Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • [03] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

  • [04] ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [05] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • [06] ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [08] ΔΑΝΕΙΑ 140 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ

  • [09] ΤΟ 11% ΞΕΠΕΡΑΣΕ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ "ΝΙΕΤ" ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ

  • [11] ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΟΕΝ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ

  • [12] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

  • [13] "ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [14] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [15] Η GAZPROM ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [16] ΔΙΠΛΟ ΤΕΣΤ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [17] ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [18] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η EBRD

  • [19] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 8-15 ΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θυσίες από τους πολίτες ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές τα μέτρα είναι δυσάρεστα, αλλά αποδεικνύονται επωφελή, καθώς η ισχυρή οικονομία είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή Ελλάδα.

    Στην ομιλία του στην ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που pqaclatopoie_tai στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνθέτουν τη σημερινή εποχή και σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι η Αριστερά βρίσκεται στο τέλος της, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την προϋπόθεση ότι θα αναζητήσει να βρει λύσεις. Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπήρξε πάντα ένα βαθύτατα πατριωτικό κίνημα, ενώ παρουσίασε τις διαφωνίες του με αντιλήψεις της παραδοσιακής Αριστεράς και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς.

    [02] ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Να μετακινηθούν στα Τέμπη με τα γεωργικά τους μηχανήματα αποφάσισαν το μεσημέρι σε συνεδρίασή τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα.

    Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, Γιάννης Πατάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "τα τρακτέρ θα κατασκηνώσουν στα Τέμπη". Στις 2 το μεσημέρι οι αγρότες ξεκινούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα κατευθυνόμενοι προς τα Τέμπη, ενώ μόλις φτάσουν στο σημείο αυτό θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δρόμο που περνά από τα Τέμπη δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί.

    Το μεσημέρι συνεδρίασαν και οι αγρότες της Μακεδονίας. Το πρωί, αγρότες σχημάτισαν κλοιό στα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων. Εξάλλου, οι αγρότες του Αιγίου κατέλαβαν την εφορία της πόλης, εμποδίζοντας κάθε συναλλαγή των υπαλλήλων της περιοχής. Με κατάληψη του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης και της νομαρχίας Έβρου απειλούν οι αγρότες της Θράκης, που ζητούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από τις θεομηνίες.

    "Η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει τους δρόμους και όχι οι αγρότες", δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Χ.Παπαδημητρίου. Το μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, Θανάσης Νασίκας, χαρακτήρισε παντελώς αρνητική τη στάση του κυβερνητικού κλιμακίου, κατά τη χθεσινή συνάντηση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συζητήσει ούτε το θέμα των αγροτών που δικάζονται για τις κινητοποιήσεις τους.

    [03] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Με τους αγρότες στα μπλόκα της Λάρισας συναντήθηκε και συνομίλησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. "Οι αγρότες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως σύμμαχοι σε μια διεκδικητική πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι ως αντίπαλοι προς εξόντωση", υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση του κ. Σημίτη αντί να είναι σκληρή με τους πρώτους και πειθήνια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίστροφο".

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι "με τις νέες προτάσεις που προωθούνται για την αναθεώρηση της ΚΑΠ με την "Agenda 2000", pqobk]petai ότι η διεύρυνση της Ε.Ε προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί χωρίς να αυξηθούν οι πόροι της Ε.Ε. Το κόστος της διεύρυνσης θα αντιμετωπισθεί βασικά από περικοπές στον τομέα της ΚΑΠ και της διαρθρωτικής πολιτικής".

    Εξάλλου, υποστήριξε ότι είναι μειονέκτημα για την Ελλάδα, το γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας υπέγραψε το κείμενο για τη γεωργική πτυχή της "Agenda 2000" στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. "Με αυτό τον τρόπο, αδυνατίζει περισσότερο η διαπραγματευτική μας θέση έναντι των ισχυρών μας εταίρων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβάλλει πουθενά επιφυλάξεις για τον συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το 2000".

