, για τις κυβερνητικές και δικαστικές σχέσεις στην Κύπρο.

    Ο κ.Ματθίας, συνοδεύεται από τους αντιπροέδρους Αγησίλαο Μπακόπουλο και Δημήτρη Γουργουράκη, τους Αρεοπαγίτες Αναστάσιο Καραγεώργη και Ευάγγελο Κρουσταλλάκη και τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Δημόπουλο.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (της Α. Φωτοπούλου)

    [20] ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

    Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε πυρκαγιές δασικών εκτάσεων κατέχει η Ελλάδα καθώς κάθε χρόνο εκδηλώνονται 1.200 πυρκαγιές και καίγονται 400-500 χιλιάδες στρέμματα. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αθανάσιος Παλαικώστας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης -Παρόν και Μέλλον". Σύμφωνα με τον κ Παλαιοκώστα το 2% των πυρκαγιών σε δάση οφείλονται σε φυσικά αίτια, το 33% είναι εμπρησμοί από αμέλεια, το 30% αποδεδειγμένοι εμπρησμοί και το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται σε άγνωστες αιτίες. Τα πράγματα μπορεί να είναι θλιβερά για τα δάση είναι όμως ρόδινα για τους οικοπεδοφάγους που επωφελούνται από τις καμένες δασικές εκτάσεις ενώ το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ιδιοκτησία του ανήκει λόγω έλλειψης εθνικού κτηματολογίου, καθώς μέχρι σήμερα έχει κτηματογραφηθεί μόνο το 7% των εκτάσεων.

    Για το δάσος του Σέιχ Σου μετά το σοβαρότατο πλήγμα που δέχτηκε με την πυρκαγιά της 6ης Ιουλίου 1997 δαπανήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δραχμές εκ των οποίων το 1,5 δισ. για δασικά έργα και τα 500 ejatoll}qia για αστικά έργα. "Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος γι αυτά που θα γίνουν όσον αφορά την ανάπλαση και την αναμόρφωση" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ Μπεριάτος ο οποίος επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που διέψευσαν όσους κινδυνολογούσαν μιλώντας για πλημμύρες.

    Όσον αφορά τα έργα που έγιναν στο Σέιχ Σου μετά την πυρκαγιά ο δασολόγος της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τσιφτελίδης, ανέφερε ότι μελετήθηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα οικολογικής ανόρθωσης και αντιδιαβρωτικής προστασίας της καμένης έκτασης. Με την κατασκευή κλαδοπλεγμάτων-κορμοδεμάτων-ξύλινων και τσιμεντένιων φραγμάτων σε όλα τα ρέματα του καμένου δάσους η Δασική Υπηρεσία προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δημιουργία επιφανειακής, αυλακωτής και χαραδρωτικής διάβρωσης για να επανεγκατασταθεί βαθμιαία η δασική βλάστηση, φυσικά και τεχνητά, και να επανακτήσει το έδαφος την προστατευτική του κάλυψη.

    Πολυεπίπεδη αξιοποίηση του δάσους του Σέιχ Σου πρότεινε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, καθηγητής Γ. Κύρου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στο δάσος με ένα καλύτερο οδικό δικτύου, να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής για μεγάλους και παιδιά καθώς και χώροι άθλησης πολιτισμικής εκπαίδευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα τόνισε ότι το δάσος χρειάζεται μέτρα ελέγχου προστασίας και ασφάλειας, όπως περιφράξεις και πύλες εισόδου, διαδρομές, φωτισμό , πύργους θέας και ελέγχου και δίκτυα ασφαλείας.

    Κατά η διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκε ότι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, ιδίως τους θερινούς μήνες, δεν πρόκειται να εκλείψουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλίματος. Παράλληλα ασκήθηκε κριτική για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τα δάση και τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Όπως υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής δασολογίας κ Στεργιάδης το ένα από τα νομοσχέδια προβλέπει τον διορισμό 3000 ατόμων σε δασικές υπηρεσίες τη στιγμή που δεν διορίζονται δασολόγοι και οι υπάρχοντες μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, πχ, δασολόγοι μετατάσσονται στην πυροσβεστική. Παράλληλα ο κ Στεργιάδης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για το αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων ανοίγει "την όρεξη των οικοπεδοφάγων".

    [21] ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ ΚΑΗΚΕ... ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ;- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ 12 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    "Το δάσος μας κάηκε... θα το αφήσουμε να πεθάνει;". Απάντηση σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν οι μικροί μαθητές 12 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονείται αυτή τη σχολική χρονιά. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που πέρσι το καλοκαίρι έπληξε το δάσος του Σέιχ Σου, η Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε ένα δίκτυο 12 σχολείων.

    "Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε άτομα με γνώση , αγάπη και σεβασμό για το δάσος μας" τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος Laq_ma Βαχτσεβάνου κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης- Παρόν και μέλλον" που διοργάνωσε το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασίες και επιτόπιες επισκέψεις και θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά. Η εφαρμογή του άρχισε με ενημέρωση της σχολικής κοινότητας , διερεύνηση των γνώσεων που ήδη έχουν τα παιδιά και στη συνέχεια ακολούθησε συλλογή φωτογραφιών και άρθρων και προβολές σλάιτ. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και αναζητούν πληροφορίες μέσα από βιβλιογραφία, επισκέψεις στο δάσος Σέιχ Σού και του Χορτιάτη, συνεντεύξεις με απλούς ανθρώπους, ειδικούς επιστήμονες και με δημάρχους, και στη συνέχεια επεξεργάζονται το υλικό που έχουν συγκεντρώσει. Τα παιδιά συμμετέχουν στην αναδάσωση με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων ενώ το πρόγραμμα προβλέπει σύνθεση της όλης εργασίας και κατάθεση προτάσεων και σχεδίου δράσης. Στο τέλος της χρονιάς οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν δημόσια το πρόγραμμα και τις προτάσεις τους.

    "Πιστεύουμε ότι το να κάνει κανείς μία μεμονωμένη ενέργεια, πχ δενδροφύτευση, δε σημαίνει και πολλά, αλλά όταν αυτή η δραστηριότητα έχει συνέχεια , όπως προσωπική φροντίδα για το δέντρο που φυτεύει το παιδί, ή όταν αυτή η δραστηριότητα έρχεται ως επιστέγασμα όλης της γνώσης και των δραστηριοτήτων γνωριμίας και κατανόησης του ρόλου του δάσους για τη ζωή που έχει προηγηθεί, τότε μπορεί να οδηγήσει σε κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Σίγουρα δεν περιμένουμε από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου να δώσουν επιστημονικές λύσεις στα προβλήματα του δάσους μας, όμως είμαστε σίγουροι ότι η αξία της συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία έχει τεράστια σημασία για την μετέπειτα συμπεριφορά τους ως υπευθύνων πολιτών" κατέληξε η κ Βαχτσεβάνου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 29 January 1998 - 14:53:12