Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [02] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [03] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [04] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [05] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [08] 704 ΕΚ.ΔΟΛ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 521 ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • [09] Α.ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

  • [10] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

  • [12] Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΒΒC: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [13] ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [15] ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

  • [17] 10.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [18] Ι.ΚΟΣΤΟΦ : Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η απάντηση που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις για pokitij| διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας τις οποίες απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, συζητήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση θα είναι αρνητική και η κυβέρνηση θα επισημαίνει στην Αγκυρα ότι μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογο του, Γεβγένι Πριμακόφ, ενώ στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα στοιχεία που συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση στον Περσικό Κόλπο. Από ελληνικής πλευράς εκφράζεται η ευχή να στεφθεί με επιτυχία η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Βαγδάτη, ώστε να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη.

    [02] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η πορεία του κυβερνητικού έργου εξετάστηκε το πρωί κατά τη διάρκεια των διαδοχικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, για θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της αναθεώρησης του Συντάγματος, το έργο της δικαιοσύνης, όσον αφορά στην κατασκευή νέων δικαστηρίων αλλά και φυλακών, τα προβλήματα της δικαιοσύνης καθώς και ζητήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, και του Αρείου Πάγου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως τα ναρκωτικά και οι συνθέσεις των δικαστηρίων σε ορισμένα ζητήματα. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν θα προτείνει την παραγραφή των αδικημάτων των αγροτών, ενώ για το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος προέβλεψε την αναβολή του.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεριά, με θέμα τη διαφοροποίηση του βουλευτή σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα. Αργότερα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

    [03] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αποφασισμένος να μην επιτρέψει στη Ν.Δ. φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν στη διαγραφή των 6 βουλευτών και να υλοποιήσει την εντολή του συνεδρίου για "αλλαγή σελίδας", εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση.

    "Το συνέδριο μου έδωσε την εντολή να κλείσω το παρελθόν, να σβήσω τους λογαριασμούς, να γυρίσω σελίδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Jaqalamk^r και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο:"Θα προχωρήσουμε μπροστά".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ζαν Λυκ Ντεάν και τον γενικό γραμματέα της ΔΕΕ Χοσέ Κουτιλιέιρο, ενώ πρόκειται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ.

    [04] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, καταθέτοντας στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, από την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανανέωση της θητείας του στη διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι οι συνθήκες στη διεθνή αγορά συναλλάγματος θα επιτρέψουν την σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής οικονομίας. Τόνισε πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε σε συνδυασμό με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής να επιτευχθεί πλήρης ομαλοποίηση.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας που θα ολοκληρωθεί το τέλος του 1999. Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας είπε: "Οι προοπτικές είναι καλές να συνεχιστεί η πρόοδος. Η χώρα δύναται να ενταχθεί στη ζώνη του Euro, η πρόβλεψη να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2001 είναι ρεαλιστική".

    [05] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Ξεπερνά το 1 δισ. δρχ το κόστος των καταστροφών, που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Εβρου στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροτικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, αντιπλημμυρικά έργα, αντλιοστάσια και οχήματα στον Εβρο, σύμφωνα με το νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο.

    Αμεση είναι, άλλωστε, η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών σε αναχώματα στο Σουφλί και τις Φέρρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης των φαινομένων. Για το σκοπό αυτό, το νομαρχιακό συμβούλιο θα ζητήσει από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται αύριο το νομό, ποσό 350 εκατ.

    Σε σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου για το θέμα, ο νομάρχης υποστήριξε ότι ο μηχανισμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της θεομηνίας.

    Σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, σχετικά με το σχεδιασμό του ΄96 για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές εκείνης της χρονιάς, απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις του συμβουλίου υλοποιήθηκαν, και το ποσό των 800 εκατ. που εξασφαλίστηκε για το σκοπό αυτό, απορροφήθηκε πλήρως.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    ''Η πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκει αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός. Οι επιχειρήσεις του δημοσίου να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες'', επισήμανε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. "Θέλουμε επιχειρήσεις που δεν θα είναι ζημιογόνες όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του προϋπολογισμού ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, στους Έλληνες πολίτες", είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Δεν ξεπουλάμε καμία επιχείρηση, απλώς αξιοποιούμε ό,τι πλεονέκτημα διαθέτει κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική".