    [04] ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Το αεροδρόμιο του Ελληνικού επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πτήσεις από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τη μη μονιμοποίηση των εποχιακών υπαλλήλων.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην εταιρεία, ενώ σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποκρατικοποίησης της Ολμυπιακής, υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής.

    Για εγκληματική πολιτική και διοικητική ευθύνη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο αποτυχημένο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ερώτησή του στη Βουλή.

    Η Ολυμπιακή αποφάσισε την παράταση ενοικίασης έξι αιρ-μπας για ακόμη ένα χρόνο και την ενοικίαση πέντε μπόινγκ 737 για τέσσερα χρόνια. Σε δύο περίπου εβδομάδες, το υπουργείο Μεταφορών θα δώσει στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής τον κατάλογο των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

    Σήμερα ακυρώθηκε η πτήση 245 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και Μιλάνο και συγχωνεύτηκαν οι πτήσεις για Ζυρίχη - Γενεύη και Βρυξέλλες - Άμστερνταμ.

    [05] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι η διαμόρφωση ενός μεγάλου ρεύματος, πολιτικού αλλά και ηθικού, πολιτισμικού, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του για την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ στη συνδιάσκεψη του Κινήματος στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    "Η Κεντροαριστερά είναι η ενεργοποίηση των συνειδητών δυνάμεων των σημερινών κοινωνιών, των δυνάμεων της κοινωνικής ευθύνης για την αποκατάσταση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών. Για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, για ένα περιβάλλον ζωής που αναδεικνύει τον άνθρωπο, για την κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:"Για το ΠΑΣΟΚ όλες οι αναζητήσεις κινούνται στην αναγέννηση του Κινήματος, ως η aqisteq^ σοσιαλιστική συνιστώσα στο ευρύτερο ρεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αλλά οι πολιτικές μας δεν περιχαρακώνουν τις ευρύτερες αναζητήσεις ούτε επιδιώκουμε την ανάπτυξη του κόμματος μας εις βάρος άλλων πολιτικών χώρων. Είμαστε ανοιχτοί στο γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της Αριστεράς και τα προβλήματα της Ευρώπης και της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντα ένα κόμμα με βαθύτατα πατριωτικό χαρακτήρα και αυτό συμβόλιζε πάντοτε η εμμονή του στην εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, η εμμονή του στην προάσπιση των εθνικών δικαίων και εθνικών συμφερόντων".

    [06] ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

    Απόψε αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς από τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου.

    Την απόφαση να γίνει η χειρουργική επέμβαση, έλαβε ο κ.Σπύρου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια ξεκίνησε ένας "μαραθώνιος" ενεργειών για να βρεθεί τρόπος να ταξιδέψει ο Ραμίζ Αλία στην Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει διαβατήριο.

    Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, αρχικά θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και η χειρουργική επέμβαση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα στην καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου".

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Σε πλήρη συμφωνία, για την ολόπλευρη συνεργασία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ), κατέληξαν οι Γενικοί Διευθυντές των δύο πρακτορείων, κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Τίρανα ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος, μετά από πρόσκληση του Γεν. Διευθυντή του ΑΤΑ Φρόκ Τσούπι.

    Ο κ. Κουζινόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον υπουργό Προεδρίας Καστριότ Ισλάμι και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάγκο Λακρόρι, ενώ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

    Τέλος, ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ , είχε συναντήσεις με τον Γεν. Διευθυντή της Αλβανικής Τηλεόρασης ΄Εντι Μάζι και τον Γεν. Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοφωνίας Μαρτίν Λέκκα. Επίσης, επισκέφθηκε την Αυλώνα, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Επαναστατικής Επιτροπής της περυσινής εξέγερσης στην Αλβανία, τον σύμβουλο του προέδρου της Δημοκρατίας Νταούτ Γιουμέκ και τον βουλευτή Γκραμός Ρούτσι.

