Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

  • [02] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

  • [03] ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 900 ΔΙΣ.

  • [04] ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

  • [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [07] ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ “ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ-ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ” ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΜΟΣΧΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [10] Ο Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [11] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [12] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

  • [13] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [14] Η GAZPROM ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΞΙ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΧΑΝΤΕΠ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    ‘’Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας’’, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επιδώσει πρόταση με πέντε σημεία για τα ελληνοτουρκικά στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη. “Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά την πρόταση στο σύνολό της, δοθέντος ότι αφενός περιλαμβάνει θέματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ήδη, ή είναι σε εξέλιξη χειρισμοί για τα θέματα αυτά και αφετέρου επαναφέρει την πάγια πρόταση της Τουρκίας για συνάντηση jai απευθείας διάλογο” των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σημείο προς σημείο στην τουρκική πρόταση, ανέφερε: - Σχετικά με ‘’κοινό προσδιορισμό των “διαφορών” στο Αιγαίο, που ζητά ο κ. Τζεμ : ‘’Θέμα διαφοράς στο Αιγαίο υφίσταται μόνο όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα. Εχουμε προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Όπως επίσης, με την πολιτική της “βήμα προς βήμα” προσέγγισης έχουμε συμβάλει ώστε να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία θα πρέπει αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια’’. - Σχετικά με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης: Δεν πρόκειται περί συνθήκης, αλλά για μια πολιτική διακήρυξη της οποίας το περιεχόμενο σεβόμαστε. Και η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη διακήρυξη αυτή. - Σχετικά με τα Μ.Ο.Ε στο Αιγαίο: Ηδη υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία των εκπροσώπων των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ (Σαββαϊδης- Οϋμέν), στο πλαίσιο πρότασης που έχει διατυπώσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ξαβιέρ Σολάνα. - Αναφορικά με το θέμα των επιτροπών εμπειρογνωμόνων: Η κοινοτική αυτή πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει μόνο ως κοινοτική πρωτοβουλία. Η Τουρκία είναι αυτή, η οποία μετά την πρόσφατη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται η Ευρώπη σε θέματα που την αφορούν. Για τη δήλωση Ερκαγιά Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Γκιουβέν Ερκαγιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν ακολουθεί πάντοτε ένα φιλειρηνικό δρόμο για να ασκήσει πολιτική και ότι η Τουρκία επεδίωκε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, προκειμένου δι’αυτού του τρόπου να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ‘’Η ομολογία αυτή’’, επισήμανε ο κ. Ρέππας, ‘’είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση της Ιμιας’’.

    [02] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    ‘’Δικαιώθηκαν οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο χειρισμό της κρίσης των Ιμίων’’ , υπογράμμισε σήμερα στη βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι ‘’τόσο οι ίδιες οι εξελίξεις όσο και οι χθεσινές αποκαλύψεις του Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης , αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα επεδίωκε τον πόλεμο στη φάση εκείνη’’.

    Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ’’η ελληνική κυβέρνηση προάσπισε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, χωρίς να παρασυρθεί σε θερμό επεισόδιο , όπως επεδίωκε η Touqj_a, για να εκβιάσει ενδεχομένως μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά’’, ενώ ‘’οι ελληνικοί χειρισμοί πέτυχαν να επανέλθει η κατάσταση στο Status Quante και αποσύρθηκε από το ελληνικό έδαφος το τουρκικό στρατιωτικό τμήμα που είχε προωθηθεί στα Ίμια.’’

    Η στρατηγική της κυβέρνησης επεσήμανε ο κ. Κρανιδιώτης, για αποφυγή της όξυνσης και αποκλιμάκωση της έντασης ευνοεί την προσέγγιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, μέσα από ένα πλαίσιο νομικής αναφοράς και όχι μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης , χωρίς αρχές και όρους.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ’’το επεισόδιο αυτό απετέλεσε την αρχή μιας ολέθριας εξωτερικής πολιτικής, της οποίας τα αποτελέσματα οδήγησαν στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ χωρίς εγγυήσεις και στο ‘’όλα στη Χάγη ‘’, ανατρέποντας έτσι την πάγια πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές οι οποίες περιορίζονται στην οριοθέτηση και μόνο της υφαλοκρηπίδας ‘’.

    Ανταπαντώντας ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προασπίζει και τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με θάρρος και αποφασιστικότητα.