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχουν επαφές με τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας.

    Οι Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με το νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Θ,Τσακιρίδη, στον οποίο θα εκθέσουν τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τη διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού αερομεταφορέα.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα χρόνο πριν, η οικονομική ενίσχυση της Ολυμπιακής από την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκόπη. Πάντως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για την Ολυμπιακή φαίνεται ότι εμπεδώνουν, εκ νέου, θετικό κλίμα.

    [08] 704 ΕΚ.ΔΟΛ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 521 ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Σε 704,1 εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το ύψος των 521 άμεσων επενδύσεων που πραγματοποίησαν αλλοδαποί επιχειρηματίες στη βουλγαρική βιομηχανία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1998. Ο τομέας της βιομηχανίας φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους αλλοδαπούς κεφαλαιούχους, αφού αντιπροσωπεύει το 56,24% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων -ύψους 1,25 δισ- στη Βουλγαρία.

    Περισσότερες από 8000 άμεσες ξένες επενδύσεις, επί συνόλου 10.061, πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία στον τομέα του εμπορίου. Το ύψος τους ξεπέρασε τα 216 εκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας το 17,32% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στο γειτονικό κράτος. Επιπλέον, πάνω από 92 εκατ. διατέθηκαν για χρηματοδοτήσεις.

    Στη λίστα των "δημοφιλέστερων" τομέων της βουλγαρικής οικονομίας ακολουθεί ο τουρισμός, όπου επενδύθηκαν από ξένους επιχειρηματίες 86,5 εκατομμύρια δολάρια για 47 επενδύσεις. Ο τουρισμός κατέχει ποσοστό 6,91% της "πίτας" των άμεσων ξένων επενδύσεων. Σημαντικό μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων κατευθύνεται στις letavoq]r. Πάνω από 73 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για 160 επενδύσεις, που καλύπτουν το 5,89% του συνόλου. Παράλληλα, ενενήντα επτά άμεσες επενδύσεις, ύψους 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των κατασκευών, καλύπτοντας το 1,09% του συνόλου του επενδυμένου ξένου κεφαλαίου στη Βουλγαρία.

    Δέλεαρ για τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες φαίνεται ότι αποτελεί και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, όπου, μέχρι τα μέσα του περασμένου μήνα, είχαν τοποθετηθεί σχεδόν 11 εκατομμύρια δολάρια για 19 επενδύσεις.

    Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συγκεντρώνει και ο τομέας της γεωργίας όπου έχουν τοποθετηθεί περί τα 6,5 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί σε 70 επενδύσεις. Τέλος, 46,7 εκατ. απορροφήθηκαν για 922 επενδύσεις -3,74% του συνόλου- που δεν εντάσσονται σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς.

    [09] Α.ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα αναλάβει την επεξεργασία των συμπερασμάτων του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανάπτυξης Εξαγωγών, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως "προζύμι" για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Απόστολος Γενίτσαρης.

    Μια εθνική στρατηγική εξαγωγών κρίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ως "επιτακτικά αναγκαία", λόγω της διεθνοποίησης των αγορών και του άμεσου κινδύνου περιθωριοποίησης της ελληνικής παραγωγής.

    Κρούοντας τον "κώδωνα του κινδύνου", ο κ.Γενίτσαρης τόνισε: "Τα προβλήματα που καταγράφονται, μετατρέπονται σε σεισμικές δονήσεις για τους Ελληνες εξαγωγείς. Χρειάζεται άμεση επίλυση από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας". Επανέλαβε δε, ότι το μίγμα της εφαρμοζόμενης νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής δεν βοηθάει τις ελληνικές εξαγωγές.

    Παράλληλα, προτάθηκε η δημιουργία ενός φορέα που θα κατευθύνει τις δράσεις για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κονδυλίων του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Στη διάρκεια των έξι ενοτήτων του συνεδρίου προέκυψε, ακόμη, το συμπέρασμα ότι, δεν αρκεί τα ελληνικά προϊόντα να έχουν παρουσία σε "δύσκολες" αγορές, όπως αυτή της Γαλλίας, αλλά απαιτείται μια συνολική εξαγωγική πολιτική μάρκετινγκ. Προς αυτή την κατεύθυνση, έμφαση πρέπει να δοθεί στα καινοτόμα προϊόντα, με υψηλή προστιθέμενη αξία και με σφραγίδα "Made in Greece". Πάντως, τα μηνύματα από τις αγορές-στόχους είναι ενθαρρυντικά.