    Στις μεταξύ τους συνομιλίες, οι Γεν. Διευθυντές του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συζήτησαν επίσης και το συντονισμό των δραστηριοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η "Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" και να εγκριθεί γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ενωση το πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ" που εκπόνησε το ΜΠΕ, για τη δορυφορική διασύνδεση |kym των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων με την "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων", που πρόκειται να θέσει σύντομα σε λειτουργία, στη Θεσσαλονίκη, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [08] ΔΑΝΕΙΑ 140 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ

    Πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων για τις χώρες της Βαλκανικής έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση. Θα ενισχύει τα γειτονικά κράτη με 140 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση έργων υποδομής, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών. Ηδη, άλλωστε, έχουν χορηγηθεί στις χώρες της περιοχής πιστώσεις 125 εκατ. δολαρίων, για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει στο άμεσο μέλλον σειρά πρωτοβουλιών, για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών, που αφορούν: στην επίτευξη συμφωνιών για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας, στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής και αναπτυξιακής βοήθειας, που προβλέπεται ότι θα απορροφήσουν περισσότερα από 5,5 δισ. δραχμές το 1998, και στην ενίσχυση της πορείας υλοποίησης των ενεργειακών και μεταφορικών δικτύων στην περιοχή.

    [09] ΤΟ 11% ΞΕΠΕΡΑΣΕ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    To 11% ξεπέρασε ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, προσεγγίζοντας τον στόχο του προϋπολογισμού, που είναι 11,2%.

    Η ποσοστιαία αυτή αύξηση αποτυπώθηκε εντυπωσιακά στα ποσά των εισπράξεων, που έφτασαν τον περασμένο μήνα τα 750,3 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 675,6 δισ. δραχμών το αντίστοιχο διάστημα του 1997.

    Σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων προήλθε από τις Δ.Ο.Υ, που πραγματοποίησαν εισπράξεις αυξημένες κατά 15,5%. Οι εισπράξεις του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ από τις εφορίες προσπόρισαν στα δημόσια ταμεία 161,5 δισ.δραχμές.

    Λιγότερο εντυπωσιακά είναι τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα τελωνειακά έσοδα, αφού αυτά αυξήθηκαν μόλις κατά 1,67%. Παράλληλα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ από τα τελωνεία μειώθηκαν κατά 1,29%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα του 1997 μέχρι σήμερα, έχουν ανέλθει σε 8.402 δισ. έναντι πρόβλεψης 8.430 δισ.δραχμών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ "ΝΙΕΤ" ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να πείσουν με κάθε μέσο το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις προτάσεις του ΟΗΕ για την επιθεώρηση των όπλων, παρά την αντίθεση της Ρωσίας στη χρήση στρατιωτικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    "Το nyet δεν σημαίνει όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάτω απ' αυτές τις προϋποθέσεις", είπε ο κ.Κλίντον, και τόνισε ότι γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα που αναμενόταν ότι θα έκαναν οι ΗΠΑ, θέλοντας να διευκρινίσει μ' αυτό τον τρόπο ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές μέθοδοι, οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν. Ο κ.Κλίντον χαρακτήρισε, παρ' όλα αυτά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σημαντικές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "θα συνεχίσουν να είναι παραγωγικές, εποικοδομητικές και ισχυρές, οτιδήποτε και αν συμβεί".

    Όσον αφορά στις συνέπειες μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης της χώρας του κατά του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος πέταξε το γάντι στον Σαντάμ Χουσεϊν, λέγοντας ότι "δεν θα είμαι εγώ αυτός που πήρε την απόφαση αλλά ο κ.Χουσεϊν".