    Για το θέμα του Δικαστηρίου της Χάγης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί την υποχρεωτική δικαιοδοσία του και επιθυμεί να το πράξει και η Τουρκία. Σ’ αυτή τη βάση της αμοιβαιότητας μπορούμε - συμπλήρωσε - να εξετάσουμε τις σχέσεις μας στη Χάγη.

    Τέλος , ο κ. Κρανιδιώτης διέψευσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί έγκαιρα για την επικείμενη επέμβαση των Τούρκων στα Ίμια.

    [03] ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 900 ΔΙΣ.

    “Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες, αλλά δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούμε σε αιτήματα 900 δισεκατομμυρίων δραχμών”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή με την πανθεσσαλική συντονιστική επιτροπή των αγροτών.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Φλας” ο υπουργός είπε ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια γιατί είναι διαρθρωτικά και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. γιατί οι κυβερνήσεις τους δεν προώθησαν τα προηγούμενα χρόνια την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

    Ο κ. Τζουμάκας κατήγγειλε συμπεριφορές δημαγωγίας και πολιτικαντισμού γύρω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και υποστήριξε ότι δεν ξεπερνούν τις 2.000 οι αγρότες που μετέχουν στις κινητοποιήσεις, όταν ο αγροτικός πληθυσμός ανέρχεται σε 800.000. Ως προς το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μητρώο των αγροτών, το θέμα των καυσίμων κ.α.

    [04] ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

    Η κυβέρνηση επιθυμεί την υλοποίηση, από κοινού με τους αγρότες, ενός προγράμματος γεωργικής παραγωγής και οικονομίας, δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μετά τη συνάντηση κλιμακίου της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των Αγροτών.

    Ο κ. Τζουμάκας υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα της γεωργίας και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τους νέους αγρότες, την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τις γεωργικές ασφαλίσεις, την κατάρτιση του μητρώου των αγροτών και την αύξηση των εθνικών ενισχύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

    Ο υπουργός Γεωργίας επισήμανε ότι η διαφορά κυβέρνησης - αγροτών έγκειται σε ένα ζήτημα στρατηγικής που αφορά στο αν θα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κοινή δράση με τους αγρότες στο πλαίσιο της προώθησης των αγροτικών ζητημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του πετρελαίου για τους αγρότες, για το οποίο είπε ότι επιτροπή των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών θα καταθέσει την πρότασή της στην επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, για να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων με ορισμένο κόστος. Ενημέρωσε ακόμη τους αγρότες για την επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταβολή του διακανονισμού για το βαμβάκι, που προβλέπει τη μείωση του ποσοστού συνυπευθυνότητας και την επιδότηση απευθείας στον παραγωγό. Για το ελαιόλαδο, έκανε λόγο για τεχνητή κρίση από κύκλους του εμπορίου που επιδιώκουν τη μείωση της τιμής του και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υποστήριξή του.

    Άκαρπη χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των Αγροτών. Το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αύριο οι Θεσσαλοί αγρότες θα συνεδριάσουν στον κόμβο της Βιοκαρπέτ προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και βαθιά αντιλαϊκή. Προσθέτει ακόμη ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό πλαίσιο αλλαγών θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα κληθούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

    Η διοίκηση της Ολυμπιακής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα pqobk^lata που δημιουργούνται στις πτήσεις από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, προσανατολίζεται στη δρομολόγηση αεροσκαφών της αεροπλοϊας αλλά και στην ενοικίαση επιπλέον αεροσκαφών. Στο μεταξύ, δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, αναφέρει σήμερα το ενδεχόμενο εκχώρησης πτήσεων σε ξένες εταιρείες, αν παραταθούν τα προβλήματα.

    [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    “Ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα”, είναι το θέμα της πανελλήνιας συνδιάσκεψης που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

    Στόχος της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη, είναι να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου διαλόγου στα πλαίσια του κυβερνώντος κόμματος και της κοινωνίας, γύρω από τα μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής.

    Ακόμα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν το ιδεολογικό υλικό για τη διαμόρφωση νέων κατευθύνσεων.

    Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν τα μέλη της Κ.Ε, βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι γραμματείς των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λειτουργούν σε τριτοβάθμια όργανα και θεσμούς, όπως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Η έναρξη της συνδιάσκεψης θα γίνει από τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται με την εισήγησή του, να δώσει απάντηση στα στελέχη της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” που μιλούν για απώλεια της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο ρόλο της Κεντροαριστεράς.