    Επιβάλλεται, επιπλέον, η άρτια ενημέρωση των επιχειρηματιών, αφού διαπιστώνεται κενό πληροφόρησης του εξαγωγικού κόσμου για τις εξελίξεις που σημειώνονται στους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες στήριξης των εξαγωγών, πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή νέων έργων υποδομής και να βελτιωθούν τα ήδη υφιστάμενα, ~ste η Ελλάδα να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Διαπιστώθηκε, τέλος, ότι η αδυναμία της ελληνικής παραγωγής να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της υψηλής τεχνολογίας και να προωθήσει καινοτόμα προϊόντα, είχε ως αποτέλεσμα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε παραδοσιακούς κλάδους. Όμως, αυτοί ακριβώς οι κλάδοι τείνουν -τα τελευταία χρόνια- να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες χαμηλού κόστους. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας, η Ελλάδα έχασε εξαγωγικό μερίδιο στην Ευρώπη και αναγκάστηκε να αναζητήσει διέξοδο στη Βαλκανική. Κοινή διαπίστωση των εξαγωγέων είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που διανοίγονται τώρα στη Χερσόνησο του Αίμου.

    [10] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου "Παπανικολάου", ύστερα από την επιτυχή επέμβαση τετραπλού μπάι-πας, στην οποία υποβλήθηκε χθες.

    Σύμφωνα με το διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου, που πραγματοποίησε την τετράωρη εγχείρηση, ο ασθενής θα ακολουθήσει το κλασσικό πρόγραμμα ανάρρωσης. Στην εντατική μονάδα αναμένεται να παραμείνει για δύο ημέρες, για να μεταφερθεί στη συνέχεια σε θάλαμο της καρδιοχειρουργικής κλινικής για περίπου μία εβδομάδα, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.

    Στο πλευρό του βρίσκονται συγγενείς του, ενώ ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του έχει εκδηλώσει ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας και μέλη της Αλβανικής κυβέρνησης.

    Η επέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε ο 75χρονος πρώην κομμουνιστής ηγέτης της γειτονικής χώρας, που εισήχθη στην καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου αργά το βράδυ της Παρασκευής.

    Τον κ. Αλία επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα, στο κρατικό νοσοκομείο των Τιράνων όπου νοσηλευόταν, ο Ελληνας καρδιοχειρουργός. Εκρινε ότι έπρεπε να μπει άμεσα στο χειρουργείο και μεσολάβησε για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα νοσοκομεία της Αλβανίας δε διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

    Η κατάσταση της υγείας του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της Αλβανίας, επιδεινώθηκε την εποχή που κρατούνταν στις φυλακές της χώρας από το καθεστώς Μπερίσα. Εκεί, υπέστη και την πρώτη καρδιακή προσβολή το 1992. Όταν αποφυλακίστηκε το 1997 εισήχθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, ύστερα από τη συναίνεση των πέντε κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ενώ ήδη ομάδα αξιωματούχων του οργανισμού έχει μεταβεί στο Ιράκ προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψή του.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν χαρακτήρισε το ταξίδι του κ. Ανάν ως "εξαιρετικά σημαντικό" και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει προκύψει.

    Ο κ. Γέλτσιν και ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ σε τηλεφωνική συνομιλία χθες, κατέληξαν στην άποψη ότι τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο εξελίσσονται επικίνδυνα και συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες την οποία αξιολόγησαν θετικά και δήλωσαν ότι έχει ακόμη το δυναμικό να συνεισφέρει στην επίλυση της κρίσης.

    Η Μόσχα διατηρεί τις ελπίδες της ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ "δεν έχει κλείσει την πόρτα" στην δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ, όπως είπε Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η λογική θα επικρατήσει".

    Με τη θέση της Μόσχας για διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ, συντάσσεται απόλυτα και η Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Γέναντι Ουντοβένκο, ο οποίος είπε επίσης ότι η Ουκρανία προσφέρθηκε να συμμετέχει με ειδικούς της στις επιθεωρήσεις των οπλοστασίων του Ιράκ για τα χημικά και βιολογικά όπλα.