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Μιχαήλοβ, διαβεβαίωσε ότι το Ιράν δεν διαθέτει ρωσική τεχνολογία που να μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η Μόσχα συνεργάστηκε με την Τεχεράνη, μόνο στον τομέα πυρηνικής ενέργειας πολιτικής χρήσης, ενώ αναφέρθηκε στους επανειλημμένους ελέγχους του Διεθνούς Πρακτορείου Ατομικής Ενέργειας σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου δεν βρέθηκε τίποτα ακατάλληλο. Ο κ.Μιχαήλοβ διέψευσε επίσης δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ρωσία παρείχε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπούσεχρ, ενέργεια για την κατασκευή πολεμικών υλικών. Ε.Ρ.

    [11] ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΟΕΝ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καθορίσει τους στόχους που θα χτυπήσουν στο Ιράκ, όπως επιβεβαίωσε χθες από τη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η Ουάσιγκτον ακόμη ελπίζει σε διπλωματική επίλυση της κρίσης.

    Μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, o κ. Κοέν είπε ότι το Πεντάγωνο επιλέγει προσεκτικά τους πιθανούς στόχους στο Ιράκ, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό. Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες του Ιράκ τη δεδομένη στιγμή είναι απαράδεκτες για τον ΟΗΕ και αν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, οι ΗΠΑ θα λάβουν στρατιωτικά μέτρα, παρόλο που ακόμη δεν έχουν οριστεί ακριβείς ημερομηνίες.

    Αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά από μια τέτοια κίνηση, για τις συνέπειες της οποίας προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκιέγεφ, ο κ. Κοέν θεωρεί ότι ha συνεχίσουν να είναι ισχυρές. Τόνισε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν σε πολλά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο στόχος να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, παρά τις διαφορές στον τρόπο προσέγγισης αυτού του στόχου. Ότι και να γίνει στη Βαγδάτη, στον Περσικό Κόλπο και όλη την περιοχή, σε σχέση με το Σαντάμ Χουσεΐν, είπε, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχιστούν , όσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ευημερία των δύο χωρών. Ο κ. Κοέν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι δύο μεγάλες δυνάμεις που πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την εθνική οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα, πάνω από όλα.

    Ο κ. Κοέν διακήρυξε την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι διαθέτουν την απαιτούμενη δύναμη, ώστε να προχωρήσουν στην στρατιωτική επιλογή, αν κριθεί απαραίτητο, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετες δυνάμεις. Κατόπιν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται το πετρέλαιο του Ιράκ κι ότι διαθέτουν επαρκή παραγωγή για την ευημερία τους. Παρατήρησε ότι, καθώς το πετρέλαιο εγγυάται την ασφάλεια στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, πολλές από αυτές βασίζονται στην ελεύθερη πρόσβαση στα πετρέλαια του Περσικού Κόλπου. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Κοέν, διατηρούν την παρουσία τους στην περιοχή, προκειμένου να διατηρηθεί μια γέφυρα στις επικοινωνίες και τη μεταφορά πετρελαίου στις άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Λ.Π.

    [12] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

    Το Ιράκ διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" ότι το 1995 υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία βιολογικών όπλων και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να σαμποτάρει την προσπάθεια της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ιρακινός αξιωματούχος, ωστόσο, αποκάλυψε ότι είχε υπάρξει η πρόθεση από πλευράς της Βαγδάτης για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.

    Όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι οι ΗΠΑ ασκούν "τρομοκρατία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης" εναντίον της Ρωσίας με σκοπό να την εξαναγκάσουν να μεταβάλλει τη στάση της σε σχέση με την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

    Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", η Ρωσία επρόκειτο να αποστείλει στο Ιράκ πλοίο το οποίο θα μετέφερε 5.000 λίτρα ενζύμων, με το πρόσχημα την παρασκευή πρωτεϊνών για ζωοτροφές, τα οποία όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βιολογικών όπλων. Ο στρατηγός Αμέρ Αλ-Σαάντι, βοηθός του προέδρου Σαντάν Χουσεΐν, είπε ότι η Βαγδάτη σκόπευε να αγοράσει το πλοίο, του οποίου η χωρητικότητα ήταν 3.000 λίτρα και όχι 5.000, αλλά η συμφωνία αυτή δεν υπογράφηκε ποτέ.