    [07] ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ “ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ-ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ” ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η Γενική Συνέλευση του Φόρουμ κοινωνικών οργανώσεων και νεολαίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την επωνυμία “Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι” θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη Διαγώνιο. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα εξεταστούν τα θέματα “Ρατσισμός και εργασία” , “Ρατσισμός και Εκπαίδευση”, “Ρατσισμός και συνθήκες διαβίωσης”, “Θεσμικός ρατσισμός” καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με ρατσιστικά φαινόμενα.

    Το Φόρουμ “Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι” ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1997 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 53 μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και την διεκδίκηση από την πολιτεία και την ΕΕ μέτρων και πολιτικών για την καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Μέλη του Φόρουμ μπορούν να γίνουν μη jubeqmgtij]r οργανώσεις ανεξάρτητα από την τυπική μορφή οργάνωσής τους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις καθώς και κάθε είδους οργανώσεις νεολαίας. Στο Φόρουμ δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολιτικά κόμματα.

    Το γραφείο του Φόρουμ λειτουργεί από τον λειτουργεί από τον Αύγουστο σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην Αθήνα. Στόχος του γραφείου αυτού είναι να αποτελέσει έναν επικοινωνιακό κόμβο συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας στον τύπο ειδήσεις για ρατσιστικά φαινόμενα .

    Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν το Σάββατο δύο παραστάσεις του έργου “Βρομιά” του Ρόμπερτ Σνάιντερ. Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 στη Γερμανία, έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα παίχτηκε στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 1997 μέχρι τον Ιανουάριο του 1998. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός Ιρακινού “πολιτιστικού” μετανάστη που πηγαίνει στη Ευρώπη από αγάπη στον δυτικό πολιτισμό και καταλήγει να μην μπορεί να βγει από το σπίτι του λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχονται οι μετανάστες.

    [08] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ

    Σε κατάληψη του χώρου στην Περαία, που προορίζεται για εγκατάσταση του ραντάρ του αεροδρομίου “Μακεδονία”, θα προχωρήσουν την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της κοινότητας.

    Εχουν, ήδη, χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα, κατά της απόφασης για επίταξη της έκτασης και, αυτή τη φορά, “θα προτάξουν τη δική τους αποφασιστικότητα απέναντι στην αδιαλλαξία των συναρμόδιων υπουργείων”, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της κοινότητας, Αντώνης Ματζάρης.

    Δεν αποκλείεται, άλλωστε, να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αξιολογηθεί εκεί η εγκυρότητα της εγκριθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που επιτρέπει την εγκατάσταση του ραντάρ στην Περαία.

    Σύμφωνα με τον κ. Ματζάρη, λάθη στη μελέτη διαπιστώνουν, εκτός από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργο Σεργιάδη, και οι επίκουροι καθηγητές Θωμάς Ξένος και Χρήστος Αντωνόπουλος.

    Η γνωμοδότησή τους θα σταλεί, τόσο στη νομαρχία και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης όσο και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, “για να βρεθούν, έτσι, προ των ευθυνών τους”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΜΟΣΧΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Προειδοποίηση προς τον αμερικάνικο στρατό ότι θα επέλθει κρίση στη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ, εάν επιτεθεί κατά του Ιράκ, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Παράλληλα, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον ότι η κρίση στο Ιράκ για τις epiheyq^seir των όπλων από τον ΟΗΕ “επηρεάζει τα συμφέροντα της Ρωσίας και των άλλων χωρών της περιοχής”.

    Νωρίτερα ο κ.Σεργκέγιεφ εξέφρασε δημόσια τις αμφιβολίες του για την πολιτική των ΗΠΑ προς το Ιράκ, προκαλώντας την έκπληξη του Αμερικανού ομολόγου του, Γουίλιαμ Κόεν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν να συναντηθεί με τον Αμερικανό αξιωματούχο σε προσωπικό επίπεδο.

    “Είναι έτοιμη η Αμερική να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές συνέπειες που θα προκύψουν από μια στρατιωτική ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει η ασυμβίβαστη και σκληρή στάση του Ιράκ στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο;”, ρώτησε ο κ.Σεργκέγιεφ.

    Ο κ.Κόεν, απαντώντας στα σχόλια του Ρώσου υπουργού, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ, τόνισε ότι είναι πιο φυσιολογικό να ρωτήσει κανείς “τι θα γίνει εάν αποτύχουμε να δράσουμε και επιτρέψουμε στον Σαντάμ Χουσεϊν να συνεχίσει να αψηφά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και να συνεχίσει να παίζει κρυφτό με τους επιθεωρητές;”.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στο CNN ότι μαζί με Ρώσους νομοθέτες συζήτησαν σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας “The Washington Post”, το οποίο ισχυρίζεται ότι το 1995 η Μόσχα πούλησε στη Βαγδάτη στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βιολογικών όπλων, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος.