    Οι βαλτικές χώρες αντίθετα, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν εκφράσει ανεπιφύλακτα την υποστήριξή τους στις αποφάσεις του ΟΗΕ και δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν με κάθε μέσο τη βοήθειά τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, είπε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τη διαπραγματευτική διάθεση της Βαγδάτης, ότι το Ιράκ είναι διαθέσιμο να επιδείξει τη μάξιμουμ διαπραγματευτική διάθεση, ενόψει της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη.

    Ο Ρώσος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διατύπωσε την κοινή απόφαση της Ελλάδας και της Ρωσίας, να γίνει ό,τι είναι δυνατό, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν τα χημικά όπλα που κατέχει το Ιράκ, με διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα.

    Ο κ. Πριμακόφ τόνισε ότι οι απόψεις της Ελλάδας και της Ρωσίας συμπίπτουν με αυτές της Γαλλίας, αλλά και σειράς άλλων χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, σημειώνοντας όμως ότι ο αριθμός τους διευρύνεται, ενώ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενο χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή. Λ.Π.

    [12] Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΒΒC: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, αλλά είναι δυνατόν να συζητήσουμε και το σταδιακό αφοπλισμό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης , μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC. Ο υφυπουργός διευκρίνισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στις κυπριακές προεδρικές εκλογές, διαψεύδοντας τις φήμες, που διοχετεύθηκαν από διάφορους κύκλους στην Λευκωσία.

    "Είναι εντελώς ανακριβής οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία. Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε όχι μόνο ουδέτερη στάση αλλά επιμελώς απέφυγε να αναμειχθεί σε οποιοδήποτε ζήτημα της κυπριακής πολιτικής ζωής τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα υπήρξαν και οδηγίες από τον πρωθυπουργό, κανένας υπουργός να μην επισκεφθεί την Κύπρο. Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαζόταν με οποιοδήποτε από τους υποψηφίους που θα αποφάσιζε να εκλέξει ο κυπριακός λαός.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, απάντησε και σε ερωτήσεις, που άπτονται του ενιαίου αμυντικού δόγματος και υπογράμμισε τη σημασία και τη συμβολή της Ελλάδας, στο θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου.

    " Οταν λέμε επιχειρησιακό έλεγχο, εννοούμε ότι θα υπάρξει συντονισμός θα υπάρξει συνενόηση, γνωρίζετε πχ ότι η Κύπρος δεν έχει αεροπορία. Συνεπώς στον αεροπορικό χώρο ασφαλώς τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει η Ελλάδα. Αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλούμε για δύο ανεξάρτητα κράτη, ακόμη και σ αυτόν τον τομέα για να επιτραπούν υπερπτήσεις ελληνικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, θα πρέπει να το ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε τελευταία ανάλυση τον έλεγχο στην Κύπρο, τον έχει η κυπριακή κυβέρνηση. "Οσον αφορά στα σχόλια του τύπου, ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ουσιαστικά, ευνοεί την παραμονή στην Κύπρο, των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός:

    "Οχι αυτό δεν είναι σωστό. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να συζητήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος αλλά ακόμη και τον σταδιακό αφοπλισμό".

    Στην παρατήρηση, ότι ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, είπε πως η Τουρκία δεν θεωρεί παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, που πραγματοποιούνται μεταξύ 6 και 10 μιλίων και υποστήριξε, ότι και το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα 10 μίλια, ως όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, ο κ. Κρανιδιώτης απάντησε:

    "Αυτό είναι γνωστό, ότι δεν τις θεωρεί παραβιάσεις, διότι δεν αναγνωρίζει ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 μίλια. Οσο για το ΝΑΤΟ ο Μπατού κάνει λάθος. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει και είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί τον κυριαρχικό χώρο τον οποίο έχει κάθε χώρα. Και αυτό κάνει."

    Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η βρετανική προεδρία δεν μπορεί να παραβλέψει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου και να δεχθεί την Τουρκία στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του Μαρτίου.

    "Νομίζω, είπε, ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι είναι κάτι που ασφαλώς αποτελεί την απόφαση όλων των Ευρωπαίων εταίρων jai δεν μπορεί να το αγνοήσει η βρετανική προεδρία".