    Η Ρωσία επίσης αρνήθηκε ότι έχει κάνει οποιεσδήποτε συναλλαγές με το Ιράκ, οι οποίες παραβιάζουν το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων. Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ epijoim~mgse χθες τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της επιτροπής επιθεωρήσεων του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το δημοσίευμα και να ζητήσει την αποκήρυξή του, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία ότι το άρθρο της εφημερίδας βασίζεται "σε εμπιστευτικές πληροφορίες που μόνο η επιτροπή επιθεωρήσεων του ΟΗΕ θα μπορούσε να παρέχει, και οι οποίες, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, υποτίθεται ότι δεν δημοσιοποιούνται". Στην ανακοίνωση λοιπόν αναφέρεται ότι: "Η Μόσχα αναμένει ότι η ηγεσία της Ειδικής Επιτροπής θα παρέχει την πρέπουσα αποκήρυξη του δημοσιεύματος". Λ.Π.

    [13] "ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Ψήφο κατά συνείδηση για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αποφάσισε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η συντριπτική πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Η πρόταση έγινε δεκτή με 90 ψήφους υπέρ, 16 κατά, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές.

    "Με την απόφαση της ψήφου κατά συνείδηση διαφυλάττουμε και διατηρούμε το ρόλο του επιτηρητή σε όποια κυβέρνηση προκύψει από την κάλπη της Κυριακής, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις του αμέσως τη λήξη της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του.

    Εξηγώντας το σκεπτικό της ελεύθερης επιλογής υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ.Λυσσαρίδης, είπε: "Είναι συνέχεια της πρότασης που υπέβαλε το κόμμα στους δύο υποψηφίους. Κάναμε μια πρόταση λαϊκής συμφιλίωσης, ενότητας, προοπτικής και εμβολιασμού των προγραμμάτων των δυο υποψηφίων".

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση έγινε γραπτώς αποδεκτή και από τους δύο υποψηφίους, Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου.

    Οπως είπε ο κ.Λυσσαρίδης, αν η ΕΔΕΚ στρεφόταν προ τη μια ή την άλλη πλευρά, πιθανόν να μειωνόταν ο ρόλος του κόμματος ως επιτηρητή των δεσμεύσεων των δυο υποψηφίων, όπως αυτές απορρέουν από την πρότασή του.

    Υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικό κόστος για το κόμμα αλλά αντιθέτως ανοίγει νέες προοπτικές. "Αρχίζει μια νέα σελίδα και για το κόμμα και για το σοσιαλιστικό κίνημα, γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ο παράγοντας ενότητας, ο παράγοντας λαϊκής συμφιλίωσης, ο παράγοντας πραγματικής προοπτικής που έθεσε τα θεμέλια για πανεθνική στρατηγική", υπογράμμισε.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, όπως όλα τα κόμματα της Κύπρου έχουν δεχθεί αυτή τη βεβαιότητα "δεν θα έχει καμία δυσκολία να πείσει τα ελληνικά κόμματα ή την πλειοψηφία, να δεχθούν αυτή την τοποθέτηση" και έτσι, τόνισε "το όνειρο για μια πανεθνική τοποθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα γίνεται πραγματικότητα".

    Χαρακτήρισε την απόφαση της κεντρικής επιτροπής ως τη "μεγαλύτερη ίσως προσφορά που έκανε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου μετά το 1974", ενώ επισήμανε ότι με η ΕΔΕΚ ανοίγει το δρόμο προς όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα "να έρθουν να δημιουργήσουμε μαζί το νέο σοσιαλδημοκρατικό j_mgla".