    Σύμφωνα με πηγές, οι συγκεκριμένες υποθέσεις προκλήθηκαν λόγω της ανησυχίας των Αμερικανών αξιωματούχων και μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετική ερμηνεία για τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας για βοήθεια στη Βαγδάτη.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταράσοφ απέρριψε κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας πως η Μόσχα δεν υπέγραψε ποτέ συμφωνία που παραβίασε το εμπάργκο του ΟΗΕ, ούτε προμήθευσε τη Βαγδάτη με παράνομο υλικό. Ο κ. Ταράσοφ απέδωσε τα δημοσιεύματα σε προσπάθεια “να σκιαστεί η δράση των Ρώσων επιθεωρητών στο Ιράκ” και εξέφρασε την λύπη της χώρας του για το γεγονός ότι το άρθρο περιείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και όχι για το ευρύ κοινό, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ως σκόπιμο. Ε.Ρ.

    [10] Ο Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη θα υποστηρίξουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Την απόφαση πήραν τα μέλη του κινήματος, μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Η υποψηφιότητα Κληρίδη εξασφάλισε 111 ψήφους, του Ιακώβου 74 και η πρόταση κατά συνείδηση 25.

    Σήμερα ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου θα sumamtghe_ με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση του κόμματος.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη, θα αποφασίσει το απόγευμα ποιόν υποψήφιο πρόεδρο θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Όπως δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, τα περισσότερα μέλη του κόμματος στη χθεσινή συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης επιλογής.

    [11] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Οι επιχειρηματίες της Δύσης οι οποίοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στη Γεωργία και να επωφεληθούν από τα πετρέλαια της περιοχής, παρουσιάζονται τώρα επιφυλακτικοί λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου της Έντουαρτ Σεβαρνάτζε.

    Η πρόοδος που εμφανίζει η Γεωργία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης είναι αξιόλογη, είπε χαρακτηριστικά Γάλλος επιχειρηματίας προσθέτοντας ότι η Γεωργία αποτελεί πύλη μεταξύ Ασίας και Δύσης μέσω της οποίας πετρέλαιο καθώς και άλλα αγαθά μπορούν να περάσουν, δήλωσε ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα ΤΑCIS, Λίβαλ Μακχετσβίλι.

    Ξένοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τον πετρελαιαγωγό ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαιτζάν στη Σούπσα, που βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και συνεπώς κοντά στη Γεωργία.

    Σε αυτόν τον αγωγό προσβλέπουν ο οποίος όπως είναι αναμενόμενο θα χρειαστεί την κατάλληλη υποδομή σε τεχνικό και ερευνητικό προσωπικό προκειμένου να εξοπλιστεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Κέντρου της Γεωργίας, Ντανιέλ Λινότ.

    Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως εξαιτίας αυτού του μεγάλου έργου θα αναπτυχθούν και πολλοί άλλοι τομείς όπως, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, τουρισμός, κλπ. Έτσι, δημιουργείται μία νέα αγορά όπου και μία μικρή επένδυση μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη, είπε ένας σύμβουλος επιχειρήσεων για διεθνείς οργανισμούς.

    Παρόλα αυτά οι ξένοι επιχειρηματίες είναι πολύ επιφυλακτικοί, δήλωσε ο Μακχετσβίλι προσθέτοντας ότι ρωτούν συνεχώς για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τους φόρους.

    Η απόπειρα δολοφονίας του Σεβαρνάντζε δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους επενδυτές καθώς διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα της χώρας ενώ ένας πιθανός θάνατος του θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, ένας Γάλλος επιχειρηματίας είπε χαρακτηριστικά. Λ.Μ.

    [12] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

    Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας επιμένουν να τους δοθούν αποζημιώσεις από το βουλγαρικό κράτος, το οποίο το 1958 δήμευσε τα jop\dia τους.

    Αυτό επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, Γιάννης Μπλέτσας και διευκρίνισε ότι συνολικά 1-1,5 εκατομμύριο πρόβατα δήμευσε από τους Σαρακατσάνους το τότε κομμουνιστικό καθεστώς.