    [13] ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέες προτάσεις για τη διεύρυνση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με την Τουρκία επεξεργάζεται η Ευρωπαίκή Επιτροπή, όπως αποκάλυωε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ σε συνέντευξή του, στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC.

    Ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα, ότι τελικά θα συμμετάσχουν σ΄αυτές και οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Βαν Ντεν Μπρουκ αναφέρθηκε επί μακρόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δήλωσε, πως η Τουρκία είχε "μια ευκαιρία με την απόφαση της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου, την οποία δεν την εκμεταλλεύθηκε".

    "Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για οικονομική συνεργασία που έχει παγώσει και που η Ε.Ε. θεωρεί, ότι έχει υποχρέωση να εκπληρώσει.

    Οσον αφορά τις σχέσεις κοινότητας-Τουρκίας, είναι γνωστό, ότι είμαστε διατεθειμένοι και η προεδρία της κοινότητας όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες έχουν καταβάλλει πολλές προσπάθειες για την επίλυση, μέσω του πολιτικού διαλόγου, θεμάτων, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κυπριακού. Και λυπάμαι, ειλικρινά, που οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στις αποφάσεις της συνόδου του Λουξεμβούργου υπήρξαν τόσο απογοητευτικές. Γιατί πιστεύουμε ότι στη σύνοδο αυτή οι ηγέτες των χωρών μελών προσέφεραν πολλά τα οποία απέρριψε η Τουρκία. Αλλά και εδώ δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτε στην Τουρκία. Εάν έχουν εσωτερικούς λόγους για τους οποίους δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο, τότε ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο υπομονετικοί. Αλλά το ενδιαφέρον μας για τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία παραμένει. Και η Κομισιόν επεξεργάζεται νέες προτάσεις για τη διεύρυνση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με την Τουρκία και άλλων μορφών οικονομικής συνεργασίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί και στην πολιτική πλευρά."

    Στην ερώτηση αν η κοινότητα είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να δεχθεί την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης η απάντηση του επιτρόπου, ήταν ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και ιδιαίτερα από την ολλανδική προεδρία, πέρυσι, για την εξεύρεση μιας φόρμουλας, που θα επέτρεπε στις δύο πλευρές να συζητήσουν τα θέματα αυτά.

    " Όμως, διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για άσκηση πιέσεων, αλλά μάλλον για προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία, πως όταν προκύπτουν τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με διμερείς συμφωνίες, η συνηθισμένη διαδικασία είναι να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Αυτή παραμένει η θέση μας και πιστεύουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταβάλλει επιπλέον προσπάθειες για να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Τουρκία. Υπάρχει η διαδικασία των ομάδων εμπειρογνωμόνων από την οποία δεν έχουν προκύψει ακόμα sucjejqil]ma αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν."

    [14] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο επίτροπος επανέλαβε, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν στις 30 Μαρτίου και πρόσθεσε, πως επιθυμία της κοινότητας είναι να συμμετάσχουν σ΄αυτές και οι Τουρκοκύπριοι.

    " Εχει τονιστεί, συνέχισε, εδώ και χρόνια, ότι η ένταξη της Κύπρου θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες του νησιού. Εχει, ήδη, αποφασιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανοικτές και θα αρχίσουν και ότι, δεν θα επιτραπεί σε καμία άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτή στην Τουρκία, να εμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε επίσης ότι ο Κληρίδης θα καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν.

    Απαντώντας τέλος στην ερώτηση, τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και καταστρέψει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, που θα εγκατασταθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ως τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο, ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός: "Ελπίζω, είπε, ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να φθάσει ως εκεί, διότι ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να εγκατασταθούν οι πύραυλοι. Εάν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν θα χρειαστεί να απαντήσουμε στη δύσκολη και πολύπλοκη αυτή ερώτηση. Νομίζω ότι η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν θα ήθελε την ανάπτυξη πυραύλων στην Κύπρο, διότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση."

    [15] ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε χθες η δίκη των 14 οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο αιματηρό επεισόδιο του Σαββάτου, στην πόλη Μιλιότ.

    Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ημερών σε έξι από τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επί διακυβέρνησης Μπερίσα, Αλί Καζάζι, σε πέντε φυλάκιση 15 ημερών, ενώ σε τρεις επεβλήθη περιορισμός κατ' οίκον.