    Καταλήγοντας, ο κ.Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η κεντρική επιτροπή είναι αυτή που αποφασίσει τη συμμετοχή σε μια οικουμενική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν θα ανταποκριθούν όλα τα κόμματα.

    [14] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να παίξει ενεργό ρόλο στην προώθηση λύσης του κυπριακού και σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους, μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της ενώπιον της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

    Η κ.Ολμπράϊτ σε ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Ρόμπερτ Αντριους, σύμφωνα με την οποία η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περάσει μέσα από την ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή της στην επίλυση του κυπριακού, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα.

    Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, για όλους να έχουν την Τουρκία να βλέπει δυτικά και όχι ανατολικά ή νότια. "Χρειαζόμαστε να έχουμε την Τουρκία ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής κοινότητας" επισήμανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ "ξόδεψαν αρκετό χρόνο με τους Τούρκους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα θέματα της Κύπρου που είναι μακροχρόνια και πηγή προβλημάτων για όλους".

    Η κ.Ολμπράϊτ δήλωσε ότι "πιέζουμε τους Τούρκους για μεγαλύτερη βοήθεια στην Κύπρο. Ο πρέσβης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προσπαθεί τώρα να προχωρήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις".

    [15] Η GAZPROM ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    "Η Βουλγαρία είναι μια χώρα που δεν την καταλαβαίνει κανείς και έχει πολλές απαιτήσεις από τη Ρωσία", δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Gazprom, Ρεμ Βακχίρεβ, σχολιάζοντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά στους δασμούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας.

    Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πότε και πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βακχίρεβ σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική πλευρά θέτει υπερβολικές απαιτήσεις στη Gazprom, σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου, κάνοντας την επιχείρηση μη κερδοφόρα.

    Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως κατά τη πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του Βούλγαρου ομολόγου του Πέτρ Στογιάνοφ εκφράστηκαν οι ελπίδες για επιτυχή έκβαση των ρωσοβουλγαρικών συμφωνιών. Μετά τη συνάντηση δόθηκαν εντολές στα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή προσχεδίων σχετικά με τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ευγενί Μπακαρτσιέζ, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Boukcaq_a θα δεχτεί συμφωνία με τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 89,5 δολάρια ανά χίλια κυβικά, αντί για 106 δολάρια που ήταν αρχικά. Λ.Μ.

    [16] ΔΙΠΛΟ ΤΕΣΤ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ως διπλό τεστ, στη βάση του οποίου θα καταστεί δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για τις διαδικασίες που εξελίσσονται τόσο στη σερβική όσο και στην αλβανική πλευρά, χαρακτηρίζει τις "παράλληλες εκλογές" που έχουν προκηρυχθεί για τις 22 Μαρτίου στο Κοσσυφοπέδιο, ανάλυση που δημοσιεύει το εμπιστευτικό δελτίο VIP του Βελιγραδίου.

    Για την αλβανική πλευρά, οι εκλογές αυτές θα καταδείξουν πόσο σταθερή είναι μεταξύ των Αλβανών η άποψη για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Η άποψη αυτή είχε την απόλυτη υποστήριξη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις πρώτες αποσχιστικές "εκλογές" του 1992.

    Οσο για τη σερβική πλευρά, σημειώνει το VIP, οι επικείμενες εκλογές, θα είναι ένας δείκτης διάθεσης απέναντι στην αλβανική άποψη για ανεξαρτησία που τώρα απορρίπτεται τόσο από τις αρχές του Βελιγραδίου όσο και από την αντιπολίτευση. Δηλαδή, οι εκλογές αυτές θα δείξουν την ετοιμότητα για πολιτική επικοινωνία με την αλβανική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και υπό συνθήκες απόλυτων απόψεων και από τις δύο πλευρές, όσον αφορά στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Θεωρεί ότι το Βελιγράδι ενδεχομένως θα αντιδράσει στις "εκλογές" του Κοσσυφοπεδίου με δύο τρόπους: είτε να σιωπήσει, όπως ακριβώς έκανε και το 1992, είτε να τις εμποδίσει με τη βία.