    Ο κ.Μπλέτσας σημείωσε ότι βασικό πρόβλημα για την αποζημίωση αποτελεί το γεγονός ότι είτε δεν έχουν εκδοθεί, είτε έχουν χαθεί τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κατάσχεση αυτών των περιουσιών και πρότεινε την υιοθέτηση κοινής φόρμουλας για την αποζημίωση των Σαρακατσάνων ως ξεχωριστή εθνική ομάδα στη Βουλγαρία.

    “Δεν συμφωνώ κάποιοι άνθρωποι να αναζητούν αποζημίωση για την κατάσχεση ακόμη και χρυσών δακτυλιδιών και κολιέ, ενώ ο πατέρας μου, του οποίου δήμευσαν 600 πρόβατα, να μην πάρει τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Ντέντας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας.

    Σχολιάζοντας τα αιτήματα των Σαρακατσάνων, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της “Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων” και εισηγητής του νόμου για την αποζημίωση των κατόχων περιουσιών που δημεύτηκαν, Σβετοσλάβ Λούτσνικοφ, επισήμανε με δηλώσεις του στο ΒΤΑ την ανάγκη προσκόμισης εγγράφων που να αποδεικνύουν τη δήμευση.

    Ο κ.Λούτσνικοφ πρόσθεσε ότι οι Σαρακατσάνοι που θα παρουσιάσουν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία θα αποζημιωθούν με μετοχές, αλλά δεν θα τους δοθεί αγροτική γη. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει μόνο με τροποποίηση του νόμου για την ιδιοκτησία και τη χρήση της αγροτικής γης, πράγμα ανέφικτο.

    Να σημειωθεί ότι οι Σαρακατσάνοι που μένουν στη Βουλγαρία αριθμούν 15- 20.000 και είναι οργανωμένοι σε 17 τοπικούς συλλόγους που υπάγονται στην Ομοσπονδία Συλλόγων των Σαρακατσάνων Βουλγαρίας με έδρα την πόλη Σλίβεν. Κ.Κ.

    [13] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    “Ο χρόνος εργάζεται προς όφελός μας”, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας του, που εκκρεμεί προς διευθέτηση με την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές του θέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στις σχέσεις με την Ελλάδα, λέγοντας ότι “από τον καιρό των διαδηλώσεων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, υπήρξε κάποια πρόοδος”.

    Ο κ. Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ντνέβνικ” των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αναφέρθηκε κυρίως στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Βουλγαρία ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, παρατήρησε ότι “έχουν ψυχρανθεί”, γεγονός που το αποδεικνύει και η άρνηση του υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας στην Οχρίδα.

    [14] Η GAZPROM ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Ένα περίπου δισεκατομμύριο δολάρια οφείλει η Ουκρανία στη ρωσική εταιρία Gazprom για προμήθειες φυσικού αερίου.

    Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Gazprom, Ρεμ Βιάκιρεφ, δεν υπάρχουν ρεαλιστικές ενδείξεις ότι το χρέος θα αποπληρωθεί και προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου.

    Τον Ιούλιο η Gazprom είχε προχωρήσει σε διακοπή των προμηθειών αερίου κατά 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα προκειμένου να πιέσει για την πληρωμή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς. Σ.Α.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΞΙ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΧΑΝΤΕΠ

    Έξι ανώτατα στελέχη του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Χαντέπ, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Μουράτ Μποζλάκ, συνέλαβαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της φιλο-κουρδικής προπαγάνδας.

    Όπως δήλωσε ο Σιρί Σακίκ, διοικητικό στέλεχος του Χαντέπ, τα μέλη του κόμματος συνελήφθησαν εξαιτίας ενός ημερολογίου που εξέδωσαν για το 1998 το οποίο φιλοξενεί φωτογραφίες από άλλα μέλη του κόμματος που δολοφονήθηκαν κατά καιρούς από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες και όπως υποστηρίζει η τουρκική αστυνομία κάποια από τα άτομα αυτά ήταν μέλη του παράνομου ΡΚΚ.

    Ο κ. Σακίκ χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών του Χαντέπ εξαιτίας αναπόδεικτων ισχυρισμών καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “το Χαντέπ είναι κόμμα της Τουρκίας και δεν είναι αυτονομιστικό”.

    Ο Μουράτ Μποζλάκ και περισσότερα από 20 μέλη του Χαντέπ, είχαν καταδικαστεί πέρσι σε εξαετή φυλάκιση επειδή σε συνέδριο του κόμματος είχε αναρτηθεί μία σημαία του ΡΚΚ. Σ.Α.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 12 February 1998 - 16:09:29