    Στην ανακοίνωση της απόφασης, αργά το βράδυ, αντέδρασαν έντονα οι δεκάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος που παρακολουθούσαν τη δίκη και προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση.

    Οι 14, όπως δήλωσε ο δικαστής, Αρμπεν Μότσκα, θα καθήσουν εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες της εισαγγελίας.

    Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" και "Αλμπάνια", χαρακτηρίζουν τη δίκη πολιτική και δημοσιεύουν την έκκληση που απευθύνει η "Ενωση για τη Δημοκρατία" στο λαό, για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στις 20 Φεβρουαρίου στο κέντρο των Τιράνων.

    [16] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Πολύ κοντά στη συμφωνία για το σχηματισμό της κυβέρνησης στη Σερβία βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αριστερός συνασπισμός, Σοσιαλιστικό Κόμμα-Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    H φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Βελιγραδίου "Βέτσερνιε Νόβοστι" και η ουδέτερη "Μπλιτς" αναφέρουν στα σημερινά τους φύλλα ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πολιτικών σχηματισμών, όχι μόνο για το σχηματισμό της σερβικής κυβέρνησης αλλά και για μια ευρύτερη συνεργασία τόσο σε επίπεδο ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σύμφωνα με τις δύο αυτές εφημερίδες, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης θα λάβει οκτώ υπουργεία στη νέα κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ ο ίδιος ο Ντράσκοβιτς θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέση ισχυρότερη και από αυτή ακόμα του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    Η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει στους σοσιαλιστές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Σερβία μαζί με τον Ντράσκοβιτς, στην οποία αυτοί -με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές στο σερβικό κοινοβούλιο- θα υποδείξουν το νέο πρωθυπουργό και θα κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία, όπως των Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η πανίσχυρη σερβική αστυνομία.

    Εξω από το παιχνίδι μένουν αυτή τη στιγμή οι εθνικιστές του Βόισλαβ Σέσελι διότι μια συνεργασία των σοσιαλιστών με τους εθνικιστές θα αποτελούσε αφορμή για ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς ο ακροδεξιός Σέσελι αμφισβητεί τη συμφωνία του Ντέητον και προβάλλει ως ιδιαίτερα επικίνδυνος αντίπαλος στα σχέδια της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τη σταθεροποίηση στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Η συνεργασία Μιλόσεβιτς-Ντράσκοβιτς φαίνεται ότι στην παρούσα στιγμή εξυπηρετεί και τους δύο. Ο Μιλόσεβιτς επιτρέποντας τη συμμετοχή ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στη διαχείριση της εξουσίας, ικανοποιεί έναν από τους όρους της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της συνεργασίας της δύσης με τη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος περιλαμβάνει τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής της χώρας και το μοίρασμα των εξουσιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή, ελέγχονται αποκλειστικά από αυτόν.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ισχύος του λεγόμενου "εξωτερικού τείχους" των κυρώσεων, η συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας σε όλους τους διεθνείς, πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς, είναι παγωμένη.

    Εικάζεται ότι η συμμετοχή του Ντράσκοβιτς στην εξουσία, το κόμμα του οποίου είναι τρίτο σε δύναμη στη Σερβία, θα μπορούσε να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφώσει η δύση για το πρόσωπο του Μιλόσεβιτς, τον οποίο τακτικά κατηγορεί για αυταρχισμό στην άσκηση των καθηκόντων.

    Ταυτόχρονα μια συνεργασία Μιλόσεβιτς-Ντράσκοβιτς, επιτρέπει στον δεύτερο να διατηρηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η δημοτικότητα του κάποτε πιο ισχυρού αντιπάλου του Μιλόσεβιτς, έχει πέσει αρκετά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές αποτυχίες του στις πρόσφατες επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις cia την ανάδειξη του Προέδρου της Σερβίας.

    Σημερινό σχόλιο της εφημερίδας "Μπλιτς" αναφέρει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι πλέον αποφασισμένος να δρομολογήσει αμέσως λύση και για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς τη στιγμή αυτή, το σημαντικότερο ζήτημα για τη χώρα είναι η αποκατάσταση των σχέσεών της με τη διεθνή κοινότητα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ο Μιλόσεβιτς θα καλέσει στο Βελιγράδι για συνομιλίες τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα για να εξετάσουν από κοινού τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

    Μια δεύτερη κίνηση του Μιλόσεβιτς, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα θα είναι "η απελευθέρωση των ισχυρά κρατικών μέσων ενημέρωσης", καθώς και "η εθελοντική παράδοση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τριών πρώην αξιωματικών του γιουγκοσλαβικού στρατού, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Βούκοβαρ και της Κράϊνα" κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Σέρβων και Κροατών το 1991.