    Ορισμένοι αναλυτές, τονίζεται στην ανάλυση, πιστεύουν ότι η πρώτη εκδοχή, ήταν αποτέλεσμα της ενασχόλησης του Βελιγραδίου στους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, όταν ήταν λογικό για τη σερβική πλευρά να μην ανοίξει οποιοδήποτε μέτωπο στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα προστίθετο στα υπόλοιπα που είχε. Οσο για τη δεύτερη εκδοχή, η ένοπλη επέμβαση κατά τη διάρκεια των "εκλογών" θα σήμαινε μόνο νέα υπερθέρμανση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Παρόλο που έχουν περάσει δύο μήνες από την απόφαση του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα να προκηρύξει "εκλογές", δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση από το Βελιγράδι και οι παρατηρητές συμπεραίνουν ότι η σερβική πλευρά θα κάνει γνωστή τη θέση της την τελευταία στιγμή, αν όχι και την ίδια ημέρα των "εκλογών". Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, η πιθανότητα να σφίξει περισσότερο ο κλοιός στο Κοσσυφοπέδιο, πριν τις 22 Μαρτίου, δεν ανησυχεί καθόλου την αλβανική κοινή γνώμη, γράφει το VIP και σημειώνει, ότι "οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη συμπληρωθεί και η επόμενη φάση είναι ορισμός των υποψηφίων".

    Οσον αφορά τις υποψηφιότητες για τις "εκλογές" στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προταθεί, αναμένει "να είναι το φαβορί για τη θέση του προέδρου της "Δημοκρατίας Κοσσυφοπεδίου".

    Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ρουγκόβα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι, απέρριψε tgm πρόταση του κόμματός του να είναι υποψήφιος, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ελεύθερες εκλογές υπό συνθήκες στρατιωτικού νόμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η μόνη αντίπαλος του Ρουγκόβα, είναι μέχρι στιγμής, η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Λιουλιέτα Πούλια- Μπετσίρι.

    Η αλβανική πλευρά υπολογίζει αυτή τη φορά, τονίζει το VIP, σε αυξημένη παρουσία διεθνών παρατηρητών στις "εκλογές" της 22ας Μαρτίου και έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

    [17] ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ενα χρόνο μετά την εξέγερση του αλβανικού λαού, που οδήγησε στην ανατροπή του διεφθαρμένου καθεστώτος Μπερίσα και άνοιξε το δρόμο για την έξοδο της γειτονικής μας χώρας από το φοβερό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και στην Αλβανία, προσπαθούν να βρουν τους υπευθύνους που οδήγησαν στην εξαθλίωση και την μετατροπή της σε καθαρά τριτοκοσμική χώρα.

    Η αρμόδια επιτροπή της αλβανικής Βουλής, που ερευνούσε τα αίτια της κρίσης του Μαρτίου 1997, παρουσίασε στο κοινοβούλιο έκθεση στην οποία κάνει μία πρώτη εκτίμηση των περσινών γεγονότων και των αιτιών που τα προκάλεσαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής αυτής, βουλευτή της αντιπολίτευσης Σπαρτάκ Νγκέλα, "τα αίτια της κρίσης πρέπει να αναζητηθούν στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996", κατά τις οποίες, σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες, έγινε μαζική νοθεία. Η λαϊκή εξέγερση, σύμφωνα πάντα με τον Νγκέλα, δεν ήταν απλώς μία διαμαρτυρία για την απώλεια των χρημάτων που είχαν κατατεθεί στις παρατράπεζες, αλλά ένα ξέσπασμα βαθιάς αγανάκτησης για την πολιτική ηγεσία".