    Με τις παραπάνω ενέργειες, προσθέτει η εφημερίδα, οι γιουγκοσλαβικές αρχές ικανοποιούν τους όρους της διεθνούς κοινότητας, η οποία στην περίπτωση αυτή θα προχωρούσε αμέσως στην αποκατάσταση των σχέσεών της με το Βελιγράδι.

    [17] 10.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Δέκα χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν χθες στο χωριό Στάρο Σικάτοβο για την κηδεία του υπαλλήλου της ηλεκτρικής εταιρίας που δολοφονήθηκε το Σάββατο.

    Ο τύπος του Βελιγραδίου συνέδεσε τη δολοφονία με πολιτικούς λόγους, αποδίδοντάς την σε Αλβανούς "τρομοκράτες", οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εδώ και καιρό απειλούσαν τον 46χρονο Αβντουλάχ Νίκου, προκειμένου να εγκαταλείψει την εργασία του. Την Παρασκευή είχε δολοφονηθεί ένας ακόμη Αλβανός, οποίος εργαζόταν στα ταχυδρομεία.

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοσσυφοπεδίου ωστόσο, και το κύριο αλβανικό κόμμα της επαρχίας, η "Δημοκρατική Λίγκα" του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζουν ότι τη δολοφονία διέπραξε η σερβική αστυνομία. "Ο Αβντουλάχ Νίκου είναι θύμα της ανεξέλεγκτης τρομοκρατικής βίας που ασκούν στους Αλβανούς οι σερβικές αρχές", είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σαμπάν Σάλα.

    Το Στάρο Σικάτοβο βρίσκεται στην περιοχή Ντρένιτσα, ανατολικά της Πρίστινα, περιοχή, η οποία, σύμφωνα με το Βελιγράδι, αποτελεί έδρα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτός του ελέγχου των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, ωστόσο, τις τελευταίες βδομάδες η σερβική αστυνομία έχει αυξήσει την πίεσή της στην περιοχή. Το κόμμα "Δημοκρατική Λίγκα" είπε ότι αστυνομία την Τρίτη περικύκλωσε το χωριό Πόγρατζα και κατήγγειλε ότι οι άνδρες της επί τρίωρο επιδόθηκαν σε πυροβολισμούς. Σύμφωνα με το κόμμα αυτό, η αστυνομία χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο εναντίον "φανταστικών στόχων με σκοπό να προκαλέσει το φόβο στον τοπικό πληθυσμό". Λ.Π.

    [18] Ι.ΚΟΣΤΟΦ : Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    H κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω των απεργιών σε ορισμένους κλάδους, οι βουλγαρορωσικές σχέσεις και το Πρόγραμμα Εθνικής Ασφάλειας, ήταν τα βασικά θέματα που εξέτασαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    "Η ανέντιμη συμπεριφορά ορισμένων διευθυντών επιχειρήσεων που δίνουν υποσχέσεις στους εργαζόμενους και μετά παραπέμπουν στην κυβέρνηση για την υλοποίησή τους, θα τιμωρηθεί και θα απολυθούν", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο κ.Παρβάνοφ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποίησε με Ρώσους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του στη Μόσχα.

    "Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσκληση" εκ μέρους της Μόσχας για την έναρξη νέου κύκλου βουλγαρορωσικών διαβουλεύσεων για το φυσικό αέριο, παραδέχτηκε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Κόστοφ.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι στα ορυχείων στην πόλη Ζλατογκράντ διέκοψαν την απεργία πείνας που είχαν κηρύξει πριν από πέντε ημέρες, 516 άτομα παραμένουν κάτω από τη γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, μέχρι στιγμής, στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν 1.900 εργατοϋπάλληλοι της επιχείρησης "Γκορούμπσο", οι οποίοι προβάλλουν ως κύριο αίτημα τον διπλασιασμό των μισθών τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 18 February 1998 - 12:58:32