    Ο Νγκέλα, στην εισήγησή του, δεν δίδει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα "ποιος προκάλεσε την κρίση", αλλά αφήνει πολλές ασάφειες, ζητώντας ταυτόχρονα και νέα προθεσμία δύο μηνών για να ολοκληρώσει την έρευνα. Για τον πρώην πρόεδρο Μπερίσα η εισήγηση αναφέρει μόνο ότι "υπερέβη τις αρμοδιότητές του", ενώ ταυτόχρονα ζητάει να ανακρίνει δώδεκα πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τον πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών SHIK, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, τον πρώην υπουργό Άμυνας Σαφέτ Ζιουλιάλι, τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, Αγκίμ Σέχου, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαλίτ Σιαμότα καθώς και μερικούς στρατηγούς.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, πολλοί Σοσιαλιστές βουλευτές αγανακτισμένοι από την εισήγηση Νγκέλα ζήτησαν να μάθουν γιατί να μην ανακριθεί και ο Μπερίσα, τον οποίο κατηγορούν ότι έδωσε εντολή για εξοπλισμό οπαδών του κόμματός του, έδωσε εντολή για βομβαρδισμό της φυλακής Μπέντσα Τεπελενίου όπου ήταν φυλακισμένος ο Νάνο, έδωσε εντολή και βομβαρδίστηκαν περιοχές του Νότου με 32 πυραύλους, έστρεψε τους κατοίκους της Βόρειας Αλβανίας εναντίον του πληθυσμού του Νότου κλπ, με συνέπεια την αιματοχυσία στη χώρα.

    Στην εισήγηση Νγκέλα αναφέρεται ότι πέρυσι εξοπλίστηκαν 4000 οπαδοί του τότε κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, δεν αναφέρει όμως τίποτα για το ποιος έδωσε αυτή την εντολή. Σχολιάζοντας την eis^cgsg Νγκέλα η σημερινή "Κόχα Γιον" γράφει πρωτοσέλιδα: "Μπερίσα αθώος?!" και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να αποκρύψουν την αλήθεια. Η σημερινή "Gazeta Shqiptare" γράφει: "Πολλοί ανώνυμοι ένοχοι" ενώ η "Ντιντότε Ινφορματιόν" γράφει: "Οι Σοσιαλιστές βουλευτές, εξαγριωμένοι από την έκθεση Νγκέλα, κατηγορούν τον Μπερίσα για εγκληματία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν αναγνωρίζουν την έκθεση της επιτροπής αυτής επειδή θεωρούν παράνομη τη λειτουργία της.

    [18] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η EBRD

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) θα αναπτύξει νέες δραστηριότητες στη Βουλγαρία, καθώς εκτιμά την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση Κόστοφ να πραγματοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Σόφια ο νέος εκπρόσωπος της Τράπεζας στη Σόφια, Ζαν Μαρκ Πίτερσμιτ, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική σταθεροποίηση που παρατηρείται στη Βουλγαρία.

    Μέσα στο 1998 η EBRD θα στηρίξει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, όπου κατά το 1996- 1997 επένδυσε συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και τον ενεργειακό τομέα, ενώ θα επενδύσει και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

    [19] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 8-15 ΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Η εισαγγελία της Τουρκίας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης από 8 έως 15 χρόνια σε 6 αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι χτύπησαν μέχρι θανάτου τον 27χρονο δημοσιογράφο, Μετίν Γκοκτέπε, της αριστερής τουρκικής εφημερίδας "Εβρενσέλ", μετά τη σύλληψή του στις 8 Ιανουαρίου του 1996, στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος κάλυπτε την κηδεία δύο κρατουμένων που σκοτώθηκαν σε διαμαρτυρία στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, Ουμρανίγιε. Πέντε άλλοι αστυνομικοί που θεωρούνταν ύποπτοι για το θάνατο του δημοσιογράφου, αθωώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Σημειώνεται ότι η δίκη διεξάγεται, για λόγους ασφαλείας, στην πόλη Αφιόν και όχι στην Κωνσταντινούπολη. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 13 February 1998 - 12:52:49